karna kramp girmesi neden olur / Kadınlarda Kasık Ağrısı Nedenleri - CENTRAL HOSPITAL

Karna Kramp Girmesi Neden Olur

karna kramp girmesi neden olur

Mide krampı neden olur?

Mide krampı, kasların spazmı sonucu karın bölgesinde kramplara denmektedir. Ağrılar kronik, aniden, akut ve şiddetli olarak görülebilmektedir. Midede oluşan kramplar kadınlarda regl belirtileri olabilmektedir. Bazen de şiddetli ve aralıksız devam eden ağrılar iltihaplı ve organlarda yaşanan bir sıkıntının habercisidir.

Krampların oluşmasının sebepleri;

  • Sindirim problemleri; yenilen besinin sindirilememesi sonucu gaz oluşması, ishal, gıda zehirlenmesi, laktoz toleransı, ülser, pankreasta meydana gelen iltihap, bağırsak iltihaplar kramplara neden olabilmektedir.
  • Kadınsal ağrılar; adet zamanı oluşan karın ve mide kramplarının habercisi olabilmektedir. Ayrıca yumurtalıklarda oluşan kist ve miyom oluşumu da krampları meydana getirebilmektedir. Hamilelik döneminde meydana gelen gazlarda kramplara yol açmaktadır.
  • Yansıma şeklinde görülen ağrılar; karın boşluğunda bulunan organlarda meydana gelen bir sorun nedeniyle kramplar oluşabilir. Böbreklerde oluşan taşlar, safra kesesinde oluşan iltihap ve idrar yolu enfeksiyonları yaratabilmektedir.

Tedavisi ise ağrının neden kaynaklandığı muayene ile belirlenmelidir. Sonrasında krampların derecesi yönelik ilaçlar verilebilmektedir. Krampların çekilmez hale geldiği zamanlarda sıcak su torbası koyarak hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Eğer oluşan kramplar uzun süredir devam ediyor ve kusma, kanlı akıntı, dışkıda kan ve kabızlık görülüyorsa mutlaka doktora görününüz.

Bahçeci Sağlık Grubu

Gebelikte Kramp Nedir, Ne İyi Gelir?

Hamilelik dönemlerinde anne adayları harika deneyimlerle birlikte birçok fiziksel ve psikolojik zorluk da yaşıyor.

Hamilelikte kramp girmesi, en sık yaşanan fiziksel rahatsızlıklardan biri olarak dikkat çekiyor. Çoğu hamile kadın, genellikle geceleri olmak üzere ikinci veya üçüncü trimesterde kramp problemi yaşamaya başlıyor.

Kadınların neden hamilelik döneminde normalden daha fazla kramp sorunu yaşadığını kimse kesin olarak bilmiyor. Ancak bu sorunun kan dolaşımındaki değişiklik veya bacak kaslarındaki ekstra yükten kaynaklanan stresle ilgisi olabileceği düşünülüyor. Ayrıca gebelik süresince büyümeye devam eden bebeğin bacaklara giden sinirlere ve kan damarlarına uyguladığı baskı da krampa neden olabiliyor.

Doktorlar, kesin olmamakla beraber düşük kalsiyumun veya vücudun kalsiyumu işleme şeklindeki bir değişikliğin krampa neden olabileceğini vurguluyor.

Baldır ve bacaklara yayılan bu ağrılar, gün içinde hissedilse de yorgunluk ve vücutta su birikiminin en yoğun olduğu zaman olan geceleri genellikle daha belirgin bir hal alıyor.

Kramp Nedir?

Kramp bir kas grubunda meydana gelen istem dışı ağrılı ve uzun süreli kasılmalar olarak tanımlanıyor. Birkaç saniye ilâ birkaç dakika arasında süren kramplar, hemen her iskelet kasında ortaya çıkabiliyor ancak geceleri baldır, uyluk ve ayak kası krampları daha yaygın şekilde gözleniyor.

Kramp esnasında herhangi bir kas kontrol dışı bir şekilde sinirlerin uyarısıyla kasılıyor. Günlük hayat içerisinde normal hareketleri yaparken ortaya çıkan sıradan kasılmalardan sonra beyin gevşeme sinyali gönderiyor.

Ancak kramplarda gevşeme sinyali net olarak iletilemiyor ve kas gevşeyemiyor. Kramp birçok nedenle ortaya çıksa da vücutta tuz, kalsiyum ve magnezyum gibi iyonların kaybıyla birlikte kasın kasılması ve gevşeyememesi krampın asıl nedeni olarak kabul ediliyor.

Gebelikte Kramp Nedir?

Anne adaylarının pek çoğu gebelik boyunca kramptan kaynaklanan hafif ağrı ve sızılar yaşıyor. Özellikle gebeliğin haftasından itibaren sıklaşan kramplar, sürecin normal bir parçası olarak değerlendiriliyor. Hamilelikte kramp cinsiyet faktöründen bağımsız olarak yaşanıyor.

Gebelikte Kramp Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte kramp ve uyuşmalar farklı dönemlerde gözlenebiliyor. Bazı kadınlar krampı, hamile olduklarının ilk işareti olarak görüyor. Çünkü döllenmiş bir yumurta rahim duvarına yerleştiğinde kramp yaşanması yaygın bir şekilde gözleniyor.

Anne adayları yaşadıkları her krampın sonunda endişeye kapılabiliyor ve haftalık gebelikte kramplar gibi aramalara internette sıklıkla rastlanıyor.

Ancak doktorlar krampların gebelik sürecinin normal bir parçası olduğunu vurguluyor. Tabii ki uzun süreli ve yüksek seviyede ağrılı kramplar için mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

Gebeliğin ilk iki trimesterindeki hızlı uterus büyümesinin de kramplara yol açabileceği vurgulanıyor. Bunun yanı sıra hormon seviyelerindeki değişim gaz sorunu yaşanmasına, şişkinliğe ve kabızlığa da sebep olabiliyor.

Gebelikte balayı dönemi olarak da bilinen ikinci trimesterda kramp ve diğer rahatsız edici gebelik semptomları yaşama olasılığı, çoklu gebelikler hariç, en aza iniyor. İkinci trimesterde ortaya çıkan bacak krampları genellikle çok kısa süreli oluyor.

Üçüncü trimester anne adaylarının yoğun şekilde kramp problemi yaşadığı dönem olarak biliniyor. Gebelik ilerledikçe rahimde meydana gelen büyüme damarlara ve sinirlere baskı yapıyor ve bu baskının sonucunda kramplar oluşuyor. Kramplar kimi zaman anne adayının uyku hatta hayat kalitesini oldukça düşürüyor.

Hamilelikte kramplar için ilaç kullanmak birçok kadının başvurduğu ilk yöntemlerden biri oluyor. Ancak alınacak bazı önlemlerle normal krampları önüne geçilebiliyor.

Yine de ilaç kullanarak krampı ya da kramptan kaynaklanan acıyı tedavi etmek isteyenlerin mutlaka bir doktora danışması gerekiyor.

Kramp Gebelik Belirtisi mi?

Gebelik belirtileri ve adet belirtileri arasında oldukça az fark bulunuyor. Bu nedenle kadınlar iki dönemi birbirinden ayırmakta güçlük çekiyor.

Adet döneminde yaşanan kramplar gebeliğin başında yaşanan kramplara benzerlik gösteriyor. Ancak krampın tek başına gebelik belirtisi olmadığını unutmamak gerekiyor.

Gebelikte Kramp Nasıl Geçer?

Gebelikte kramp ve sancılar ne sebeple ortaya çıkarsa çıksın, bunları hafifletmek veya önüne geçmek mümkün. Yapılması gerekenleri krampı önlemek ve kramp girdiğine yaşanan ağrıyı sona erdirmek için alınacak önlemler şeklinde ikiye ayırmak mümkün.

Krampı Önlemek İçin Öneriler

Vücutla ilgili her şey için olduğu gibi, kramp için de yeterince su içmek işe yarıyor. Kramptan korunmak için günde en az sekiz ilâ on bardak su içmek gerekiyor.

Gebelikte beslenmeye hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı için çok dikkat etmek gerekiyor. Kramp, sancı ve uyuşmaları hafifletmek veya önüne geçmek için bol kalsiyum ve magnezyum içeren dengeli bir beslenme programını takip etmelisiniz.

Gebelikte alınan kilolarla birlikte bacaklara binen yük de artıyor. Bu yükü azaltmak amacıyla bacakları mümkün olduğu kadar yukarı kaldırmanız önemli. Gün içinde yoğun fiziksel aktivitede bulunmanız gerektiğinde araya dinlenme molaları koymanız öneriliyor.

Dinlenme sırasında bacakları sehpa üzerine, kanepe koluna veya yastıkların üstüne koymak da krampı önleyen veya sıklığını azaltan önlemler arasında yer alıyor. Kaslara yönelik olarak yapılan hareket, yürüyüş ve hafif egzersizler veya masaj da kasların güçlenmesini sağlıyor.

Uyurken sol yana yatmak hem anneyi hem de bebeği kan dolaşımı açısından rahatlatıyor. Doktor önerisiyle varis çorabı kullanmak da krampa karşı alınabilecek önlemler arasında yer alıyor.

Bunların dışında yüksek topuklu ya da düztaban ayakkabı giymekten kaçınmak, kilo sorununa dikkat etmek, yatmadan önce ılık duş almak da krampı önlemek için anne adaylarına destek oluyor.

Kramp Girdiğinde Yapılması Gerekenler

Gebelikte kramp tedavisi için kasılan kası gevşetmek gerekiyor. Bunun için ter yönde hareket etmek işe yarıyor. Örneğin kramp baldıra girmişse ayağı tavana doğru gererek uzatıp ayak parmaklarını yere doğru çekerken topuğu tavana doğru itmek baldırı gevşetiyor. Ardından kramp giren bölgeye sıcak havlu koymak anne adayının rahatlamasını sağlıyor.

Kramp giren kasa masaj yapmak, ovmak ve esnetme hareketleri yapmak da krampı geçiriyor. Örneğin gebelikte kasıkta kramp meydana geldiğinde bacağı düz olarak uzatıp kas gevşeyinceye kadar kasılan noktaya masaj yapmak oldukça etkili.

Bacağa kramp girdiğinde ayak parmakları yukarı gelecek biçimde kasın esnetilmesi de krampı geçiren yöntemlerden biri. Bu yöntemlere ilaveten ağrılı kasın üzerine yapılacak buz veya soğuk su uygulaması da krampların geçmesi için faydalı oluyor.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Hamilelik boyunca pek çok kadın hafif dereceli ağrı ve acılarla karşılaşabilmektedir. Vücudun her gün değiştiği hamilelik döneminde bir bebeği taşımak ve büyütmek kolay olmadığı için bu değişimler gerçekleşmektedir.

Hamilelikte kramplar yaşamanız oldukça normaldir. Ancak bazen bu kramplar ciddi boyutlara ulaşabilmekte ve endişe yaratabilmektedir. Kramplara neyin sebep olduğunu bilmek ve ortada endişe verici bir durum olup olmadığını anlamak için krampların neden oluştuğunu öğrenmek isteyebilirsiniz.

Ancak kramplara geçmeden önce hamilelikte yaşanan ağrıların olası nedenlerine bakmak faydalı olacaktır.

Rahim Çevresinde Yaşanan Ağrıların Sebepleri

Round ligament ağrısı, rahim byümeye başladığında rahmi destekleyen ligamentlerin, bebek büyürken yer değiştirmelerinden dolayı oluşur. Bu apğı genellikle keskin ve bıçaklanmaya benzer bir ağrıdır ve rahmin tek ya da iki tarafında gerçekleşebilir. Bu ağrılar aniden olup birkaç saniye içerisinde geçebilir.

Çoğu vakada round ligamet ağrısı bir işaret vermeden ortaya çıkmaktadır. Bazı kadınlar is öksürdüklerinde ya da pozisyon değiştirdiklerinde bu ağrılarla karşılaşabilmektedirler.

Her ne kadar rahatsız edici olsa da round ligament ağrısı tehlikeli değildir ve vücudunuzda yanlış giden bir şeylerin olduğunun habercisi değildir.

Pek çok kadın pelvik tabanında hamilelik boyunca ağrı hissetmektedirler. Bu tarz ağrılar genelde erken dönemde ve özellikle ikinci hamilelikte görülmektedir. Rahmin gerilmesi ağrının nedeni olabileceği gibi hormonal değişimler pelvik tabandaki kasların etkileyerek ağrılara neden olabilir.

Pelvik tabanında hissedilen rahatsızlık hissi kişiden kişiye değişebilmektedir. Kimi kadınlar bu ağrıyı rahimlerinde ve mesanelerinde hissederken kimileri de vajina, sırt ya da karınlarında hissetmektedirler.

Bu ağrıyı yaşayan kadınların bir kısmında daha önceden pelvik tabanında yaralanmalar meydana gelmiş olabilir. Ayrıca zayıf pelvik taban kasları da buna neden olabilmektedir. Bu ağrıların fetüs üzerinde olumsuz etkileri olmasa da hamilelik ilerledikçe ağrı düzeyi de artabilmektedir.

Hamileliğin ilk dönemlerindeki kramplar menstürasyon dönemindeki kramplara benzer. Bu dönemde rahim genişler ve progesteron seviyesi artar. Bu gibi durumlar kramplara sebep olabilmektedir.

Bazı kadınlar krampı bebeği kaybetmek olarak düşünüp endişelenmektedirler. Ancak bu durum çoğunlukla doğru değildir. Ancak kramplarınız çok acı veriyorsa ve birkaç saatten fazla sürüp gittikçe kötüleşiyorsa özellikle bu duruma kanama da eşlik ediyorsa bu düşük belirtisi olabilir. Pek çok kadın için ise kramplar geçici bir rahatsızlık yaratır ve genelde bir sorundan kaynaklanmaz.

Kramplar neden oluşur?

Hamileliğin ilk ve ikinci trimesterinde vücudunuz bebeğe hazırlanmak için yoğun bir şekilde çalışır.

Öncelikle rahminizdeki kaslar esnemeye ve açılmaya başlar. Bu durum, karnınızın her iki yanında gerilme hissi yaşamanıza neden olabilir. Hamileliğin ilk dönemlerinde bu ağrılar regl döneminde çektiğiniz ağrılara benzer olabilir. Hamilelik boyunca pelvikte görülen baskı hissi oldukça yaygın olmaktadır.

Hamileliğin Erken Dönemindeki Krampların Sebepleri

Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan kabızlık gibi durumlar kramp ağrısı çekmenize neden olabilir. 

Hamilelikteki krampları normal egzersiz düzeninize devam ederken de gözlemleyebilirsiniz. Hamilelikle birlikte egzersiz yapmak kaslarınıza fazladan stres yükleyebilir. Bu nedenle egzersiz sırasında kramp gerçekleşirse durmalı ve bir süre dinlenmelisiniz.

Mantar enfeksiyonları ya da idrar yolu enfeksiyonlarının da kramplara sebep olabileceği düşünülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları ayrıca böbreklerde enfeksiyona da neden olabilmektedir. Bu da erken doğumun gerçekleşme olasılığını arttırmaktadır. Bu nedenle doktorunuzu görmeye her gittiğinizde enfeksiyon olup olmadığına dair idrar testi yaptırmanız iyi olacaktır.

Cinsel ilişki de kramplara neden olabilmektedir. Sağlıklı ve normal bir hamilelik süreci geçiren çoğu kadın doğum gerçekleşene kadar cinsel ilişkiye girebilmektedir. Ancak hamileyken cinsel ilişki her zamankinden daha farklı olabilmektedir. Özellikle orgazm sırasında hafif kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu nedenle ilişkiye girdikten sonra öncekinden daha farklı durumlar yaşadığınızı gözlemliyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız.

Hafif dereceli kramplar yaşamanız hamilelik boyunca normal olsa da bu yaşadığınız durumdan doktorunuzu haberdar etmeniz gerekmektedir. Kramplarla beraber lekelenme ya da kanama görüyorsanız bu düşük ya da dış gebelik belirtisi olabilir.

Hamileliğin oluşması için yumurtalıklarınızın saldığı yumurtanın fallop tüpüne girmesi gerekir. Sperm yumurtayı döllediği zaman ise embriyo, rahime doğru ilerler ve rahim iç zarına tutunur. Yumurta burada dokuz ay boyunca büyümeye devam eder.

Dış gebelik, tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde ’sini oluşturmaktadır. Burada döllenmiş olan yumurta rahime ilerlemez ve fallop tüpünde kalır. Bazı vakalarda döllenmiş olan yumurta yumurtalıklara, servikse hatta karın civarına tutunabilir. Bu nedenle birkaç dakikadan uzun süren keskin ağrılar yaşıyorsanız doktorunuza bir an önce bu durumu danışmalısınız.

  • Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi)

Krampların nedenlerinden biri de preeklampsi olabilir. Preeklampsi hamileliğin haftasından sonra herhangi bir zaman gerçekleşebilir. Hamilelerin yakaşık yüzde ’i preeklampsi teşhisi almaktadır.

Preeklampsi yaşıyorsanız karnınızın üst sağ tarafında ağrı hissedebilirsiniz. Bu durum plasentanın rahim duvarını doğumdan önce yıkmasına kadar neden olabilir.

Doktorunuz kontrole her gittiğinizde kan basıncınızı ve idrarınızı test edecektir. Eğer idrarınızda protein gözlemlenirse bu durum preeklampsi belirtisi olabilir.

Hamileliğin Üçüncü Trimesterinde Yaşanan Kramplar

Hamileliğinizin üçüncü trimesterine girdiğinizde pelvis bölgenizde daha çok baskı hissedebilirisiniz. Bunun nedeni bebeğinizin bu dönemde çok hızlı büyüyor olmasından kaynaklıdır.

Bu dönemde bebeğiniz, vajinanızdan bacaklarınıza kadar giden sinirlere baskı yapacaktır. Bu nedenle yürüdüğünüzde daha fazla baskı ve kramp hissedebilirsiniz. Yan tarafınıza doğru uzanarak yatmak rahatsızlık hissinizi azaltabilir. Ancak kramplar gittikçe şiddetleniyorsa bunu mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekiyor.

Kramplar özellikle üçüncü trimesterde doğal olsa da erken doğum belirtileri her annede değişiklik göstereceği için kramplar konusundan dikkatli olmak gerekiyor. Aşağıdaki durumlarda kramplar tehlikeli olabilmektedir:

  • Kramplarla birlikte lekelenme ya da kanama da oluyorsa bu durum düşük ya da dış gebeliğin,
  • Karnınızın sol üst tarafında ağrı ve kramp varsa bu durum preeklampsinin,
  • Üçüncü trimesterde artan ve sürekli olan kramplar varsa bu durum erken doğumun işareti olabilir.

Kramp durumunda nasıl rahatlama sağlanabilir?

Kramplarınız bir sorundan kaynaklanmıyorsa ve doğal sürecin sonucu ise rahatlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Öncelikle sizi zora sokacak fiziksel aktivitelerden ve krampa neden olabilecek pozisyonlardan uzak durmalısınız. Akşamları yatmadan önce sıcak duş alabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak hamile bel destek bandı kullanarak kramplarda rahatlama sağlayabilirsiniz.

Krampların sebepleri nelerdir?

Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanan kramplar gayet normaldir. Bu kramplara şu durumlar neden olabilmektedir:

Yerleşme krampları: Kramplar hamileliğin ilk işaretleri olabilir. Öyle ki hamile kaldıktan iki hafta sonra bile kramp yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni de döllenen yumurtanın fallop tüplerine ulaşması ve ardından rahime gidip burada rahim duvarına yerleşmesidir. Yerleşme sürecinde kramplar ve lekelenme görülebilmektedir.

Büyüyen rahim: Hamileliğin ilk trimesterinde her ne kadar henüz hamile gibi görünmüyor olsanız da vücudunuz kendisini bebeğe hazırlamaya başlar. Rahim büyüyüp gerildikçe de hamileliğin ilk dönemlerinde kramplar meydana gelir.

Dehidrasyon: Az su içiyorsanız bu durum da kaslarınızda kramplara neden olabilmektedir.

Mide ve karında sorunlar: Midede gaz ya da kabızlık gibi sorunlar hamileyken ciddi olabilmekte ve kramplar geçirmenize neden olabilmektedir.

İlk hamilelikteki kramplar genelde çekme hissi ya da gerilme hissi olmaktadır. Bunlar daha çok acı şeklinde değil ağrı şeklinde meydana gelmekte ve menstürasyon kramplarına benzemektedir. Bu ağrıları pozisyon değiştirdiğinizde ve hapşırdığınızda ya da öksürdüğünüzde fark edebilirsiniz. Kramplarınız hafif düzeydeyse ve başka sorunlar yaşamıyorsanız muhtemelen sıra dışı bir durum yaşamıyorsunuzdur.

Hangi durumlarda kramplara dikkat etmek gerekir?

Ancak hamilelikte meydana gelen ve normal olan kramplar bir sorunun da belirtisi olabilir. Bu nedenle aşağıdaki tarzda kramplar yaşıyorsanız dikkatli olmanız gerekebilir:

  • Aşırı derecede ağrı veya acı
  • Bir türlü geçmeyen ağrı hissi
  • Vajinada kramp benzeri hisler
  • Kanama ya da olağan dışı vajinal akıntı
  • İshal ya da farklı mide problemleri
  • Baş dönmesi
  • Omuzda ya da boyunda ağrı

Yukardaki durumlardan herhangi birini deneyimliyorsanız mutlaka doktorunuza bunları söylemelisiniz.

Kramplar ne zaman geçer?

Hamilelikte yaşadığınız krampların ne zaman geçeceği krampların nedenine bağlı olarak değişkenlk göstermektedir. Örneğin yerleşme krampları yaşıyorsanız bu durum yaklaşık bir gün sürer. İdrar yolu enfeksiyonlarında ise bu kramplar siz tedavi görüp iyileşene kadar geçmeyebilir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde rahmin büyümesine bağlı olarak oluşan kramplar o bölgede oluşur ve genellikle çok uzun sürmezler. Bu tarz bir kramp yaşıyorsanız ve ağrı başka yerlere yayılmıyorsa oturarak ya da yatarak rahatlamayı deneyebilir ya da yoga gibi rahatlama teknikleri deneyebilir ve bol bol su içebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası