tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir / Tükenmişlik sendromu,bitmişlik sendromu | Bulut Klinik

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir

tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir


Tükenmişlik sendromu ilk olarak Herbert J. Freudenberger tarafından yılında ‘yorgunluk, enerji ve güç azalması, başarısızlık, içsel kaynaklı karşılanamayan beklentiler sonucu ortaya çıkan tükenme durumu’ olarak nitelendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü ise tükenmişlik sendromunu ‘başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi’ olarak tanımlıyor. 

Tükenmişlik sendromunda iş yaşamının stresli olması kişide kronikleşen fiziksel bitkinlik, yorgunluk, çaresizlik ve umutsuzluk duygularını doğurduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Uzman Klinik Psikolog Özge Şengün, pandemide daha da artan bu sorunun en önemli belirtilerini, en çok kimleri tehdit ettiğini ve çözüm yollarını anlattı.

 

 

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromunun başlıca semptomları fiziksel, psikolojik ve davranışsal olmak üzere üçe ayrılır. Bu belirtilere sahip kişiler dikkat etmeli ve mutlaka önlem almalıdır.

Fiziksel belirtiler: Mide ağrısı, baş ağrısı, enerji eksikliği, uyku bozukluğu, güçsüzlük, sürekli yorgunluk, bedensel yakınmalar, kilo kaybı, nefes zorluğu gibi fiziksel semptomlar görülmektedir.  

Psikolojik belirtiler: Tükenmişlik sendromunun psikolojik semptomları, kişinin depresif duygudurum, umutsuzluk, anlamsızlık hissi, sabırsızlık, anksiyete, kararsızlık, öfke ve huzursuzluk hislerine sahip olmasıdır.

Davranışsal belirtiler: Birey işe karşı isteksizse, yapması gerekenleri erteleme davranışları gösteriyorsa, sosyal ve iş çevresindeki kişilerle çatışmalar yaşıyor ve dolayısıyla çevresiyle ilişkileri bozuluyorsa tükenmişlik sendromunun davranışsal belirtilerine sahiptir.

Tükenmişlik sendromu depresyonla çok benzer semptomlar gösterse de sadece iş yaşamı kaynaklı olması bakımından depresyondan ayrılır. Depresyon yaşamsal her türlü konuyla ilgili olabilirken tükenmişliğe sadece iş yaşamı neden olur.

Tükenmişlik sendromunun duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarının azalması, olmak üzere üç boyutu vardır. Duygusal tükenme aşaması kişinin yaşadığı strese bağlı olarak psikolojik ve fiziksel kaynaklarındaki azalmaya işaret eder; bitkinlik, isteksizlik mevcuttur. Duyarsızlaşma aşamasında ise duygusal tükenme yaşayan kişinin başkalarının duygularına karşı kayıtsız hatta kimi zaman nezaketsiz, agresif davrandığı görülür. Kişisel başarının azalması aşaması ise kişinin iş ve günlük hayattaki beklentileri karşılayamayacağına inanıp kendiyle ilgili olumsuz otomatik düşünceleri olabileceğine işaret eder. Çevresine olan öfkesi kendine yönelebilir yetersizlik ve suçluluk hissedebilir.

Kişinin üzerindeki aşırı iş yükü, anlayışsız despot bir patronla çalışmak ya da iş arkadaşlarıyla problem yaşamak, iş yerindeki adaletsizlik, motive edici faktörlerin az olması, ödül eksikliği ve düşük gelir, çok yoğun bir tempoda zaman baskısıyla çalışmak tükenmişlik sendromunun nedenleri arasında yer alır. Aynı zamanda çalışanların rollerinin belli olması rol çatışmalarına engel olacak ve stres unsurlarından birinin ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

 

Tükenmişlik Sendromu Kimlerde Görülür?

Strese yatkın bir kişilik yapısına sahip olmak da tükenmişlik sendromuna yol açabilir. Yüksek standartları olan kişilerde beklentilerine ulaşamadıkları takdirde oluşan hayal kırıklığı risk faktörüdür. Aynı zamanda yetersizlik hisleri olan kişilerde, mükemmeliyetçi her şeyi eksiksiz yapmaya çalışan katı görüşlere sahip takıntılı ve ayrıntıcı kişilerde, fedakar yapılı hayır demekte zorlanan kişilerde de tükenmişlik sendromuna diğer kişilere oranla daha çok rastlıyoruz. Üstlerinden fazlaca beklentiye maruz kalan ya da diğer insanlarla yüz yüze çalışmak durumunda kalan kişilerde (örneğin hizmet sektöründe) tükenmişlik olasılığı artabiliyor.

