avukat vekalet noter ücreti / Noter Vekalet Ücretleri Genel Vekaletname Verme Ücreti – funduszeue.info

Avukat Vekalet Noter Ücreti

avukat vekalet noter ücreti

GÜNCELLENMİŞ NOTER ÜCRETLERİ Noter vekalet ücretleri, ev, tarla, dükkan, arsa satışı noter ücret listesi…

Noterler, belirli işlemleri hukuki ve güven çerçevesinde belirli ücret karşılığında yapan kurumlardır. Hiçbir noter fiyatları kendisi belirleyemez ve belirlenen ücret tarifesini uygulamak zorundadır. Noter vekalet ücretleri ise vekaletname türüne göre farklılık göstermektedir. Peki, güncellenmiş noter ücretleri ne kadar? Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, noter ücretleri % zamlandı. Buna göre; plaka değişim ücreti TL olurken, noter araç alım satım ücreti ise TL oldu. Bu gibi işlemlerin yanında noterde; örnek çıkartma, vekaletname, tespit ve ifade tutanağı, piyango-Kur’a ve toplantı tutanağı, şahadetname gibi birçok işlem yapılabiliyor. İşte, Noter vekalet ücretleri, ev, tarla, dükkan, arsa satışı noter ücret listesi…

 

 

GÜNCELLENMİŞ NOTER ÜCRETLERİ

Adalet Bakanlığı, noter ücretleri tarifesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Noter işlemlerinde yüzde oranında artış yaşandı. Buna göre; noterler taşınmaz sözleşmelerinde, satış konu taşınmazın satış değerinin binde 1’i oranında ücret almak zorunda. Bu ücret TL’den az, 4 bin TL’den ise fazla olamayacak.

Noterlerin, yaptıkları işlemlerden harçlar kanununa göre aldıkları harçların yüzde 30'u oranında tahsil ettiği noter ücretinde alt sınır 8,66 TL'den 17,32 TL'ye, vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesi ücreti ,91 TL'den ,82 TL'ye, hazırlanan her bir sayfadan alınan yazı ücreti 11,88 TL'den 23,76 TL'ye, tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak alınan ücret ise 3,71 TL'den 7,42 TL'ye çıkarıldı.

NOTER ÜCRETLERİ NE KADAR?

Noterlerin, yaptıkları işlemlerden harçlar kanununa göre aldıkları harçların yüzde 30'u oranında tahsil ettiği noter ücretinde alt sınır: 17,32 TL'ye

Vasiyetname ve vakıf senedi düzenleme ücreti: ,82 TL'ye

Hazırlanan her bir sayfadan alınan yazı ücreti: 23,76 TL'ye

Tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak alınan ücret: 7,42 TL

TESCİL ÜCRETİ

Kanun uyarınca tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak 7,42 lira tescil ücreti talep edilecek.

Noterler, saklayacakları emanetler için maktu olarak yıllık 54,88 lira ücret alacak. Tutanakla yazılı emanetler birden fazla olsa dahi, tek saklama ücreti istenecek.

Defterlerin açılış onaylamasından, sayfaya kadar olanlardan 7,42 lira, sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 2,78 lira onaylama ücreti alınabilecek. sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı 50 sayfaya kadar olduğu takdirde ücret alınmayacak, 50 ve daha fazla olduğunda 2,78 lira ücret talep edilecek.

Noterlerin, kanunda öngörülen bildirim yükümlülükleri doğrultusunda yazacakları her yazı için bildirim ücreti 7,42 lira olacak.

Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi dışında iş yapmak veya Noterlik Kanunu'nun 55'inci maddesi hükmü uyarınca evrak ve defterleri götürmek için daireden ayrıldıklarında gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 94,12 lira yol ödeneği alacak. Noterlik dairesi dışında piyango, özel ve resmi kuruluşların kura, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak tutanak düzenlemeleri halinde, noterler ve imzaya yetkili vekilleri gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için lira 28 kuruş yol ödeneği alacak.

Aracılıkta ise aracı noter, işin gerektirdiği her türlü giderden başka, her işlem için maktu olarak 5,30 lira aracılık ücreti talep edecek.

Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi işlemlerinde, noter ücreti ile yazı ücreti tarifenin ilgili hükümleri doğrultusunda ücretlendirilecek.

NOTER VEKALET ÜCRETLERİ

Tapu vekalet ücreti: TL

Avukat vekaletname ücreti: ,30 TL

Araç alım satım vekalet ücreti: TL

Boşanma davası vekaletname ücreti: ,32 TL

İhtarname ücreti: TL

Muhasebe vekalet ücreti: Ortalama TL

 

 

RESMİ VEKALET ÜCRETİ

Resmi vekalet ücreti, bir avukat veya hukuk bürosunun belirli bir hukuki işlem veya davada temsil etmek için aldığı ücrettir. Resmi vekalet ücretleri, Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenir ve uygulanır.

Türkiye'de resmi vekalet ücretleri, her yılın Ocak ayında Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"ne göre belirlenir. Bu tarifede, avukatların aldığı ücretler, davaların niteliği, tutarı ve karmaşıklığına göre farklılık gösterir.

Örneğin, Türkiye Barolar Birliği'nin yılında yayınladığı tarifeye göre, işçi alacakları davaları için alınacak resmi vekalet ücreti en düşük TL, en yüksek ise TL olarak belirlenmişti. Benzer şekilde, boşanma davaları için alınacak resmi vekalet ücreti en düşük TL, en yüksek ise TL olarak belirlenmişti.

Ancak, avukatların resmi vekalet ücretlerinde belirli bir alt ve üst sınır yoktur. Bu nedenle, avukatlar genellikle davaların niteliği, karmaşıklığı ve süresine göre kendi belirledikleri bir ücret üzerinden çalışırlar.

NOTER ARAÇ DEVİR ÜCRETİ

Noter araç devir ücreti, araç satışı veya devri sırasında noter tarafından alınan resmi ücrettir. Bu ücret, Türkiye Noterler Birliği tarafından belirlenir ve uygulanır.

Türkiye Noterler Birliği'nin yılı için belirlediği tarifeye göre, araç devir ücreti, aracın değerine göre değişiklik gösterir. Aracın değeri, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ÖTV oranlarına göre hesaplanır.

yılı itibarıyla, aracın değeri TL'ye kadar olanlarda noter araç devir ücreti TL iken, aracın değeri TL'den fazla olanlarda noter araç devir ücreti TL olarak belirlenmişti.

Noter araç devir ücreti dışında, araç satışı veya devri sırasında diğer masraflar da oluşabilir. Örneğin, araç sahibi tarafından ödenmesi gereken MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), trafik sigortası, ruhsat harcı gibi masraflar bulunabilir.

Noterlik Ücreti

Noterlik ücreti son zamanlarda oldukça artmıştır. Notere giden vatandaşlar bu konudan çok muzdariptir. Sayılı Noterlik Kanununda yer alan düzenleme uyarınca Noterlik bir kamu hizmeti olup noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar. Her asliye ve münferit sulh mahkemesinin bulunduğu yerde, o mahkemenin yargı çevresindeki noterlik işlerini görmeye yetkili olmak üzere bir noterlik kurulur. Noterlerin görevleri aynı kanunun sekizinci kısmında düzenlenmiş olup noterlerin genel görevleri şu şekildedir;

  • Yapılması kanunla başka bir makam, merci veya şahsa verilmemiş olan her nevi hukuki işlemleri düzenlemek,
  • Kanunlarda resmi olarak yapılmaları emredilen ve mercileri belirtilmemiş olan bütün hukuki işlemleri bu kanun hükümlerine göre yapmak,
  • Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmak ve bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi hâlinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh vermek, taşınmaz satış sözleşmesi yapmak,
  • Sayılı Noterlik Kanununa uygun olarak dışarıda yazılıp getirilen kağıtların üzerindeki imza, mühür veya herhangi bir işareti veya tarihi onaylamak,
  • Bu kanun hükümlerine göre yapılan işlemlerin dairede kalan asıl veya örneklerinden veya getirilen kağıtlardan örnek çıkarıp vermek,
  • Belgeleri bir dilden diğer dile veya bir yazıdan başka bir yazıya çevirmek,
  • Protesto, ihbarname ve ihtarname göndermek,
  • Kanunen tescili gereken işlemleri tescil etmek,
  • Noterlik Kanunu ve diğer kanunlarla verilmiş sair işleri yapmak.

Sayılan bu görevler haricinde noterlerin özel olarak sayılan ve aynı kanunda sayılmış görevleri de bulunmaktadır. Noterlerin iş ve işlemleri nedeni ile alacakları ücretler Sayılı Kanunun &#;Noterlerin Alacakları Ücretler&#; başlıklı Maddesinde düzenlenmiştir. Noterlerin yaptıkları işlemlere ait harç üzerinden hesaplanacak ücretleri ile vasiyetname ve vakıf senedi düzenlenmesinden alınacak ücretler, yazı, bir dilden diğer dile veya bir yazıdan diğer yazıya çevirme, karşılaştırma, tescil, emanetlerin saklanması ve kanunlarında harç, vergi ve resimlerden bağışık olduğu yazılı işlemler ile defter onaylanmasından ve kanunun ücret almayı öngördüğü sair işlemlerden alacakları ücretler ve noterlerle imzaya yetkili vekillerinin yol ödeneğinin miktarı, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alındıktan sonra Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenecek bir tarife ile tespit olunur. Bugün Kadim Hukuk ve Danışmanlık olarak, Noterlik Ücreti ve Noter Ücret Tarifesini anlatacağız.

noterlik ucreti ne kadar

Noterlik Ücreti Nedir ve Neden Ödenir?

Yukarıda kısaca izah edildiği gibi noterlik ücretinin belirlenmesine ilişkin esaslar Sayılı Noterlik Kanununda yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre, noterlerin yaptıkları işlemlere ait harç üzerinden hesaplanacak ücretleri ile vasiyetname ve vakıf senedi düzenlenmesinden alınacak ücretler yazı, bir dilden diğer dile veya bir yazıdan diğer yazıya çevirme, karşılaştırma, tescil, emanetlerin saklanması ve kanunlarında harç, vergi ve resimlerden bağışık olduğu yazılı işlemler ile defter onaylanmasından ve kanunun ücret almayı öngördüğü sair işlemlerden alacakları ücretler ve noterlerle imzaya yetkili vekillerinin yol ödeneğinin miktarı, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alındıktan sonra Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenecek bir tarife ile tespit olunur. Buna göre güncellenen yılı noterlik ücreti şu şekilde:

  • Düzenleme ücreti: ,82 TL
  • Çevirme ücreti: ,62 TL
  • Yol ödeneği: 94,12 TL
  • Emanetlerin saklanması ücreti: 54,88 TL
  • Yazı ücreti: 23,76 TL
  • Karşılaştırma ücreti: 23,76 TL
  • Harç, damga vergisi ve resimden muaf işlemlerle kamulaştırma tebliğlerinde noter ücreti: 19,90 TL
  • Noter ücreti: 17,32 TL
  • Elektronik Tespit Ücreti: 10,60 TL
  • Tescil ücreti: 7,42 TL
  • Defter onaylama ücreti: 7,42 TL
  • Bildirim yazı ücreti: 7,42 TL
  • Aracılık ücreti: 5,30 TL

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan güncellenmiş noterlik ücret tariflerinde şu açıklamalara yer verildi: Noterlik işleminin başka bir noter aracılığı ile yapıldığı hallerde, aracı notere ödenecek ücretler de tarifede gösterilir. Tanıklık ve onaylama şerhlerinden yazı ücreti alınmaz. Tarifede gerekli görülecek değişiklikler her yıl Mart ayında yapılır. Yeni tarife yürürlüğe girinceye kadar eski tarife uygulanır.

Aşağıda detaylı şekilde noterlik ücreti belirtilecektir.

noter ucreti ne kadar

Yılında Noterlik Ücreti: Hangi İşlemler İçin Hangi Ücretler Uygulanacak?

yılı Noterlik Ücret Tarifesi Mart ayında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Noterlik Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde hazırlanan tarifeye göre Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanununa göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alacaklardır.

Noterlik Ücreti, bir noterlik işleminde 17,32 TL&#;den az olamaz. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1&#;i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz. Noterler, yaptıkları taşınmaz satış sözleşmelerinden bu fıkrada belirlenen noter ücreti dışında herhangi bir ücret alamaz.

Noterler tarafından yapılan işlemlere ilişkin ücret sınıflandırması şu şekildedir.

  • Düzenleme ücreti; Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden ,82 TL düzenleme ücreti alırlar. Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir. Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alınır.
  • Yazı ücreti; Noterler, her ne suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 23,76 TL yazı ücreti alırlar. Yukarıdaki fıkrada gösterilen kağıtların örneklerinin iş sahibinin istek ve onayı üzerine, noterlik dairesinde fotokopi yoluyla çıkartılması halinde, bu örneklerin her sayfası da aynı ücrete tabidir.
  • Çevirme ücreti; sayılı Noterlik Kanununun üncü maddesi hükmü uyarınca, noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından ,62 TL çevirme ücreti alınır. Bir dilden diğer dile veya bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların 10 veya daha az satırı içeren sayfalarından birinci fıkrada gösterilenin yarısı kadar ücret alınır.
  • Karşılaştırma ücreti; Dışarıda yazılıp onama veya tebliğ için noterliğe getirilen kağıtların karşılaştırılmasından (asıllar hariç) sayfa başına 23,76 TL ücret alınır. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemlerden de bu ücret aynen alınır.
  • Tescil ücreti; Kanun uyarınca tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak 7,42 TL tescil ücreti alınır.
  • Emanetlerin saklanması ücreti; Noterler, saklayacakları emanetler için (emanet ister eşya, isterse kıymetli evrak olsun) maktu olarak yıllık 54,88 TL ücret alırlar. Tutanakta yazılı emanetler birden fazla olsa dahi, tek saklama ücreti alınır. Emanetlerin saklanması ayrıca gideri gerektirmekte ise noter, birinci fıkra uyarınca alacağı ücretten başka, bu sebeple yapacağı gerçek gideri de ilgilisinden alır. Emanetler birden fazla kişilere ait ise, emanetlerin miktarına ve kapladığı yere göre, gider aralarında paylaştırılır.
  • Harç, damga vergisi ve resimden muaf işlemlerle kamulaştırma tebliğlerinde noter ücreti; Noterler, özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen, ancak değer içeren işlemlerden, harç alınmış olsa idi alınması gereken harcın % 30&#;u oranında noter ücreti alırlar. Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar.

Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır. Kamulaştırma Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak kamulaştırma tebliğlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.

  • Defter onaylama ücreti; Defterlerin açılış onaylamasından, yüz sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 7,42 TL, yüz sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 2,78 TL onaylama ücreti alınır. Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 2,78 TL ücret alınır.
  • Bildirim yazı ücreti; Noterler, kanunda öngörülen bildirim yükümlülükleri doğrultusunda yazacakları her yazı için 7,42 TL bildirim yazı ücreti alırlar
  • Yol ödeneği; &#; Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi dışında iş yapmak veya Noterlik Kanununun 55 inci maddesi hükmü uyarınca evrak ve defterleri götürmek için daireden ayrıldıklarında gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 94,12 TL yol ödeneği alırlar. Noterlik dairesi dışında piyango, özel ve resmî kuruluşların kur’a, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak; tutanak düzenlemeleri halinde, noterler ve imzaya yetkili vekilleri gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için ,28 TL yol ödeneği alırlar.
  • Aracılık ücreti; Aracı noter, işin gerektirdiği her türlü giderden başka, her işlem için maktu olarak 5,30 TL aracılık ücreti alır.
  • Elektronik İşlemler; Noterlik işlemlerinin elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile yapılması halinde de bu Tarife hükümlerine göre ücret alınır.
  • Elektronik Tespit Ücreti; Elektronik ortamdaki durum, görüntü, işlem veya benzeri her türlü verinin tespiti işlemlerinde, noter ücreti ile hazırlanacak tutanak için yazı ücreti bu Tarifenin 1 inci ve 3 üncü maddelerinde yer alan hükümler doğrultusunda alınır. Tespiti yapılan verinin KB a kadar olan kısmı için 10,60 TL, sonraki her KB için ise 5,30 TL ücret alınır.
noterlik ucreti
  1. Noterlik İşlemleri ve Ücretlendirme: Gayrimenkul Satış ve Devir İşlemleri

Noterlik Kanununda da yer alan düzenlemeye göre taşınmaz satış sözleşmeleri noterde yapılabilmektedir. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1&#;i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz. Noterler, yaptıkları taşınmaz satış sözleşmelerinden bu fıkrada belirlenen noter ücreti dışında herhangi bir ücret alamaz.


  1. Noterlik İşlemleri ve Ücretlendirme: Vekaletname ve İkametgah İşlemleri

  • Bir kimsenin belirli iş ve işlemlerini kendi adına yapmaya bir başkasını yetkili kılmasına vekalet vermek, verilen yazılı belgeye ise vekaletname denir. Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin Mart ayı itibariyle güncel ücreti TL’dir.
  • Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir. İkamete dair işlemlerde prosedür farkı dolayısıyla kişinin Türk Vatandaşı mı yabancı uyruklu mu olduğuna göre farklı ücretler gündeme gelebilir. İkamete ilişkin işlem ücretleri Türk vatandaşları için ortalama ,00 TL, yabancı uyruklu kişiler için ise ,00 TL ile ,00 TL arasında değişmektedir.

  1. Noterlik İşlemleri ve Ücretlendirme: Yeminli Tercümanlık ve Tasdik İşlemleri

  • sayılı Noterlik Kanununun üncü maddesi hükmü uyarınca, noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından ,62 TL çevirme ücreti alınır. Bir dilden diğer dile veya bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların 10 veya daha az satırı içeren sayfalarından birinci fıkrada gösterilenin yarısı kadar ücret alınır.
  • Noterlerde yapılan bir diğer işlem türü de yeminli tercümanlık ve tasdikname işlemleridir. Uygulamada en çok rastlanılan tercüme belgesi diploma ve transkript tercümesidir. Mart itibariyle güncel diploma tercüme ve tasdik işlem ücreti TL iken Transkript tercüme ve tasdik ücreti ila TL arasında değişmektedir.

  1. Noterlik İşlemleri ve Ücretlendirme: Borç Senedi, İpotek ve Teminat Mektupları İşlemleri

  • Bir borca karşılık olarak düzenlenen ve borç bedelinin ileriki bir zamanda ödeneceğini teminat eden belgeye borç senedi denmektedir.

Borç senedinde;

  • Düzenlenme tarihi,
  • Vade tarihi,
  • Ödeme ve Düzenlenme Yeri
  • Düzenleyenin ad- soyad ve imzası
  • Ödenecek kişi bilgisinin

Yer alması gerekmektedir. Borç senedinin zorunlu unsurları taşıması gerektiğinden alelade hazırlanabilecek bir evrak değildir. Noterlerde hazırlanan borç senedi için alınacak ücret senet miktarına göre değişmektedir. Yaklaşık bir tahmin için; senette yazılı miktarın %0 9,48’i harç olmak üzere bu harca TL eklenerek toplam ücret bulunabilir.


  1. Noterlik İşlemleri ve Ücretlendirme: Kanuni İhtarname ve Protesto İşlemleri

  • İhtarname; hukuki bir mevzuya ilişkin olarak muhataba, ihtar edenin hak ve yetkilerini, muhatabın yüküm ve sorumluluklarını, bu yüküm ve sorumlulukları yerine getirmemesi durumunda karşılanacağı hukuki sonuçları bildirmek için düzenlenen yazılı belgedir. Noterlerde yapılan her işlem gibi sayfa sayısı değiştikçe ücret miktarı değişse de ihtarname için yaklaşık olarak TL ödemeniz gerekecektir.
  • Protesto, özel bir ihtarname şeklidir. Vadesi gelmiş fakat ödenmemiş bir senet dolayısıyla borçluya karşı ödeme protestosu çekilebilecektir. Protesto çekme ücreti de ihtarname ücretiyle aşağı yukarı aynı olup TL’dir.

Güncellenmiş Noter Vekalet Ücretleri&#; Noter Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Güncellenmiş Noter Vekalet Ücretleri&#; Noter Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Günümüzde noterden araç satışı, tarla tapu vekaleti ve avukat vekalet verme ücreti sıkça araştırılıyor. Toplumsal yaşamda bireylerin yoğun olarak noter yerlerine işleri düşmekte. Burada gerçekleştirilen hizmetlerin de belli oranda bir ücret karşılığı var. Noterler kendi isteklerine göre hizmet ücreti belirleyemez. ’te noter araç alım satı masrafı TL’dir. Plaka değişimi yapılacaksa da TL ödenir. Noterlerde onlarca farklı işlem yaptırma imkanı var. Tercüme, araç satışı, plaka değiştirme, muhasebe vekaleti, diploma onayı yılında en fazla işlem gören noter hizmetleri.

Kendisinin ilgilenemeyeceği durumlarda başka birine vekalet vererek işlerini halletmek isteyen vatandaşlar notere giderek vekalet verir. Vekalet verilen kişi ise verenin yerine alış ve satış işlemlerini gerçekleştirebilir. Vekaletname verirken veren kişiden noter tarafından vekalet ücreti istenir. Araç satışı, ev satışı, arsa satışı, avukat, muhasebe için noterden verilecek olan vekalet için bir ücret tahsil edilir. Bu ücretler vekalet türünü göre farklılık gösterir. araba satın almak için noterden verilen vekalet için farklı ücret, avukata verilen vekalet için ise farklı ücret talep edilir. Bu yazımızda her bir vekalet türü için istenen ücretleri detaylı olarak paylaşacağız. yılında noter vekalet ücreti ne kadar? Noter tapu umumi vekalet ücreti, araç satışı vekalet ücreti gibi merak ettiğiniz tüm soruların yanıtına ulaşabileceksiniz.

Müvekkil herhangi bir dava için avukata gittiği zaman, avukat ile arasında sözleşme ile belirlenen bir ücret belirlenir. Bu ücrete ise vekalet ücreti denilir. Bu ücret davacı tarafından avukata ödenmektedir. Vekalet ücreti hesaplamasında bir çok farklı kriter bulunmaktadır. Fakat avukatlık dışında da herhangi bir konu için birine vekalet vermek isteyenler noter ücretini merak ediyor. Yani bir araç alacağı zaman birine vekalet vermek isteyen kişi noterde ne kadar ücret ödeyeceğini araştırıyor. Dilerseniz eve noterde çalışan yetkili birisini çağırıp notere gitmeden işlerinizi halledebilirsiniz. Bu yazıda her ikisi içinde yardımcı olacak yazılara yer verdik.

Vekaletname Nedir?
Vekaletname, bir kişi tarafından başka bir kişiye bazı durumlarda resmi işlerini halledebilmesi için noter aracılığıyla verilen bir belgedir. boşanma davaları, araç, arsa alım satımları, intikal işlemleri vb. konularda verilir. Vekalet veren kişinin 18 yaşından büyük olması ve akli dengesinin yerinde olması gereklidir. Vekalet çeşitleri;

  • Gayrimenkul alım ve satımı
  • Genel Vekaletname
  • Tapu işleri için verilen vekaletname
  • Veraset ve intikal için verilen vekalet
  • Boşanma davası için verilen vekaletname
  • Şirketlerin vermiş olduğu vekaletname
  • Hisse devrine ilişkin vekaletname
  • Satış vadi yapmak için verilen vekaletname
  • Tanıma ve tenfize ilişkin verilen vekaletname

Vekaletname noter tarafından düzenlenir. Vekalet verecek ve verilecek olan kişinin kimlik bilgilerine ihtiyaç vardır. Vekalet veren kişiye hangi konularda vekalet vereceği sorularak vekaletnameye eklenir. Düzenleme yapıldıktan sonra vekaletname vekalet veren kişiye imzalatılır ve bir nüshası noterde kalır, diğer nüshası ise vekalet veren kişiye verilir. Kişi daha sonra bu vekaletnameyi vekalet verdiği kişiye vererek yetki vermiş olduğu konularda işlem yapmasını sağlar. Ayrıca evlilik işlemlerinizde nikah vekaletnamesi vererek nikah işlemlerinizi uzaktan halletmiş olursunuz.

Noter Vekalet Ücreti
Noter vekalet ücretleri yılında listedeki gibidir;

  • Tapu vekalet ücreti: TL olarak belirlenmiştir.
  • Avukat vekaletname ücreti: ,30 Tl olarak belirlenmiştir.
  • Araç alım satım vekalet ücreti: TL olarak belirlenmiştir.
  • Boşanma davası vekaletname üreti: ,32 TL olarak belirlenmiştir.
  • İhtarname ücreti: TL ile TL arasında değişmektedir.
  • Muhasebe vekalet ücreti ortalama TL’dir.

Avukat Vekalet Ücreti
Avukata vekalet verme ücreti 2 başlıktan oluşur. Bunlar resmi vekalet ücreti ve akti vekalet ücretidir.

Resmi vekalet ücreti: Avukatlık asgari ücret tarifesinin 3. bölümünde yer alar oranlara göre belirlenir. Davayı kaybeden tarafın aleyhine ve davayı kazananın lehine kazanmış olduğu miktarlar ile orantılı bir şekilde hükmedilen, icra dosyasında ise takip çıkış miktarına göre hesaplanan ve borçu tarafın ödemesi gereken vekalet ücretidir.

Akti vekalet ücreti: Vekil olan avukat ile müvekkil arasında yapılan sözleşme ile belirlenmiş olan vekalet ücretidir. Bu ücreti ödeyecek olan kişi davayı avukata veren olan kişidir.
Noter avukat vekalet ücreti yılında ,30 TL’dir.

Herhangi bir konuda avukatınıza vekalet vermeniz gerekir ise bunun için notere bir ücret ödemeniz gerekecektir. Vermiş olduğunuz vekalet iptali için azilname dilekçesi vermeniz gerekmektedir. Azilname örneği dilekçesini, vekaletten vazgeçmek için inceleyip düzenleyerek notere verebilirsiniz.

Başka İldeki Birine Vekalet Verme
Vekalet vereceğiniz kişi eğer farklı bir ilde yaşıyorsa, vekalite verecek olan kişinin TC. kimlik kartının fotokopisini taratarak size mail olarak göndermesi yeterli olacaktır. Bilgisayardan kimlik fotokopisini yazdırıp kendi kimliğiniz ile birlikte notere giderek vekalet verebilirsiniz. Böylelikle vekalet vereceğiniz kişinin bulunduğunuz ile gelmesine gerek kalmaz. Daha sonra çıkarmış olduğunuz vekaleti göndereceğiniz kişiye PTT posta yolu ile gönderebilirsiniz.

Araç Satışı Vekalet Ücreti
Araç alış ve satışı son yıllarda ülkemizde artmış durumda. Fiyatların oldukça artmış olduğu ikinci el pazarında satışlarda dur durak bilmiyor. Özellikle de al sat yapanların giderlerinden biride noter ücretleridir. Araç alım satımı yapanların en çok merak ettiği konulardan biride noter vekalet ücreti yılında ne kadar oldu sorusudur. Almış olduğu araçtan kar etmek isteyen vatandaşlar noter ücretini de bir gider kalemi olarak gördüğü için ne kadar olduğunu merak ediyor.

Araç Satışı İçin Noterden Vekaletname Verme Ücreti yılında TL‘dir.

Eğer farklı bir ilde araç bulduysanız ve gitme şansınız yok ise o ilde tanıdığınız bulunuyorsa, o kişiye vekalet vererek aracı sizin adınıza almasını isteyebilirsiniz. Notere giderek aracı sizin adınıza alacak olan kişiye vekalet çıkarabilirsiniz. Kimlik bilgilerinizi ve araç almak için vekalet çıkaracağınızı bildirirseniz noter size yardımcı olacaktır. Almış olduğunuz vekaletnameyi posta yolu ile aracı sizin adınıza alacak olan kişiye gönderebilirsiniz.

Araç Satışı Noter İşlemleri ve Ücretleri
İkinci el araç satışlarında devir ücreti aracı alan kişi tarafından ödenir. Eğer aralarında bir anlaşma yok ise satıcı notere herhangi bir ücret ödemez. Fakat araç satışından önce olan trafik cezaları ve vergi borcu gibi ödemelerin satıcı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Aksi halde noterde aracın satışı gerçekleşmez. Araç alım satımında noterde aşağıdaki ücretler ödenir.

  • Sıfır araç tescili ücreti: TL
  • İkinci el araç plakası değişmeden: TL
  • İkinci el araç plakası değişiştirilirse: TL
  • Noter ihtarname ücreti: TL ile TL arasında değişmektedir.

Araç satışı sırasında notere ödenmesi gereken ücretler alıcı tarafından ödenir. Alıcı tarafından notere yılında TL ücret ödenir.

Noter Tapu Vekalet Ücreti
Size ait olan herhangi bir gayrimenkul hakkında söz sahibi olabilmesi için başka bir kişiyi yetkilendirebilmeniz için vekalet vermeniz gerekmektedir. Bu yetki ile vekalet verilecek olan kişiye genel veya sınırlı yetki verebilirsiniz. Vermiş olduğunuz yetkiler doğrultusunda vekalet verilen kişi sizin adınıza resmi işlerde söz sahibi olur. Noterde vekalet vermek için vekalet verecek olan kişinin son 6 ayda çekilmiş olan 2 adet fotoğrafı ve kimliği, vekalet verilecek olan kişinin ise kimliği gereklidir.

Noterde verilecek olan tapu vekalet ücreti TL’dir. Bu tutar vekaletin ayrıntısına göre değişiklik gösterebilir.

Size ait olan herhangi bir gayrimenkul hakkında söz sahibi olabilmesi için başka bir kişiyi yetkilendirebilmeniz için vekalet vermeniz gerekmektedir. Bu yetki ile vekalet verilecek olan kişiye genel veya sınırlı yetki verebilirsiniz. Vermiş olduğunuz yetkiler doğrultusunda vekalet verilen kişi sizin adınıza resmi işlerde söz sahibi olur. Noterde vekalet vermek için vekalet verecek olan kişinin son 6 ayda çekilmiş olan 2 adet fotoğrafı ve kimliği, vekalet verilecek olan kişinin ise kimliği gereklidir.

Noterden Genel Vekalet Ücreti TL ile TL arasındadır. En doğru tutarı noterden öğrenebilirsiniz.

Muhasebeciye Vekalet Verme Ücreti
Kurmuş olduğunuz şirketle ilgili muhasebe konularında söz sahibi olabilmesi için notere uğrayarak muhasebecinize vekalet vermelisiniz. Notere vekalet vermeye gittiğiniz zaman noter ücreti ödemeniz gerekecektir. yılında belirlenen Noterden Muhasebe Vekalet Ücreti ortalama TL civarındadır. Yani muhasebecinize vekalet vermek için notere gittiğiniz zaman ödeyeceğiniz ücret belli olur..

Noter İhtarname Ücreti
İhtarname ücreti yılında, ne kadar olduğu, kaç sayfa olduğuna göre farklılık gösterir. Şekli, içeriği vb. konulara göre ödenecek ihtarname ücreti değişir. İhtarname ücreti ortalama TL ile TL arasındadır. Ancak net tutarı noterden öğrenebilirsiniz.

Genel Vekaletname Ücreti
yılında genel vekaletname ücreti TL ile TL arasında belirlenmiştir. Eğer basit bir vekaletname çıkarmanız gerekiyorsa minimum düzeyde ödeme yaparsınız. Fakat kapsamlı bir vekaletname için daha fazla ücret ödeyebilirsiniz. Çıkaracağınız vekaletname için en yakın olan notere başvuru yaparsanız net fiyat bilgisini alabilirsiniz. Noterde toplu vekalet vererek noter işlemleri için sizin yorulmanıza gerek kalmaz.

Kaynak:sosyaltrendler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası