kitap ve kitap okumanın faydaları hakkında bir kompozisyon yazınız / Kompozisyon Konu Örnekleri - Türk Dili ve Edebiyatı

Kitap Ve Kitap Okumanın Faydaları Hakkında Bir Kompozisyon Yazınız

kitap ve kitap okumanın faydaları hakkında bir kompozisyon yazınız

Yazı Ayrıntıları

Kitap Okumanın Önemi - Faydaları İle İlgili Kompozisyon Örnekleri

png

Kitap Okumanın Önemi - Faydaları İle İlgili Kompozisyon Örnekleri
png

Kompozisyon 1
Okumak haz duymaya zihnimizi süslemeye ve yetkimizi arttırmaya yarar. Haz duyurmak hususundaki faydası insan bir köşeye çekilip tek başına kaldığı zaman kendini gösterir. Zihnimizi süslemesinin konuşurken yetkimizi arttırmasının da bir iş hakkında hüküm verirken o işi başarırken faydası dokunur. Tecrübeyle yetişmiş kimseler tek tek bazı işler yapar onlar hakkında birer hüküm verebilirse de meseleyi her bakımdan göz önünde tutan öğütler vermek planlar yapmak nizamlar kurmak bilhassa bilgi sahibi kimselerin elinden gelir. Okumaya fazla vakit harcamak uyuşukluktur. Okunan kitaplardan süs olsun diye fazla faydalanmak gösteriş bir hüküm verirken sade kitaptaki kaidelere uymak da ukalalıktır.

Okumak tabiatı tamamlar tecrübe ile de tamamlanır. İnsanın tabiat vergisi olan kabiliyetleri kendiliğinden çıkan bitkilere benzer; okumakla budanmaları lazımdır. Okumak tecrübeyle sınırlanmaz da başına buyruk bırakılırsa dağınık yönlere yayılmış bir bilgi verir. Tecrübe ile yetişen kimseler okumayı hor görürler. Basit kimseler ona hayrandırlar. Bilginler ondan faydalanırlar çünkü okuma sağladığı faydanın ne olduğunu öğretmez. Bu insanın göre göre tahsile ihtiyaç duymadan onun ötesine varan bir kuvvetle elde ettiği bir bilgeliktir. Kitapları ne cerhetmek ne yanlış bulmak için ne de zaten ispat edilmiş diye olduğu gibi kabullenip konuşmalarında sana konu olsun diye oku. Bazı kitaplardan insan yalnız zevk alır; bazılarını olduğu gibi yutar. Bazılarını geveler ve hazmeder. Yani bazı kitaplardan yalnız birtakım parçalar okunur; bazıları baştanbaşa ama inceden inceye tetkik edilmeden bazıları ise dikkat ve itina ile okunur. Bazı kitaplar da vardır insan onları vekil vasıtasiyle yani başkalarının onlardan çıkardıkları parçaları okur. Bu ancak kitabın değeri ve konunun önemi az olduğu zaman yapılır. Çünkü böyle başkasının süzgecinden geçmiş kitaplar imbikten süzülmüş adi su gibi yavan olur.

Okumak insana olgunluk konuşmak canlılık yazmak da açıklık verir. Bu sebeple az yazanın hafızasının kuvvetli az konuşanın hazırcevap az okuyanın da bilmediğini bilir gibi göstermesi için kurnaz olması lazımdır. Tarih kitapları insanı akıllandırır; şiir nükteci matematik dikkatli kılar; felsefe eserleri de derinleştirir. Mantık ve hitabet münakaşalarda ustalaştırır; ahlak da ağırbaşlı yapar.

"İnsanın okuduğu şey benliğine işler." Hatta insan zekasına ket vuran her türlü engeli iyi seçilmiş eserler okumakla ortadan kaldırabilir. Tıpkı vücudun tutulduğu hastalıkların münasip idmanlarla iyi edilebildiği gibi. Mesela top oyunu vücutta hasıl olan taşlarla böbrek hastalarına; ok atmak akciğerle göğüse ağır yürüyüşler mideye ata binmek baş ağrılarına iyi gelir v.s. Bu sebeple bir kimsenin zihni dağınıksa matematikle meşgul olsun; çünkü bir davayı ispat ederken biraz dalıverse davaya ta baştan başlaması lazım gelir. Eğer zekası farkları görüp ayırmaktan acizse iskolastikleri tetkik etsin. Çünkü onlar; "kılı kırk yararlar."

Bir konuyla bir diğeri arasında münasebet kurmakta ve bir meseleyi ispat edip aydınlatmaya yarayacak delilleri hatırlatmakta güçlük çekiyorsa hukuk davalarını tetkik etsin. Böylece her zeka hastalığına ilaç olacak birer reçete bulunabilir.

png


Kompozisyon 2
İnsan için en etkili öğrenme yolu okumaktır. Okuyarak yetişmiş bir toplum başarılı ve güçlü olacaktır.

İnsan beyni okuyarak beslenir ve bilgiler güçlenir. Okuyan insanların farklı bakış açıları vardır. Kelime dağarcıkları yüksektir. Bilgi edinme istekleri vardır. Kitap okumak düşünceleri besler ve güçlendirir. Tıpkı bir pusula gibi insana yol gösterir. Kitap okumayı sevenler genel kültür bakımından da üst seviyelerdedirler. Genel kültür toplumca önemsenen ve saygı duyulan bir değerdir.

Okumanın ne yaşı ne de zamanı vardır. İnsan isteği her zaman bir şeyler okuyabilir. Yeter ki okumayı gerçekten istesin. Birileri istedi diye ya da zorla kitap okunmamalıdır. Okuma hevesi ve isteği öncelikle insanın kendi içinde olmalıdır. Okumak için ille de beş yüz sayfalık bir kitabı bitirmek gerekmez bazen bir sayfa bile o kadar çok şey anlatır ki insana. Okumanın satırı sayfası gerekçesi olmaz. Okumanın bir gerekçesi olacaksa eğer o da okumak olacaktır.

Okuyan insanlar dünyayı ve olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirebilirler. Konuşurken ya da yazarken fazla zorlanmazlar. Çünkü kelime hazneleri çok geniştir. İnsan okuduğu her kitaptan ya da yazıdan ne kadar yeni kelime öğrenirse bilgi havuzu da o kadar dolu olur. Bu havuzu doldurmak bizim elimizdedir.

Okumanın bizlere sayısız faydası vardır. Önemli olan bunun değerini bilmektir. Bacon’un da dediği gibi “Okumak bir insanı doldurur konuşmak hazırlar yazmak ise olgunlaştırır.”

png

 

Kitap Okumanın Faydaları

kitap okumanın faydalarıKitap okumanın sayısız faydası hakkında bugüne kadar çok şey duymuşsunuzdur. Öğretmenlerimiz, büyüklerimiz sürekli kitap okumanın yararından dem vururlar. Bununla birlikte OECD ülkeleri içerisinde kitap okuma oranı bakımından son sıralarda yer alıyoruz. Bu zıtlık bir yana dursun, biz tekrar bu yazımızda, kitap okumanın bilimsel olarak da kanıtlanmış yararları üzerinde durmaya çalışalım.

Bir yazar, meyve verecek kadar olgunlaştığı bir alanda sahip olduğu tüm bilgi ve deneyimlerini kitabına aktarır. Dolayısıyla bir kitabı okumak, bir konudaki sayısız bilgiye ve deneyime çok kısa yoldan ulaşmayı sağlar. Bu bağlamda her kitap bir dünyadır ve kapısını araladığınız her dünya, sizi bilgiye doyurur.

Kitap okumanın en güzel yanlarından biri, kişinin beyninin sürekli canlı tutulmasıdır. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, kitap okuyan kişilerin beynindeki nöronların sayısı artmakda ve zihinde daha çok bağ kurulmaktadır. Bu dolaylı olarak kişinin zekasının parlak, soyut düşünebilme yeteneğinin gelişmiş, hayal gücünün yüksek&#; olmasını gerektirir. Ayrıca diğer zeka alanları da bundan etkilenmektedir. Bu sayede daha iyi anlar, düşünür ve karar verebiliriz.



Genel kültürü yüksek insanlar, toplumda daha çabuk kabul görür ve sevilir. Üstelik bu insanların daha başarılı olduğu tartışılmaz. Ve genel kültür kazanmanın en basit yolu, okumaktır. Kitaplar entellektüel zekanın anahtarıdır. Her kitap bizi bir konuda bir şeyler konuşabilecek, yazıp çizebilecek bilgi ve tecrübeyle donatır. Kitaplar sayesinde düne ve bugüne yabancı kalmaz, her konuda söyleyecek bir şeyler bulabiliriz.

Sözcük dağarcığınız ne kadar genişse, kendinizi o kadar iyi ifade edersiniz. Daha etkili konuşur, daha yaratıcı hayaller kurar, hızlı düşünür, daha güzel eleştiriler yaparsınız. Karşınızdakini daha iyi anlar, onunla daha sağlam iletişim kurabilirsiniz. Kendi alanınızda uzmanlaşabilir, başarılı bir kariyer elde edebilir ve çok para kazanabilirsiniz.

Kitap okumak hayatınızdaki &#;&#; kavramını ortadan kaldırır. Zamanınızı daha güzel yönetir, düzenli şekilde yaşamaya başlarsınız. Canınız sıkılmaz, rahatlamak için harika bir arkadaşa sahip olursunuz. Ayrıca her yerde okuyabilmeniz harikadır. Zamanınıza anlam kattığınız için mutlu olur, bu enerji ile daha olumlu bir kişiliğe sahip olursunuz.

kitap okumanın yararları kompozisyon

Kitap Okumanın Yararları / Liste

Kitabın hayatımıza kazandıracağı güzelliklerin her birini uzun uzun açıklamak yerine, maddeler hâlinde sıralamak istiyorum:

&#; Kitap, hayatınızı renklendirir, sıradanlıktan kurtarır.
&#; Okumak hızlı ve yaratıcı düşünebilmenizi sağlar.
&#; Kitap okuyan insanlar sınavlarda ve işlerinde başarılı olur.
&#; Düzenli okumak, beyindeki sinir hücrelerini geliştirir.
&#; Kelime dağarcığı geniş bir kişi daha etkili konuşur.
&#; İletişim gücü yüksek insanlar, genellikle çok kitap okur.
&#; Yeni bir kitap ve mürekkep kokusu harika bir haz verir.
&#; Okuma alışkanlığı, hayatınıza çekidüzen verir.
&#; Kitaplar genel kültür ve yetenek kazanmanızı sağlar.
&#; Yaşayarak edinmesi çok zor bir bilgiye, okuyarak sahip olabiliriz.
&#; Türk ve dünya edebiyatının en usta kalemlerini okumadan ölmezsiniz.
&#; Kitaplar can sıkıntısına bire birdir, kapağını açıp kendinizi ona bırakabilirsiniz.
&#; Konuşurken okuduğunuz kitaplardan alıntılar yaparak kişileri etkileyebilirsiniz.
&#; Topluma, evrene ve insana bakış açınız gelişir, empati kurabilirsiniz.
&#; Eleştirel okuma, sorgulayabilen bir insan olmanızı sağlar.
&#; Kitap varsa, yalnızlık yoktur. Bazen en iyi dostunuz bir kitap olabilir.
&#; Kitap kişinin duygusal zekasını geliştirir.
&#; Küçücük hayatımıza kitaplar sayesinde birçok bilgi ve deneyim sığdırabiliriz.
&#; Kurgusal kitaplar, filmden farksızdır. Bazen kendinizi, bir kitabı film gibi anlatırken bulursunuz.
&#; Özel kitaplarınız, koleksiyonlarınız veya harika bir kütüphaneniz olabilir.
&#; Düzenli okuma, göz kaslarınızı geliştirir, tembellikten kurtarır.
&#; Okuma alışkanlığı olan kişi, eğitimini aldığığı bir alanda da başarılı olacaktır.
&#; Kitap okuyan kişilerin daha parlak hafızası olur ve okumak alzehimer hastalığına karşı bir ilaçtır.
&#; Okumak bulaşıcıdır, çevrenizdeki kişiler de sizden etkilenerek okumaya başlayabilirler.
&#; Kitaplardaki sahnelerden, unutulmaz hatıralar kazanabilirsiniz.
&#; Kendinizi geliştirir ve milletinize daha yararlı bir insan olabilirsiniz.
&#; Kitap okuyan insanlar daha iyi algılar ve konsantrasyonları daha güçlüdür.
&#; Düzenli okuma, kişiyi olgunlaştırır, sakinleştirir ve alçak gönüllü biri yapar.

Bu bilgileri okuduktan sonra, kitap okumadığınız günlere üzülmeden, kitap okumadan geçirmeyeceğiniz günlere doğru koşmaya başlayın. Hayat kısa ve okuyacağınız daha çok kitap var.

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

Yorum Yap!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.