 

Tükenmişlik Sendromu Çözüm Yolları Nelerdir?

Tükenmişlik yaşayan kişiler “ne için bu kadar çok çalışıyorum, kim için?” gibi anlam odaklı düşünmeye eğilimli olurlar ve sorgulamaya başlarlar. Bitkinliğin ve yorgunluğun en derinden hissedildiği bu kritik zamanlarda radikal kararlar vermek örneğin işten ayrılmak sağlıklı bir davranış olmayacaktır. Hayatlarını değiştirecek önemli kararlar almadan önce küçük değişimler yapmayı denemeli.

Düzenli egzersizin fiziksel yararları olduğu gibi psikolojik yararları da çok fazladır. Egzersiz sayesinde beynimizde salgılanan dopamin, endorfin ve serotinin gibi kimyasallar daha mutlu hissetmemizi sağlıyor. Bu yüzden tükenmişliğin üstesinden gelmede düzenli egzersiz önemli bir rol oynuyor. Tükenmişlik yaşayan kişiler her saat ulaşılabilir olmaktan da mustarip olabilirler, bu anlamda iş yaşamı ve özel yaşamları arasındaki sınırları belirlemeleri çok önemlidir. Rol karmaşalarından, hayır diyememekten ya da başka herhangi bir sebepten başkasının yapması gereken işi üstlenip üstlenmediklerinden de emin olmalılar. Yapılacaklar listesi düzenleyip yapmaları gereken işleri küçük parçalara bölebilirler. Böylece en kolayından başlayabilirler. Bazen hata da yapabileceklerini kendilerine hatırlatmaları gerekiyor. Gerektiğinde mola vermeli belki bir tatile çıkmalı dinlenmek için kendilerine izin vermeliler.

Gerçekçi beklentiler içinde olmak önemli, yaşam standartlarını ve hedeflerini buna göre ayarlamalılar. Uyku düzenine ve beslenmeye dikkat edilmeli. Örneğin; yatmadan önce bir rutin oluşturabilir uygun bir uyku saati belirleyebilir, yeterince sıvı almaya sağlıklı beslenmeye özen gösterebilirler. Alkol ve kafein tüketimine özellikle dikkat edilmeli. İş yaşamı dışında keyif alabilecekleri aktiviteler bulabilir hobiler edinebilirler. Gevşeme meditasyon gibi yöntemlerden yararlanabilirler. Sıkıntılarını yakınlarıyla paylaşmak destek almak da aynı şekilde iyi gelecektir. Zaman yönetimini iyi ayarlamak, başarılarından dolayı kendilerini ödüllendirmek de motive olmalarına ve iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır.

 

Tükenmişlik Sendromu Yaşayan Kişiler Ne Zaman Destek Almalı?

Tükenmişlik yaşayan kişilerin yakınları da destek olurken onları takdir etmelidir. Eleştiriden kaçınmalı, onaylayıcı ve toleranslı yaklaşmalılar. Anlaşıldığını hissetmek tükenmişlik yaşayan bireye iyi gelecektir. Boş zamanların güzel değerlendirilmesi birlikte bir şeyler içmek, yürüyüşe çıkmak sosyal bir aktivitede bulunulması ve bunların yanı sıra iş yükünün hafiflemesine yardımcı olunması da yapılabilecek yardımlar arasındadır. Tükenmişlik sendromu başlangıçta küçük önlemler alarak düzelebilecek bir durum ama tükenmişlik yaşayan bireyin baş edemediği noktada profesyonel destek alması önemlidir. Aksi halde işteki verimlilikte düşüş sebebiyle iş kazaları ya da işini kaybetme gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunlarla birlikte tükenmişlik sendromunun önlem alınmazsa depresyon, kaygı bozukluğu, psikosomatik bozukluklar, alkol-madde ya da ilaç kullanımında artış, cinsel isteksizlik, uyku bozuklukları, öfke patlamaları gibi sonuçlar doğurması da mümkündür.

Basın Yansımaları: sozcu

 

Formu doldurun, biz sizi arayalım:

 


Kullanıcılar bunları da aradı:

 

 

Yayın Tarihi : 08/09/

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tükenmişlik sendromu hayatın her alanında karşımıza çıkabilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Mesleki tükenmişlik sendromu ve anne olan kadınlarda görülen tükenmişlik sendromu sıkça rastlanan durumlar arasında yer almaktadır. Tükenmişlik sendromu belirtileri bireylerde genellikle benzerlik göstermektedir. Bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik tükenmişlik sendromu belirtileri arasında çok yaygındır. Tükenmişlik sendromu tanısı konulan bireylerde, tükenmişlik sendromu tedavisi kişinin hayatına ve standartlarına uygun olarak yapılmalıdır.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu, kişinin ruh halini etkileyen ve sosyal hayatında da kişiyi zorlayan psikolojik bir rahatsızlıktır. Tükenmişlik sendromu genellikle iş hayatı içerisinde daha çok karşımıza çıkmaktadır. İş hayatının getirmiş olduğu bazı sorumluluklar kişinin kaldırabileceği yükten daha fazla gelebilmektedir. Sosyal hayatta ise aile konusunda genellikle baskılanan, çok fazla aile içerisinde sorumluluk yüklenen kişilerde de tükenmişlik sendromu görülmektedir.

Tükenmişlik Sendromu Kategorileri

Duygusal Tükenmişlik

Duygusal anlamda tükenmişliğe sahipseniz iş yapmanıza gerek yok, sabah vakitlerinde işe yeni başladığınızda bile kendinizi tükenmişlik hissi yaşarken bulabilirsiniz.
Normal zamanlarda kişi yoğunluktan bunaldığında arkadaşları ve ailesiyle vakit geçirerek ya da küçük bir tatile giderek kendini iyi hissedebilirken duygusal tükenmişlik yaşayan bireyler bu aktivitelerden aynı şekilde verim alamazlar. Bu durum kişide sinirlilik, moral bozukluğu, somatizasyon bozukluğu gibi belirtilere yol açabilir. Boşluk duygusu oluşabilir. Duygusal yorgunluğa bağlı olan tükenmişlik, uyku bozukluklarına da neden olabilmektedir.

Depersonalizasyon

Tükenmişlik hisseden kişiler diğer insanlarla (hastalar, müşteriler, arkadaşlar vs.) münasebetlerinde daha az duygu gösterirler, daha soğuk dururlar. Boş vakitlerini değerlendirmek ve sosyal ilişkilerini korumak anlamsız bir hale gelir. Kişi zamanla değer kaybına uğrar, işi ve arkadaşlıkları zarar görebilir. Tükenmişlik hissi yaşayan kişiler olumsuz düşünceleri nedeniyle suçluluk duygusu yaşarlar. Kişinin kendine yabancılaşması veya uzaklaşması (depersonalizasyon) da gözlemlenen ruh halleri arasında yer alır.

Düşük Verimlilik ve Yetersizlik Duygusu

Verimlilik düşer. Tükenmişlik yaşayan bireyler bu durumu fark ettiğinde günlük ve iş hayatındaki sorumluluklarını yerine getiremeyecekleri hakkında korku duyarlar. Başarısız olmaktan korkan kişi genellikle gerektiğinden fazla çalışarak bunu telafi etmeyi hedefler ya da ilaç, alkol ve uyuşturucu madde kullanarak verimliliğini artırmaya çalışır.

Tükenmişlik sendromunun sıklığına dair yapılan araştırmalar farklı sonuçlar vermektedir. Tükenmişlik sendromunun sıklığı hakkında öne sürülen tahminler kesinlik taşımayacaktır. 

Tükenmişlik sendromu kişide nasıl oluşur sorusuna gelecek olursak, tükenmişlik sendromu sürecini etkileyen bir takım risk faktörlerinden, kişilik özelliklerinden ya da çalışma şartları gibi kişinin yaşamında stres oluşturan durumlardan kaynaklandığını söylemek mümkündür.

Tükenmişlik Sendromu Neden Olur?

Tükenmişlik sendromu genellikle stresli ve yoğun iş hayatına sahip kişilerde görülür. İşteyken keyifsiz olan birey işte olmadığı zamanlarda keyifli olabilir. Fakat hissettiği olumsuz duygular tüm hayatını etkiler. Sorumluluk alarak önemli kararlar vermesi gereken, iş yetiştirmesi için baskı gören, zamana karşı yarışan, yaptığı iş için fazla hassas davranması gereken bireylerde tükenmişlik sendromu oluşma riski diğer kişilere göre daha yüksektir. Ancak bu durumların olmadığı kişilerde de tükenmişlik sendromu görülebilmektedir. Aynı zamanda kişisel faktörler de tükenmişlik sendromuna yol açabilir. Mükemmeliyetçilik odaklı olan, hayır derken zorluk yaşayan ve iş hayatında yapması gerektiğinden fazla sorumluluk üstlenen kişilerin de bu sendroma yakalanma riski artabilir.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri

Tükenmişlik sendromu yaşayan kişide rastlanan semptom ve belirtilerden ilki bitkinlik olacaktır. Bitkinlik yaşayan birey hem fiziksel hem de duygusal açıdan tükenmişlik hissedecektir. Fiziksel semptomlar; uyku ve yemek düzeninde değişiklik, karın ağrısı, baş ağrısı, uyku problemleri ve iştah konusunda düzensiz değişiklikler olarak kendini gösterebilir. 

İş yükünden bunalmış kişiler tatil yapmak ve kaçmanın hayalini kurabilirler. İleri seviyedeki hastaların duygularını bastırabilmek için alkol, uyuşturucu ve fazla gıda tüketimine yönelmesi de tükenmişlik sendromu belirtileri arasındadır.  

Tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerde arkadaşlarına ve aile üyelerine karşı soğukkanlılığı olamama, kolay öfkelenme gibi durumlar oluşabilir. Günlük hayattaki stres faktörleri ile başa çıkmak zorlaşır. Özellikle planlamasına göre gitmeyen durumlar kişilere aşılması zor engeller olarak gözükür.

Tükenmişlik sendromu aynı zamanda anksiyete ve depresyon gibi sağlık sorunlarına da temel oluşturabilir. Unutkanlık, karamsarlık, değersiz hissetme, yorgunluk ve sindirim sistemindeki bozukluklar da belirtiler arasında yer alır.

tükenmislik sendromu tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Kişinin hayatında büyük olumsuz etkileri olsa da oldukça kolay ve etkili yöntemlerle tedavisi mümkündür. Tedavi süreci hastalığın ilerleme seviyesine göre şekillenmektedir. Sendromun ağır seyretmediği vakalarda kişinin kendinin alabileceği önlemler, iş hayatında ve sosyal yaşamında yapacağı değişiklikler sendromla başa çıkmada yeterli olabilmektedir. Fakat bu aşamaya geçilmesi kişinin öncelikli olarak muayene olmasını gerektirir. Ruh sağlığı üzerine görüşülen uzman sendromun oluşmasındaki başlıca faktörleri belirleyerek tedavi sürecindeki alınacak önlemleri bu faktörlere göre oluşturur. Tükenmişlik sendromunun tedavisi için başlıca psikoterapi yöntemi kullanılmaktadır. Ancak sendromun şiddetli seyrettiği, kişinin günlük yaşamına devam edemediği vakalarda gerekirse doktor yönlendirmesiyle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. 

Sendromun tamamen geçmesi ve hastanın tekrar normal hayatına kavuşabilmesi için kişinin de çaba göstermesi gerekmektedir. Hasta yaşam stilinde değişiklikler yapmalı, kendine zaman ayırmalı ve stres kaynağı olan durumlardan uzak durmaya çalışmalıdır. Psikoterapiyi aksatmayan ve hekim tarafından yapılan yönlendirmelere uyan hastalarda tedaviye yönelik olumlu etkiler görmek uzun bir süreç gerektirmeyecektir.

Tükenmişlik Sendromu Ne Kadar Sürer?

Tükenmişlik sendromunda iyileşme süresi, uygulanan tedavi yöntemlerine göre kişilerin semptomlarında görülen iyileşme hızı farklılık göstermektedir. Bunların yanında kişinin iş hayatındaki ve günlük yaşamındaki sorumluluklarının azalması da süreci hızlandırabilir. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerin tedavisi uzman doktorlar tarafından belirli yöntemler ile yapılmaktadır. Kişide tükenmişlik sendromuna sebep olan kaynak bir uzman tarafından tespit edilir ve uygun olan tedavi yöntemi seçilerek kişiye terapi ya da ilaç tedavisi uygulanır.

Tükenmişlik Sendromu Evreleri

Tükenmişlik sendromu 4 evreden oluşmaktadır.

İlk Evre

İdealistlik evresi olarak da adlandırılmaktadır. İlk evredeki birey fazla sorumluluk altında kalır ve sorumluluklarını gerçekleştirebilmek için hem psikolojik hem fiziksel yönden sınırları aşacak kadar kendini zorlayabilir. Bireyler bu aşamadayken oldukça iyimserdir. Sorumlulukları için çok fazla çaba sarf eder. Kişinin hayatı sorumlulukları üzerine şekillenmeye başlar. Fakat bu evrede kişide enerji azalması ve yorgunluk hissi oluşmaya başlar. Bu belirtiler ikinci evrenin başlangıcına işaret eder.

2. Evre

Bu aşamada birey yaptığı işlerin sonucunda memnun olmaz. Çaba ve zaman harcayarak gerçekleştirdiği eylemleri beklentisini karşılamaz. Sendromun bu evresindeki kişiler duygusal bir buhrana girebilir. Sonrasında üçüncü evre görülmektedir.

3. Evre

Sendromun üçüncü evresindeki birey diğer evrelerde yaşanılan olumsuz durumların hep devam edeceğini düşünür ve bu zamana kadar biriken mutsuzluk, umutsuzluk ve bitkinlik hislerinin içinden çıkamaz. Bu evrede içine kapanık olmaya başlayan bireyler çok fazla umutsuz hissederler ve kendilerini her şeyden uzak tutmaya çalışırlar. Aynı sırada kişi, artan duygusal yükü sebebiyle sinir nöbeti, öfke problemi, tepkisizlik ve uyku bozukluğu gibi semptomlar yaşamaya başlar.

Son Evre

Apati evresi olarak adlandırılan aşama tükenmişlik sendromundaki son evredir. Son evredeki kişinin etrafında gerçekleşen olaylara karşı tepkisiz kaldığı gözlemlenmektedir. Geçmişteki olaylara karşı inancını yitirmiş olan kişinin gelecek için de umut dolu beklentileri yoktur. Bu aşamadaki kişi iş hayatında ve sosyal ilişkilerinde sorun yaşar. Her şeyin kötüye gittiğini ve asla düzelmeyeceğini düşünür. Olaylarla başa çıkmakta zorlanan kişi sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanabilir, iş hayatında pasif kalabilir hatta istifa edebilir.

 

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Geçer?

Sendromun ciddi olmadığı durumlarda kişiler hayatlarında yapacakları değişiklikler ile meydana gelen ilk belirtilerden kurtulabilir. Kişinin daha pozitif bir hayata sahip olmak ve sendrom belirtilerini azaltmak için yapabileceği değişiklikler şu şekildedir: • Stres ve sorumluluklarla ilgili düşüncelerden uzaklaşmak için kitap okumak, film izlemek gibi hobiler edinmek • Zevk aldığı işlere yönelmek • Gün içerisinde çalışmaya ara verip kendine zaman ayırmak • Düzenli şekilde egzersiz yapmak • Uyku düzenine dikkat etmek • Sağlıklı beslenmek Fakat sendrom belirtileri bireyin hayatında olumsuz etkilere neden oluyorsa en kısa zamanda bir uzmandan yardım alması gerekir. Uzman psikolog, tükenmişlik sendromu yaşayan kişiyle yaptığı görüşmeler sonucunda sendromun kaynağını belirler ve buna göre bir tedavi yöntemi uygulamaya başlar.

Tükenmişlik Sendromu için Hangi Doktora Gidilir?

Psikolojik bir sorun olan tükenmişlik sendromunun belirtilerini hissediyorsanız tedavi için bir psikoloğa başvurmanız gerekmektedir. İlaç ile tedavi edilmesi gereken durumlara ise bir psikiyatr tarafından karar verilir.

Tükenmişlik Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tükenmişlik sendromu tedavi edilmediği takdirde depresyon gibi birçok psikolojik hastalığa yol açabilmektedir. Tedavi edilmediği sırada belirtiler giderek ağırlaşabilir, yaşanan süreç kişiyi intihara sürükleyebilir.

Tükenmişlik Sendromu İlaçlar ile Geçer Mi?

Hastaların çoğunda ilaç ile tedavi yöntemine ihtiyaç duyulmasa da bazı vakalarda ilaç kullanımı gerekli olabiliyor. Bu hastaların tedavisinde depresyon ve anksiyete tedavisi için kullanılan ilaçlar, uyku ilaçları ve yatıştırıcı özellikteki ilaçlar düzük dozlarda kullanılmaktadır. Uzman kontrolünde kullanılan ilaçlar tükenmişlik sendromunun geçmesinde etkili olacaktır.

Tükenmişlik Sendromu Bitkisel Tedavi ile Geçer Mi?

Bazı bitkiler ile tükenmişlik sendromu belirtilerini hafifletmek mümkün olabilir. Yüksek miktarda C vitamini içeren kivi meyvesi haşlanmış yumurta ile beraber tüketilirse yorgunluk hissini giderme konusunda etkili olacaktır. Yorgunluk için etkili bir çözüm olan yeşil çay ve toksin atmada yardımcı rezene ve adaçayı beslenme düzenine eklendiğinde tükenmişlik sendromu için olumlu etkiler oluşturabilir.

Annelerde Tükenmişlik Sendromu Geçici Midir?

Bireysel ve çevresel stres kaynaklarının sıklık ve yoğunluğu, belli bir süre çözüme kavuşmadan devam etmesi kişi üzerinde hem psikolojik hem de fiziksel açıdan olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Stres kaynaklarının oluşturduğu durumlardan etkilenme seviyesi geçmiş deneyimler, aile ilişkileri, genel kaygı düzeyi gibi etkenler nedeniyle anneden anneye farklılık gösterecektir. Annelerde oluşan stresin bir zaman sürmesi ve kişinin bununla baş etmede zorlanması sonucu tükenmişlik sendromu meydana gelebilir. Bir uzman tarafından kaynağı belirlenerek tedavisi gerçekleştirildiği takdirde etkilerin giderek azalacağı gözlemlenecektir.

Mesleki Tükenmişlik Sendromu Geçici Midir?

Kişiler meslek hayatlarının bir noktasında tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilir. Mesleki tükenmişlik sendromuna neden olan aşırı iş yükü, yetersiz denetim, az dinlenme zamanı, mobbing gibi faktörler kişinin yaşam kalitesini düşürür. Sendroma sebep olan kaynaklar bir uzman tarafından belirlenir ve buna yönelik bir tedavi süreci başlatılır. Tedavi olumlu sonuç verirse kişi sendromun etkilerinden kurtulabilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim

Yayınlama Tarihi: 02 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu, kişinin aile hayatından, arkadaş çevresinden veya iş yaşamından aldığı keyif ve başarı duygusunu azaltarak kendi kimliğini kaybettiğini düşündüren zihinsel ve fiziksel bir tükenme durumudur. Bu psikolojik durum; iş yaşantısında veya ev işlerinde çok uzun mesai harcamak, hasta bir yakınına uzun süre bakmak veya sosyal güvenlik konuları ile alakalı üzücü haberleri sürekli almak gibi durumlarda oluşabilir. Bu sendrom çoğu zaman kişi veya çevresi tarafından farkedilmeyebilir. Tükenmişlik, sıradan bir yorgunluktan daha ağır geçen bir ruhsal kötülük halidir. Bu sıkıntıdan muzdarip kişi, stresle başa çıkmada ve günlük işlerini yerine getirmede zorluk yaşar. Kendiliğinden geçmeyen bu psikolojik sorunun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde ileri evrelerinde depresyon, kalp veya şeker hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Günümüzdeki zorlu yaşam koşullarından dolayı kişiler, olumsuz duygular yaşasalar bile bu stresli duyguları hayatın bir parçası gibi benimseyerek kaçınılmaz olarak görürler. Bu yüzden birçok kişi tükenme sendromu olduğunu anlayamadan bu hali yaşasalarda tedavi için sağlık birimlerine müracaat etmezler. Bu durum hastalığın saptanamamasında en büyük etkendir. Sıklıkla görülen tükenmişlik sendromu belirtileri ise şu şekilde sırlanabilir:

  • Duygusal tükenme hissi
  • Bedensel bitkinlik hissi
  • Umutsuzluk
  • Karamsarlık
  • İşinden soğuma hali
  • Kişide yoğun olan karamsar düşünceler
  • Dalgınlık ve unutkanlık
  • Uyku problemleri
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Kendini değersiz hissetme
  • Kariyerinde özgüven azalması
  • Bitkinlik ve yorgunluk hali
  • Basit bir işi bile bitirmekte zorlanma
  • Solunum güçlüğü ve kalp çarpıntısı
  • İshal ve kabızlık gibi sindirim sorunları
  • Bacaklar, sırt ve baş ağrıları

Bu yaygın semptomların haricinde kişilerin kendine has farklı belirtileri de olabilir.

Tükenmişlik Sendromu Neden Olur?

Tükenmişlik sendromu, en fazla iş hayatındaki yüksek stresten kaynaklı olarak meydana gelir. Genellikle hizmet sektöründe yoğun çalışan kişilerde yüksek oranda görülür. Genel tükenmişlik sendromu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı stresli iş yaşamı
  • Sağlık sektörü gibi sürekli hayati kararlar alınması gereken iş yaşamı
  • Mükemmeliyetçi kişiliğe sahip kişilerin her işi iyi yapmaya çalışmaları
  • İstemediği herhangi bir durum için hayır demekte zorlanan kişilerin fazla yük altına girmeleri
  • Aile bireylerinden birine ömür boyu bakmak zorunda olmak

Tükenmişlik Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Tükenmişlik sendromu teşhisi konulması için ilk olarak hastanın detaylı öyküsü alınır. Psikiyatr ve psikologlar tarafından muayene yapılarak şüphelenilmesi durumunda, tükenmişlik sendromu testi olan Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) uygulanır. Bu test; başarısızlık, çevreye karşı duyarsızlık ve duygusal olarak tükenmişlik hissi gibi çeşitli konularda sorular içerir. Verilen cevaplar puanlanarak test sonunda bir skor elde edilir. Bu skor, bireyde tükenmişlik sendromu bulunup bulunmadığını, varsa ne evrede olduğunu saptar. Bazı vakalarda tükenmişlik sendromunun yanında depresyon ve farklı bir psikolojik sorunda meydana gelebilir. Bu yüzden psikolojik muayene detaylı bir biçimde yapılarak hastalığın net olarak teşhis edilmesi tedavide başarı oranını yükselten en önemli etkendir.

Tükenmişlik Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Etkileri ile kişinin sosyal ve psikolojik yaşamını alt üst eden tükenmişlik sendromu tedavisi etkili ve kolay uygulanır. Sorunun ilerleme seviyesine göre tedavi şeklide farklılık gösterir. Çok şiddetli olmayan sendrom yaşayan kişilerde alınan önlemler ile iş ve sosyal hayatında yapacağı değişimler büyük oranda düzelme sağlamasına yardımcı olur. Bu düzenlemelerden önce gerekli psikolojik muayenelerin yapılması gerekir. Tedavide sendroma neden olan faktörler saptanarak ne gibi tedbirler alınması gerektiği belirlenir. Sendromun aşırı ileri evrelerinde olan vakalarda ise kişi günlük faaliyetlerini bile yapamaz durumda olabilir. Bu hallerde doktor tavsiyesi ile ilaç tedavisi de yapılabilir. Tedavi sürecinde olan hastaların, hastalığın etkenlerine önlem almanın yanı sıra, kişilerin kendilerine vakit ayırmaları da oldukça önemlidir. Örneğin; resim yapmak gibi bir hobi edinerek bunu düzenli bir şekilde uygulamak iyi gelebilir. İş hayatı ile ilgili konuları büyütmeden çalışmalı ve iş dışında bunları düşünmemelidir. Ayrıca düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli spor yapmak bu sürece destek olacaktır.

Tükenmişlik sendromu ilk evrelerinde tedavi edildiği zaman küçük önlemler ile kolaylıkla düzelebilir. Bu yüzden belirtileri kendinde gören kişilerin, hemen bir uzman psikiyatrdan randevu almaları ve görüşme sağlamaları doğru bir adım olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası