kaç kuruş yakıt hesaplama / Arabam Ne Kadar Yakar Hesaplama - Profesör Hesaplamacı

Kaç Kuruş Yakıt Hesaplama

kaç kuruş yakıt hesaplama

Araç Yakıt Hesaplama

Oto Bakım

Son zamanlarda yakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, sürücüleri bir hayli düşündürüyor. Öyle ki, sürücüler kısa bir yolculuğa çıkarken dahi araçlarının ilgili mesafede ne kadar yakıt yakacağını hesaplamak durumunda kalıyorlar. Yalnızca araç sahibi kişiler değil, yeni bir araç satın alacak kişiler de satın alacakları aracın ne kadar yakıt tüketeceğini öğrenmek istiyorlar. Aracın rutin bakımları, sürpriz masraflar ve vergiler gibi birçok harcama söz konusu olduğundan, yakıt hesaplamak sürücülerin sürprizlerden kaçınmasını sağlıyor. Eğer siz de aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini hesaplamak istiyor ama bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız hemen aşağıdaki başlıkları okumaya başlayabilirsiniz.

Aracın KM Başına Tükettiği Yakıt Nasıl Hesaplanır?

Aracınızın KM başına ne kadar yakıt tükettiği ve satın aldığınız yakıtla kaç KM yol gidebileceğinizi öğrenmek için uygulayabileceğiniz oldukça basit bir yöntem bulunuyor. Yakıt tüketimi hesaplamak için mobil uygulamalardan ve internet sitelerindeki hesaplama araçlarından da faydalanabilirsiniz. Ancak kesin sonuçlar almak istiyorsanız, hesaplamayı aracınızı kullanarak yapmalısınız. Aşağıdaki adımları takip ederek aracınızın KM başına ne kadar yakıt tükettiğini <strong>kesin</strong> olarak öğrenebilirsiniz:

  •         Öncelikle hesaplamaya başlamak için deponuzdaki yakıtın neredeyse tamamen tükenmiş olması gerekiyor. Eğer deponuz boş ise hesaplama işleminde ilk adımı atabilirsiniz. Bunun için deponuzu tamamen doldurmalı ve satın aldığınız yakıtın ücretini not etmelisiniz. Eğer hesaplamanızda kesin sonuçlara ulaşmak istiyorsanız, kaç litre yakıt aldığınız ve bu yakıt için ne kadar ödediğiniz bir hayli önemlidir.
  •         Aracınızla yola çıkmadan önce aracınızın kilometre sayacını sıfırlamalısınız. Eğer sıfırlamak istemiyor ya da sıfırlama şansına sahip değilseniz; aracınızın net kilometresini bir kenara not etmelisiniz. Hesaplama aşamasında bu bilgi olmadan hiçbir sonuca varamazsınız.
  •         Aracınıza doldurduğunuz yakıtı tamamen tükettikten sonra artık hesaplama yapabilirsiniz. Hesaplama için yakıta ödediğiniz bedeli, yakıtı aldıktan sonra yaptığınız kilometreye bölmeniz gerekiyor. Eğer aracınızın kilometresini sıfırlamadıysanız, aracınızla kaç kilometre yol katettiğinizi şu yöntemle öğrenebilirsiniz; aracınızın mevcut kilometresinden daha önce not aldığınız kilometreyi çıkartırsanız elde edeceğiniz sonuç, depoyu doldurduğunuz andan itibaren aracınızla kaç KM yol katettiğiniz olacaktır.

Eğer bu maddeler kafa karışıklığı yarattıysa aşağıdaki örnek ile hesaplamanın pratikte nasıl işlediğini görebilirsiniz:

Alınan Yakıtın Ücreti: TL,

Depo Sıfırlanana Kadar Katedilen Yol: km,

Hesaplama: / = 0,40 TL.

Bu hesaplamaya göre eğer aracınıza TL’lik yakıt doldurduysanız ve bu yakıt ile km kadar yol katettiyseniz, aracınız 1 km başına 40 kuruş yakıt tüketiyor demektir. Bu veriler ışığında aracınızın yakıt tüketimini azaltmak için aracınıza çeşitli modifikasyonlar uygulayabilir, uzun yolculuğa çıkarken gereken yakıtı hesaplayabilir ve sürpriz yakıt masraflarından kaçınabilirsiniz.

Aracın Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Yaptığınız hesaplama size aracınızın yakıt tüketimi hakkında kesin bilgiler sunuyor olsa da bu bilgiler çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Araçların yakıt tüketimini etkileyen birden çok faktör bulunuyor ve bu faktörlerde yapılacak değişiklikler ile yakıt tüketiminden tasarruf etmenizi sağlayabiliyor. Araçların yakıt tüketimini etkileyen faktörler şunlardır:

  •         Lastikler: Aracınızın lastiklerinin basıncının optimum seviyede olmasına özen göstermelisiniz. Eğer lastiğinizin basıncı düşükse, bu durum performans kaybına yol açacaktır. Ayrıca aracınızda mevsimlere uygun lastikler kullanmak da yakıt tüketimini etkileyebilir. Örneğin, yaz aylarında aracınızda kış lastiği kullanırsanız, aracınız ilerlemek için daha fazla enerji harcayacak ve bunun sonucunda yakıt tüketiminde artış yaşanacaktır.
  •         Bakım: Aracınızın bakımını yalnızca yakıt tüketimini azaltmak için değil, aracınızı her zaman en iyi kondisyonda tutmak için yaptırmalısınız. Araç bakımı, aracınızın yürür aksamlarında ve motorunda uzun vadede ortaya çıkabilecek problemleri önlemek açısından oldukça önemlidir. Aracınıza düzenli bakım yaptırırsanız hem aracınızı her zaman en iyi kondisyonunda tutabilir hem güvenliğinizden emin olabilir hem de sürpriz masraflardan kaçınabilirsiniz. Hemen aşağıdaki bağlantıya tıklayarak kendinize en yakın oto bakım servisini görüntüleyebilirsiniz:

İlgili Bağlantı:funduszeue.info

  •         Sürüş Tarzı: Araç sahiplerinin kendilerine özel bir sürüş tarzı vardır. Kendi sürüş tarzınızdan ne kadar keyif alırsanız alın, sürüş tarzınız yakıt tasarrufu yapmak için pek de uygun olmayabilir. Eğer yakıt tasarrufu yapmak istiyorsanız aracınızı sabit bir hızda sürmeli, ani fren yapmaktan kaçınmalı ve dur – kalk yapmamalısınız.
  •         Ağırlık: Araç içerisindeki ağırlığın önemsiz olduğu düşünülse de aslında bu düşünce pek geçerli değildir. Eğer aracınızın bagajında ağır eşyalar taşıyorsanız ve bunlara her an ihtiyaç duymuyorsanız, bu eşyaları garajınızda bırakmak aracınızın yakıt tüketimini azaltmak adına önemli bir adım olacaktır.
  •         Vites Seçimi: Aracınızı kullanırken aracınızın size daha rahat bir sürüş sunduğu vites seviyesini fark etmiş olabilirsiniz. Araçtan araca değişiklik gösterse de yolculuk sırasında vites seviyesi yakıt tüketimi üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Aracınızı kullanırken aracınızın en iyi performans gösterdiği vites seviyesini keşfetmeli ve aracınızı bu vites seviyesinde kullanmalısınız.
  •         Hız: Eğer aracınızı yüksek hızda kullanıyor ve yakıt tasarrufu yapmak istiyorsanız, bu alışkanlığınız değiştirmelisiniz. Yüksek hız, aracınızın daha fazla efor sarf etmesine ve buna bağlı olarak daha fazla yakıt tüketmesine yol açacaktır.

Bu hususlara dikkat ederek aracınızda fiili ve masraflı değişiklikler yapmadan dahi yakıt tüketimi konusunda önemli tasarruflar yapabilirsiniz.

Yakıt Hesaplama ve Yakıt Türü

Araç sahipleri yakıt hesaplarken “Dizel, benzin ve LPG için farklı formüller kullanmam gerekiyor mu?” gibi sorular sorabiliyor. Eğer aracınızın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiğiniz hesaplamak istiyor ve farklı bir yakıt türü kullanıyorsanız, hesaplama yaparken herhangi bir metriği değiştirmeniz <strong>gerekmiyor.</strong> Ancak hesaplama sırasında elde ettiğiniz verilerin kullandığınız yakıtın litre fiyatına oranla değişiklik gösterebileceğini de bilmeniz gerekiyor.

Araçlar Uzun Yolda Daha Mı Az Yakıt Tüketir?

Araçların uzun yolda daha az yakıt tükettiği bir açıdan doğru, diğer bir açıdan ise yanlıştır. Bu denklemde önemli olan yolun ne kadar uzun olduğu değil, aracınızın sabit hızla ne kadar yol katedebildiğidir. Yani yakıt tasarrufu yapmak için uzun yola çıkmanıza gerek yok, eğer aracınızı şehir içinde de sabit bir hızda kullanabiliyor ve sürüşünüz sırasında sık sık dur – kalk yapmıyorsanız; tükettiğiniz yakıttan büyük oranda tasarruf edebilirsiniz.

Yakıt tüketimi hesaplama nasıl yapılır?

Her sürücünün aklına gelen en önemli faktörlerden biri, yakıt tüketimidir. Aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini öğrenmek aslında çok kolay. Öncelikle aracınızın yakıtı bitmek üzereyken tamamen doldurun. Bu kısım hesaplama aşamasında oldukça önemli. Sonrasında aracınızı hareket ettirmeden önce, ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayın ya da hareket etmeden önce aracınızın kilometresini not edin.

Örnek verecek olursak; aracınızı doldurduğunuzda TL tutar ödediniz. Deponuz bittiğinde de sayacınız KM gösteriyor. Burada yakıt hesaplama için yapacağınız şey, tutarı yola bölmek. /= TL/KM yani aracınız kilometre başına 40 kuruş yakıyor. Bu şekilde hesaplamanızı yapabilir. Ne kadar harcama yaptığınızı bu şekilde öğrenebilirsiniz. Deponuzdaki yakıt bittiğinde, yakıt alırken ödediğiniz bedeli, yakıtınızı aldıktan sonra yaptığınız kilometreye böldüğünüz zaman; kilometre başına tükettiğiniz yakıtı gösterecektir.

Yakıt hesaplama formülü nedir?

Yakıt tüketimini hesaplarken kullanılan şehir içi ve şehir dışı formülleri vardır. Bunlar; şehir içinde motor soğuk haldeyken çalıştırılır ve hız maksimum 50 km/s'ye çıkarak ortalama 4 kilometre ile 19 kilometre arası bir mesafede test edilir. Elde edilen veri şehir içi yakıt tüketimidir. Şehir dışında ise test şehir içinden hemen sonra yapılacağı için motor ideal ısıya sahiptir. Test maksimum km/s hıza çıkılarak 7 kilometrelik bir mesafede yapılır. Hız yolun yarısında sabit yarısında değişken tutulur, bu sayede istenilen veri elde edilir. Ortalama yakıt tüketimi için ise; şehir içi tüketiminde elde edilen verinin %37’si, şehir dışında elde edilen verinin %63’ü toplanarak tüketim miktarı hesaplanır.

Yakıt tüketimini etkileyen faktörler nelerdir?

Yakıt tüketimini sürüş tekniği kadar, araç içi ağırlık, mekanik ve donanım unsurları da etkilemekte. Bunları sıralayacak olursak;

  • Aracı hızlı kullanmak.
  • Araç içerisinde ve bagajda bulunan ağırlıklar.
  • Aracı düşük devirde kullanmak.
  • Lastik basıncı.
  • Sürekli fren kullanmak.
  • Aktif olarak klimayı kullanmak.
  • Aracı yağmurlu ya da karlı havada kullanmak.
  • Aracın periyodik bakımlarını aksatmadan, motor, yağ ve hava filtre bakımlarını yaptırmak.

Yakıt tasarrufu için dizel mi, benzinli mi, LPGli mi?

Yakıt tüketiminde, her sürücü tasarrufu ön planda tutar. Hangi yakıt türünün sizin daha avantajlı olacağı ise, sizin araç kullanımınıza bağlı. Örneklendirecek olursak; aracınızı trafiğin yoğun olmadığı yerlerde, düşük hızda kullanacaksanız ve yılda kilometre yol yapacaksanız sizin için dizel araç daha avantajlı olacaktır. Araç ortalama 3 sene içerisinde değiştirilecekse, daha sessiz bir performans beklentisi olacaksa benzin daha avantajlı olacaktır. Ve son olarak aracın otopark sorunu olmayacaksa ayrıca aracı zorlamayacak performans beklenecekse LPG sistemli araç daha avantajlı olacaktır.

YAKIT TÜKETİMİ HESAPLAMA İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

Uzun yolda arabam az yakar mı?

Şunu unutmayalım ki aracın az yakması demek yavaş gitmesi demek değildir. Aracınızla uzun yoldayken vitesleri hızlı büyütmeniz, olabildiğince sabit hızda gitmeniz ve gereksiz fren hareketlerinden kaçınmanız yakıt tüketiminize katkı sağlar. Aracınızdan maksimum verim alabilmek için belli bir hızda gitmeniz gerekmektedir. Yani uygun devirde, aracınızı yormadan kullandığınız takdirde yakıt tüketimini minimumda tutabilirsiniz.

Kısa yolda arabam çok yakar mı?

Aslında aracınızla kısa yolda az yakmanızın kontrolü de sizin elinizde. Uygun devirde ve olabildiğince az fren kullanarak yakıt tüketimi hakimiyetini ele geçirebilirsiniz. Aracınızı rölantide tutmayarak, sürekli dur-kalk hamlelere yer vermeyerek yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Küçük motorlu araçlar düşük yakıt tüketimi sağlar mı?

Günümüzde ilerleyen teknolojiyle beraber dizel motorların, turbo sistemlerin,enjeksiyon ve hibrit motorların gelişmesi sayesinde standart boydaki araçlar da artık küçük arabalar kadar tasarruf sağlıyor. Ama tabii ki tasarrufa uygun kullanım sağlandığı takdirde, hem küçük motorlu, hem de küçük araçlar çok daha az yakıt tüketimi sağlarlar.

LPG’li araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır? Dizel araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır? Benzinli araçlar için yakıt hesaplama nasıl yapılır?

Öncelikle yakıt türü ne olursa olsun, yakıt hesaplamanın en doğru yolu, depoyu tamamen bitirmektir. Sonrasında depoyu tamamen doldurarak aldığımız TL miktarını kenara not etmek. Sonrasında mümkünse kilometreyi sıfırlamak, eğer sıfırlama imkanınız yok ise o anki kilometreyi not almanız yeterli olacaktır.

Örneğin; TL’lik yakıt aldınız ve 60 KM sonra yakıtınız tükendi. /60= TL/KM olarak yakıt tüketiminizi bulabilirsiniz.

Arabamı hızlı sürersem az yakıt yakar mıyım?

Konu başından beri özellikle belirttiğimiz ince detayları hep birlikte hatırlayalım; aracı devirli kullanmak Hız yapmanız tabii ki tüketimi arttırır. Ne kadar yakıt, o kadar güç Fakat tasarruf sağlayacak sürüş tekniklerine dikkat ederek, devirde kullanım sağlarsanız, yakıt tasarrufu sağlamış olacaksınız.

Taşınan yük miktarı yakıt tüketimini nasıl etkiler?

Aracınızın yakıtını etkileyen unsurlardan bir tanesi takdir edersiniz ki mevcut ağırlıklar. Port bagaj ya da arka bagaj fark etmeksizin taşıyacağınız ekstra yükler araca ekstra efor sarf ettireceği için yakıt tüketiminde ekstra harcamaya sebep olacaktır. Bu mekanizmayı sporcu gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar hareket ve güç harcanırsa, vücut o kadar su isteyecektir. Siz siz olun fazla ağırlıklara her zaman yer vermeyin :)

Düşük yakıt tüketimi için araba hangi devirde kullanılmalı?

Konu başından beri belirttiğimiz gibi ilk başta dikkat etmemiz gereken husus; aracı doğru devirde kullanmak. Doğru devirde kullanmak için aracı tanımamız önemli bir detay olacaktır. Öncelikle tork ve beygir gücü arasındaki farkı anlamamız gerekecektir. Kısaca bahsedecek olursak tork; araçlardaki döndürme hareketidir. Motordaki krank milinin bir dakikada yaptığı dönüş sayısıdır. Bu dönüş sayısının azlığı ya da çokluğu araçlardaki hızı ve çekiş gücünü belirler. Mesela, aracın yokuştaki çekiş gücünün iyi olması torkunun büyük olması anlamına gelir. Beygir gücü ise, aracın hareket edebilmesi için gereken güç olarak tanımlanır. Yani beygir gücü hız ile ilgili bir kavramdır. Devir konusunu detaylandıracak olursak yakıt tasarrufu için;

-Dizel araçlarda vites geçişlerini d/dak olmadan değiştirmemiz gerekir.


-Benzinli motorlarda ise d/dak arası vites değişimi yapmak avantajımıza olacaktır.

Ayrıca bilinenin aksine, dizel motorun benzinli motora göre daha az yakmasının sebebi litre başına birim fiyatının düşük olması değildir. Dizel motorlara ait piston kolu daha uzun olduğu için daha yüksek tork üretmesinden kaynaklanmaktadır.

Şunu da bilmeliyiz ki; aracı yüksek devirde kullandığımız zaman yakıt tüketimi artacak ve motor ömründen yemeye başlayacaktır.

Arabada arıza bulunuyorsa daha fazla yakıt harcar mıyım?

Aracın yakıt tüketimini etkileyen diğer unsurlardan biri de araçta bulunan arıza durumlarıdır. Fakat tüketimi etkilemesi arıza durumuna göre değişmektedir. Örneklendirecek olursak, gaz kelebeği konum sensöründeki arıza etkilerken, airbag arızasının tüketime herhangi bir etkisi yoktur.

1 litre benzin ile kaç kilometre yol gidilir?

Yazımızın başında da anlattığımız gibi, yakacağınız yakıt, aracınızın modeline ve motor tipine göre değişir. 1 litre benzin ile aracınızın kaç kilometre yol gidebileceğini ise ufak bir formül ile hesaplamak mümkün. Yapılan Kilometre / Yakılan Yakıt Miktarı = 1 Litre ile gidilebilecek kilometre yani / 6 = 16,6 . Aracınız 1 litre benzin ile 16,6 kilometre yol alacaktır.

Benzin uyarı ışığı yandıktan sonra araç kaç kilometre yol gidebilir

Benzin uyarı ışığı yandığı sırada, sanıldığı gibi depo sıfır benzinde olmuyor. Önerilen ışık yandığında ya da yanmasına çok az kaldığında deponuzu doldurmanız. Fakat yakıt istasyonuna hemen gidemeseniz bile, depoda bir rezerv mutlaka bulunuyor. Bu durumda da aracınız sizi belirli bir süre daha götürebiliyor. Bazı marka ve modellerin yakıt uyarısından sonra kaç kilometre gidebileceklerine bakalım;

ARAÇYAKIT IŞIĞI YANDIĞINDA KALAN YAKITYAKIT IŞIĞI YANDIĞINDA GİDEBİLECEĞİ KİLOMETRE
TOYOTA COROLLA
FIAT EGEA
VOLKSWAGEN POLO
HONDA CIVIC
SEAT IBIZA
VOLKSWAGEN JETTA
7 LİTRE 50 KİLOMETRE
FORD FIESTA
FORD KUGA
PEUGEOT
CITROEN C-ELYSEE
5 LİTRE35 KİLOMETRE
VOLKSWAGEN PASSAT
BMW 5 SERİSİ
SEAT LEON
HONDA CR-V
8 LİTRE 57 KİLOMETRE

**Markaların yakıt tüketim bilgileri resmi web sitelerinden alınmıştır.**

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası