duvardan kurşun kalem lekesi nasıl çıkar / Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar? | funduszeue.info

Duvardan Kurşun Kalem Lekesi Nasıl Çıkar

duvardan kurşun kalem lekesi nasıl çıkar

Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Cebinizde duran tükenmez kaleminiz sızdırdı ya da kolunuz henüz kurumamış bir mürekkebe bulaştı. Aksilik! İş yerinde giydiğiniz gömleğinizde oluşan lekeyi nasıl çıkarabileceğinizi düşünüyorsunuz. Endişelenmeyin, tam da bu konuda sizler için hazırladığımız pratik önerilerimiz var.

Tükenmez kalemin lekesi, kendisi kadar alışkın olduğumuz bir görüntü. Giysilerimizde olmadıysa ellerimizde oluyor; hiç değilse koltuklara bulaşıyor. Bu gibi durumlarda aceleyle alınan önlemler bazen işleri daha da zorlaştırabiliyor. Tükenmez kalem lekesi gibi zor lekelerle mücadele ederken, ne yapmamız gerektiği kadar ne yapmamamız gerektiğini de bilmekte fayda var. Yazımızda size her yüzey ve ortamda tükenmez kalem lekesini nasıl çıkarabileceğinizi anlattık. Önce, bu zor lekenin sahibi tükenmez kalemi bir tanıyalım.

Tükenmez Kalemin Özellikleri

Tükenmez kalem, günlük yaşamda oldukça sık kullandığımız bir yazım aracıdır. İçerisindeki şeffaf boruda bulunan özel ve yoğun kıvamdaki mürekkebini, kalem ucunda bulunan bilye sayesinde kâğıda aktarmaktadır. Hem kullanımın basit olması hem de kolayca ulaşılabilmesi sayesinde herkesin sıklıkla kullandığı bir kalemdir.

Tükenmez kalemin nasıl keşfedildiğini ve nasıl bu kadar yaygınlaştığını merak ediyorsanız, tarihte çok eskilere; senesine kadar gitmeliyiz. Amerikalı denizci John Loud’un derileri işaretlemek için ucunda bilye olan bir kalem icat etmesiyle, tükenmez kalem ilk halini aldı. Ardından yıllar sonra senesinde, gazeteci ve kimyager kardeşler bu icadı geliştirerek Arjantin Başkanı’na tanıttılar. Başkanın da beğenisiyle, fabrika kuruldu ve hızlı üretim başladı. ’lara gelindiğinde tükenmez kalem Amerika’ya ve oradan da dünyanın her yerine satışları yapılan, çok rağbet gören bir kalem haline geldi.

En fazla karşılaştığımız tükenmez kalem mürekkepleri siyah, mavi ve kırmızı olmakla beraber gelişen teknoloji ile başka birçok renkte tükenmez kalemler; hatta silgiyle silinebilen tükenmezler bile üretilmiştir.

Tükenmez kaleme, neden tükenmez dendiğini açıklamak gerekirse; çünkü tükenmez kalem, zor tükenmektedir. İçerisinde yaklaşık iki ya da üç kilometre uzunluğunda çizgi çizebilecek kadar mürekkep bulunmaktadır. Standart bir tükenmez kaleminin, içerisinde bulunan ince plastik borunun boyutları; içerdekinin 2 milimetre, dışarıdakinin 3 milimetre, toplam uzunluğu ise milimetre kadardır.

Görüldüğü üzere tükenmez kalem, tükenmemesi için uzun süre dayanıklı kalması amacıyla tasarlandığından olsa gerek, ufak kazalarda bulaşan mürekkep lekeleri bizi endişelendirebiliyor. İşin tekniğini, yöntemini bilmek ise hayat kurtarıyor.

Tükenmez Kalem Lekesi Çıkarmanın Yolları

Günlük hayatımızda; okulda, işyerinde çok sık kullandığımız tükenmez kalem bazen kazayla leke bırakırken bazen de evde küçük çocukların oyunlarına malzeme olabiliyor. Çocuklar, evlerde duvarlara resim yapabiliyor, eşyaların üzerini karalıyor ya da giysilerine kalemin mürekkebini bulaştırabiliyor. Bu gibi durumlarda, lekelerden kurtulmanın bazı kolay yöntemlerini size aşamalarıyla anlatacağız.

İlk Müdahale

Öncelikle tükenmez kalemden bulaşan lekenin nasıl bir leke olduğunu anlayın. Çok çeşitli türde tükenmez kalemler olduğu gibi, onları çıkarmanın da çeşitli yolları vardır. Örneğin alışılagelmiş, klasik şekilde üretilen tükenmez kalemlerde yağ bazlı mürekkep kullanılırken, başka bir türünde ise su bazlı mürekkepler tercih edilir. Su bazlı olanlar her zaman daha kolay çıkmaktadır.

Eğer lekenin nasıl bir kalemden bulaştığı anlaşılmıyorsa, önce yağ bazlı leke çıkarma formüllerine (aşağıda geçen yöntemler) başvurunuz. Ayrıca leke tekstil bir ürüne bulaştıysa mutlaka yıkama talimatlarını da dikkate almalısınız.

Leke oluştuğu anda müdahale ederseniz, temizlenmesi daha kolay olacaktır. Henüz mürekkep kurumadan, ıslakken temizlenirse hemen sonuç alırsınız.

Yöntemler

Tükenmez kalemden bulaşan leke henüz kurumadan, ıslak bir havluyla mürekkebin emdirilmesi doğru bir hamle olacaktır. Böylece mürekkebin fazlalığını almış olursunuz. Sonra, deterjan ve su ile oluşturduğunuz karışımı lekeli bölgeye kâğıt havlu ya da bez yardımıyla tampon yaparak uygulayınız. Ancak, deterjanın ağartıcı özellikte olmamasına dikkat etmelisiniz. Dolayısıyla kumaş renginin bozulmasını önlersiniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Koltuğu Bulaşmışsa?

Mürekkep henüz koltuk kumaşının derinliklerine işlemeden, harekete geçseniz iyi olur. Koltuğunuzdaki tükenmez kalem lekesini çıkarmak için öncelikle lekeli kısmı saç spreyi ile ıslatınız. Lekeli kısım iyice ıslandıktan sonra; bir kap dolusu suya, amonyak, sirke ve arap sabunu karıştırıp temiz bir bezle siliniz.

Deri koltuklarda ise yarım bardak sirke ve sütü karıştırıp silerseniz, mükemmel bir sonuç elde edersiniz. Deri koltuklardaki mürekkep lekesini temizlemek için aseton da iyi bir seçenektir. Ancak koltuğunuzun yüzeyini aşındırmamaya dikkat etmelisiniz. Bir diğer yöntem ise, deri koltuğunuzun üzerine saç spreyi sıkarak, deterjanlı bezle silmek ve üzerinden diş macunu geçmektir. Macunu biraz beklettikten sonra çok bastırmadan fırçalamanız gerekiyor. En son aşamada nemli ve temiz bir bezle koltuğunuzu siliniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Öncelikle yapmamanız gereken; lekeli bölgeyi sıcak suya sokmaktır. Bu lekeyi daha da yayacak ve çıkarılması iyice zor bir hale getirecektir. Leke yoğunsa kağıt havluyla alınız. Daha sonra suyla karıştırdığınız deterjanla lekeyi siliniz. Hemen ardından da ılık suyla yıkayınız.

Gömleğinize bulaşmış tükenmez kalem lekesini çıkartırken de saç spreyinden yararlanabilirsiniz. Lekeyi fark ettiğiniz anda gömleği ters çevirerek, lekenin arkasından sprey sıkınız. Bu işlemi yaparken kumaşın altına kâğıt havlu yerleştirmeniz gerekiyor. Bu mürekkebin düzgün bir şekilde akmasını sağlayacaktır.

Sirke, kumaştan tükenmez kalem lekesi çıkarmak için iyi bir seçimdir. Öncelikle bir miktar sirkeyi bir kabın içerisine koyunuz. Temiz bir bezi sirkeye batırdıktan sonra, iyice sıkınız. Daha sonra sirkeli bezi, leke olmuş bölümün üzerine tampon yaparak bastırınız. Sirke, lekeyi yavaş yavaş sökecektir. Leke tamamen kaybolana kadar, bu işlemi arka arkaya tekrarlayınız. Bazen kumaştan mürekkep lekesini çıkarabilmek için ispirtodan da faydalanılabilir. Ancak ispirtonun kullanımı tehlikeli olduğu için, gereken önlemleri almalı ve çok dikkatli olmalısınız.

Eğer kumaş renkliyse, size ilginç bir önerimiz var: Hardal tozu. Hardal tozunun tükenmez kalem lekelerinde etkisi oldukça güçlü. Hardal tozunu sulandırarak krem haline getirin ve lekeli bölgeye sürün. Yaklaşık 15 ya da 20 dakika bekledikten sonra kumaşı ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Cildinize Bulaşmışsa?

Yapılacak en hızlı ve etkili yöntem; limon kolonyası ya da limon kullanmaktır. Elinize, yüzünüze veya çocuğunuzun cildine bulaşan tükenmez kalem lekeleri için kesinlikle limon kolonyası ya da limonun kendisi anında etki ediyor. Yapmanız gereken yalnızca cildinizde lekeli olan kısma bunlardan birini sürüp, ovalamaktır. Ardından cildinizi limondan arındırmak için suyla durulayabilirsiniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Duvardan Nasıl Çıkar?

Evde küçük çocuğu olan herkes bilir ki; o evin duvarları, kapıları tükenmez kalem lekeleri ile süslenecektir. Madem bunun önüne geçemiyorsunuz, o halde lekenin önüne geçiniz.

Öncelikle temiz bir bezi nemlendirin. İçerisine karbonat koyun ve dairesel hareketlerle lekeli bölgeleri silmeye başlayın. Karbonatla duvar temizliği, duvarın boyasına zarar vermeyeceği için güvenilir bir yöntemdir. Ancak silerken çok fazla bastırmamaya özen göstermelisiniz.

Duvar kâğıtlarına gelince; alkolle, amonyakla ya da sirke ile ıslattığınız pamukla lekeleri siliniz. Eğer alkol ya da amonyak kullanacaksanız, kesinlikle cildinize temas etmemesine dikkat ediniz.

Önerilen bir başka yöntem ise; tükenmez kalem lekesi henüz yeniyse kurşun kalem silgisi ile silmeyi denemektir. Bu da etkili olabilen bir seçenektir.

Tükenmez Kalem Lekesi Ahşap Eşyalara Bulaşmışsa?

Burada en etkili yöntem zamanında müdahale ederek, sabunlu su ile ahşap yüzeyi kuvvetli bir şekilde silmektir. Bazen kurşun kalem silgisi de işe yarayabilmektedir.

T&#;kenmez Kalem Lekesi Nasıl &#;ıkar?

Tükenmez kalemler, günlük hayatta en çok kullanılan kalemlerden biridir. Ancak bu kalemlerin mürekkebinin kıyafet, koltuk, halı gibi alanlara bulaşması, temizlik işlemini zorlaştırabilir. Tükenmez kalemin mürekkebi, ovma yönteminde kolayca yayıldığı için, temizlik aşamalarına çok dikkat etmek gerekir. İşte, kıyafet, koltuk, halı, duvar ve deri eşyalardan tükenmez kalem lekesini çıkartmak için kullanabileceğiniz yöntemler:

gömlekte tükenmez kalem lekesi

Kıyafetten Tükenmez Kalem Lekesi Çıkarma Yöntemleri

  1. Lekeyi çıkartmak için, ağartıcı içermeyen sıvı çamaşır deterjanı kullanmanız gerekir.
  2. Sıvı deterjanı bir bardak su ile karıştırın. Bu karışımı beyaz bez veya kağıt havluya emdirin ve bezi lekeli bölgeye bastırın.
  3. Kalem lekesini ovalayarak çıkarmaya çalışmayın. Bunun yerine lekeli bölgeye tampon uygulayın. 
  4. Tampon uygulamasının sonunda, kıyafetinizi etikette yazdığı şekilde yıkayın ve sonrasında kurumaya bırakın.
  5. Leke hala çıkmadıysa, yukarıdaki işlemi birkaç kez tekrarlayın.

deride kalem lekesi

Deriden Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkartılır?

  1. Lekeli bölgeyi mavi sabun ile ovalayarak silin. 
  2. İkinci yöntem olarak, lekeli bölgeyi limon kolonyası ve pamukla silebilirsiniz.
  3. Lekeli bölgeye vazelin sürün ardından asetonla ovalayarak lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  4. Daha doğal bir yöntem arıyorsanız, yarım bardak süt ve yarım bardak sirkeyi karıştırın. Temiz bir bezi bu karışıma batırın ve lekeli bölgeyi hafifçe silin.

koltuk temizliği

Koltuktan Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

  1. Ağartıcı içermeyen deterjan ve suyu karıştırın.
  2. Temiz bez yardımıyla bu karışımı ilk önce tampon şeklinde uygulayın.
  3. Daha sonra dışarıdan içeriye olacak şekilde silin. 
  4. Aynı işlemleri tekrar edin. Ancak koltuğu çok fazla ovalamaya dikkat edin.

Duvardan Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

  1. Duvarda su bazlı boya veya plastik boya varsa, ıslak mendille lekeyi ovalamanız yeterlidir. 
  2. Diğer duvarlar için, nemli bezi hafifçe suyla ıslatın ve üzerine karbonat dökün. Lekeleri karbonatla silin.
  3. Duvara zarar vermemek için, bulaşık deterjanını nemli beze dökerek de duvarı silebilirsiniz.

halıda kalem lekesi

Halıdaki Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

  1. Lekeyi çıkartmak için kolonya veya limon suyu kullanabilirsiniz. 
  2. Lekeli bölgeye kolonya döktükten sonra, kağıt havlu ile bastırarak lekeye tampon yapın.
  3. Daha sonra halıyı sabunlu su ile silin ve kurutun.
  4. Bunun dışında halıyı bulaşık deterjanı ile silmek de mümkündür. Ancak deterjanın renk açıcı özelliğinin olması, halıda renk değişimlerine neden olabilir.
  5. İkinci yöntem ise, süt ve nişastayı bir kasede macun kıvamına gelinceye kadar karıştırmaktır. Karışım lekenin üzerine yayılır ve 1 saat bekletilir. Karışım lekeyi içine çektikten sonra, halıyı sabunlu suyla silebilirsiniz. 
  6. Halıdaki nemi, kuru ve temiz bir bez veya havlu yardımıyla alabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Masa örtüsü lekeleri nasıl temizlenir?
  2. Roll on lekesi nasıl çıkar?
  3. Fondöten lekesi nasıl çıkar?
  4. Çikolata lekesi nasıl çıkar?
  5. Ayakkabıdan çamur lekesi nasıl çıkar?

Tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar? Mürekkep lekesi yok etme yolları (Kumaş, halı, parke, duvar)

Tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar? Mürekkep lekesi en zorlu, herkesin zaman zaman karşı karşıya kaldığı inatçı lekelerden biri. Peki bu leke nasıl temizlenebilir? Tükenmez kalem lekesini çıkarmanın yollarını anlatıyoruz.

TÜKENMEZ KALEM LEKESİ KOLTUKTAN NASIL ÇIKAR?

Tükenmez kalem lekesini koltuktan çıkarmak için mürekkebi alabildiğiniz kadar bir kağıt havluya almaya çalışın. Daha sonra ağartıcı içermeyen deterjan ile suyu karıştırarak temiz bir bezle leke çıkana kadar koltuğu silin.

TÜKENMEZ KALEM LEKESİ ELDEN NASIL ÇIKAR?

Eldeki tükenmez kalem lekesini çıkarmak için domates veya domates suyu kullanabilirsiniz. Elinizdeki lekeyi bir parça kestiğiniz domates ile güzelce ovun. Lekeli bölge ovulduktan sonra kaybolduğunu göreceksiniz.

DERİDEN TÜKENMEZ KALEM LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Derideki tükenmez kalem lekelerini çıkarmak için mavi sabun ile hafifçe ovabilirsiniz. Lekeleri sildikçe çıkacaktır. Limon kolonyası kullanarak da tükenmez kalem lekesini çıkarmanız mümkün.

MÜREKKEP LEKESİ KOT PANTOLONDAN NASIL ÇIKAR?

Lekeye birkaç kez saç spreyi sıkmak, denenip onaylanmış bir yöntemdir. Yüksek miktarda alkol içeren bir sprey ile mürekkep lekesi henüz kurumadan müdahale etmeniz daha iyi sonuç verir. Ancak yeni saç spreyleri, bu konuda oldukça başarısız.

Yine de denemek isterseniz spreyi lekeye uygulayın ve kurumasını bekleyin. Bu sürede sakın dokunmayın! Ovalamak, mürekkebin kumaşa daha fazla işlemesine sebep olur. Alkol neredeyse anında mürekkebi kumaşın yüzeyine çeker, mürekkep köpüklenir ve kurur. Böylelikle bir bıçak yardımıyla kumaştan kazıyabilirsiniz.

MÜREKKEP LEKESİ KUMAŞLARDAN NASIL ÇIKAR?

Tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar

Tüm kumaşlarda; genellikle sütle çıkan mürekkep lekesi bu taktikle de çıkmıyorsa, bölgeyi önce limon suyuyla ardından beyaz sirkeyle bastırmadan ovabilirsiniz. Kumaşınız beyaz ise sulandırılmış çamaşır suyu ile silebilirsiniz.

DUVAR KAĞIDINDAN MÜREKKEP LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Duvar kağıdında mürekkep lekesi oluştuysa bunu kolayca çıkarabilirsiniz. Bir silgi ile yumuşak hareketlerle lekeyi silmeyi deneyin. Bu şekilde çıkmazsa soğuk suya batırdığınız bir bezle silin ve kurulayın.

HALIDAKİ MÜREKKEP LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Süt ve nişasta ile macun kıvamında bir karışım hazırlayın. Karışımı lekenin üzerine koyun ve 2 saat bekleyin. Karışım lekeyi içine çekecektir.

Sıcak su, bir çorba kaşığı beyaz sirke ve sıvı bulaşık deterjanı ile hafif mürekkep lekelerini halı ve perdeden çıkarmanız mümkün. Daha ağır lekeler için mutlaka kimyasal kullanmanız gerekir ki lekeyi çözebilsin.

PARKEDEN MÜREKKEP LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Cilalı parkeye bulaşan mürekkep lekesi nasıl çıkar? Sıcak suyun içine sıvı sabun ekleyin ve parkenin üzerine dairesel hareketlerle sürün. Leke çıkacaktır.

MÜREKKEP LEKESİ İLE DEKOR

Düz beyaz porselen ve seramiklerin üzerindeki gelişigüzel lekeler bile vazo ya da şamdan gibi dekoratif aksesuarlarınızda hoş bir desen olabilir.

Tükenmez kalem lekesi nasıl çıkar? sorusunun yanıtı bu şekilde. Dilerseniz aşağıda Ezgi Mola&#;nın mürekkep lekesi çıkarıcı tarifini de deneyebilirsiniz.

Ezgi Mola’dan mürekkep lekesi çıkartıcı tarif

Ezgi Mola&#;dan mürekkep lekesi çıkartıcı tarif

Hangi leke nasıl çıkar? Yağ, kahve, tutkal nasıl temizlenir?

Hangi leke nasıl çıkar? Yağ, kahve, tutkal nasıl temizlenir?

Duvardaki Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Reklam

Mürekkep içeren kalemler, diğer kalemlere kıyasla temizlemeyi biraz zorlaştıran bazı kimyasal özelliklere sahiptir. Pigmentler, boyalar, çözücüler ve yağlar gibi bileşenler lekeleri daha zorlu hale getirebilir. Mürekkebin, yağ bazlı mı yoksa su bazlı mı olduğuna bağlı olarak kalemlerde yukarıda listelenenden daha da fazla kimyasal madde bulunabilir.

Yüzeyin cinsine bakılmaksızın boya lekelerine derine nüfuz edip kurumadan önce hızla müdahale etmek, lekenin temizlenmesini fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

Kalem Türlerine Göre Leke Çıkarma Yöntemleri

Leke tipleri söz konusu olduğunda yiyeceklerden, meyve suyundan ve çimlerden kaynaklanan lekeler organik lekeler olarak kabul edilir. Diğer taraftan, boya ve mürekkep lekeleri inorganik lekelerdir ve çıkarılması daha zordur, ama bu onlardan kurtulmanın imkansız olduğu anlamına gelmez.

Leke oluştuğunda hızlı hareket ederek ve doğru yöntemleri kullanarak lekeyi kalıcı hale gelmeden temizleyebilirsiniz. Kalem lekelerinde; lekenin kumaş, deri, döşeme veya halı üzerinde olmasına bakılmaksızın ne kadar hızlı hareket edilirse o kadar iyi sonuç alınır. Islak mürekkep lekelerinin çıkarılması daha kolaydır. Bu nedenle mürekkep kurumadan mümkün olduğu kadar çabuk hareket etmek önemlidir.

Reklam

Kalıcılık açısından farklı lekelere neden olan birkaç farklı mürekkep türü vardır. Bu nedenle bir yöntem denemeden önce mürekkep türünü ve temizlediğiniz yüzeyin özelliklerini göz önünde bulundurduğunuzdan emin olmalısınız.

  • Su bazlı mürekkep lekeleri çıkarılması en kolay olanıdır. Yıkanabilir marker ve tişört baskılarında su bazlı mürekkep bulunur.

  • Kalıcı mürekkep lekeleri üstesinden gelinmesi kolay olmayan türlerdir ancak lekeyi gidermek için atabileceğiniz bazı adımlar mevcut. Geride bir miktar tortu bırakabilen bu lekelere ne kadar hızlı müdahale ettiğinize bağlı olarak aldığınız sonuçlar değişecektir.

  • Tükenmez kalem lekeleri tortu bırakmaksızın daha kolay temizlenebilir. Tükenmez kalemdeki mürekkep, rengi sağlayan pigmentlerden ve boyalardan oluşur. Diğer mürekkep türlerine kıyasla yapısı biraz kalındır. Yavaş kurur ve parçacık içermez.

Su bazlı, kalıcı ya da tükenmez kalem mürekkep lekesini çıkarmaya çalışıyorsanız lekelerin giderilmesi için aşağıdaki yöntemlerden birini izleyin.

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

İzopropil Alkol ile Temizleme

  1. Temizleme işlemine başlamadan önce ellerinizi korumak için temizlik eldiveni giyin.

  2. Lekenin altına bir havlu veya kağıt havlu yerleştirin.

  3. Bir pamuk topu kullanarak bir miktar izopropil alkolü lekeli bölgeye uygulayın.

  4. Leke emilinceye kadar sıkıca bastırın.

  5. Leke tamamen kaybolana kadar işlemi tekrarlayın.

  6. Leke tamamen çıkınca temizlenen alanı bol su ile durulayıp kurutun.

İzopropil alkol ile mürekkep giderme tekniği işe yaramazsa aseton kullanarak aynı işlemi tekrarlamayı deneyin.

Duvardaki boya lekelerine karşı Cif Sprey Ultra Hijyen gibi özel formüllü çok amaçlı bir temizlik ürünü kullanmak işinizi ciddi anlamda kolaylaştıracaktır.

Saç Spreyi ile Temizleme

  1. Saç spreyini mürekkep lekesinin üzerine püskürtün. Bu işlem mürekkebi yumuşatır ve daha kolay çözünmesini sağlar.

  2. Leke geçişini görmek için beyaz bir bez havlu ile bölgeye baskı uygulayarak spreyin kurumasını sağlayın.

  3. Lekeyi ovalamayın, bunun yerine mürekkep lekesi kaybolana kadar bu işlemi tekrarlayın.

  4. Uygulama kumaş ya da halı üzerinde yapılıyorsa bölgeyi elle hafifçe fırçalayın ve ardından elektrik süpürgesi ile vakumlayın.

Duvardaki Kurşun Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Kurşun kalemler, pürüzsüz ve düz yüzeylerden silinebilecek şekilde tasarlanmıştır. Duvarınızda kalem izlerini keşfederseniz ilk akla gelen kelime ‘silme’ işlemi olmalıdır. Kalem lekelerini silerken çapraz hareketlerle silmemeye dikkat edin. Lekenin bir ucundan diğerine doğru çalışmayı ve yavaşça silmeyi unutmayın.

Kurşun kalem lekeleri silgiyle silinerek çıkmıyorsa aşağıdaki tekniklerden birini deneyin.

Kabartma Tozu ile Temizleme

  1. Yumuşak bir bezin köşesini hafifçe ıslatın.

  2. Bezi bir yemek kaşığı kabartma tozunun içine batırın.

  3. Kurşun kalem lekesi boyunca ovalayarak lekeyi temizleyin.

  4. Leke tamamen giderilene kadar işlemi tekrarlayın.

Diş Macunu ile Temizleme

  1. Leke üzerine biraz beyaz bir diş macunu sürün.

  2. Kuru ve yumuşak bir bezle nazik bir şekilde ovalayarak lekeyi temizleyin.

  3. Leke tamamen giderilene kadar işlemi tekrarlayın.

  4. İnatçı bir lekeyle karşılaştıysanız diş macununu 15 dakika süreyle leke üzerinde bekletin, ardından temiz ve nemli bir bezle silin.

Saç Spreyi ile Temizleme

  1. Lekeli bölgeye bol miktarda saç spreyi püskürtün.

  2. Daha sonra temiz bir bezle lekeli bölgeyi silin.

  3. Leke tamamen giderilene kadar işlemi tekrarlayın.

Aseton ile Temizleme

  1. Aseton sürülmüş pamuk ile lekeli bölgeyi nazikçe silin.

  2. Leke tamamen giderilene kadar işlemi tekrarlayın.

Aseton ile temizlik yapmadan önce küçük ve görünmeyen bir bölgede yüzeye zarar verip vermediğini test edin.

Duvardaki Tükenmez Kalem Nasıl Çıkar?

Tükenmez kalem lekelerinin, kalıcı marker kalem lekelerine kıyasla yüzeylerden temizlenmesi çok daha kolaydır. Tükenmez mürekkep lekelerini çıkartmak için aşağıdaki tekniklerden birini uygulayabilirsiniz.

Diş Macunu ile Temizleme

Lekeli bölgeye bir miktar diş macunu sürün. 10 dakika beklettikten sonra temiz ve beyaz bir havluyla bastırmadan ve ovalamadan silin. Sürtünme, lekenin yayılmasına neden olabilir ve sorunu daha da kötüleştirebilir. Leke tamamen giderilinceye kadar işleme devam edin. Daha sonra temiz bir bezle alanı kurulayın.

İzopropil Alkol ile Temizleme

Temizleme işlemine başlamadan önce, ellerinizi korumak için temizlik eldiveni giyin. Temiz beyaz bir bezi izopropil alkol ile nemlendirin ve duvardaki mürekkep lekelerine nazikçe uygulayın. Lekeyi ovalamadan temizlemeye dikkat edin. Leke tamamen giderilinceye kadar işleme devam edin. Daha sonra temiz bir bezle alanı kurulayın.

Kabartma Tozu ile Temizleme

  1. Kabartma tozu ve sudan oluşan yoğun bir macun hazırlayın.

  2. Macunu temiz bir bez yardımıyla mürekkep lekelerine nazikçe uygulayın ve yavaşça temizleyin. Kabartma tozu çoğu yüzey için aşındırıcı olabileceğinden hafif bir şekilde, baskı uygulamadan temizlemeye dikkat edin.

  3. Leke tamamen giderilinceye kadar işleme devam edin. Daha sonra temiz bir bezle alanı kurulayın.

Amonyak ile Temizleme

  1. Temizleme işlemine başlamadan önce, ellerinizi korumak için temizlik eldiveni giyin.

  2. Amonyak, limon suyu ve bulaşık deterjanı ile bir karışım hazırlayın.

  3. Temiz bir bez yardımıyla karışımı lekeli bölgeye uygulayın.

  4. Leke tamamen giderilinceye kadar işleme devam edin. Daha sonra temiz bir bezle alanı kurulayın.

Duvardaki Boya Kalemi İzleri Nasıl Çıkar?

Duvarlarda boya kalemlerinden kaynaklanan lekeler birkaç adımda kolayca temizlenebilir. Temizliğe başlamadan lekeyi nazik bir şekilde kazımak, temizlik süresini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.

  1. Boya artıklarını temizlemek için keskin uçlu bir spatula yardımıyla fazla boyayı yüzeyden nazikçe kazıyın.

  2. Boyayı yumuşatmak ve daha kolay şekilde temizlemek için boya biraz eriyene kadar saç kurutma makinesi ile lekeli bölgeyi ısıtın.

  3. Daha sonra bir bez ve bulaşık deterjanı ile lekeli bölgeyi temizleyin. Ardından temiz bir bezle alanı kurulayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Kurşun Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Bir miktar çamaşır deterjanını lekenin üzerine serperek nemli bezle silmeyi deneyebilirsiniz. Sertçe ovalanan leke kısa sürede kaybolur. İnatçı bir leke ise bu kez saf alkol ilave ederek yeniden ovalayabilirsiniz. Ardından durulanmış nemli bir bez kullanarak leke bölgesinin üzerinden geçebilirsiniz.

Her Kalem Lekesi Aynı Şekilde Temizlenir mi?

Kalem türlerinin her biri farklı bir boya türü ile üretilir. Dolayısıyla kumaşlar veya duvarlar üzerinde farklı etkiler bırakırlar. Tükenmez kalem, pilot kalem ya da kurşun kalem türleri için farklı temizlik metodları uygulanır. Bazı kalem türlerinin bıraktığı lekelerin temizliği oldukça güç olabilir. Bu yüzden temizlik malzemeleri ve temizlik şekli de kalem türlerine göre değişiklik gösterir.

Beyaz mobilya temizliği ne sıklıkla yapılmalı?

Aslında beyaz mobilya temizliği ne sıklıkla yapılmalı sorusunun tek bir cevabı yok. Mobilyanızın yüzey yapısı, kullanım sıklığı vb. faktörler, temizleme sıklığını belirlemenizde büyük önem taşır. Genel mobilya temizliği için iki haftada bir ya da haftada bir temizlik yapılması önerilir. Siz de kullanım alışkanlığınıza göre beyaz mobilyanızın kirlenme hızını gözlemleyebilir, kendi temizlik rutininizi oluşturabilirsiniz.

Tahta Kalemi Lekesi Çamaşır Suyu İle Temizlenir mi?

Lekenin bulunduğu kumaş beyaz ve çamaşır suyu ile temasında sorun olmayan nitelikteyse tahta kalemi lekesi çıkarmak için kullanabilirsiniz. Bu gibi durumlarda öncelikle lekenin üstündeki sıvı tabakayı emici bir bezle etrafa yaymadan alın. Kağıt havlu ya da normal el havlusu bu konuda yeterli olacaktır. Ardından lekeli bölgeye çamaşır suyu dökerek yaklaşık 15 dakika kadar bekletmeniz ve çamaşır makinesine atmanız yeterli olacaktır.

Aslen yayınlandı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası