namazda kafirun suresi yerine ne okunabilir / Namaz surelerinin okunuş sırası tablosu (Zammı sureler)

Namazda Kafirun Suresi Yerine Ne Okunabilir

namazda kafirun suresi yerine ne okunabilir

Namaz Sureleri Sırası: 5 Vakit Namazda Okunan Dualar ve Sureler Nelerdir? Sırasıyla B&#;t&#;n Namaz Sureleri ve Duaları

Haberin Devamı

Tebbet Sûresi Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Bismillâhi'r-Rahmâni'r-Rahîm. 1- "Tebbet yedâ ebî lehebin ve tebb. 2- Mâ ağnâ 'anhu mâluhû ve mâ keseb. 3- Seyaslâ nâran zâte leheb. 4- Vemraetuhû hammâlete'l-hatab. 5- Fî cîdihâ hablun min mesed.

Namaz Sureleri Sırası: 5 Vakit Namazda Okunan Dualar ve Sureler Nelerdir Sırasıyla Bütün Namaz Sureleri ve Duaları

Anlamı: —Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. 1- "Ebu Leheb'in elleri kurusun, (yok olsun) zaten yok oldu ya. 2- Malı da, kazandıkları da kendisine bir yarar sağlamadı. (kurtarmadı) 3- (O) alevli bir ateşe girecektir. 4- Karısı da, odun hamalı (ve), 5- Boynunda bükülmüş bir ip olarak (ateşe girecektir.)

İhlas Sûresi Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Bismillâhi'r-Rahmâni'r-Rahîm. 1- "Gul huvallâhu ehad. 2- Allâhu's-samed. 3- Lem yelid ve lem yûled. 4- Ve lem yekun lehû kufuven ahad.

Namaz Sureleri Sırası: 5 Vakit Namazda Okunan Dualar ve Sureler Nelerdir Sırasıyla Bütün Namaz Sureleri ve Duaları

Anlamı: —Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. 1- "De ki: O Allah birdir. 2- Allah samed (her şey O'na muhtaç, O kimseye muhtaç değil)'dir. 3- O doğurmamıştır ve doğurulmamıştır. 4- Ve hiçbir şey O'nun dengi değildir.

Felak Sûresi Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Bismillâhi'r-Rahmâni'r-Rahîm. 1- "Gul e'ûzu bi-Rabbi'l-felak. 2- Min şerri mâ halak. 3- Ve min şerri ğâsikın izâ vekab. 4- Ve min şerri'n-neffâsâti fi'l-ukad. 5- Ve min şerri hâsidin izâ hased.

Namaz Sureleri Sırası: 5 Vakit Namazda Okunan Dualar ve Sureler Nelerdir Sırasıyla Bütün Namaz Sureleri ve Duaları

Anlamı: —Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. 1- "De ki: ben, karanlığı yarıp sabahı ortaya çıkaran Rabbe sığınırım, 2- Yarattığı şeylerin şerrinden, 3- Karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden, 4- Düğümlere üfleyenlerin şerrinden, 5- Ve hased ettiği zaman hasedçinin şerrinden. (Allah'a sığınırım).

Nas Sûresi Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Bismillâhi'r-Rahmâni'r-Rahîm. 1- "Gul e'ûzu bi-Rabbi'n-nâs. 2- Meliki'n-nâs. 3- İlâhi'n-nâs. 4- Min şerri'l-vesvâsi'l-hânnâs. 5- Ellezî yuvesvisu fî sudûri'n-nâs. 6- Mine'l-cinneti ve'n-nâs.

Namaz Sureleri Sırası: 5 Vakit Namazda Okunan Dualar ve Sureler Nelerdir Sırasıyla Bütün Namaz Sureleri ve Duaları

Anlamı: —Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. 1- "De ki: İnsanların Rabbine sığınırım. 2- İnsanların malikine, 3- İnsanların (gerçek) ilahına; 4- İnsanlara kötü şeyler fısıldayan o sinsi vesvesecinin şerrinden. 5- O ki, insanların göğüslerine (kötü düşünce, şüphe) vesvese verir. 6- Gerek cin, gerekse insanlardan (olan vesvesecilerin şerrinden Allah'a sığınırım.)

"Namaz Sureleri" Anlamı Hakkında

Namaz sûreleri tanımı ile kastedilen Kur'anı Kerim'deki son 10 suredir. Bu sureler kısa ve ezberlemesi kolay olduğu için namazda okunmaktadır. Yoksa "Namaz Sureleri" ifadesi ilmi bir tanımlama değildir. Bunun dışında Kur'anı Kerim'den istenilen her sure, her ayet namaz kılarken okunabilir, zammı sure olarak kıraat edilebilir.

Namazda Okunan Dualar ve Anlamı

Sübhaneke Duası Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Subhânekellâhumme ve bi hamdik ve tebârakesmuk ve teâlâ cedduk (ve celle senâuk*) ve lâ ilâhe ğayruk.

* (vecelle senâuk kısmı sadece cenaze namazında okunur.)

Anlamı: Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

Ettehiyyâtu Duası Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Ettehiyyâtu lillâhi vessalevâtu vettayibât. Esselâmu aleyke eyyuhen-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakâtuhu. Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve Rasuluh.

Anlamı: Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah'a dır. Ey Peygamber! Allah'ın selamı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selam bizim üzerimize ve Allah'ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve elçisidir.

Allâhumme Salli Duası Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidun mecîd.

Anlamı: Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Allâhumme Barik Duası Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Allâhumme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidun mecîd

Anlamı: Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Rabbenâ âtina Duası Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Rabbenâ âtina fid'dunyâ haseneten ve fil'âhirati haseneten ve kınâ azâbennâr.

Anlamı: Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.

Rabbenâğfirlî Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mu'minine yevme yekûmu'l hisâb.

Anlamı: Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.

Rabbenâ âtina ve Rabbenâğfirlî Duaları Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Kunut Duaları Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Allâhumme iyyâke na'budu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nes'a ve nahfidu nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilkuffâri mulhık

Anlamı: Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır.

Okunuşu: Allâhumme innâ nesteînuke ve nestağfiruke ve nestehdik. Ve nu'minu bike ve netûbu ileyk. Ve netevekkelu aleyke ve nusni aleykel-hayra kullehu neşkuruke ve lâ nekfuruke ve nahleu ve netruku men yefcuruk

Anlamı: Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız

NAMAZDAN SONRA OKUNACAK DUALAR

Vakit namazlarının bitiminde tesbihat yapılırken, öncesinde ise yine bazı dualar okunur. Tesbihat ve okunacak dualar şöyle;

"Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram."denilir.

"Alâ Rasulina salavat" Anlamı: "Peygamberimiz üzerine salavat" (getirin) anlamında söylenir.

"Subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim." Anlamı: "Allahı bütün noksan sıfatlardan tanzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah'adır. Allah'tan başka hiç bir ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah'tır."

Ayet-el Kûrsi okunur.

Ayet-el Kûrsi Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: Allâhu lâ ilâhe illâ huve'l-hayyu'l-kayyûm. Lâ te'huzuhû sinetun ve lâ nevm. Lehû mâ fi's-semâvâti ve mâ fi'l-ardı men zellezî yeşfe'u 'ındehû illâ bi iznih. Ya'lemu mâ beyne eydîhim ve mâ halfehum ve lâ yuhîtûne bi şey'in min 'ılmihî illâ bimâ şâe vesi'a kursiyyuhu's-semâvâti ve'larda ve lâ yeûduhû hıfzuhumâ ve huve'l-'aliyyu'l-'azîm.

Anlamı: O'ndan başka ilah olmayan Allah, hay ve kayyumdur (ezel ve ebedidir). O'nu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerlerde olan şeyler O'nundur. İzni olmaksızın O'nun yanında şefaat eden yoktur. Halkın önünde ve arkasında olanı (istikbal ve maziyi) bilir. İnsanlar O'nun ilminden, O'nun isteğinden başkasını ihata edemezler. Kürsisi semaları ve yeri içine alır. Onların hıfzı O'nu (Cenab-ı Ecelli Ala'yı) yormaz. O, pek yüksek ve büyüktür.

"Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah." 33 defa Subhanallah:

Allah noksanlardan uzaktır, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış) tır.

"Subhanel bagiy daime nil hamdulillah." 33 defa Elhamdulillah: Hamd (şükür) Allah'adır

"Rabbil alemiyne teala şanuhu allahu ekber." 33 defa Allahu ekber: Allah en büyüktür.

"Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu ve huve alâ kulli şey`in kadîr"

"Allah Teala'dan başka ilah yoktur, tek ilah sadece odur, ortağı da yoktur. Bütün mülk ona aittir. Bütün hamdü senalar onadır. Her şeye kadirdir."

"Allahummehşurna fi zumretis salihin" Anlamı: Bizi mahşerde salihler topluluğu ile yargıla.

Burada dua edilir.

"El Fatiha" denilir ve Fatiha suresi okunur. Böylece tesbihat sonra erer.

Fatiha suresinin Okunuşu, Anlamı, Türkçesi

Okunuşu: 1- "Bismillâhi'r-Rahmâni'r-Rahîm. 2- Elhamdulillâhi Rabbi'l-âlemîn. 3- Er-Rahmâni'r-Rahîm. 4- Mâliki yevmi'd-dîn. 5- İyyâke na'budu ve iyyâke neste'în. 6- İhdine's-sırâta'l-mustakîm. 7- Sırâta'l-lezîne en'amte aleyhim. Ğayri'l-meğdûbi aleyhim ve le'd-dâllîn."

Anlamı: 1- "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. 2- Hamd; Âlemlerin Rabbi olan Allah'a aittir. 3- (O Allah) Rahmân ve Rahîm'dir. 4- Din (ödül ve ceza) gününün sahibidir. 5- (Ey Allah'ım) Biz yalnızca Sana ibadet eder ve yalnızca Sen'den yardım dileriz. 6- Bizi dosdoğru yola ilet. 7- Kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoluna ilet, gazaba uğrayanların ve sapıkların yoluna değil."

Namaz Sureleri Kaç Tane?

Namaz sureleri olarak adlandırılan 10 surenin namazda okunma sırası ise Fil suresinden Nas suresine doğrudur.

İSTİHARE NEDİR?

İstihare, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah'a dua etmesidir. İnsanlar, bazen kendileri için önemli bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman dünya ve ahiret bakımından kendileri için hangisinin daha hayırlı olacağını kestiremezler. Bunu anlayabilmek için istişare ederler ve Allah'tan yardım dilerler. Bu bakımdan istihâre, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını; hayırlı ise gerçekleşmesini Allah'tan dilemek ve O'ndan yardım istemektir.

Alimlerin sünnet veya müstehab saydıkları istihârenin meşruiyeti Câbir b. Abdullah'tan rivayet edilen şu hadise dayandırılmaktadır:

"Resûlullah, Kur'an'dan bir sûre öğretir gibi işlerimizin tamamında bize istihâreyi öğretiyor ve şöyle diyordu: 'Biriniz bir şey yapmaya niyet edince farz dışında iki rek'at namaz kılsın ve arkasından şu duayı yapsın: Allahım! Senden, senin ilim ve kudretinden hayır beklerim. Senin büyük lutfundan talep ederim. Sen kādirsin, benimse gücüm yetmez, sen bilirsin, ben bilmem. Sen bütün gizlilikleri bilensin. Allahım! Şu benim işim dinim için, dünyam ve âhiretim için senin ilminde hayır diye yer almışsa onu bana nasip et, onu kolaylaştır ve uğurlu kıl. Eğer şu işim dinim için, dünya ve âhiretim için senin ilminde kötü diye yazılmışsa onu benden, beni de ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise onu nasip et ve gönlümü ona yönelt!' Hz. Peygamber sözüne devamla, 'İstihâreyi yapan kişi bu sırada işini de söylesin' dedi.

(Müsned, III, ; Buhârî, "Daʿavât", 49, "Tevḥîd", 10; İbn Mâce, "İḳāme", )

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan seçkin hafızlardan ayet ve mealleri dinlemek için tıklayın.

İSTİHARE DUASI

Hz. Peygamber ashabına her işte istihâreyi, Kur'an-ı Kerim'in bir suresini öğrettiği gibi öğretmiştir. İstihâre namazı mendup olup, birinci rekâtında Fâtiha'dan sonra Kâfirûn sûresi; ikinci rekâtında Fâtiha'dan sonra İhlas sûresi okunur. Namazdan sonra istihâre duası yapılır. Hz. Peygamber, istihârede şöyle dua edilmesini tavsiye etmiştir:



"Allah'ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah'ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!"

Fikriyat TV'de yer alan Kur'an-ı Kerim okumaları için tıklayın.

İSTİHARE NAMAZI NASIL KILINIR?

İki rekatlık istihare namazının kılınışı şöyledir:

1. REKAT

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet edilir.

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.

Subhaneke okunup euzü-besmele çekilir.

Sübhaneke okunuşu

Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârekesmük ve teâlâ ceddük ve lâ ilâhe ğayrük.

Fatiha ve ardından Kafirun suresi okunur.

Fatiha okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillâhi rabbil'alemin, Errahmânir'rahim, Mâliki yevmiddin, İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în, İhdinessirâtal mustakîm, Sirâtallezine en'amte aleyhim, Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.

Kafirun okunuşu

Bismillâhirrahmânirrahîm. Gul yâ eyyuhe'l-kâfirûn. Lâ a'budu mâ ta'budûn. Ve lâ entum âbidûne mâ a'bud. Velâ ene âbidun mâ abettum. Velâ entum âbidûne mâ a'bud. Lekum dînukum veliye dîn.

"Allahü Ekber" diyerek rükûya eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükûdan doğrulurken "Semi'allahü limen hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena lekel hamd" denir, "Allahü Ekber" diyerek iki defa secdeye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir.

2. REKAT

Ayağa kalkarak kıyama durulur.

Besmele çekip Fatiha okunur.

Ardından İhlas suresi okunur.

İhlas okunuşu

Bismillâhirrahmânirrahîm. Kul huva(A)llâhu ehad. (A)llâhu-ssamed. Lem yelid velem yûled. Velem yekun lehu kufuven ehad.

"Allahü Ekber" diyerek rükûya eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükûdan doğrulurken "Semi'allahü limen hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena lekel hamd" denir, "Allahü Ekber" diyerek iki defa secdeye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir.

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur.

Ettehiyyatü Okunuşu

Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetullâhi ve berakâtüh, Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlühü.

Allahümme Salli okunuşu

Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

Allahümme Barik okunuşu

Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

Rabbena Atina Okunuşu

Rabbenâ âtinâ fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve gınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn.

Rabbena Firli Okunuşu

Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-mü'minîne yevme yekumü'l hisâb. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn.

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz tamamlanır.

İSTİHAREYE YATMAK NASIL OLUR?

İbadet ve sevap işlemek gibi iyi olduğu, haram ve günah gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeylerde istihâre yapılmaz. İstihâre, yapılmasının doğru olup-olmadığında tereddüt edilen şeylerde yapılır ve yedi kere tekrarlanabilir.

İSTİHAREDE GÖRÜLEN RENKLER NASIL YORUMLANIR?

İstihâreden sonra, insanın gönlüne bir açıklık gelir ve ilk defa kalbe doğan şeyin hayırlı olduğu kabul edilerek ona göre hareket edilir. İstihâreden sonra rüya görmenin ve bu rüyayı iyiye veya kötüye yormanın dayanağı yoktur. İstihâre namazının kılınamaması hâlinde, sadece duası okunmakla yetinilir.

Enes b. Mâlik'ten nakledilen istihâre hadisinin devamında Resûl-i Ekrem'in şöyle dediğini rivayet eder:

"Sonra kalbine ilk doğan duyguya/düşünceye bak, ona uygun davranman hayırlı olur"

(Münâvî, I, )

Buna göre istihârenin sonucunda insanın içine ferahlık, genişlik ve iç huzuru gelirse o işi yapması, sıkıntı, huzursuzluk ve darlık hali doğarsa yapmaması daha hayırlı görülmüştür.

BAŞKASI İÇİN İSTİHAREYE YATILIR MI?

Hz. Peygamber'in bir rahatsızlık sebebiyle başkasını "okuyarak" tedaviye izin vermesi ve bu vesileyle söylediği, "Kardeşine faydalı olmaya gücü yeten bunu yapsın" (Müsned, III, , , , ; Müslim, "Selâm", ) sözünden hareketle başkası adına istihâre yapmanın câiz olduğunu ileri sürerken Mâlikî fakihi Hattâb bu uygulamanın bir dayanağını bulamadığını belirtmiştir.

Namazda Okunan Zammı Sureler Nelerdir? Namaz Sureleri Ve Okunuş Sırası

Haberin Devamı

Namazda okunması gereken zammı sureler vardır. Bu zammı surelerin ne olduğu merak edilmektedir. Dinimizde ki en önemli ibadet namazdır. Namaz kılmayı bilmek namazda okunacak zammı sureleri öğrenmek önemlidir. Namazda okunan surelerin atlanması veya unutulması namaz esnasında mekruh olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden namazda okunacak zammı sureleri sırasıyla bilmeliyiz. Fakat bu surelerin okunmasının unutulması namazı bozmaz.

Namazda Okunan Zammı Sureler Nelerdir?

 Namazda okunan zammı surelerden ilki Fatiha suresidir. Fatiha suresi her rekatta okunan bir zammı suredir. Besmele çekerek Fatiha suresi okunur. Namazda okunan bir diğer zammı sure ise Fil suresidir. Fil suresini bilmeyenler için ihlas suresi de namazda okunan bir diğer suredir. Ayrıca namazda okuduğumuz bir diğer sure ise Kureyş suresidir. Kureyş suresinden sonra okunacak bir diğer sure ise Maun suresidir. Maun suresi de namazda okunan zammı sureler olarak biliniyor. Namazda okunan zammı surelerden önce besmele çekilir ve o şekilde okunur.

Haberin Devamı

 Kevser suresi de namazda okunan bir diğer zammı suredir. Kafirun suresi de namazda okunan surelerden bir diğeridir. Zammı sureler olarak okunacak birçok zammı sure yer alır. Namazda okunan diğer zammı sureler ise şu şekildedir;

 - Nasr suresi

 - Tebbet suresi

 - İhlas suresi

 - Felak suresi

 - Nas suresi

Namaz Sureleri ve Okunuş Sırası

  1. Fil Suresi
  2. Kureyş Suresi
  3. Maun Suresi
  4. Kevser Suresi
  5. Kafirun Suresi
  6. Nasr Suresi
  7. Tebbet Suresi
  8. İhlas Suresi
  9. Felak Suresi
  10. Nas Suresi

İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir. Namazın her bölümünde okunacak sureler farklıdır. İlk olarak kıyam suresinde okunacak dualar yer almaktadır. Fatiha suresini okuduktan sonra tekrardan besmele çekilir ve bir zammı sure okunur.

 Bu okunacak yeni zammı surenin belirli bir zammı sure olmasına gerek yoktur. Fatiha'dan sonra Fil suresi veya diğer zammı surelerden biri seçilerek okunur. Namazda secdeden sonra oturup beklediğimiz bölümde ise okunacak yine dualar bulunmaktadır. Otururken ilk olarak sırasıyla tahiyyat duası ardından salli barik duaları ve son olarak rabbena duaları okunur. Ardından selam verilerek namaz bitirilir.

Kafirun Suresi Okunuşu: Kafirun Suresi Yazılışı, Anlamı, Meali, Fazileti, Tefsiri ve Türkçe Okunuşu

Kur'an-ı Kerim'in yüz dokuzuncu ve en kısa surelerinden olan Kafirun suresi, Mekke’de nazil olmuştur. İniş sırasına göre suredir ve 6 ayetten oluşur. İlk âyeti kâfirlere hitapla başladığı için bu adı almıştır. Kafirun kelime anlamı olarak “inkârcılar” anlamı taşır. Dini kaynaklarda, Kafirun suresi duası faziletleri, anlamı ve meali ile ilgili önemli bilgiler bulunur. Kafirun suresi okunuşu bilmek önem arz eder..

KAFİRUN SURESİ

Namazda okunan sureler arasında yer alır. Kafirun suresi okunuşu gün içerisinde sık sık yapılmalıdır; çünkü bu surenin fazileti, faydaları ve yararları olduğuna inanılır. Ezberlemek ve dinlemek isteyenler için Kafirun suresi anlamı (meali), Arapça yazılışı, Türkçe okunuşu, fazileti ve dinle seçeneği hakkında bilgiler içeriğimizin devamında bulunuyor.

KAFİRUN SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

  1. Kul yâ eyyühel kâfirûn
  2. Lâ a'büdü mâ ta'büdûn
  3. Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
  4. Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm
  5. Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
  6. Leküm dînüküm veliye dîn

KAFİRUN SURESİ DİNLE

KAFİRUN SURESİ YAZILIŞI

KAFİRUN SURESİ TÜRKÇE ANLAMI (DİYANET MEALİ)

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

  1. De ki: Ey kâfirler
  2. Tapmam o taptıklarınıza!
  3. Siz de benim kulluk ettiğime tapanlardan değilsiniz.
  4. Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza.
  5. hem de siz, benim kulluk ettiğime tapıcılardan değilsiniz.
  6. Size dininiz, bana dinim (sizin dininiz size, benim dinim bana)

KAFİRUN SURESİ NUZÜL

Kafirun suresi mushaftaki sıralamada yüz dokuzuncu, iniş sırasına göre on sekizinci sûredir. Mâûn sûresinden sonra, Fîl sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Medine’de indiğine dair rivayet de vardır (bk. Şevkânî, V, ). Tefsirlerde anlatıldığına göre Kureyşliler Hz. Peygamber’den bir sene kendi ilâhlarına tapmasını, bir sene de kendilerinin onun ilâhına tapmalarını istemişler. Hz. Peygamber de “Allah’a bir şeyi ortak koşmaktan yine O’na sığınırım!” demiş; bu defa Kureyşliler, “Bizim ilâhlarımızdan bazılarını istilâm et (öp, el sür), biz de seni tasdik edip ilâhına ibadet edelim” demişler. Bunun üzerine Kâfirûn sûresi inmiştir (Taberî, XXX, ; Kurtubî, XX, ).

KAFİRUN SURESİ KONUSU

Kafirun suresinde Hz. Peygamber’in inkârcılarla şirk ve sapkınlıkta birleşemeyeceği kesin bir üslûpla ifade edilmekte ve inancın şirkten uzak tutulması istenmektedir.

KAFİRUN SURESİ FAZİLETİ

Müfessirler bu Kafirun suresinin faziletiyle ilgili olarak Hz. Peygam­ber’in, “Kul hüvellahu ehad Kur’an’ın üçte birine denktir, Kul yâ eyyühel-kâfirûn ise dörtte birine denktir” buyurduğunu; Sahâbe’den birine, “Uyumak üzere yatağına yattığında Kul yâ eyyuhel-kâfirûn sûresini oku; bunu okursan şirk inancına sapmaktan korunursun” dediğini naklederler (İbn Kesîr, VIII, ; Şevkânî, V, ).

KAFİRUN SURESİ TEFSİRİ (KUR’AN YOLU)

Tevhid ilkesinin sembolü olarak Mekke döneminin ilk yıllarında inen bu sûrede Mekkeli müşriklerin şahsında bütün putperestlere ilân edilmek üzere iman ile şirkin ayrı şeyler olduğu, bu iki inanç sistemi arasında bir benzerlik bulunmadığı, dolayısıyla ikisinin birlikte bulunmasının, iki inanç arasında bir uzlaşmaya gidilmesinin mümkün olmadığı kesin olarak ifade edilmiştir.

Bazı müfessirlere göre âyetlerde, gelecekte Hz. Peygamber’in müşriklerin taptığına tapmayacağı, onların da Hz. Peygamber’in taptığına tapmayacakları ifade edilmiş; âyetlerde ise halihazırda da onların tutumlarının farklı olmadığı bildirilmiştir. Ancak Şevkânî bu yorumu reddetmekte, âyetlerin âyetlerdeki gerçeği pekiştirdiğini söylemekte; bu tekrarlara dil kurallarından ve Arap şiirinden örnekler getirmekte, Hz. Peygamber’in hadislerinde de benzer tekrarların bulunduğunu ifade etmektedir (bk. V, ). Bizim tercihimiz de bu yöndedir. Zira âyetlerde Hz. Peygamber’in şahsında müminlerin sadece bir Allah’a kulluk etmeleri emredilmiş, Allah’a ortak koşanlarla gerek inanç gerekse ibadet bakımından hiçbir şekilde benzerliklerinin bulunmadığı vurgulanmıştır. âyetlerde ise Hz. Peygamber’i kendi dinlerine döndürmek isteyen putperestlerin ümidini kırmak maksadıyla söz tekrar edilmiştir. “Sizin dininiz size, benim dinim banadır” şeklinde tercüme ettiğimiz 6. âyet, daha geniş kapsamlı ve daha vurgulu bir şekilde önceki âyetleri tekit eder ve bu iki din arasında uzlaşmanın olamayacağını gösterir. Zira bu iki dini uzlaştırmak, hak ile bâtılı uzlaştırmak anlamına gelir.

Son âyetten din, vicdan ve ibadet özgürlüğünün esas olduğu, kimse­nin herhangi bir dine girmeye zorlanamayacağı anlamının da çıkarı­labileceğini düşünen bir kısım müfessirler bu âyetin müşriklere karşı savaşılmasını emreden âyetle (bk. Tevbe 9/36) neshedildiğini yani hükmünün kaldırıldığını ileri sürmüşlerdir. Ancak bizim de katıldığımız görüşe göre âyetin hükmü kaldırılmamıştır; çünkü burada bir emir veya yasak değil, bir vâkıanın tesbiti ve ifade edilmesi (haber) söz konusudur; haber ise Allah’tan olduğu için gerçektir, hükmü değişmez (bk. Şevkânî, V, ).

KAFİRUN SURESİ NE ZAMAN İNDİ?

  • Kafirun suresi, Mekke döneminde inmiştir.
  • Mushaftaki sıralamada yüz dokuzuncu, iniş sırasına göre on sekizinci sûredir.
  • Mâûn sûresinden sonra, Fîl sûresinden önce Mekke’de inmiştir.
  • Medine’de indiğine dair rivayet de vardır.

KAFİRUN SURESİ KAÇ AYET?

  • Kafirun suresi, 6 ayetten oluşmaktadır.

KAFİRUN SURESİ KAÇINCI SAYFA VE CÜZDE YER ALIYOR?

  • Kafirun suresi, Kur'an-ı Kerim'in cüzünde bulunuyor. Kafirun suresi, sayfada yer almaktadır.

KAFİRUN SURESİ KONUSU NEYİ ANLATIYOR?

Kafirun suresinin muhtevası dikkate alındığında, özellikle İslâm inanç sisteminin temelini oluşturan tevhid ilkesi üzerinde durularak yalnızca Allah’a ibadet edilmesi ve O’na ortak koşulmamasının vurgulandığı görülür. Ayrıca Hz. Peygamber’in dilinden onun ibadetinde şirk unsurunun bulunmadığına dikkat çekilmektedir. Sûrede aynı zamanda din ve ibadet özgürlüğü çerçevesinde hiç kimsenin bir başkasının ibadetini engelleme hakkının bulunmadığına işaret edilmektedir.

Sûrenin sonunda yer alan, “Benim dinim bana, sizin dininiz size” ifadesi müşriklerin tavırlarından kesinlikle uzak durmayı vurgular. Nitekim bu hususun daha sonra nâzil olan bazı Mekkî sûrelerde de tekrarlandığı görülür

KAFİRUN SURESİNE NEDEN BU İSİM VERİLMİŞTİR?

  • Kafirun suresi, ilk âyeti kâfirlere hitapla başladığı için bu adı almıştır.

KAFİRUN NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

  • Kafirun kelimesi, “inkârcılar” anlamlarına gelmektedir.

KAFİRUN SURESİ DİĞER ADLARI NEDİR?

Kafirun suresine ayrıca Münâbeze, Berâet, İbâdet, Din ve İhlâs adları da verilmiştir. Öte yandan İhlâs ve Kâfirûn sûreleri İhlâseyn (iki İhlâs) şeklinde de anılmaktadır.

  • Kafirun: Kâfirler hakkında nazil olması ve onlara hitapla başlamasından dolayı bu adı almıştır. “Gul yâ eyyuhel kâfirûn” (tercüme: De ki: Ey kâfirler!)
  • Cehd (inkâr): Bu surede Allah’ın dinini inkâr edenler hakkında söz edilmesinden dolayı bu ad verilmiştir.
  • İbadet: İbadet kelimesi ve türemişlerinin bu surede 7 defadan fazla zikredilmesi nedeniyle bu adla anılmıştır.
  • Muşakşaka: Bu sureye nifak, şirk ve pisliklerden temizlediği ve uzaklaştırdığı için Muşakşaka Suresi de denmiştir. Ayrıca bu sure açık ve kesin bir dille putlara ve Allah’tan başkasına ibadet etmeyi reddetmekte ve insanları şirk ve nifaktan temiz, beri ve uzak tutmaktadır.

KAFİRUN SURESİ NE ZAMAN OKUNMALI?

Kafirun suresi Hz. Peygamber’in namazlarda sıkça okuduğu sûreler arasında yer alır. Onun sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde, tavaf namazında ve vitir namazından sonra oturarak kıldığı iki rek‘atlık namazda İhlâs ve Kâfirûn sûrelerini okuduğu rivayet edilmiştir.

Resûlullah’ın bir sahâbîye yatağına girerken Kâfirûn sûresini okumasını öğütlediği de nakledilir.

KAFİRUN SURESİ NE İÇİN OKUNUR, NEYE İYİ GELİR?

Kafirun suresi ile İslam'ın temelini oluşturan tevhid ilkesi üzerinde durularak yalnızca Allah’a ibadet edilmesi ve O’na ortak koşulmamasının vurgulandığı görülür. Kişinin imanında zayıflama, maneviyatında olumsuzluk varsa bu sureye başvurabilir. Bu sureyi okuyarak tevhid inancını yeniden güçlendirecektir.

Kafirun suresini okuyan kişi, kötülüklerden uzak olur. Onu Allah yolundan caydıracak kişiler çevresinden uzaklaşır. Her türlü şerden korunur.

Müfessirler Kafirun suresinin faziletiyle ilgili olarak Hz. Peygamber’in, “Kul hüvellahu ehad Kur’an’ın üçte birine denktir, Kul yâ eyyühel-kâfirûn ise dörtte birine denktir” buyurduğunu; Sahâbe’den birine, “Uyumak üzere yatağına yattığında Kul yâ eyyuhel-kâfirûn sûresini oku; bunu okursan şirk inancına sapmaktan korunursun” dediğini naklederler. (İbn Kesîr, VIII, ; Şevkânî, V, )

İbn-i Abbas -radıyallâhu anhümâ- da şöyle demiştir:

“Kur’ân-ı Kerîm’de bu sûreden daha çok İblis’i öfkelendiren bir şey yoktur. Çünkü bu sûre, bir tevhiddir ve şirkten bir ibrânâmedir (borçtan kurtulma, temize çıkmadır.)”

KAFİRUN SURESİ ABDESTSİZ OKUNUR MU?

Vakıa suresi, ayette “Temizlenmiş olanlardan başkası ona el süremez.” şeklinde emredilir. Bu nedenle, cünüp olan ya da abdestsiz birisinin Kur’an-ı Kerim’e el süremeyeceği gibi herhangi bir ayeti de okuyamaz.

Özetle, abdesti olmayan birisi, Kur’an-ı Kerim’e el dokundurmadan ezberinden bildiği ayet ve sureleri okuyabilir. Bu caizdir; ancak abdestsiz olan birisi Kur’an’a dokunarak Kafirun suresini okuyamaz. Ayet el-Kürsi, Fatiha ve İhlas gibi ayet ve sureleri okumak isteyen kimse, bunları dua niyetiyle okursa caizdir. (Elmalılı Hamdi YAZAR, Tefsir, Vakıa ayet in izahı; Celal Yıldırım, İslam fıkhı, IV/)

Keza, başörtüsü olmadan da Kafirun suresi okunabilir; ancak Kur'an'a saygıdan dolayı başörtülü olmak daha iyidir.

KAFİRUN SURESİ ADETLİYKEN OKUNUR MU?

  • Kafirun suresinin adetliyken Kur'an-ı Kerim'den ya da ezberden okunması caiz olmamaktadır.

EZBERLEMENİZ İÇİN DİĞER DUALAR VE SURELER

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası