makatta kıl kökü iltihabı / Kıl Kökü İltihabı Neden Olur?

Makatta Kıl Kökü Iltihabı

makatta kıl kökü iltihabı

Makatta akıntı ve kötü koku hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makatta akıntı ve kötü koku hangi rahatsızlıkların belirtisidir?

Makatta akıntı ve kötü kokunun birden fazla nedeni olabileceği gibi tek bir rahatsızlık da buna yol açabilir. Makatta kötü koku ve akıntı anal fistül, kıl dönmesi, hemoroid gibi rahatsızlıkların sebep olabileceği bir durumdur.

Anal Fistül: Bağırsağın son kısmında enfeksiyona bağlı olarak gelişen iltihaplanma durumudur. Odacık dışına çıktığında akıntı ve kötü koku yayar ve kişiyi rahatsız eder.

Anal fistül, bağırsağın son düğümünde ortaya çıkan ve bulunduğu yerde oluşturduğu odacık içerisine iltihaplı sıvı biriktiren bir rahatsızlıktır. Genellikle bölgede oluşan enfeksiyon sonucunda gelişir ve büyür.

Anal fistül tedavisi yapılmazsa ilerler ve zamanla bölgede başka odacıklı yapılar oluşturmaya başlar. Böylece bir süre sonra patlayan odacık içerisindeki iltihaplı sıvıyı dışarı atar. Bu da hem kötü koku yayar hem de kişiyi ciddi anlamda rahatsız eder. Ayrıca sürekli olarak büyüyen fistüller tedaviyi de zorlaştırır. Bunun yanı sıra bölgede kanser tehlikesi de söz konusu olabilir.

Anal fistül tedavisinde ameliyattan başka bir çözüm yolu yoktur. Gelişen teknoloji ile birlikte kısa sürelerde istenilen sonuç elde edilir. Tıp dünyasında fistül traktı olarak bilinen odacığa müdahale eden uzman doktor, fistülün içerisindeki iltihap yolu yakılarak kapatılır ve yeniden oluşmaması için gerekli önlem alınır. Ayrıca hekim ameliyat sırasında fistülün içerisini de kazır ve tamamen yapıyı yok eder. Ameliyat sonrasında 3 ila 4 hafta sonra fistül yolu kapanır ve hasta normal hayatına geri döner.

Kıl Dönmesi: Hastalığın gelişmesi ile birlikte apse oluşumu ve sonunda bu iltihapların akıntı şeklinde gelmesi makatta kötü koku yayar.

Hemoroid: Basur hastalığı anal bölgede damarların gelişmesine bağlı olarak meme yapar. Bu memeler içerisinde iltihaplanma gözlenir. Dolayısıyla bunlar da makatta akıntı ve kötü kokuya dönüşür.

Makatta akıntı nasıl tedavi edilir?

Makatta akıntının tedavi edilebilmesi için öncelikle altında yatan rahatsızlığın açığa çıkartılması gerekmektedir. Bu bağlamda fistüle bağlı olarak geliştiyse lazer, fistülektomi, seton gibi tedavi yöntemleri denenebilir. Ancak daha farklı bir rahatsızlık söz konusuysa tedavi yöntemi buna bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Makatta akıntı tedavi edilmezse ne olur?

Makatta akıntı çok ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Hangi hastalık belirtisi olduğuna bakılmaksızın mutlaka uzman doktordan yardım almalıyız. Bu bağlamda sebebi ve sonucu ortaya çıkmamış makat akıntısı tedavi edilmezse akıntı ve koku devam edeceği gibi daha farklı rahatsızlıkları da ortaya çıkartabilir. Bunun için mutlak suretle doktora gitmeli ve hastalığımızın tedavisini yaptırmalıyız.

Hastalığın ilerlemesine müsaade etmemiz kansere de davetiye çıkartabilir. Dolayısıyla daha acı sonuçlarla uğraşmak istemiyorsak doktor gözetimine girmemiz gerekir. Ayrıca zamanında tedavisine başlanmayan rahatsızlıklar için iyileştirecek süre de artabilir. Kısa sürede sağlığımıza kavuşmak yerine daha uzun sürelerde bu amacımıza ulaşabiliriz.

Kıl Kökü İltihabı

Kıl Kökü İltihabı (Folikülit) Nedir?

Folikülit, kıl kökünün iltihaplanması durumunda oluşan hastalıktır. Vücudumuzda kıl bulunan bütün bölgelerde ortaya çıkabilen bu hastalık, kıl çevresinde ağrılı şişlik tablosuna neden olmaktadır. 

Oldukça sık görülmekte olan folikülit hastalığı, kendiliğinden iyileşebildiği gibi tedavi gerektiren durumlarda söz konusudur.

Hastalığın gelişmesinde, kıl köküne uygulanan herhangi bir baskı veya sürtünmenin etkisiyle, kıl kökü etrafında bulunan bakteriler kolaylıkla çoğalırlar ve hastalığa neden olurlar. 

Boyun bölgesi ve kasık bölgesi gibi kıvrımlara sahip olan bölgelerde sık görülen folikülit, sakal çevresinde ve cinsel organlar gibi kılların yoğun olduğu bölgelerde de oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkar.

Hastalığa en sık neden olan bakteri S. Aureus isimli bakteri iken, virüsler ve mantarlar da folikülit oluşumuna neden olabilmektedir. 

S. Aureus bakterisi kasıkta kıl kökü iltihabı, yüzde kıl kökü iltihabı, bacakta kıl kökü iltihabı, saçta kıl kökü iltihabı, sakalda kıl kökü iltihabı, makatta kıl kökü iltihabı ve burunda kıl kökü iltihabı yapabilmektedir. 

Vücudumuzdaki Kılların Yapısı Nasıldır?

Erişkin bireylerin vücutlarında 1 ile 5 milyon arasında kıl folikülü bulunurken, bu folliküllerin yaklaşık 1 milyonu baş bölgesinde yoğunlaşmış bir şekilde bulunur.

Kılların yapısı anatomik olarak incelendiğinde 3 katmandan oluştuğu gözlenmiştir.

Üst Katman, Alt ve Orta katman bulunmaktadır.

Derinin en üst tabakası olan epidermisten, cilt altı yağ dokusuna kadar uzanan alana infundibulum” denmektedir. İnfundibulum temel görevi, epidermisin kaybedildiği travma gibi durumlarda, epidermisteki kaybı önlemek amacıyla, yeni epidermis tabakası üretmektir. 

İnfundibulum esasen üst katmanda bulunmaktadır. Bu tabakada aynı zamanda vücudumuzun önemli refleksi olan ve “tüyleri diken diken olmak” deyiminde de geçen ve sonuç olarak kılları dikleştiren yapı bulunmaktadır. Bu yapıya isthmus adı verilmektedir. 

Kıl folikülleri de çeşitli bölümler içermektedir. En dıştan en içe doğru:

  • Destekleyici kılıf
  • Kıl kökünün dış kılıfı
  • Kıl kökünün iç kılıfı
  • Kütikül tabakası: Kıla parlaklığını veren bu tabakada melanin pigmenti bulunmaktadır.
  • Korteks: Kıla elastikiyet kazandıran bu yapı, kılın kıvırcık veya düz olmasını sağlayan yapıdır.
  • Medulla

Kıl Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kıl kökü iltihabı olarak bilinen folikülit, saç ve kıl olan her yerde görülebilmektedir. Klinik görünümleri benzer olmakla beraber, tutulan bölgeye göre çeşitli semptomlar verebilir.

  • Kılın çevresinde ağrılı kızarıklık ile karakterize bir tablo oluşur.
  • Kılın çevresinde şişlik de görülür.
  • Bazı durumlarda şişliğin ortasında içinde iltihaplı sıvı olan bir kese yapısı da görülebilir.
  • İçinde iltihap olan şişlik, zamanla soyulup, açılabilir. Bu durumda kabuklanmalar gözlenir.
  • Ateş
  • Etkilenen bölgede hassasiyet

Kıl Kökü İltihabı Nedenleri Nelerdir? 

Bazı durumlarda tedavi edilmeden bile düzelebilen follikülit hastalığının çok basit nedenlerinin olması, herkeste rahatlıkla görülebilmesine neden açmaktadır.

  • Sıcak ortamlarda bulunan insanlarda follikülit gelişme riski artmaktadır.
  • Çok terleyen bireylerde de kıl kökü iltihabı gelişme riski artmaktadır.
  • Obez bireylerde, terleme ve ek hastalıkların olması follikülit gelişmesine zemin hazırlamaktadır.
  • Derinin sıkı bir şekilde örtülmesi
  • Erkeklerde yanlış ve tahrişe neden olacak tıraş
  • Sürtünmeye neden olacak giysilerin uzun süre giyilmesi, sıcaklık dolayısıyla artan terin buharlaşmasına engel olmaktadır. Bu durum da kıl kökü iltihabına zemin hazırlamaktadır.
  • Şeker hastalığı, AIDS gibi immün sistemi düşüren hastalıkların bulunması
  • Steroid ve bazı antibiyotiklerin uzun süre kullanılması bağışıklık sistemini zayıflatır. Zayıflamış bağışıklık sisteminde, follikülit gelişme riski artmaktadır.
  • Sivilceler
  • Hijyenik koşulları yeterli olmayan küvette yüksek sıcaklıkta yapılan duş
  • Kirli yüzme havuzlarında yüzme de P. Aeruginosa isimli bakterinin kıl kökü iltihabı yapmasına neden olmaktadır.

Kıl Kökü İltihabı Teşhisi

Follikülit teşhisi klinik görünümle yapılmaktadır. Tanı koymak için herhangi bir ek tahlile gerek kalmaz. Yara kültürü ise sadece gerekli durumlarda yapılır.

Yara Kültürü

Hastanın yarasından birer sürüntü örneği alınır. Sürüntü, ucu temiz pamukla çevrili bir çubuk yardımıyla alınır. 

Tanı için gerekli değildir. Klinik görünümü iyi olmayan hastalarda, sistemik bulguların bulunduğu hastalarda, hastalık etkenini belirlemek için kullanılır. 

Rutinde kullanılmayan bu yöntemle, tedavide hangi antibiyotik verilmesi kararlaştırılır.

Gram Boyama

Bakteriler gram pozitif ve gram negatif olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Gram boyama yöntemiyle bakterilerin gram pozitif veya gram negatif olup olmadığı görülmektedir. 

Bu yöntem de folikülit tanısı için gerekli değildir. Klinik görünümü iyi olmayan hastalarda veya sistemik bulguları olan hastalarda tedavide verilecek antibiyotiğin çeşidini belirlemek için kullanılabilir.

Gram boyama işlemi 4 aşamadan oluşmaktadır. 

İşlemin yapılacağı preparata kristal viyole isimli boya çözeltisi eklenir, preparat bol suyla yıkanır, ardından preparat lugol çözeltisi ile kaplanır ve 1 dakika beklenir. 

1 dakika geçtikten sonra, preparata alkol eklenir. Tekrardan beklenilir, bekleme süresi bittiğinde preparata safranin isimli boya çözeltisi eklenir ve preparat hazırlanmış olur. 

Hazırlanan preparat, mikroskop altında incelenmeye tabii tutulur.

Kıl Kökü İltihabı Tedavisi

Folikülit ek sorunlara yol açmadığı vakit oldukça basit bir hastalıktır. Tedavisiz de iyileşebilen bu hastalık için çeşitli öneriler bulunmaktadır. Ana tedavi kabuklanmış halde olan folikülitin kabuklarının kaldırılıp, anti-septik sabunlarla düzgün bir şekilde temizlenmesidir. Bölgesel antibiyotiklerin de kullanılması önerilir iken, bazı durumlarda ağız yoluyla antibiyotikler kullanılır. 

  • Kıl kökü iltihaplanan bölge kibar bir şekilde, temizleyiciler yardımıyla temizlenmelidir.
  • Folikülit içerisinde iltihap varsa sıkılmamalıdır.
  • Hafif bir kıl kökü iltihabı ise, o bölgeye çok sıcak olmamak kaydıyla, sıcak temiz bir bezle kıl köküne baskı uygulanır.
  • Topikal antibiyotik olarak bilinen merhem şeklinde antibiyotikler o bölgeye sürülür.
  • Fazla sayıda kıl kökünün etkilendiği durumlarda ise ağız yoluyla antibiyotik tedavisi uygulanır. 10 günlük antibiyotik tedavisiyle genelde iyileşme sağlanır.

Kıl Kökü İltihabı Tedavi Edilmezse

Folikülit hastalığı çok korkulması gereken bir hastalık değildir. Fakat enfeksiyonun tedavi edilmediği durumlarda, enfeksiyonun yayılabilmesi söz konusudur. 

Özellikle şeker hastalığı bulunanlarda, kortizon ilacını kullanan veya herhangi bir sebeple kemoterapi tedavisi alanlarda bu durum daha tehlikelidir. 

Bağışıklık sistemi zayıflamış bu kişilerde, enfeksiyonun kana geçerek sepsis isimli hastalığa yol açması görülebilmektedir. 

Sepsis, yoğun bakımda tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve tanı konulmadığında ölümcüldür. 

Kıl Kökü İltihabına Ne İyi Gelir?

  • Folikülit hastalarının, kıl köklerine düzenli aralıklarla sıcak baskıuygulaması gerekmektedir. Sıcak baskı, derimizi yakacak derecede sıcak olmamalıdır. Aynı zamanda bu bölgenin hava alması sağlanmalıdır. Aksi takdirde, nemli bölgelerde folikülitin iyileşmesi gecikir veya yeni follikülitlere zemin hazırlar. 
  • Erkeklerde follikülit hastalığının yoğun görüldüğü bölge olan sakallarda, sakal tıraşı oldukça önem arz etmektedir. Sakal tıraşı yaparken, deriye çok baskı uygulayıp deriyi tahriş etmek oldukça yanlış bir davranıştır. Aynı zamanda sakalların tersten kesilmesi de oldukça yanlış bir davranıştır. Folikülit oluşmuş sakal, folikülit düzelene kadar az kesilmeli veya hiç kesilmemelidir. Geçen bu sürede sakalın temizliği, sıcak uygulanması gibi bakımlarını aksatmamak gerekmektedir.

Kıl Kökü İltihabına Ne İyi Gelmez? 

  • Folikülit hastalığı sıkı giyilen giysilerin uzun süre vücutta kalmasıyla da oluşabilmektedir. Bu yüzden sıkı giysileri uzun süre giymekten kaçınmamız gerekirken, temizliğinden emin olunan havuzlarda yüzülmelidir. P. Aureginosa isimli bakteri kirli havuzlarda bulunur ve kıl kökü iltihabına zemin hazırlar. P. Aureginosa tedavisi de, normal bir follikülit tedavisine göre daha zordur.
  • Hastaların, hastalığı geçirmemek veya geçirilmiş olan hastalığın çabuk iyileşmesini sağlamak için, her gün banyo yapmaları gerekmektedir. Böylece kıl kökleri havalanır ve nemden uzaklaşır. Bu durum da iyileşme süresine katkıda bulunur.
  • Aşırı kilolu bireylerin, düzgün ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeleri gerekmektedir. Aşırı kilolu bireylerde, terleme sık görülen bir olaydır. Terleme etkisiyle folikülit gelişir ve hasta bakımına devam etmediği sürece, aynı kiloda kaldığı sürece bu hastalık tekrarlar. Hayat kalitesini düşüren bu durum için, altta yatan neden olan obezite derhal düzeltilmelidir.
  • Kıl kökü iltihabı sarımsak ile tedavi edilmez. Kişilere göre değişebilen bir durum olmakla beraber, sarımsak genellikle iltihaplanma ve sivilcelenmeyi arttırmaktadır. Doktorunuzun önerdiği tedavi dışında bitkisel tedavi yöntemlerini denemek istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir.

Kıl Kökü İltihabı İlaçları 

Folikülit hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık olmasına rağmen bazı durumlarda sistemik antibiyotik olarak bilinen ağız yoluyla antibiyotikler kullanılabilmektedir. 

Aynı zamanda kıl kökü iltihabı olan bölgeye merhem şeklinde antibiyotikler uygulanır.

Sistemik antibiyotik olarak en sık makrolid ve sefalosporin etken maddeli antibiyotikler kullanılır. Makrolidlerin; bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, kalp hızının artması gibi yan etkileri bulunmaktadır. 

En korkulan yan etkisi EKG’de QT aralığını uzatarak, ciddi ritim bozukluklarına neden olmasıdır.

Sefalosporinler de ishal, bulantı, kusma gibi yan etkilere neden olmakla beraber alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Alerjik bir reaksiyon olduğunu gördüğünüzde doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Kıl Kökü İltihabı Ameliyatı

Medikal tedaviye rağmen düzelmeyen, bölgesel folikülitler de çok nadir olsa da ameliyat uygulanabilmektedir. 

Eğer yüzeyel bir iltihap ise, radyofrekans yöntemi ile iltihaplı folikül çıkarılabilirken; derinleşmiş, sürekli olan veya apse oluşumuna neden olan folikülitlerde ise lokal anestezi eşliğinde kesi açılarak, ameliyat yapılır. 

Kesilen yer kendini onardığında, estetik görünümü bozmayacak şekilde cilt kapatılır.

Vajinada Kıl Kökü İltihabı

Genital bölgede kıl kökü iltihabı sık görülen bir durumdur. Erkeklerde de penis çevresinde görülebilmektedir. 

Vajina çevresinde kıl kökü iltihabı durumunda, kıl kökünün iltihaplandığı bölgelerde ağrı, şişlik, hassasiyet, bezelye büyüklüğünde yumrular görülebilmektedir. 

Dar kıyafetlerin giyilmesi, vajina çevresindeki kılların tersten alınması, dar iç çamaşırı giyilmesi ve hijyene dikkat edilmemesi gibi durumlar bikini bölgesinde kıl kökü iltihabı gelişmesine neden olmaktadır.

Tedavide antibiyotikli kremler ve ağız yoluyla kullanılan antibiyotikler kullanılır. Genelde ilaç tedavisine yanıt iyidir. Yanıt alınamayan durumlarda, cerrahi olarak iltihaplı bölgenin çıkarılması söz konusudur.

Koltuk Altı Kıl Kökü İltihabı

Koltuk altı sık terleyen bir bölge olmasından dolayı kıl kökü iltihabı gelişme riski yüksek bölgelerdendir. 

Aynı zamanda kılların yanlış yönde tıraş edilmesi de kıl kökü iltihabı gelişmesine zemin hazırlamaktadır. 

Tedavide antibiyotikli kremler kullanılabileceği gibi, gerekli durumlarda ağız yoluyla antibiyotik de kullanılabilir.

Hamilelikte Kıl Kökü İltihabı

Gebelikte artan sivilcelerin etkisiyle veya hormonların etkisiyle follikülit görülmektedir. 

Genellikle gebeliğin 3-6. ayları arasında görülen bu durum, gebelik sonrası kendiliğinden de kaybolabilmektedir. 

Gebelik döneminde ilaç kullanımı riskli olduğundan, genellikle bölgesel merhemlerle hastalık tedavi edilmeye çalışılır. Steroid bazlı merhemler veya benzoil peroksit tedavide önerilmektedir. 

Gebelerinde diğer erişkin bireyler gibi dikkat etmesi gereken durumlar mevcuttur. Özellikle vücut bakımlarına dikkat etmeleri gereken gebelerin, ciltlerini terden uzak tutmaları gerekmektedir. 

Çocuklarda Kıl Kökü İltihabı

Çocuklarda da folikülit için S. Aureus isimli bakteri sorumlu iken, erişkinlerden farklı olmak üzere mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak da folikülit gelişmektedir. 

Çocuklarda da rastlanılan follikülit hastalığının tedavisi erişkinlerdeki gibidir. Birden fazla alanın tutulduğu durumlar ve bölgesel antibiyotik tedavisine yanıt yoksa ağız yoluyla antibiyotik verilebilir. 

Antibiyotik olarak ağız yolundan sefalosporinler verilebilir. Genelde 7-10 günlük süre içerisinde toparlanan bu hastalıktan korunmak için, çocukların temizliğe önem vermesi gerekmektedir. 

Çocukların düzenli aralıklarla duş alması gerekmektedir. Aynı zamanda ebeveynlerin sürekli olarak çocukları sıkı sıkı giydirmesinden kaçınılmalıdır. Sıkı giysiler folikülit hastalığı için zemin hazırlar. 

Folikülit gelişmişse eğer, çocukların bu folikülitleri sıkmamaları gerekmektedir, aksi takdirde vücuda yayılarak istenmeyen nedenlere yol açabilir.

Bebeklerde Kıl Kökü İltihabı

Bebeklerde folikülit nadirdir. Nadir olması, hiç görülmeyeceği anlamına gelmez. Bebeklerde eozinofilik püstüloz adı verilen bu durumda, en sık saçlı deride, kıl folikülleri çevresinde iltihap görülmektedir. 

Kaşıntının belirgin derecede olduğu bu hastalıkta, 3 yaşına kadar genelde kendiliğinden düzelme görülebilmektedir. 

Geçici bir hastalık olan eozinofilik püstüloz aynı zamanda çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. 

Eozinofilik püstülöz, özellikle “hiperimmünglobulin E” sendromunun bir belirtisi olabilmektedir.

Kıl Kökü İltihabı için Hangi Doktora Gidilir? 

Folikülit hastalığı ek hastalık veya bulgular olmadığında kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. 

Fakat belli risk faktörlerinin var olması, enfeksiyonun kana karışarak ciddi sonuçlara yol açmasına neden olabilir. 

Kıl çevresinde şişlik, ağrı gibi klinik belirtiler olduğunda ve bu belirtilere ek ateş yüksekliği, tansiyon düşüklüğü, soluk alıp vermede hızlanma gibi ek sistemik bulgular olduğunda derhal Dermatoloji uzmanına muayene olunuz.

Folikülit (Kıl Kökü İltihabı)

Folikülit kıl kökünün iltihabıdır. Vücudun kıl barındıran herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kılı çevreleyen ağrılı ve irinli şişlik olarak görülür. Sıklıkla kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir. Sık görülen bir deri hastalığıdır. Kıl kökünün sürtünme ya da basıya bağlı olarak hasarlanması sonrasında o bölgede mikroorganizmaların çoğalarak iltihap oluşturmalarına bağlı gelişir. En sık boyun, kasıklar, sakal bölgesi ve genital bölgede görülür. Sıklıkla etken bakterilerdir, bununla birlikte mantarlar ve virüsler de folikülit yapabilir.

Folikülit Belirtileri Nelerdir?

Kılı çevreleyen ağrılı, irinli ve kırmızı şişlik olarak görülür. Kaşıntı ve hassasiyet eşlik edebilir. İlerleyen günlerde irinli şişliğin açılması ile kabuklanma gözlenebilir. Kıl kökünden derine ilerleyen folikülit, fronkül (çıban) adını alır. İltihap derinleştikçe şişlik ve hassasiyet artar.

Folikülit Nedenleri Nelerdir?

Folikülite en sık neden olan mikroorganizma stafilokok isimli bakteridir. Bunun dışında virüsler, mantarlar ve parazitler de folikülit etkeni olabilmektedir. Kılın deri yüzeyine çıkamadan geriye dönerek içeriye uzaması durumuna kıl dönmesi denilir ve herhangi bir mikroorganizma olmaksızın bu durumda da iltihap gelişebilmektedir.

Folikülit Gelişimini Kolaylaştıran Durumlar Nelerdir?

Folikülit oluşumunu kolaylaştıran faktörler şunlardır;

  • Sıcak ve terleme,
  • Şişmanlık,
  • Derinin sıkıca örtülmesi,
  • Traş olma (özellikle yakın ve tahriş edici traş)
  • Sürtünmeye neden olan, terin buharlaşmasına engel olan dar giysiler,
  • Bulaşıcı hastalıklara karşı olan vücut direncini azaltan bazı hastalıkların varlığı (şeker hastalığı, lösemi, AIDS gibi)
  • Ergenlik sivilcesi ya da ekzema gibi bir deri hastalığının varlığı,
  • Deri bütünlüğünü bozan zedelenmeler (sıyrıklar, ameliyat yeri kesisi, diğer kesiler)
  • Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (kortikosteroidler ve antibiyotikler)
  • Temiz olmayan küvette yapılan sıcak banyodur.

Folikülit Tanısı Nasıl Konulur?

Genellikle deri muayenesi tanı koymak için yeterlidir. Bazen mikroorganizmanın tespiti ve hangi ilaçların etkili olacağını anlamaya yönelik kültür antibiyogram adı verilen inceleme yapılması gerekebilir. Bu amaçla irin dolu kesecik içeriğinden örnek alıp laboratuvarda inceleme yapılır.

Folikülit Nasıl Tedavi Edilir?

  • Folikülitin oluşumunu kolaylaştıran durumlar ortadan kaldırılmalıdır. (Kilo vermek, aşırı terlemeye neden olan ortamlardan kaçınmak, gevşek ve terin geçmesine izin veren giysiler giymek, traş olmamak ya da elektrikli traş makinası kullanmak gibi)
  • Folikülitli olan deri bölgesi nazikçe uygulanacak temizleyiciler ile temiz tutulmalıdır.
  • Folikülit hasta tarafından sıkılıp içeriği boşaltılmaya çalışılmamalıdır. Bu çok riskli olup mikrobun tüm vücuda yayılmasına ve belirgin nedbe oluşumuna yol açabilir.
  • Hafif olgularda o bölgeye uygulanacak sıcak kompresler ile birkaç gün içerisinde iyileşme olacaktır.
  • Daha şiddetli, sayıca çok ya da ilerlemiş folikülitlerin tedavisinde doktorunuzun reçeteleyeceği antibiyotik sürülerek ya da ağızdan önerildiği süre ve şekilde kullanılmalıdır.
  • Fronkül ve karbonkül gibi ilerlemiş olgularda biriken cerahatin akıtılması için folikülit üzerinde kesi yapılması şeklinde küçük bir cerrahi işlem gerekebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası