kağıt yeme isteği neden olur / Pika sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi… - Güncel yaşam haberleri – Sözcü

Kağıt Yeme Isteği Neden Olur

kağıt yeme isteği neden olur

funduszeue.info   Son Güncelleme:

Pika sendromu (Toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı) nedir, ne eksikliği, kimlerde g&#;r&#;l&#;r? Uzmanı a&#;ıkladı!

Geçtiğimiz günlerde Seda Sayan'ın programına katılan ve 23 yıl önce hamileyken canı toprak çektiğini söyleyen kadın, o günden sonra her gün 2 kiloya yakın moloz yediğini açıklayarak şaşkınlığa neden olmuştu. Hamile olduğu dönemde camdan dışarı bakarken canının toprak çektiğini ifade eden genç kadın, zorlandığı için dışarı çıkamadığını ve bu süreçte evde parke altındaki kum ve betonları sökerek yediğini aktardı. Bu durumun hangi hastalığın belirtileri olduğu merak konusu olurken, tedavisi ve ne eksikliği sonucu meydana geldiği de araştırılmaya başlandı. Tıpta pika sendromu denilen toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı nedir, kimlerde görülür, tedavisi var mıdır? İşte, uzmanından pika sendromu ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları

'Sabahların Sultanı Seda Sayan' programına katılan kadının anlattıkları, pek çok kişinin karşılaştığı pika sendromu olarak adlandırılan toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi merak konusu oldu. Peki, pika sendromu nedir, ne eksikliği, kimlerde görülür? Psikiyatri Uzmanı Dr. Dr. Emel Kurt, pika sendromu ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Pika sendromu (Toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı) nedir?

Pika, bir kişinin genellikle yiyecek olarak kabul edilmeyen şeyleri yediği bir yeme bozukluğudur. Daha çok çocuklarda görülse de, Pika, herhangi bir cinsiyetten çocukları, ergenleri ve yetişkinleri etkileyebilir. Küçük çocuklar, etraflarındaki dünyayı merak ettikleri için genellikle ağızlarına yiyecek olmayan maddeleri (çim veya oyuncak gibi) koyarlar. Bu gelişimsel olarak doğal sayılabilir. Ancak pika’lı kişilerde, durum bunun çok ötesindedir. Bunlar;

Kir, kil, kayalar, kağıt, buz, pastel boya, saç, boya yongaları, tebeşir, dışkı olabilir.

Pika sendromu teşhisi nasıl konur?

DSM-5, bir kişiye pika teşhisi konması için karşılanması gereken dört kriteri öne sürer:

1. Kişi en az bir aydır besleyici olmayan yiyecekler yemiş olmalıdır.

2. Bu yeme kişinin gelişim evresi için anormal kabul edilmelidir.

3. Bu maddeleri yemek, bireyin sosyal bağlamında normal kabul edilen kültürel bir uygulama ile ilişkilendirilemez.

4. Halihazırda tıbbi bir durumu (örneğin: hamilelik) veya zihinsel bir bozukluğu (örneğin: otizm spektrum bozukluğu) olan kişiler için, besleyici olmayan gıda dışı gıdaları yeme eylemi, yalnızca tehlikeliyse ve ekstra tıbbi araştırma veya tedavi gerektiriyorsa pika olarak kabul edilmelidir.

Pika sendromu (Toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı) nedir, ne eksikliği, kimlerde görülür Uzmanı açıkladı

Pika sendromu (Toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı) ne eksikliği?

Bu tür yeme problemleri; demir eksikliği anemisi, kurşun zehirlenmesi, vücudun sindiremediği şeyleri yemekten kabızlık veya ishal (saç gibi), parazitleri veya solucanları olan toprak veya kaka yemekten bağırsak enfeksiyonları, bağırsak tıkanıklığı, ağız veya diş yaralanmaları ile ilişkili bir durumdur.

Pika sendromu (Toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı) sebepleri nelerdir?

Çoğunlukla bu duruma yol açan net bir etken yoktur. Ancak bu konudaki bazı görüşlere göre; otizm veya zihinsel engeller gibi gelişimsel sorunlar, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) veya şizofreni gibi zihinsel sorunlar, yetersiz beslenme veya açlık ile ilişkili bulunan durumlardır.

Pika sendromu (Toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı) kimlerde görülür?

Pika genellikle yoksulluk içinde yaşayan veya istismara uğramış veya ihmal edilmiş çocuklarda görülür. Eğer bir çocukta bu şekilde bir yeme probleme var ise mutlaka gelişimsel açıdan, sosyal açıdan, aile faktörleri açısından, ihmal edilme ile ilişkili durumlar açısından değerlendirme gerekir.

pika sendromu (Toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı) tedavisi nasıl olur?

Pika için ilk basamak tedavi, mineral veya besin eksikliklerinin test edilmesini ve bunların düzeltilmesini içerir. Çoğu durumda, eksiklikler giderildikçe yeme davranışları ile ilgili davranışlar ortadan kalkar. Psikojenik nedenli gibi görünen pika için seçici seratonin gerialım inhibitörleri (SSRI) ‘lar tedavide kullanılabilir. Bununla birlikte, psikojenik olmayan tüm nedenler ekarte edilene kadar ilaç kullanımı ertelenmelidir. Davranışlar yetersiz beslenmeden kaynaklanmıyorsa veya beslenme tedavisinden sonra durmuyorsa, çeşitli davranışsal müdahaleler mevcuttur. Davranışçı tedaviye gereksinim olup olmadığına uzaman görüşü ile karar verilmelidir.

Davranışçı yöntemlere örnek olarak şunlar verilebilir;

Pika denenmezse olumlu pekiştirme ve pika denenirse sonuçları olan olumsuz pekiştirme kullanılır.

Pika denenmesini caydırıcı başka bir uyaranla eşleştirerek pikadan uzaklaştırmaya çalışılabilir:

Bazı takviye ürünler tokluk hissi vermeye yardımcı olabilir ve davranışsal olarak yeme dürtüsünü kontrol etmeyi artırabilir. Demir veya çinko gibi düşük besin seviyeleri, toprak yeme, kum yemeyi tetikleyebilir, bu nedenle bunların takviyesi de genellikle yapılmalıdır.

False

Pika sendromu nedir?

Çocuklarımızı, özellikle küçük yaşlarda toprak, kağıt, kum, taş, pil ve bunlar gibi yabancı maddeleri yemeye çalışırken görebiliriz. İlk başlarda bunu çocuğunuzun merak duygusu ile yaptığı bir davranış olarak gerçekleştirdiğini sanmamız gayet normal bir durumdur. Fakat bu ilerleyen süreçlerde de devam ediyorsa; çocuğunuz davranış bozukluğunun bir türü olan pika sendromuna maruz kalmış olabilmektedir. Ülkemizde bu rahatsızlık Anadolu'da daha çok görülmektedir. Meltem Hastanesi doktorlarından Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hilda Keykubad çocukların toprak yeme alışkanlığı ve pika sendromu hakkında bize aşağıdaki aydınlatıcı bilgileri veriyor

Çocuklarda Toprak, Kum, Metal Gibi Maddeleri Yeme Dürtüsü

Çocuklarda bebeklik döneminden başlayıp ilerleyen yaşlara kadar süregelen bir davranış bozukluğunun bir türüne pika sendromu funduszeue.info sendromda çocuklar alışılagelmemiş şekilde toprak, kum, taş, alçı, boya, pil, kağıt, sünger gibi maddeleri yeme eğiliminde bulunmaktadırlar. Bu bir dürtüdür. Ve çocuklar bu gıda dışı maddeleri ellerinde olmayan içinden gelen dürtülerle yeme eğilimindedirler. Bunun altında yatan nedenlerden bazıları vücutta demir, çinko, bakır gibi elementlerin eksikliğindendir. Bu dürtü ile, vücutta oluşan element eksikliğini giderme dürtüsü gelişmiştir. 

Pika Sendromu Ne Gibi Etkilere Yol Açar ? 

Bu sendromun neden olabileceği en büyük sorun vücutta demir eksikliği olduğu için kansızlığa yol açacaktır. Aynı şekilde çinko elementinin eksikliğinde bağlı olarak da gelişim geriliği durumu olması söz konusudur. Bunun yanı sıra bir diğer olumsuz durum ise pika sendromu olan çocukların bir çok yabancı maddeyi tüketiyor olabileceğinden bu maddelerin  vücutta işlenmesi ve sindirilmesi konusunda büyük sıkıntılara yol açmasıdır. Örneğin yutulan saçlar kıl yumaklarına dönüşebilir, ve ya çocuğun yediği boyalar vücutta kurşun oranının artmasına yol açabilir. Son olarak bu durum çocuğun asıl alması gereken besinlerin yerine yabancı maddeleri tüketme eğilimi olacağından çocukta beslenme bozukluğuna yol açabilmektedir.

Doğru Teşhis Tedavi Kadar Önemlidir

Pika sendromunda çocuklarda kansızlık ve gelişim geriliğinin görülme nedeni; bu davranış bozukluğu yüzünden çocukların aldığı yabancı maddelerin ( Özellikle toprak, kil gibi maddeler) vücutta doğal yollardan besinlerden elde edilen demir ve çinko gibi maddeleri bağlıyor olmasıdır. Bunun neticesinde de demir eksikliğine bağlı kansızlık, çinko eksikliğine bağlı gelişimde gerileme durumu ortaya çıkmaktadır. Pika sendromu sonrası vücutta oluşabilecek eksiklikler kan tahlilleri sonucu ortaya çıkmaktadır. Teşhis konulduktan sonra doktorunuz tarafından planlanacak bir sürek bu eksikliğin tedavisinde etkin rol oynayacaktır. Bu rahatsızlıkta teşhis ve gözlemleme çok önemlidir. Teşhis konulduktan sonra doğru bir planlama yapılmalıdır. Vücutta eksik olan mineraller belirlendiğinde zaman kaybetmeden ilaç tedavisi başlanmalı, aynı zamanda bu eksiklik doğal yollardan alınan besinlerle de etkin bir planlama yapılarak giderilmelidir. 

Çocuklarda Demir Eksikliğini Önlemek İçin; 

Bebeklerde ve ya çocuklarda piko sendromuna bağlı demir eksikliği tedavi edilirken devam eden süreç doktorun planlaması ile doğru orantılıdır. Bu süreçte uygun görüldüğü sürece tedavi demir bakımından zengin besinlerle desteklenmelidir. Bu besinlerin en başında kırmızı et gurubu, yumurta sarısı, karaciğer, nohut, mercimek ve üzüm pekmezi gelmektedir. Bu gıdalar belirli bir plan çerçevesinde haftalık ortalama 3 porsiyon halinde verildiğinde vücudun ihtiyacı olan demir karşılanmış olacaktır. Sebzelerden ise ıspanak  demir bakımından zengindir. Pika sendromuna bağlı demir eksikliği durumunda bu gıda takviyeleri alınabilir ama yapılması gereken asli şey çocuk doktorunuz ile bu sürecin devam edilmesidir. 

Güncelleme Tarihi/06/

Yayınlama Tarihi/01/

Okunma Sayısı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası