kortizon iğnesi nereden vurulur / Dr. Berkant Oman / KORTİKOSTEROİD (KORTİZON) TEDAVİSİNİN ETKİLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kortizon Iğnesi Nereden Vurulur

kortizon iğnesi nereden vurulur

İçindekiler:

Kortizon Nedir?

Kortizon iğnesi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle iltihaplı veya enfeksiyon riski olan bölgelere uygulanır. Diz ağrısının yaygın nedenlerinden biri diz eklemindeki iltihaplanmadır. İltihaplanma, ağrıya neden olur ve vücudunuzun doğal iyileşme tepkisinin de önemli bir parçasıdır. Vücutta iltihabın birikmesini engelleyen kortizon, kortizol (stres hormonu) adı verilen doğal bir hormonun yapay formudur. Kortizon, iltihaplı durumların yanı sıra eklemlerin şişmesini ve ağrıyı azaltmak için kullanılır. Peki Kortizon iğnesi Nedir?  Bir tür kortikosteroid (adrenal bezlerden salgılanan hormonlar) olan kortizon; kireçlenme, tendinit, bursit, eklem iltihaplanması ve gut gibi eklem rahatsızlıklarında enjeksiyon yöntemleriyle uygulanabilir. Kortizon iğnesi, hastalığın altında yatan nedeni tamamen ortadan kaldırmaz. Örneğin, diz kireçlenmesi ve eklem iltihaplanmasında ağrı gibi yakınmaların azalmasına yardımcı olsa da, tamamen iyileşmeyi sağlamaz. Diz ağrılarının çözümü her zaman ameliyat değildir. Diz eklemindeki hasara ve yakınmalarınıza bağlı olarak ameliyat dışında çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Kortizon iğnesi eklem üzerindeki ağrıyı, şişliği, cilt kızarıklığını ve yanma hissini hafifletebilir.

Diz Ağrıları İçin Kortizon İğnesi Etkili Midir?

Kortizon iğnesi, diz ağrısını ve şişliği azaltmak için uygulanan yardımcı bir tedavidir. Ancak, her hastada her zaman aynı etkiyi göstermeyebilir. Kortizon iğnesi sonrasıdiz ağrılarınız geçmeyebilir veya bir süre sonra geri dönebilir. Kortizon iğnesi daha büyük bir tedavi planının parçasıdır ve genellikle geçici bir rahatlama sağlar. Uzun süre boyunca kortizon iğnesi tedavisine devam eden hastalar, diz ağrılarının daha kısa sürede geri dönmeye başladığını fark edebilir. Bu durum, hasta ilaca karşı bir direnç oluşturduğu için değil, eklemdeki hasarın ilerlemesi nedeniyle görülür. Fizik tedavi, fazla kiloları vermek, diz sağlığınız için egzersizler yapmak ve günlük yaşam tarzındaki değişiklikler eklem bozulmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Dize kortizon enjeksiyonu diz ağrılarıiçin, sizin için iyi bir seçenek olabilir, ancak vücuda enjekte edilen ilaçlarla ilgili her zaman riskler vardır. Bu nedenle, doktorunuzla tıbbi geçmişiniz ve bazı yan etkiler hakkında konuşmayı ihmal etmeyin.

Kortizon İğnesi Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Diz Ağrıları İçin Kortizon İğnesi Etkili Midir?

Diz ağrıları için kortizon iğnesi ağrıları hafifletme etkisi birkaç haftadan altı aya kadar sürebilir. Bu süre zarfında hastalar dinlenmeye ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmaya özen göstermelidir. Kortizon iğnesi sonrası dizde iyileşmeler genelde iki hafta içinde zirveye ulaşır ve 24 haftaya kadar devam edebilir. Diz ağrısı geçtikten sonra, hasta hemen günlük hayatına geri dönmek isteyebilir. Ancak, yaralanmalardan kaçınmak veya durumu daha da kötüleştirmemek için, günlük yaşantınıza doğrudan eskisi gibi başlamadan, kademeli olarak devam etmeniz daha uygundur.

Kortizon İğnesi Sonrası Ne Beklenmelidir?

Kortizon iğnesindan sonra 48 saate kadar ağrı ve iltihapta geçici bir alevlenme görülebilir. Ancak daha sonrasında, dizinizdeki ağrı ve iltihaplanma azalır. Dikkat edilmesi gereken ilk şey, bunların kalıcı bir çözüm olarak kabul edilmemesidir. Diz ağrıları için kortizon iğnesi ağrılarda rahatlama sağlayabilir ancak zamanla faydalı etkileri geçecektir. Diz ağrınızın nedeni ne olursa olsun, tedaviye karar vermeden önce kortizon enjeksiyonlarının artılarını ve eksilerini doktorunuzla konuşmalısınız.

Kortizon Yan Etkileri Nelerdir?

Her enjeksiyon yöntemi gibi kortizon iğnesi yan etkileri ve belirli riskler taşır. Çoğu risk hafif veya geçicidir, ancak bazıları ciddi veya uzun süreli olabilir. Enjeksiyon almadan önce doktorunuza kortizon iğnesi yan etkileri ve risklerle ilgili endişelerinizi belirtmeniz önemlidir. kortizon iğnesi yan etkileri ve olası riskler genel olarak şunlardır:

  • Kortizon sonrası enfeksiyon

Nadir olarak görülse bile Kortizon iğnesi sonrası enfeksiyon ciddi bir yan etki haline gelebilir. Her enjeksiyon işleminde enfeksiyon riski vardır, bu nedenle bölgeyi temiz tutmak ve vücudunuzun başka bir yerinde enfeksiyon varsa kortizon enjeksiyonlarından kaçınmak önemlidir. Enfeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme, ağrı ve ateş enfeksiyon belirtileri arasındadır.

  • Kortizon sonrası ağrı ve şişlik

Diz ağrıları için kortizon iğnesi , eklemi ve yumuşak dokuları (tendon, kas, kıkırdak gibi) tahriş edebilir. Bu durum kötü bir ağrı ve iltihaplanmaya neden olur. Bu yan etkiye alevlenme denir. Kortizon iğnesi sonrası alevlenme tipik olarak bir veya iki gün sürer. Bu yan etki, istirahat etme ve bölgeye aralıklı soğuk uygulaması ile tedavi edilebilir.

Kortizon İğnesi Yan Etkileri Nelerdir?
  • Kortizon iğnesi sonrası ciltte renk değişimi

Kortizon enjeksiyonları bazen deride; cilt tonundan daha açık renkli (beyaza yakın) bir bölge oluşmasına neden olabilir. Ciltte meydana gelen bu renk değişikliği birkaç hafta veya ay sürebilir, bazı durumlarda kalıcı olabilir. Herhangi bir zararı olmamakla birlikte bu yan etki hastaların %1 ile %4’ünde görülür.

  • Kortizon iğnesi sonrası yüksek kan şekeri

İltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra, kortizon iğnesi kan şekeri seviyelerini yükseltebilir. Kortizon, enjeksiyonla doğrudan kan dolaşımına verilmez, ancak yine de bazı hastalarda kan şekeri seviyelerini etkileyebilir. Bu nedenle kortizon iğnesi, genellikle diyabetli kişilere tavsiye edilmez.

Kortizon iğnesi sonrası yüksek kan şekeri
  • Kortizon sonrası tendon yaralanması

Dize kortizon enjeksiyonu, tendonları zayıflatabilir ve yırtılmaya daha yatkın hale getirebilir. Enjeksiyondan sonra birkaç gün eklemi dinlendirmek ve ardından önerilen germe ve egzersizlerle aktiviteyi kademeli olarak arttırmak tendon yaralanması riskini azaltabilir. Kısa bir süre içinde çok fazla enjeksiyon yapılması da enjeksiyon bölgesindeki tendonlara, bağlara ve eklem kıkırdağına zarar verebilir.

  • Kortizon iğnesi sonrası Alerjik reaksiyon

Nadir de olsa, bazı hastalarda enjeksiyona eklenen lokal anestezik ilaca karşı alerjik reaksiyonlar görülebilir. Kortizonun kendisine alerjik reaksiyonlar nadirdir.

  • Cinsiyetle ilgili kortizon yan etkileri

Yaygın olmasa bile, kadınlarda; adet döneminde düzensizlik, emziriyorsa emzirme döneminde rahatsızlıklar, ciltte kızarıklık gibi belirtiler görülebilir.

Genellikle, deri enfeksiyonu gibi mevcut enfeksiyonu olan hastalara kortizon iğnesi önerilmez. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan veya zayıf kemiklere sahip hastalar kortizon enjeksiyonları için uygun aday olmayabilir. Bazı hastalar soruyorlar, kortizon iğnesi kilo aldırır mı? Kortizon iğnesi kilo alma yalnızca kortizon ilaçlarını uzun süre ağızdan alan hastalarda yaygın görülür. Bu yan etkiler, kortizon ilacı bir ekleme enjekte edildiğinde nadiren ortaya çıkar.

Kortizon İğnesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kortizon İğnesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dize kortizon enjeksiyonu sonraki ilk iki gün dizinizi kullanmaktan kaçınmak önemlidir. Kortizon iğnesi sonrası uzun süre ayakta durmaktan kaçınılmalıdır ve dinlenmeye özen göstermek gerekir. Ayrıca enjeksiyon uygulanan diz bölgesi su ile temas etmemelidir. Kortizon iğnesi sonrası alevlenme görülmezse, diz ağrısı oldukça hızlı bir şekilde azalacaktır.

Kortizon Enjeksiyonu Güvenli Midir?

Kortizon enjeksiyonu genellikle güvenlidir fakat kortizon iğnesi yan etkileri ve uzun vadeli olumsuz etkileri olabilir. Enjeksiyon yaptırmaya karar vermeden önce bu riskler hakkında bilgi edinmek önemlidir. Diz ağrıları için kortizon iğnesi güçlü bir tedavi olsa bile, genellikle enjeksiyondan önce denenebilecek başka tedavi yolları da vardır. Enjeksiyonlar, yılda üç ile dörtten fazla olmayacak şekilde uygulanabilir. Bunun nedeni, kortizon iğnesi yan etkileri ve enjeksiyonlarının çok sık uygulanırsa eklemin kendisine ciddi zararlar verebilir. Kortizon iğnesi yalnızca ağrıyı belli bir süre ortadan kaldırır, hasarı veya yaralanmayı tamamen iyileştirmez.

Attığınız her adım dizinizde ağrıya neden oluyorsa tedavi seçeneklerinizi değerlendirme zamanıdır. Kortizon enjeksiyonları sert ve ağrılı eklemler için yardımcı bir tedavidir. Diz ağrıları için kortizon iğnesi asla tek tedavi yöntemi olmamalıdır. Size ve diz sağlığınıza en uygun tedavi yöntemleri için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Diz kireçlenmeniz varsa ve diz ağrısından muzdaripseniz Diz Ağrınızı Değerlendirme Testini (Oxford) yaparak ilk adımı atabilirsiniz. Diz Ağrınızı Değerlendirme Testi (Oxford) ile eklem fonksiyonunu, diz kireçlenmesi şiddetini ve diz ağrısı tedavi seçeneklerinizi değerlendirebilirsiniz.

Kemik kas eklem sorunlarınız ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, kemik sağlığınızı korumada ilk adımı atabilirsiniz.

Kortizon İğnesi Nedir, Ne İşe Yarar? Kortizon İğnesinin Faydaları Ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kortizon iğnesi, enfeksiyon oluşan bölgelere yapılan bir iğnedir.

Kortizon İğnesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yapay olarak hazırlanan kortizon maddeleri hastalara iğne ile uygulanıyor. Birçok hastalığın tedavi yönteminde tercih edilen bu iğne, iltihaplı ve enfeksiyonlu olan bölgeler için tercih ediliyor. Kortizon yan etkileri çok fazla olan bir ilaçtır. Fakat akut seviyesinde bulunan sağlık sorunları için ve iltihap giderici olarak kullanılıyor. Bazı nedenlerden dolayı insan vücudunda kortizon seviyesi düşebilir.

Bu iğneler bu kişiler için zorunlu bir durumdur. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak nedenleri olabilir. Stres ve kaygı gibi psikolojik etkenler, kortizon alarmını aktif edebiliyor. Kortizon iğnelerinin özellikle yapıldığı bir kaç sağlık sorunu bulunuyor. Bu sağlık sorunlarında genellikle tedavi olarak kortizon iğnesi kullanılıyor. Kortizon iğnesinin kullanıldığı bazı hastalıklar;

  • Alerjik sorunlar
  • Göz hastalıkları
  • Romatizma hastalıkları
  • Hormonal hastalıklar

Bu hastalıklar büyük belirtiler gösteren ve insanların yaşam kalitesini düşüren hastalık türleridir. Tedavi olarak kortizon iğnesi kullanılıyor ve insanların daha sağlıklı olması sağlanıyor.

Kortizon İğnesinin Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kortizon iğneleri en çok enfeksiyon görülen veya enfeksiyon riski oluşan bölgelere uygulanır. İltihabı kısa bir süre içinde kurutmak için kortizon kullanılır ve oldukça etkilidir. Enfeksiyonun yayılma riskini engelleme konusunda önemli faydalar sağlar. Kansızlık sorunu yaşayan kişilerde de kortizon tedavisi uygulanabilir.

Kortizonun içerisinde bulunan maddelerin kansızlık sorunlarına çok iyi geldiği gözlemlenmiştir. Özellikle anemi hastaları kortizon iğneleri yaptırarak bu etkileri ortadan kaldırabiliyor. Özellikle yayılma riski bulunan tümörlerin risklerini azaltmak veya ortadan kaldırmak için kortizon iğneleri tercih ediliyor. Kortizon iğnelerinin belli başlı yan etkileri de bulunuyor. Bu yan etkiler her insan farklı şekillerde görülebiliyor. En yayın olan yan etkileri şu şekildedir;

  • Adet düzensizliği
  • Sivilce ve aşırı kıllanma
  • Fazla kilo alımı

Kortizon iğnesi nedir? Kortizon enjeksiyonu neden yapılır, nerelerde kullanılır, ne işe yarar, avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Kortizon (İğnesi) Enjeksiyonu

Kortikosteroidler nelerdir?

Kortikosteroidler, bir steroid olan kortizona bağlı bir ilaç sınıfıdır. Bu sınıfın ilaçları iltihabı kuvvetli bir şekilde azaltır. Çeşitli hastalıklardan kaynaklanan iltihabı azaltmak için kullanılırlar. Kortizon, kortikosteroidin bir türüdür.
Kortikosteroidler ağızdan alınabilir, inhale (nefes yoluyla) edilebilir, cilde uygulanabilir, damardan damar içine verilebilir veya vücudun dokularına enjekte edilebilir. Kortikosteroidlerin örnekleri, triamsinolon (Kenalog), betametazon (Celestone), metilprednizolon (Depo-Medrol) ve diğerleri (örn., Farmasötik Farmasötik Bileşikler), prednison ve prednizolon (ağızdan verilir), metilprednizolon sodyum süksinat enjeksiyonu (Solu-Medrol) vücut dokularına enjeksiyon ile verilir). Bu makale yumuşak dokulara ve eklemlere kortizon enjeksiyonlarının rolü hakkında bilgi veriyor.

Kortizon enjeksiyonlarını hangi doktorlar uyguluyor?

Birçok farklı sağlık uzmanı kortizon enjeksiyonlarını uygularlar. Kortizonu idare eden uzmanlık, tedavi edilen duruma bağlıdır. Örneğin, bir birinci basamak sağlık görevlisi veya hemşire uygulayıcısı alerjik bir reaksiyonu tedavi etmek için gluteus kasına sistemik bir kortizon enjeksiyonu uygulayabilir. Ortopedik cerrahlar çoğunlukla diz osteoartritinin tedavisinde kortizon enjeksiyonu gibi bir eklem içine kortizon enjeksiyonu yaparlar. Dermatologlar bazı cilt koşullarını kortizonun özel müstahzarları ile inceler (enjeksiyondan sonra derinin görünümünü değiştirme riskini en aza indirgemek için). Romatologlar romatoid artrit veya diğer artrit formlarının neden olduğu eklem iltihaplarını tedavi etmek için eklemlere kortizon enjeksiyonları uygularlar.

Kortizon enjeksiyonu sadece bir ağrı kesici mi? Geçici Bir Çözüm Mü?

Kortikosteroidler ağrı kesici değildir. Enflamasyonu azaltırlar. Kortikosteroidlerin ağrıyı hafifletmesi, ağrıya neden olan enflamasyonu azalttığı için olur.

Kortikosteroid verilen iltihap tekrarlanabilirken, kortikosteroid enjeksiyonları düzgün bir şekilde kullanıldığında aylarca yıllarca rahatlama sağlayabilir. Bu enjeksiyonlar bursan iltihaplanması ve tendinit gibi küçük bir bölgeye yerleşen doku iltihabı olduğunda hastalıkları tedavi edebilir (kalıcı olarak çözer). Aynı zamanda bazı deri iltihaplarını tedavi edebilirler.

Kortizon enjeksiyonları hangi durumlarda kullanılır?

Kortizon enjeksiyonları vücudun küçük bölgelerinin iltihaplanmasını tedavi etmek için kullanılabilir (lokal enjeksiyonlar) veya vücutta yaygın olan iltihabı tedavi etmek için kullanılabilir (sistemik enjeksiyonlar). Yerel kortizon enjeksiyonlarının kullanıldığı koşullara örnek olarak, bir bursan iltihabı (kalça, diz, dirsek veya omuz bursiti), tendon (tenis dirseği gibi tendinit) ve bir eklem (artrit) dahildir. Diz osteoartriti, kalça bursitleri, plantar fasiit, rotator cuff tendinitis, donmuş omuz ve diğer birçok koşul gibi ağrılı ayak koşulları, kortizon enjeksiyonlarıyla tedavi edilebilir. Alopesi (belirli bir saç dökülmesi türü) gibi belirli cilt bozuklukları kortizon enjeksiyonlarıyla tedavi edilebilir.

Omuzda verilen kortikosteroid enjeksiyonları omuzdaki bursit veya tendinit gibi lokalize yumuşak doku inflamasyonunu tedavi edebilir. Omuzun kortizon enjeksiyonu, rotator cuff sendromu ve impingement sendromu (omuz sıkışma sendromu) tedavisinde fizik tedavi ile birlikte kullanılabilir.

Kortizon enjeksiyonu ve lidokain gibi anestetikler, bazen tanı doğrulamak için de kullanılır. Örneğin, kalçada kortizon enjeksiyonu yapıldıktan sonra kalça ve kasık ağrıları düzelirse, ağrı düşük bel ağrısı artritinden ziyade kalça artritinden kaynaklanır.

Omurgaya (lomber epidural) epidural enjeksiyonlar, bir uzman tarafından röntgen kılavuzluğu (floroskopi) ile bel çevresi omurilik kanalının belirli bir yerine sokulan kortizon enjeksiyonlarıdır. Bu enjeksiyonlar bel ağrısı ve siyatik rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Üst sırt ve boyun ağrısını gidermek için omurilik kanalının diğer bölgelerinde epidural enjeksiyon da yapılabilir.

Sistemik kortikosteroid enjeksiyonları, alerjik reaksiyonlar, astım ve romatoid artrit gibi birçok eklemi veya deriyi etkileyen daha yaygın koşullar için kullanılır. Bu enjeksiyonlar genellikle kas içinden, kalçadaki gluteus kasları ya da omuzdaki deltoid kası gibi geniş bir kas grubuna verilir. Daha sonra kortikosteroid kanda emilir ve iltihabı tedavi etmek için kan dolaşımıyla dolaşır. Sistemik kortikosteroidler, daha şiddetli yaygın inflamasyonu tedavi etmek için intravenöz olarak da uygulanabilir.

Kortizon enjeksiyonlarının avantajları nelerdir?

Bir eklem şiştiğinde, eklem sıvısı, kortizon enjekte edilmeden önce çıkarılabilir. Sıvı çıkarılırsa, eklemin şişmesine neden olan neyin saptanması için laboratuvar testleri ile analiz edilebilir. Güçlü ve doğru bir teşhis yöntemi olduğu için bu büyük bir avantajdır.

Bir kortikosteroit enjeksiyonunun belirgin bir yararı, belirli bir vücut bölgesindeki lokalize inflamasyonun hafifletilmesinin, aspirin gibi ağızdan verilen geleneksel anti-inflamatuar ilaçlardan daha hızlı ve güçlü olmasıdır. Tek bir enjeksiyon aynı zamanda birçok oral anti-enflamatuar ilaçlara, özellikle de midenin tahrişine eşlik eden bazı yan etkileri önleyebilir. Kortizon enjeksiyonları doktor muayenehanesinde kolayca uygulanabilir. Diğer avantajlar, ilaç tedavisinin hızlı başlangıcını, güvenilirliğini, yüksek başarı oranını ve en düşük yan etkileri içerir.

Kortizon enjeksiyonlarının dezavantajları ve yan etkileri nelerdir?

Kortizon enjeksiyonlarının dezavantajları potansiyel kısa ve uzun vadeli yan etkileridir. Bu yan etkilerin her biri mümkün olsa da genellikle ortaya çıkmadığı vurgulanmalıdır.

Kısa süreli kortizon enjeksiyon komplikasyonları nadirdir, ancak aşağıdakileri içerir:

enjeksiyon bölgesinde cildin büzülmesi (atrofi) ve rengin açılması (depigmentasyon), vücuda bakteri enfeksiyonu girişi, ciltte veya kasdaki kırık kan damarlarındaki lokal kanama,
enjeksiyon yerinde ağrı,
Kortikosteroid ilaçlara tepkiler nedeniyle enjekte edilen bölgedeki iltihapların şiddetlenmesi.
Enjeksiyondan sonra artmış ağrı tipik olarak enjeksiyondan kaynaklanmaktadır çünkü kortizona karşı gerçek alerjiler çok nadirdir. Tendonlar, tendonların içinde veya yakınında uygulanan kortikosteroid enjeksiyonları ile zayıflatılabilir. Sonuç olarak tendon yırtılmaları oluşur. Terleme, baş dönmesi ve uykusuzluk nadir görülen yan etkilerdir. Sinir hasarı çok nadir bir yan etkidir.

Diyabet hastalarında kortizon enjeksiyonu kan şekeri seviyesini yükseltebilir. Altta yatan enfeksiyonu olan hastalarda, kortizon enjeksiyonu, vücudun enfeksiyonla mücadele kabiliyetini biraz bastırabilir ve muhtemelen enfeksiyonu kötüleştirebilir veya inflamasyon semptomlarını ve işaretlerini bastırarak enfeksiyonu maskeleyebilir. Genellikle, kortizon enjeksiyonları, diyabetli insanlarda dikkatli kullanılmaktadır ve aktif enfeksiyonlu insanlardan kaçınılmaktadır. Kortizon enjeksiyonları, kanama bozukluğu olan insanlarda da dikkatli kullanılmaktadır.

Kortikosteroid enjeksiyonlarının uzun vadeli komplikasyonları, enjeksiyon doz ve sıklığına bağlıdır. Yüksek dozlar ve kortikosteroide toplam sistemik maruziyeti arttıran sık uygulanması ile potansiyel yan etkiler arasında

cildin incelmesi,
kolay morarma, kilo alma,
yüzün şişmesi,
akne (steroid sivilce),
tansiyon yükselmesi,
katarakt oluşumu,
kemiklerin incelmesi (osteoporoz),
büyük eklemlerin kemiklerine nadir ancak ciddi bir hasar (avasküler nekroz veya osteonekroz).

Kortizon eklemi enjeksiyonlarında oluşabilecek özel yan etkiler var mı?

Bir eklem içine kortizon enjeksiyonları yukarıda açıklananlara ek olarak yan etkilere sahip olabilir. Eklem enjeksiyonlarının benzersiz yan etkileri, özellikle tekrarlanan enjeksiyonlarla eklem dokularına zarar verir. Bu yaralanmalar arasında eklem kıkırdağının incelmesi, eklem bağlarının zayıflaması, kristalleşen bir kortikosteroid reaksiyonu ve eklem içine enfeksiyon girmesi nedeniyle artmış iltihaplanma (artrit) sayılabilir.

Eklem iltihabı (artrit) için kortizon enjeksiyonlarının kullanımında özel avantajlar var mı?

Eklemdeki kortizon enjeksiyonları, eklem ağrısını hızla azaltırken iltihap ile immobilize olan bir vücut parçasına, örneğin artritik diz ya da dirseğe fonksiyon kazandırmakta faydalı olabilir. Yukarıda tarif edildiği gibi potansiyel ve nadiren bildirilen yan etkilere rağmen, düşük, aralıklı kortikosteroid dozlarının önemli yan etkileri olma riski çok az olduğu düşünülmektedir.

Eklem içerisine kortizon enjeksiyonu da, kortikosteroidler eklemden dolaşıma emildiğinde hastalıklı eklemdeki iltihaplanmayı azaltır.

Yumuşak dokuların kortizon enjeksiyonları nasıl yapılır?

Enjeksiyonun uygulandığı tıp uzmanı, bir şırınga içine kortikosteroid çektirir. Bir lokal anestetik (örneğin lidokain) şırınga içine aynı anda çekilebilir. Sonra, enjekte edilecek alan seçilir. Genellikle, enjekte edilecek alan üzerindeki cilt, alkol veya Betadin gibi sıvı bir solüsyon ile sterilize edilir.

Bazen etil klorid gibi bir sprey kullanılarak hızlı soğutularak topikal olarak anestezi uygulanır. Şırınganın iğnesi daha sonra enjekte edilecek olan dokuya sokulur ve solüsyon şırıngadan iltihaplanma bölgesine çıkarılır. Daha sonra iğne çekilir ve enjeksiyon bölgesine steril bir bandaj uygulanır.

Bir kortizon enjeksiyonundan sonra iyileşmek ne kadar sürer?

Kortizon enjeksiyonundan sonra iyileşme uzun sürmüyor. Enjeksiyondan sonra eklemi dinlendirmek iltihaplanmayı azaltmak için önemlidir.

Kortizon enjeksiyonu ne kadar sürede rahatlatır?

Bazen bir kortizon iğnesinin rahatlatması işlemden hemen sonra başlar, ancak bazen rahatlama için bir hafta gerekebilir. Bazı koşullar için uygulanan bir kortizon enjeksiyonu iyileştirici olabilir (belirli bursit tipleri veya hafif tetik parmakları için olduğu gibi), ancak bazı koşullar altında durumun semptomları haftalar ya da aylar sonra tekrar eder. Bu durumda, başka bir kortizon enjeksiyonu yapılabilir, ancak yan etki riskleri daha sık veya düzenli enjeksiyonlarla artar.

Ne sıklıkla kortizon iğnesi yaptırılabilir?

Kortizon iğnesinin yapılma sıklığı enjeksiyonun sebebine bağlı olarak değişir. Bu, sağlık uzmanı tarafından vaka bazında belirlenir. Tek bir kortizon enjeksiyonu iyileştirici ise, daha ileri enjeksiyonlar gereksizdir. Bazen, bir dizi enjeksiyon gerekebilir; Örneğin, tetik parmak için kortizon enjeksiyonları her üç haftada bir etkilenen parmak içinde en fazla üç defa verilebilir. Diz osteoartriti gibi başka durumlarda, ikinci bir kortizon enjeksiyonu, ilk enjeksiyondan yaklaşık üç ay sonra verilebilir, ancak enjeksiyonlar genellikle düzenli olarak devam etmez.

Kaç tane kortizon enjeksiyonu alabilir?

Bir kişinin alabileceği maksimum kortizon enjeksiyonu sayısı yoktur. Enjeksiyon sayısı arttıkça yan etki riski artar ve bu nedenle her enjeksiyonun riskleri ve yararları uygulama öncesi dikkatle değerlendirilir. Kortizon iğnesini aynı yerde rutin olarak uygulamak alışılmadık bir durumdur.

Sağlık Uyarı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası