mastürbasyon özgüven / mastürbasyonun özgüvene verdiği zarar - ekşi sözlük

Mastürbasyon Özgüven

mastürbasyon özgüven



Kişinin yaşamında önem taşıyan kavramlardan biri de öz güven. Kendini rahatça ifade etmekten sosyalleşmeye, benliğine anlam katmaya dek birçok konuda kişive vardımcı olan öz güvenin temelleri çocukluk çağında atıldığından, bu konuda anne - babalara önemli görevler düşüyor

Çocukluk günlerine, okul yıllarına, sosyal ortamlarınıza ya da iş hayatınıza dair hatırladığınız kişileri durup düşünün Kimler aklınızda kaldı? Yakın arkadaşlarınız dışında çok sessiz ya da kendine güveniyle dikkat çekenler mi geliyor aklınıza? O halde öz güvenin öne çıkan bir özellik olduğunu söylersek yanlış olmaz. Öz güveni "Kişinin kendi değerine yönelik global değerlendirmesi, benlik kavramının bir yönü" olarak tanımlayan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlamadan önce, öz güvenin yaşamdaki rolünü şöyle açıklıyor:

"Öz güven, hayatın tümüne etki ediyor. Bir ortamda rahatça kendini anlatabilmek, fikir belirtmek gibi süreçlerde doğrudan önem taşıyor. Dolayısıyla, kendini ortaya koymak ya da gizlemek arasında uzayan bir çizgi olarak, hayatı olumlu ya da olumsuz olarak etkiliyor."

 

Öz Güven Eksikliği Nasıl Belirti Veriyor?

Bu durum en çok; fikir belirtmeme ya da fikrini söyleyememe, karar almada zorlanma, sınır koyamama, hayır diyememe, olumlu olayları görmezden gelip olumsuz olaylardan kolayca etkilenme, sosyal ortamlara girmeme, içe kapanma, utanç, suçluluk, pişmanlık, sevilmediğini hissetme, kendini başarısız ve değersiz olarak değerlendirme, fiziksel görünüşünü beğenmeme, insanlar tarafından kolayca reddedileceğine inanma, eleştirilere karşı aşırı hassas olma ve risk alamama olarak kendini gösteriyor.

Ne Tür Sorunlara ve Sonuçlara Yol Açıyor?

Kendiyle ilgili olumsuz düşünceler, kendini suçlama gibi öz güven eksikliği belirtileri depresyona yatkınlığı arttırabiliyor. Öz güven eksikliği; toplumdan kendini soyutlama, rezil olacağım korkusu ile fikrini belirtememe gibi semptomlarla eşleşerek zamanla sosyal fobiye yol açabiliyor. Ayrıca yeme bozuklukları hatta duygusal beslenme ile çok yakından ilişkili olabiliyor. Duygusal beslenme, kişinin açlıktan ziyade olaylara yemek yiyerek tepki vermesi olarak tanımlanıyor. Kişinin üzgün, stresli olduğu için yani olumlu duyguyu ortaya çıkarmak amacıyla yemek yemesine neden oluyor. Hissettiği olumsuz duyguları azaltmak adına yemek yiyebiliyor. Fazla kilosundan dolayı öz güveni daha da azalıp kendini toplumdan soyutlayarak daha çok yemek yeme davranışı geliştirerek bir kısır döngü içine girebiliyor.

 

Bu Durumun Temelinde Çocukluk Travmaları ya da O Günlerde Yaşananların Rolü Var mI?

Çocukluk travmaları, öz güven düşüklüğünün en temel nedenleri arasında sayılıyor. Bu dönemde; aileleri tarafından dışlanan, duygusal açıdan ihmal edilen, cinsel istismara maruz kalan çocuklar çok daha sık olarak öz güven problemi yaşıyor. Aileleri tarafından dışlanan ve ihmal edilen çocuklar, genelde sevilmediklerini hissederek kendilerini başarısız ve değersiz olarak değerlendiriyor. İnsanlar tarafından kolayca reddedileceğine inandıklarından dolayı kendi içlerine kapanıyorlar. İstismar ise çocuğun duygusal ve cinsel gelişimini, kişiler arası ilişkilerini, öz güvenini sarsıyor. Fiziksel görünüşünü beğenmeme, utanç ve suçluluk hissetme istismara uğramış çocuklarda en çok görülen belirtiler arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu belirtiler, sosyal ortamlara girmeme ve içe kapanma gibi öz güven eksikliğinin diğer belirtilerine neden oluyor.

 

Ebeveynin Kişinin Öz Güveninin Gelişiminde Ne Tür Bir Etkisi Var?

Öz güven üzerinde, ebeveynin çok önemli rolü var. Anne-babası tarafından çocuk üzerinde kurulan baskı, öz güveni olumsuz etkiliyor. Ebeveynin çeşitli aktivitelere karşı tutumu, çocuğun performansa verdiği değer konusunda belirleyici oluyor. Ailenin tutumu, çocuğun hedef oluşturmasında önem taşıyor. Çocuk, ebeveyn desteğinin; iyi not alması, bir spor takımına girmesi, arkadaşları tarafından çok sevilmesi, popüler bir çocuk olması gibi başarılara bağlı olduğunu algılıyor. Standartları karşılayamayan çocuğun, ideal sonuç ile ulaşılan sonuç arasındaki farkın büyüdüğünü fark etmesiyle öz güveni ters orantılı olarak değişebiliyor.

Çocuğun bir beceriye ya da bir niteliğe verdiği değer, ebeveyninin ve akranlarının değerlendirmelerinden doğrudan etkileniyor. Örneğin, dış görünüş önemli bir standart olarak öne çıkıyor. Çok uzun boylu ya da çok şişman bir çocuk, normların dışında kaldığı için kendini değersiz ve yetersiz hissederek, öz güveninde azalma meydana geliyor. Ayrıca çocuğun, çeşitli alanlarda yaşadığı ilk başarı ve başarısızlık deneyimleri öz güven üzerinde kuşkusuz önemli rol oynuyor.

 

Öz Güveni, Cesaret İle Aynı Şekilde Değerlendirmek Mümkün mü? Ayrıldığı Yönler Neler?

Bu iki kavram birbirine çok yakın gibi görünse de aslında farklı. Öz güven, insanın kendine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu, benliğinden memnun olması ve bunun sonucu olarak kendisi ve çevresiyle barışık olması iken cesaret, başına gelecek herhangi bir şeyden çekinmemektir. Öz güven geçmişten gelen bir altyapı gerektirirken, cesaret buna ihtiyaç duymuyor. Herkes cesur olabilse de öz güvenli olmayabiliyor. Cesaret, başkalarının veya bir üst değerin dayatmasıyla olsa da öz güven, kişinin bizzat kendine dayatmasıyla ortaya çıkıyor. İkisinin de fazlası zarar verebiliyor.

 

Kişinin Düşük Olan Öz Güvenini Arttırmaya Çalışmak Yerine Öyleymiş Gibi Davranması Doğru Mu? Olmayan Bir Şeyi Varmış Gibi Göstermek İnsan Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Öz güven eksikliği yaşayan insanların öz güvenliymiş gibi davranması kendilerini daha çok yormasına ve yıpratmasına neden oluyor. Örneğin; öz güveni düşük bir insan toplumda rezil olmamak için konuşmamayı tercih ediyor ve muhtemelen sohbete katılan insanları öz güvenli olarak tanımlıyor. Öz güvenli görünmek için sohbete katılması gerektiğini düşünebiliyor. Söyleyeceği cümle için uzun zaman düşünmesi gerekebiliyor. Sohbete katılma isteği ve rezil olma korkusu birleştiğinde ise kızarma, el ve seste titreme gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkabiliyor. Hatta belki söylediği bir cümle için bile doğru yerde, doğru şeyi konuşup konuşmadığı hakkında uzun süre düşünebiliyor. Yaşanan bu süreç kişi açısından hem fiziksel hem de ruhsal olarak yorucu oluyor.

Bir sorunu çözmek için öncelikle sorunun varlığını kabul etmek gerekiyor. Öz güvenliymiş gibi görünmek yerine düşük olduğunu fark edip, çözüm için ne yapabilirim diye düşünmek yaşanacak ruhsal yıpranmaları engellemeye yardımcı oluyor. Çünkü olmayan bir şeyi varmış gibi göstermenin bir girdabın içinde sürüklenmekten farkı yok. Bu durum, ruhsal durumu olumsuz etkileyerek yaşanan öz güven problemlerini daha da arttırıyor.


Kullanıcılar bunları da aradı:

Yayın Tarihi : 03/10/

Özgüven Nedir? Çocuğumuza Nasıl Davranmalıyız?

Özgüven nedir, çocuğuma nasıl davranmalıyım? Çocuğum neden özgüvenli değil? Ne yapmalıyım? Özgüven bir çocuğun kendisine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu kendisini iyi hissetmesi demektir. Başka bir deyişle kendisi olmaktan memnun olması ve bunun sonucunda kendisi ve çevresiyle barışık olması demektir. Özgüven eksikliği yaşayan çocuklar verdiği kararlardan, alacağı sonuçlardan sürekli endişe duyan çocuklardır. Performanslarıyla ilgili sürekli bir kaygı içerisindedirler ve hata yapmaktan çok korkarlar. Başkalarının sözlerinden çok etkilenir ve kendi kararlarını onların görüşleriyle şekillendirirler.

Özgüven nedir? Ebeveyn ne yapmalıdır?

Aslında, çocukları aşırı överek, iyilikten çok zarar veriyoruz. Çocuğunuza zaten harika bir iş çıkardığını söylemeye devam ederseniz, artık kendini zorlamasına gerek olmayacaktır. Çocuklarımıza sürekli iltifat etmek, onların özgüvenini gerçekten aşındırabilir. Ya çocuklar mükemmel olduklarını düşünmeye başlarlar ya da her zaman mükemmel olmaya çalışırlar. Yanlış övgü onların kafasını karıştırır. Ayrıca övgünün tamamen yalan olduğunu da öğrenir.

Olumlu bir benlik duygusu, çocuğunuza verebileceğiniz en büyük armağanlardan biridir. Özsaygısı yüksek olan çocuklar sevildiklerini ve yetkin hissederler ve mutlu, üretken insanlara dönüşürler. Çocuğunuzun büyüdükçe olumlu bir öz imajı oluşturmasına yardımcı olmak için bu yapılması ve yapılmaması gerekenleri göz önünde bulundurmalıyız.

Çocuklara seçenekler verin. Çocuklara seçimler vermek &#; sizin tarafınızdan önceden seçilmiş makul bir seçenek kümesi içinde &#; onları güçlendirilmiş hissettirir. Örneğin, kahvaltıda çocuğunuza yumurta veya krep seçeneği sunabilirsiniz. Küçükken basit seçimler yapmayı öğrenmek, çocuğunuzun büyüdükçe karşılaşacağı daha zor seçimlere hazırlanmasına yardımcı olacaktır.

Onun için her şeyi yapmayın. Sabırlı olun ve işleri kendi başına halletmesine izin verin. Örneğin, okul öncesi çocuğunuzu giydirmek daha hızlı ve daha kolay olabilir, ancak kendi yapmasına izin vermek yeni beceriler öğrenmesine yardımcı olur. Yeni zorluklarla ne kadar çok karşılaşırsa, kendini o kadar yetkin ve kendinden emin hissedecektir.

Ona kimsenin mükemmel olmadığını söyleyin. Ve kimsenin onu beklemediğini açıklayın. Çocuğunuzun hatalarına ve hayal kırıklıklarına tepki verme şekliniz, onun nasıl tepki vereceğini belirler.

Samimiyetsiz övgü sunmayın. Çocuklar samimiyetsiz övgüleri veya temelsiz iltifatları tespit etmede ustadır. Çocuğunuzu sık sık övün, ancak iltifatlarınızda net olun ki sözleriniz boş gelmesin. Örneğin, çocuğunuzun son çizimine &#;Vay canına, bu harika. Sen dünyanın en iyi sanatçısısın&#; gibi bir şeyle tepki vermek yerine, &#;Bütün aileyi çizme şeklini gerçekten çok seviyorum.&#; demek daha uygundur.

Özgüven nedir? Çocuk için uygun görevler nelerdir?

Yaşa uygun ev işleri yaptırın. Çocuklara masa kurmak, köpeği gezdirmek ve çamaşırları katlamak gibi görevler için sorumluluk verin. Yetkinlik duygularını artıracak ve problem çözme becerilerini destekleyeceklerdir. Çocuklarınız arasında karşılaştırma yapmayın. Bunun yerine, her birinin bireyselliğini ve özel armağanlarını takdir edin.

Bir noktaya değinmek için çocuklara isim takmayın veya alay etmeyin. Çocuğunuzun duygularını asla küçümsemeyin. Sinirlendiğinizde pişman olacağınız bir şey söylememek için kısa bir ara verin. Ve bir çocuğun davranışlarını çocuğu sevmeden de sevmeyebileceğinizi unutmayın. Çocuğunuza farkı gösterdiğinizden emin olun.

Çocuğunuzla bire bir zaman geçirin. İster bir şeyler atıştırmak ister bisiklete binmek olsun, haftada en az bir kez çocuğunuzla biraz yalnız zaman geçirmeye çalışın. Bu onun aklından geçenleri konuşmak ve ikinizin paylaştığı bağı pekiştirmek için harika bir fırsat olduğunu unutmayın. Ebeveynler olarak çocuklarınıza güven aşılamak istemeniz çok doğal. Kendine güvenen çocuklar kendilerine inanırlar ve yeni zorluklarla korkmadan yüzleşebilirler.

Birlikte paylaşılacak oyun zamanı, çocuğunuza yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biridir. Çocuklarınızla oynayarak geçirdiğiniz saatler onlara değerli olduklarını ve zaman ayırmaya değer olduklarını gösteriyor. Oyun sırasında dikkatinizi çocuğunuza odaklayın. Çocuklar algılayıcıdır ve zihninizin başka bir yerde olup olmadığını bilirler. Kendinizi, sizin ve çocuğunuzun oynadığı oyuna adayın. Paylaşılan bu hayal gücü sizi bir araya getirir ve çocuğunuzun onları dinlediğinizi bilmesini sağlar.

İşte çocuklarınıza dikkatinizi verirken güven oluşturmak için birkaç basit ipucu:

  • Göz teması kurun ki söylediklerini gerçekten dinlediğinizi açıkça belirtin.
  • Çocuğunuzun konuşmaya ihtiyacı varsa, durun ve söyleyeceklerini dinleyin. Düşüncelerinin, duygularının ve fikirlerinin önemli olduğunu bilmeleri gerekir.
  • Onları yargılamadan kabul ederek duygularıyla rahat etmelerine yardımcı olun. Bunu yaparak, bu duyguları onaylar ve söyleyeceklerine değer verdiğinizi gösterirsiniz.
  • Kendi duygularını ifade etme konusunda güven kazanmalarına yardımcı olmak için kendi duygularınızı paylaşın.

Çocuğunuzun özgüven gelişimi konusunda yaşıtlarına göre sıkıntısı olduğunu düşünüyorsanız, uzman desteği almanız fayda sağlayacaktır. Konu hakkında detaylı bilgileri klinik irtibat telefonumuzdan öğrenebilirsiniz.

Sağlık ve sevgiyle

Dr. Bora Küçükyazıcı
Aile Danışmanı

Mastürbasyon bağımlılığı

Mastürbasyon bağımlılığı aşırı ya da kompulsif mastürbasyon anlamına gelir. Cinsel davranışlarını kontrol edemeyen kişilerin günlük hayatları bundan oldukça olumsuz etkilenir.

Mastürbasyon zararlı bir aktivite değildir hatta bilinen birçok faydası da vardır fakat kontrol çıkmış bir mastürbasyon eylemi yani aşırı derecede yapılan mastürbasyon kompulsif hale gelebilir ve mastürbasyon bağımlılığına neden olabilir.

Semptomlar; Düzenli olarak yapılan her mastürbasyon sizi mastürbasyon bağımlısı yapmaz fakat aşağıdaki semptomların sizde olduğunu düşünüyorsanız bu konuda yardım almanız gerekebilir.

-Mastürbasyon zamanınızın çoğunu alıyorsa

-Kişisel ya da iş hayatınız bundan olumsuz etkileniyorsa

-Yüz yüze aktiviteler yerine mastürbasyon yapmayı tercih ediyorsanız (partnerle olmak yerine mastürbasyon yapmayı tercih etmek gibi)

-Kendinizi umumi tuvaletlerde ya da halka açık alanlarda mastürbasyon yaparken buluyorsanız

-Olumsuz duygularla baş etmek için mastürbasyon yapıyorsanız

-Mastürbasyon sırasında ya da sonrasında kendinizi suçlu ya da üzgün hissediyorsanız

-Kendinizi sık sık düşünürken buluyorsanız

Etkileri;

-Daha düşük cinsel tatmin

-Azalmış özgüven

-Kişisel ilişkiler, iş ilişkileri ve yaşamın diğer alanlarının bundan olumsuz etkilenmesi

Tedavi; Kendi başınıza çözemediğiniz bir mastürbasyon sorununuz varsa bir cinsel terapistten destek almanız gerekebilir.

Sevgilerimle

Cinsel Terapist Gülçin Keskin

funduszeue.info

Instagram: funduszeue.infokeskin

Kaynak:  Verywell Mind

Uzm. Klinik Psikolog G&#;l&#;in Keskin

Uzm. Klinik Psikolog G&#;l&#;in Keskin
[email protected]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası