lojman kira hesaplama / Lojman Kira Hesaplama - funduszeue.info

Lojman Kira Hesaplama

lojman kira hesaplama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından:

MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ

(SIRA NO: )

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 9/11/ tarihli ve sayılı Kamu Konutları Kanunu ile 16/7/ tarihli ve 84/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kamu konutlarının yılı aylık kira bedellerinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 10/7/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Kira bedelleri

MADDE 3 – (1) Yurt içinde bulunan konutlardan aylık her bir metrekare için;

a) Kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda 3,62 TL/m²,

b) Kalorifersiz konutlarda 5,66 TL/m²,

c) Kaloriferli konutlarda 7,43 TL/m²,

kira bedeli alınır.

Kira bedeline yapılacak ilaveler

MADDE 4 – (1) 3 üncü maddede belirlenen kira bedellerine ek olarak, aylık her bir metrekare için kaloriferci, kapıcı ya da her ikisinin de kurum ve kuruluşlarca karşılandığı konutlardan 0,87 TL/m² ilave kira bedeli alınır.

(2) Elektrik ve su bedellerinin kurum ve kuruluşlarca yapılan gerçek giderler dikkate alınarak kullanıcılarından tahsil edilmesi esastır. Bununla birlikte, sayaçların ayrılmasının mümkün olmaması nedeniyle elektrik, su ya da her ikisinin hizmet binası veya fabrika tesislerinden karşılandığı konutlardan 3 üncü maddede belirlenen kira bedellerine ek olarak, aylık her bir metrekare için;

a) Elektrik sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde 1,65 TL/m²,

b) Su sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde 1,43 TL/m²,

c) Elektrik ve su sayacının her ikisinin de ayrılmasının mümkün olmaması halinde 3,08 TL/m²,

ç) Konutlarda kullanılan su, şehir şebekesi dışında kuyu, artezyen, kaynak suyu ve benzeri su kaynaklarından karşılanıyor olması halinde 0,77 TL/m²,

ilave kira bedeli alınır.

Yakıtı kurum ve kuruluşlar tarafından tedarik edilen konutlar

MADDE 5 – (1) Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 2,97 TL/m² yakıt bedeli tahsil edilir.

(2) Isı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmış konutlarda; birinci fıkradaki yakıt bedelinin üç katını geçmemek kaydıyla, bağımsız bölümün tüketimi oranında hesaplanan yakıt bedeli konutta oturanlardan tahsil edilir. Ancak kurum ve kuruluşlar, yakıt maliyetlerini dikkate alarak gerekli gördükleri takdirde bu bedelin üzerinde yakıt bedeli tahsil edebilir.

(3) Yakıtı kurum ve kuruluşlarca tedarik edilen konutlarda, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin zorunlu nedenlerle kurum ve kuruluşlarca karşılanıyor olması halinde, bu giderler karşılığında kira ve yakıt bedellerine ek olarak her bir metrekare başına 0,34 TL/m² tahsil edilir.

Kira bedellerinin hesaplanması

MADDE 6 – (1) 3 üncü maddede belirtilen kira birim bedellerine, 26/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Emlâk Genel Tebliği (Sıra No: )’nde belirtilen esaslar uygulanmak suretiyle aylık kira bedelleri hesaplanır.

Yürürlükten kaldırılan tebliğ

MADDE 7 – (1) 6/1/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: ) yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ 15/1/ tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yürütür.

Bu yazımızda belki birileri duyar diye lojmanlarla ilgili sorunlara yer vererek yılında lojman kira bedellerini açıklamaya çalışacağız.

yılında lüks lojmanlarda oturmanın bedeli % 18 artarak TL oldu

Birçok kamu görevlisi evi olduğu halde lojmana müracaat etmekte ve lojman çıkınca da evini kiraya vermektedir. Kimisi de kurumunun var olan lojmanını beğenmediği için lojman kiralatılmaktadır. Düşük ücretli memurlara böyle imkânlar sunulmadığı için yüksek ücretli memura verilen kiralık lojmanlar veya görev tahsisli lojmanlar bir nevi örtülü yardım yerine geçmektedir. Bu yardım özellikle de görev tahsisli lojmanlarda oturma hakkı olanlar için çantada kekliktir.

Bu açıklamalardan sonra No’lu Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre yılı için metrekarelik bir lojman için bir kamu görevlisinin ödeyeceği kira bedelini şu şekilde hesaplayabiliriz; (lojman büyüklüğü ne kadar olursa olsun metrekare üzerinden hesaplanır) *7,43 = ,6 TL. Bu tutardan % 30 indirim yapılmakta olup indirim tutarı ise ,6 * 30/= ,48 TL. Ödenecek lojman kira tutarı ise; ,12 TL’dir.

Özellikle birçok üst düzey kamu görevlisine yüksek rakamlarla lojman kiralaması yapılmakta ve bu tutarlar bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Lojman kira bedeli ne kadar yüksek olursa olsun kamu görevlisinin ödeyeceği azami lojman kira tutarı ,12 TL’dir.

Lojman kira bedelleri yüzde 18 arttı

Yukarıda lojman kira bedellerinin nasıl hesapladığını açıkladık. Buna göre kamu lojmanlarının aylık kira bedellerine ’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranları dikkate alınarak, yüzde 18 artış yapıldı. metrekarelik bir kamu lojmanında TL bedelle oturulduğunu açıkladığımızda lojman kira artışlarının ne anlama geldiği daha iyi anlaşılacaktır. Yeni bedeller, 15 Ocak ’den itibaren geçerli olacak.

Açıklanan No.’lu Tebliğ kapsamında kamu lojmanları kirası kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda metrekaresi 3 lira 62 kuruş, kalorifersiz konutlarda metrekaresi 5 lira 66 kuruş ve kaloriferli konutlarda metrekaresi 7 lira 43 kuruş olacak şekilde belirlendi.

Kamu lojmanlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 2 lira 97 kuruş yakıt bedeli kiraya ek olarak tahsil edilecek. Nasıl, belirlenen lojman kira tutarı oldukça yüksek bir rakam değil mi?

Evi olanların lojmanda oturmalarını önleyecek bir düzenleme yok

Memurları en fazla rahatsız eden konulardan birisi de birden fazla konutu olmasına rağmen hâlâ kamu konutunda oturmalarına izin verilenlerdir. Kamu Konutları Yönetmeliği’nin özel tahsisli ve görev tahsisli konutlarda oturabilmek için personelin görevli olduğu il sınırlarında birden fazla evi olsa da bir sınırlama bulunmamaktadır.

Bu durum ise çok ciddi bir haksızlığa sebep olmaktadır. Bu durumu çarpıcı bir örnekle açıklamak gerekirse bir kamu kurumunda görev tahsisli bir konutta oturan bir kamu görevlisi o görevde bulunduğu sürece bu konutta oturma hakkına sahip bulunmaktadır.

Bazı durumlarda bu personel, kamu görevine başladığında konuta oturmakta ve emekli olunca konutu boşaltmaktadır. Binlerce düşük gelirli kamu görevlisi sıra tahsisli konut beklerken görev tahsisli konutlarda oturanlara böyle bir ayrıcalığın verilmesinin ve bu zamana kadar da hiçbir vicdanı sızlatmamasının mantığını anlamak mümkün değildir.

Eğer gerekli düzenleme yapılmazsa yönetmeliğin 2 sayılı cetvelinde bulunan bir memurun adet evi olsa dahi görev tahsisli konutta oturmasına hiçbir engel olmayacaktır. Böyle bir suiistimal alanının hala açık bulunması ise anlaşılır gibi değildir.

Üst düzey kamu görevlilerinin oturduğu lojman tamiratı da devletten

Kural olarak üst düzey kamu görevlileri, bakımsız lojmanda oturamazlar. Gariban memurlar için lojman olsun da ister bakımlı isterse bakımsız olsun. Gariban memura hasbelkader sıra tahsisli lojman çıkarsa, bu lojmanda oturabilmek için ciddi bir masraf yapması kaçınılmazdır. Şayet üst düzey kamu görevlisiyseniz lojmanın bakımını kurumunuza bir şekilde yaptırırsınız ve hiçbir masraf yapmadan da oturursunuz. Hiç olmadı gönüllü birileri çıkar ve bedavadan lojmanı tadil ederler. Zaten bu işler vakayı adiyeden olmuştur. Gönüllü lojman tamiratına o kadar çok hevesli vardır ki yeter ki siz isteyin. Kurumunuzun herhangi bir işini yapan firma gönüllü olarak lojmanı tadilata alabilir ve sizin cebinizden bir kuruş para dahi çıkmaz. Ya da kurum elamanları gelir işi bitirir, sizin haberiniz dahi olmaz.

Siz istediğiniz kadar etik ilkeler belirleyin adam yapacağını yine yapıyor. Yakalanan garibanlar da faturasını ödüyor. Yıllar önce bir şikayet üzerine Kamu Görevlileri Etik Kurulu, bir genel müdür için temizlik firması elamanını evinde temizlik yaptırdığı için etik ihlali vermişti. Ya tespit edilemeyenler ne olacak?

Oturduğu lojmanı satın alan memur tekrar lojman talebinde bulundu

Kamu konutlarında oturanlarla ilgili daha önceki yazılarımızda çok detay bilgilere yer vermiştik. Memuriyeti boyunca lojmanda oturanlardan tutun da kendi lojmanında çocuklarını oturtanlara kadar birçok hususa yer vermiştik. Yani lojman işinin amacının tam tersi istikamette işlediğini belirtmemiz gerekiyor.

Malum olduğu üzere kamu lojmanlarının satışında lojmanlarda oturanlara öncelik verilmişti. Bu çerçevede, bir memur oturduğu lojmanı satın almış ve lojmanda oturmanın dayanılmaz cazibesinden çıkmanın elemini sona erdirmek için yeni bir lojman talebinde bulunmuştur. Bazılarınız bu kadar da olmaz diyebilir ama bu kadar da oldu.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, lojman tahsisiyle ilgili sorulan bir soruya cevap verdi ve manzara bütün boyutlarıyla ortaya çıktı. Yararlanmakta olduğu lojmanı öncelikli alım hakkı kapsamında satın alan personel, bir süre sonra sıra/görev tahsisli konuttan yararlanmak için yeniden başvuru yaptı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü bu soruya verdiği cevapta şu ifadelere yer vermiştir; Yönetmelikte kısıtlayıcı bir hüküm olmadığı için lojman satışları kapsamında oturduğu lojmanı satın alan memurun yeniden sıra/görev tahsisli konuta başvurabileceği belirtilmiştir. Verilen cevap hukuka uygun olup mevcut mevzuat gereğimce aksi bir cevap verilemezdi.

Kiraların bu kadar arttığı bir dönemde, bu türden uygulamaları sonlandırmak ve yaşadığı yerde evi olanlara lojman tahsisini önlemek için yönetmelikte acilen değişiklik yapılması kamu vicdanının rahatlatılması için kaçınılmaz hale gelmiştir. Sistemsizliğin sistemleştiği ortamlarda yaptığımız eleştirinin ne kadar duyulacağını doğrusu merak ediyoruz. Biz uyarı görevimizi yapalım da ister uyulur isterse uyulmaz.

Lojman Kira Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Kamu Kurumlarına ait lojmanlarda kalan personellerin maaşlarından her ay  kira kesintisi yapılmaktadır. Yapılan kesintiler nasıl hesaplanmaktadır? Lojmanlardan alınan kira bedellerinin yasal dayanağı nedir?Lojman kira bedelleri tespit edilirken hangi unsurlar göz önüne alınır?Belli bölgelerde lojman kiraları niye daha ucuzdur? Bu yazımızda bu konuyu açıklamaya çalışacağız.

Lojmanların kamu konutlarının kira bedellerinin nasıl hesaplanacağına ilişkin yasal düzenleme Kamu konutları kanunu ve kamu konutları yönetmeliğinde yapılmıştıfunduszeue.info ait lojmanların kira bedelleri hesaplanırken ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır.

Kamu Konutları Kanunu’nun “Kira Bedeli” 5. Maddesinde;

“Yurt içinde Cumhurbaşkanı T.B.M.M. Başkanı ve Başbakan yurt dışında ise büyükelçiler daimi delegeler maslahatguzarlar askeri temsil heyetleri başkanları ve başkonsoloslar için tahsis edilen özel tahsisli konutlardan ve hizmet tahsis konutlardan kira bedeli alınmaz. Konutların aylık kira bedelleri, personelin aylık veya ücretinden peşin olarak bordro üzerinden kesilmek suretiyle tahsil edilir ve genel bütçeye dahil kurum ve kuruluşlarda hazineye, diğerlerinde kendi bütçelerine irat kaydedilir” hükmü yer almaktadır.

Kamu Konutları Yönetmeliği’nin Maddeleri’nde lojman kira bedelleri ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.

Kamu Konutları Kanunu ve Yönetmeliği’ne göre özel tahsisli konutlar ile hizmet tahsisli konutlarda ikamet edenler için kira bedeli alınmayacağı hükme bağlanmıştır. Görev tahsisli ve Sıra tahsisli lojmanlarda kalanlar ise kira ödeyeceklerdir.

Lojmanlarını kira bedelleri ise 26/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: )’nde belirtilen esaslar uygulanmak suretiyle aylık kira bedelleri hesaplanır. Söz konusu Genel Tebliğ’de kamu konutlarının kira bedelleri hakkında tüm düzenlemeler yapılmış olup yılık olarak belirlenip Resmi Gazete’de ilan edilecek olan m2 bedelleri üzerinden hesaplanan tutar üzerinden kira ödeyeceklerdir.

Burada hesaplamaya örnek teşkil etmesi açısından yılı m2 fiyatları ile kalorifersiz ve kaloriferli 2 adet lojmanın kira bedelini hesaplayacağız. Yönetmelikte kamu konutları A,B,C, D,E,F,G tipi konutlar olarak 7’ye gruba ayrılmış olup tüm gruplar için değil örnekleme seçilen 2 grup için hesaplama yapacağız. Kira bedellerinin brüt m2 üzerinden hesaplanacağının sayılı Genel Tebliğ ile hükme bağlandığını da hatırlatmak isteriz.

Örnek Lojman Kira Bedeli Hesaplama

1-Ankara’da m2’lik C tipi kamu konutunun yılı kira bedeli acaba ne kadardır?

Öncelikle C tipi konut ile neyi kasdettiğimizi ifade etmek istiyorum. Yönetmelik’te (C) Tipi konutlar; “Tamamı kamu kurum ve kuruluşunun mülkiyetinde bulunan veya tamamı kiralanan, kapıcı ve kaloriferci ile ortak tesis ve ortak kullanım alanlarının tüm giderlerinin konutta oturanlar tarafından karşılandığı kaloriferli konutlardır.” şeklinde tanımlanmıştır.

yılında geçerli olan m2 birim fiyatları sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile belirlenmiş olup tebliğin 3/c maddesinde kaloriferli konutlar için m2 birim değerinin 3,TL olduğu ifade edilmiştir.

Konutumuz,kira bedeline ilave edilecek hususlarla ilgili düzenleme kapsamına girmemektedir.

Brüt m2*Kira Bedeli

*3,73=TL

Bu tutar kişinin ödeyeceği miktar olmayıp sayılı Genel Tebliğin “Bazı Yörelere İlişkin Kira Bedellerinde Uygulanacak İndirim Oranları” hükmü gereği indirim uygulanarak hesaplanacaktır. Ankara tebliğin EK-3 Listesi’ndeki iller arasında sayıldığı için kira bedelinden %30 indirim uygulanacaktır.

*%30= ,9 olup indirim tutarı kira bedelinden düşüldüğü vakit kişinin ödemesi gereken kira bedeli hesaplanacaktır.

Ödemesi Gereken Tutar=Kira Bedeli-İndirim Bedeli

Ödemesi Gereken Tutar   =,TL’dir (,9)

2-Ankara’da brüt m2 A tipi kamu konutunun yılı kira bedeli ne kadardır?

Burada da hesaplamaya geçmeden önce aynı şekilde A tipi konuttan neyi kasdettiğimizi açıklamak istiyorum. Yönetmelik’te (A) Tipi konutlar; “Tamamı kamu kurum ve kuruluşunun mülkiyetinde bulunan veya tamamı kiralanan, kapıcı ile ortak tesis ve ortak kullanım alanlarının tüm giderlerinin konutta oturanlar tarafından karşılandığı kalorifersiz konutlardır.” Şeklinde tanımlanmıştır.

sayılı Milli Emlak Genel Tebliğ’in 3/b maddesinde yılında kalorifersiz lojmanların kira bedeli hesaplamasında m2 birim değerinin 2,TL olması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Brüt Alan*m2 bedeli=*.2,84=TL

Burada aynı şekilde hesaplanan tutara indirim uygulanıp aynı da kişinin ödemesi gereken tutara ulaşılır.

*%30=85,2

Ödemesi Gereken Tutar=Kira Bedeli-İndirim Bedeli

Ödemesi Gereken Tutar   =,TL’dir (,20)

Burada yönetmelikte sayılan 7 tip konuttan sadece iki adedinin hesaplaması yapılmış olup bu konuyla ilgili sormak istediğiniz sorular ya da aklınıza takılan hususlarla alakalı olarak sitemizin iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Bu yazının tüm hakları funduszeue.info’a aittir. sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım ,

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası