sebepsiz morluklar / Diz üstünde oluşan morlukları önemseyin

Sebepsiz Morluklar

sebepsiz morluklar

Ciltteki morluklar ne zaman tehlikeli?

Morarma cilt ve mukozların morumsu ya da mavimsi renk almasıdır. Vücudumuzda bazı zamanlarda birçok faktörden dolayı morluklar oluşabiliyor. Beyaz tenli ve damarları yüzeyel olan kişilerde daha belirgin görülen morarma sık olarak travma nedeniyle cilt altı kılcal damarların hasar görmesi ve kanın cilt altına sızması sonucu ortaya çıkıyor. Sızan kan vücut tarafından metabolize ediliyor ve başlangıçta kırmızı renk olan morluklar yaklaşık günde oksijenin azalması ile sırasıyla mor, kahverengi ve yeşil renge dönüşüyor. Sonunda 18 günde sarı renge dönüşerek kayboluyor. Her morarma hastalık belirtisi olmasa da, bazen önemli bir sağlık sorununun habercisi olabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel, çarpma ya da düşme nedeniyle oluşan morlukların genelde tehlikeli olmadığını ve çoğu kez kendiliğinden geçtiğine dikkat çekerek, &#;Ancak nasıl oluştuğunu hatırlamadığınız morluklar sıklaştıysa, bunun ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini bilmelisiniz.&#; diyor.

Nedeni ilerleyen yaş veya kullanılan ilaçlar olabiliyor

Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel travmaların yanı sıra ilerleyen yaşın ve kullanılan ilaçların da morluk oluşturabileceğini belirterek şunları söylüyor: &#;Yaşımız ilerledikçe, kan damarlarımızı destekleyen dokular zayıflayacağı için küçük bir çarpmayla bile kanımız damar dışına geçebiliyor ve morarma gelişebiliyor. Sürekli kullandığımız ilaçlar da morarmaya neden olabiliyor. Kan inceltici ilaçlar, cildimizin daha kolay morarmasına yol açabiliyor. Kortizon türevi ilaçlar da, cildimizi incelterek morarmayı kolaylaştırabiliyor. Balık yağı, ginkgo gibi desteklerin de kan inceltici etkisi oluyor.&#;

Kan hastalıklarına işaret edebilir

Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel, cildimizdeki morarmaların bir sağlık problemine de işaret edebileceği uyarısında bulunarak altta yatabilecek nedenleri şöyle sıralıyor: &#;Bazı kan hastalıkları, pıhtılaşma sorunları, karaciğer hastalıkları ya da alerjiler de vücudumuzda morluk oluşturuyor. Dizlerde oluşan şişlik ve morarmalar travmaya bağlı olabileceği gibi kalıtsal pıhtılaşma bozukluğunu nedeniyle de gelişebiliyor.
Dizin yukarısındaki morarmalara dikkat!
Morarmalar çocukluk çağında daha sık görülüyor. Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel dizden aşağı kısımda oluşan morlukların genellikle önemsiz olduğuna ve travmaya bağlı ortaya çıktığına, ancak dizin yukarısında, bacaklarda oluşan morarmaların ise bazen bir kan hastalığı için uyarıcı olabileceğine dikkat çekerek şu bilgileri veriyor: &#; Bu trombosit veya pıhtılaşma faktörleri ile ilgili problemlerden kaynaklanabiliyor. Trombosit düşüklüğünün neden ise ilaçlar ve bazı enfeksiyon hastalıkları olabiliyor. Ama aynı zamanda nedensiz morluklar lösemi gibi bir kan hastalığından da kaynaklanabiliyor. Pıhtılaşma faktörlerine bağlı olan problemler ise kalıtsal olabileceği (hemofili gibi) gibi sonradan da ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla çocuklarda diz içine olan kanamalardan dolayı oluşan şişliklerin ve morarmaların asla ihmal edilmemesi gerekiyor.&#;

&#;

Morarmalar ne zaman tehlikeli?

Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel, ihmal edilmemesi gereken morarma tiplerini şöyle sıralıyor:
&#;&#;&#;&#; Kendi kendine gelişen,
&#;&#;&#;&#; Birden fazla olan,
&#;&#;&#;&#; Tekrarlayan ve genellikle ağrısız olan,
&#;&#;&#;&#; Ek olarak dişeti, burun ve genital kanamaların da olduğu morluklar önemli olabiliyor.
&#;&#;&#;&#; Bu bulgulara ek olarak ateş, halsizlik de varsa mutlaka bir hekime danışmak gerekiyor.
&#;&#;&#;&#; Ayrıca küçük bir travma ile aşırı derecede büyük olan morluklar da kan hastalıklarından kaynaklanabiliyor
&#;

Hastanın öyküsü alınıyor, testler yapılıyor

Hematoloji Uzmanı Dr. Serap Yücel, morluklarda altta yatan nedenin tespit edilmesi için öncelikle hastanın detaylı öyküsü alındığını belirterek tanı sürecini şöyle anlatıyor: &#;Daha sonra hastanın durumuna göre kan sayımı, mikroskop altında kan örneğinin değerlendirilmesi, hücrelerin değerlendirilmesi, kanama zamanı ve pıhtılaşmayla ilgili testler istenebiliyor. Bunların sonuçlarına göre gerekirse daha ileri tetkikler yapılabiliyor. Morarmaya neden olan hastalık tespit edildikten sonra tedavisine başlanıyor.&#;



&#;


Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Cuma Emiroğlu, 'Halk arasında önemi yeterince bilinmeyen K vitamini kan, kalp ve kemik sağlığının başlıca sorumlusu. Vücutta nedensiz yere görülen morarma ve kanamalar K vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi.' ifadelerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Emiroğlu, K vitaminin eksikliği durumunda kanama, pıhtılaşma bozuklukları ve bu sorunlara bağlı olarak pek çok organın fonksiyonlarında bozukluklar meydana gelebileceğini belirtti.

Emiroğlu, şunları kaydetti:

'K vitamini eksikliğinde kanın pıhtılaşma süresi uzuyor. Vücutta kesik veya yara yokken eksikliğinde nedensiz ve aşırı kanama ve morarmalar görülebiliyor. Kanama pıhtılaşma bozukluklarına bağlı vücudun birçok organını etkileyen K vitamini, ıspanak ve pazı gibi yeşil, domates ve şalgam gibi kırmızı renk gıdalar, fermente ve hayvansal besinler ile yağlı tohumlarda bulunuyor.'

Cilt sağlığını koruyan K vitaminin ilerleyen yaşlarda hafıza ile ilgili bilişsel fonksiyonları güçlendirici etkisi olduğunu belirten Emiroğlu, damar mineralizasyonunu önleyici etkisinden dolayı K vitamininin kalp damar hastalıkları, felç ve beyin kanaması gibi hastalıkların önlenmesi için de önemli olduğunu ifade etti.

K vitamini içeren besinlere değinen Emiroğlu, ıspanak, brokoli, bezelye, taze fasulye, marul, lahana, kuşkonmaz gibi yeşil sebzelerin yanı sıra domates ve şalgam gibi kırmızı gıdalarda K vitamini bulunduğunu belirtti.

Bunlara ek olarak tüketilecek gıdalardan bahseden Emiroğlu, 'Soya ve Meksika fasulyesi, yeşil çay, buğday yulaf gibi tahıllar ile süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve sakatat gibi hayvansal gıdalarda birlikte fermante gıdalar ve yağlı tohumlarda yeteri miktarda K vitamini bulunur.' ifadelerini kullandı.

- 'Emiroğlu, K vitamini yağda çözünen ve vücutta depolanabilen bir besin'

Emiroğlu, K vitamini yağda çözünen ve vücutta depolanabilen bir besin olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kanı pıhtılaştırarak aşırı kanamayı önlemesi dışında kemik metabolizmasında görevli protrombin üretimi içinde gereklidir. K1 ve K2 olmak üzere 2 tipi vardır. Filokinon adı verilen K1 genellikle bitkisel besinlerde, Menakinon adı verilen K2 ise hayvansal besin ve fermante gıdalarda bulunur. Besinlerle aldığımız K1 barsak bakterileri tarafından K2'ye dönüştürülür.

Kan sulandırıcı ilaç alımı, yanlış ve dengesiz beslenme, karaciğer ve safra yolu hastalıkları, barsak operasyonları ve barsak florasını bozan Crohn ve Ülseratif kolit gibi kronik hastalıklar ile aşırı antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle eksikliği gelişebilir. Eksikliğinde ise ciltte kolay morarmalar, siyah renkli dışkılama veya kanlı dışkı, tırnak altında kırmızı beneklenmeler, ağız, diş eti ve burun içi mukozalarda kanamalar gelişebilir. Bebeklerde göbek kordonu kanamalarına rastlanabilir.'

Nedeni ne olursa olsun eksiklik nedeninin saptanması ve vitamin takviyesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, 'Günlük ihtiyaç genel olarak kiloya 1 mcg K vitaminidir. Kabaca 25 yaş altı için 65 mcg/gün, 25 yaş üstü yetişkinler içinde 85 mcg/gün sayılabilir. Tedavisinde öncelikle nedenin değerlendirilmesi ve ardından K vitamini içeren ilaçlarla destek verilmesi gerekir. Ağız yolu veya enjeksyon tedavisi yolu ile eksiklik düzeltilir.' ifadelerini kullandı.

Hekime danışmadan ve kan tahlili yaptırılmadan alınan fazla K vitaminin olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Emiroğlu, 'Kusma, ciltte kuruma, kalsiyum yüksekliği kemik ağrıları, lenf bezlerinde büyüme, adet görememe şikayetlerinin yanında sinirlilik, huzursuzluk gibi bilişsel fonksiyonlarda da bozulmalar görülebildiği için doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalı.' değerlendirmesinde bulundu.


Morluk neden olur, nasıl geçer? Vücutta oluşan morluklara ne iyi gelir?

Morluklar, vücudumuzda bir darbeye bağlı olarak gelişen koyu renkli halkalardır. Morlukların büyüklüğü ve şiddeti aldığı darbeye göre değişiklik gösterir. Bu morluklar vücudun kendini yenileme özelliği ile birlikte herhangi bir ilaç ya da doğal tedavi uygulanmasa da zamanla kendi kendine geçer. Ancak meydana gelen morlukların daha kısa sürelerde geçmesi için kişiler neyin iyi geldiği konusunda sık sık araştırma yapar. Peki, morluklar neden olur ve nasıl geçer?

Morluk Neden Olur?

Vücudumuzda meydana gelen morluklar aldığımız bir darbe sonucunda cildimizde meydana gelen travmalar olarak adlandırılır. Eğer cildimizin herhangi bir yerinde bir darbe alırsak burada kılcal damarlarda patlamalar meydana gelir. Bu patlamalar da deri altında morarmaya neden olur. Ancak bazen sebepsiz bir şekilde vücudumuzda morarma olabilir ya da çok hafif darbeler ile yoğun morluklar oluşabilir. Bu durumda kişilerin doktora gözükmesi ihmal edilmemelidir. Vücudumuzdaki morluklar farklı hastalıkların habercisi olabilir.

Morluk Kaç Günde Geçer?

Morluklar aldığı darbeye göre değişiklik gösterir. Yayılım alanı da iyileşme süresini etkiler. Morluk ilk meydana geldiği günden bir iki gün sonra mavi ve siyah renge doğru bir değişim gösterir. günün ardından bu mavi ve siyah renk değişerek yeşil ve sarıya dönüşür. Morluğun tamamen geçmesi ve cilt renginin eski haline dönmesi ise 2 haftayı bulabilir.

Morluk Nasıl Geçer?

Vücudumuzda meydana gelen morluklar rahatsız edici bir görüntü oluşturduğu için kişiler morluklar hemen nasıl geçer? sorusunun cevaplarını merak eder. Cildin kendini yenilemesi için geçmesi gerek bir zaman dilimi vardır. Ancak bu süreci hızlandırmaya yardımcı olan farklı yöntemler de bulunmaktadır. Bunlardan biri buz uygulamasıdır. Morluğun meydana gelmesi ile birlikte ilk günlerde saat başına 15 dakikalık buz uygulamasını yapmanız hem morluğun iyileşmesine destek olacaktır hem de ödem toplayıp şişmesini engelleyecektir. 2 günün ardından buz kompleksi yerine ılık kompres uygulaması da yapılabilir. Ilık kompres ile birlikte kan dolaşımının artması sağlanacak ve cilt kendini daha hızlı yenileyecektir.

Vücutta Oluşan Morluklara Ne İyi Gelir?

Morluklara iyi gelen bazı yöntemler şunlardır:

  • Antioksidan özelliği ile sarımsak uygulanabilir.
  • Soğanın da antioksidan özelliği vardır ve kan akışını hızlandırır. Bu yüzden morlukların iyileşmesinde etkilidir.
  • İltihap giderici bir özelliği olan zencefilin de morlukların iyileşme sürecinde kullanılması önerilir.
  • Kan akışını hızlandıran bileşenlerden biri de sirkedir. Bir pamuk yardımı ile moraran bölgeye sirke sürülebilir.
  • Tuz uygulaması da hem morluğu azaltır hem de ağrıyı alır. Suyla ıslatılan tuzla bölgeye işlem uygulanabilir.
  • Ezilmiş maydanozla moraran bölgeye maske uygulayabilirsiniz.
  • Kılcal damarları güçlendiren yaban mersinini de ezerek moraran bölge üzerinde 10 dakika bekleterek olumlu sonuç alabilirsiniz.
  • Papatya ve ananas içerdiği enzimler ile deri altında kan birikmesini engeller. Bu yüzden papatya çayı ve ananas tüketimini iyileşme döneminde arttırabilirsiniz.
  • Morluklar için muz kabuğu ve aloe vera kullanabilirsiniz.
  • En eski yöntemlerden biri olarak soğuk et uygulaması yapabilirsiniz.
  • Buz kompresi uygulayabilirsiniz.
  • İnce dilimlediğiniz patatesleri de moraran bölgenin üzerine koyup 5 dakika bekleterek morluğun geçmesini sağlayabilirsiniz.

Vücutta Oluşan Morluklar Nelere Yol Açar?

Vücudumuzda meydana gelen morluklar farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden hafif darbeler sonucu morluklar meydana geliyorsa bu alerji ya da löseminin belirtisi olabilir.

V&#;cuttaki Morluklar Hastalık Habercisi Olabilir

Genel Bakış

Çocuklardasık karşılaşılan morluklarbazen basit bir çarpma sonucu olabileceği gibi bazen de önemli hastalıkların habercisi olabiliyor. Bu yüzden “Çocuğum yaramaz, koşturuyor, çarpmıştır bir yere” diye önemsememek de, her morlukta alarma geçip endişeyle yaşamak da yanlış. Liv Hospital Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan çocuklardaki hangi morlukların ne zaman ciddiye alınması gerektiğini anlattı.


 

Hangi Morluklar Tehlikeli?

  • Eklem ve bacak ağrıları iki haftadan uzun sürüyorsa, sık tekrarlıyorsa, ağrı kesicilere yanıt vermiyorsa, hareket kısıtlaması varsa, gece ağrı ile uyanıyorsa mutlaka araştırılması gerekir. Çok sayıda olan, kendi kendine gelişen, travmanın şiddetiyle ters orantılı olan, beraberinde burun ve diş eti kanamalarının eşlik ettiği morluklarda da alarma geçilmesi gerekir.
  • Aktif, canlı, koşturan bir çocukta diz altında özellikle kaval kemiği üzerinde destek doku az olduğu için çarpma-düşme sonucu morluk oluşması doğaldır. Ancak sadece diz altında değil vücudun diğer bölgelerinde de varsa ve travma olmadan ya da küçük çarpmalarla bile büyük morluklar oluşuyorsa bir kan hastalığının belirtisi olabilir. Bu nedenle ailelerin bu konuda dikkatli olmaları, gerektiği takdirde morluk sayı ve boyutlarını takip etmesi gerekir.
 

Kan Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Vücudumuz kanama olmasını engellemek üzere programlanmıştır. Damar duvarı, kan pulcukları (Trombosit) ve pıhtılaşmaya yarayan faktörler sayesinde hasarlanan yerde pıhtı oluşup kanama olmasını engeller. Bu 3 faktör iyi iş görmezse veya sayılarında azalma olursa morluklar oluşmaya başlar. Morluklar ile gelen bir hastada iyi bir öykü, dikkatli fizik muayene ve basit birinci basamak testleri ile yüzde 80’den fazla durumda tanı konulabilir.
Hastanın ebeveynlerinde ya da kardeşlerinde böyle bir şikayet olup olmadığı ve morluklara eşlik eden ağrı ve ateş gibi başka semptomların görülüp görülmediği konusu tanı için önemlidir. Düşünülen tanıya uygun tetkikler istenir. Genelde tam kan sayımı ve periferik yayma denilen, mikroskopla hücrelere bakılarak tanı konulur. Bazen pıhtılaşma testleri ve kemik iliği aspirasyonu gibi ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir. 
 

Vücutta Morluk Kanser Habercisi Olabilir

Morarmalar trombosit yani kan pulcuk sayısı ve fonksiyon bozuklukları İTP ( immün trombositopenik purpura, Glanzmann Trombastenisi, vb), Hemofili A ve Hemofili B, vWF gibi pıhtılaşma faktör eksiklikleri ve lösemi, nöroblastom gibi kemik iliğini tutan tümör hastalıklarının habercisi olabilir. Aynı zamanda bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarının ilk belirtisi de morlukların sayı ve büyüklüklerinin fazla olması şeklinde klinik bulgu verebilir.


Çocuklarda Lösemi Belirtisi Nelerdir?

Bacaklardamorarma sıklıkla görülen bir lösemi belirtisi olabilir ama lösemi tek başına sadece morluklarla bulgu vermez. Bu morarmaların nedeni blast denilen hücrelerin kemik iliğini istila ederek iyi hücrelerin üremesini engellemesidir. Kemik iliğinde yaşam için gerekli olan eritrosit (Kırmızı kan hücreleri) azalınca çocukların rengi solar, halsizleşir, çabuk yorulur, yerinden kalkmak istemez, çok üşürler; kan pulcukları (Trombositler) azalınca hastada morluklar ve peteşi denilen minik kanamalar yanında burun, ağız, idrar kaka, mide kanamaları oluşabilir, lökositler azalınca/artınca ateşli hastalıklar oluşur. Bu nedenle morlukların lösemiyi düşündürmesi için çocukta genellikle beraberinde kilo kaybı, vücutta çeşitli bölgelerde bezeler, dişetlerinde şişkinlik ve eklem ağrıları, ateş ve düzelmeyen enfeksiyonlar olmalıdır. Eklem ve bacak ağrıları romatizmal çocuk hastalıklarına bağlı olabileceği gibi lösemiye de bağlı olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası