laptop hangi ssd takılır / English Community-Lenovo Community

Laptop Hangi Ssd Takılır

laptop hangi ssd takılır

Bilgisayarınıza En Uygun SSD&#;yi Nasıl Seçersiniz?

Bir oyun bilgisayarı oluştururken, çoğunlukla GPU'ya ve CPU'ya odaklanmış ve depolama birimlerini geri plana atmış olabilirsiniz. Tüm verileriniz burada saklandığı için ve bilgisayarınızın performansını etkileyen en önemli bileşenlerden biri depolama birimleri olduğu için bu yapmamanız gereken bir hata. SSD hakkında aşina olmadığınız birçok terim ve bilgi olabilir. Bu yazıda onları netleştirmeye çalışacağız.

Piyasadaki en ucuz SSD’ler bile bilgisayarınızın hem normal hem de oyun performansını artıracaktır. Ancak en ucuz SSD’yi almak ne kadar doğru? Bilgisayarınız için en uygun SSD'leri bu rehberimizde bulabilirsiniz.

SSD nedir?

SSD nedir

SSD'ler geleneksel sabit disklerden farklı çalışırlar. Normal sabit diskler bilgiye erişmek ve işlemek için bir disk döndürürken SSD’ler bilgiyi flaş hafıza çiplerinde depolarlar. SSD’lerdeki çalışma stili akıllı telefonlar, USB bellekler ve tabletler ile aynıdır. SSD, donanımındaki bütün hafıza çiplerine aynı zamanda erişilebilir, bu da bilgiyi işlemek için disk döndürmeye gerek bırakmadığından işlemler daha hızlı ve tamamen sessiz tamamlanır. SSD'ler, HDD’lerin aksine mekanik değil dijital depolama birimleridir. Her ne kadar veri kaybı yaşamanız çok düşük bir ihtimal olsa da bu özellikleri kaybolan verilerin kurtarılmasını zorlaştırır.

SSD’ler, HDD’lerden onlarca kat daha hızlıdır. Örnek vermek gerekirse HDD’lerin saniye başına ortalama yazma hızları mb’dır. Bu hız SSD’lerin ilk örnekleri olan SATA SSD’lerde ortalama mb/s iken yeni nesil SSD’lerde ise mb/s’ye ye kadar çıkabilmektedir. Verileri hızlı okuma ve yazmanın faydası ise bir programın daha hızlı açılmasıdır. Yani siz HDD ile 1 dakikada açtığınız bir programı SSD ile 10 saniyede açabilirsiniz. Üstelik bu oranlar işletim sisteminiz için de geçerli. İşletim sisteminiz bir SSD’ye kurulmuşsa bilgisayarınız hem çok daha hızlı çalışır hem de çok daha hızlı açılır.

Uyumluluk: Cihazınız SSD'ye uyumlu mu, eğer uyumlu ise hangi türde SSD ile maksimum performans alırsınız? 

uyumluluk

Bir SSD almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli nokta alacağınız SSD ile takmak istediğiniz cihazın uyumluluğudur. İster eski bilgisayarınızı hızlandırmak istediğiniz için SSD’lere bakın, isterseniz de yepyeni bir sistem oluşturun. Piyasada pek çok farklı formda ve teknolojide SSD’ler bulunmakta ve yanlış bir seçim yaparsanız boş yere para ödeyebilirsiniz.

Sata SSD

sata

Yıllardır HDD’ler ile kullanılan SATA ara biriminin son versiyonu. SATA versiyonunda yani HDD’lerden SSD’lere ilk geçiş yapıldığı dönemde oldukça yaygın olan bu SSD türü, çoğu son kullanıcıyı SSD’ler ile tanıştırmıştı. Bu SSD’ler inç boyutunda ve aynı inç boyutunda olan HDD’ler gibi harici güc kablosuna ihtiyaç duyuyor.

İster Laptop ister masaüstü olsun eski cihazlarınızı hızlandırmak için kullanabileceğiniz en ucuz çözüm bu SSD’ler. Okuma-yazma performansları her ne kadar HDD’lere kıyasla oldukça hızlı olsa da yeni nesil SSD’lerin gerisinde kalmakta. SATA SSD’lerin ulaşabileceği maksimum okuma-yazma hızları mb/s’dir.

M.2 SSD

Ekstra güç kablosuna ve SATA kablosuna ihtiyaç duymadan tüm veri ve enerji aktarım işleri doğrudan anakarttan yapılır. Pek çok kullanıcı SSD’lerde sadece M.2 yazdığı için çok yüksek okuma-yazma hızları elde edeceğini sanar fakat bu yanlış bir bilgidir. M.2 bir form faktörüdür ve mSATA biriminin geliştirilmiş versiyonudur. Bir SSD’nin M.2 olması sadece biçimini belirtir, hızını belirtmez.

NVMe SSD

“Geçici Olmayan Bellek Ekspresi” anlamına gelen NVMe SSD’ler, Ekran kartları ve Wi-Fi kartlarında kullanılan PCIe(Ekspres Çevre Bağlantı Birimi Bileşeni) slotunu kullanırlar. PCIe, PCIe , PCIe ve PCIe olmak üzere 4 farklı tür NVMe SSD vardır. Her versiyonun okuma-yazma hızı sınırları farklıdır. Ancak yeni nesil NVMe SSD’lerde geriye uyumluluk vardır. Yani PCIe destekleyen bir SSD’yi, PCIe slotuna takarak kullanabilirsiniz. Sadece alacağınız hız PCIe standartlarına düşer.

PCIe hız farkları

Ayrıca NVMe SSD’lerin x2, x4 ve x8 olmak üzere 3 farklı türü vardır. “x” değeri kabaca SSD’nin saniye başına desteklediği maksimum GB başı okuma hızını belirtir. Yani x4 NVMe SSD’nizi x2 destekleyen bir slota takarsanız SSD’nizin maksimum performans alamaz ve maksimum mb/s okuma hızı alırsınız.

Depolama: Sizin için en uygun hafıza boyutu hangisi? 

depolama

Artık tek bir oyunun bile bir SSD’ye sığmadığı günlerdeyiz. Bütün SSD’lerin fiyatı depolama kapasitesi arttıkça artıyor. Bir SSD alırken sırf cebinizden daha az para çıksın diye düşük depolama kapasiteli SSD’lere yönelmeyin. Piyasada birbirinden farklı pek çok SSD bulunmakta. Daha yüksek performans için çok hızlı olması gereken ama pahalı olanlar ya da yavaş ama daha geniş kapasite sunabilen ve hesaplı olan SSD’ler bunlardan sadece birkaçı.

SSD’lerin depolama kapasiteleri son kullanıcının satın alabileceği fiyatlarda GB’dan başlayıp 8TB’a kadar çıkabilir. İhtiyaçlarınıza göre size en uygun kapasitedeki SSD’yi seçmelisiniz.

Alabileceğiniz en iyi SSD: SAMSUNG Pro

samsung pro

  • Bağlantı Arayüzü: PCI-Express x4
  • Maksimum Okuma Hızı: mb/s
  • Maksimum Yazma Hızı: mb/s
  • Kapasite: GB, GB, 1TB, 2TB
  • Garanti: 5 yıl ya da TB veri yazma(Hangisi önce sona ererse)

En son teknoloji olan PCIe desteği sayesinde yılında alabileceğiniz en iyi SSD. SSD’yi tam performansında kullanmak için PCIe destekleyen bir anakarta takmanız gerekmekte. Fakat geriye uyumluluk sayesinde okuma-yazma hızı performansından taviz vererek daha eski sürümleri destekleyen anakartlarda da kullanabilirsiniz. 

Samsung Evo fiyatlarına Amazon Türkiye'den ulaşmak ve satın almak için;

Fiyat/performans PCIe SABRENT Rocket Q Serisi 

SABRENT Rocket Q4 2

  • Bağlantı Arayüzü: PCI-Express x4
  • Maksimum Okuma Hızı: mb/s
  • Maksimum Yazma Hızı: mb/s
  • Kapasite: GB, 1TB, 2TB, 4TB
  • Garanti: 5 yıl ya da TB veri yazma(Hangisi önce sona ererse)

Her ne kadar alabileceğiniz en iyi SSD’lerden biri Samsung Pro olsa da fiyatını pahalı bulanlar ama PCIe hızlarını aşmak isteyenler için alınabilecek en iyi SSD’lerden biri.

Sabrent'in SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

En iyi inç SSD: SAMSUNG EVO

  • Bağlantı Arayüzü: SATA
  • Maksimum Okuma Hızı: mb/s
  • Maksimum Yazma Hızı: mb/s
  • Kapasite: GB, GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB
  • Garanti: 5 yıl ya da TB veri yazma(Hangisi önce sona ererse)

Her ne kadar NVMe SSD’ler piyasadayken inçlik SSD’leri almanızı önermesek de eski bir cihaza sahipseniz satın alabileceğiniz tek seçenek bu SSD’ler. Bazı çeviriciler sayesinde M.2 formatında olan SSD’leri SATA bağlantısı ile kullanabiliyor olsanız da hem yaşayacağınız performans kaybı hem de cihazınızda çeviriciler için yeterli yer bulunmama ihtimali yüzünden çevirici kullanmanızı önermiyoruz.

Samsung Evo SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

En iyi PCIe SAMSUNG EVO Plus

samsung evo plus

  • Bağlantı Arayüzü: PCI-Express x4
  • Maksimum Okuma Hızı: mb/s
  • Maksimum Yazma Hızı: mb/s
  • Kapasite: GB, 1 TB, 2 TB
  • Garanti: 5 yıl ya da TB veri yazma(Hangisi önce sona ererse)

Çoğu kullanıcı için uyumlu ve oldukça gelişmiş, PCIe teknolojisinin en iyi modeli denilebilecek bir SSD. Eğer yakın zamanda çıkışını gerçekleştiren PCIe destekli bir anakarta sahip değilseniz alabileceğiniz en kaliteli SSD.

Samsung Evo Plus SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

Fiyat/performans PCIe Crucial P5

Crucial P5

  • Bağlantı Arayüzü: PCI-Express x4
  • Maksimum Okuma Hızı: mb/s
  • Maksimum Yazma Hızı: mb/s
  • Kapasite: GB, GB, 1TB, 2TB
  • Garanti: 5 yıl ya da TB veri yazma(Hangisi önce sona ererse)

43 yıllık Micron firmasının alt markası olan Crucial’ın en performanslı ürünlerinden bir tanesi. Piyasada bu fiyat bandında bu performansı veren SSD bulunmamakta. Bu kadar köklü bir firmanın da bu SSD arkasında olması onu piyasanın en iyi fiyat/performans ürünü yapıyor.

Crucial P5 SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

En iyi RGB NVMe SSD: XPG Spectrix S40G

XPG Spectrix S40G

  • Bağlantı Arayüzü: PCI-Express x4
  • Maksimum Okuma Hızı: mb/s
  • Maksimum Yazma Hızı: mb/s
  • Kapasite: GB, GB, 1TB, 2TB
  • Garanti: 5 yıl ya da TB veri yazma(Hangisi önce sona ererse)

XPG Spectrix SSD fiyatlarına Amazon Türkiye üzerinden göz atmak veya satın almak için;

Eğer siz de ışıklı ürünleri seviyorsanız mutlaka RGB aydınlatmaya sahip pek çok SSD görmüşsünüzdür. Pek çok bilinmeyen marka sırf RGB aydınlatma ekledi diye zaten dandik olan SSD modellerini zam yaparak yeniden çıkarttı ve bu kullanıcıların RGB aydınlatmaya sahip SSD’lerden uzak durmasına sebep oldu. Ancak XPG markası bu modeli ile birlikte mükemmel performansı uçuk olmayan bir fiyatta harika bir görsellikle bu modelde birleştirdi.

Emoji İle Tepki Ver

62

SSD nedir, SSD alırken nelere dikkat edilmeli gibi soruların cevabı geleneksel harddisklerin ömrü tükenirken çok daha fazla merak edilmeye başlandı.

SSD gibi çok az yer kaplayan, çok hızlı ve dizüstüne takıldığında cihazı hafifleten bir yapıya sahip katı hal sürücülerinin fiyatlarının düşmesinden ötürü kullanıcılar yönünü SSD&#;ye çevirdi. Bu nedenle SSD kullanımı hiç olmadığı kadar yaygınlaştı.

Bu makalede kullanıcıların merak ettiği sorulara ışık tuttuk. SSD ile ilgili kafanıza takılan hemen hemen her sorunun cevabını bu makalede bulabilirsiniz.

SSD Nedir?

SSD yani Solide State Drive, içinde klasik sabit sürücülerdeki mekanik parçaları bulunmayan, flash disk mantığına çok benzer bir mantık ile çalışan bir sabit disk sistemidir.

İçinde mekanik aksam olmadığından çok daha az güç harcar, hafiftir ve ses çıkartmaz. Asıl önemli konu SSD&#;nin bilgisayarın hızına olumlu etkisi. Bu şeyler artık oldukça ucuzladı ve lüks olmaktan çıktı. Apple artık neredeyse tüm modellerde standart olarak SSD sunuyor. Eski modelleri de artık uygun bir fiyata bu konfora taşımak mümkün.

SSD&#;nin kullanıcıyı etkileyen en büyük handikapı sanırım klasik sabit diskler gibi göre büyük kapasiteli olanların hala oldukça pahalı olması. Disk alanı sizin için çok önemliyse bence  SSD düşünmek pek de mantıklı sayılmaz.

SSD&#;ler genellikle inç boyutlarında üretilmekte ve laptoplarda kullanılmaktadır. Masaüstü PC&#;lerde ise sarsıntılardan doğabilecek veri kayıpları ufak bir ihtimal olduğundan henüz yaygınlaşmaya başlamamıştır.

Geleneksel sabit disklerin harcadığı 15 Watt değerine karşılık SSD&#;ler 2 Watt enerji ile çalışabilmekteler. Daha az ısındıklarından ve hafif olduklarından kullanımı daha elverişlidir. Fakat SSD&#;lerde belirli bir yazma sınırı vardır.

Örneğin bir bölgeye bin defa yazma veya silme işlemi yapılabilir. Tabii ki bu değer teknolojinin gelişimiyle daha üst seviyelere çıkartılabilir. Ama bu haliyle de bin değeri hiç az bir rakam değil. Normal bir kullanımda en az 5 sene sorunsuz çalışabilecektir.

Sabit disklerin en önemli sorunu ise ısınma. Ancak SSD sabit diskler herhangi bir mekanik aksam ve motor gibi mekaniklere sahip olmadıkları için ısınmıyorlar. HDD ve SSD arasındaki ısınma farkı yaklaşık yüzde Bu da kasa içerisindeki sıcaklık oranı içinde bir avantaj teşkil ediyor.

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Veri okuma ve yazma hızına dikkat edin.
  • SSD kapasitesini ciddiye alın.
  • SSD&#;nin dayanıklığını göz önünde bulundurun.
  • Yeni işletim sistemine sahip olduğunuzdan emin olun.

SSD alırken dikkat edilmesi gerekenler kısaca bu şekildedir. Veri okuma ve yazma hızı, SSD&#;nin öne çıkan tarafından tam anlamıyla yararlanabilmek açısından oldukça önemlidir. SSD kapasitesi de çoğu zaman göz ardı edilir fakat düşük depolama alanına sahip bir SSD tercih etmeniz oldukça kötü bir tercih olacaktır.

Eski işletim sisteminiz varsa da SSD kullanmanız önerilmez. Yeni işletim sistemleri, SSD&#;ler ile uyumlu olsa da eski işletim sistemlerinde sorun yaşamanız olasıdır.

SSD Avantajları Neler?

  • Daha hızlı önyükleme vadeder.
  • Oyunların yükleme süresini kısaltır.
  • Daha sağlam veri koruması sağlar.
  • Kolay kurulum sunar.

SSD Dezavantajları Neler?

SSD&#;ler kapasite/fiyat konusunda HDD&#;lerden  oldukça geri durumdalar. 1 TB kapasiteli bir HDD&#;nin fiyatı ortalama TL civarı. Ancak 1 TB bir SSD TL&#;nin üzerinde satılıyor. Bu yüzden SSD kullanıcıları düşük kapasitelere yöneliyorlar ve yüksek veri saklama ihtiyacı için yine de bir HDD barındırmak zorunda kalıyorlar.

Genellikle PC kullanıcıları SSD üzerine sistem kurup, genel dosyalarını ve yedeklemelerini HDD üzerinde tutmayı tercih ediyorlar.

SSD&#;ler darbelere dayanıklı olsa da manyetik alan ve elektrik dalgalanmalarına karşı son derece zayıf kalıyorlar. HDD&#;ler bu konuda daha dayanıklılar. SSD sabit sürücüler maalesef kısa ömürlüler, 10 bin veya 15 bin civarında yazma ve silme limitleri olabiliyor. HDD&#;ler ise uygun şartlarda oldukça dayanıklı olabiliyorlar.

Hangi SSD Alınmalı?

Cihazlarda çok çeşitli dizüstü SSD girişleri olmakla birlikte SSD&#;lerin yapıları da farklılık gösterebiliyor. Burada cihazınıza en uygun SSD&#;yi bulmak zorundasınız. Hangi SSD arayüzleri size uygunsa o tarz bir SSD almalısınız. Biz SSD türlerinden ve bazı örnek SSD&#;lerden bahsedelim:

SATA III – – 6 Gbit/s – MB/s

Teoride MB/s bant genişliği sağlayabilen bu arayüz, NCQ&#;ya da destek vermektedir. Günümüzde her satılan yeni bilgisayarda standart hâline gelen SATA arayüzü de katı hâl disklerinin durmak bilmeyen performans artışları karşısında yerini, mSATA ve PCI arayüzlerine bırakmakta. Sebebini diğer arayüzlere değindiğimizde anlayacaksınız.

SATA III bir sisteme SATA I – II SSD takılabilir ve rahatlıkla kullanılabilir. Veya SATA 1 ya da SATA 2 olan bir bilgisayara SATA III arayüzlü SSD takılabilir ve çalıştırılabilir. Fakat, SSD&#;nizin teoride MB/s üstü olan sıralı hızları, katı hâl diskinizi taktığınız bilgisayar SATA I ya da SATA II olduğundan, bunların hız sınırlarına takılacaktır.

Örnek verecek olursak, SATA III bir SSD&#;mizi eski ve ancak SATA I destekleyen bir sisteme taktık ve çalıştırdık. SSD çalışır, içine işletim sistemi de kurulabilir. Fakat, sistemimiz SATA I, yâni MB/s&#;den üstünü desteklemediği için bizim SATA III olan SSD&#;miz de ancak SATA I hızında çalışacaktır.

Sandisk Ultra II GB Sata III SSD

  • Fiyat: TL
  • Rastgele Okuma Hızı: 91K IOPS
  • Rastgele Yazma Hızı: 83K IOPS
  • Sıralı Okuma Hızı: MB/s
  • Sıralı Yazma Hızı: MB/s

Sıradan bir sabit sürücüye kıyasla 28 kata kadar daha iyi performans ile karşı karşıyayız. Bilgisayarınızı açmak ve kapatmak için beklemeye son. Ultra II şoka dayanıklı yani bilgisayarınızı düşürdüğünüzde verilerinizin uçup gitme ihtimali daha düşük.

Hi-Level GB Ultra Serisi Sata

  • Fiyat: TL
  • Sıralı Yazma Hızı: MB/s
  • Sıralı Okuma Hızı: MB/s
  • Rastgele Okuma Hızı: 85K IOPS
  • Rastgele Yazma Hızı: 52K IOPS

Hi-Levelin yüksek hızda okuma ve yazma hızlarına sahip SSD&#;si bilgisayarınızı hızlandırmada büyük önem taşıyor.

Team Ultra L5 &#; GB

  • Fiyat ,31 TL
  • Rastgele Okuma Hızı: 75K IOPS
  • Rastgele Yazma Hızı: 70K IOPS
  • Sıralı Okuma Hızı: MB/s
  • Sıralı Yazma Hızı: MB/s

SATAIII teknolojisine sahip 7mm bu SSD UltraBook&#;lar ile uyumlu. Yani Ultrabook&#;unuzda yeni bir güncelleme yapmak istiyorsanız kapasite artışında bu SSD&#;yi tercih edebilirsiniz.

Silicon Power S60 GB

  • Fiyat TL
  • Rastgele Okuma Hızı: &#;
  • Rastgele Yazma Hızı: 85K IOPS
  • Sıralı Okuma Hızı: MB/s
  • Sıralı Yazma Hızı: MB/s

&#; büyüklüğünde ve Sata teknolojisine sahip Silicon Power&#;ın bu modeli veri güvenliği için ideal. Sistem içindeki kötü bloğu izleyip değiştirebiliyor. Bu sayede veri kaybı yaşamanız engelleniyor.

Kingston GB V Serisi

  • Fiyat: TL
  • Sıralı Yazma Hızı: MB/s
  • Sıralı Okuma Hızı: MB/s
  • Rastgele Okuma Hızı: 85K IOPS
  • Rastgele Yazma Hızı: 43K IOPS

Bir RPM sabit disk sürücüden 10x daha hızlı olan V bilgisayarınızın diğer bileşenlerinden daha fazla yararlanmak için ideal. Oyunlarda veya günlük performansta önemli bir performans artışı sağladığından geleneksel harddiskleri aramayacaksınız.

PCI M.2 SSD&#;ler

PCI slotu neredeyse 20 yıldan beri anakartlarımızda var olan donanım girişlerinden biridir. Tabi ilk tip PCI&#;lara 56K modem bağlayabiliyorduk. Ancak teknolojinin gelişmesiyle anakartlar daha hızlı aktarım yapabilen ve yeni çipsetlere uygun PCI sürümleri geliştirdiler.

&#;li yılların ortasında AGP slotunun popüler olduğu zamanlarda yeni nesil ekran kartlarını bu girişlere takarken, daha sonra PCI Express&#;ler ile birlikte ekran kartlarını bu slotlara takmaktayız. Şimdi de Sata III&#;un sınırladığı veri aktarım hızını PCI veya M.2 Satalara aşmak mümkün.

Ancak. PCI, SSD&#;lerin veri akışının en fazla yapılabileceği bir slot. Mb/s&#;lere varan okuma mb/s&#;lere kadar yazma hızıyla Samsung Pro bu teknolojinin önde giden SSD&#;lerinden biri.

Samsung Pro

Dünyanın en hızlı tüketici SSD&#;si olarak şu an piyasada satılmaktadır. Şahsımın da sahip olduğu bu SSD&#;yi sahip olduğum Lenovo Ideapad ile uyumlu olup olmadığını anlamak epey zamanımı aldı.

GB modelinin liraya yakın bir fiyatı olduğunu düşünürsek satın aldıktan sonra uyumsuzluk çıkarmasında sıkıntı yaşamamak adına internette ve forumlarda detaylı araştırmalar yaptım.

Hem Ideapad hem de bu kart çok yeni olduğu için bu SSD&#;yi alıp kullanan çok fazla kullanıcı yok. Ben de şöyle bir yol izledim, siz de böyle bir yol izleyebilirsiniz:

Aldığınız dizüstünün internet sitesinde muhakkak dünya genelinde satılan farklı modellerin donanımları yazmaktadır.

Bu şekilde eğer PCI M.2 slotuna sahip bir dizüstünüz varsa bu modele uygun dünyanın herhangi bir bölgesinde PCI M.2 slotlu SSD gelen bir model vardır. Orada hangi donanımla birlikte geldiği yazabilir. Ben de bu şekilde Samsung Pro&#;nun teknolojisine benzer teknolojiye sahip versiyonlu dizüstü modelini görünce satın aldım. çalışıyor.

Samsung Pro inanılmaz hızlara ulaşan bir depolama aygıtı. özellikle 4K video işleriyle uğraşan zat-ı şahsım için bir nimet. Sapıkça bilgisayarınızı açıp kapayabiliyorsunuz. Güç tuşuna bastığınız andan itibaren 3 saniyede Windows&#;a erişebiliyorsunuz. (Dizüstünün bios&#;a uğraması, logosunu göstermesi 2 saniye)

Şu an için fiyatı epey yüksek ama zaman geçtikçe fiyatı inip, PCI destekli dizüstü bilgisayarların sayısı artacaktır.

M.2 Mini Sata

Mini Satalar esasında yine  Sata III&#;ler gibi aynı aktarım hızına sahip ancak küçük form faktörüne sahip olduğu için bazı ultrabook ve dizüstülerde kullanılmaktadır.

Bilgisayarların genişleyen pazar payları ile paralel bir gelişme gösteren mSATA&#;nın sunduğu yaklaşık bant genişliği 6Gbp/s&#;dir. Normal bir mSATA katı hal diskinin ağırlığı takriben 6 – 7 gram kadardır. Bilgisayardan NUC sistemlerine kadar geniş sahaya yayılmıştır.

Ne var ki hızla gelişen teknolojiye mSATA da ayak uyduramamaktadır. 6Gbp/s&#;den daha fazlasını vaad eden katı hâl diskleri için yeni bir arayüz geliştirilmiştir.

Kingston SMSS3/G

  • Sıralı okuma/yazma hızı: MB/MB/S
  • 4KSıralı okuma/yazma hızı: 72K/40K IOPS

M.2 Mini sata içinde değerlendirdiğimiz gibi. mSATAL&#;lar maalesef PCI tabanlı SSD&#;ler kadar hızlı değil. Ancak Sata III girişli klasik SSD&#;lere göre de bazı avantajları var.

Bunlardan biri hem klasik SSD&#;lere göre pratik olarak daha yüksek okuma ve yazma hızlarına çıkabilmesi. Diğeri ise daha hafif oluşu. Bu arada bilgisayara güç kullanımı açısından daha az yük yarattığını belirtelim bu şekilde laptopunuz biraz daha uzun bir süre şarjla gidebiliyor.

Taşınabilirliği ile fark yaratan SSD önerilerimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bilgisayarlar&#;m&#;zda depolama birimi olarak SSD'lere her geçen gün daha çok yer veriyoruz. Peki sizde böyle yap&#;p, geleneksel HDD yerine SSD'leri mi tercih etmelisiniz? Son zamanlarda SSD'lerin depolama kapasiteleri artt&#; ve uyumluluk sorunlar&#; çözüldü. Bu yüzden cevap evet, ancak karar&#;n&#;z&#; hemen vermeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

Ücret

SSD'lerin fiyat&#; son birkaç senede önemli ölçüde geriledi, ancak normal sabit disklere (HDD) k&#;sayla hala çok pahal&#;lar. Bu yüzden bütçeniz k&#;s&#;tl&#;ysa, size çok daha fazla bo&#; alan sunacak HDD'leri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Fiziksel özellikler

Yeni bir donan&#;m al&#;rken PC'nizle uyumlu olup olmad&#;&#;&#;n&#; ara&#;t&#;rmal&#;s&#;n&#;z. Modern SSD'lerin ço&#;u 2,5 boyutunda. Bu tür bir sürücüyü masaüstü bilgisayarda kullanamazs&#;n&#;z, ancak SABRENT ¨-to¨ Mounting Kit gibi bir adaptörle bu sorunu giderebilirsiniz.

Yeni yayg&#;nla&#;maya ba&#;layan M.2 standard&#; (eski ad&#; NGFF) ise çok ince SSD'leri tarif ediyor. Bu SSD'ler çok ince laptop'larda ve mini PC'lerde kullan&#;l&#;yor.

Z-yüksekli&#;i: 2,5 inç'lik bir SSD'nin laptop'unuza s&#;&#;ma garantisi bulunmuyor. Bunun için z-yüksekli&#;ine veya kal&#;nl&#;&#;a dikkat etmeniz gerekiyor. Hangi yüksekliklerin destekledi&#;ini ö&#;renmek için laptop'unuzun k&#;lavuzuna bak&#;n.

Arayüz: Bugünkü SSD'lerin ço&#;u 6 Gbps SATA arayüzünü kullan&#;yor. 3 Gbps ise bulabilirseniz, daha ucuza maloluyor. 3 Gbps ile 6 Gbps aras&#;ndaki seçimi PC'nizin sundu&#;u deste&#;e göre yap&#;n.

Gürültü: SSD'nin önemli bir avantaj&#;, HDD gibi mekanik parçalara sahip olmad&#;&#;&#;ndan sessiz çal&#;&#;mas&#;. HDD'nin h&#;zlanma sesinden ve kafa seslerinden kurtulmak istiyorsan&#;z, SSD'yi tercih edin.

Performans

Performans

SSD'nin HDD'ye göre en önemli avantaj&#;, önemli ölçüde daha h&#;zl&#; olmas&#;. SSD'li bilgisayarlar birkaç saniyede aç&#;labiliyor, programlar&#; neredeyse an&#;nda çal&#;&#;t&#;r&#;p, dosya aktar&#;mlar&#;n&#; 10 kata kadar daha h&#;zl&#; yapabiliyorlar.

Ancak her SSD, size e&#;it h&#;z sunmuyor. &#;u iki örnekte oldu&#;u gibi:

- SanDisk Internal GB, MB/sn s&#;ral&#; okuma ve MB/sn s&#;ral&#; yazma h&#;z&#;na sahip.

- Silicon Power Velox V70 GB ise MB/sn s&#;ral&#; okuma ve MB/sn s&#;ral&#; yazma h&#;z&#; sunuyor.

Mümkün olan en yüksek h&#;z&#; istiyorsan&#;z, bunun size daha pahal&#;ya mal olaca&#;&#;n&#; akl&#;n&#;zda bulundurun.

Depolama kapasitesi

SSD'ler ve HDD'ler farkl&#; &#;ekilde çal&#;&#;&#;rlar. HDD'ler ço&#;unlukla parçalanmayla (fragmentation) kar&#;&#; kar&#;&#;ya kal&#;rken SSD'ler, "çöp biriktirme" (garbage collection) ad&#; verilen bir ba&#;ka "soruna" sahiptir. SSD'ler, HDD'lerin aksine de&#;i&#;en gelen verileri, mevcut verilerin üzerine yazmazlar. Çöp biriktirme ad&#; verilen bu i&#;lem, disk doldu&#;unda verimlili&#;ini kaybedebilir. Bu yüzden SSD'nizin yüzde 'unu bo&#; tutman&#;zda fayda var. Bu, GB'l&#;k bir sürücü için en fazla GB'l&#;k alan&#; kullanman&#;z gerekti&#;i anlam&#;na geliyor.

Ya&#;am süresi

Son olarak SSD'nin ömrünü hesaba katman&#;z gerekiyor. SSD'ler mekanik parçalara sahip olmad&#;&#;&#; için bu konuda endi&#;elenmenize gerek yok. Ancak SSD'ler, elektrik kesintisine kar&#;&#; daha duyarl&#;d&#;r ve bu durumlarda verilerin bozulmas&#; ve hatta sürücünün tamamen bozulmas&#; sözkonusu olabilir. Buna ek olarak SSD'lere yazabilece&#;iniz veri miktar&#; k&#;s&#;tl&#;d&#;r. Günde GB'larca veri yazacaksan&#;z, sürücünün ömrünü normalden h&#;zl&#; tüketebilirsiniz.

SSD'lerin genellikle 5 - 7 y&#;l aras&#;nda ya&#;amas&#; beklenir. Her geçen y&#;l, sürücünün bozulma &#;ans&#;n&#; art&#;r&#;r.

İlgili GaleriEn iyi sabit disk araçları! Galeriye Gözat

Okuyucu Yorumları

Her dizüstü bilgisayara SSD takılır mı?

Laptop&#;a Ssd Takılır Mı? Evet Laptop bilgisayarımız yavaş çalışıyorsa eski tip hdd sürücüsünü sökerek yerine SSD disk takabilirsiniz. Bu işlem teknik bilgi gerektirmekte olup yanlışlıkla anakarta zarar verebilirsiniz. Laptop içindeki eski tip HDD biriminin takıldığı yer 2,5″ ebatında bir disk yuvasıdır.

2 SSD nasıl takılır?

SSD&#;yi ikinci bir sürücü olarak takmak için bir SATA kablosu kullanın ve kablonun bir ucunu anakartınızdaki SATA konektörüne takın. SATA kablosunun diğer ucunu Kingston SSD&#;nize takın. Daha sonra sisteminizin güç kaynağından gelen mevcut bir SATA güç kablosunu alın ve kabloyu Kingston SSD&#;nize bağlayın.

Anakarta kaç tane m2 SSD takılır?

Anakarta kaç tane harddisk takılır? bu anakartta 2 tane m2 ssd, 6 tane sata3 portu var. 8 taneye kadar depolama cihazı takabilirsin.

Monster 2 SSD takılır mı?

Evet, hem SATA hem NVMe SSD takabilirsiniz.

SSD ler tüm laptoplara uyar mı?

SSD kullanmadan bunu fark edemezsin. SSD Sata bağlantısı olan her anakarta uyar.

Laptopa hangi tür SSD takılır?

Doğrudan bağlantı sağladığı sata giriş yuvalarına takarak kullanabilirsiniz. Sonuç: Genel olarak birçok masaüstü ve dizüstü bilgisayar 2,5 inç SSD&#;leri destekler. Eğer bilgisayarınızda bir HDD varsa bunu çıkarıp yerine 2,5 inç sata SSD takarak çok daha hızlı hale getirebilirsiniz.

Bir anakarta 2 SSD takılır mı?

Takabilirsin. SATA SSD&#;de takabilirsin M.2 SSD&#;de. Yalnız anakart modelin de önemli. Anakartın da kaç adet SATA portu var ise o kadar, kaç tane M.2 yuvası var ise o kadar takabilirsin.

Eski masaüstü bilgisayara SSD nasıl takılır?

Kasa içerisinde 2,5 inç sürücüler için yuvalar mevcut ise sürücünüzü bu yuvalara takabilirsiniz. Eğer kasa içerisinde sadece 3,5 inç sürücü yuvası mevcut ise 2,5 inç SSD sürücüyü bu yuvalara takmak için çevirici adaptör kullanılmalıdır. SSD sürücüyü yuvaya yerleştirin. Veri ve güç kablolarını bağlayın.

M 2 SSD masaüstüne takılır mı?

Günümüzde -yani şu an itibariyle- piyasada ” SATA SSD, M.2 SATA SSD, M.2 PCI Express NVMe SSD tipleri bulunuyor. Bunlar hem dizüstü (laptop) hem de masaüstü anakartlarına uyumlu olacak şekilde tasarlanmışlardır.

Anakarta kaç tane harddisk takılır?

bu anakartta 2 tane m2 ssd, 6 tane sata3 portu var. 8 taneye kadar depolama cihazı takabilirsin.

M 2 SSD ne zaman çıktı?

PCI-SIG M2 spesifikasyonu, versiyonunda (Aralık ), detaylı M2 özellikleri sunmaktadır.

M2 SSD kaç inç?

Bu teknoloji ile sayesinde sektörde öncü firmalardan biri olan Samsung; 30,72TB kapasiteli inç biçim faktörüne sahip SSD üretebilmektedir.

Monster SSD nereden bakılır?

Klavyenizden Windows pencere tuşu + R tuşuna birlikte basın ve çalıştır komut kutusunu açın. Komut satırına “dfrgui” yazın ve tamam veya enter tuşuna basın. Sürücü birleştir ve iyileştir açıldığında Medya Türü altında; Katı hal sürücüsü yazıyor ise bilgisayarınızda SSD disk vardır.

Laptop SSD takmak garantiyi bozar mı?

Genel olarak bizim laptoplarımızda SSD takması garantiyi bozmaz ama DVD slotuna SSD takmak biraz daha karışık bir şey. Üründe herhangi bir hasar oluşursa ya da ilerleyen zamanlarda bir problem olur ve bu problemin kaynağı bu tür değişiklikler olduğu tespit edilirse ürün garanti kapsamı dışına çıkar.

Monster kaç ayda bir bakım?

süreniz bitse dahi ürününüzün bakımını ömür boyu yaptırabilirsiniz.

SSD her bilgisayarda olur mu?

Ziyaretçi. Takılır. Güç kablosu ile sata kablosunu takman yeterli.

Her bilgisayara SSD olur mu?

Megapat. SATA SSD takabilirsiniz. Ve diğer diskide başka bir SATA portuna takarak depolama yapıp kullanırsınız. SSD&#;ye de Windows&#;u kurarsınız.

Maybe you are interested in:

laptop ram nerden bakılır?

Related searches

  1. Laptopa 2 tane SSD takılır mı
  2. Ssd anakarta nasıl takılır
  3. GB SSD
  4. Ssd ne işe yarar
  5. GB SSD
  6. M.2 SSD
  7. Ssd nasıl takılır
  8. 1 TB SSD

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası