malatya kayısı çekirdeği faydaları / Sandığımız Gibi Değil! Kayısı Çekirdeği Zararları Ortaya Çıkıyor

Malatya Kayısı Çekirdeği Faydaları

malatya kayısı çekirdeği faydaları

Kayısı çekirdeğinin geçmişten bugüne özellikle kanser tedavisi için faydalı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak bilim insanları, kayısı çekirdeğinin siyanür içeren maddelere sahip olabileceğini söylüyorlar. En az meyveleri kadar keyifle tükettiğimiz meyve çekirdeklerine karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Uyarı

Bir doktora danışmaksızın, kanser gibi hastalıklar için doğal yiyecekleri tüketmenin bile son derece zararlı olabileceğini anlamak zorunludur. Sadece ‘’doğal’’ olması sağlığınız için güvenli olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle, bu gibi hastalıklar söz konusu olduğunda bu tür meyveleri ya da sebzeleri tüketmeden önce doktorunuza başvurmanız önerilir. 

Kayısı Çekirdeği Nedir?

Kayısıçekirdeği görünüşte küçük bir bademe benzer. Taze kayısı çekirdekleri beyazdır. Kuruduktan sonra ise açık kahverengi görünümüne sahip olur. Bazı üreticiler, kayısı çekirdeğini kozmetik, ilaç ve yağ sektöründe de kullanıyorlar. Olası kullanımları arasında; cilt ve saç bakım ürünleri bulunmaktadır. Yüz kremi, dudak kremi gibi kozmetik ürünlerle de kullanılır. Kayısı çekirdeği ayrıca protein, lif ve yağ içerir.

Kayısı Çekirdekleri Kanser Hücrelerini Öldürür mü?

Bilim insanları, kayısı çekirdeğinde bulunan amigdalin adlı bir bileşiğin, hücrelerin üremesini durdurmak suretiyle tümörleri yok etmek ve kanseri önlemek için bir yol olabileceğini öne sürmüşlerdir. Uzun zamandır kayısı çekirdeklerinin, kanser hücrelerini öldürdüğüne inanılmaktadır, çünkü bu çekirdekler kansere karşı koruyucu özellikleri olduğu bilinen laetril adlı bir bileşen içerir. 

Çekirdekler ayrıca kayısı çekirdeğinde bulunan en önemli enzimlerden biri olarak kabul edilen amigdalin bileşenini içerir. Kanserin üstesinden gelmek için anahtar bileşen olarak da düşünülmektedir. Amigdalin ya da laetril, sağlıklı hücrelerdeki koruyucu enzimlerle uyumlu hale gelir ve kanser hücrelerini, sağlıklı hücreleri tehdit etmeden tahrip edebilir. Bununla birlikte, bu teoriye tamamen farklı bir bakış açısı vardır ki; amigdalin insan sağlığı için son derece tehlikeli olan siyanür maddesini içerir. İşte işler de tam olarak burada değişmeye başlıyor.

Online kuruyemişin adresi Hacıbaba Kuruyemiş kayısı çeşitlerini incelemek için tıklayın!

Kayısı Çekirdeği Hangi Besin Maddelerini İçeriyor?

100 gramından hesaplanan plana göre kayısı çekirdeğinde: 884 kalori ve 100 gram yağ bulunur. Bunun dışında kayısı çekirdeği önemli miktarlarda vitamin ve mineraller içermez.

Amigdalin Nedir?

Amigdalin, kayısı çekirdeğinde doğal olarak bulunan bir maddedir. Ayrıca elma, kiraz, erik ve şeftali çekirdekleri de amigdalin içerir. Biri amigdalin yediği zaman, vücudunda siyanüre dönüşür. Siyanür ise insanı hızlıca etkileyebilen, potansiyel olarak ölümcül bir kimyasaldır. Amigdalin üzerine yapılan önemli çalışmalar karışık sonuçlara sahiptir: Bazıları, bu maddenin bazı kanser hücreleri üzerinde hafif bir etkiye sahip olduğunu öne sürerken, diğerleri yararsız olduğunu belirtiyor. B 17 vitaminin kanseri önleme konusunda yeterli olmadığı öne sürülürken amigdalin maddesi bir önem kazanmıştı, ancak amigdalinin insan vücudunda adeta bir vitamin gibi yer aldığına yönelik bir kanıt bulunmuyor.

Amigdalin İçeren Maddeler

Çiğ badem, havuç, kereviz, kayısı çekirdeği, şeftali, fasulye filizi, çeşitli baklagiller, fındık, yüksek doz C vitamini. Eğer laetril içeren bir madde tükettiyseniz, amigdalin içeren bu maddelerden kaçınmanız gerektiği de söylenmektedir.

Laetril Nedir?

Laetril, amigdalin doğal maddesinin kısmen sentetik bir formudur. 1970’lerde laetril, ya kendi başına ya da belirli bir diyet, yüksek doz vitamin takviyeleri gibi bir programın parçası şeklinde bir anti kanser ajanı olarak yaygın bir şekilde desteklendi. Ancak, laetril ya da amigdalinin kanseri ya da başka bir hastalığı tedavi edebileceğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Buna rağmen, hala alternatif bir kanser tedavisi olarak tercih edilmektedir. Laetril bazı kişilerde ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle kanser tedavisinin yanında laetril kullanılması doktora başvurmadan yapılabilecek bir hareket değildir. Laetril içeren yaklaşık 50 ila 60 kayısı çekirdeği yemenin ölüme neden olabileceği de belirtiliyor. Üstelik bu rakamlar küçük bir çocuk söz konusu olduğunda 5 ile 10 arası kayısı çekirdeğine iniyor. 

Siyanür Riski

Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir. Aşırı düşük tansiyon, stres, yüksek ateş, oksijen yetersizliği ve bunun gibi kimi aşırı durumlarda cildin yaşadığı mavimsi renk değişikliği ölüme gidecek derece kötü sonuçlara neden olabilir. Siyanür, insan vücudundaki oksijenin kullanılmasını engelleyerek hücreleri öldürür. Siyanür özellikle kalbe ve beyine zararlıdır. Kayısı çekirdeği üzerine yapılan araştırmalar; kayısı çekirdeklerinin siyanür potansiyeli olan önemli miktarda maddeye sahip olabileceğini belirtir.

Önemli Belirtiler

Siyanür zehrinin insanda ortaya çıkışı tüketilen miktara göre değişiyor. Bu belirtiler hafif, orta ve ciddi olarak üçe ayrılabilir. Zehirlenmenin hafif olduğu durumlarda baş dönmesi ya da ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, denge kaybı görülebilir. Şikâyetin devam etmesi halinde tansiyonda aşırı düşüşler, kalbin hızlı çarpması, zihinde karışıklıklar görülebilir. Orta halli bu durum devam ederek büyürse geri dönülemez ciddi rahatsızlıklarla ya da ölümle sonuçlanabilir.

Kayısı Çekirdeği Yağı

Bu hararetli tartışmanın yanında sesi pek de çıkmayan bir şey var: Kayısı çekirdeği yağı. Bu yağ, kayısı çekirdeğine oranla pek de riskli görülmemektedir. Daha çok vücudu dinlendirici, istirahat ettirebileceği bir özelliği olduğunu söylenmektedir.

Önceki MakaleSonraki Makale

11 Yorum

nedim kuzey

valla sandığımız gibi değilmiş hakkaten

ozan duran

vay kelleş meyve 😀

sami havalı

araştırmaları bend e takip ediyorum. gerçekten çok şaşırtıcı bir durum. yıllarca bize faydalıdır yiyin diyenler nerde şimdi

Meltem

Yok artık. Şok oldum resmen. Biz bu çekirdekleri ailecek tüketiriz yılın belli zamanlarında. Şimdi yemeyecek miyiz artık yani

hulki

sağ ol hacıbabaaa

Burçay Duran

Çok emin olduğumuz başka meyvelerin de çeşitli zararları çıkıyor ortaya yavaş yavaş ama onlar böyle riskli şeyler değil. Fakat kayısı çekirdeğinin ölüme kadar giden zararı gerçekten ürkütücü. ben de her yaş ta yıllardır yiyen biriydim açıkcası tadı da çok hoştur

orçun tan

çoook enteresan

merve gülle

sadece kayısı çekirdeği değil elma çekirdeği falan da hep böyle siyanürlü oluyor dikkatt

Sakine Kara

Alla alla. Bugüne kadar birşey olmadığına şükür o zaman çünkü ben çok yerim çerez niyetine

Zaman

Bugüne kadar birşey olmadı ise birşey olmaz korkmayın ölmez siniz

Hamdi Özge

Çok enteresan geldi bana Malatya kayısı çekirdeği diye kurusunu çok tüketen birisiydim daha önce de okumama rağmen şu an bile az da olsa en fazla 10 adet yine tüketiyorum.
Seviyorum ama inşallah sonuçları ağır olmaz ilerde

Kayısı Çekirdeği: Ölçülü Tüketmeye Dikkat

Pek çok kişi tarafından sevilen ve çeşitli şekillerde tüketilen kayısı, Anadolu topraklarında yetişen kıymetli bir meyvedir. Kayısının kullanım alanının geniş olması, bu meyveyi sevilir konuma getirmiştir. Meyve suyu yapımında, reçel yapımında kullanılan kayısı posalı olması nedeniyle de birçok sağlık sorununu iyileştiren bir besin olmuştur.

Türkiye’de Malatya şehriyle tanınan kayısının çekirdekleri israf edilmez. Kayısı çekirdeği de tıpkı meyvesi kadar faydalı ve kullanışlıdır. Bademe benzeyen kayısı çekirdeği, aktarlarda ve kuru yemiş dükkanlarında satılmaktadır.

Bu çekirdek öylesine önemlidir ki kayısı çekirdeği faydaları İbrahim Saraçoğlu gibi pek çok uzman tarafından da gündeme gelmiştir. Bağırsak hastalıklarından iştahsızlığa kadar çeşitli sorunları önleyen kayısı çekirdeği faydası ile sizlerle bu sayfada buluşacak. Kayısı çekirdeğinin faydalarını öğrenmek için geç kalmayın…

Kayısı Çekirdeği Faydası: Hiç Bilmediğiniz 8 Özelliği

1) Kanser Hastalığını Önler

  • Kayısı çekirdeği serbest radikallerle savaşabilen bir besindir.
  • Kanserli hücrelerin bedeninizi yormasına engel olur ve bu hücrelerin yayılmasını önler.
  • Kanserden korunmak adına kayısı çekirdeğini tüketebilirsiniz.
kanser

2) Ağrıları Dindirir

  • Kas ve eklem ağrılarını en hızlı şekilde atlatmak için kayısı çekirdeği tüketimi önerilir.
  • Özellikle de spor sonrasında oluşan eklem ağrıları için kayısı çekirdeği yağıyla masaj yapmanız iyi olacaktır.
  • Kan dolaşımını dengeleyen kayısı çekirdeği sayesinde vücudunuzdaki ağrılardan kurtulabilirsiniz.
kas ağrısı

3) Sivilceleri Kurutarak Temizler

  • Kayısı çekirdeğini tüketerek sivilcelere neden olan iltihapları temizleyebilirsiniz.
  • Üstelik bu çekirdekten elde edilen yağı cildinize sürdüğünüz zaman sivilcelrin kuruyarak hızla kaybolduğuna şahit olabilirsiniz.
  • Cildinizin temizlenmesi ve daha canlı görünmesi için kayısı çekirdeği kullanımı önerilir.
sivilce

4) Hücre Yenilenmesini Sağlar

  • Kayısı çekirdeğinde E vitamini yer alır. Bu özelliğiyle kayısı çekirdeği cilde faydaları olan bir besin olarak hatırlanır.
  • E vitamini içeren kayısı çekirdeği vücuttaki hücre yenilenmesini gerçekleştirir.
  • Yaşlılık izlerini kamufle eden, daha genç görünmenizi sağlayan kayısı çekirdeği sayesinde cilt sağlığını korumuş olursunuz.
cilt bakımı

5) Tansiyonu Dengeler

  • Yüksek tansiyon probleminiz varsa düzenli olarak kayısı çekirdeği tüketmelisiniz.
  • Kayısı çekirdeği tansiyon sorunlarını iyileştiren bir besindir.
  • Kan basıncını kontrol altına alır ve tansiyonun yükselmesine engel olur. Eğer tansiyon ilacı kullanıyorsanız, kayısı çekirdeğini tüketmeden önce hastalığınızı takip eden doktora danışmalısınız.
tansiyon

6) Kalp Hastalıklarını Önler

  • Kalp ve damar sağlığını korumanın yollarından biri sağlıklı besinler tüketmektir.
  • Kayısı çekirdeği kalp sağlığını korumak için önerilen omega yağları içeren ve antioksidan bir besindir.
  • Damar tıkanıklığını önlemek ve kalbe giden kanalların daha sağlıklı olması için kayısı çekirdeği tüketmeniz tavsiye edilir.
kalp sağlığı

7) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

  • Kayısı çekirdeğinde B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminleri bulunur.
  • Hastalıklardan korunmak ve daha dinç bir vücuda sahip olmak için kayısı çekirdeğinde yer alan vitaminlere ihtiyacınız olur.
  • Ara öğünlerde kayısı çekirdeği tükettiğiniz takdirde, bağışıklık sisteminize güç katarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
bağışıklık sistemi

8) Solunum Yolunu Açar

  • Kayısı çekirdeği üzerine yapılan incelemelerde, bu besinin solunum rahatsızlıkları iyileştirdiği ifade edilir.
  • Boğaz yolunun tahrişi ya da kuru öksürük durumunda kayısı çekirdeğin tüketebilirsiniz.
  • Solunum yolunu rahatsız eden balgam ve mukus gibi sıvıları temizler.
soğuk algınlığı

Kayısı Çekirdeği Kalori ve Besin Değeri

Kayısı çekirdeğini tüketmek isterseniz sizlere kayısı çekirdeği besin değeri ve kalorisi hakkında bilgi vereceğiz. Listedeki rakamları hatırlayarak ölçülü ve dengeli beslenebilirsiniz.

  • 1 avuç kayısı çekirdeği: 242 kalori
  • 1 çorba kaşığı kayısı çekirdeği: 60 kalori
  • 1 fincan kayısı çekirdeği: 483 kalori

1 avuç kayısı çekirdeği tükettiğiniz zaman vücudunuza alacağınız vitamin ve mineraller listesi şöyle ifade edilir:

  • 5.37 gram Karbonhidrat
  • 10 gram Protein
  • 20.28 gram Yağ
  • 0.32 gram Lif
  • 1.6 mg Sodyum
  • 239.6 mg Potasyum
  • 10.4 mg Kalsiyum
  • 2 mg C vitamini
  • 3.68 mg Demir
kayısı çekirdeği

Kayısı Çekirdeği Yenir Mi? Zararlı Mı?

Kayısı çekirdeğinin bazı yan etkileri vardır. Yapılan araştırmalara göre kayısı çekirdeği siyanür zehirlenmesi adı verilen bir durumu meydana getirebilir.

Peki, kayısı çekirdeği zehirlenmesi nasıl yaşanır?

  • Gün içinde 30 adetten fazla tüketilen kayısı çekirdeği, zehirlenmeye neden olur.
  • Beslenme uzmanları ölçülü tüketmenizi sık sık vurgular.
  • Kayısı çekirdeğini tüketmeden ve kayısı çekirdeği yağını kullanmadan önce uzmana danışmanız gereklidir.
  • Olası bir zehirlenme durumunda mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı yaşanır.
kayısı çekirdeği kalori

Kayısı Kaç Kalori?

Kayısı Faydaları Nelerdir?

Çiğ Badem Mi  Kavrulmuş Badem Mi Sağlıklı?

Gün Kurusu Kayısı Faydaları, Nasıl Tüketilmeli, Zayıflatır Mı?

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Kayısı Çekirdeği Zehirler Mi?

Bir yaz meyvesi olan kayısının çekirdeğini direkt olarak tüketmek mümkün. Bununla birlikte zeytinyağı ile karıştırılıp iki hafta boyunca bekletilerek yağı da yapılabilir.

Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

1- Protein deposudur:

Kayısı çekirdeğinde yaklaşık %30 oranında protein bulunduğu için meyvenin kendisi gibi çekirdeği de enerji deposu olarak tanımlanıyor.

2- Bağışıklık sistemini güçlendirir:

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren çekirdek kışa daha güçlü girmenizi sağlar.

3- Sindirim sorunlarının önüne geçer:

Midede şişkinlik ve gaz şikayetlerinin azalmasında etkilidir.

4- Bağırsak hareketlerini düzenler:

Bağırsaklardaki kötü bakterilerin çok daha kısa sürede dışarı atılmasını sağlar.

5- Cildi besler ve yeniler:

Günde 6 -7 adet kayısı çekirdeği tüketenlerin cildi çok daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşur.

6- Kırışıklıkları azaltır:

Yaşlanmaya bağlı nedenlerle oluşan kırışıklıkları azaltır ve yeni kırışıklıkların çıkmasını önler.

7- Güneş lekelerine karşı korur:

Güneşlenmeden önce cilde kayısı yağı sürmek cildi güneş ışınlarına korur. Bu da leke riskini yarı yarıya azaltır.

8- Sivilceleri kurutur:

Kayısı çekirdeğinin yağı, özellikle inatçı sivilcelerinden kurtulmak isteyenlere alternatif çözümler sunuyor.

9- Akne ve siyah noktalara karşı da etkili:

Sadece sivilce değil akne ve siyah noktaları da geçiren bu yağ, cildin pürüzsüz olmasını sağlıyor.

10- Ağrıları dindirir:

Dünya genelinde yapılan son araştırmalar ile birlikte kayısı çekirdeğinin doğal bir ağrı kesici olduğu kanıtlandı.

Kayısı Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?

Bir besin ne kadar faydalı olursa olsun fazla tüketilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kayısı çekirdeğinin siyanür oluşumunu tetikleme riskine karşı aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Beslenme uzmanlarına göre bir günde en fazla 15 - 20 adet çekirdek yenmeli. Bundan fazlası zehirlenme riskini arttırırken mide ağrısına ve bulantısına da yol açabiliyor.

Kayısı çekirdeğinin yağını kullanırken de göze temas etmemesine özen gösterilmelidir.

Kayısı Çekirdeği Zehirler mi?

Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.

Kayısı, kuru haldeyken hem yaz hem kış mevsiminde tüketilen bir meyvedir. Gerek tatlı gerekse mayhoş olan çeşitleri ile her evde çok sevilerek tüketilen bir gıdadır. En çok sevilen kuru kayısı çeşitleri arasında ön planda yer alan isimlerden bir tanesi de gün kurusu kayısı çeşididir. Aynı zamanda kuru meyve denildiği zaman severek tüketilen pek çok farklı çeşidi vardır. Kuru kayısının geçmişi neredeyse 5000 yıl öncesine dayanır. Hem taze kayısı hem de kurusu ile tamamen bir şifa deposudur. En çok sevilen ve tüketilen kuru meyve çeşitleri arasında yer alan kayısı pek çok faydası ile ün salmış vaziyettedir. Kuru kayısı en çok kansızlığa iyi gelmesi ile bilinir. Kayısı, demir bakımından çok zengin bir gıdadır. Aynı zamanda lif bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için bağırsak problemini çözmeye yardım eder. İçerisindeki potasyum kalp sağlığını korurken, magnezyum ise kan basıncını dengeler.

Kuru Kayısı Besin Değeri Nedir?

Çok fazla çeşitli mineraller ve vitaminler barındıran Malatya kayısısı besin değeri açısından zengindir. İçeriğinde ise lifler, protein, kalsiyum, demir magnezyum, sodyum ve çinko gibi çok faydalı bileşenler yer alır. Bunların yanı sıra kayısı içeriğinde A, C,E ve K vitaminleri bulunur. A vitamini genel olarak görmeyi iyileştirir ve göz kusurlarını önlemede çok etkilidir.

Kuru Kayısı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yöresel ürünler olarak kuru kayısı ürünlerinin hazırlanma aşamasına dikkat etmek gerekir. Bazı kayısı ürünleri çok kolay bir şekilde bozulabilir. Bunun için satın almak istendiği zaman ambalaj üzerinde yer alan son kullanma tarihine dikkat ederek ve paket üzerinden ürünlere dokunarak sertleşir sertleşmediğini anlamanız oldukça mümkündür.

Kuru Kayısı Nasıl Muhafaza Edilir?

Kuru kayısının salkım türünün kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir. Bu tür unsurlar ürünlerin bozulmadan daha sağlıklı ve taze bir tüketilmesine imkan tanır. Hediyelik kuru kayısı her ne kadar hava sirkülasyonunun bulunmadığı ve ağzı sıkıca kapatılan kaplarda muhafaza edilir ise ürünler o denli iyi oranda korunur. Aynı zamanda ürünleri buzdolabında da saklayarak bozulmasına engel olabilirsiniz.

Kuru Kayısının Buzdolabında Saklanma Koşulları

Kuru kayısı çeşitleri genel olarak kilitli paketleme sistemi ile müşterilere sunulur. Fakat bazı sıcak iklim koşullarında gıdanın daha iyi bir şekilde muhafaza edilmesi için buzdolabında saklanması gerekir. Bu durum sonucunda ürünü kendi kilit ambalajı sayesinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Aynı zamanda ürünü saklamaya yarayan poşetleri de kullanmanız mümkündür. Kendi bütçe durumunuza ve tercihinize göre kayısı çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Davetlerde Sunumlar ile Fark Yaratan Kayısı

Bir çok davet ve özel günlerde gerek duruşu gerekse lezzeti ile hoş bir etki yaratması adına kullanmak mümkündür. Pek çok kayısı çeşidi ile karşılaşabilirsiniz. Yöresel ürünler içerisinde yer alan bu ürünleri sadece özel davetler için değil eviniz veya çalışma ortamlarınızda da tüketebilirsiniz. Bazı ürünler genel olarak organik kuru kayısı olarak ambalajlarda yer alır. Bu ürünlerde tıpkı diğer ürünler gibi özenli bir şekilde hazırlanan ve besin değeri çok yüksek olan doğal kuru kayısı türüdür.

Bahçelerden en özenli şekilde toplanarak enfes meyvelerin kurutulması sonucu elde edilen bu ürünler hijyenik koşullarda paketlenir. Daha sonra ürünler paketler içerisine yerleştirilerek ambalaj yardımı ile kapatılır. Kuru kayısı çeşitleri olarak satışa sunulan bu ürünler eşsiz bir lezzete sahip olup hem mineral hem de vitamin bakımından çok zengindir. Bağışıklık sistemi için çok faydalı bir besindir. Firmamızdan bu ürünleri temin edebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası