lastik arıza göstergesi neden yanar / 5sCarRental - Lastik Basınç İkaz Lambası Neden Yanar?

Lastik Arıza Göstergesi Neden Yanar

lastik arıza göstergesi neden yanar

Servis Uyarı Lambası Sıfırlama

Arabanızdaki gösterge paneli; paneldeki ışıklar, işaretler yolu ile size aracınızdaki sorunla ilgili bilgi veren önemli bir parçadır.

Araba kullanmaya ilk kez başlayan birçok sürücü araç gösterge panelindeki işaretleri ve ikaz lambalarının neden yanıp söndüğünü anlamakta zorlanabilmektedirler.


Gösterge panelindekibu işaretler her zaman önemli bir arızanın sinyali olmasa da genellikle aracınıza dair bir sorun oluşmaya başladığının sembolüdür.

En genel tanımı ile; araçların gösterge ekranında aracınıza dair arıza ya da hatırlatma amaçlı bilgi vererek siz sürücüleri uyaran sisteme gösterge paneli denilmektedir.

Aracınızın marka - modeline göre gösterge paneli ve paneldeki ikaz lambalarının sayısı değişebilmektedir.


Gösterge panelinde ki en önemli işaretlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Lastik Basıncı Göstergesi

• Akü Göstergesi

• Motor Kontrol Lambası Göstergesi

• Soğutma Sistemi / Hararet Göstergesi

• Yağ Basıncı Göstergesi

• Fren Sistemi Göstergesi


*Gösterge panelinde lastik basıncı uyarı ışığını görmeniz aracınızın lastiklerinin en az birinin hava basıncının düşük olduğu anlamına gelmektedir.

* Eğer aracınızı çalıştırdığınızda gösterge panelinde akü ikazişareti yanıyor ise aküde ya da alternatörde bir arıza oluşmuş demektir.

* Gösterge panelinde yağ ikaz işareti görüyorsanız aracınızın yağ basıncı düşmüş demektir.

* Aracınızın gösterge panelinde fren ikaz işaret yanıyor ise fren sisteminde bir arıza oluşmuş ya da fren yağı seviyesinde önemli ölçüde bir düşüş olmuş demektir.



Servis Uyarı Lambası Ne İşe Yarar?

Servis ikaz lambası aracınızın kilometre bazlı bakımının yaklaştığını / geldiğini hatırlatmak, aracınızdaki aksamlarda oluşan sorunlarla ilgili sizi bilgilendirmekle görevli olan sistemdir.


Servis İkaz / Uyarı Lambası Neden Yanar?

Aracınızın servis ikaz ışığının / lambasının yanıyor olması motor veya şanzıman elektroniğinde; yani elektronik sistemde bir arıza oluşmuş, lastik basıncı, motor yağı basıncı düşmüş olmasına işarettir.



Aynı şekilde servis ikaz lambası / gösterge ışığı; aracınızın şasi ( aracınızın iskeleti / en önemli güvenlik bölümü) sistemlerinin bir alanında, kilitlenme önleyici fren sisteminde (ABS), çekiş kontrol sisteminde (TCS), fren hidrolik sisteminde, aküde, motor ya da yağda oluşan bir arıza durumlarında yanmaktadır.

Aracınızın gösterge panelinde hız ibresi, hararet ve yağ göstergeleri, devir saati gibi önemli birçok bilgi bulunmaktadır.
Aracınıza dair oluşan herhangi bir sorun kendini gösterge panelinde gösterebilmektedir.


Aracınızın gösterge panelinde oluşabilecek herhangi bir arızanın –pixel kayıpları, ekran hataları, işlemci hataları ve ana kartta meydana gelebilecek yazılımsal ya da donanımsal sorunlar- zamanında tespiti oldukça önemlidir.


Gösterge panelinde aracınızın anlık hız değişimini, kat ettiği mesafeyi, araç sıvılarında ya da elektrik sisteminde oluşan arızları, motorda ya da motor yağındaki sorunları, sis lambalarının aktif olup olmadığını, aracınızın fren sisteminde bir arıza olup olmadığını…görebilmektesiniz.

Sürücüleri bilgilendirmek amaçlı kullanılan aracınızın gösterge panelinin/ servis ikaz lambalarının kontrolünün yapılması oldukça önemlidir.

Servis uyarı lambalarının yanması sonrası aracınızdaki sorunun çözümü için gideceğiniz serviste sorun çözüldükten sonra servisi kaz lambası da sıfırlanmaktadır / resetlenmektedir.


Servis İkaz Lambası Nasıl Sıfırlanır / Resetlenir?


Yukarıda aracınızda bulunan bazı servis ikaz işaretlerinden ve yanma sebeplerinden bahsetmiştik, peki aracınızın size verdiği uyarıyı dikkate alıp özel bir servise kontrol / tamir için gittikten ve sorun çözüldükten sonra servis ikaz lambalarının yanmaya devam ettiğini gördüğünüzde ne yapmalısınız?

Böyle bir durumda yapmanız gereken servis ikaz ışığının / lambasının sıfırlanması; yani resetlenmesidir. Bu sıfırlama işlemi gerekli kontrol, tamir ve değişimlerin tamamlanmasının ardından özel servis tarafından yapılmaktadır. Gittiğiniz özel servisin aracınızın servis ikaz lambasının sıfırlamasını unutmayarak yapması gerekmektedir.


“ Aracınızın servis uyarı lambası sıfırlama işlemini PratikAraba’nın uzman ekibine yaptırabilirsiniz.



Servis ikaz lambasının sıfırlanması aracınızın marka – modeline göre farklılık gösterebilmektedir.

Servis ikaz lambası sıfırlama işlemi aracınızın marka – modeline göre zaman zaman arıza tespit cihazları desteği ile yapılırken zaman zaman da el yordamı ile; yani manuel olarak yapılabilmektedir.

Ancak servis ikaz lambası sıfırlama işlemi oldukça önemli bir işlem olduğundan yeterli bilgiye sahip olmadan yapılmaması gerekmektedir.



" 'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimiyle, TSE servis kalite standarına haiz servis yapısıyla aracınızın bakım, onarım, elektrik ve diagnostic işlemleri PratikAraba'da garantilidir. "





Periyodik bakım ve onarım işlemlerinde PratikAraba' servisini tercih ettiğinizde aracınız periyodik bakım ve diğer işlemlerini funduszeue.infoa tıklayarak görebilirsiniz.



Pro-Pratik Ekspertiz ile aracınızı birlikte kontrol edelim.
Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
Aracınızın Periyodik Bakım Fiyatını Hesaplayın

Lastik Sensör Arızası

Lastik Sensör Arızası

Lastik basınç sensörü adıyla da anılan lastik kaptörü zaman zaman arıza sinyali verebilir. Lastiklerinizin basınç seviyesinden eminseniz lastik basınç sensörü sıfırlama, lastik basınç sensörü söndürme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Sensörün (TPMS - Tyre Pressure Monitoring System) kullanım amacı otomobillerdeki lastik hava basıncının düşmesi ile bize ikaz vermesidir. Bu ikaz sürücülere lastik basınçlardan bir anormallik olduğunu gösterir. TPMS sensörleri araç ortalama 30 km hızda iken sistemi kontrol eder ve sisteme iletir. Eğer sistemdeki basınç çok düşük ise aracın gösterge tablosunda bir uyarı lambası yanar. Bu ikazın ardından aracınızı servise götürmeniz gerekmektedir. Mesut Rot Balans’da lastik basınç seviyeleri kontrol edilecektir. Mesut Rot Balans’da yapılan müdahalenin ardından lastiğe hava ekleyerek lastik eski konumuna getirilir. Bu işlemler yapıldıktan sonra lastik basınç arıza uyarısı göstergede yanmaya devam ediyorsa bir arıza tespit cihazı vasıtası ile bu uyarı silinir.

Mesut Rot Balans servis noktasında uzman teknik ekibimizle lastik sensör arızasını gidermektedir.

Lastik sensör arızası ile ilgili akla takılanlar;

TPMS Nedir?

TPMS (Lastik Basıncı Takip Sistemi) aracınızın lastiklerinin basınç değerlerini anlık kontrol edip size bu durumu rapor eden senesinden sonra üretilen araçlarda zorunlu bir sistemdir. İki türlü TPMS sistemi mevcuttur. Bunlar "Endirekt TPMS Sistemleri" ve Direkt TPMS Sistemleri"dir.

Endirekt ve Direkt TPMS sistemlerinin farkı nedir? Hangisi daha faydalıdır?

Endirekt TPMS sistemi aracın ABS ve EPS sistemlerinden aldığı lastik tur bilgilerini değerlendirerek tur farklarından doğan değişimi algılar ve bunu düşük lastik basıncı ikazı olarak sürücüye iletir. Direct TPMS sistemi ise lastiğin içerisindeki basıncı anlık olarak ölçer ve basınç değerlerinde normalin dışında bir düşüş algılandığında sürücüye düşük lastik basınç ikazı verir. Bu durumda genel görüş direkt TPMS sistemlerinin daha verimli olduğudur. Bugün otomobil pazarındaki birçok araçta direkt TPMS sistemi tercih edilmektedir. Direkt TPMS sistemi kullanan markalara örnek: ( sonrası) Peugeot Citroen Renault Ford BMW ve Mercedes Endirekt TPMS Sistemi kullanan markalara örnek: Seat, Skoda, Audi, Volkswagen. (Özellikle Volkswagen ve Audi markalarında Direkt TPMS Sistemlerinide görmek mümkün)

Lastik Basınç Sensörü Nedir?

Lastik basınç sensörü aracın lastiklerinin iç kısmına genellikle siboba ilaveten takılan veya lastiğin iç kısmının tabanına yapışık veya da jantın iç kısmına bir kelepçe ile tutturulmuş, pil ile çalışan ve radyo frekans (RF) sinyalleri ile araçla iletişime geçen lastiğin anlık basınç ve ısı değerini ölçen bir cihazdır.

Neden her aracın TPMS sensörleri farklı? Bu sensörleri farklı kılan şey nedir?

Araç üreticileri ürettikleri araç modellerinde kullanılmak üzere sensörlerin içerisine bir takım protokol numaraları işlerler. Bu sayede bir modelin sensörünü diğer modelden farklı kılarlar. Protokol numarası veya orijinal ekipman numarasını aracın konuşmayı bildiği bir lisan gibi düşünebilirseniz. Mesela fransızca konuşan bir kişi ingilizce konuşulduğunda bunu anlayamaz. Protokol numaralarıda tam bu mantıkla çalışır. Bu yüzden bir markanın çıkardığı bir modeldeki sensör başka bir modeline uymaz. Hatta bazen aynı modelin değişik versiyonlarında bile bu protokol numaraları farklılık gösterir.

Sensör ID numarası nedir?

Aracınızda Direkt TPMS sistemi var ise 4 lastiğinizde ve bazende istepneniz ile 5 lastiğinizde TPMS Sensörü bulunur. Bu sensörlerden her birinin ID (identification / Kimlik) numarası vardır. Bunun olmasındaki en önemli iki neden ise; Lastiklerinizin bulunduğu konumdaki sensörün doğru yerdeki lastiği göstermesidir. Bir diğer neden ise yan yana gelen iki araçta aynı protokol numaralı TPMS sistemi olduğunda hangi sensörün hangi araçta olduğunun karıştırılmamasıdır. Sensör ID numaraları aracınızın ECU suna tanımlıdır. Sensör değişimlerinde yeni ID numaralarının araca tanımlanması veya teknik terim ile yeniden öğretilmesi (relearn) gerekir.

Araca lastik basınç sensörleri nasıl tanımlanır? (Yeniden Öğretme İşlemi)

Aracınızda oluşabilecek olası lastik basınç sensörü arızalarında takılacak yeni sensör farklı bir ID numarası içeriyor ise bu ID numarasının araca tanımlanması (Yeniden öğretlmesi) gerekmektedir. Bu işlem araç marka ve modellerine göre değişmektedir. Bu yöndemleri şu şekilde sıralayabiliriz; OBDII: Aracınızın ECU suna OBDII bağlantısı ile bağlanıp TPMS özelliği olan cihazlar ile ID numarasının değiştirilmesi işlemidir.  Autorelearn: Otomatik yeniden öğrenme, sizin hiçbir işlem yapmanıza gerek kalmadan yeni sensörlerinizin araç tarafından algılanmasıdır. Aracınız eski sensör ID numaralarını algılayamadığı zaman aynı protokol numaralı yeni sensör arayışı içine girer. ve ilk algıladığı sensörleri benimser ve öğrenir. Manuel Relearn: Bu yöntemde aracın menüsüne girip lastik basınç sensörlerini yeniden öğren komutuna basmak gerekir. Bu durumda araç eski sensörlerini unutur ve yeni algıladığı sensörleri benimser.  Triggering: Tetikleme ile yapılan yeniden öğrenme şu şekilde çalışır; Aracınızın menüsünde lastik basınç sensörlerini yeniden öğren komutunu seçersiniz. Araç bu işleme hazır olduğunda size korna ile ikaz verir. Sol ön lastikten başlayarak sırasıyla sağ ön, sağ arka ve sol arka lastikler bir TPMS cihazı ile tetiklenir. Bu tetikleme sayesinde araç doğru konumlardaki sensörleri ID numaraları ile algılar ve yeniden öğrenmiş olur.

Üniversal Sensör ne demek?

Piyasada onlarca orijanl ekipman TPMS üreticsi ve yüzlerce TPMS protokol numarası bulunmaktadır. Bu durum sürücülerin bir arıza karşısında doğru sensöre ulaşmasını zorlaştırmaktadır ve haliyle bir çok orijinal ekipman sensör yüksek fiyatlardan satılmaktadır. Bu durumu tüketici adına kolaylaştırmak için universal sensörler piyasaya sunulmuştur. Bu sensörleri içlerine protokol numaraları konulmamış sesnsörler olarak düşünebilirsiniz. Yazılım yüklemeye hazır bu sensörler kullanılacakları zaman içlerine kullanılacakları aracın protokolleri işlenip araca kusursuz uyum sağlarlar. Böylece bir TPMS sesnsörü üreticisinin bir veya bir kaç çeşit üniversal sensörü bir çok araca göre programlanabilmekte ve böylece stok maliyetleri, bulunabilirlik gibi problemler ortadan kalkmaktadır.

Orijinal ekipman lastik basınç sensörü mü yoksa üniversal lastik basınç sensörümü? Hangisi daha kullanışlı?

Aracınızda bulunan orijinal ekipman lastik basınç sensörü hasar gördüğünde ilk araştırmanız gereken şey orijinal ekipman lastik basınç sensörünün bulunabilirliği ve fiyatı olmalıdır. Bu fiyatı üniversal sensörler ile karşılaştırdığınızda fiyat aynı veya daha düşük ise tabikide orijinal sensör kullanmak daha iyi olacaktır. Fakat universal sensörün fiyat avantajı var ise üniversal lastik basınç sensörünü gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Başka bir durum ise yazlık ve kışlık lastik jant seti kullanan sürücüler için önemlidir. Orijinal ekipman sensörlerin ID numaralarını başka bir orijinal ekipman lastik basınç sensörüne kopyalayamazsınız. Fakat bu işlemi yani orijinal ekipman lastik basınç sensörlerinizin ID numarasını üniversal lastik basınç sensörlerine kopyalayabilirsiniz. Böylelikle mevsim değişimlerinde aracınızda kullanacağınız lastik setlerinde bulunan TPMS sensörlerinin ID numaraları birbirinin aynısı olacaktır ve aracınız bu değişimi anlamadan TPMS sisteminiz kusursuz çalışacaktır.

Lastik basınç sensörlerinin ömrü nedir?

Lastik basınç sensörleri içlerinde bulunan bir pil ile çalışır. Araç hareket halindeyken sensör bu hareketliliği algılar ve sinyal gönderir. Bunun dışında araç park halindeyken sensörler uyku moduna geçer ve kendini kapatır. Böylelikle sensörlerin ömrü uzar.  Kısacası bir sensörün ömrü aracın kullanımına göre değişkenlik göstermektedir ve bu 6 ila 8 sene olarak belirtilmektedir.

Lastik basınç sensörlerimi nerede değiştirebilirim?

TPMS sistemi ülkemizde yeni bir kavram olmakla birlikte lastik mağazaları her geçen gün bu konuda biraz daha bilinçlenmektedir. TPMS cihazlarının henüz pahalı olmasından dolayı bu yaygınlaşma yavaş ilerlemektedir.  TPMS cihazları kadar önemli olan başka ekipman ise TPMS parçalarını sökmek için piyasaya sunulmuş torklu el aletleridir. TPMS sisbop parçaları genellikle hassas alüminyum parçalardan oluşur ve bu parçaların doğru oranda sıkıştırılması çok önemlidir.  Tüm bu özellikleri barındıran lastik firmaları gün geçtikçe artmaktadır. Diğer bir alternatifiniz Mesut Rot Balans’tır.

Aracımın TPMS ikaz lambası yanıyor. Bu ne demek?

Aracınızın TPMS ikaz lambası size iki durumda uyarı verir; Aracınızı ilk çalıştırdığınızda yanıp sönüyor ve sonrasında devamlı yanıyor ise: Aracınızın bir veya birden fazla TPMS sensöründen sinyal alınamıyor demektir. En yakın TPMS uzmanı lastik servisine gitmeniz gerekmektedir. Aracınızı ilk çalıştırdığınız andan itibaren direkt olarak TPMS ikaz lambası yanıyor ise: Aracınızın lastik basınçlarında doğru olmayan bir durum var demektir. En kısa sürede aracınızın lastiklerini kontrol ediniz. Eğer hala içerisinde yeterli hava var ise en yakın lastik servisine dikkatli bir şekilde gidiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası