evde ekmek / Evde Ekmek Yapmanın 10 Püf Noktası - Yemek Tarifleri | Güzellik Bakım | Sağlık ve Yaşam

Evde Ekmek

evde ekmek

Evde ekmek yapanlar dikkat! Uzmanlardan uyarı geldi

Koronavirüs salgını nedeniyle yapılan 'evde kal' çağrılarına uyup, sokağa çıkmayan vatandaşlar, hem evde vakit geçirmek, hem de daha hijyenik olduğu için ekmek ve hamur işi yapımına yöneldi. Pizzadan poğaçaya, lahmacundan böreğe birçok hamur işini evde yapan vatandaşlar, internetten ekmek yapımını da araştırmaya başladı. Evlerinde çeşit çeşit ekmekler yapan vatandaşlar, fotoğraflarını çekip, sosyal medya hesaplarından paylaşmaya başladı. Marketlerde en çok satılan ürünler un ve maya oldu. Vatandaşların çoğu, evde ekmek yapmanın daha hijyenik olduğunu ve bunu alışkanlık haline getirdiklerini söyledi.

Ekmek ve türlü hamur işi yapımı da karbonhidrat tüketimini artırdı. Uzmanlar da sık karbonhidrat tüketiminin vücuda zararı olduğu konusunda uyarılarda bulunmaya başladı.

'GÖBEK YAĞI ARTAR, KALP HASTALIĞI VE KANSER RİSKİ OLUŞTURUR'

Diyetisyen Derya Zünbülcan evde yapılan ekmeğin sağlıklı olduğunu, ancak aşırı tüketimden kaynaklı sağlık sorunların yaşanabileceğine dikkat çekti. Zünbülcan, karbonhidrat tüketiminin aşırı olması halinde obezite hastalığı ile karşılaşılabileceğini hatırlatarak, "Evde kalıyoruz ve karbonhidrat tüketimi artıyor. Karantinada karbonhidrat tüketiminin artması bizim obezite ile karşı karşıya kalmamıza neden olabiliyor. Ekmek her ne kadar beynin benzini desek de yüksek karbonhidrat tüketimiyle kan şekeri dengeleri bozulabiliyor. Bu dengelerin bozulması da göbek bölgesinin artmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalarla defalarca kanıtlanmıştır ki yüksek karbonhidrat tüketimi nedeniyle göbek bölgesindeki artış, hem kalp hastalıklarına ve kansere yatkınlık oluşturabiliyor hem de bağışıklık sistemimizi düşürüyor. Bağışıklığımızı güçlendirmek için tükettiğimiz ürünün dozu aşılırsa, bağışıklık sistemimizi düşürebiliyor" dedi.

'KULLANDIĞINIZ UNA DİKKAT EDİN, SINIRSIZ TÜKETMEYİN'

Poğaça, kek, börek gibi ürünlerin de tüketiminin kısıtlanması gerektiğini dile getiren Zünbülcan, şunları söyledi:

"Hepimiz şu anda evde ekmek yapıyoruz. Evde ekmek yapımı hem daha güvenli, hem daha ulaşılabilir. Ancak yaparken bazı kurallara dikkat etmeliyiz. Örneğin tam buğday unundan ekmek yapabiliriz. Siyez unu kullanabiliriz ve sebzeli ekmekler yapabiliriz. Burada önemli olan hangi ekmeği tüketeceğimizi bilmek. Tam buğday, siyez gibi sağlıklı unlarla hazırlanan ekmekleri de sağlıklı diyerek kalorisiz gibi düşünüp sınırsız tüketmemek gerekiyor. Karantina bitecek ve bir gün yaz gelecek. Karbonhidrat tüketimi ile aldığımız kilolarla baş başa kalmak istemeyiz. Örneğin sebzeli ekmek, hepimizin evde yapabileceği bir tarif. Kabak, havuç, pırasa, soğan gibi sebzelerin suyunu sıktıktan sonra un ile harç haline getirerek, yumurta ve yarım bardak tereyağı ile ekmeğinizi çok kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Hem sağlıklı hem lezzetli hem de bağırsak sistemini çalıştıran ve aynı zamanda kanserden koruyan bir ekmek olacaktır. Bağışıklık sistemini yükseltirken doğru ekmeği tüketmek çok önemli. Evde ekmek yapalım, ancak dikkatli tüketelim. Bununla birlikte çinko alımımızı arttırmak için ekmeğimizin içine kabak çekirdeği, badem, ceviz gibi kuruyemişlerden de ekleyebilirsiniz."

'DAHA SAĞLIKLI BULUYORUM'

Koronavirüsün Türkiye'de çok sayıda görülmeye başlamasıyla birlikte evde ekmek yapmaya başladığını belirten Esin Bayar, "Kendimizi hastalıktan korumak için elimizden geldiği kadarıyla 'Evde kal' çağrısına uyuyoruz. Bu nedenle bazı ürünleri evde yapmaya da başladık. Ev ortamında yaptığım ekmeğin şu şartlar altında daha sağlıklı buluyorum. Fırında ne kadar hijyen kurallarına uyulursa uyulsun alacağım ekmeğe bir kişinin bile dokunacak olması beni tedirgin ediyor. Bu tedirginliği yaşamak yerine kendi evimde, kendi fırınımda yaptığım ekmeği tüketmeyi tercih ediyorum. Ekmek yapmak salgının getirdiği bir alışkanlık olarak kalacak gibi. Bu salgın sona erdikten sonra da ekmek yapmayı sürdürmeyi düşünüyorum" diye konuştu.

Evde Ekmek Yapımı: Evde Ekmek Nasıl Yapılır? Yapımı Kolay En G&#;zel Evde Ekmek Tarifi

Evde Ekmek Nasıl Yapılır? 

Evde ekmek yapmanın birçok kolay yolu ve yöntemi bulunmaktadır. Çok az malzeme kullanarak sağlıklı ve lezzetli ekmeği isteyen herkes kolaylıkla yapabilmektedir.

Yapımı Kolay Evde En Güzel Ekmek Tarifi 

Malzemeler 

 1 kg un 

 1 paket instant maya, veya yarım paket yaş maya 

  bardak ılık su ve 1 yemek kaşığı tuz 

 Üzeri için yumurta sarısı ve çörek otu

Yapılışı:

Bir kaba un koyulur ortası açılarak içerisine maya ve ılık su eklenir. Mayanın oluşması için içerisine 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz eklenerek karıştırılır. Karıştırma esnasında püf nokta yavaş ve mayanın kabartmasına engel olmadan hafif hafif un ekleyecek şekilde olmasıdır. Hamur haline gelen karışım ele yapışmayacak şekilde olması gereken kadar un eklenmelidir. Hamurun kullan memesi kıvamına gelebilmesi için kullanılan un kalitesi değişebileceği için su veya un eklemede değişiklik olması mümkündür. 

Yapılan hamur üzerine temiz bir bez örtülerek oda ısısında kabarana kadar bekletilmelidir. Bekleyen ve kabaran hamur daha sonra alınarak un ile istenilen boyutlarda tepsiye yoğrularak istenilen şekilde dökülür. Burada ekmeğin istenilen şekilde olması için kabın şeklini alana kadar tekrar bekletilmesi önerilmektedir. Ekmeğin tepsi veya fırın kabında kabarmasının ardından üzerine istenilen malzeme dökülerek önceden ısıtılmış derece fırında pişirilmeye başlanır. 

Üzeri kabuk şeklinde pişmeye başlayan ekmek iyice pişirilmeli içi hamur kalmayacak şekilde altını da kontrol ederek pişirilmesi sağlanmalıdır. Fırından alınan ekmek bir bez örtülerek dinlenmeye bırakılmalı ve sonra servis edilmelidir. 

Ekmek Çeşitleri Evde Nasıl Yapılır? 

Evde ekmek yapımında kullanılan malzemeler ek olarak çavdarlı veya tam buğdaydan yapılmış ekmek gibi birçok çeşit ekmeği de evde yapmak mümkündür. 

Diyet Tarzı Ekmek Yapımı Nasıldır? 

Tam buğday unundan yapılan ekmek tarifinde ise ekşi maya kullanılması daha sağlıklı olduğu için tercih edilmektedir. 

Evde Ekmek Yapımı: Evde Ekmek Nasıl Yapılır Yapımı Kolay En Güzel Evde Ekmek Tarifi

Diyet ekmek yapımı tarifi 

Malzemeler 1kg tam buğday veya tercih edilen un 

Önceden hazırlanmış ekşi maya, çok az tuz ve aldığı kadar su

Yapılışı:

Ekşi maya önceden ılık su ile açılarak biraz un eklenerek oda ısısında bekletilir. Bekletilen maya kabarmaya başladıktan sonra içerisine kullanılacak un yavaş yavaş eklenir ve yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur üzerine bir bez konularak oda ısısında bekletilir. Bekleme süresi diyet ekmeklerde biraz daha uzun olmaktadır. Bunun nedeni ekşi mayanın içeriğinde katkı maddesi olmaması sayesindedir. 

Belirli bir müddet bekletilen hamur istenilen kaba koyularak fırınlanmadan önce bir müddet daha bekletilmektedir. Üzerine sadece su sürülerek önceden ısıtılmış fırına verilerek derecede pişirilmeye başlanmalıdır. Diyet ekmeklerde renk kullanılan un nedeniyle daha koyu ve kabarma derecesi daha az olmaktadır. Sağlıklı ekmek yapımında içeriğinde katkı maddesi bulunmadığı için doyuruculuğu ve faydası daha fazla olmaktadır. 

Fırında altı ve üstü pişirilen ekmek bir bez yardımıyla üzeri kapatılarak soğumaya bırakılmaktadır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler daha sıkı ve daha sert olan ekmeklerdir.

Aynı sistem kullanılarak ekmek çeşitleri zenginleştirilebilmektedir. Evde ekmek yapımında fırın ekmeği çeşidi olduğu gibi tava ekmeği de yapmak mümkündür. Ekmek yapımının en önemli püf noktası hamurun iyi yoğurulması homojen karışımı ve bekleme süresinin iyi ayarlanması olmaktadır. 

Evde Ekmek Yapımı Tarifi, Tüm Püf Noktaları ve Kolay Ekmek Yapımı Rehberi: Fırından Çıkmış Gibi!

Öncelikle bunun için ihtiyaç listesinin uzayıp gitmesine gerek yok. Tek ihtiyacınız un, maya, su, tuz ve sabır! Pratik yöntemlerle kendi ekmeğinizi yapmak için tüm donanıma sahipsiniz. İlk seferinde doğru yapmak zorunda olmadığınızı ve bir yarışmanın içinde de yer almadığınızı şimdiden hatırlatalım.

Çavdar, arpa, tam buğday, mısır, siyez unu ve daha nicesi… Kullanabileceğiniz unlar o kadar çeşitli ki her seferinde birini deneseniz bile bitmek bilmez. Kullanacağınız unu seçme özgürlüğünüzün yanı sıra yapacağınız ekmeğin aromasını seçmek de size kalmış; cevizli, otlu, zeytinli, ekşi mayalı ve daha fazlası bir tarif uzağınızda…

Şimdi denemeye başlayıp sevdiklerinize kendi yaptığınız ekmekleri ikram edebilir, eve ekmek getirenden değil evde ekmek yapan olabilirsiniz. Hatta ustalık kazandıkça dostlarınıza evde hamburger ekmek yapımı, evde fırında ekmek yapımı gibi mini mini workshoplar da verebilirsiniz belki. Kim bilir! Unutmayın, kendi yaptığınız ekmeğinizin kokusu da dokusu da size çocukluğunuzda fırından aldığınız o mis gibi ekmeklerle doğru bir yolculuğa çıkaracak.

Garantili ve kolay evde ekmek yapımı için birçok bilgiyi yazımızda derledik. Ekmek kokusu eksik olmasın evinizden…

Evde Ekmek Yapımı ile İlgili Tüm Püf Noktaları

Ekmek Neden Sert Olur?

Ekmeğin içi elastik, nemli ve aromatik olmalıdır. Kabuğu ise çıtır çıtır… Ekmek, az mayalandığı için ya da pişme ortamındaki az nemden ötürü sert olur. Öncelikle mayalama aşamalarını gözden geçirmelisiniz. Pişirme esnasında ise nem oranını artırmak için fırına bir kapta su koymalısınız.

Ekmek Neden Kabarmaz?

Kullanılan mayanın gücü azalmış veya bozulmuş olabilir. Mayalı hamur uzun süre beklerse maya ölür ve hamur kabarmaz. Mayalı hamura yağ ilave etmek, mayalanmayı yavaşlatır. Mayalanma sonunda hamurun içinde kalan havayı kaçırmamak gerekir. Eğer hamur içindeki hava kabarcıkları giderse ekmeğiniz istenilen oranda kabarmaz.

Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür?

Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.

Ekmek Yaparken Fırın Önceden Isıtılır mı?

Kabarmış bir ekmek istiyorsanız, fırın alt ve üst olarak önceden ısıtılmalıdır. İdeal olan ise, önceden ısıtılmış fırında ekmek pişerken ısı ayarını önce yükseltmek ve bir süre sonra ısısını düşürmektir.

Ekmek Yaparken Yağlı Kağıt Yoksa

Yağlı kağıt veya fırın kağıdınız yoksa pişirme kabınızı önceden ısıtın ve yağlayıp hamurunuzu yerleştirin.

Hamur Nasıl Mayalanır?

Temel olarak maya için ekmeğin kalbi diyebiliriz. Maya, hamuru yoğururken su glüten ağının oluşumunu destekleyerek ekmeğin kabarması için gerekli havayı oluşturur. Pişirme esnasında ise hem mayanın oluşturduğu gaz hem de suyun buharlaşmasıyla ekmek kabarır.

Un, su veya süt, sıvı yağ, tuz, şeker, maya olarak 5 temel bileşenden oluşan ekmek, pide benzerindeki hamurlar altın oran ölçüsünde katı ve sıvıların karışımıyla dengelenerek uygulanır. Ekmek yaparken un su oranı yani altın oran miktarı 1/4 oranında artırılarak veya eksiltilerek istenilen ürünün özelliğine göre sertliği ayarlanır.

Hamur mayalamak için kullanabileceğiniz 3 çeşit maya vardır: Yaş maya, aktif kuru maya ve instant maya. Evde ekmek hamuru yaparken yaş mayanın kurutulmasıyla elde edilen aktif kuru maya ya da yaş maya kullanmayı tercih ettiyseniz, aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekletilmelidir. İnstant maya ise suda bekletilmeden doğrudan hamura karıştırılarak kullanılır. Aktif kuru mayanın yarısı kadar az oranda kullanılması gerekir. gram yaş maya, 40 gram kuru mayaya denk gelir.

Hamuru mayalarken tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Mayanın aktifleşmesi için 20 ila 30 derecelik bir hava ısısı gerekir. 50 derecede mayalanma yavaşlar ve 60 derecede maya ölür. Bu yüzden de aktif kuru mayada kullanacağını su mutlaka ılık olmalıdır. Mayalanmayı hızlandırmak için şeker ilave edilebilir. Tuz ilave ederseniz mayalanma yavaşlar. Az miktarda yağ eklemeniz durumunda ise ekmek daha gevrek ve kabarık olur. Yağı kaçırırsanız, hamur çok yumuşar ve kabarma azalır.

Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Bu sayede homojen bir hamur elde edebilirsiniz. Hamur daha hızlı ve düzgün kabarır. Tuzlu bir ekmek yapmak istiyorsanız bu aşamada tuz ilave edebilirsiniz. Mayaladığınız hamuru yoğurma işlemini bitirdikten sonra bir kaba almanız ve üzerini bir bez ya da streç filmle kapatmanız gerekiyor.

İyi mayalanmış bir ekmek hamuru için en az dakikaya ihtiyaç var. Bunun için zamanınız yoksa, 20 dakikanızı ayırarak fırınınızı uygun sıcaklığa getirin ve öyle mayalayın. Bunun için; fırınınızı dereceye ayarlayın ve içerisine bir kap su koyun. Bu su, fırının içini hem sıcak hem de nemli yapacaktır. Bu da mayalanma için uygun bir ortam yaratacaktır. Fırını bu şekilde 15 dakika kadar ısıttıktan sonra kapatarak 5 dakika bekleyin. Sonrasında hamurunuzu ısıya dayanıklı bir fırın kabına alarak fırına yerleştirin. 20 dakika boyunca kapağını kapalı tutun. Sonrasında hamurun mayalandığını göreceksiniz.

Ekşi Maya Nasıl Yapılır?

Un ve suyu birleştirerek sağlıklı ekmeklere dönüştürmenin en eski ve en etkili yollarından biri, ekşi maya. Tamamen doğal şekillerde hazırlanan ekşi maya, en eski fermente yöntemi olarak kabul ediliyor. Biraz su, un ve mikroorganizmaların ortaya çıkardığı büyülü bir dünya sunan ekşi maya, becerikli ellerde biraz sabır, biraz da heyecan ile ekmeği soframızın baş köşesine taşıyor. Ekşi maya yazımıza göz atmayı unutmayın.

Yaş Maya ile Evde Ekmek Yapımı

Yaş maya ile evde ekmek yaparken dilerseniz tüm malzemeleri tek bir kapta karıştırarak yoğurabilir ve sonra mayalama aşamasına geçebilirsiniz. Hamur nasıl mayalanır başlığında anlattığımız gibi yaş mayanın aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekleterek de malzeme karıştırma aşamasına geçebilirsiniz. Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeleri yoğurduktan sonra yukarıda anlattığımız aşamalarla ekmek yapımını tamamlayabilirsiniz.

Kuru Maya ile Evde Ekmek Yapımı

Evde ekmek hamuru yaparken yaş mayanın kurutulmasıyla elde edilen aktif kuru maya tercih ettiyseniz, aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekletin. İnstant maya ise suda bekletilmeden doğrudan hamura karıştırın. İnstant maya, aktif kuru mayanın yarısı kadar az oranda kullanılmalıdır. Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan ya da instant mayadan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeleri yoğurduktan sonra yukarıda anlattığımız aşamalarla ekmek yapımını tamamlayabilirsiniz.

Evde Mayasız Ekmek Yapımı

Mayasız ekmek, pratik ekmek tariflerinden biridir. Maya yerini burada karbonat, yoğurt ya da kabartma tozuna bırakır. Tıpkı mayalı ekmek tarifindeki malzemeleri kullanarak hazırlayacağınız mayasız ekmek, beklemeye zamanı olmayanlar için ideal bir seçenektir.

Örnek bir tarif vermek gerekirse; gram un, 1 paket kabartma tozu, ml sütü hamur toparlanana kadar yoğurun. Sonra tezgaha alın ve şekil verin. derecelik alt üst ısınan fırınınızda üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen ekmeği mutlaka en az 40 dakika dinlendirin!

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Daha önce evde ekmek yapmayı hiç denememiş olsanız bile doğru adımlarla kolaylıkla mis gibi ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Un seçiminizi kaliteli ve ekmek pişirmeye uygun bir undan yana kullanmalısınız. Önce tek tip unla temel bir yöntem kullanırken zamanla farklı unları karıştırarak ekmek yapma konusunda uzmanlaşabilirsiniz. Maya seçiminin tarifin akışını değiştireceğini unutmayın. Kuru maya, yaş maya ya da ekşi mayanın hamuru aktif hale getirme süreleri ve gücü farklıdır. Tercih ettiğiniz tarifteki yönergeleri mutlaka adım. Adım uygulayın.

İlk aşamada büyük bir ekmek yapmak yerine küçük parçalar halinde ekmekler pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Bu aşamalar size deneyim sağlayacaktır. Pişirme sırasında fırın tepsisinin altına ısıdan etkilenmeyecek bir kapla su koymak fırın içindeki buharı artırıp daha eşit de iyi bir pişmeye imkan tanıyacaktır. Ekmeklerinizi fırından çıkardıktan sonra tepsiyle birlikte tezgaha alın. Üzerini bir bezle kapatarak soğumaya alın ve bez buharını çekeceği için ekmeğin hamurlaşmadan soğumasına yardımcı olacaktır.

Ev Yapımı Ekmek Kaç Derecede Pişer?


Ev yapımı ekmek fırın ve yapacağınız ekmeğe göre, önceden ısıtılmış ila derecede pişer. Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin. Aksi halde hamurun üstü çok çabuk kurur.

Evde Ekmek Makinesi ile Ekmek Yapımı

Evde ekmek yapımını kolay hale getirmek için kullanılan son dönemlerin trend mutfak aletidir. Makine önceden ölçülmüş ve makinenin tavasına konulmuş malzemeleri, elektronik kumanda panelinden belirlenmiş özellikler çerçevesinde hazırlar. Hamur yoğurma süresi, dinlendirme süresi, pişirme süresi, ekmek kabuğunun rengi gibi makinenin ekmeği hazırlanması için gerekli tüm kontrol parametreleri vardır ve siz tercihinize göre programlarsınız. Bazı ekmek makinelerinin kontrol panelinde ayrıca sadece hamur yoğurma, reçel yapma, ekmeğin kabuğunun renginin seçimi, 13 saate kadar bekletme, 58 dakikada ekspres ekmek yapma gibi çeşitli program seçenekleri de vardır.

Ekmek yapmak için malzemeler makinenin tavasına tam ölçü ile koyulur. Bu aşamada önce sıvılar sonra katılar sırası izlenir. Bu sıra önemlidir, makinenin elektronik programı başlayana kadar su ve maya ayrı durmalıdır. Makinenin ekmeği yapması seçilen programa göre 3 ile 4 saat arasındadır. Ekmek pişince tavasıyla makineden elle çıkarılır.

Baget Ekmeği Nasıl Ortaya Çıktı?

Fransız yasalarına göre gramajı ve ölçüleri belirlenmiş baget ekmeğin ilk çıkış tarihi 18’inci yüzyıl olarak belirtiliyor. Ancak birçok uzman, bu ekmek türüyle ilgili bu zamana kadar herhangi bir akademik çalışma olmamasından dolayı ’de yazılmış bu yasaya göre baget ekmeğin ortaya çıkış tarihini 20’nci yüzyıl olarak gösteriyor. Fransızcada “baguette” kelimesinin karşılığı, ekmeğin şeklini de belirleyen “baton”, “sopa”dan geliyor. Fransa’dan dünyaya yayılan baget ekmeği hakkındaki detaylar yazımızda.

Dünyanın İkonik Ekmekleri

Tarihin en eski tarifleri arasında yer alan ekmek, besleyici bir karbonhidratın en çok sevilen formu diyebiliriz. Bölgeye, inançlara, pişirme tarzına, içeriğine ve şekline göre farklı isimler alan ekmekler; yörelerin ve burada yaşayan insanların yaşamları hakkında da bilgi veren sosyolojik gıdalardan bir tanesi. Ekmeksiz doymayanlar için evrensel seçenekler sayfamızda.

Ekşi Maya ile Ekmek Yapımı

Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak sandığınız kadar zor değil. Biraz sabır ve özveriyle mükemmel ekmeğinize ulaşabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan; un, su, tuz ve ekşi maya.

Evde Ekmek Yapımı

Evde kendi ekmeğini yapmayan kalmasın! Daha önce evde ekmek yapmayı hiç denememiş olsanız bile doğru adımlarla kolaylıkla mis gibi ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Evde ekmek yapmanın püf noktaları için tıklayın!

Evde Ekmek Yapımı

Hazırlama 30 Dakika / Mayalandırma: 60 Dakika / Pişirme: 30 Dakika

8 Kişilik / Orta

Malzemeler

3 su bardağı un

1 paket yaş maya

ml su, ılık

2 tatlı kaşığı şeker

2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

funduszeue.infoık su içerisine yaş maya ve şekeri ekleyip, tahta kaşıkla iyice karıştırın. 5 dakika kabarana dek oda sıcaklığında bekletin.

funduszeue.info bir kabın içerisine 1 su bardağı un ekleyip, mayalı karışımı üzerine ekleyip karıştırın.

3.Üzerini kapatıp, sıcak bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın.

funduszeue.info un ve tuzu ekleyip, yoğurun. Unladığınız tezgaha alın.

funduszeue.infonizi unlayarak hamuru kaldırıp, katlayarak yoğurun. Pürüzsüz bir kıvam aldığında unlanmış sepete alıp, 30 dakika mayalanmaya bırakın.

6.Fırını dereceye ısıtın.

funduszeue.infon üzerine jilet ile desen verip, 30 dakika fırınlayın.

funduszeue.info üzerinde dinlendirip, servis edin.

Fırında Kuru Maya ile Pratik Ekmek Yapımı

Ekmek yapmanın ne kadar kolay olduğunu gördüğünüzde artık hazır ekmek almayacaksınız.

Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

1. Suyun içine mayayı ekleyip karıştırın ve aktive olmasını sağlayın.

2. Eşit bir karışım olması için tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın.

3. Derin bir kabın içine unu koyup ortasını açın.

4. Mayalı karışımı unun ortasından dökmeye başlayın ve yoğurun.

5. Hamur elinize yapışan ama yoğrulabilir kıvamda olmalı.

6. Yoğurulan hamuru kabın içinde bırakın ve üzerini örterek oda sıcaklğında 1 saat kadar bekletin. Bekleme sürsinin sonunda hamur iki katına çıkmış olmalı.

7. Tezgahı unlayın ve ekmek hamurunu tezgaha alarak iyice yoğurup kıvama gelmesini, havasının çıkmasını sağlayın.

8. Hamuru 6 eşit parçaya bölün ve şekil vererek pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

9. Bıçağı ıslatarak hamurların üzerinde kesikler atın.

Pişirmeden önce ekmek hamurlarının üzerine fırça yardımıyla yoğurt sürebilir ya da bir miktar un serpebilirsiniz.

Önceden derece ısıtılmış fırında dakika pişirin.

Fırın tepsisinin altına ısıya dayanıklı cam bir kapta su koymak ekmeklerinizin buhar sayesinde daha yumuşak olmasını sağlar.

Fırından çıkan ekmeklerin üzerini bir bezle örtüp 20 dakika kadar bekletin.

Püf Noktası

Ekmekleriniz soğuduktan sonra dilimler halinde buzlukta muhafaza edebilir, çıkardıktan sonra fırında ya da yapışmaz tavada biraz ısıtarak tazecik hallerine kavuşabilirsiniz.

Evde Ekmek Yapımı (videolu)

( oy, ortalama: / 5)
Püf Noktalarıyla Dışı Çıtır Çıtır İçi Yumuşacık Ekmek Tarifi (videolu)
Evde Ekmek Yapımı (videolu)
  • Kişilik
  • 40dk Hazırlık, 25dk Pişirme

funduszeue.info

Evde Ekmek Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1, su bardağı ılık su ( ml)
  • 4 su bardağı un ( g)
  • 2 tatlı kaşığı tuz (silme)

Üzeri için;

Ben de Yaptım

Deneyen Fotoğrafları

Deneyen FotoğrafıTümünü Gör

  1. İlk olarak mayanın çözünmesi için uygun bir kabın içerisine aldığımız ılık suya, kuru maya ve şekeri ekleyerek karıştıralım. Benim şuan kullandığım maya aktif kuru maya olduğu için çok fazla bekletmeyeceğim. Normal maya kullanacaksanız dakika arası mayanın aktifleşmesi için bekletirseniz yeterli. Eğer instant maya kullanacaksanız bekletmenize gerek yok, yaş mayayı da aynı şekilde çözdürerek kullanabilirsiniz.
  2. Yoğurma kabının içerisine unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek ortasını havuz şeklinde açalım.
  3. Çözdürdüğümüz mayayı hazırladığımız çukura boşaltalım ve hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  4. Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışabilir. Bu durumda elinizi ıslatarak hamuru daha kolay bir şekilde toparlayabilirsiniz.
  5. Daha sonra hamurun üzerini kapatalım ve üzerini bir bez ile sararak 40 dakika kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım.
  6. Hamurumuzun mayası gelince üzerini açalım, elimizi hafifçe ıslatarak havasını alalım.
  7. Daha sonra hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve elimizle yoğurarak toparlayalım.
  8. Toparladığımız hamurumuzu ucunu ıslattığımız bıçak ile 8 eşit parçaya ayıralım.
  9. Böldüğümüz hamurları bezeler haline getirelim, elimize ve tezgaha yapışmaması için bol bol unlayalım.
  10. Bezeleri elimizle yuvarlayalım ve kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirelim.  Ekmeklerinize benim gibi şekil vermek yerine rulo yapmadan daire şeklinde de pişirebilirsiniz.
  11. Şekillendirdiğimiz hamurları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım, üzerine nemli bir bez örterek tepsi mayasının gelmesi için dakika bekletelim. Eğer üzerini nemli bir bez ile örtmezseniz hamurların üzeri kuruyup çatlayacaktır.
  12. Tepsi mayası gelen hamurlarımızın üzerlerini açalım, çırptığımız yoğurdu fırça yardımı ile tüm hamurlarımızın üzerine sürelim. Bu sayede ekmeklerin üzeri nar gibi kızaracaktır.
  13. Son olarak keskin bir bıçak yardımı ile ekmeklerimizin üzerine kesikler atalım sonrasında önceden °C de ısıttığımız fırında yaklaşık dakika pişmeye bırakalım. Bu arada özellikle belirtmek istediğim bir püf noktası var, fırını ısıtmaya başlamadan önce mutlaka fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kap içerisine su koymayı unutmayın. Su buharı ekmeklerinizin yumuşacık pişmesi için çok önemli.
  14. Üstü ve altı nar gibi kızaran yumuşacık ev yapımı ekmeklerimiz hazır. İlk sıcağı çıktıktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Evde Ekmek Yapımı Tarifi Fotoğraflı Yapılışı

Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı
Evde Ekmek Yapımı

Evde makinesiz ekmek yapımı püf noktaları

  • Normal maya kullanacaksanız dakika arası mayanın aktifleşmesi için bekletirseniz yeterli. Eğer instant maya kullanacaksanız bekletmenize gerek yok, yaş mayada da ılık suda köpürene kadar bekleme aşaması çok önemli. Bu aşamanın atlanılmaması gerekir.
  • Hamurun cıvık olması sizi korkutmasın. Ne kadar çok cıvık olursa ekmeğiniz de o kadar yumuşak olacaktır. Aynı zamanda da  hamurunuzu mayalayacağınız ortamın sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Ortam ne kadar sıcak olursa hamurda o kadar hızlı mayalanacaktır.
  • Eğer daha önce mayalı hamurla ekmek yapmak gibi bir tecrübeniz yoksa hamuru beze haline getirmek de endişeleriniz olabilir, aslında göründüğü gibi zor bir şey değil.
  • Birincisi un serptiğimiz tezgaha hamuru alıp dıştan içe doğru unlu kısmı sürekli içe doğru yedirerek beze haline getirebilirsiniz.
  • Burada önemli olan mümkün olduğunca elimize yapışmaması için unlu kısımdan tutup unsuz olan iç tarafa doğru bükmek. Yine aynı şekilde elimize aldığımız hamur bezesinin unlu tarafı üstte kalacak şekilde içe doğru içe doğru çevirerek beze hazırlamanız mümkün.
  • Ekmeklerin üzerinin kızarması için yoğurt kullanmak istemiyorsanız yine bir fırça ile üzerlerine su sürebilirsiniz. Eğer ekmeklerin üzerlerinin taş fırın ekmeği gibi olmasını isterseniz de un serpebilirsiniz.
  • Son olarak hazır yaş maya yerine evde hazırlanan ekşi mayayla yapılan ekmeklerin daha lezzetli olduğunu belirtelim. Evde ekşi maya yapımı için buraya bakabilirsiniz.

Deneyebileceğiniz Farklı Ekmek Tarifleri

  • Fırınlarda gördüğünüz hafif susamlı çiçek ekmeği evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Çiçek ekmek tarifi burada yer alıyor.
  • Farklı un çeşitleri ve farklı yöntemler kullanarak hazırlanan tam 33 çeşit ekmek tarifi için bu listeye mutlaka göz atmalısınız.

 

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Ben de Yaptım
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Diyette Hangi Ekmek Yenir? Tarifi
Diyette Hangi Ekmek Yenir?

Diyette Ekmek Yenir Mi, Hangisi Sağlıklı? Sağlıklı beslenip kilo vermek isteyenlerin en çok dikkat ettiği…

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası