cezaevine kitap önerileri / Tavsiye Kitaplar - Tevhid Dersleri

Cezaevine Kitap Önerileri

cezaevine kitap önerileri

TAVSİYE KİTAPLAR

Kitap SıraKitap AdıYazar AdıYayınevi Adı33Tevhid İnancını İnşa Eden KavramlarHalis BAYANCUKTevhid Basım Yayın34Fıkhu`s-Sire İmani Dersler Ahmed Ferid Guraba35 Namaz Bir Tevhid Eylemi Abdullah Yıldız Pınar Yayınları36 Dini Doğru Anlamak Ahmet Yusuf Öztoprak Buruc Yayınları37 Arınma Yolu 1 Abdulhamid Bilali Buruc Yayınları38 Arınma Yolu 2 Abdulhamid Bilali Buruc Yayınları39 Kur’an’a Göre Dört Terim Mevdudi Beyan Yayınları40 Şeytandan Korunma Yolu Abdulhamid Bilali Buruc Yayınları41 Kitabu't Tevhid Muhammed Bin Abdulvahhab Guraba42Resulullah’ın Hayatı ve İslamın Hareket Metodu Abdurrahman El-Muhacir Hak Yayınları43 Nefis Terbiyesi Salih El Müneccid Beka44 Kelime Tevhidin Anlam ve Şartları Faruk Furkan Menahil 45 Namaz Göz Aydınlığım Mehmed Göktaş İstişare Yayınları46Peygamber Efendimizden 55 Altın Öğüt İbrahim Gabdan Neda Yayınları47 Cehalet Özrü Murat Gezenler Şehadet Yayınları48 Anne Babamla İlişkim Nasıl Olmalı Faruk Furkan Neda Yayınları49Algı Yönetimi Ve ManipulasyonMücahit Gültekin Pınar Yayınları50Sahabe ve Selef-i Salihin'in Gece Namazı Seyyid bin Hüseyin El Affani Polen Yayınları51Gece Namazına Nasıl Kalkabilirim? Seyyid bin Hüseyin El Affani Polen Yayınları52Sohbet Halkaları İçin "Meclis Âdabı"Faruk Furkan Neda53Nasıl İhlas Sahibi OlabilirimMuhammed el-Avayşe Polen Yayınları54Davacın Peygamber Olursaİbrahim Gadban Neda55Sabretmek İstiyorum ama Nasıl?Selim El Helali Polen Yayınları56Tevbe Etmek İstiyorum Ama Nasıl?Salih El Müneccid Polen Yayınları57Vejetaryen Olmak İstiyorum!Faruk Furkan Neda58Hz Muhammed'in (s.a.v.) Hayatı ve İslam DavetiCelalettin Vatandaş Pınar Yayınları59Yoldaki İşaretlerSeyyid KutupPınar Yayınları60Müslüman Kalabilmek İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?Faruk FurkanMenahil61Günahların Ahiretteki KarşılığıAhmed Ferid El-Mısri Polen Yayınları62Günahların Dünyadaki KarşılığıAhmed Ferid El-Mısri Polen Yayınları63Rahmetli Olmanın İpuçları Faruk FurkanMenahil64Sahabe Hakkındaki İnancımız Muhammed b. Abdullah El VuheybiGuraba65Kalp Hastalıkları ve Tedavisi Ahmed b. Abdulhalim El Harrani Polen Yayınları66Dünyanın Allah Katındaki Değeri Halid Ramazan Hasen Polen Yayınları67Dua Söylemden Eyleme Abdullah YıldızPınar Yayınları68Dularımız Niçin Kabul Olmuyor? Muhammed Es Sihavi Polen Yayınları69Rasûlullah Sevgisi ve Alametleri Prof. Dr. Fadl İlahiGuraba70Peygamber Evinde Bir Gün Abdulmelik El KasımGuraba71Bir Dil Afeti Olarak Ağız Bozukluğu İbrahim GadbanMenahil72Çocuklar Neden Farklı İsmail Acarkan Kurtuba Kitap73Kur’an ve Sünnete Göre Yüz Örtme Uğur Pekcan Menhec Yayınları74İzzetli ve Korkusuzca Yaşamak Muhammed Emin el-Mısri Polen Yayınları75Güncel İtikad MeseleleriHalis BAYANCUKTevhid Basım Yayın76İhtilaf FıkhıHalis BAYANCUKFurkan Basım ve Yayınevi77Sünnet İlmihaliHalis BAYANCUKTevhid Basım Yayın

cezaevindeki birine götürülecek kitaplar

  • bu sabah sahsima gelen bir arkadasimin tutuklu cezaevinden yazdigi mektup da dile getirdiği sıkıntı..
    benden para ve kitap istiyordu orada durumun cok vahim oldugunu anlatiyordu vs vs detaya girmeyeceğim.
    cezaevinde yakını, dostu bulunabilecek insanın kendine sormasi gereken mevzu çok muhim bir konu olmakla birlikte en kolayı içeridekine sorunuz, yada etrafinizda ki insanlara ne tür kitaplar var kütüphane de ya da neleri istersin isteyebilirsin gibi..
    zira üç kitap bulundurma hakkı da var olduğundan rastgele götürmemek en iyisi olacaktır.
    romandan şaşmayın ve kitap taşımaktan da bıkmayın. zira içeri de en iyi dost önce kendin, sonra da kitaplardır. (ha bir de dini kitaplarla -kur-an, hadis vb- ders kitapları -yabancı dil, lise-üniversite ders kitapları gibi- serbesttir. bunun dışındakiler sınırlıdır ve yasaklı listesinde olmamalıdır.

    bizlerin burada yüzlerine bakmadığımiz kitaplar onlar icin bir nimet..

    (bkz: ben bittim cezam bitmedi)

  • (bkz: uçurtmayı vurmasınlar)

  • sürükleyici romanlardır kesinlikle.

    roman serileri olabilir, tarihi romanlar olabilir. romanlar sürükleyiciliği bakımından okuyucuları hem keyiflendiren hem de daha çok okumaya iten kitaplardır.

    önerilerim şu entryde görülebilir;
    (bkz: #79227939)

  • (bkz: martı jonathan livingston)
    ruhun özgürlüğünün bedeninkinden çok daha önemli olduğunu hatırlatsın diye..

  • https://i.hizliresim.com/ndzylp.png

    serkan yılmazın hikayesinde görmüştüm çok hoşuma gitmişti görünce aklıma geldi.

  • cezaevlerinin dahili kütüphanesinden haftalık istekte bulunabilir. bu istek günleri bellidir onları kaçırmasın. ayrıca dış kantin denen daha seyrek alınan dilekçelerde kütüphanede bulunmayan kitapları isteyebilir. benim kaldığım cezaevinin kütüphane organizasyonu iyi sayılırdı. haftalık kitaplar gelir ve giderdi.
    ben kapalıda ohal koşullarında kaldım dışardan kitap getiren yakınlarımızın kitapları kabul edilmedi. fakat farklı durumda olduğunu düşünerek kabul edileceğini varsayıyorum ve götüreceğin kitabın onu oradan olabildiğince uzak tutacak kalınlıkta ve içerikte olması gerekiyor.
    robinson crusoe tavsiye ederim 600+ sayfadır ve farklı hissettirir. işsizlikten ansiklopedi okudum bildiğiniz meydan larousse garip gelecek ama tavsiye ederim içi tam bir derya. kafa dağıtmak için iyi gidiyor ve kütüphanede kimse almadığı için istediğiniz zaman getirebiliyorsun.
    not: yollayacağın kitaba asla bir şey karalama (işaret tarih not vs) kontrolden geri dönme olasılığı var.

  • kesinlikle cezaevini anlatan kitaplar olmamalı. kişinin sevdiği tarz kitaplar tercih edilebilir. farklı dünyalar anlatan onu bulunduğu ortamdan soyutlayabilecek bir süreliğine farklı bir ortama sokabilecek sürükleyici romanlar tercih edilebilir.

  • CEZAEVİNDE EN ÇOK OKUNAN YAZARLAR KİMLER?

    Bu haberi paylaş

    “Sev­dik­le­ri­miz bi­zim için şar­kı is­ti­yor, alt­ya­zı­da adı­mız ge­çi­yor di­ye Kral TV’­yi ya­sak­la­dı­lar. Si­nir­le­nin­ce bir­bi­ri­mi­ze ata rız di­ye içe­ri­ye yu­mur­ta al­dır­ma­dı­la­r...”

    Si­liv­ri… Hay­ret­tin Er­te­kin Si­liv­ri gün­le­ri­ni an­la­tır­ken ben de onu in­ce­li­yo­rum… 5.5 yılda iki ke­re şok te­da­vi ile ha­ya­ta dön­müş bir adam… Sa­kin ko­nu­şu­yor… Ama hiç tek­le­mi­yor. Bel­li ki ya­şa­dık­la­rı bey­ni­ne ka­zın­mış… Tam ar­ka­sın­dan bir Türk Bay­ra­ğı ta­kı­lı­yor gö­zü­me… Bir de oku­du­ğu ki­tap­lar… Çok oku­du­ğu an­la­şı­lı­yor her ha­lin­den… Aca­ba Si­liv­ri­’de­ki­ler de oku­ya­bi­li­yor mu? Te­le­viz­yon iz­le­ye­bi­li­yor­lar mı? di­ye dü­şü­nü­yo­rum… Ak­lı­ma ge­len­ler so­ru olup çı­kı­yor ağ­zım­dan…

    TV HİÇ KAPANMIYORDU

    Ko­ğuş­lar­da te­le­viz­yon var mıy­dı?

    Var­dı. 30 ek­ran bir te­le­viz­yon… Çok is­te­dik ama de­ğiş­tir­me­di­ler… Te­le­viz­yo­nu hiç ka­pat­mı­yor­duk… Bü­tün ha­ber­le­ri, tar­tış­ma prog­ram­la­rı­nı iz­li­yor- ­duk… Ki­mi prog­ram­la­rı iz­ler­ken üzü­lü­yor­duk, ya­pı­lan acı­ma­sız yo­rum­lar yü­zün­den ağ­la­dı­ğı­mız bi­le olu­yor­du… Ki­mi­ne de gü­lü­yor­duk…

    Han­gi prog­ram si­zi üzü­yor­du?

    Ra­sim Ozan Kü­tah­ya­lı­’nın prog­ra­mı.

    Kaç ka­nal iz­le­ye­bi­li­yor­du­nuz?

    27 ka­nal izleyebiliyorduk… Ne­re­dey­se bü­tün ka­nal­lar var­dı… Bir tek son­ra­dan Kral TV’­yi kal­dır­dı­lar…

    Ne­den?

    Ön­ce­le­ri ca­nı­mız sı­kı­lın­ca açı­yor­duk, iz­li­yor­duk… Ya­kın­la­rı­mız ­da bi­zim için şar­kı is­ti­yor­du. Ha­ni altya­zı ge­çi­yor ya… Ora­da ya­zı­yor “Si­liv­ri­’de ya­tan…” di­ye… Ce­za­evi yö­ne­ti­mi bu­nu far­ke­din­ce ka­na­lı da ka­pa­ttı…

    FLASH’I DA KALDIRDILAR

    Flash TV’­de bir prog­ram var mah­kum­lar için… Onu iz­le­di­niz mi hiç?

    Bir ara vardı… Ama son­ra ce­za­evi mü­dü­rü, “Bun­lar iyi­ce me­lan­ko­lik ol­du­” de­miş… Onu da öy­le kal­dır­dı­lar…

    Öz­lem­le­ri­niz mu­hak­kak ol­muş­tur ora­da… Ha­tır­la­dı­ğı­nız ne var?

    Me­ne­men. Her­ke­sin ca­nı me­ne­men is­ti­yor­du… Ama yu­mur­ta ya­sak­tı… Çi­ği de piş­mi­şi de ya­sak­tı… Su­cuk ve yu­mur­ta en bü­yük is­te­ği­mizdi… Ko­ğuş mü­mes­si­liy­dim. Ame­ri­ka­’ya bi­le mek­tup yaz­dık… Ame­ri­ka­lı­lar “Bu­nu ni­ye biz­den is­ti­yor­su­nuz?” de­di. Biz de ya­nıt ver­dik “Ça­re­yi bu­ra­da bu­la­ma­dık bel­ki siz yar­dım­cı olur­su­nu­z” di­ye… Yu­mur­ta­yı bir tür­lü içe­ri al­dı­ra­ma­dık…

    DOKTOR RAPORU BİLE ALDIK

    Ni­ye ya­sak­mış?

    Ba­zı­la­rı si­nir­len­di­ğin­de bir­bir­le­ri­ne atı­yor­muş. Onun için ya­sak­tı. Son­ra bi­ze, “Sağ­lık açı­sın­dan ra­por alır­sa­nız, yu­mur­ta­yı ve­ri­ri­z” de­di­ler… He­men, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­’n­dan gö­rüş sor­dum… Yu­mur­ta­nın sağ­lı­ğa fay­da­lı ola­bi­le­ce­ği­ne da­ir ya­zı al­dım… Has­ta­ne­ye, gön­der­di­ler ya­zı­yı… He­yet ba­na “Yu­mur­ta­yı ne için is­ti­yor­sun?” di­ye sor­du… “Yu­mur­ta ye­mez­sem sağ­lı­ğım bo­zu­lu­yo­r” de­dim… He­yet ba­na “Yu­mur­ta ve­ri­le­bi­li­r” di­ye ra­por ver­di… Ama on­dan son­ra “Yok, bu ra­por ol­maz, üni­ver­si­te has­ta­ne­sin­den ra­por alın­ma­sı ge­re­ki­r” de­di­ler… Üni­ver­si­te has­ta­ne­si­ne sevk ol­duk… Ben her gün di­lek­çe yaz­dım… Yok… Yu­mur­ta gel­mi­yor… Bir gün bi­ri gel­di ba­ğı­rı­yor “Ba­şar­dık, ba­şar­dı­k” di­ye… “Ha­yır­dır, ne ol­du tah­li­ye mi var yok­sa?” de­dik… “Yo­k” de­di… “Ya­zı gel­di… Su­cu­ğa, pas­tır­ma­ya izin va­r”

    BALBAY’A NASİP OLDU

    Yu­mur­ta kal­dı o za­man?

    Yok kal­ma­dı… Ba­şar­dık yu­mur­ta­yı da sok­tuk… Ama ne ol­du bi­li­yor mu­su­nuz? Ben yu­mur­ta­yı yi­ye­me­dim… Tah­li­ye ol­dum… Hem de yu­mur­ta­yı içeriye sok­tu­ğum gün… “Çık­ma­ya­ca­ğı­m” de­dim… “Ha­yı­r” de­di­ler.

    Yu­mur­ta Tun­cay Öz­kan ile Mus­ta­fa Bal­ba­y’ na­sip ol­du: Me­ne­me­ni on­lar ya­pıp ye­di… Ka­de­re bak…

    BAZI ASKERLERİN EŞLERİ, ÇOCUKLARI İŞLERİNDEN OLDU

    Ga­ze­te oku­yor muy­du­nuz?

    Her gün 17 ga­ze­te alı­yor­duk… Akit, Ye­ni Şa­fak, Za­man ha­riç hep­si­ni oku­yor­duk…

    On­la­rı ni­çin oku­mu­yor­du­nuz?

    Mo­ra­li­miz bo­zu­lu­yor­du çün­kü… Yo­rum­lar ca­nı­mı­zı sı­kı­yor­du…

    Özel­lik­le oku­duk­la­rı­nız pe­ki?

    Yıl­maz Öz­dil ve Say­gı Öz­türk… Hem ki­tap­la­rı hem de ya­zı­la­rı Si­liv­ri­’de best sel­ler di­ye­bi­li­rim…

    Kitaplar rahatsız etti

    Kü­tüp­ha­ne­de­ki ki­tap­lar?..

    Bi­ze kü­tüp­ha­ne­de­ki ki­tap­lar ye­ter­li gel­me­di bir sü­re son­ra… Biz de dı­şar­ıdan ki­tap­lar ge­tirt­me­ye baş­la­dık… An­cak, ce­za­evi yö­ne­ti­mi ki­tap oku­ma­mız­dan ra­hat­sız ol­du… De­di­ler ki “Çok ki­tap bu­lun­dur­ma­ya­cak­sı­nız…” Ya­sak­la­dı­lar…

    Ye­mek­ler na­sıl­dı?

    Ön­ce­le­ri por­si­yon­lar kü­çük­tü, son­ra dü­ze­ne gir­di… Söy­le­nen o ki bir ge­ce Ada­let Ba­ka­nı gel­miş ve tef­tiş et­miş… On­dan son­ra ye­mek so­ru­nu­muz pek ol­ma­dı…

    Siz dı­şar­ıdan ye­mek ala­bi­li­yor­du­nuz an­la­dı­ğım ka­da­rıy­la?

    Kah­val­tı­yı kan­tin­den alı­yor­duk… Sa­bah ilk kal­kan ça­yı ko­yu­yor­du…

    Tüm bun­lar pa­ra de­ğil mi? Ha­di si­zin iyi kö­tü bir ge­li­ri­niz var­dır… Pe­ki as­ker­ler, on­lar ne ya­pı­yor­du?

    On­la­rın al­dık­la­rı ma­aş­la hem ai­le­le­ri hem ken­di­le­ri ge­çin­me­ye ça­lı­şı­yor. Ma­aş­la­rın da ya­rı­sı ve­ri­li­yor… 50-100 TL ile haf­ta­yı çı­kar­ma­ya ça­lı­şan su­bay­lar var­dı… Ye­mi­yor, iç­mi­yor­lar­dı… Tek ma­aş­la ge­çim ko­lay mı? Bir­ço­ğu­nun eşi­ni, ço­cu­ğu­nu da iş­ten çı­kar­mış­lar… Se­nin ko­can Er­ge­ne­kon­cu, ba­ban ce­za­evin­de di­ye… Tek ayak­ka­bıy­la 5 yıl ida­re eden su­bay­la­rı bi­li­yo­rum… Ayak­ka­bı­yı ya­pış­tı­rıp, ta­mir edip tek­rar gi­yi­yor­lar­dı… İn­sa­nın içi ya­nı­yor…



    \n

    Son yıllarda cezaevlerine girememiş kitapların çeşitliliği değme kütüphanelere taş çıkaracak nitelikte. Küçük Prens'ten Robinson Crusoe'ya, Toprağın Şarkısı'ndan Vakayiname'ye, 
    Seher'den Sefiller'e, Türkçe Sözlük'e birçok kitabın cezaevlerine girmesine izin verilmedi. Kiminin bir gerekçesi bile yok, kimi “şifreli ve kontrolsüz haberleşilme” ihtimali doğurabilir diye, kimi kurum güvenliğini tehlikeye düşürebileceği sebebiyle cezaevlerine alınmıyor. Bazen tutuklu yazarının kendi kitabına erişimine bile izin verilmiyor. 

    \n

    Amerikan Kütüphane Birliği ve Uluslararası Af Örgütü'nün teşvikiyle 1982 yılından bu yana 22-28 Eylül haftası Yasaklı Kitaplar Haftası (Banned Books Week) adıyla yasaklanmış kitaplara dikkat çeken ve okuma özgürlüğünü vurgulayan bir kampanya yapıyor. Biz de K24 olarak son yıllarda Türkiye’deki cezaevlerinde çeşitli sebeplerle yasaklanmış ve cezaevlerine girişi engellenmiş kitaplardan basına yansıyanlardan bir okuma listesi hazırladık. Sansürün, yasaklı kitapların olmadığı okuma özgürlüğünün kısıtlanmadığı bir Türkiye ve dünya dileğiyle.

    \n

    Ezidiler: 73. Ferman Katliam ve Kurtuluş, Nurcan Baysal

    \n

    Yasaklayan kurum: Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi Yönetimi

    \n

    Yasaklanma nedeni: Cezaevi yönetimi tarafından “sakıncalı” bulunarak tutuklu gazeteci Nedim Türfent’e verilmeyen kitabın yasaklanma gerekçesi ise şöyle: “Kitapta örgüt üyelerini meşrulaştırıcı ifadeler kullanıldığı, PKK üyeleri arasında geçen konuşmalardan bir kısım kesitler içerdiği, örgütün anlaşılmaya çalışıldığı ve örgütü meşrulaştırıcı ifadelerin bulunduğu eğitim kurulunca tespit edilmiş olup, bahsi geçen içerikler karara ek olarak işlenmiştir. Bu karara göre bahsi geçen kitabın ceza infaz kurumumuzda koğuşlara verilmesi durumunda kurum güvenliğinin ve disiplinin sağlanması bakımından, kurumda asayişin ve genel güvenliğinin zafiyete uğrayacağı değerlendirilmektedir.” Alınan karar üzerine Van İnfaz Hâkimliği’ne itirazda bulunan Türfent’in bu itirazı da reddedildi. (26 Şubat 2018)

    \n

    \n

    Ölmek Kolaydır Sevmekten, Ahmet Altan

    \n

    Yasaklayan kurum: Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi Yönetimi

    \n

    Yasaklanma nedeni: Kitabın yasaklanma nedeni, yazarı Ahmet Altan’ın da tutuklu olması. Aldığı kararda “Suçu ve suçluyu öven süreli veya süresiz yayınların tutuklulara verilmesi durumunda hem kurumsal, hem toplumsal bir infialin söz konusu olacağının kesin olduğunu” ileri süren cezaevi idaresi, bu konuda herhangi bir mahkeme kararı olmasına da gerek duymadı. Türfent ise Ahmet Altan’a ait birçok kitabın cezaevi kütüphanesinin kitap listesinde hâlâ yer aldığını aktardı. (26 Şubat 2018)

    \n

    Meleklerin Küllerinden/Günahkar Bir Irkın Yasaklanmış Mirası, Andrew Collins

    \n

    Yasaklayan kurum: Kars Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kitabın 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25/2-3 maddesi uyarınca toplatılması, dağıtılması ve satışa sunulması yasaklandı.

    \n

    Yasaklanma nedeni: TCK’nın 220/8 Maddesi gereğince terör örgütü propagandası yapmak. Kitabın yayıncısı Avesta Yayınları Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Modern zamanlara ilişkin (ithafının dışında) tek bir kelimenin yer almadığı, 18 yıl önce yayımlanmış ve hakkında bir soruşturma bile açılmamış, Kürt mitolojisini ele alan ve uzun zamandır tükenen, çok aranan bir kitap niye yasaklanır ki?” dedi. (20 Eylül 2019)

    \n

    Toprağın Şarkısı, Murat Türk

    \n

    Yasaklayan kurum: Kars T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki bir mahpusa gönderilen kitaplardan bir diğeri olan Toprağın Şarkısı, Kars Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kitabın 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25/2-3 maddesi uyarınca toplatılması, dağıtılması ve satışa sunulması yasaklandı.

    \n

    Yasaklanma nedeni: Yasaklanma nedeni: TCK’nın 220/8 Maddesi gereğince terör örgütü propagandası yapmak.  (20 Eylül 2019)

    \n

    Seher, Selahattin Demirtaş

    \n

    Yasaklayan kurum: Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu. Yine bir sevk sırasında el konulan kitaplar hükümlülere verilmedi.

    \n

    Yasaklanma nedeni: Bu yasağın sebebi de kitapların “ders kitabı” olmaması ile “şifreli ve kontrolsüz haberleşilme” ihtimali. Cezaevinin açıklaması şöyle: Ekli liste bulunan kitaplarda yapılan incelemeler sonucu ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açabileceği anlaşıldığından, Adalet Bakanlığı’nın 17/11/2016 tarih ve 66708689-204.99.00-E.3196/131111 sayılı yazısı gereğince hükümlü ve tutuklulara verilmemesine; alınan kararın bir suretinin ve karara karşı 15 gün içerisinde Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itiraz hakkı olduğu hususunda adı geçene tebliğ edilmesine, kararın bir suretinin de gereği için ilgili birimlere verilmesine oy birliği ile karar verildi.” Listede yer alan kitaplar ise şu şekilde:

    \n

    Medeniyetler ve Şehirler, Ahmet Davutoğlu

    \n

    Tarihin Tanığı Aras, Josef Nyary

    \n

    Tanrı’nın Tarihi, Karen Armstrong

    \n

    Gulên Şoran, Eta Nehayî

    \n

    Ben Frankfurt’ta Şoförken, Aydın Engin

    \n

    Carekê ji caran, Bro Omerî

    \n

    Kobanê'de Bir İtalyan Savaşçı - Heval Marcello, Karim Franceschi

    \n

    Görmek, José Saramago (15 Kasım 2017)

    \n

    \n

    Rojava’da Kürtlerin Zamanı, Fehim Taştekin

    \n

    Yasaklayan kurum: Silivri Cezaevi, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın istediği Fehim Taştekin imzalı Rojava’da Kürtlerin Zamanı kitabını cezaevine almadı.

    \n

    Yasaklanma nedeni: Kitap hakkında herhangi bir soruşturma bulunmazken HDP’den gelen yazılı açıklama ise cezaevinin yasağının keyfi olduğunu belirtiyordu. (28 Haziran 2017)

    \n

    Köprüdeki Düşman, Murat Türk

    \n

    Yasaklayan kurum: Silivri Cezaevi İdaresi

    \n

    Yasaklanma nedeni: Cezaevinde yazdığı romanlarla dikkat çeken Murat Türk’e ait Köprüdeki Düşman, Rojava’da Kürtlerin Zamanı ile aynı kaderi paylaşarak herhangi bir gerekçe gösterilmeden cezaevine alınmadı. (28 Haziran 2017)

    \n

    Vakayiname, Musa Anter

    \n

    Yasaklayan kurum: Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi İdaresi.

    \n

    Yasaklanma nedeni: Tutuklu gazeteci Nedim Türfent’e, Musa Anter’in Vakayiname adlı kitabına cezaevi idaresi tarafından “Türkiye Cumhuriyeti devletinin bölünmez bütünlüğünü tehlikeye düşüreceği, toplum arasında kargaşa ve kaos ortamı oluşturmaya çalışıldığı” gerekçesiyle el konuldu.

    \n

    Suriye: Yıkıl Git, Diren Kal!, Fehim Taştekin

    \n

    Yasaklayan kurum: Denizli T Tipi Cezaevi idaresi.

    \n

    Yasaklanma nedeni: Cezaevi yönetimi tarafından kitaba “Terör örgütlerinin faaliyetlerini destekleyici ve Cumhurbaşkanının itibarını zedeleyici içerikler” olduğu gerekçesiyle izin verilmediği belirtildi. (5 Şubat 2019)

    \n

    Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupéry

    \n

    Yasaklayan kurum: Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu.

    \n

    Yasaklanma nedeni: Özetle, “kurum güvenliğini tehlikeye düşürebileceği” ve “şifreli haberleşmeye yol açabileceği” gerekçesiyle kitaplar cezaevine alınmadı. Kurul kararının tamamı ise şöyle: “Ekli listede bulunan yayınların yapılan incelemeler sonucu ders kitabı olmadığı, şifreli ve kontrolsüz haberleşmeye yol açıp kurum güvenliğini tehlikeye düşürebileceği, ayrıca OHAL süresince terörle mücadele kapsamında kurumumuza gelen yazılarda belirtildiği üzere terör suçunda bulunan tutuklu ve hükümlülere dışarıdan gelen yayınlar aracılığıyla şifreli ve kontrolsüz haberleşme sağlayabileceği anlaşıldığından hükümlü ve tutuklulara verilmemesine oy birliğiyle karar verildi.” Aynı kararla yasaklanan diğer kitaplar ise şunlar:

    \n

    Robinson Crusoe, Daniel Defoe

    \n

    Karanlık Çökerken Umutsuzluğa Karşı İyimserlik, Noam Chomsky

    \n

    Peter Pan, James Matthew Barrie

    \n

    Tom Sawyer, Mark Twain

    \n

    Kanatların Gölgesinde Şengal Dile Gelirse, Namık Kemal Dinç (28 aralık 2017)

    \n

    \n

    Şehitler Şehri Silvan, Ferhat Parlak

    \n

    Yasaklayan kurum: Diyarbakır D Tipi Cezaevi,

    \n

    Yasaklanma nedeni: Tutuklu gazeteci Ferhat Parlak’ın, Silvan’da 1990’lı yıllarda Hizbullah ve JİTEM tarafından işlenen cinayetleri konu alan ‘Şehitler Şehri Silvan’ isimli kendi kitabına, “Ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik ifadeler ve insan, yurt, millet sevgisini zedeleyebilecek, yazılar içerdiği” gerekçesiyle erişimine izin verilmedi. Cezaevinin gerekçesinin tamamı ise şu şekilde: “Ceza İnfaz Kurumumuzda tutuklu olarak bulunan Ferhat PARLAK’a 16/10/2018 tarihinde ziyaretçisi tarafından getirilen, Şehitler Şehri Silvan (Yazar: Ferhat PARLAK) isimli yayının incelenmesi sonucunda; yayının içeriğinde ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik ifadeler içerdiği ve Türkiye Cumhuriyet Devletine yönelik yalan yanlış ifadelerin yer aldığı, insan, yurt, millet sevgisini zedeleyebilecek, kin ve nefret duygusu uyandırabilecek yazılar içerdiği anlaşıldığından  ilgiliye verilmemesine,  tebliğ tarihinden  itibaren 15 gün içerisinde  Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itirazı kabil olmak üzere OY BİRLİĞİ ile karar verilmiştir.”

    \n

    Türkçe Sözlük, Kolektif

    \n

    Yasaklayan kurum: Siverek Cezaevi İdaresi

    \n

    Yasaklanma nedeni: Gümüşhane Cezaevi’nden sevk edilen mahkumlara sevk sonrası verilmeyen kitaplar arasında Türkçe Sözlük de vardı. Cezaevi yasaklama için herhangi bir gerekçe belirtmedi.

    \n

    Sefiller, Victor Hugo

    \n

    Yasaklayan kurum: Siverek Cezaevi İdaresi.

    \n

    Yasaklanma nedeni: Gümüşhane Cezaevi’nden sevk edilen mahkumlara sevk sonrası verilmeyen kitaplar arasında Victor Hugo’nun Dünya Klasiği Sefiller de vardı. Kitaplarına cezaevi yönetimi tarafından mahpuslar şu açıklamayı yaptı: “Bu tür kitapların verilmemesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bunu hangi yasal hukuki gerekçeye dayandırıldığını merak ediyoruz. Verilmeyen tüm kitaplarımızı ‘Yasaklı veya güvenliği tehlikeye sokacak’ ibaresine bağlayacak ve bu kitapları kurum kütüphanesinde bulundurarak acaba yasayı ve hukuki çiğnemiş olmuyor mu?”

    \n

    Ovacık’tan Yeşeren Umut: Komünist Başkan, Erdal Emre

    \n

    Yasaklayan kurum: Yozgat Boğazlıyan T Tipi Kapalı Cezaevi İdaresi

    \n

    Yasaklanma nedeni: Cezaevi yönetimi herhangi bir gerekçe sunmazken kitabın yayıncısı Siyah Beyaz Yayınları resmi sosyal medya hesabından kendilerine gelen mesajı paylaştı: “Kitabınızı aldım cezaevinde bulunan bir mahkum için gönderdim. Cezaevi yönetimi kitabı yasaklı yayın olarak nitelendirmiş ve içeri sokmamış. Bu durumu bilmek istersiniz diye düşünüyorum. Boğazlıyan T tipi kapalı cezaevi /YOZGAT”. (23 Ocak 2019)

    \n\n

    *Yasaklı kitaplar listesi yıl içinde güncellenmeye devam edecek. Siz de ulaşamadığımız, basında kendine yer bulamamış yasakları kritik24editor@gmail adresinden K24 editörleriyle paylaşabilir, listenin güncellenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

    \n\n\n

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır