hamilelikte hct kaç olmalı / HCT (Hematokrit) Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği - Dr. Sait Halil

Hamilelikte Hct Kaç Olmalı

hamilelikte hct kaç olmalı

1, 2, 3, Ve 4 Haftalık Gebelikte Beta HCG Değeri Kaç Olmalı? Gebelik Kontrolünde Haftaya Göre Beta HCG Değerleri Hesaplama Tablosu

Hamile kalmak isteyen anne adaylarına en kesin sonucu veren testin Beta HCG testi olduğu biliniyor. Beta HCG testi sadece gebeliğin var olup olmadığını değil aynı zamanda gebeliğin süresini de ortaya çıkarması açısından oldukça büyük bir öneme sahip. Hamileliğin en erken teşhis yöntemi olan Beta HCG testi sonuçlarına göre anne adayları kaç haftalık hamile olduklarını bile öğrenebiliyor. Hamileliğin her aşamasında değişen beta HCG değerlerine ilişkin merak edilen her şeyi sizler için derledik

HAMİLELİK HAFTALARINA GÖRE BETA HCG DEĞERLERİ

Hamilelik testi için hamilelik belirtilerinin dikkate alındığını biliyoruz. İlk hamilelik belirtilerinden biri olan adet gecikmesinin görülmesi, gebelik kan testi yaptırılması için yeterlidir. Adetiniz 7 gün ve daha fazla geciktiyse hamilelik kan testi yaptırılabilirsiniz. Hamilelik testinde gebeliği ortaya çıkaran hormon olan Beta HCG hormonunun değerlerine bakılır. Gebelik kan testi sonucunda ortaya çıkan beta HCG değerleri gebeliğin oluşup oluşmadığını hatta oluştuysa kaç haftalık olduğunu bile açıklayabilir.

Erkek İsimleri İçin Tıklayınız

İnsan koryonik gonadotropini olarak adlandırılan Beta HCG (Human Chorionic Gonadotropin) hormonu plasenta tarafından üretilir. Bu yüzden Beta HCG halk arasında hamilelik hormonu olarak da bilinir.

HAMİLELİKTE BETA HCG KAÇ OLMALI?

Hamile olmayan kadınlardaki Beta HCG hormonu mlU/ml aralığındadır. Aktif cinsel hayatı olan kadınlarda Beta HCG hormonunun yükselmesi hamileliğin gerçekleştiğinin kanıtı olarak görülebilir. Kandaki ve idrardaki Beta HCG hormonu değerleri döllenme gerçekleştikten yükselmeye başlar. Kan testindeki Beta HCG hormonu değerleri gebeliğin hangi haftada olduğu bilgisini de verir.

1 HAFTALIK GEBELİKTE BETA HCG DEĞERİ KAÇ OLUR?

Gebelik tarihi hesaplanırken son adet tarihi dikkate alınır. Hamileliğin ilk haftası testlerde görülmeyeceği için 1 haftalık gebelik testinde Beta HCG hormonu negatif yani mlU/ml aralığında görülür.

2 HAFTALIK GEBELİKTE BETA HCG DEĞERİ KAÇ OLUR?

Hamileliğin oluşabilmesi için döllenmenin gerçekleşmesi ve embriyonun sorunsuz bir şekilde rahime tutunması gerekir. Plasentanın Beta HCG üretmeye başlaması ancak embriyonun rahime tutunmasının ardından başlar. Bu da aşağır yukarı üç haftayı bulacağından sağlıklı bir gebeliğin kan testlerinde kendisini göstermesi üç hafta sonra olur. Gebeliğin 3. haftasında artık Beta HCG hormonu mlU/ml aralığının üstüne çıkar ve hızla artmaya başlar. 2 haftalık gebelikte de Beta HCG hormonu artış göstermemiş olur.

Kız İsimleri İçin Tıklayınız

BETA HCG GEBELİK HESAPLAMA TABLOSU

Beta HCG horonu pozitif sonuçları 3. haftayla birlikte izlenmeye başlanır. Hamileliğin her haftasında yükselen Beta HCG hormonu değerleri gebeliğin 3. haftasında mlU/mL aralığında, 4. haftasında mlU/Ml aralığında, 5. haftasında ise mlU/mL aralığında gözlemlenir.

Gebeliğin 5. haftasından sonra Beta HCG hormonu çok fazla yükselmeye başlar ve haftaya kadar da yükselmeye devam eder. Beta HCG hormonu ilk 5 hafta içinde büyük önem taşısa da 5. haftada sonra artık takip edilmesi çok da önemli değildir çünkü 5. haftanın ardından anne adayı düzenli olarak ultrason kontrollerine tabii olacaktır.


Hematokrit, kan sayımı veya diğer adıyla HCT, kan tahlilinde görüldüğünde merak edilebiliyor. Peki HCT düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Akif Öztürk, HCT (hematokrit) ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Hematokrit değerleri, hemogram da denilen tam kan sayım testinde ortaya çıkar. Sağlık açısından büyük bir önem taşıyan bu değerler herhangi bir sebepten dolayı düşebilir ya da yükselebilir. Peki HCT (hematokrit) nedir? HCT değer aralıkları ne olmalı? HCT (hematokrit) düşüklüğü belirtileri  nelerdir? HCT düşüklüğü ve yüksekliği neden olur? Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Akif Öztürk HCT (hematokrit) ile ilgili merak edilenleri anlattı



HCT (hematokrit) nedir?

Hematokrit, damarlarımızda bulunan, temel görevi oksijen ve karbondioksit taşıma olan eritrosit, yani alyuvarların toplam kan miktarına oranını ifade eder.

HCT (hematokrit) değer aralıkları ne olmalı?

Hematokrit değer aralıkları, kadın ve erkek cinsiyete göre farklılık gösterir. Erkekler için özellikle yetişkin yaş popülasyonunda bu değer kabaca arası normalken, kadınlarda normal değerler aralığı olarak ifade edilebilir.

HCT (Hematokrit) nasıl ölçülür?

Günümüzde hematokrit tam otomatize kan sayımı ölçüm cihazları ile ölçülebilmektedir. Tam kan sayımı değerlendirilmesinde sadece hematokrit değil aynı zamanda lökosit (beyaz kan hücreleri) sayısı ve alt türleri, trombosit (pıhtılaşma hücreleri) sayısı ve ortalama hacimleri gibi pek çok parametre de bakılır.

Hematokrit değerinin değiştiği durumlar neler?

Hematokriti artıran nedenler ve azaltan nedenlerden bahsetmek gerekirse; Artıran sebepler; yüksek rakımlı bölgelerde yaşamak, sigara kullanımı, az su tüketimi, uyku apnesi, kalp hastalıkları, karbon monoksit zehirlenmesi, KOAH hastalığı ve nadir de olsa kemik iliği hastalıkları gibi nedenler sayılabilir.

Azaltan sebepler; kansızlık, gebelik, fazla su tüketimi, kronik böbrek hastalığı, tiroid hastalıkları ve nadir de olsa kemik iliği hastalıkları sayılabilir.

HCT (hematokrit) düşüklüğü neden olur?

Anemi yani kansızlık en sık görülen nedendir. Bu durum özellikle menstrüel siklusu (adet döngüsü) devam eden kadınlarda sık rastladığımız, demir eksikliğine bağlı oluşan kan hücrelerinin yetersiz yapımı ile ilişkilidir. Burada yapım ve yıkım arasında bir dengesizlik söz konusudur. Alyuvarların temel bileşeni demir elementidir. Demir içeren gıda alımı yetersiz olur ise veya hastada bağırsaktan demirin emilimi ile ilgili problem mevcut ise yeteri miktarda alyuvar yapılamayacak ve hematokrit düşük saptanacaktır.

HCT (hematokrit) düşüklüğü belirtileri  nelerdir?

  • Halsizlik,
  • Çarpıntı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Düşük tansiyon,
  • Egzersize karşı intolerans yani egzersizin daha başlarında iken çabuk yorulma,
  • Nefes darlığı,
  • Solgun cilt rengi,
  • Vücudun uç bölgelerinde yani el ve ayaklarda soğukluk,
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi sayılabilir.

 

HCT (hematokrit) yüksekliği neden olur?

Hematokrit yüksekliği, alyuvarların aşırı miktarda yapımı nedeniyle olabilmektedir. Bu durum fizyolojik olarak yani bir adaptasyon mekanizması olarak oluşabilir. Örneğin yüksek irtifaya çıkan ve orada bir müddet yaşayan bir bireyde ortamda bulunan azalmış oksijen miktarına bağlı olarak zamanla vücut daha fazla alyuvar üreterek gerekli oksijenin taşınmasını normal seviyede tutar. Bu durum sigara içen bireylerde veya KOAH tanılı hastalarda da olabilir. Fakat hematokrit yüksekliği patolojik de olabilir. Yani ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir. Özellikle kemik iliği hastalıklarında nadir de olsa bu durum görülebilir. Hematokrit yüksekliği olan bireyler hemen paniğe kapılmamalıdır. Fizyolojik nedenlerin daha fazla görüldüğü bilinmelidir. O yüzden hastanın yaşam tarzı ve hastaya eşlik eden kronik hastalıklarının bilinmesi tanı sürecini kolaylaştırır.

HCT (hematokrit) yüksekliği belirtileri nelerdir?

Hematokrit yüksekliğinin belirtileri; birçok hastada özellikle sınırda hematokrit yüksekliği olan hastalarda belirtiler çok silik olsa da daha yüksek hematokrit değerlerinin saptandığı hastalarda artmış alyuvar miktarının bir sonucu olarak yüzde ve ellerde kızarıklık, baş ağrıları, özellikle duş aldıktan sonra oluşan kaşıntı hissi ve kulak çınlaması gibi şikâyetler görülebilmektedir.

HCT (Hematokrit) değerini düşürmek veya yükseltmek için ne yapılmalı?

Hematokrit eğer fizyolojik bir nedene bağlı olarak bir adaptasyon mekanizması olarak normal sınırlarda değilse bu durumda bir aksiyon almaya gerek yoktur. Ancak hematokrit düşüklüğü ya da yüksekliği altta yatan bir hastalığa bağlı ortaya çıktı ise o takdirde o hastalığın tedavisi gereklidir. Örneğin düşük hematokrit değerlerinin altında sık rastladığımız demir eksikliğine bağlı oluşmuş olan bir kansızlık yatıyorsa bunun demir replasmanı ile tedavisi gereklidir. Ya da yüksek hematokrit değerlerinin saptandığı fizyolojik olmayan bir durum söz konusu ise örneğin altta yatan bir kemik iliği üretim problemi varsa bununla ilgili uzman hekimlerce bir tedavi planının yapılması gereklidir.

Basın Yansımaları: funduszeue.info


Kullanıcılar bunları da aradı: 

Yayın Tarihi : 25/03/

HCT

HCT Nedir?

Alyuvar hacminin, dolaşımdaki kanın hacmine olan oranına HCT adı verilmektedir. Dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin yüzdesi anlamına gelmektedir. HCT, hematokrit olarak da bilinmektedir. Genellikle anemi hastalığı şüphesi olan kişilerde HCT değerine bakılmaktadır. 

HCT Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Hematokrit (HCT) normal değeri kişinin yaş, cinsiyet gibi özelliklerine ve testin yapıldığı laboratuvara göre değişiklik göstermektedir. Ancak referans aralıkları çoğu kuruluşta benzer değerleri içermektedir. Genellikle kabul edilen normal değerler aşağıdaki gibidir;

  • Erkeklerde: %%48 
  • Kadınlarda: %%46
  • Yeni doğan bebeklerde: %%68

HCT Nasıl Ölçülür?

Hematokrit değeri, HCT testi (HCT blood test) adı verilen kan testi ile ölçülmektedir. HCT test, tam kan sayımı içinde bulunan bir tetkiktir. HCT testinin yapılışı aşağıdaki gibidir;

  • Üst kola bir turnike yerleştirilir.
  • Dirsek içinden, şişen damardan kan alınır.
  • Gerekirse bant yapıştırılır ve turnike çıkartılır. 
  • Bir santrifüj cihazı kullanılarak ölçüm yapılır.
  • Değerlendirme tamamlandıktan sonra rapor hazırlanır. 

Alınan kanın incelemeden önce uzun süre bekletilmesi alyuvar hacminin artmasına neden olabilmekte ve hematokrit hesaplama işlemi yanlış sonuçlanabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için kanın uzun süre beklememesi önem kazanmaktadır.

Hamilelikte HCT Değeri Nasıl Olmalı?

Kadınlar için normal değer aralığı %38 - %46 olan hematokritin, hamilelik sırasında %30’a kadar düşmesi normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise bu süreçte dolaşımdaki kan miktarının artmasıdır. Ancak hematokrit değerinin %30’un altına düşmesi hamilelikte HCT düşüklüğü olduğu anlamına gelmektedir. Bu durumda da anemiden bahsedilebilir.

Bebeklerde HCT Değeri Nasıl Olmalı?

HCT değerlerinin yenidoğan bebeklerde %55 - %68, bir haftalık bebeklerde %47 - %65 aralığında olması gerekmektedir. Bir aylık olan bebeklerde %37 - %49, üç aylık olan bebeklerde %30 - %36 aralığında olması gerekmektedir. Bir yaşına gelmiş bebeklerde ise %29 - %42 aralığındaki değerler normal kabul edilmektedir. 

HCT Düşüklüğü Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Hematokrit düşüklüğü, kişiye yapılan HCT testlerinden alınan sonucun normal değerlerden daha düşük olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum vücuttaki hücre ve dokulara yeteri kadar oksijen taşınmadığını ifade etmektedir. Hematokrit düşüklüğüne neden olan başlıca hastalıklardan biri anemi olarak bilinmektedir. Ancak HCT düşüklüğü başka pek çok nedenden dolayı görülebilmektedir. HCT düşüklüğüne neden olan durumlar ve hastalıklar aşağıda belirtilmiştir;

HCT Düşüklüğü Belirtileri

Solunum gazlarının vücuttaki dokulara taşınması alyuvarların görevidir. Bu hücrelerin az olması nedeniyle birtakım belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Hematokrit düşüklüğünün belirtileri aşağıdakileri içermektedir;

HCT Düşüklüğü Tedavisi 

Hematokrit düşüklüğü altta yatan nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Bu nedenle altta yatan nedenler tespit edilmekte ve buna yönelik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. B6 ve B12 eksikliği gibi durumların tedavisi için vitamin takviyesi kullanılmaktadır. Folik asit ve demir takviyesi de önem kazanmaktadır. Tiroid bozukluklarının neden olduğu HCT düşüklüğü için ise genellikle ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Anemi olan kişiler için de bazen kan nakli gerekebilmektedir.

HCT Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

Hematokrit düşüklüğü olan kişilerin beslenme programlarında birtakım değişiklikler yapması gerekmektedir. HCT düşüklüğü olan kişilerde ilk akla gelen durum kansızlık anlamına gelen anemidir. Bu nedenle kan yapan besinlerin tüketilmesi önem kazanmaktadır. Hematokrit düşüklüğü olan kişilerin yapabilecekleri aşağıdaki gibidir;

  • Et ve balık tüketimi
  • Yumurta tüketimi
  • Süt ve süt ürünleri tüketimi
  • Yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi
  • Fasulye ve bezelye tüketilmesi
  • Egzersizi günlük rutine dahil etmek

HCT Düşüklüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Anemi olan kişilerde vücuttaki sistemlerin çalışması zorlaşmaktadır. Bunun nedeni ise dokulara yeteri kadar oksijen taşınamıyor olmasıdır. Aneminin bir nedeni olan demir eksikliği kalp yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden durumları ortaya çıkartabilmektedir. Ayrıca bu hastalarda nefes darlığı, ağrılar, unutkanlık ve çeşitli psikolojik sorunlar da görülebilmektedir. Kişinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi için hematokrit düşüklüğünün tedavi edilmesi gerekmektedir.

HCT Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Kanda HCT yüksekliği, yapılan testlerden alınan sonucun normal değerlerden yüksek olmasını ifade etmektedir. Hematokrit yüksekliğinin yaşam tarzı ve pek çok hastalıktan kaynaklanabileceği bilinmektedir. HCT yüksekliğinin nedenleri aşağıda belirtilmiştir;

HCT Yüksekliği Belirtileri

Hematokrit yüksekliğini olan kişilerde bazı belirtiler gözlemlenmektedir. Bu belirtiler aşağıda sıralanmıştır;

  • Eklem ve kas ağrıları
  • Göğüs ağrıları
  • Avuç içlerinde hassasiyet
  • Karın ağrısı
  • Uyku sorunları
  • Baş ağrısı ya da baş dönmesi
  • Kulak çınlaması
  • Kaşıntı

HCT Yüksekliği Tedavisi

Hematokrit tedavisi için öncelikle altta yatan nedenler belirlenmektedir. Daha sonra bu neden yönelik tedavi planları hazırlanmaktadır. Polisitemia vera hastaları için ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Kalp hastaları için ise ameliyat yapılabilmektedir. HCT yüksekliği olan kişiler kan bağışı yaparak alyuvar oranını düşürebilmektedir. Aynı zamanda kanın sulandırılması da fayda sağlamaktadır. Bunun için kan sulandırıcı ilaçlar ya da aspirin kullanılabilmektedir.

HCT Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

Hematokrit yüksekliği olan kişilerin yaşam ve beslenme tarzlarında yapabilecekleri birtakım değişiklikler bulunmaktadır. HCT yüksekliği olanların yapabileceği uygulamalar aşağıdaki gibidir;

  • Et, ıspanak, balık, midye ve yeşil yapraklı sebzeler gibi demir açısından zengin besin tüketiminin azaltılması
  • Sıvı tüketiminin arttırılması 
  • Greyfurt suyu tüketimi
  • Egzersiz yapmak

HCT Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bir çeşit kan kanseri olan Polisitemia Vera hastalarında kemik iliğinde olması gerekenden çok fazla miktarda alyuvar üretilmektedir. Bu da kan yoğunluğunun artmasına ve akışkanlığının azalmasına neden olmaktadır. Kanın akışkanlığının azalması, dolaşımın da yavaşlaması ve damar içi pıhtı oluşması gibi hayati tehlike oluşturan durumları ortaya çıkarabilmektedir. Aynı zamanda hematokrit değerleri uzun süredir yüksek olan kişiler için de pıhtı, kalp hastalıkları ve felç riski bulunmaktadır. Bu ihtimallerin ortadan kaldırılması için tedavi edilmesi gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası