çini taşı ilaç / Perşembe Ziraat Odası

Çini Taşı Ilaç

çini taşı ilaç

Göztaşı (göktaşı) nedir? Bakır sülfat ne için kullanılır?

Halk arasında bakır sülfat bileşiği göztaşı ya da göktaşı ismi ile bilinir. Gözyaşının susuz hali gri tonlarına sahip bir renk almasına rağmen, en bilinen pentahidrat formu, mavi renge sahiptir. Bakır sülfatın parlak mavi renk alması hidrasyon suyundan kaynaklanır. Kristal yapı alevde ısıtıldığında su kaybeder ve yapının gri renge beyaz renge döner.

Göztaşı Nedir?

Göztaşı, bakır sülfat kimyasalının kullanımı yaygın olan ismidir. Bu kimyasal, doğada saf haliyle bulunabilir. Farklı kimyasal maddelerle karıştırılarak çeşitli endüstrilerde kullanılabilir. Mavi renk tonuna sahip madde, çoğunlukla toz formundadır.

Nerede Kullanılır?

  • Halk arasında göztaşı olarak bilinen kimyasal, meyve yetiştiriciliği ile geçimi sağlayan kişilerin sıklıkla kullandığı bir ilaç çeşididir. Göztaşı su ile karıştırılır ve ağaçlara püskürtülür. Böylece, ağaçlar hastalıklardan korunur. Rengi mavi tonlar alabildiğinden göktaşı adıyla da bilinir.
  • Kültür balıkçılığı sektöründe de kullanılır.
  • Ekoparaziter bazı rahatsızlıklarda haricen dezenfektan olarak kullanılır ve spor faaliyetini önleyici etkisi de bulunur.

Göztaşı Ne İşe Yarar?

Gelelim” Bakır sülfat (göztaşı) ne işe yarar?” sorusuna. Göztaşı küprik sülfat olarak da bilinen kimyasal maddedir. Doğada farklı formlarda bulunabilen madde, günlük yaşamda yoğunlukla tarım alanında ilaçlama için kullanılır. Kireç ile buluştuğunda bordo bulamaç; sodyum karbonat ile karışımı halinde burgonya bulamacı olarak adlandırılır. Bağlarda ve meyve bahçelerinde özellikle mantar hastalıkları ile mücadele için kullanılır.

  • Su borularında sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri olan sucul bitkilerin köklerine kullanılır.
  • Yosun giderici özelliği ile yüzme havuzlarında temizleyici madde olarak tercih edilir.
  • Akvaryumda bulunan salyangozları temizlemek amacıyla da kullanılabilir.
  • Gıda güvenliği adına oldukça riskli olan ve koli basili ismiyle bilinen bakterilerin büyümesini önlemede de etkilidir.
  • Tarıma katkısının dışında elektrik ve ısı iletkenliği sağladığı için elektrik üretiminde kullanılır.
  • Ticari olarak sıklıkla kullanılan maddelerden biri olan bakır sülfat, suni ipek yapımında tercih edilen kimyasallardan biridir.
  • Fonksiyonel olması sayesinde boya, deri ve ahşap ürünlerin yapımında da kullanımı artış gösterir.

Bordo Bulamacı Nedir?

Bordo bulamacı, göztaşı ve kireç birleştirilerek hazırlanan bir karışımdır. Funyal ve bakteriyel hastalıklara karşı koruma amacıyla kullanılan bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbaharda hasat işlemi sonrasında ve ilkbaharda çiçeklerin uyanma sürecinden önce bordo bulamacı uygulanmalıdır. Bu ilaçlama ile gelecek yıl olması muhtemel hastalıklara karşı etkin ve ekonomik bir mücadele gerçekleştirilmiş olunur.

Göztaşı Faydaları

Sıklıkla bordo bulamacı hazırlamak amacıyla kullanılan göztaşının özellikle tarım sektöründe birçok faydası bulunur. Bordo bulamacı kullanıma hazır durumda satın alınabileceği gibi, göztaşı bakır sülfat ve kireç ile karışım hazırlanıp da kullanılabilir.

  • Uygulama, çiçeklenmeyi birkaç gün geciktirir. Bu durum, ağacın olumsuz hava koşullarına ve don riskine karşı dayanıklılığını artırır.
  • Elma ağacında karaleke, şeftali ağacında yaprak kıvırcıklığı, zeytin ağacında halkalı leke, sert çekirdekli meyvelerde yaprak delen, domates ve bağlarda mildiyo gibi hastalıkları önlediği için ruhsatlandırılmıştır.
  • Sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ve zeytinde, çeşitli kök çürüğü hastalıklarına karşı köklere uygulanması da tavsiye edilir.

Göztaşı Zararları

Göztaşı faydalarının yanı sıra zararları da bulunur. Bakır, doğada sıklıkla bulunan temel elementlerden biridir. Bitkide ve toprakta gereğinden fazla bulunması zararlı olabilir.

  • İnsanlar bakır sülfat kimyasalını göz, cilt ve solunum yoluyla bünyelerine alabilir.
  • Bakır sülfat oldukça güçlü tahriş etkisi bulunan bir maddedir.
  • Bakır sülfat zehirlenmelerinde beyin, mide, böbrekler, bağırsak ve karaciğerde yaralanma meydana gelebilir.
  • Kullanımı organik tarımda izin verilen bu maddenin, kullanımı ile ilgili bir sınırlandırılma yoktur.
  • Faydalı bir madde olmasına karşın çok sık aralıklarla kullanılması toprakta birikme yapmasına sebep olabilir. Bu sebeple, bakır içeren ilaçları kullanmadan önce yaprak ve toprak analizi yapılması tavsiye edilir. Toprakta ve bitki yapraklarında bakır düzeyi idealse ekstra ilaçlama yapılmamalıdır.

Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır?

1000 Litre %2’lik Bordo Bulamacı için Gerekli Malzemeler:

  • 20 kilogram bakır sülfat
  • 20 kilogram sönmüş kireç
  • 60 litrelik 2 adet plastik kova
  • Boyu yaklaşık 1 metre olan 2 tane ağaç sopa

Öncelikle 20 kilogram sönmüş kireç plastik kovaya konur ve üzerine su ilave edilir. Karıştırma işlemi karışım ayran kıvamı alana kadar sürdürülür. Aynı şekilde 20 kilogram bakır sülfat ayrı bir plastik kovada su ilavesi ile karıştırılarak 60 litreye tamamlanır. İlaçlama tankı deposuna bir miktar su konur. Örneğin; tank 1 tonluksa 100 ile 200 litre su miktarı idealdir. Sonrasında sönmüş kireçli su, tank süzgecinden geçirilir. Devamında tank deposunda göztaşı çözeltisi süzgeçten geçirilir. Yavaş bir şekilde karıştırarak mavi renge sahip bulamaç elde edilir. Su ilavesi ile tank doldurulur.

Bordo Bulamacı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tarımda göztaşı kullanımı yaygınlaşması bazı önlemlerin gerekliliğini de ortaya koyar. İlk kez bu uygulama ile ağaçlarını korumak isteyen yetiştiriciler ‘‘Göztaşı sağlığa zararlı mı?’’ sorusuna cevap arar. Göztaşı, yapı itibariyle insan sağlığını olumsuz etkileyen bir maddedir. Fakat kullanım işlemleri sırasında önlemler alınarak bu zarardan korunmak mümkündür.
  • Bordo bulamacı uygulaması esnasında koruyucu elbise giyilmeli ve mutlaka maske takılmalıdır. Bakırı solumak ciğerlere zarar verebilir.
  • Kullanım sırasında daha çok temas halinde olduğundan ellerde de bahçe eldiveni kullanılması tavsiye edilir.
  • Göze temas halinde bol su ile yıkanmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Cilt ile teması halinde bekletilmeden bol su ile yıkanmalıdır. Tahriş durumuna göre sağlık kuruluşuna başvurulabilir.
  • Olası yutma halinde kişi hemen kusturulmalı ve acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Göktaşı nedir? Göktaşının faydası var mıdır? Kansere şifa uzaydan geldi!

Göktaşı nedir? Göktaşının faydası var mıdır? Kansere şifa uzaydan geldi!

Çin'de yapılan bir araştırmada uzaydan gelen ve atmosferi aşarak dünyaya düşen göktaşlarının getirdiği iridyum elementleri dinazorları öldürdüğü gibi kanserli hücreleri de yok etmede etkili olduğunu açıkladı. Araştırma sonucunda bu taşlardan ilaç elde edilerek kemoterapi etkileri azaltılır. Bu göktaşları karbon, magnezyum ve oksijenden meydana gelir. Peki Göktaşının faydası var mıdır? İşte yanıtları:

Göktaşı ya da meteroit uzaydan atmosferi aşarak dünyaya düşer. Kalın bir taş görünümü olduğundan göktaşı olarak adlandırılır. Kocaman taşlar atmosferden geçerken basınç, sürtünme ve ısı değişimiyle ufak parçalara ayrıldığından dünyaya çok etki sağlamaz. Ancak bazı parçalar kuvvetli olduğundan bu durumdan etkilenmez ve dünyaya düşer. Her sene düzenli olarak bazı zamanlarda göktaşı yağmuru denilen doğa olayı gözlemlenebiliyor.En çok yaşanan göktaşı yağmuruna Perseid denir. Göktaşları; diğer gezegenler, kuyruklu yıldız ve aydan kopan parçalardır. Yeryüzüne düşen en büyük göktaşı 1920 yılında Namibya'dadır. Bu göktaşı yaklaşık 54.000 kg'dur. Taşlar termal maddeler içerir. Bu özellikleri sayesinde bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Bilim adamları taşların içeriğinde kalsiyum, magnezyum, demir ve nikel gibi maddeler tespit etmişlerdir. İçerdikleri maddeler sayesinde sağlığa katkı sağlayacaklarını düşünen bilim insanları özellikle kanser hastalıkları üzerinde çalışmalara devam etmişlerdir.

göktaşı

göktaşı

GÖKTAŞININ FAYDASI VAR MIDIR? KANSERE ŞİFA UZAYDAN GELDİ!

Vücuttaki sağlıklı hücrelerin bazı etkilerle deformasyona uğraması sonucu DNA'ları değişiyor. Değişen hücreler artık vücut için tehlikeye yol açan ciddi tümörler haline geliyor. Buda kanser hastalıklarına zemin hazırlar. Özellikle global çağda sağlıksız beslenme ve GDO'lu besinler kaynaklı kanser hastalığı çeşitleri ile beraber arttı. Uzmanlar bu konun önüne geçmek için çeşitli yollara başvurmaktadır. Warwick Üniversitesi'ndeki Çinli araştırmacılar kanserli hücreleri yok eden bir mucizeye rastladı. İnsanoğlunun yaşamından önce yaşayan dinazorları bitiren göktaşların aslında insanlığa büyük bir faydası olduğu ortaya çıkarıldı. Göktaşlarında bulunun iridyum bileşeni ışın tedavi yöntemi ile kanserli hücreleri tespit ederek yok ediyor. Ayrıca bu hücreler sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Dünyada nadiren bulunan iridyum bileşeni göktaşların içerisinde oldukça fazla bulunuyor. Pahalı olan bu element ile ilgili araştırmalar henüz taze olmasına rağmen uzmanlar kanserli hastalara umut olacağını vurguluyor. 

göktaşları atmosferden geçerken alevlenir

göktaşları atmosferden geçerken alevlenir

KAÇ ÇEŞİT GÖKTAŞI VARDIR?

Yeryüzünden atmosferi geçip dünyaya gelen 60.000'den göktaşı vardır. Bilim insanları içerdikleri maddelere göre bu taşları sınıflandırmışlardır. Üç sınıfta; taşlı, demir ve taşlı demirdir. Ancak bunlarında alt kategorisi vardır.

TAŞLI GÖKTAŞLARI

Silikat içeren taşlı göktaşları, aynı zamanda metal, nikel ve demir barındırır bu taşlarda; kondritler ve akondritler olarak adlandırılır. Kondritler; güneş sisteminin içindeki asteroitlerin parçacık halinde bir araya gelmesiyle oluşur. Bu taşlar güneş sisteminin köken, yaş ve bileşimle meydana gelir. Yapılan araştırmalarda 1938 yılında Tanzanya'ya düşen gökyaşında bu bileşenler tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Dünya'ya düşen bir diğer Allende göktaşının içinde de bu özellik bulundu. İşlem sırasında taşların elmas özellikleri var. Gök bilimciler bu taşların güneş sisteminden de eski olabildiği düşünüldü. Akondritler; bu taş türleri kondrtiler gibi kum içermez. Göktaşlarının toplamda yüzde 3'ünü oluşturur. 

taşlı göktaşları içerdikleri maddeler sayesinde elmasa dönüştürülebilir. Bunlardan takı yapılır

taşlı göktaşları içerdikleri maddeler sayesinde elmasa dönüştürülebilir. Bunlardan takı yapılır

DEMİRLİ GÖKTAŞLARI

Demir ve nikelden oluşan bu göktaşları şimdiye kadar keşfedilen en büyük taşlardır. Çok ağrı mineraller barındırır. Bu taşlar şuan bile bilim insanları tarafından araştırılır.

demirli göktaşı

demirli göktaşı

TAŞLI DEMİRLİ GÖKTAŞLARI

Bu taşlar ise içeriklerinde silikon, oksijen, demir ve nikel barındırır. Taşlar ayrıca pallasitler, olivin kristalleri içerir. Bu taşlar dünyanın farklı bölgelerinde irili ufaklı bulunur. 

gökten düşen göktaşlarından biri

gökten düşen göktaşlarından biri

GÖKTAŞLARI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

- Dünya'da en fazla göktaşı Antartika kıtasında bulunur. Buzullarla kaplı bu kıtada taşlar gözle görülür. 

- NASA'nın yaptığı araştırmalarda taşların çoğunlukla Mars ve Ay'dan geldiği ortaya çıkarıldı. 

- 1992 yılında New York'ta bir göktaşı kocaman bir bagaja düştü.

- Dünyaya düşen göktaşları Güney Afrika'da illegal yollarla satışı yapılır. 

- Yapılan bazı araştırmalarda yeryüzündeki suyun içindeki fosfor bulunduğu bu fosfor maddesinin uzaydan gelen taşlardan suya karıştığı tespit edilmiştir. 

- 2014 yılındaki Olimpiyatlarda yapılan madalyaların içinde göktaşı olduğu söyleniyor.

TÜRKİYE'YE GÖKTAŞI MI YAĞDI! 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir