rabbi yessir ayet mi / Rabbi Yessir Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Okunuşu ve Anlamı, Rabbi Yessir Duası Fazileti

Rabbi Yessir Ayet Mi

rabbi yessir ayet mi

Rabbi Yessir duası nedir? Rabbi Yessir duası T&#;rk&#;e ve Arap&#;a okunuşu

Haberin Devamı

Rabbi yessir duası, Kur'anda geçen ayetlerden birisidir. Ancak Rabbi yessir bir ayet değil duadır. İşlerin kolaylaşması ve yoluna girmesi için okunmakta olan bu dua, dilimizde alışkanlık olduğu zaman oldukça basittir. Kişiye ferahlık ve huzur veren bu duanın Arapça ve Türkçe okunuşlarını yazımızda sizde bulabilirsiniz.

Rabbir Yessir Duası Nedir?

Rabbi Yessir, dara girildiğinde Allah'tan yardım istemek amacıyla okunur. İslamın büyük alimlerine göre kim ki hayat hengamesi içerisinde sıkışıp kalırsa mutlaka Rabbi yessir duasını okumalı ve bundan faydalanmalıdır. Alimlerin en çok dile geldikleri bu dua, Allah'ın yardımına muhtaç olunduğu dönemler haricinde istenildiği zaman okunabilir. Bizde sizlere duanın Arapça ve Türkçe okunuşlarını aktarmaya çalışacağız.

Rabbi Yessir Duası Arapça Okunuşu

'Bismillahirahmanirahim. Rabbi yessir vela tüessir Sehlil aleyna bi fadlika ye müyessir Rabbi zidne ilmen ve fehmen nafian ve temmim bil heyri.'

Duanın Arapça şekli budur. İsteyenler ezberleyerek Allah'a sığınmak ve ondan yardım dilemek için ezberleyebilir. İslam alimleri Rebbi Yessir duasının Arapça ezberlenmesi ve okunmasının çok hayırlı olduğunu dile getirirler.

Rabbi Yessir Duasının Türkçe Anlamı

'Allah'ım senin sonsuz olan merhametin ve yardımların olmadan ben bu işi kendi başıma yapamam. Allah'ım tüm hayırlı işlerimi zorlaştırma, kolaylaştır. İlmimi artırarak, yapacağım işlerin bana ve çevreme faydalı olmasını eyle ve işlerimi en hayırlı şekilde sonuçlandır.'

Rabbi Yessir duasının Türkçe okunuşu bu şekildedir. İsterseniz duayı Arapça ezberleyerek, okuyabilirsiniz.

Rabbi Yessir Duasının Fazileti Nedir?

Hepimiz insan olduğumuzdan, hayat içerisinde tercihlerde kararsızlıklar, sıkıntılar çekebiliriz. Bu sıkıntılardan kurtulmak için Rabbi yessir duası çok hayırlı olur. Kişinin hayatındaki işlerinin daha çok kolaylaşmasını, rahata kavuşmasını sağlar. Tercihlerin ve kararların hayırlı ve hızlı alınmasına yardım eder. Rabbi yessir duasının faziletleri aşağıda yer alıyor.

- Umutsuzluğa düşen insan için tutunacak olan bir dal gibidir. Bu duanın dallarını tutan, hayra, huzura, mutluluğa Allah'ın izniyle erişir.

- Başaramama korkuları yaşandığı durumlarda bu duanın okunması, kişinin inancını yükseltir. Allah bana inananlarla beraberim demiştir.

- Rabbi yessir, Allah'ın sonsuz gücünü ve hikmetini kabul etmektir. İnsanın kendi acizliğini farkına varmasıdır.

- İslam alimleri, bir sınava veya önemli bir konuya girileceği zaman bu duanın okunmasının yardımcı olacağını söylerler. Yapılacak işin daha hayırlı sonuçlanmasını sağlar. İslam alimlerinin bazıları, Hazreti Muhammed'in bu duayı daima okuduğunu belirtmişlerdir.

- İşlerin zorlaşmaması, kolaylaşması için Rabbi yessir duası her zaman her yerde okunabilir. Allah'ın takdiri ile işler kolaylaşır. Kişi girdiği tüm zorluklarda kolaylıklar görür. Her şey çok daha iyi hale gelir.

Rabbi Yessir Neden Okunmalı?

Müslümanlar, işlerinin daha hayırlı olması, şeytanın şerlerinden korunmak için dua okumakla yükümlüdürler. Rabbi yassir duası da Müslümanların okumakla yükümlü oldukları hayırlara vesile olan bir duadır. Kişinin kalbini temizlediği ve ibadetlerine daha sıkı bağlandığı alimler tarafından dile getirilir.

Hatta kimi alimler duanın okunması sonucunda kişinin ibadetlerini daha hayırla yapacağını ve Allah'a olan inançlarının kuvvetleneceğini söylerler. Rabbi yessir duası, insanın vakıf olması, ilim yolculuğunda okuması gereken en güzel dualardan birisidir.

Hayırlara Vesile Olması İçin Okunur

Müslümanlar arasında bir işe başlamadan önce mutlaka besmele okunması gereklidir. Besmele yapılacak olan işin hayırlı olması için gereklidir. Rabbi yessir duası da besmeleden sonra okunması gereken ve tıpkı onun gibi hayırlara vesile olan bir duadır. Kul, besmeleden sonra bu duayı okur ve işini yapmaya başlarsa (bu iş ne olursa olsun) çok daha fayda sağlayacağı, hayırlı sonuçlar alacaktır.

YÜSR (KOLAYLIK)

Allah Teâlâ, denemek için yarattığı insanoğlunun dünya imtihanında başarılı olması için ona pek çok kolaylıklar tanımış, sırtına taşıyamayacağı, altından kalkamayacağı ağır yükler yüklememiştir (Bakara, ). Dünyaya rahat bir şekilde gelebilmesi için doğum yolunun kolaylaştırılması (rahmin açılıp doğum kanalının genişletilmesi) (Abese, 20), bunlardan ilkidir. Zayıf bir yapıda yaratılan insana ilahî rahmetin gereği olarak sunulan kolaylıklar, onun daha iyi bir kul olabilmesini sağlamak içindir; Allah'ın muradı, insanlara zorluk çıkarmak değil, kolaylık göstermektedir (el-Bakara, 52/).

İnsan yapısına en uygun bir din olan İslâm'ın bu özelliği Hz. Peygamber tarafından şöyle dile getirilmektedir: "Şüphesiz ki bu din, kolaylıktır. Her kim, (kolay olan) bu dini zorlaştırırsa, altında kalır. Onun için orta bir yol tutun ve dini takribî bir surette tatbik edin" (Buhârî, İman, 29). Allah insanların, kendilerinden istenmeyen sorumlulukların (zorlukların), ibadet niyetiyle de olsa altına girmemelerini istemekte ve buna Hıristiyanlıktaki ruhbanlığı örnek vermektedir (Hadid 57/27). Peygamberimiz de, devam ettiremeyecekleri sıklık ve zorluktaki nafile ibadetlere başlamamaları için ashabını uyarmış, güçlerinin yeteceği kolaylıkta onlara başlayıp devam ettirmelerini tavsiye etmiştir. İnce eleyip sık dokuyarak gereğinden fazla zorlaştırma, özemecilik düşünceleri de Hz. Peygamber tarafından yasaklanmış ve böyle yapanların helak olacağı bildirmiştir (Müslim, İlim, 7).

Dinde kolaylık demek, dinin emir ve yasaklarında hiç bir zorluk olmayacağı anlamına gelmez. Bir dereceye kadar zorluk ve zorlanma, imtihanın yapısında vardır. Din imtihan için vaz' edildiğine göre, onda da bazı zorlukların bulunması tabiîdir. Fakat bu zorluklar hiç bir zaman insanın başaramayacağı derecede değildir. Ondan istenen, dindeki makul bu zorluklara katlanmak, ibadet kasdıyla da olsa ilave zorluklar çıkarmamak ve dinin kolaylaştırdığım zorlaştırmamaktadır. Hiç bir kimsenin buna yetkisi yoktur.

Dini insanlara öğretirken kolaylaştırmak, sevdirmek, Hz. Peygamber'in emri; zorlaştırmak ve nefret ettirmek ise yasağıdır.

Allah Teâlâ bazı zorluklar anında ibadetlerin yapılmasını daha da kolaylaştırmıştır. Meselâ, yolcu veya hasta olanların oruçlarını daha sonra kaza etmeleri, su bulamayanların teyemmüm etmeleri, ayakta namaz kılamayanların oturarak, oturarak kılamayanların yatarak, bunu da yapamayanların işaretle namaz kılabilmeleri bunlardan bazılarıdır. Halk arasında "dinin kurallarına uymak zordur, dinî davranışlar, ibadetler ne kadar zor olursa, o kadar makbuldür" gibi yanlış kanaatlar vardır. Allah ve Rasûlü ısrarla dindeki kolaylıkları dile getirdiği halde, bu tür kanaatlar, pek çok kişiyi dinden uzaklaştırmaktadır. Bu kolaylıkları şöyle sıralayabiliriz:

Öğüt olsun diye geçmiş ümmetlerin kıssaları anlatılarak Kur'ân'ın anlaşılmasının kolaylaştırılması (el-Kamer, 54/17, 22, 32, 40); Ümmet-i Muhammed'in daha kolay anlaması için, Hz. Peygamber'in diliyle Kur'ân'ı kolaylaştırması (Meryem, 19/97; Duhan, 44/58); görevini yerine getirebilmesi için Allah'ın Peygamberine kolaylık göstermesi (A'lâ, 87/8); iyi ve müttakilerin işini Allah'ın kolaylaştırması, kötülerinkini zorlaştırması (Leyl, 92/; Talak, 65/4); "Ya Rabbi işimi kolaylaştır" duasının insana tavsiye edilmesi (Nûr, 24/24); namazda kolayımıza gelen âyetleri okuyabilmemiz (Müzemmil, 73/20); hacda kolayımıza gelen hedy kurbanı kesmemiz (el-Bakara, 2/); Allah'ın insana her zorluktan sonra bir kolaylık vereceği (et-Talak, 67/7; İnşirah, 94/); mahşerde ameli iyi olanların kolay, kötü olanları zor bir hesaba çekileceği (İnşikak, 84/8); ödeme güçlüğü çeken borçluya kolaylık gösterme tavsiyesi (el-Bakara, 2/).

Hz. Peygamber de; "Dininizin en hayırlı ameli, kolay olanıdır" demiş ve Hz. Âişe'nin belirttiğine göre, günah olmamak şartıyla iki şeyden birini tercihte muhayyer bırakıldığında, daima, kolay olanı tercih etmiştir. Bundan dolayıdır ki, İslâm hukukunda, kolayı tercih (el-amel bil-eyser) külli bir kaide olarak kabul edilmiştir. Ey Rabbîm! İşimi kolaylaştır, zorlaştırma ve hayırla sonuçlandır" (Rabbi yessir) duası da, dindeki kolaylığı çok güzel bir şekilde dile getirmektedir.

Akif KÖTEN

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir