cezaevine girenin ilk mahkemesi ne zaman olur / TUTUKLUNUN İLK MAHKEMESİ NE ZAMAN OLUR? -

Cezaevine Girenin Ilk Mahkemesi Ne Zaman Olur

cezaevine girenin ilk mahkemesi ne zaman olur

Reklam engelleyicisi tespit edildi: Web sitemiz ziyaretçilerimize çevrimiçi reklamlar gösterebilir. Lütfen web sitemiz üzerindeki reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bize destek olun.

TUTUKLUNUN İLK MAHKEMESİ NE ZAMAN OLUR?

Suç ve Cezalar, Suç Türleri, Ceza Hesaplama, Hapis, Adli Para Cezası, Adli Kontrol, Ön Ödeme, Uzlaşma, Tutuklama, Arama, Elkoyma, İletişimin Tespiti, Ceza Yargılama Usulü, Tekerrür, İçtima, İştirak...

ilknurnergiz
Site Üyesi
Mesajlar: 4
Kayıt: 14 Oca 2017 [08:55]

TUTUKLUNUN İLK MAHKEMESİ NE ZAMAN OLUR?

Mesajgönderen ilknurnergiz »

Cezaevinde tutuklu yargılanan bir kişinin ilk mahkemesi en gec ne zaman olur? Tutukluluk süresi uzayabilir bunu biliyoruz fakat tutuklu için henüz ilk duruşma tarihi belli deGil, belli bir tarih aralığı var mi?



Başa dön

Kullanıcı avatarı
Güntülü
Moderatör
Mesajlar: 3085
Kayıt: 10 Oca 2013 [01:43]

Re: TUTUKLUNUN İLK MAHKEMESİ NE ZAMAN OLUR.?

Mesajgönderen Güntülü »

ilknurnergiz yazdı:Cezaevinde tutuklu yargılanan bir kişinin ilk mahkemesi en gec ne zaman olur? Tutukluluk süresi uzayabilir bunu biliyoruz fakat tutuklu için henüz ilk duruşma tarihi belli değil, belli bir tarih aralığı var mi?


İlk mahkemeye 3 ay içersin de çıkar tahmin ediyorum, her 30 günde tutuklunun tutukluluk süresi gözden geçirilerek tutukluluğa itiraz edile bilinir.

www.kararara.com

Başa dön

Tutuklananları bekleyen süre: 6 ay

Şike soruşturmasında önceki gece mahkemeye çıkarılan 20 kişiden 15’i tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Sabaha karşı 04.20’de tamamlanan sorgulamaların ardından mahkeme heyeti, Fenerbahçe asbaşkanları Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu’nun yanı sıra Muhasebe Müdürü Tamer Yelkovan, Alt Yapı Koordinatörü Cemil Turan’ın da aralarında bulunduğu 15 kişi için tutuklama kararı verdi. 9 saate yakın süren sorgulamanın ardından gelen tutuklamalar, kararı bekleyenler üzerinde şok etkisi yarattı. Mahkeme tarafından tutuklanarak demir parmaklıklar ardına gönderilenleri en az 6 aylık cezaevi günleri bekliyor.

Spor Hukuku Enstitüsü üyesi avukat İsmail Coşkun, bu sürenin 6 ayı bulabileceğini hatta aşabileceğini açıkladı. Bu tip, ortalama 50-60 kişinin şüpheli olduğu soruşturma dosyalarında, savcılık tarafından iddianamenin hazırlanma süresinin yaklaşık 3-4 ayı bulabileceğini dile getiren avukat Coşkun, “Bu sürecin daha da uzaması muhtemeldir. Savcılığın hazırlayacağı iddianamenin Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulmasından itibaren 15 gün içerisinde mahkeme, iddianamenin kabulüne veya reddine karar verir. Mahkemenin iddianamenin kabulüne karar vermesinden sonra yargılama için ilk duruşma günü verilir. Mahkeme tarafından ilk duruşma günü de iddianamenin kabul tarihinden itibaren ortalama 2-3 ay sonraya gelir. Bu duruşma günü, mahkemenin yoğunluğuna göre daha da uzayabilir. Bu da tutuklu yargılananların en az 5-6 ay cezaevinde kalma ihtimallerinin yüksek olduğunu gösterir” dedi. Avukat İsmail Coşkun, bundan sonraki gelişmelerin ne olabileceği konusunda ise şunları söyledi: “Her ne kadar şüphelilerin tutuklu yargılanmalarına karar verildikten sonra mahkeme tarafından her 30 günde bir tutukluluklarının devam edip etmeyeceği tekrar değerlendirilse de, uygulamada bu tip durumlarda ilk duruşma yapılmadan tutukluluk hallerinin kaldırılabilmesi durumu ile pek karşılaşılmamaktadır. İlk duruşmada ise hakim, delillerin toplandığı, delillerin karartılma ve sanıkların kaçma şüphesinin bulunmadığına kanaat getirirse sanıkları tahliye edip tutuksuz yargılanmalarına karar verebilir. Netice itibariyle şu andan itibaren hakkında somut ve güçlü deliller olan şüphelilerin yaklaşık 5-6 aydan önce salıverilme ihtimalleri düşüktür.”

İlk gün tutuklananlar

Olgun Peker
Abdurrahman Yakut
Ömer Ülkü
Hakan Karaahmet
Coşkun Çalık
Haldun Şenman
Talat Emre Koçak

İlk gün savcılıkça serbest bırakılanlar

Levent Eriş
Mehmet Yıldız
Halil Köntek
Özcan Üstüntaş

Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılanlar

Volkan Bahçekapılı
Özden Tütüncü
Beşir Acar
Murat Tanış
Erman Ertaş
Ümit Aydın
Mahmut Güneş
Serdar Berkin
Tarık Özarslan
Özden Arslan
Abdullah Cila

Önceki gün tutuklananlar

Şekip Mosturoğlu
İlhan Ekşioğlu
Mecnun Odyakmaz
Bülent Uygun
Ümit Karan
Korcan Çelikay
Cemil Turan
Ali Kıratlı
Bülent İşcen
Tamer Yelkovan
Sami Dinç
Yusuf Tarçınlı
Abdullah Başok
Ahmet Çelebi
Mehmet Yenice

Önceki gün savcılıkça serbest bırakılanlar

Sezer Öztürk
Emmanuel Emenike
Mahmut Boz
Tuğrul Çağrı Özer
Mustafa Efe

Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılanlar

Yavuz Ağırgöl
Doğan Ercan
Mehmet Şen
Erdem Konyar
Cengiz Demirel

Dün mahkemece tutuklananlar

Selim Kımıl
Abdullah Karakuz
Abdullah Eker

4

Uyuşturucu Madde Suçları Ve Ceza Davaları

Title: Uyuşturucu Madde Suçları Ve Ceza Davaları
Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Jul 20
Rating: 5.0

Uyuşturucu veya diğer ismiyle uyarıcı maddeler tıpta ağrı kesici özelliği ile kullanılan, tek kullanımda dahi bağımlılık yapabilme özelliğine sahip, insanların sosyo ekonomik yaşamını felç eden, ülkemizde kullanımı, üretimi, satışı yasaklanmış doğal veya sentetik maddelerdir.

Bu tür maddelerin kanuna aykırı olarak imali, ithali veya ihracı Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesine göre suç olarak sayılmıştır. Bu hareketlerden her birinin işlenmesi halinde suç oluşmuş sayılır. Uyuşturucu ve uyarıcı maddelere örnek olarak kokain, eroin, esrar, bonzai, ekstazi, metamfetamin ve morfini verebiliriz. Özellikle sentetik uyuşturucuların çeşitleri her geçen gün değişmektedir. Hangi maddelerin bu kapsama girebileceği gerek kanunlar gerekse mahkeme içtihatlarında ortaya konulmaktadır.

Uyuşturucu Madde İmal Etmek

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesinin 1. fıkrasına göre ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak uyuşturucu madde imal etmek yasaklanmıştır. Uyuşturucu maddeyi kanuna aykırı olarak imal eden kişilerin 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır. Ayrıca bu suçu işleyen kişilere ikibin günden yirmibin güne kadar da adli para cezası verilmektedir. Uyuşturucu madde imalinin kanunda bir tanımı bulunmamaktadır. Ancak uygulamada uyuşturucu maddeyi satışa hazır hale getirmek için elde etmek veya arındırmak veya yetiştirmek imal olarak tanımlanabilir. Kişi uyuşturucu etkisi olan bitkileri yetiştirerek ya da sentetik olarak birleştirerek uyuşturucu madde imal edebilir. Yani imal suçundan bahsedebilmek için yapılan işlemle ya bir uyuşturucu madde yetiştirilmeli ya da sentetik birleştirmelerle yeni bir uyuşturucu madde oluşturulmalıdır.

Uyuşturucu Madde İthal Etmek

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesinin 1. fıkrasına göre uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ithal edilmesi yasaklanmıştır. Kanuna aykırı olarak uyuşturucu ve uyarıcı maddeyi ithal eden kişi 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası ile ve ikibin günden yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Buradan ithal etme tabirini bir uyuşturucu veya uyarıcı maddenin yurtdışından Türkiye’ye sokulması olarak tanımlanabilir. Bir uyuşturucu maddenin ithalinin bu madde kapsamında değerlendirilmesi için miktarı ve cinsi önem taşımaktadır. Örneğin kişi kendi kullanımına yeter miktarda uyuşturucuyu yurtdışından Türkiye’ye sokmaya çalışırsa bu madde kapsamında bir suçun oluştuğundan bahsedemeyiz. Kişinin kendi kullanımına yeter miktarda uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi Türkiye’ye sokmaya çalışması kullanma ve bulundurma suçu kapsamına girer. Kişinin ticari amaçla ülkeye yasadışı yollardan sokmaya çalıştığı uyuşturucu madde miktarı yahut çeşidi bu suçun oluşmasında bir etken değildir. Ancak kanunun 188/4 maddesine göre ithal edilmek istenen uyuşturucunun eroin, kokain, spice ve K2 gibi sentetik kannabinoid veya baz morfin olması durumunda verilecek ceza yarı oranında arttırılmaktadır.

Uyuşturucu Madde İhraç Etmek

İthal de olduğu gibi uyuşturucu maddeyi yurtdışından Türkiye’ye ihraç etmek de Türk Ceza Kanunu’na göre yasaklanmıştır. Bu suçu işleyen kişilere de 20 yıldan 30 yıla kadar hapis ve ikibin günden yirmibin güne kadar adli para cezası verilmektedir. İhraç tabiri uyuşturucu veya uyarıcı maddenin yasadışı yollardan Türkiye’den yurtdışına çıkarılmasıdır. İhraç suçunun oluşması için uyuşturucu maddenin yurtdışına çıkarılması gerekmektedir. Bu maddenin yolda yakalanması halinde ihraç suçunun oluştuğundan bahsedilemez. Ayrıca gümrükte yakalanması halinde ise suça teşebbüsten bahsedebiliriz. İhraç suçunun oluşması için maddenin yurtdışına çıkarılması gerekmektedir. Uyuşturucu madde ihraç suçunda da yine kişinin bu işi ticari amaçla gerçekleştirmesi gerekmektedir. Kişinin kendisine yetecek miktarda uyuşturucu maddeyi yurtdışına çıkarmaya çalışması bu suç kapsamına değil kullanma ve bulundurma suçu kapsamına girer.

Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddeyi Satmak veya Satışa Arz Etmek

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi ülke içinde satan veya satışa arz eden kişi 10 yıldan az olmamak kaydıyla bir hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Burada Türk Ceza Kanunu’n 188. Maddesinin 3. fıkrası uygulama alanı bulmaktadır. Satmak eyleminin suç olması için uyuşturucu maddenin herhangi bir bedel karşılığında başkasına verilmesi gerekmektedir. Satışa arz ise uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi satışa hazır hale getirmektedir. Örneğin uyuşturucu veya uyarıcı maddenin belirli gramajlarla bir kilitli poşet içerisinde saklanması satışa arz kapsamındadır. Kişinin satışa teşebbüs halindeyken yakalanması teşebbüs kapsamına değil satışa arz kapsamına girmektedir. Satılan veya satışa arz edilen uyuşturucu maddenin gramajının suçun oluşmasında bir etkisi yoktur. 1 gram uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi satmak da kanunda suç olarak tanımlanmıştır. Satış işlemi birden fazla kişi tarafından da gerçekleştirilebilir. Bu şekilde işlenirse her fail ayrı bir ceza alacaktır.

Uyuşturucu madde suçlarında avukatlık hizmetlerimiz için 0212 343 24 95‘ten ofisimize ulaşabilirsiniz.

Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddeyi Başkasına Vermek – Temin Etmek

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi herhangi bir kazanç amacı olmaksızın başkasına veren veya başkası için bedelsiz şekilde uyuşturucu temin eden kişi de bu madde kapsamında cezalandırılmaktadır. Kanunun 188. Maddesinin 3. Fıkrasında bu eylem suç olarak tanımlanmıştır. Başkalarına bir kez verilmesi yeterlidir, süreklilik arz etmesi gerekmez. Malın cinsi ve miktarı suçun oluşması için önemli değildir. Önemli olan devredilen malın 3. Kişinin eline geçmesidir. Devretmek için icrai hareketlere başlanıp da elde olmayan nedenlerle teslim edilemediyse teşebbüs gündeme gelecektir.

Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddeyi Nakletmek, Sevk Etmek ve Depolamak

Nakletmek uyuşturucu maddenin kullanımını devretmek amacıyla bir yerden başka bir yere taşınmasıdır. Nereye nakledildiğinin, iki bölge arasındaki uzaklığın önemi yoktur. Kişi kendi ihtiyacı için naklediyorsa kullanmak için bulundurma suçu oluşur. Ancak sanık başkasına verilmek üzere naklediyorsa nakletme suçu oluşur. Nakli yapan kişinin bunu ne karşılığında yaptığının önemi yoktur. Önemli olan nakli yapan kişinin kasten hareket etmesidir. Uyuşturucu ya da uyarıcının miktarı bu harekette önemlidir. Yargıtay bir yıllık ihtiyaç sınırını aşan miktardaki uyuşturucu miktarının, sanık daha az ceza almak maksadıyla kullanmak amacıyla taşıdığını söylese de ticari amaçla taşındığını kabul etmektedir. Depolamak, uyuşturucu ya da uyarıcı maddenin bir yerde gizlenmesi demektir. Uyuşturucu madde her zaman kullanıma hazırdır. Kişisel ihtiyacı aşmayan ölçüde uyuşturucunun depolanması bu suçu oluşturmaz. Miktarın fazla olması ve gizlenmesi bu suçu oluşturur.

Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddeyi Satın Almak, Kabul Etmek, Bulundurmak

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi kazanç sağlamak amacıyla satın alan kişi bu suçu işlemiş olur. Kişisel ihtiyacını karşılayacak ölçüde uyuşturucu satın almak bu suçu değil kullanma suçunu oluşturacaktır. Bu fiiller yurt içinde gerçekleştirilmelidir. Uyuşturucu maddeyi yine satış amacıyla kabul etmek ve bulundurmakta bu suç kapsamına girer. Kesintisiz suç oluşturur. Uyuşturucu maddelerin ticaretinin yapılması amacıyla kullanmak için gereken miktardan daha fazla bulundurulmasıdır. Başkalarına devretme, satma gibi niyetler olmalıdır. Hangi miktarda uyuşturucu madde bulundurulmasının başkalarına devir amacı taşıdığını mahkeme tespit eder. Uyuşturucunun miktarı ve cinsi cezanın belirlenmesinde önem taşır. Kişisel ihtiyaç sınırını aşıyorsa ticaret amacıyla bulundurulduğu kuraldır. Uygulamada herkes uyuşturucu maddeyi kendi kullanımları için temin ettiğini savunmaktadır. Dolayısıyla gerçekten kendi ihtiyacı için mi yoksa başkalarına temin için mi bulundurulduğunun tespiti gerekir. Eğer ticaret amacıyla taşındığına yönelik inandırıcı deliller bulunmuyorsa 191 deki uyuşturucu ve uyarıcı madde bulundurma suçunu oluşturur. Dolayıysa cezada önemli miktarda düşüş olacaktır. 188/4. maddede sayılan eroin, kokain, morfin, baz morfin olması cezayı arttıran nitelikli haldir.

Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma Suçu

Kişilerin uyuşturucu madde kullanmalarını kolaylaştıran kişiler Türk Ceza Kanunu’nun 190. maddesine göre 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve bin günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar. Burada uyuşturucu

ve uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırmak amacıyla özel yer, donanım ve malzeme sağlamak suç kapsamına alınmıştır. Özel yerden kastedilen kullanıcıların güvenle tüketebileceği ortamın sağlanmasıdır. Yalnızca esrar içmek için bir daire tutulması buna örnek olabilir. Donanım ve malzeme sağlamaksa uyuşturucuların kullanıma hazır hale getirilmesi, kullanılacak araçların temin edilmesidir. Şırıngaların, iğnelerin, özel kâğıtların sağlanması buna örnektir.  Ayrıca kullananların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler almak da suç kapsamına alınmıştır. Suçun delillerini ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetler bu kapsamdadır. Kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi vermek de bu madde kapsamına alınmıştır. Kullanma yönteminin gösterilmesi, daha etkili olması için tavsiyeler verilmesi gibi.

Kanunun bu maddesinin ikinci fıkrası uyuşturucu madde kullanılmasını alenen özendirmek ve bu nitelikte yayın yapmayı cezalandırmaktadır. Buna göre uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren kişi 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve bin günden onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bu suçu işleyen kişilerin tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi olması halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılır.

Kullanmak için Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak Suçu

Kullanmak için uyuşturucu madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi Türk Ceza Kanunu’nun 191. maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Burada kişinin üzerine ele geçirilen uyuşturucu madde miktarı kullanım amacına yönelik olarak az miktarlarda olmalıdır. Uyuşturucu madde miktarlarının yıllık kullanım miktarları gerek adli tıp raporlarında gerekse mahkeme içtihatlarında belirlenmiştir. Kişnin bu miktarlarda uyuşturucu madde ile yakalanması halinde ve bu maddeler satışa arz için hazırlanmamışsa kullanma ve bulundurma suçu kapsamında değerlendirilebilmektedir. Kişi uyuşturucu madde bağımlısı ise tedaviye sevk edilebilmektedir. Hakkında tedaviye ve denetimli serbestlik tedbirine karar verilen kişi, belirlenen kurumda uygulanan tedavinin ve denetimli serbestlik tedbirinin gereklerine uygun davranmakla yükümlüdür. Bu kişiye rehberlik edecek bir uzman görevlendirilir. Bu uzman tedbir süresince bağımlıya yol gösterir, gelişimiyle ilgili 3 aylık sürelerle hâkime rapor verir. Bu tedbir tedavi süresince devam eder. Tedaviden sonraki 1 yılda da devam edecektir. Tedbirin süresi uzatılabilir. Ancak en fazla 3 yıl uzatılabilecektir. Tedbirin gereklerine uygun davranan kişi hakkında açılan davanın düşmesine karar verilir.

Uyuşturucu Madde Suçlarında Nitelikli Haller

  • Uyuşturucu maddenin türüne bağlı olarak; eroin, kokain, morfin veya baz morfinin suçun konusu olması halinde ceza yarı oranında arttırılır. (TCK madde 188/4-a)
  • Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi; 188/5 uyarınca maddedeki suçların suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Burada ayrıca ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek veya üye olmak’ suçundan da ceza verilmelidir. Örgüt faaliyetinde işlenen suç daha kolay işlenir, bunlarla daha zor başa çıkılır ve suçun failinin ikamesi oldukça kolaydır. Örgüt hiyerarşik bir yapı içinde, devamlılık gösteren, en az 3 kişiden oluşan fiili bir birleşmedir. İşlenmesi amaçlanan suçların konu ve mağdur bakımından somutlaşması şart değildir. Amaç suçlar işlenmese de bu suça hükmedilir. Amaç suç işlendiğinde ayrıca o suçlardan cezalandırılır. Örgütün yapısı amaç suçları işlemeye elverişli olmalıdır. Nitelikli hal için örgütün mutlaka uyuşturucu amacıyla kurulması şart değildir. Herhangi bir suç işleme amacı ile kurulabilir. Söz konusu uyuşturucu suçu bu örgütün faaliyeti kapsamında işlenmelidir.
  • Suçların bazı meslek erbapları tarafından işlenmesi; 188 de tanımlanan suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile ilgilenen kişilerce işlenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılır.

Uyuşturucu Suçunda Etkin Pişmanlık

Uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi resmi makamlarca haber alınmadan önce bu maddeyi kimden, nerede ve ne zaman temin ettiğini yetkili merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa, hakkında cezaya hükmolunmaz. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmî makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, cezaya hükmolunmaz. Resmi merciler resmi sağlık kuruluşları, savcılık veya kolluk olabilir.

Uyuşturucu Suçları Görevli ve Yetkili Mahkeme

Uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirildiği yer mahkemesi yetkilidir. Suçun işlendiği yer belli değilse şüpheli veya sanığın yakalandığı yer yakalanmadıysa yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Şüpheli veya sanığın Türkiye’de yerleşim yeri yoksa Türkiye’de en son adresinin bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. Mahkemenin bu suretle de belirlenmesi olanağı yoksa ilk usul işleminin yapıldığı yer mahkemesi yetkilidir. Bunlar özel yetki halleridir. İhraç suçunda yetkili mahkeme suçun işlendiği sınır kapısının bulunduğu karşı ülke mahkemesidir. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçunda ağır ceza mahkemeleri görevlidir.

Uyuşturucu Suçlarında Tekerrür

TCK 28 gereği uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti ve belirtilen diğer suçlar hariç yabancı ülke mahkemelerinde verilen hükümler tekerrüre esas olabilir.188 kapsamındaki fiillerden dolayı yabancı ülke mahkemesinde verilen hükümler tekerrüre esas alınır.190 ve 191 madde hükümleri ise tekerrüre konu olamayacaktır. Türk mahkemelerinin uyuşturucu suçlarına ilişkin verdiği kararlar tekerrüre konu olabilir. Önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suç işlenmesi halinde tekerrür hükümleri uygulanır. Cezanın infaz edilmiş olması şart değildir. Tekerrür hükümleri önceden işlenen suçtan dolayı, beş yıldan fazla süreyle hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren beş yıl, beş yıl veya daha az süreli hapis ya da adlî para cezasına mahkûmiyet hâlinde, bu cezanın infaz edildiği tarihten itibaren üç yıl, geçtikten sonra işlenen suçlar dolayısıyla uygulanmaz.

Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Suçlarında Verilecek Cezalar Adli Para Cezasına Çevrilebilir mi?

Uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarının işlenmesi halinde verilebilecek cezalar kanunda öngörülmüştür. Bu suçlar sonucunda verilecek cezaların adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Aksine bu suçlardan dolayı verilecek ceza hem hapis cezası hem de adli para cezasıdır.

Ceza Davalarında Meşru Savunma ve Zorunluluk Halikonulu bir önceki yazıda meşru müdafaanın ve zorunluluk halindeki hareketlerin hangi hallerde cezai müeyyidesinin olmadığı değerlendirilmiştir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. İstanbul Barosuna kayıtlı. İngilizce bilmektedir. Ofisimizin kurucu ortağıdır. Aynı zamanda 2014 ve 2015 eğitim ve öğretim yılları ikinci dönemlerinde Yeniyüzyıl Üniversitesi’ nde öğretim görevlisi sıfatıyla “Sosyal Medyada Bilgi Yönetimi” dersleri vermiştir. 2017 yılı güz döneminde ise Haliç Üniversitesi’ nde “Enformatik Teknoloji Hukuku” dersi vermiştir. Bilişim Hukuku, Sağlık Hukuku, Aile Hukuku ve sair hukuki konularda çeşitli tv programları, panel ve sempozyumlarda konuşmacı olarak yer almıştır. Özellikle Ceza Hukuku, Bilişim Hukuku, Aile Hukuku, Sağlık Hukuku başta olmak üzere İş Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Ticaret Hukuku ve diğer hukuki ilgi alanlarında aktif olarak avukatlık mesleğini icra etmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası