sigortamın yatıp yatmadığını nasıl öğrenirim / SGK’nın Yatıp Yatmadığını Nasıl Öğrenebilirim? - Ekohesap

Sigortamın Yatıp Yatmadığını Nasıl Öğrenirim

sigortamın yatıp yatmadığını nasıl öğrenirim

Sigorta Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Sigortalı bir çalışansanız ve sigorta detaylarını merak ediyorsanız ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilere ulaşmanın kolay bir yolu var: 4A hizmet dökümünü sorgulamak. Peki, sigorta sorgulama nasıl, nereden yapılır?

4A Hizmet Dökümü ile Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?

e-Devlet üzerinden kolaylıkla alabileceğiniz hizmet dökümü, sigortanızla ilgili pek çok detayı size sunabilir. 4a hizmet dökümü belgesi sayesinde edinebileceğiniz bilgiler ise şu şekilde:

  • Kimlik bilgileri
  • İlk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarih
  • Çalıştığınız yerlerde işe başlama ve işten çıkış tarihleri
  • Hangi şirkette ne kadar süreyle çalıştığınız
  • Ay ay yatan primler ve sigortanızın ödenip ödenmediği
  • Güncel çalıştığınız şirket

e-Devlet’ten 4A Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

Şimdi, adım adım 4A sigorta hizmet dökümü görüntüleme nasıl yapılır, anlatalım.

  • Öncelikle bir e-Devlet şifreniz yoksa PTT’ye giderek bir şifre almanız gerekiyor. Şifreniz varsa bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
  • e-Devlet sitesinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına gidin.
  • e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranızı girerek kimlik bilgilerinizi doğrulayın.
  • Sitede “4A Hizmet Dökümü” alanına tıklayın.
  • Ardından kolay bir şekilde 4A hizmet dökümünü alabilirsiniz.

Telefon ile Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dilerseniz SGK’ya bağlı olan ALO numaralı hattan sigorta sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için ’i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri vermeniz yeterli. Ardından hizmet dökümünüzde yer alan detaylarla ilgili dilediğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.

4A Hizmet Dökümü Sorgulama

SGK Hizmet Dökümü Nerelerde İstenebilir?

Çalıştığınız şirketin sigorta primlerinizi ödeyip ödemediğini ya da sizin bilginiz olmadan işe giriş-çıkış yapılıp yapılmadığını denetlemek için bu sorgulamadan yararlanabilirsiniz. Fakat bunun yanı sıra bazı durumlarda bu hizmet dökümü kurumlarca ya da çeşitli hesaplamalar yapılırken de istenebilir.

Kıdem tazminatı hesaplama, ikramiye hesaplama, emekli maaşı hesaplama konularında ve vize alımında ya da bazı mahkeme işlemlerinde 4A hizmet dökümüne ihtiyaç duyulabilir.

Sigorta Primlerinizin Eksik Yatırıldığını Nasıl Anlarsınız?

Ülkemizde çalışanların ve işverenlerin hak ve yükümlülüklerini ortaya koyan birçok düzenleme mevcuttur. Bu düzenlemeler ile kişilerin işyeri içerisindeki sorumluluklarının yanı sıra, sigortalılıkları ile alakalı olarak da sınırlar net bir şekilde çizilmiş durumdadır.

Çalışanlar, işyerindeki sağlık ve iş güvenliği şartları arasında yer alan sigortalılıklarını önemserler. Çünkü bu sigorta aracılığı ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanırlar ve sigorta primleri ödenerek emeklilikleri için gerekli olan prim ödemeleri yapılır. Kimi zaman ise bazı işverenler çalışanların primlerini ödemezler. Bu durumda ise çalışan kişilerin mağduriyeti söz konusudur. Mağdur olmak istemeyen çalışanlar ise sigortanın yatıp yatmadığını nasıl öğrenebilirim sorusunu sık sık gündeme getirmektedir. Bu işlem ise artık teknolojik olanaklar sayesinde çok basit.

Sigortanızı Denetleyin

Sigorta primlerinizin eksik yatıp yatmadığını ve hatta sigorta priminizin yatırılıp yatırılmadığını, sigortanızın başlatılıp başlatılmadığını öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken işlemler çok basit. Eğer siz de sigortam var mı nasıl öğrenebilirim diyorsanız işte izlemeniz gereken yollar:

T.C. Kimlik Numarası ve Kimlik Bilgileri Aracılığı ile Sorgulama

Sigortanızın olup olmadığını, primlerinizin yatırılıp yatırılmadığını sorgulamak istiyorsanız web tarayıcınızdan E-Sosyal Güvenlik Merkezi sitesine giderek ilgili ekrandan T.C. kimlik numaranızı girmeniz veya diğer kimlik bilgilerinizin girişini yapmanız yeterlidir.

e-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm resmi dairelerini bir araya getiren ve bir tık ile kullanım imkanı veren e-Devlet sistemi aracılığı ile de sigorta prim ve sürenizi sorgulayabilmeniz mümkündür. E-devlete giriş yapabilmek için ilk olarak PTT şubesine giderek cüzi bir ücret karşılığında e-Devlet şifrenizi almanız gerekmektedir. Ardından e-Devlet web sitesine giderek giriş butonuna bastıktan sonra T.C. kimlik numaranızı ve size verilen zarftaki şifrenizi girmeniz gerekmektedir.

Sisteme giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan Hizmet Arama Çubuğu’na Hizmet Dökümü yazarak 4A Hizmet Dökümü bilginizi görüntülersiniz. Bu ekranda son 6 ay içerisindeki sigorta ve maaş hareketlilikleriniz ile beraber kapsamlı sigorta bilgilerinizi de görüntüleyebilirsiniz. Eğer eksik bir dönem veya gün söz konusu ise işverene bu konuda bildirim yaparak düzeltme talep edebilirsiniz.

Sigortam ödeniyor mu, nasıl öğrenilir? Sigortam aktif mi pasif mi?

Sigortamın ödenmedurumunu kontrol edebilmek için SGK ile iletişim gerekir. Sigortam hakkında detaylı veriler için Sosyal Güvenlik Kurumu resmi web sitesine giriş yapılmalıdır. Bu siteden hizmet dökümü sorgulama ve diğer online hizmetlere ulaşılabilir. Buna ek olarak çalışılan işyerine ait insan kaynaklarından ya da şirketin muhasebe departmanında da sigorta durumu sorgulanabilir. Peki, Sigortam ödeniyor mu, nasıl öğrenilir? Sigortam aktif mi pasif mi? İşte, e-Devlet sigorta durumu sorgulama ekranı

 

 

SİGORTAM NASIL ÖĞRENİLİR?

Sigortamın durumunu sorgulama e devlet üzerinden ya da SGK sitesi üzerinden yapılabilir. Herhangi bir sigortalı işe başlandığında işveren çalışanların işe giriş bildirgesini vermek zorundadır. Sigorta primleri, çalışılan ayı takip eden süreçte prim hizmet belgesi şeklinde yatırılır. Sigortanın yatıp yatmadığını öğrenmek için aşağıda yer alan adımlar kullanılabilir:

  • SGK web sitesine girilir. Ana sayfada talep edilen T.C kimlik numarası ve diğer kişisel veriler doldurulur.
  • Bilgilerin doğruluğu onaylandıktan sonra herhangi bir şifre istemeden ilgili ekran açılır.
  • Bu kısımda yer alan hizmet bilgisi sekmesine ulaşılır.
  • Ardından 4A hizmet bilgisi seçilir.
  • Ayrıntılı olarak şimdiye kadar yatan sigorta dökümü sayfada yer alır.
  • Yukarda istenen bilgilere ek olarak SGK numarası da sistem tarafından talep edilebilir. SGK numarası ile açılan sayfada SGK primlerine ait detaylar bir ay gecikmeli yer alır.

Sigorta durumunun sorgulanması için SGK sitesine ek olarak e devletten de yararlanılabilir. Bunun için uygulanması gereken adımlar aşağıda yer alır:

  • E devlet giriş sayfasına basılır. Buradan istenen doğrulama bilgileri yazılır.
  • Açılan sayfadan 4A hizmet dökümü kısmı bulunur ve tıklanır. Açılan sayfada 23’üne kadar olan sigortalar görüntülenebilir.

SİGORTAM AKTİF Mİ PASİF Mİ?

Sigortamın aktifliği ya da pasifliği hakkında bilgi almak için ilgili sigorta kurumu ile iletişim kurulması gerekir. Sigortam aktif durumda ise SGK resmi web sitesinde görüntülenebilir. İlgili web sitesinde yer alan hizmet döküm sorgulama alanından sigortanın aktifliği kontrol edilebilir. Çalışılan iş yerine ait İK departmanlarından da sigorta durumu sorgulanabilir. Sigortanın yatmaya başlaması için çalışılan iş yerindeki muhasebe departmanı ile iletişim kurulabilir.

SİGORTAM ASGARİ ÜCRETTEN YATIYOR NE YAPMALIYIM?

Sigortamın asgari ücretten yatması durumunda çalışılan iş yerine ait ilgili departman ile görüşülmelidir. İşveren, çalışanı daha yüksek almasına rağmen asgari ücretten sigorta yatırıyor ise yanlış bir beyan söz konusu olabilir. Buna ek olarak işverenin gözünden kaçan bir durum sonucu da asgari ücretten yatış sağlanabilir. Sigortalının en kısa sürede işvereni ile görüşmesi ve sonucun düzelmesini talep etmesi gerekir. İşveren, sonucun düzeltilmesine yönelik bir aksiyon almaz ise durumun Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşülmesi gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerince işverenlerin sigorta prim ödemeleri ile ilgili düzenlemeler gerçekleştirilir. Bu neden ile sigorta ödemeleri hakkında gerekli işlemler de bu kurum tarafından sağlanır.

Çalışılan iş yerine ait bir sendika temsilcisi var ise durum bu temsilci ile de çözülebilir. Temsilcilerin öncelikli amacı işçilerin sigorta haklarını korumaktır. Bu amaca ek olarak yasal düzenlemelerin sağlanması da gösterilebilir.

ARAÇ SİGORTAM NE ZAMAN BİTİYOR?

Sigortamın süresi kontrol edilir iken e devlet kapısından yardım alınabilir. Araç sigortasının online sorgu adımları aşağıdaki gibidir:

  • E-devlet sistemine ilgili bilgiler ile giriş sağlanır.
  • Ardından araç tescil ve sürüş işlemlerine basılır.
  • Karşılaşılan sayfadaki poliçe ile ilgili kısma tıklanır.
  • Kimlik bilgileri girilir. Aracın plaka ve ruhsat bilgileri ilgili boşluklara yazılır.
  • Güvenlik kodu onaylandıktan sonra sorgula butonundan sonuç alınır.

Sigorta sorgulama işlemleri yukarıdaki adımlar ile internet üzerinden tamamlanır.

Emeklilik için büyük şans

Çalışanların çoğu bir işyerine girdiğinde aylarca sigortası yapılmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre, çalışanların yüzde ’si kayıtdışı. Yani 10 milyon kişi sigortasız. Sigortasız çalışılan sürede, işveren SGK’ya işe giriş bildirgesi vermemiş oluyor. Dolayısıyla prim yatmıyor veya eksik yatıyor. Maaş yüksek olduğu halde asgari ücret üzerinden yatan primler de var.

PRİM DAVASI İÇİN SÜREYE DİKKAT

Yasa, primi eksik yatanlara da hiç yatırılmayanlara da mahkemelerde ‘hizmet tespit davası’ açma hakkı tanıyor. Bu yolla dava açan binlerce kişi emekliliğini öne çekti. Yargıtay bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) değil, işçiyi haklı buluyor. Çalışan, sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açmalı. Çalışan ölmüşse, hak sahipleri dava açabiliyor.

PRİM DAVASI İÇİN ŞAHİT VE BELGE OLSUN YETER

Elinizde sağlam belgeler, şahitler varsa ‘iş mahkemesine’ mutlaka tespit davası açın. Hizmet tespit davası açmak için delil olarak kullanılabilecek kalemler şunlar: SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, esnaf sicil kaydı, ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi.

PRİMİNİZİ MUTLAKA SORGULATIN

  • Hizmet tespit davasını kazandığınız halde SGK, ‘hizmet tespit davası ile kazandığınız günlerin primleri ödenmedi’ diye emeklilik talebinizi reddederse, en yakın İş Mahkemesi’nde emeklilik talebiniz için dava açın. Davayı kazanınca birikmiş aylıklarınızı da alırsınız. Eksik prim yatıp yatmadığını SGK’ya giderek ya da ‘funduszeue.info (e-devlet)’ sitesine girerek kontrol edebilirsiniz.

15 YILDA KAYITDIŞINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ OLDU

15 yıldır kayıtdışılıkla mücadele eden hükümet, kayıtdışı çalışan sayısını büyük oranda azalttı. yılında kayıtdışı oranı yüzde 52,14 iken, yılına gelindiğinde bu oran yüzde 33,49'a indi.

SSK primi insanların çalışma gücüne bağlı olarak almış oldukları maaşları dışında devlete yatırılan bir paradır. İşveren çalışan kişilere sigorta yapmak zorundadır. Her ay devlete çalıştırdıkları kişiler kadar prim ödemek zorundadır. Bu primler toplanarak sizin emekli olma seviyenizi meydana getirmektedir. Çalışanların ya da memurların belirlenen süreyi ve yaşı doldurması durumunda sigortadan prim ödemesi alırlar. Buda kişinin emekli olması anlamına gelmektedir.

SSK PRİMİ HER SENE DEĞİŞİYOR

Her yıl işverenin yatırmış olduğu ya da isteğe bağlı kendinizin yatırmış olduğu SSK primi değişmektedir. Devletin güncel kanunlarına göre değişim göstermektedir. Düzenli olarak artış göstermektedir. Çalışan kişilerin devlete ödediği prim hesaplanması çoğu zaman asgari ücret üzerinden yapılmaktadır. İş yerinizin vermiş olduğu vergiye göre devlete ödeme yapılmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası