scopus atıf tarama / Konularına Göre Veri Tabanları

Scopus Atıf Tarama

scopus atıf tarama

Bu yazımızda multidisipliner bilimsel indeksleme veri tabanlarının genel özellikleri, güvenilir ve sağlam veri tabanlarında indekslenen dergilerde yayın yapmanın önemi, PubMed, Web of Science ve Scopus gibi farklı veri tabanları ele alınacak ve ayrıca bu veritabanlarının en önemli özellikleri gözden geçirilecektir.

Multidisipliner Çalışmalar İçin Uygun Olan Veri tabanları

İyi bir literatür taraması yazmak, herhangi bir iyi araştırma için çok önemlidir. Birden fazla konunun literatür taraması için kullanılabilen bazı veri tabanları vardır ve bunlara multidisipliner veri tabanları denir. Literatür taraması için multidisipliner veri tabanları, araştırmacıların aramalarının kapsamını genişletmelerine yardımcı olmak için her zaman iyi bir kaynaktır. Bunlar, araştırmacıların çalışma konularıyla ilgili daha az bilinen dergiler tarafından yayınlanan makaleleri bulmalarına yardımcı olur. Ayrıca, uluslararası araştırma kaynaklarını da bulmanın iyi bir yolu olabilirler. Bu yazıda, en popüler multidisipliner veri tabanlarından olan Web of Science, Scopus ve PubMed&#;i ele alıp içeriklerine ve özelliklerine genel bir bakış sağlayacağız.

“Web of Science” Veri tabanı

Web of Science, bilimsel araştırma topluluğunda kullanılan en popüler multidisipliner veri tabanlarından biridir. Araştırmacılara aynı anda dört veri tabanında arama yapmanın bir yolunu sunar. Bunlar, Genişletilmiş Bilim Atıf Dizini (Science Citation Index Expanded – SCI-Exp), Sosyal Bilimler Atıf Dizini (Social Sciences Citation Index – SSCI) ve Sanat ve Beşeri Bilimler Atıf Dizini (Arts & Humanities Citation Index – AHCI) ve Konferans Bildirileri Atıf Dizini (Conference Proceedings Citation Index) (Bilim ve Teknik Baskı) şeklinde sıralanabilir. Farklı disiplinler arasında çok çeşitli arama terimlerine izin vermek için birleşik bir platformu araştırmacılara sunar. Web of Science, ayrıca, bölgesel atıf indekslerine, patent verilerine, özel konu indekslerine ve araştırma veri setleri indeksine bağlantılar içerir. Veri tabanı, eksiksiz bibliyografik veriler ve yazar özetleri sağlar. Araştırmacılar, ilgi duydukları yayınları yazar, başlık ve kuruma göre ve ayrıca alıntı yapılan yazarlara göre arayabilirler.

Web of Science&#;ta bulunan birleşik yayınlar toplamda &#;den fazla dergi şeklinde bulunmaktadır. Tüm dünyadaki konferanslar, seminerler, çalıştaylar, kongreler, sempozyumlar ve koleksiyonlardan yayınlanmış sayısız literatüre erişim sağlayan Konferans Bildirileri Atıf Dizini özellikle dikkate değerdir. Bu erişim, araştırmacıların araştırmalarını dergi verilerinin ötesine genişletmelerine olanak tanıyan konferans bildirilerini ve alıntı yapılan referans aramasını da içerir.

Web of Science, Thomson Reuters tarafından sağlanan, kapsamlı bir atıf araştırması sağlayan, ancak konu arama için de kullanılabilen çevrimiçi bir abonelik tabanlı bilimsel atıf indeksleme hizmeti olarak tanımlanmaktadır. İçerik odak noktası; yaşam bilimleri, biyomedikal bilimler, mühendislik, sosyal bilimler, sanat ve beşeri bilimlerdir. MEDLINE’ı indekslemektedir. Dergi Atıf Raporları (Journal Citation Reports) &#; Etki Faktörü dahil dergi ölçümlerini içerir. Konu aramak için değildir, ancak yaklaşık dergi başlığını arayabilir ve ilgili konu kategorilerinde Dergi Etki Faktörünü (Journal Impact Factor) inceleyebilirsiniz. Web of Science’a erişim için üniversite kütüphaneleri üye olmakta ve ücretini ödemektedirler. Bir üniversite hesabı ile ücretsiz olarak Web of Science’a erişim sağlayabilirsiniz. Web of Science’daki editör veya denetleme süreci ise şu şekildedir: Dergileri değerlendirmek için 28 kriter kullanan, kurum içi editörlerden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bu veri tabanında ilgilenilen bir makale bulunduğunda, araştırmacılar bu makaledeki referansları tek tek görebilir ve ayrıca daha yeni çalışmaların bu makaleyi referans olarak kullanıp kullanmadığını da görebilir. Referanslar bağlantısı, gösterilen makalede araştırma olarak belirtilen tüm makaleleri üretecektir. &#;Alıntılar (Times Cited)&#; bağlantısına tıklamak, gösterilen makalenin referans olarak kullanıldığı tüm makaleleri getirecektir. İlgili kayıtlar, ana makale ile alıntıları paylaşan makaleleri bulacaktır. Hocalar tarafından etkinlik yazma ve alıntı yapma hakkında bilgi bulmak için sıklıkla kullanılır. &#;Yüksek etkili&#; yayınlarla sınırlı olabilmektedir. Dergi Etki Faktörleri’ni içermektedir. Finansman bilgileri için de oldukça kapsamlıdır. Web of Science&#;ta, aktif dergi başlığı, dünya çapında konferanslar, sempozyumlar, seminerler ve koleksiyonlarda yer alan bildiri, ve ’den fazla kitap indekslenmektedir.

“Scopus” Veri tabanı

Scopus, dünya çapında kullanılan bir başka büyük multidisipliner veri tabanıdır. Hakemli literatürün en büyük özet ve atıf veri tabanına sahip olduğu iddia edilmektedir. Web of Science&#;tan daha geniş bir uluslararası kaynak veri tabanına sahiptir. Bu kaynaklar, araştırmayı izlemek, analiz etmek ve görselleştirmek için akıllı araçlar sunarlar. Scopus&#;un akıllı araçları aynı zamanda araştırmacıların dergileri analiz etmesine de olanak tanır. Bir derginin bir yılda yayınladığı makale sayısını, yazarların üye olduğu yerleri, ülkeleri ve derginin kapsadığı konu alanlarını öğrenebilirler.

Scopus araştırmacılara, terimleri ilk kez arayarak ve zaman içinde kullanım sıklığını arayarak analiz etmeleri için çeşitli araçlar sağlar. Yani, seçtiğiniz herhangi bir tarihten itibaren belirli bir terimin Scopus yayınlarında ne sıklıkla göründüğünü öğrenebilirsiniz. Scopus, kendine atıfları ortadan kaldırarak arama yapmanızı da sağlayan başka akıllı araçlara da sahiptir. Ayrıca, bir yazarın en çok alıntı yapılan makalesini bulmaya veya bir dergide en çok alıntı yapılan makaleyi bulmaya yardımcı olur. Bu arama özellikleri, daha büyük yayıncılık eğilimlerini, terminolojiyi veya dergi bilgilerini analiz etmek isteyen yazarlar için çok yararlı olabilir.

Scopus, hakemli dergi literatüründen, ticaret dergilerinden, kitaplardan, patent kayıtlarından ve konferans yayınlarından alıntılar ve özetler içeren devasa bir Elsevier’ın abonelik tabanlı çok disiplinli veri tabanıdır. Arama sonuçlarını izlemek, analiz etmek ve görselleştirmek için faydalı araçlar içermektedir. MEDLINE’ı indekslemektedir. Editör süreci: Scopus&#;un araştırmacıların geniş bilgi ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için, bir “İçerik Seçimi ve Danışma Kurulu (Content Selection & Advisory Board &#; CSAB)” içerik listelerini genişletmek için önerileri sürekli olarak gözden geçirir ve programları yayınlar. Scopus, ’den günümüze aktif dergiyi indekslemektedir. 4,9 milyon konferans bildirisi, açık erişim dergi, milyon bilimsel web sayfasından sonuçlar, ve 5 patent ofisinden 22 milyon patent kaydı gibi devasa bir içeriğe sahiptir.

Etkili anahtar kelime/dizin terimi, indeksleme ile temel veri tabanlarına dayalı yüze sahiptir. Arama sonuçları yıllara göre grafikler, kaynak (dergi), yazar, kurum bağlantısı, disiplin, ülke, belge türü halinde analiz edilebilir ve MS Excel&#;e kolayca aktarılabilir. Scopus&#;taki aramalar Scirus aracılığıyla bilimsel web sayfalarının aramalarını içerir ve yazar ana sayfalarını, üniversite sitelerini ve ön baskı sunucuları gibi kaynakları içerir. Scopus&#;taki arama sonuçları sayfa başına 20– öğe listesi olarak görüntülenebilir ve belgeler bir listeye kaydedilebilir ve dışa aktarılabilir, yazdırılabilir veya e-posta ile gönderilebilir. Ek olarak, Scopus&#;un 10 dilde yazılmış arama ipuçları vardır.

10 kaynağa kadar olan dergileri, alıntı sayısı, bir yıl içinde yayınlanan makale sayısı, alıntı yapılmayan makalelerin yüzdesi ve inceleme makaleleri olan makalelerin yüzdesi gibi etki ölçütlerine göre karşılaştırabilirsiniz. Scopus&#;ta indekslenmeyen dokümanlar olan ikincil dokümanları görüntüleyebilirsiniz. Gelecekteki makaleleri izlemek için uyarılar ayarlayabilirsiniz; belirli bir konu hakkında, belirli bir yazar tarafından, ilgilenilen bir makaleye atıfta bulunan ve belirli bir yazarın herhangi bir makalesine atıfta bulunan gibi. Ayrıca, ABD dışında yayınlanan dergiler, İngilizce olmayan yayınlar ve disiplinlerarası alanlar için kapsamı geniştir. Güçlü biyomedikal araştırma kapsamı vardır. Bilimsel web sayfalarını da içerir. Çok sayıda Elsevier tıp dergisinin hakemleri 1 aylık ücretsiz kullanım hakkına sahiptir.

“PubMed” Veri tabanı

Ücretsiz erişim sağlanabilen PubMed veri tabanı, tıp, hemşirelik, diş hekimliği, veterinerlik, sağlık hizmetleri sistemi ve klinik bilimlerde literatür aramak için kullanılan Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM) tarafından üretilen Index Medicus&#;un bir çevrimiçi sürümüdür. Çok kullanışlı, hızlı ve kullanımı kolay bir veri tabanıdır. Kullanımdaki pratikliği, ücretsiz olması ve yıllar içinde kazandığı yetki onu biyomedikal alanında en sık kullanılan bilgi kaynağı haline getirmiştir. MEDLINE&#;a ek olarak, PubMed Central&#;ı içerir. yılından bu yana, Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) Kamu Erişim Politikası ile NIH tarafından finanse edilen araştırmaların yayınlanan sonuçlarına erişebilmesini gerektirmiştir. PubMed Central, bu yayınların arşividir.

Editör süreci: Ulusal Tıp Kütüphanesi, MEDLINE&#;a dahil edilmek üzere biyomedikal ve sağlıkla ilgili yaşam bilimleri dergilerini gözden geçirmek ve tavsiye etmek için NIH tarafından yetkilendirilmiş bir komite olan Literatür Seçimi Teknik İnceleme Komitesi vardır. PubMed Central&#;da NIH tarafından finanse edilen makaleler editör sürecinden geçmediğinden, PubMed Central&#;da indekslenen bazı dergilerin kalitesi ve menşei sorgulanmaya başlamıştır. Kapsam olarak &#;ya ve hatta &#;a varan çalışmaları barındırmaktadır. 25 milyonun üzerinde kayıt içerir. Yaklaşık dergiyi indeksler. Kolay anahtar kelime arama ve MeSH terimleriyle otomatik eşleme mevcuttur. Sonuçları sınırlandırmak için filtreler kullanılır. &#;Klinik Sorgular&#;, klinik araştırmalar, sistematik incelemeler ve tıbbi genetik konularının aranmasını sağlar. ‘Derleme makaleler’ ve &#;ilgili alıntılar&#; özelliği vardır. Aramaları kaydetmek, uyarıları ayarlamak ve filtreleri özelleştirmek için ‘Benim NCBI&#;ım’  özelliği kullanılabilinir.

Makale taslağı ipuçları

Konularına Göre Veri Tabanları Kütüphaneler

Scopus

Özetler, oldukça geniş kaliteli web sayfaları ve patent bilgisi olmak üzere 43 milyon kayıt

5, ayrı yayıncıdan sağlanan ’ün üzerinde hakemli dergi ve bilimsel yayın

milyon konferans bildirisi

 kitap serisi

ScienceDirect,Reaxys, Engineering Village, Embase, Quosa ve diğer tüm Elsevier kaynaklarıyla uyumlu ve entegre bir şekilde çalışmaktadır.

TR Dizin

TR Dizin, araştırmacıların Türkçe bilimsel içeriğe elektronik ortamda erişimlerini etkinleştirmek amacıyla, ULAKBİM tarafından oluşturulmuştur.

TR Dizin’in kapsamını oluşturan ulusal bilimsel dergiler, ULAKBİM TR Dizin uzmanları ile ilgili konu alanlarındaki uzman ve akademisyenlerden oluşan komiteler tarafından Dergi Değerlendirme Kriterlerine bağlı olarak seçilmektedir.

ULAKBİM tarafından oluşturulmakta olan TR Dizin; Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler temel konularında, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik, Temel Bilimler, Sağlık Bilimleri, Veterinerlik, Sosyal ve Beşeri Bilimler alt konu alanlarında dergilerden oluşmaktadır.


Web of Science

Konu ve atıf taraması yapılabilen bu platformda, SCI-SSCI-AHCI- SPCI-SSPCI veri tabanları taranmaktadır.

yılına kadar uzanan, milyar atıf yapılan referans, milyon kayıt, milyon Açık Erişim kaydı, üzeri tekil global dergi ve farklı disiplin içermektedir.

 

funduszeue.info

Tez, ödev, makale, proje gibi akademik yayınların benzerlik tespit raporu için kullanılan ve Türkiye'de üretilmiş olan Akademik funduszeue.info veri tabanına EKUAL kapsamında abonelik sağlanmıştır.

Akademik funduszeue.info, akademik çalışmalardaki benzerlik oranını tespit etmek için Türkiye’de üretilmiş yerli bir programdır.

Birçok intihal tipini tespit etmek için özelleşmiş, internet tabanlı bir benzerlik tespit ve raporlama yazılımıdır.

funduszeue.info ile çalışmanızın özgünlük testini 3 adımda gerçekleştirebilirsiniz.

Doküman tipi ya da doküman sayısı bakımından hiçbir sınırlandırma olmadan sistemden faydalanabilirsiniz.

funduszeue.info, sınıf mantığı - klasör sistemi üzerine kuruludur. Akademisyen, hesabında öğrenci ödevleri için kolaylıkla sınıf oluşturabilir ya da bir sınıf oluşturma zorunluluğu olmadan kişisel dokümanınızı test edebilir.

Öğrencilerin ödev yüklemesi için, oluşturduğunuz sınıfın klasör kodunu bilmesi yeterlidir.

Kullanım klavuzu için tıklayınız.

iThenticate

iThenticate'in veri havuzunda akademik veritabanları, en çok alıntı yapılan dergi içerikleri, mevcut ve arşivlenmiş 70+ milyar web sayfası mevcuttur.

Akademik çalışmalardaki (öğrenci ödevleri hariç) intihalleri tespit etmek amacıyla iThenticate programı, lisans anlaşması gereğince öğrenci ödevleri ve tezler için kullanılmamalıdır. Lisans anlaşması koşullarına göre Dr. ve üstü ünvana sahip kişilere hesap açılmaktadır.

Kullanım klavuzu için tıklayınız.

Turnitin

Öğrencilerle eğitimcileri aynı platformda buluşturan, tezlerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını, eğitimcilerin bu belgeleri notlandırılmasını sağlayan dünyanın en önde gelen yazılımlarındandır.

Turnitin veri tabanları halihazırda ve arşivlenmiş 62 milyar web sayfası, milyon öğrenci ödevi ve çeşitli yayınlar ile kütüphanelerden derlenmiş milyonlarca makale içerir. Öğretmenler, OriginalityCheck, GradeMark ve PeerMark raporları arasında kolayca hareket edebilir veya yazılı çalışmayı tam olarak ele almak için katmanlı görüntüleme yapabilirler (FeedBackStudio modelinde mevcuttur).

Turnitin’in yeni eklenen özellikleri sayesinde, yabancı bir dilden dilimize çevirilerek gerçekleştirilen intihal vakalarını da tespit etmek mümkündür. Turnitin tamamen çevrimiçidir ve Turnitin'e standart bir web tarayıcısıyla her zaman ulaşılabilir.

Akademisyen kullanım klavuzu için tıklayınız.

Turnitin öğrenci ödev gönderme rehber videosu için tıklayınız.

 

Brill Encyclopaedia of Islam Online

Encyclopaedia of Islam Online (EI Online) 2. baskı (“EI2”) ve 3. baskıların (“EI3”) yayınlanan tüm sayılarını içermektedir. yılında başlatılan son baskı için çalışmalar sürdürülmektedir. EI Online arama motoru her iki baskıdan en popüler ve en güncel sonuçları otomatik olarak taramaktadır. EI2 () ve EI3. () baskılara ait tüm materyallere erişim imkanı vardır. - Yüzlerce bilim adamı tarafından girilmiş 11,'in üzerinde kayıt yer almaktadır. Encyclopaedia of Islam Online’a her 3 ayda bir makale eklenmektedir. Bu da yıllık , kelimeye denk gelmektedir. Ayrıca 90 adet harita içeren Tarihi İslam Atlasını  (Historical Atlas of Islam) da kapsamaktadır.  Erişim adresleri:

  • Encyclopaedia of Islam Online: 2. Edisyon için tıklayınız.
  • Encyclopaedia of Islam Online: 3. Edisyon için tıklayınız.
  • Encyclopaedia of Islam Online içinde yer alan Tarihi İslam Atlası (Historical Atlas of Islam )’a erişim için tıklayınız.
  • Encyclopaedia of Islam Online 2, 3 ve Atlas’a erişim sağlanan sayfa için tıklayınız.

Ayrıca Encyclopaedia Iranica Online ve Storey Online bölümlerine de açık erişim ile erişilebilir.

Lehçediz

LEHÇEDİZ Sözlüğü, Türk Edebiyatının tüm tarihsel ve çağdaş metinleri; Türk Dünyası Edebiyatlarının önemli metinleri üzerinde veriler sunan kapsamlı bir sözlük veri tabanıdır.

İçerisinde yer alan tüm metinlerin her bir sözcük ve sözcük grupları ayrı ayrı anlamlandırılmış ve gruplandırılmıştır.

Kullanım kılavuzu için tıklayınız.

Library, Information Science & Technology Abstracts

kadar uzanan içeriği ile LISTA, kütüphane, bilgi ve belge yönetimi ve bilgi bilimleri ile ilgili araştırmalar için hazırlanmıştır. Yüzlerce önemli dergiye ek olarak kitapları ve araştırma raporlarını özetleri ile birlikte indeksler. İçerdiği konulardan bazıları şunlardır: Bibliyometri, bilgi ve belge yönetimi, bilgi okuryazarlığı kataloglama, kütüphanecilik, online bilgi kaynaklarının kullanımı, sınıflandırma, veri tabanları.

İçerik:

’dan fazla çekirdek dergiyi indeksler

’nin üzerinde derginin seçilmiş ve öncelikli sayılarını indeksler

’a kadar uzanır

Güçlü bir konu terimleri sözlüğü vardır.

Mendeley

Mendeley, araştırmanızı düzenlemenize, çevrimiçi olarak başkalarıyla işbirliği yapmanıza ve en son araştırmaları keşfetmenize yardımcı olabilecek bir referans yöneticisi ve akademik sosyal ağdır. 5GB kişisel depolama alanı, Sınırsız kapalı grup kurma özelliği, gruplarda 25 kişiye kadar üyelik yapılabilmektedir.

funduszeue.info

Zotero-Kişisel Araştırma Asistanı

Zotero, araştırmalarızda size yardımcı olacak ücretsiz bir kişisel araştırma asistanıdır. Zotero sayesine araştırmalarınızı toplar, düzenlersiniz. Ayrıca atıf yapabilir ve paylaşımda bulunabilirsiniz. 

 


Academic Journals All

Nature Dergi Grubu tarafından isminde ‘’Nature‘‘ ibaresi geçmeyen ve bir paralel segmentte yayın hayatına devam eden ‘’Academic Journals All’’ koleksiyonu oluşturulmuştur. Klinik bilimler, fizik bilimleri ve yaşam bilimleri alanında toplamda 40 dergi içermektedir. Bu koleksiyon, birçok önde gelen akademik dernek/kuruluş ortaklıkları ile beraber yönetilmekte ve genişlemektedir. Abonelik ile birlikte yılına kadar geriye dönük erişim verilir.

Academic Search Ultimate

Dünyanın en kapsamlı çok disiplinli veri tabanı olan Academic Search Ultimate, sosyal ve beşeri bilimlerde olduğu kadar bilim, teknoloji, mühendislik ve daha birçok alanda en değerli hakemli tam metin dergileri içeren lider veri tabanıdır.

Annual Reviews

İçerdiği dergilerin kapsamında yaşam bilimlerinden, biyomedikal bilimlerinden, fen bilimlerinden, tarım bilimlerinden, sosyal bilimlerden ve ekonomiden 51 konu yer almaktadır. Her bir Annual Reviews'da, bir alandaki en önemli konulara ilişkin 20+ makale bulunmaktadır. Tanıtım bölümüne sahip olan her makalede konu derinlemesine ele alınmaktadır ve en az atıf vardır. 

The Belt and Road Initiative Reference Source

“Bir Kuşak, Bir Yol” çalışmalarını destekleyen bu eşsiz, tam metin veri tabanı, onlarca ülkede yayınlanmış binlerce akademik dergi içerir. Türkiye, Çin, Romanya, Rusya Federasyonu, Çekya, Pakistan, İran, Litvanya ve İpek Yolu ile bağlantılı tüm ülkelerin dergilerinden derlenen bu kaynağın kapsadığı konulardan bazıları şunlardır: Bilim, coğrafya, çevre, ekonomi ve finans, hukuk, internet ve telekomünikasyon, inşaat mühendisliği, lojistik, mimarlık, siyaset, sürdürülebilir gelişim, tarım, teknoloji, ticaret, yapılar, v.s. “Bir Kuşak, Bir Yol” girişiminde görev alan araştırmacılara yardımcı olan bu kaynak, girişimin başarı ile tamamlanmasına katkı sağlar.

Central & Eastern European Academic Source

Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde yayınlanan akademik dergilerin tam metinlerini içeren bu veri tabanı, hem çok disiplinlidir hem de birçok farklı dilde yayını kapsar. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30’un üzerinde ülkeden ’a yakın tam metin dergiden oluşan bir koleksiyon sunar.

İçerdiği konulardan bazıları: Edebiyat, fen bilimleri, hukuk, iş ve ekonomi, kütüphane ve bilgi bilimleri, mühendislik, siyaset bilimi, sosyoloji, tarih, tıp ve sağlık bilimleri, v.s.


EBSCOHOST

Bu kapsamlı koleksiyon, bir üniversitenin araştırma yaptığı tüm konularda on binlerce dergiyi, özetleri ile birlikte endekslemekle kalmaz; ’den fazla dergiye tam metin erişim imkanı sunar. Ayrıca, e-Kitaplar, konferans bildirileri, SWOT analizleri ve raporlar gibi birçok farklı tam metin doküman içerir. Özenle oluşturulan bu koleksiyondaki yayınlar; dünyanın en önemli yayıncılarından derlenmiş, alan indeksleri ve atıf indekslerine girebilmiş dergilerden oluşmaktadır.

EBSCO eBook Academic Collection

Kullanıcı sınırı bulundurmadan ’tan fazla e-kitaba erişim sağlayan EBSCO eBook Academic Collection hem sayı hem de içerik bakımından son derece kapsamlı bir disiplinlerarası tam metin e-kitap veri tabanıdır. EBSCO eBook Academic Collection’ın sunduğu kapsamlı içerik, araştırmacıların ihtiyaçlarına en uygun kaynaklara en hızlı şekilde erişmelerini sağlamaktadır. Kullanıcı dostu ara yüzü ve kullanımı kolay yönetim araçları ile akademik kütüphaneler için vazgeçilmez bir kaynak olan koleksiyon, içerdiği tüm e-kitapları sınırsız kullanıcı erişimi ile sunmaktadır ve yeni kitaplar ek ücret ödenmeden koleksiyona düzenli olarak eklenmektedir.

İçeriğinde;

Harvard University Press, Cambridge University Press, MITPress, University of California Press gibi en önemli + üniversite yayınevi tarafından yayımlanan ’den fazla e-kitap, toplam Bin üzeri kitap.

Elsevier, Taylor & Francis, Sage, John Wiley gibi önde gelen yayıncılara ait binlerce e-kitap.

CHOICE Dergisi’nin Seçkin Akademik Başlıklar Listesi’nde yer alan + e-kitap.

ELSEVIER ScienceDirect

Çok disiplinli bir veri tabanı olup, elektronik dergiye tam metin erişim hakkı bulunmaktadır.

European Views of the Americas:

John Carter Brown Library ile işbirliği içerisinde EBSCO Information Services, ’den önce Avrupa’da Amerika hakkında yazılan basılı kayıtlar için kapsamlı bir rehber üretti. Toplamda 32,’den fazla kayıt içeren bu veri tabanında yer alan başlıca konular:

Amerika’daki Britanyalılar

Ticaret

Keşifler

Amerika’daki Flemenkler

Amerika’daki Fransızler

Amerika’daki dinler ve inançlar

Korsanlar

Köle ticareti

GreenFILE

Doğa ile ilgili multidisipliner bir veri tabanı olan GreenFILE, çevre ile tarım, eğitim, hukuk ve teknoloji gibi çeşitli disiplinler arasındaki bağlara dikkat çeker. Kapsadığı başlıklardan bazıları şunlardır; küresel ısınma, iklim değişiklikleri, kirlilik, ağaçlandırma, tarım, yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm.

13,’e yakın açık erişim tam metin kayıt içeren bu veri tabanında, ,’in üzerinde kayıt özetleriyle birlikte indekslenmektedir.

JoVE

Makalelerin video ortamına aktarıldığı ve görsel olarak açıklandığı dünyanın ilk hakemli video veri tabanı JoVE, bilim videoları üreticisi ve sağlayıcısıdır. Dünya çapında binlerce üniversite, kolej, hastane ve biyofarmasötik şirketlerindeki milyonlarca bilim adamı, eğitimci ve öğrenci; araştırma, öğretim ve öğrenim için JoVE'yi kullanmaktadır.

Dünyanın en iyi bilim kurumlarında çekilen JoVE videoları, yeni araştırma yöntemlerinin ve teknolojilerinin verimli bir şekilde öğrenilmesini ve çoğaltılmasını sağlayan en son deneylerin karmaşık ayrıntılarını hayata geçirmektedir.

Her yıl 'lerce yeni video üreten JoVE, akademi ve sektördeki bilim adamları için sahip olunması gereken bir kaynaktır. Jove veri tabanı bünyesinde 'den fazla video makale bulunmaktadır.

Tüm makaleleri PubMed/MEDLINE, SciFinder, Scopus tarafından indekslenmektedir.

JSTOR

75 disiplinde 12 milyondan fazla akademik dergi makalesine, kitabına ve birincil kaynağına erişim sağlamaktadır.

Veri tabanı kapsamında multi-disipliner olmakla birlikte sosyal bilim ağırlıklı dergiye ve rapora erişim sağlanabilmektedir.

MasterFILE Complete

Bu veri tabanı dünyanın önde gelen yayıncılardan derlenmiş ve genel ilgi alanlarına dair kaynakları barındıran dünyanın en kapsamlı tam metin popüler dergi kaynağıdır. Ek olarak, referans kitapları ve kapsamlı bir görsel koleksiyonu sunar. MasterFILE Complete ile işletmeden sağlığa, fitness ve spordan dinlenme ve eğlenceye, bilimden kültürel çalışmalara, eğitimden modaya kadar birçok konuyu kapsar.

’ye kadar uzanan içeriğinde 2,’e yakın tam metin dergiye ek olarak, ’nin üzerinde referans kitabı, 55,’ü aşkın birincil kaynak dokümanı ve milyon civarında görsel (fotoğraf, harita, bayrak) yer almaktadır.

MasterFILE Reference eBook Collection

MasterFILE Complete’in tamamlayıcısı olan bu kaynak, referans kitapların elektronik versiyonlarından oluşturulmuştur. ’e yakın tam metin eKitap içeren bu koleksiyondaki eKitaplar Abdo Publishing, Cambridge Scholars Publishing, Cornell University Press, Nomad Press, The University of North Carolina Press gibi önemli yayınevlerinden gelmektedir. Bilgisayar, bilim,  biyografiler, finans, genetik, kariyer, mimari, moda ve tasarım, sağlık, sanat, seyahat, spor, tarih gibi kişisel referans konularını kapsar.

Nature Dergisi

yılında yayınlanmış, multi-disipliner alanda en önde gelen, haftalık, uluslararası bilimsel bir dergidir ve ‘’Nature Journals All ‘’ Dergi Koleksiyonu’nun merkezinde yer almaktadır. Nature Journals All Dergi Koleksiyonu klinik bilimler, fizik bilimleri ve yaşam bilimleri alanında, isminde ‘‘Nature‘‘ ibaresi geçen diğer yayınlar ile genişlemiş ve toplamda 46 dergiye ulaşmıştır. Nature Protocols ve Nature Methods yayınları da bu grupta yer almaktadır. Nature Journals Dünya’nın en yüksek etki faktörüne sahip dergi paketidir. Abonelik ile birlikte yılına kadar geriye dönük erişim sağlanır.

Nature Dergi Grubu tarafından isminde ‘’Nature‘‘ ibaresi geçmeyen ve bir paralel segmentte yayın hayatına devam eden ‘’Academic Journals All’’ koleksiyonu oluşturulmuştur. Klinik bilimler, fizik bilimleri ve yaşam bilimleri alanında toplamda 40 dergi içermektedir. Bu koleksiyon, birçok önde gelen akademik dernek/kuruluş ortaklıkları ile beraber yönetilmekte ve genişlemektedir. Abonelik ile birlikte yılına kadar geriye dönük erişim verilir. 

Newspaper Source Plus

Dünyadaki önemli haberler için tam metin içerik sağlayan bu veri tabanı, gazetelerden, haber bültenlerinden ve haber dergilerinden milyonlarca kayıt içerir. Ek olarak, televizyon ve radyo haberlerinin metinlerini ve popüler haber kaynaklarından günlük bilgileri içerir.

İçerik:

1,+ tam metin gazete

haber bülteni

80 milyona yakın tam metin makale

Newswires

EBSCO'nun Newswires adlı veritabanı, Associated Press, United Press International, PR Newswire, Xinhua, CNN Wire ve Business Wire'ın başlıca dünya haberlerine sürekli olarak ve neredeyse gerçek zamanlı erişim sağlar. Bu içerik EBSCO tarafından düzenlenir ve kullanıcılara sunulur. Bu koleksiyon, AP Financial News, AP Top News, AP WorldStream, AP U.S. Politics & Government, AP 50 State Reports, UPI Security Industry, UPI Emerging Threats, UPI Business, UPI Entertainment, UPI Sports, UPI Top News, Arabia ve daha birçok haber kaynağından haberler içerir. Newswires'ın tam metin içeriğinin dizini, EBSCO tarafından 30 günlük olarak arşivlenir, böylece kullanıcılar araştırdıkları konuyla ilgili son 30 günde çıkan haberleri rahatlıkla okuyabilirler.

ProQuest Ebook Central

Ebook Central Open Access Collection, Springer Nature B.V., Walter de Gruyter GmbH, Bloomsbury Academic, Amsterdam University Press, Open Book Publishers ve Amsterdam University Press’in de aralarında olduğu birçok yayıncıdan binlerce kitap içermektedir.

Güncel içerik sayısı şu anda elektronik kitaptır ve içerik sürekli olarak artmaktadır.

Ebook Open Access Collection, Tıp/Sağlık, Mühendislik, İşletme/Ekonomi, Sanat/Mimarlık ve daha birçok konu başlığında elektronik kitap içermektedir.

Regional Business News

Business Source Ultimate için tamamlayıcı olan bu veri tabanı özellikle Birleşik Devletler ve Kanada kaynaklı, ’den fazla yerel işletme yayınından gelen tam metinleri sunar. 20 yılı aşkın bir kapsam sunan Regional Business News, The Washington Post, PR Newswire US ve diğer önemli kaynakların haberlerini içerir.


SPRINGERLINK

Springer Link veritabanı, Springer Yayınevine ait süreli yayınlara, kitap serilerinden de “lecture notes in mathematics”e tam metin erişim olanağı sağlamaktadıfunduszeue.info veritabanı; Kimya, Fizik, Astronomi, Mühendislik, Çevre Bilimleri, Matematik, Bilgisayar, Yer Bilimleri, Tıp, Ekonomi, Hukuk gibi konuları kapsamaktadır.

Elektronik Dergi

' den fazla referans kaynağı

Çevrimiçi arşiv koleksiyonu

üzeri protokol

öncesi ' den fazla  Dergiler Arşivi

2 milyondan fazla makalenin geriye doğru dijitalleştirilmiş arşivi 

9 milyondan fazla belge 


Taylor & Francis

Çok disiplinli tam metin bir veri tabanıdır ve yaklaşık  adet dergi içerir.

 

Web News

EBSCO' nun Web News adlı veri tabanı, tüm dünyadan binlerce önemli haber beslemesine neredeyse gerçek zamanlı erişim sağlar. Bu koleksiyon farklı konularda 'den fazla haber beslemesi içermektedir.


Wiley Online Library


Wiley Online Library ’den günümüze dergiye, ' den fazla açık erişim dergisine ve ' den fazla kitaba tam metin erişim imkânı vermektedir.
 

ERIC

ERIC (the Education Resource Information Center), eğitim bilimleri literatürü için temel veri tabanıdır ve bu alanda çalışan tüm araştırmacıların ilk danışma kaynağıdır. Bu veri tabanı, Current Index of Journals in Education ve Resources in Education Index içerisinde yer alan dergilere erişim sağlar.

 

Education Index Retrospective: –

Education Index Retrospective, birçoğu hakemli olan ’den fazla yayını detaylı bir şekilde indeksleyerek, aralarında kitap incelemeleri de bulunan ,’den fazla kayıt sunar. Arşiv niteliğindeki literatürde aranılan bilgi, güncellenmiş konu başlıkları sayesinde günümüzün anahtar kelimeleri ile rahatlıkla bulunabilir. Ayrıca, eski tarihlere ışık tutması açısından orijinal konu başlıkları da korunmuştur.

Bazı konu başlıkları: Çok-kültürlü / Etnik eğitim, dil sanatları, din eğitimi, eğitimde bilgisayarlar, Fen ve matematik, hükümet fonları, kütüphanecilik, literatür standartları, okul öncesi eğitim, okul yönetimi, orta öğretim, sanat dalları, sosyal çalışmalar, sürekli eğitim, uzaktan eğitim, yetişkin eğitimi, yüksek öğrenim

 

Teacher Reference Center

Profesyonel eğitimcilere yardımcı olmak amacıyla, ’den fazla hakemli öğretmen ve yönetici dergisini özetleri ile birlikte indeksler.

 



Business Periodicals Index Retrospective

İş ve işletme araştırmaları için değerli bir kaynak olan Business Periodicals Index Retrospective: , 70 yıllık akademik arşivinde akademik ve ticari dergileri indekslemektedir ve içerisinde Industrial Arts Index () veri tabanını da barındırır.

İçerik:

1,’den fazla süreli yayın

Aralarında kitap incelemelerinin de bulunduğu 2,,’in üzerinde makale
 

Business Source Ultimate

İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakülteleri için derlenen Business Source Ultimate, alanında dünyanın en kapsamlı tam metin dergi içeriğinin yanı sıra sunduğu birçok farklı doküman türü ile komple bir araştırma aracıdır. Business Source veri tabanları; Harvard, Standford, Wharton, MIT, Oxford, Cambridge, London School of Economics gibi dünyanın en önemli üniversitelerinin birincil danışma kaynakları arasındadır. Kapsadığı konulardan bazıları: Bankacılık, çalışma ekonomisi, ekonometri, ekonomi, finans, iktisadi gelişme, iktisat, iktisat politikası, iktisat teorisi, iş ve işletme yönetimi, mali iktisat, maliye teorisi, muhasebe, pazarlama, uluslararası iktisat, üretim yönetimi, yönetim bilişim sistemleri, yönetim ve organizasyon, vb.

 

Emerald Insight

Emerald Premier koleksiyonunda muhasebe, finans, ekonomi, işletme, yönetim, strateji, eğitim, insan kaynakları yönetimi, kurumsal çalışmalar, sağlık ve sosyal bakım,  bilgi yönetimi, pazarlama, operasyonlar, lojistik ve kalite, çevre yönetimi, kamu yönetimi, turizm, mühendislik, kütüphanecilik konularında toplam  elektronik dergi, ekitap ve vaka çalışması sunar. Konu alanları ağırlıklı olarak yönetim bilimleridir.
 

 



APA PsycTherapy® 

American Psychological Association (APA) tarafından üretilen APA PsycTherapy® veri tabanı, psikoloji ve psikolojik danışmanlık eğitimini desteklemeye yönelik terapi gösterimleri içeren eşsiz bir video koleksiyonu sunmaktadır ve lisansüstü klinik psikoloji ve psikolojik danışmanlık programları için vazgeçilmez bir kaynaktır.

APA PsycTherapy hekimlere, danışmanlara ve stajyerlere psikoterapi videolarını izleme fırsatı sunmaktadır ve terapi seansları sırasında karşılaşılan genel engelleri gösteren kanıtlanmış yöntemler içermektedir. Veri tabanı içerisinde ayrıca, videolara karşılık gelen transkriptler de bulunmaktadır.

Bu eşsiz video koleksiyonu, ’tan fazla tanınmış terapist ve bağımlılık kaygısı, fobiler, ilişki sorunları ve depresyon gibi 'tan fazla psikoterapi konusu içermektedir. Bu konular, entegre davranışsal sağlık bakımı, bilişsel davranışçı terapi ve kabul ve kararlılık terapisi gibi çeşitli terapi yöntemleriyle ele alınmaktadır. Veri tabanı en yeni psikoterapi tekniklerini kullanan ve son 10 yılda kaydedilmiş 'den fazla terapi gösterimine erişim sunmaktadır.

’den fazla terapi gösterimi

’tan fazla tanınmış terapist

’den fazla yaklaşım

Çok çeşitli psikoterapi konularına yönelik tedavisel yaklaşımlar

Terapi seansları sırasında karşılaşılan genel engelleri gösteren kanıtlanmış yöntemler

Kullanıcıların oynatma listeleri oluşturmalarını ve video klipleri paylaşmalarını sağlayan faydalı araçlar

Kolay gezinme için ustalıkla etiketlenmiş meta data

Kullanıcıların tedavi içerisindeki belirli anları aramalarını sağlayan senkronize transkriptler


The Cochrane Library

Cochrane Library Veri tabanı Kanıta dayalı Tıp veri tabanıdır. Sağlık hizmetlerinde yapılmış tedavi ve müdahalelerde kanıtlanmış araştırmaları, metodolojik ve tanısal testlerin de yer aldığı güncel bilgileri içeren kaynaklara dayalı veri tabanlarını tek bir çatıda toplayan çevrimiçi bir kütüphanedir. Hasta değerleri ve klinik uzmanlıkla ilgili araştırma kanıtlarını, sağlık hizmetleri ve girişimlerinin etkinliği üzerine yapılan uluslararası araştırmaları bir araya getirir. ülkeden alanında lider ve saygıdeğer araştırmacının klinik deneyleri, metotları, teknolojileri ve ekonomik değerlendirmelerini içeren Cochrane Library’de milyondan fazla deneyler (trials) veri kaydı, ’den fazla Cochrane sistematik incelemesi, ’ten fazla Protokol, ’den Cochrane Editoryal bilgiler, 26 özel konu koleksiyonu, ’den fazla Epistemonikos Sistematik İncelemesi, ’den fazla Clinical Answers- Klinik soru ve cevap bulunmaktadır.

 

Dynamed

Hekimler tarafından hekimler için hazırlanan DynaMed ile hasta başında ortaya çıkan klinik sorulara hızlı, kanıta dayalı ve uygulanabilir cevaplar verilir. En önemli tıp ve sağlık bilimleri dergisi editörler tarafından her gün incelenir, en güncel kanıta dayalı bilgi ile hastalıklara ve ilaçlara dair özetler hazırlanır, hazır ve güvenilir bilgi olarak sunulur. Değerlendirme ve Tavsiyeler, Teşhis, Tedavi ve daha birçok kategori içeren özetlerde randomize kontrollü çalışma (RKÇ) bilgileri, kanıt derecesine bağlı olarak GRADE’e göre hazırlanmış güçlü ve zayıf tavsiyeler, hastalara sunalabilecek alternatif ilaçlar ve referans alınan rehberler yer almaktadır.

DynaMed’in iş birliği yaptığı kurum ve derneklerden örnekler:

  • American College of Physicians (ACP)
  • American Medical Association (AMA)
  • McMaster University
  • Micromedex Solutions
  • The JAMA Network

 

       DynaMed ekibindeki hekimlerin bağlı olduğu kurumlardan örnekler:

  • Harvard University
  • Massachusetts General Hospital
  • Yale
  • Brigham and Women’s Hospital
  • Dana Farber Cancer Institute
  • University of California San Francisco
  • Cleveland Clinic

 

ELSEVIER ClinicalKey

Elsevier yayınevine ait ClinicalKey aranılan klinik bilginin bulunmasını ve uygulanmasını kolaylaştırarak klinik kararları destekleyen bir klinik arama funduszeue.infoal Key veritabanı içinde 37 tıbbi uzmanlık alanı yer almaktadır.

Ayrıca Elsevier tıbbi ve cerrahi dergileri (+), Elsevier tıbbi ve cerrahi referans kitapları ('e yakın), medikal ve cerrahi Clinics of North America dergileri, Clinical Overviews-klinik monografları (+) ,Elsevier Procedures Consult videoları (+), ilaç monografları (+), Medline içeriği - Tamamı indekslenmiş Medline özetleri, uygulama Rehberleri - + uygulama rehberi, hasta eğitimi materyalleri - + hasta eğitim materyali, Multimedya - + medikal ve cerrahi video ve 5 milyona yakın resim, tablo ve grafik içeriği ClinicalKey veri tabanı içersinde yer almaktadır.

 

MEDLINE

Tıp, sağlık ve yaşam bilimleri alanları için temel danışma kaynağıdır. PubMed arayüzü üzerinden taranabilen MEDLINE indeksi aynı zamanda EBSCO’nun EBSCOhost platformu üzerinden de taranabilir ve kütüphane koleksiyonunuzdaki tam metinler için akıllı bağlantı fonksiyonu sunar.  MEDLINE, National Library of Medicine tarafından oluşturulmuş MeSH (Medical Subject Headings) yani tıbbi konu terimlerini kullanır. Ağaç diagramı şeklinde ve hiyerarşik bir yapı sunan MeSH kullanılarak Arşiv sayıları ’a kadar uzanan 5,’den fazla PubMed dergisinde yer alan 25 milyondan fazla makale özetleri ile birlikte indekslenir.

 

OVID-LWW

Tüm akademik ve hastane kütüphaneleri için vazgeçilmez nitelikte olan ve sadece Ovid kapsamında yer alan LWW Total Access Dergi Koleksiyonu; yüksek kaliteli tam metin tıbbi kaynaklarla dolu, birçok uzmanlık alanı içeren tıbbi bilgilere hızlı ve kolay erişim sağlamaktadır. Koleksiyon, her kütüphanede bulunması gereken klinik dergileri içermenin yanı sıra uzmanlık alanlarına özel konu başlıklarıyla daha spesifik dergiler de içermektedir. Dünyanın önde gelen tıp uzmanlarından oluşan editör kurullarının, Ovid LWW içerik kalitesine ve güncelliğine odaklanması, bu koleksiyonun önemini daha da arttırmaktadır. Koleksiyon, tıp alanında şu anda sahip olduğunuz elektronik dergi kaynaklarını genişletmenin basit ve ekonomik olarak etkin bir yoludur.

  • Tıp ve eczacılık konularında dergi içeren bir veri tabanıdır.
  • Bu koleksiyon, 15 farklı konu kategorisinde, Etki Faktörüne (Impact Factor) göre derecelenmiş en kaliteli klinik dergilere sahiptir.
  • Circulation, Annals of Surgery, The Journal of Head Trauma Rehabilitation, Ear and Hearing, ve Epidemiology dergileri, ilgili konu kategorilerinde Etki Faktörleriyle bir numaradır.
  • eTOC’lar ve AutoAlert’ler (Otomatik Uyarılar), kullanıcıları, en yeni araştırmalar konusunda güncel tutmaktadır.
  • Bir bibliyografik kayıttan bir dergiye, bir linkle anında erişebilirsiniz.
  • Dergilerin birçoğu, prestijli kurum ve kuruluşların “resmi” dergileridir.

 

Springernature Ebook Collections Medicine

Üniversitemizin satın alma modeliyle  kütüphane koleksiyonuna kattığı, yılları arasında yayınlanmış, toplamda adet kitap içeren Springer Nature Tıp e-Kitap Koleksiyonudur.

 



Art Index Retrospective:

Bu arşiv koleksiyonu, ’dan ’e kadar geçen süreci kapsayacak şekilde sanat ile ilgili birçok konuyu ele alır. Yarım yüzyıldan fazla bir süre için sanat literatürü sunan bu veri tabanı, ’den fazla dergiye ek olarak 25,’in üzerinde kitap incelemesini indeksler. Antikalardan sanat tarihine, moda tasarımından peyzaj mimarlığına, resimden heykele kadar sanat ile ilgili tüm konu başlıklarını kapsar.

 



Humanities & Social Sciences Index Retrospective:

Bu değerli araştırma kaynağı beşeri ve sosyal bilimlerin farklı alanlarındaki önemli dergileri yüksek kalitede indekslemektedir ve içerik ’ye kadar uzanmaktadır. Humanities & Social Sciences Index Retrospective: 1,’e yakın süreli yayın, 1,,’den fazla kayıt ve ,’den fazla kitap incelemesi indekslemektedir.

 

Palgrave Macmillan Dergileri

Nature Dergi Grubu’nun ’’PMJ All’’ dergi paketini oluşturmaktadır. İktisat, ekonomi, finans, sosyal bilimler, hukuk, yönetim bilimleri, filozofi ve hukuk alanlarında yayın yapan 47 dergiden oluşmaktadır. yılına kadar geriye dönük erişim sağlanmaktadır. Abonelik ile birlikte yılına kadar geriye dönük erişim verilir.


Social Sciences Index Retrospective: –

Sosyal ve beşeri bilimler alanında önemli dergileri indeksleyen bu kaliteli referans aracının içeriği ’lerin başına kadar uzanır ve içerisinde yaklaşık bir milyon kayıt bulunur.

 



OpenDissertations

1,,’den fazla doktora tezini tam metin olarak içerir.

OpenDissertations, yılları arasında Amerikan üniversiteleri tarafından kabul edilmiş yaklaşık , doktora tezine erişim sunmaktaydı. Daha sonra geliştirilen bu kaynak şu anda ’den günümüze kadar uzanan 1,,’den fazla doktora tezi içerir. OpenDissertations, orijinal basılı indeksi tam sayfa resim olarak gösterir ve yazar adı, başlık adı, konu adı ve üniversite adı taraması yapılabilir.

 

ProQuest Dissertations and Theses Global Full Text

İçerdiği 5 milyondan fazla tez ile , ProQuest Dissertations & Theses Global  dünyanın en kapsamlı tez koleksiyonudur.

Lisans üstü öğrenciler hazırlayacakları tez konularının daha önceden yazılmış olup olmadığını kontrol edebilirler

Öğrenciler, öğretim görevlileri  ve diğer araştırmacılar kendi bilimsel alanları ile ilgili tezlere erişebilirler

Yüksek kaliteli, çok disiplinli araştırma materyallerine anında erişim 

Çapraz tarama - ProQuest platform üzerindeki diğer dergi ve içerik türleri ile

Veritabanı yılında ilk kabul edilen Amerika tezinden, 17 yüzyıl dönemindeki Avrupa tezlerine kadar birçok tez için bibliyografik atıf içermektedir.

ProQuest Dissertations & Theses Global iLibrary of Conress'in resmi tez arşividir ve tüm dünyadan 'den fazla kurum ile işbirliği yapmaktadır. Her yıl veritabanına yeni tez eklenmektedir.

ProQuest Dissertations & Theses Global  haftalık olarak güncellenmektedir.

 

SCOPUS

  • Özetler, oldukça geniş kaliteli web sayfaları ve patent bilgisi olmak üzere 43 milyon kayıt
  • 5, ayrı yayıncıdan sağlanan ’ün üzerinde hakemli dergi ve bilimsel yayın
  • milyon konferans bildirisi
  •  kitap serisi
  • ScienceDirect,Reaxys, Engineering Village, Embase, Quosa ve diğer tüm Elsevier kaynaklarıyla uyumlu ve entegre bir şekilde çalışmaktadır.

YÖK TEZ MERKEZİ

Ulusal Tez Merkezi hizmetlerinin tamamı internet üzerinden verilmektedir. Yazarları tarafından Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanında arşivlenmesine ve internet üzerinden tam metin erişime açılmasına izin verilen tezler açık erişime sunulmaktadır.

 



Applied Science & Business Periodicals Retrospective:

döneminde yayınlanmış olan 2,’den fazla yayını indeksleyen yaşam bilimleri ve iktisadi idari bilimler alanındaki temel indekslerden biridir. Yaklaşık 4,5 milyondan fazla kayıtın yer aldığı veri tabanında, çevre mühendisliği, ekonomi, elektrik ve elektronik mühendisliği, enerji kaynakları ve araştırmaları, finans, havacılık ve uzay, endüstri mühendisliği, iletişim ve bilgi teknolojileri, iş sağlığı ve güvenliği, kimyasal maddeler ve eczacılık, maden mühendisliği, muhasebe, nükleer enerjisi ve mühendisliği, otomotiv mühendisliği, pazarlama ve satış, şirket birleşmeleri, ulaşım, uluslararası ticaret ve yayıncılık ve daha pek çok konuda birincil öneme sahip yayınları içerir.


Applied Science & Technology Index Retrospective:

Bu arşiv veri tabanı ve yılları arasındaki önemli bilimsel çalışmalara, tartışmalı konuların çözümlerine, yenilikçilerin bulgularına ve teknolojinin gelişmesine adına yapılan araştırmalara ışık tutan mükemmel bir referans kaynağıdır. 1,’den fazla süreli yayındaki 3 milyonun üzerinde makaleyi barındıran Applied Science & Technology Index Retrospective: , aynı zamanda kitap incelemelerini özetleri ile indekslerken, Industrial Arts Index () tam dosyalarını da içerir.

 

IEEE ( Institute of Electrical and Electronics Engineers)

Elektrik-elektronik mühendisliği, bilgi teknolojisi, bilgisayar, biyomedikal mühendisliği, fizik vb. konularda 3 Milyondan fazla tam metin erişim vermektedir. Kaynaklar PDF ve HTML formatında taranabilir. ' den fazlası Türk olan Milyon yazar mevcuttur.

dergi,  bildiri, standart, ' den fazla eğitim kursu ve her ay eklenen doküman ve INSPEC abstract ve atıf bibliyografyalarını içerir. 
 

 

Hayalimdeki atıf indeksi: Web of Scopus

[avatar user=&#;cemozel&#; /]
Cem ÖZEL
Kullanıcı Hizmetleri Müdürü/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Web of Science ve Scopus atıf indekslerini kullanmaktan çok hoşlanıyorum. Elimi ne zaman bu iki atıf indeksine atsam, yeni bir şeyler keşfedebiliyorum. Bu iki mecra, benim için bir laboratuvar gibi. Yazılarımın önemli bir kısmı da bu iki indeksten beslenerek ortaya çıkıyor. Bu iki indeksteki bilgi birikimim giderek artıyor. saat kuralındaki süreyi geçeli çok oldu. Belki bir ders kitabı ya da bir giriş kitabı yazacak kıvama geldim diyebilirim.

Web of Science ilk göz ağrım. Onu çok seviyorum; ama Scopus’un yenilikçi ve atılgan tavrını da çok seviyorum. Gönül istiyor ki, ikisinin karışımından bir sinerji yaratılsa ve ortaya da her ikisinin isminden uyarlanarak Web of Scopus ismiyle daha güçlü bir kaynak çıksa. Bildiğiniz üzere sinerji yaratmak demek, en basit tabirle bir ile birin toplamından üç elde etmektir. Buradaki maksadımız da tam buna örnek bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Her ikisinin en güzel yanlarını alarak bir de bunlara bu iki veritabanında henüz olmayan; ancak bir kullanıcı olarak, görünmesini istediğimiz özellikleri de eklediğimizde çok daha güçlü bir atıf indeksini ortaya çıkarmak mümkün.

Web of Science’ın kaliteye verdiği önem ya da mükemmeliyetçi yaklaşımı, dergileri indekslerken çok seçici oluşundan anlaşılabilmektedir. Scopus’un neredeyse yarısı kadar yayını indeksliyor. Yine bunun yanı sıra konu başlıkları konusunda muazzam bir çeşitlilik ve zenginlik sunuyor. Konu başlıkları ile ilgili yeni özellikler ekleyerek de bu gücünü ulaşılmaz kılma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Scopus ise bu konuda dar alanda kısa paslaşmalar yapıyor.

Web of Science basit arama kriterlerini çok geniş tutarak neredeyse gelişmiş arama özelliğini kullandırmıyor bile. Gelişmiş arama kısmında da, bu sefer Scopus devreye giriyor. Hayatımda tanık olduğum en başarılı gelişmiş arama yöntemini Scopus’ta gördüm. O kadar çok çeşit sunuyor ki kullanıcıya, inanılmaz analizler yapabiliyorsunuz.

Web of Science, çıkan sonuçları excel’e kaydetmek istediğimizde kullanıcının başını ağrıtmadan kullanıcı dostu bir yaklaşım sergiliyor. Scopus, bu anlamda kullanıcıyı biraz uğraştırıyor.

Web of Science’ın son güncellemelerinde, çıkan sonuçları yayınevlerine göre sort etme seçeneği sunması, ufkumuzu açıyor ve bize yeni analizlerin kapılarını aralıyor. Scopus’ta henüz bu özellik yok.

Web of Science’ta, sonuçlar üzerinde analiz yapılacağı vakit, çoklu verilerde yanılgıya düşmenizi engelleyen özellikler var. Örneğin aşağıdaki görselde pek çok başlık var; ancak bazen yer darlığından dolayı bütün başlıklar bu listede yer almayabiliyor. Siz sayfa içinde klavyeden ctrl+f yapıp tarama yaptığınızda bu listenin görünmeyen kısımlarındaki alandan tarama yapamıyorsunuz; ama aşağıdaki görselde kırmızı ile gösterilen bir arama kutucuğu sayesinde istediğinize ulaşmak mümkün. Bunun yanı sıra yine aşağıdaki görselde göreceğiniz üzere, yeri geliyor bir “Select all” seçeneğine bile çok ihtiyaç duyuyorsunuz. Onun da aktif olarak yer alması güzel bir özellik. Scopus’ta da bu özelliği görmeyi isterdik. Bununla birlikte her ikisinde de aza ya da çoka göre sort yapmasını bir kullanıcı olarak görmek istiyoruz. Örneğin Scopus yayın yılı açısından Web of Science’tan çok daha geniş; ancak bütün yılları ilk etapta göstermiyor. Bu da şöyle bir tespitte bulunmamıza neden oluyor: Doğru ama eksik bilgi. Diyelim ki ben bütün veriler üzerinde bir analiz yapıyorum. Bu verilerin hangi yıllara ait olduğunu görmek istesem, ilk sayfadaki yıllar beni yanlışa sevk edebilecektir; ancak ben, var olanları “Select all” seçeneği olmadığı için tek tek seçip exclude butonuna tıkladığımda geri kalan yılları ikinci aşamada getiriyor karşımıza. Bu şekilde bir çözüm üretemeyen bir kullanıcı, doğru olduğunu sanıp eksik bilgiyle yetinebiliyor.

 

“Sort by” kısmı çok zengin seçenekler sunmaktadır. Örneğin Web of Science’ın son sürümünde eklenen ve her bir makalenin sağında yer alan “referans”ların da görülmesini, faydalı bir özellik olarak doğru bulmakla birlikte neden “sort by” kısmında Referanslara göre de sort edilmediğini merak ediyoruz. Madem böylesi güzel bir özellik eklenmiş, biz de bundan faydalanmak isteriz. Örneğin kendi üniversitemde en çok hangi yazarlar kaynakça kullanıyor bilgisini otomatik olarak görmek ve devamında farklı analizler yapmak pek hoş olurdu. Scopus’ta da yayınların referans bilgilerini gösterme ve birden fazla yayının referanslarını tek bir yerde görebilme seçeneği varken, bu güzel özelliklerini içeride bir yerlerde muhafaza etmişler. Bence bu özelliği gün yüzüne çıkarmaları gerekmektedir.

Her iki indekste yazarların makalelerinin her birinin self citation’ına bakmak istediğimizde, Scopus bunu doğrudan verebiliyorken, Web of Science veremiyor. Web of Science’ta tek tek bakmamız gerekiyor.

Yöntemleri farklı olsa da her ikisi de eksik atıfları gösterme konusunda başarılılar.

Tarama içinde tarama yapabilme seçeneği, kullanıcının o kadar çok işine yarıyor ki, süreli yayınlar ya da web keşif araçlarında yapamayacağınız örneğin aynı anda birden fazla dergide tarama yapabilme ya da konusu bilgi bilimi olan bütün yayınların içinde tarama yapabilme imkanı müthiş bir özellik.

Bi’ oturuşta aklıma gelen özellikler bunlar. Aslında ben sadece buzdağının görünen kısmıyla yetindim. Tek bir özellik üzerinden bile bir yazı yazılabilir. Uzadıkça dikkatiniz dağılır, endişesiyle burada bitiriyorum. Hem Web of Science’ın hem de Scopus’un çok kullanışlı özellikleri var. Bütün bu özellikler tek bir atıf indeksinde yer alsa harika analiz deneyimleri yaşamak, işten bile değildir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası