18 ve 19 yüzyıl filozofları / Ders Bilim Kültür Sanat Eğitim Platformu

18 Ve 19 Yüzyıl Filozofları

18 ve 19 yüzyıl filozofları

Yüzyıl – Yüzyıl Felsefesi Konu Anlatımı

Felsefe ayt konu anlatımı, Felsefe tyt konu anlatımı , Felsefe yks konu anlatımı… Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda Yüzyıl – Yüzyıl Felsefesi hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz..

Bu dönem felsefesi aynı zamanda Aydınlanma felsefesi olarak da bilinir. Bu dönemde etkin olarak kullanılan akıl, dönemin bir isminin de &#;Akıl Çağı&#; olarak isimlendirilmesine yol açmıştır. Bu dönemin felsefesinin oluşmasında;

• Fransız ihtilali
• Sanayi devrimi etkili olmuştur.

Ayrıca – yüzyılda bilim ve sanayide yaşanan gelişmeler toplumsal yaşamı etkilemiş, bunun sonucunda felsefi anlayışlar toplumsal yaşayışı sorgulamaya yönelmiştir. Bu sorgulamalar insan ve toplum üzerinde yeni felsefi anlayışların ortaya çıkmasına yol açmıştır

Fransız İhtilali :Halk yoksulluk içindeyken kralın zenginliği Fransız İhtilali’nin görünen nedenidir. İhtilalin arkasındaki sebepler arasındaysa okuryazarlığın artması ve bağımsız yayınların desteklenmesiyle toplumda büyük bir değişim ve bu değişimi organize eden Fransız aydınları ve onların felsefi görüşleri vardır. Sosyal yaşayıştaki eşitsizlik ve adaletsizlik, aydınlanmayla oluşan özgürlük düşüncesiyle halk içinde krala karşı bir ayaklanma başlatmıştır. Bütün dünyayı etkileyen ihtilal, Fransa’da mutlak monarşinin yıkılması ve cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

Sanayi Devrimi: İngiltere’de başlayan Sanayi Devrimi, hızlı üretim yapan fabrikaların kurulmasını ve ulaşımın kolaylaşarak kültürel ve ekonomik etkileşimin artmasını sağlamıştır. Bilim ve teknolojideki gelişmeler ve ekonomik alana yönelik felsefi düşünceler bunların zeminini oluşturmuştur. Bu durum, bazı insanlara rahat yaşam gibi faydalı sonuçlar getirmiş ama diğer taraftan da devletler arası rekabeti artırıp savaş gibi kötü sonuçlara götürmüştür. Ham madde ve yeni pazar arayışları sömürgeciliği hızlandırmış ve ortalama bir asır sonra güçlü devletlerin rekabeti nedeniyle 1. Dünya Savaşı yaşanmıştır.

Genel Özellikleri

&#;Özgürlüğü engelledikleri düşüncesiyle siyasi ve dinî otoritelere karşı gelinmiştir.
&#;Düşünce özgürlüğü desteklenmiştir.
&#;Laik bir dünya düzeni benimsenmiştir.
&#;Aydın ve yazarlar sınıfı oluşmuştur.
&#;Sanat, felsefe ve edebiyatta önemli eserler verilmiştir.
&#;Deneye önem verilmiştir. İnsan merkeze alınmıştır.
&#;Felsefede yeni ekoller çıkmıştır.

Felsefede Yeni Ekoller

Bilginin Kaynağı

Bilgiye yönelik temel problem, bilginin ne olduğu ve insanın onu nasıl elde ettiğidir. Bilgi üzerine yapılan tartışmalar, felsefenin iki ana akımı olan rasyonalizm ve empirizm üzerinden temellendirilir. Rasyonalizm, bilginin aprioriden (deneyimden bağımsız) sırf akılla oluştuğunu belirtirken empirizm, a posterioriden (deneyime bağlı) oluştuğunu ileri sürer. Bu iki görüşü uzlaştırmaya çalışan yy. filozofu Kant ise bilginin akıl ve deneyimle oluştuğu görüşündedir. Bu açıdan rasyonalist filozoflardan Descartes ( yüzyıl), empirist filozoflardan J. Locke (17– yüzyıl) ve iki akımı sentezleyen Kant’ın ( yüzyıl) bilgi hakkındaki görüşleri önemlidir. Descartes’a göre bilgi, sonradan oluşan deneyimlerle değil doğuştan gelen aklın ilkeleriyle gerçekleşir. J. Locke, Descartes’ın doğuştancılık fikrine karşı çıkar ve bilginin doğuştan değil sonradan deneyimler aracılığıyla oluştuğunu belirtir. Kant, deneyim ve aklın bir arada kullanılmasıyla bilginin oluştuğunu düşünür.

Birey &#; Devlet İlişkisi Problemi

Bu dönemde yy felsefesinde etkili olan mutlak monarşik devlet anlayışına karşı çıkılır. Locke, Montesguieu, Rousseau bu dönemde siyaset felsefesi üzerine görüşler ileri süren filozoflardır.

monash.pw’un Devlet Görüşü : 
&#;Hobbes gibi insan doğasından yola çıkar, toplumsal sözleşmeyi kabul eder ama düşüncelerinin sonucunda mutlak monarşiye varmaz.
&#;Doğal durumda insanlar özgürdü.
&#;Değişen ve gelişen toplumsal yaşamda kargaşaya sebebiyet vermemek için insanlar Toplumsal Sözleşme ile hukuksal güvence adına gücünü devlet denilen mekanizmaya devretmiştir.
&#;İnsanlar Toplumsal Sözleşmeyi barış için değil, uygar yaşamın avantajlarından yararlanmak için yapmışlardır.
&#;Yardımlaşma ve işbirliği ilişkilerini sürdürmek için mutlak özgürlüklerinden vazgeçmişlerdir.
&#; Ayrıca Locke “Güçler Ayrılığı” ilkesini ortaya koymuştur. (Yasama- Yürütme &#; Yargı)
&#;Devlet yapay bir kurumdur.

Montesquieu&#;nun Devlet Görüşü : 
&#; Toplumu bilimsel olarak inceler. Gözlem ve deney yöntemini topluma uygular.
&#; İki toplum arasındaki ilişkiyi düzenleyen hukukun Devletler Hukuku, devlet içindeki siyasi ilişkileri düzenleyen hukukun Siyasal Hukuk ve kişiler arası ilişkileri düzenleyen hukukun da Medeni Hukuk olduğunu belirtir.
&#; Yasaların niteliğini, yapıldığı toplumun belirleyeceğini söyler.
&#; İnsanın başkasının hakkını yemeden özgürce davranma yetisine sahip olduğunu belirten Montesquieu, bu özgürlüğün korunması için “Güçler Ayrılığı” ilkesini öne sürer.
&#; Montesquieu, görüşleriyle günümüz devlet sistemini oluşturan ve güçler ayrılığını kuramlaştıran ilk düşünürdür.

J.J Rousseau’un Devlet Görüşü :
&#; Doğal durumda insan mutluydu, ancak toplumsal yaşam ve özel mülkiyetin ortaya çıkışıyla mutluluk bozuldu.
&#;Toplumun yeniden düzenlenmesi için “toplumsal sözleşme” ile devletin kurulması gerekmiştir.
&#;Devletin kaynağı, insanın doğasındaki eşitlik ve özgürlüktür.
&#; Devletin görevi herkesin eşitliğini ve doğal hakları korumaktır.

Ahlakın İlkeleri Problemi

Kant&#;a göre;
&#;Bir eylemin değerini belirleyen niyettir.
&#;Niyette kişisel çıkar olmayan eylemler iyidir.
&#;Ahlak anlayışı ödev ahlakına dayanmalıdır.
&#;Ahlakı eylemde belirleyici olan eylemin sonucu değil, eyleme temel olan niyettir.
&#; Evrensel ahlak yasası oluşturulabilir.
&#;Eylemine temel aldığın ilke herkes için yasa olacak şekilde olsun.

Bentham&#;a göre;
&#;Eylemde niyet değil, sonuç önemlidir.
&#;Sonuçta bireyin kendisiyle birlikte çoğunluğun faydasına yönelik olan eylem iyidir ve mutluluğa yol açar.
&#;İnsan eyleminde haz ve acıyı düşünerek, hangisi daha çok fayda getirecekse ona göre hareket eder.
&#; İnsanın mutlu olması çevresiyle de ilgili olduğu için eylemlerde olabildiğince çok insanın faydası düşünülmelidir.
&#; Utilitarizm ahlak öğretisinin kurucusudur.

Varlığın Oluşu Problemi

&#; yy&#;da varlık üzerine görüşleriyle ünlü filozof Hegel&#;dir.

&#;Hegel&#;e göre varlığın temelinde akılsal bir ilke olan &#;geist&#; yer alır.
&#;Geist; Tanrı, akıl, tin olarak da adlandırılır. Tüm varlıkların ilk formu Geist&#;tir.
&#;Hegel varlıkların oluşumunu diyalektik yöntemle açıklar.

Diyalektik: Karşıt şeylerin çatışarak yeni şeyler oluşturmasının yöntemidir. Buna göre varlıklar tez, antitez, sentez sürecinden (diyalektik) geçerek oluşur. Özetle bir şeyin oluşması için karşıt varlıkların çatışması ve yeni bir senteze ulaşması gerekir.

 

Yüzyıl – Yüzyıl Felsefesi, Yüzyıl – Yüzyıl Felsefesi Konu Anlatımı

Eğitim Detay


Ön başvuru yaptığınızda bilgi vermek için sizinle bağlantıya geçilecektir. 
Başvurunuzu tamamlamak isterseniz kayıt olduktan sonra çıkan sayfadaki adımları takip edebilirsiniz.

Tüm Program:  I  Tek Ders Giriş:
Felsefe eğitimimiz 5 ders olup toplam süresi 10 saattir. 

Eğitimin Konusu:
Yüzyıl felsefesi ilkin Kant’la temsil edilen eleştiri felsefesinden yola çıkarak bu eleştirinin gerçekleştirmeyi başaramadığını düşündüğü “aklın sistemi”ni kurmaya çalışır. Bu sistem düşüncesi Alman İdealizminin belirleyici yönünü oluşturur ve Hegel’in felsefe sisteminde en üst noktasına varır. Hegel’den sonra ise sistemden kaçan / kaçmaya çalışan filozoflarla karşılaşırız. Akla dayalı sistemde gerçekleştirilen özgürlük düşüncesi yerine, sistem dışı ve karşıtı bir hatta yer alan ve akla yapılan aşırı vurguyu eleştiren bir özgürlük düşüncesi ortaya çıkmaya başlar. İlkin Schopenhauer akla dayalı sistem düşüncesine karşı çıkacaktır. Daha sonra ise Kierkegaard ve Nietzsche yaşam ve varoluş temelinde ve bir “kendi oluş” düşüncesi ekseninde kişi temelli bir felsefi düşünce ortaya koyacaktır.

Eğitimin İçeriği:
Felsefe eğitimimizin her dersi haftada bir gün, birer saatlik iki oturumdan oluşur. İki oturum arası 10 dakika ara verilecektir. 

1. Hafta - 20 Ocak
Alman İdealizminin Ana Hatları

2. Hafta - 27 Ocak
Hegel

3. Hafta - 3 Şubat
Schopenhauer

4. Hafta - 10 Şubat
Kierkegaard

5. Hafta - 17 Şubat
Nietzsche

- Herhangi bir sorunuz olursa iletişim bölümünde verilen tel. numarasından bize ulaşabilirsiniz.
- Etkinliğe kaydınız tamamlandığında her hafta ders günü yeni zoom bağlantınız whatsapp üzerinden yollanacaktır. Numaramızı telefon rehberinize kayıt ettiğinizden emin olunuz. Her ders günü mesajlarınızı kontrol ediniz.
- "Sık Sorulan Sorular" (SSS) bölümünde işleyiş ile ilgili bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.

Çetin Türkyılmaz'ın yürüteceği  Yüzyılın Filozofları - Akıl ve Özgürlük felsefe eğitimimizin en az 4 dersine katılan öğrencilerimize Katılım Belgesi mail yolu ile gönderilecektir.
Derse katılımdan önce “Zoom Cloud Meeting” programını yüklemenizi tavsiye ediyoruz. monash.pw
Atölye içeriği telife tabi olduğundan ses ve görüntü kaydı yapılmamasını rica ediyoruz.

Görsel: Edvard Munch, Anxiety

yüzyıl felsefesi, bireysel ve toplumsal olarak Batı’da aydınlanmanın yaşandığı dönemdir. Aydınlanma, kelime anlamı olarak bir şeyi netleştirmek için onun üzerinde düşünmek, onu açığa çıkarmak olarak düşünülebilir. Bu dönem düşünürleri aklı ön planda tutarak toplumu aydınlatmaya çalışmışlardır. Bu çağda insanın aklı sayesinde tüm sorunlardan kurtulabileceği ve toplumsal olarak ebedî barışa ulaşabileceği düşüncesi hâkimdir. Bu çağ, “Akıl Çağı” olarak da isimlendirilir.

 yy yy. Düşünürleri ve Filozofları

yüzyıl felsefesi; Batı coğrafyasının toplumsal yaşantısındaki köklü değişimler, Fransız ve Sanayi Devrimi gibi bütün dünyayı etkileyen olayların yaşandığı bir dönemde geleneksel düşünceye karşı aklı öz- gürleştirmek adına yapılan felsefi bir harekettir (Görsel ). Dönemi anlayabilmek için onun tarihsel arka planına bakmak ve oluşum unsurlarını bilmek gerekir. yüzyıl felsefesi, yüzyıl felsefesini etkilemiştir. Bu dönem felsefesinin üzerinde yükseldiği temeller; felsefe, sanat ve bilimde yaşanan gelişmelerle toplumsal değişimlerdir.

yüzyılda Batı coğrafyasında her türlü probleme yönelik açıklamalar, din ekseninde yapılmıştır. Dinin temsilcisi olarak kendini gören kilisenin dini temellendirme dışında aklın kullanımına izin vermemesi ve toplumu baskı altında tutması, Rönesans’ın ortaya çıkışıyla azalmıştır. İslam coğrafyasından yapılan çeviri faaliyetleriyle başlayan bu yeni anlayış, coğrafi keşifler ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda hızla yayılmıştır. Bu durum bilimsel ve felsefi gelişimi tetiklemiş, din merkezli düşünceden insan merkezli düşünceye geçilmesini sağlamıştır. Avrupa’da aklın kullanımına engel olan baskıcı zihniyet giderek ortadan kalkmıştır.

Hümanizmin etkisiyle sanat ve felsefede yeni ekoller doğmuş, bilimde evrene yönelik yeni keşifler yapılmıştır. Matbaanın icadıyla okuryazarlığın artması, bazı din adamlarının dini kendi menfaatleri doğrultusunda kullandıklarını göstermiştir. Bu yeni anlayış, Katolik mezhebinde reform hareketlerinin yapılmasına neden olmuş ve Protestanlık gibi yeni mezhepler oluşmuştur.

Sanat alanında yenileşmeyle başlayan yüzyıl, bilim ve felsefenin önünün açıldığı bir dönemdir. Rönesans ve reform hareketleri, yüzyıl düşünce ortamını hazırlamıştır. Bu dönemde gerçekleşen bilim ve teknikteki gelişmelerle özellikle coğrafi keşifler, Akıl Çağı’nın oluşmasınını sağlayan önemli unsurlardır.

yüzyılda yaşanan gelişmeler doğrultusunda bilim ve sanayide yaşanan gelişmeler, insanın doğaya bakışını değiştirmiş ve ekonomik temellere dayalı toplumsal yapılar oluşturmuştur. Bu yeni durum karşısında toplumda yeni yaşam kültürleri görülmüş ve yeni oluşmuş toplumsal sınıfların mücadeleleri başlamıştır. Bu durum, insanların özgürlük arayışını da tetiklemiştir. Bu yaşananlar felsefeye yeni anlayışlar getirmiş, özellikle insan ve toplum üzerine yeni düşünceler doğmuştur.


Temsilî Sanayi Devrimi

yüzyılın ortalarına doğru İngiltere’de belirginleşen Sanayi Devrimi, öncelikle pamuk dokumacılığı sektöründe başlamıştır (Görsel ). Makineleşmeyle beraber pamuğun iplik hâline getirilmesi ve dokuma tezgâhlarının geliştirilmesi sağlanmıştır. Buhar gücünün kullanılmasıyla tekstil alanında hızlı üretimler gerçekleştirilip ekonomik büyüme yakalanmıştır.

Kategoriler Yüzyıl - Yüzyıl Felsefesi, Felsefe

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır