askere giderken ihbar tazminatı alınır mi / ASKERLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN YASAL HAKLARI NELERDİR?

Askere Giderken Ihbar Tazminatı Alınır Mi

askere giderken ihbar tazminatı alınır mi

Askerlik nedeniyle işten ayrılanları işe alma zorunluluğu

Askerlik nedeniyle işten ayrılan çalışanların askerlik dönüşü tekrar aynı işyerinde işe girmeleri için düzenleme yapılmıştır.

İşçinin askere gitmesi ile birlikte çalışanın iş sözleşmesi sona erdirilerek SGK nezdinde 12 kodu ile (askerlik) çıkış işlemleri gerçekleştirilir.

İşveren tarafından İşçinin bir yıllık kıdemi bulunması halinde ise sayılı eski İş Kanunu'nun Maddesi uyarınca kıdem tazminatı ödemesi yapılması gerekecektir.

sayılı İş Kanunu'nun 31'inci maddesinde "Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder." Hükmü getirilmiştir.

sayılı İş Kanunu'nun Maddesi uyarınca Askerlik veya Kanuni ödev sebebiyle işten ayrılan çalışanların iki ay içinde işverene başvurması ve aranan şartların bulunması durumunda işçinin işveren tarafından işe başlatılması gerektiğine atıf yapılmış, şartlar bulunmasına rağmen işçinin işe başlatılmaması halinde ise çalışana 3 aylık ücreti tutarında tazminat ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

İşverenin işçiyi yeniden işe alma yükümlülüğünün doğması aranan şartlar aşağıdaki gibidir.

İşçinin talepte bulunması, işverenin yeniden işe alma yükümlülüğü bulunması için işçinin askerlik/kanuni ödevin sona ermesinden itibaren 2 ay içerisinde işverene işe tekrar girmek istediğini söylemesi işe başlama yönünde talepte bulunması gerekmektedir.

Çalışanın önceden çalıştığı işyerinde veya işverenin farklı bir işyerinde çalışanın eski işinde boş pozisyon bulunması veya çalışanın niteliklerine göre yapabileceği başka bir işin bulunması gerekmektedir.

İşveren açısından işçiyi yeniden işe alma yükümlülüğünün doğması için işçinin eski işi veya benzeri işte boş yer bulunması gerekmektedir. Boş yer bulunmadığı durumda işverenin işten ayrılan işçi için işe alma yükümlülüğü doğmayacaktır. Bu noktada belirtmek isteriz ki çalışana farklı bir pozisyonda veya aynı işverene ait farklı bir işyerinde pozisyon teklif edilmesi ve çalışanın bu pozisyonu reddetmesi, işverenin çalışanı işe başlatması yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır.

İşveren aranan şartlar bulunması halinde çalışanın işe başlatmazsa, bu durumda çalışana üç aylık ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlü olacaktır. Tazminatın doğmasında belirleyici olan olgu; aranan şartların, başka bir ifadeyle boş pozisyonun, bulunup bulunmadığı olacaktır.

Kanun askerlik veya kanuni bir ödev nedeniyle işten ayrılan işçinin tekrar işe alınması konusunda işverene bir yükümlülük getirmiş ancak yükümlülüğü yerine getirmeyen işverene işçi tarafından işe alınma/işe iade yönünde bir dava hakkı tanınmamıştır.

İş Kanunu yalnızca aranan şartlar bulunduğu halde işe alınmayan işçi için 3 aylık tazminat yaptırımına hükmetmiştir.

Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Askerlik sebebiyle kıdem tazminatı alma konusu, askere gidecek birçok kişi için önem arz etmektedir. Normal şartlarda kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için, kişinin sigortalı bir işte en az 1 yıl süreyle çalışmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda iş sözleşmesinin işveren tarafından da feshedilmesi gerekir. Ancak askerlik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanma bu durumun istisnalarındandır. Eski İş Kanunu Madde 14’te düzenlenmiş olan bu durum, askere gidecek kişilerin hak kaybı yaşamaması için öngörülmüştür. Aynı ayrıcalık evlenme sebebiyle işten ayrılan kadınlar ve emeklilik aylığına hak kazananlar için de söz konusudur. Buna göre kişi askerlik sebebiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatında Süre:

Askerlik nedeniyle kıdem tazminatına başvuruda, işten ayrılma zamanı önemlidir. Her ne kadar bu durum askerlik nedeniyle kıdem tazminatı şartları arasında sayılmasa da, Yargıtay’ın önemsediği durumlardan biridir. Kişinin işten ayrılışının askerlik sebebiyle olduğunu belgelemesi gerekir. Bunun için öngörülen maksimum süre 5 aydır. Kişi, askere gitmeden 5 ay önceye kadar işten ayrılabilir ama bu süreden daha uzun sürdüğü durumlarda kişinin askerlik sebebiyle iş sözleşmesini feshetmediği kabul edilmektedir.

Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatında Önemli Durumlar:

Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı isteminde bulunmak mümkündür. Bunun için işçinin bazı belgelerle durumu kanıtlaması gerekmektedir. Söz konusu belge, sevk belgesi olacaktır. Kişi askere gitmesi gerektiğini gösteren sevkle durumu ispat edecektir. Eğer ki işçi, sözleşmesini askere gideceği nedeniyle sonlandırırsa ve sonrasında başka bir işe girerse, iş sözleşmesinin askerlik nedeniyle sonlanmadığı kabul edilecektir. Eğer ki işçi, askere gittikten sonra yine aynı işyerinde işe devam ederse, kıdem tazminatı hesabında bu süre birleştirilecektir.

Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatının Şartları:

Askerlik nedeniyle kıdem tazminatının alınabilmesi için:

  1. En az 1 yıldır aynı işverenin işçisi olmak
  2. Sigortalı olmak
  3. İşveren vekili olmamak

Gibi şartlar gerekmektedir. Ancak işçi kıdem tazminatı talep etmek yerine askerden döndüğünde aynı koşullarla işe devam etme hakkını da kullanabilmektedir. Bu durumda işveren işçiyi derhal işe almakla ve eğer boş pozisyon yoksa boşalan ilk pozisyona işçiyi yerleştirmekle yükümlüdür. Askere gitme nedeniyle kıdem tazminatı hesabında, işçinin işe dönmüş olması ve dönmemiş olması farklılık arz edecektir. Kıdem tazminatı hesabı çalışılan her 1 yıl için 30 gün olarak belirlenmiştir. Yılların tam bir yıl etmemesi halinde, aylara nazaran bir hesaplama yapılacaktır.

Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı:

Bedelli askerlik yapacak olan kişilerin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmayacağı da merak konusu olmuştur. Askerlik kıdem tazminatı yılında da bu sorularla karşı karşıya kalmıştır. Ancak İş Kanununda düzenlenmiş olan kıdem tazminatı esaslarına uygun olunsa bile, bedelli askerlik yapacak olan kişilerin kıdem tazminatı talep etmesi mümkün değildir.

Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı

Askerlik nedeniyle kıdem tazminatı , Muvazzaf askerlik hizmetini  yedek subay veya er olarak yapılması için işçinin hizmet sözleşmesini feshederek işten ayrılması gerekir.

İş kanunun Maddesi gereği muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan işçinin bir tam yıl kıdeme sahip olması halinde işverenden kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. İşçi askere giderken bu tazminatı almayıp asker dönüşü aynı işyerinde çalışması durumunda, işyerinden ayrıldığında askerlik öncesi için kıdem tazminatı alabilir.

İşçinin askere gidişi işyerinden ayrılma süresi kısa ve makul bir süre içinde olmalıdır.

Yargıtay uygulaması, kamu kurum ve kuruluşlarından emeklilik sebebiyle ayrılan işçi yönünden borçlanılan askerlik süresinin de kıdem süresine ekleneceği şeklindedir. İşçinin ölümü halinde de mirasçıların talep edebileceği kıdem tazminatı hesabında borçlanılan askerlik süresinin dikkate alınması gerekir.

Uygulama ve öğretide kıdem tazminatı ve ihbar tazminatına ilişkin davalar, hakkın doğumundan itibaren, Borçlar Kanunu&#;nun maddesi uyarınca on yıllık zamanaşımına tabi tutulmuştur. Keza tazminat niteliğinde olmaları nedeni ile sendikal tazminat, kötüniyet tazminatı, işe başlatmama tazminatı, sayılı İş Kanunu&#;nun, 5. maddesindeki eşit işlem borcuna aykırılık nedeni ile tazminat, 26/2 maddesindeki maddi ve manevi tazminat, maddedeki belgenin zamanında verilmemesinden kaynaklanan tazminat, 31/son maddesi uyarınca askerlik sonrası işe almama nedeni ile öngörülen tazminat istekleri on yıllık zamanaşımına tabidir.

Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Hak Edilir

Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi ile ilgili olarak İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. İşçinin sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.

Etiketler

askere giderken kidem tazminati alinirmi, askere giderken kıdem tazminatı nasıl alınır, askere giderken kıdem tazminatı nasıl hesaplanır, askere giderken kıdem tazminatı ne kadar, askerlik kıdem tazminatı şartları, askerlik nedeni ile kıdem tazminatı, askerlik nedeniyle çıkışta ihbar tazminatı, askerlik nedeniyle çıkışta kıdem tazminatı, askerlik nedeniyle işten ayrılma, askerlik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi, askerlik nedeniyle işten ayrılma dilekçesi örneği, askerlik nedeniyle işten ayrılma işsizlik maaşı, askerlik nedeniyle işten ayrılma kıdem tazminatı, askerlik nedeniyle işten ayrılma süresi, askerlik nedeniyle işten ayrılma tazminat, askerlik nedeniyle işten ayrılma tazminat hesaplama, askerlik nedeniyle işten çıkışta tazminat, askerlik nedeniyle kıdem tazminatı soruları, avukat, iş hukuku kıdem tazminatı

Askerlikten Doğan İşe Başlatmama Tazminatı

İşten “askerlik görevi” için ayrılmak, işçinin bir başka sebeple işi bırakmasından daha farklı konumlandırılıyor. Askerlik zorunlu vatandaşlık görevi olduğundan, askere gitmesi gereken işçinin, bir işverene bağlı çalışıyor olması görevinin önünde engel teşkil etmiyor. Bu nedenle askerlik, işçinin zorunlu ayrılışıdır. İş Kanunu mevzuatı da, bu anlamda işçinin işini korumayı amaçlayan birtakım düzenlemelere yer veriyor.

İşçi askerlikle ilgili tazminatı 2 farklı durumda hak edebiliyor:

  • Askerlik nedeniyle iş akdini sonlandırdığında “Kıdem Tazminatı” hakkını elde edebilir. Bu hak için gereken diğer şartları da sağlamak koşulu aranıyor (en az 1 yıl kıdem, İş Kanunu&#;na tabi çalışma).
  • Askerlik nedeniyle işten ayrılarak, görevini tamamladıktan sonra işe dönmek istediğinde, işveren tarafından işe alınmayacaksa kendisine işveren tarafından tazminat ödenmesi gerekiyor.

Askerlik Nedeniyle Ayrılırken Tazminat Hakkı

İşçi, aynı işverene bağlı ve İş Kanunu’na tabi en az 1 yıl çalıştığı iş yerinden, askerlik görevini yerine getirmek üzere ayrıldığında, sayılı İş Kanunu’nun maddesi gereği kıdem tazminatına hak kazanıyor.

İşçi iş sözleşmesini kendi başına sonlandırsa da, “Askerlik” nedeni, kıdem tazminatını hak etmek için geçerli bir sebep. Bedelli ya da muvazzaf olması fark etmeksizin, fiilen bu görevi yerine getirmek üzere işten ayrılıyor olmak bu hakkı elde etmek için yeterli bir neden. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, işçinin kıdem süresi. Kıdem süresi en az 1 yıl değilse, işçi askerlik nedeniyle ayrılsa bile kıdem tazminatı hakkı oluşmuyor.

Askerlik Sonrası İşe Dönüş ve İşe Başlatmama Tazminatı

İşten çıkarken kıdem tazminatını alsın ya da almasın, askerlik görevini tamamlayan çalışanın eski iş yerine ve eski görevine geri dönme hakkı bulunuyor. Bu hak, sayılı İş Kanunu’nun maddesinde de kendine yer bulmuş durumda.

İşçi, askerden döndükten sonra 2 ay içerisinde eski işverenine başvuruda bulunarak yeniden işe alınmayı talep edebilir. İşveren, eski görevinde ya da benzer bir görevde boşluk olması durumunda işçiyi derhal işe almak zorunda. Boş yer bulunmadığı takdirde, benzer görevde oluşan ilk boş pozisyonda önceliği bu işçiye vermesi gerekiyor. Bu zorunluluğa aykırı davranan işverenin, işe almadığı eski işçisine 3 aylık ücreti tutarında bir tazminat ödemesi gerekiyor. Bu tazminat &#;Askerlikten Doğan Tazminat&#; olarak adlandırılıyor.

Askerlikten Doğan Tazminat Nasıl Hesaplanıyor?

Askerlik nedeniyle iş akdi feshedildiğinde ödenen “kıdem tazminatı” ile, askerden döndükten sonra işçinin eski işine başvurduğu halde alınmaması nedeniyle ödenen “askerlikten doğan tazminatı” ayrı değerlendirmek gerekir.

Askerlik nedeniyle hak edilen kıdem tazminatı, diğer tüm çalışanlarda olduğu gibi işçinin sürekli kazançları üzerinden hesaplanıyor. İşçinin çalışması karşılığı aldığı asıl ücretin yanında, sürekli olarak ödenen ek kazançlarının 1 aya karşılık gelen son brüt tutarları da kıdem tazminatı hesaplanırken dikkate alınıyor. Bu kazançlar toplamı, işçinin işten ayrıldığı dönemde geçerli olan kıdeme esas ücret tavanını aşmadığı sürece, kıdem tazminatı olarak her bir yıllık kazancına karşılık 1 giydirilmiş ücret olarak hesaplanıyor. Kıdem süresinin ay ve gün artığı olması durumunda, bu sürelerin karşılığı da oranlanarak kıdem tazminatı hakkına ekleniyor. Giydirilmiş sürekli kazançlar toplamı kıdem tavanını aşıyorsa, hesaplamada işçinin giydirilmiş ücreti yerine kıdeme esas ücret tavanı dikkate alınması gerekiyor. Bu hesaplamalar sonucu bulunan brüt kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesilerek işçiye ödeniyor.

Askerlikten doğan tazminatta ise, işçiye 3 aylık ücreti tutarında tazminat ödeniyor. Bu tazminat, işçinin asıl ücreti üzerinden hesaplanıyor. Ek kazançları dâhil edilmiyor. Kanunda, bu tazminat işçiyi işe almamanın cezası olarak işverene yüklenmiş bir sorumluluk. Bu nedenle işe başlatmama tazminatı olarak da adlandırılıyor. sayılı Gelir Vergisi Kanunu, sayılı Kanun gereği işe başlatmamak üzere verilen tazminatların gelir vergisi matrahından müstesna olduğunu belirtiyor. Buradan yola çıkarak, bu tazminatın gelir vergisinden muaf olması gerektiği yönünde görüşler de bulunuyor. Prime esas kazançlar bakımından, askerlikten doğan bu tazminat tutarından SGK ve işsizlik prim payları kesilmiyor. Sonuç olarak, sadece damga vergisi kesilerek işçiye ödeniyor.

İhbar ve Kıdem Tazminatı Hesaplama

kidem tazminati hesaplama nasil yapilir

Kıdem tazminatı hesaplamaprogramı ile hızlı bir şekilde ihbar ve kıdem tazminatı hesaplayabilirsiniz. Aşağıdaki kıdem tazminatı hesaplama aracındaki ilgili boşlukları doldurarak hesapla butonuna basınız. Hızlıca ne kadar kıdem tazminatı alacağınızı hesaplayınız.

 

Kıdem tazminatı hesaplamak için;

  • İşe giriş ve çıkış tarihlerini, aylık brüt maaşınızı ve maaş, yol, yemek, ek gelirler kısmını doldurmak zorundasınız.
  • Tazminat hesabı, sadece girilen bilgiler baz alınarak yapılmaktadır.
  • Ay: 30, yıl gün olarak değerlendirilmektedir.
  • Kıdem yılı 25 yıldan fazla süreler için 25 yıl olarak alınmıştır.
  • Burada hesaplanan tutarlar bilgilendirme amaçlıdır, hesaplamalara dair hiçbir sorumluluk kabul edilmez, kesin bordro mahiyetinde değildir ve kesin bordro olarak gösterilemez, ibraz edilemez.

Kıdem tazminat hesaplama aracımız ile hızlıca hesaplama yapabilirsiniz. Kıdem tazminatı hesaplama programında Türk Lirası esas alınmıştır. Hesaplanan tutarlar bilgi amaçlı olup kesin olarak gösterilemez. İş Hukuku Avukatı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.