şafilerde kusmak orucu bozar mı / Kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu? - Orucu bozan şeyler 2019

Şafilerde Kusmak Orucu Bozar Mı

şafilerde kusmak orucu bozar mı

NEVZAT ERDABAKOĞLU

İMAM-HATİP

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE ORUCU BOZAN ŞEYLER
İmsak (fecir ) vaktinden iftar (akşam ) vaktine kadar aşağıdaki davranışlardan biri yapılsa oruç bozulur.
1_Bilerek yemek, içmek ve cinsi münasebette bulunmak 
2_Açık birer menfez olarak kabul edilen boğaz, kulak, burun, ön ve arka yoluyla, iç taraf olarak kabul edilen boğazdan aşağı karna,mideye, bağırsaklara veya beyne girmesiyle oruç bozulur.
Kulağa ilaç damlatmak, burna ilaç damlatmak orucu bozar.
3_Ön veya arka yoluyla ( fitil veya şırınga ve benzeri ) ile alınan ilaç orucu bozar. .
4_Ağzın kendi ıslaklığı değil de başka nedenlerden dolayı bir durum doğduysa örneğin dudağın yarılmasıyla meydana gelen kan yutulursa orucu bozar
5_Abdest alırken ağza ve burna aşırı derecede su verip o sırada az da olsa su yutmak orucu bozar.
6_Dişler arasındaki kırıntıların temizlenmesi imkanı olduğu halde ihmalkar davranarak onları yutmak orucu bozar.
7_isteyerek ( bilerek ) kusmak orucu bozar.
8_Bilerek cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar.Ayrıca kendi isteğiyle masturbasyon yapmak suretiyle meninin gelmesi yada başkasının ellemesiyle meninin gelmesi orucu bozar.Cinsel ilişki hanımıyla yada başkası ile yada hayvan ile olması bir şeyi değiştirmeyip orucu bozar.
9_Kadının hayız veya nifas dönemine girmesi
10_Delirmek veya dinden çıkmak orucu bozar.
11_Fecrin doğmadığını yani imsak vaktinin girmediğini zannederek yemek yiyen, içen kişi yanıldığını anlarsa orucu bozulur. Fakat Ramazana hürmeten akşama kadar bir şey yemez ve içmez.O günü sonra kaza eder.
12_Akşam yani iftar vakti girdi zannederek orucunu bozan ve sonra yanıldığını iftar vakti girmediğini anlarsa orucu bozulur ve kaza eder.
ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER
1_Unutarak yemek ve içmek (miktarı ne kadar olursa olsun orucu bozmaz) Ancak hatırladığı anda hemen yeme ve içme terkedilmelidir
2_Göze ilaç damlatmak veya göze sürme çekek orucu bozmaz
3_İğne yaptırmak orucu bozmaz ( Şafii mezhebinde serum almak veya takmak orucu bozmaz) .
4_Korunması çok güç olan şeyler ağza kaçarsa oruç bozulmaz. Toz, sinek veya sivri sinek gibi şeyler
5_Ağzın kendi ıslaklığının yutulması orucu bozmaz.
6_Abdest alırken ağza ve burna su vermek (aşırıya gidilmemesi )
7_Dişler arasındaki yemek kırıntılarının kasıtsız olarak yutulması
8_İradesi dışında elinde olmayan bir nedenle kusmak orucu bozmaz.
9_ihtilam yoluyla (uyku halinde iken isteği dışında olduğundan menin gelmesi cenabetli olması ) orucu bozmaz. Kadınlarda erkekler gibi ihtilam olurlar.(uyku halinde iken cenabetlı olurlar)
10_Duş almak ya da suya girmek orucu bozmaz.
11_Bir kimseye zor kullanılarak yedirilir ve içirilirse orucu bozulmaz.
12_Yemeğin tadına dil ucu ile bakmak ve onu yutmadan tükürmek orucu bozmaz.
13_Oruca niyet edilmiş bile olsa fecir vakti (imsak vakti ) girmedikçe yeme, içme ve cinsi münasebette bulunmak orucu bozmaz.
14_Tırnak kesmek orucu bozmaz.

Şafii mezhebine göre orucu bozan haller nelerdir; bilerek orucu yemek kefaret gerektiriyor mu?

Değerli kardeşimiz,

Şafii mezhebine göre bilerek yeyip içmek orucu bozar, ama bunun için keffaret gerekmez. Ancak böyle bilerek yeyip içen kimsenin, günün kalan kısmını oruçlu geçirmesi ve ayrıca bir gün kaza etmesi gerekir.

Ramazanda oruçlu bulunan kişiye, oruçluyken sadece cinsel ilişkiye girmekten dolayı keffaret ve tazir gerekir. Ramazan dışında tutulan nafile, adak, kaza veya keffaret orucu tutanların cinsel ilişkiye girmesiyle oruç bozulsada keffaret ve tazir gerekmez.

Şafi mezhebine göre orucu bozan şeyler şunlardır:

1. Yemek ve içmek.

Oruçlu kasden yer veya içerse, yediği ve içtiği ne kadar az olursa ol­sun orucu bozulur. Fakat oruçlu olduğunu unutarak yer veya içerse, yediği ve içtiği ne kadar çok olursa olsun orucu bozulmaz. Çünkü Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:

"Kim oruçlu iken unutup yer veya içerse, orucunu (bozmayıp) ta­mamlasın. Çünkü ona, ancak Allah yedirmiş, içirmiştir."[1]

2. Gözle görülen bir şeyin insan vücuduna girmesi.

Hadîste geçen "cevf" kelimesi, boğazdan mideye, bağırsaklara kadar olan yol demektir. Açık delikten insan vücuduna giren şeyden maksat da ağız, kulak, ön ve arkadan giren şeylerdir.

Bu bakımdan göze akıtılan bir damla, orucu bozmaz, çünkü göz açık bir delik değildir.

"Şaracıyye" denilen da­mardan vurulan iğne orucu bozar, çünkü bu da açık delik sayılır. Fakat "verid" denilen damardan vurulan iğne orucu bozmaz, çünkü verid, açık bir delik değildir.

Zikredilmeyen şeyler de buna kıyas edilir.

Bütün bun­lar kasden yapıldığında geçerlidir. Eğer unutularak yapılırsa, unutularak yenen yemeğe ve içmeye kıyasen oruca zarar vermez.

İnsan vücuduna giren sinek veya toz orucu bozmaz. Çünkü bunlar­dan korunmak çok zordur. Diş etleri kanayıp tükürüğü necis olur da ağız yıkanıp temizlenmezse -tükürük bembeyaz olsa dahi- bu tükürüğü yutmak orucu bozar.

Normal şekilde mazmaza (ağıza su vermek) ve istinşak (buruna su vermek) yapılırken boğaza kaçan su orucu bozmaz. Ancak mazmaza ve istinşak mübalağalı bir şekilde yapılır, ağıza alınan su gargara yapılırken boğaza su kaçarsa oruç bozulur. Çünkü Ramazan´da böyle yapmak ya­saktır.

Temizlenmesi mümkün olmayan bir yemek kalıntısı, kasıt ol­maksızın tükürükle beraber içeri girerse oruç bozulmaz. Ancak dişlerin arasındaki yemek kalıntısının temizlenmesi mümkün olduğu halde temiz­lenmez de boğaza kaçarsa oruç bozulur.

Yemeye veya içmeye zorlanan kimsenin orucu bozulmaz. Çünkü bunu kendi iradesiyle yapmamıştır.

Boğaza bir şey dönmese de kasden kusmak orucu bozar. Fakat kişi isteği dışında kusarsa, kusmuğun bir kısmı tekrar içeri girmiş olsa da orucu bozulmaz.

Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:

"Oruçlu iken kendisine kusmak; galebe edip de kusan kimseye kaza yoktur. Fakat kendi kusarsa kaza etmelidir."[2]

3. Menisi akmasa dahi, kasden cinsî münasebette bulunmak.

Bunun delili şu ayettir:

"Fecrin beyaz ipliği, siyah ipliğinden ayrılıncaya kadar yeyin, için. Sonra gece oluncaya (güneş batıncaya) kadar orucu tamamlayın. Mescidlerde itikafta iken hanımlarınıza yaklaşmayın." (Bakara, 2/187)

Ayette geçen ´beyaz iplik´ten maksat, gün ışığı, ´siyah iplik´ten maksat ise gece karanlığıdır. Fecr, ufukta yatay bir şekilde meydana gelen ve gecenin sona erdiğini gösteren ışıktır.

Ayetteki "onlara yaklaşmayın" ibaresinden maksat, itikafta iken kadınlarla cinsel ilişkide bulunmamaktır. Eğer kişi unutarak hanımıyla cinsî münasebette bulunursa orucu bozulmaz. Bu, unutarak yeyip iç­meye kıyas edilir.

4. İstimna

İstimna, kişinin hanımını öpmesi veya dokunması suretiyle veya el vasıtasıyla menisinin akmasıdır. Oruçlu iken bu kasden yapılırsa oruç bo­zulur. Ancak herhangi bir sebepten ötürü isteği dışında olursa oruç bo­zulmaz. Karısını veya kocasını öptüğünde şehveti harekete geçecek olan kişinin bunu yapması tahrimen mekruhtur. Çünkü orucun ifsad olma tehlikesi vardır. Bu, kasden orucu ifsad etmeye çalışmak gibidir. Öpmekle şehveti harekete geçmeyen kişinin de öpmeyi terketmesi evlâdır.

Hz. Aişe (ra)´den şöyle rivayet edilmiştir:

"Hz. Peygamber, oruçlu olduğu halde beni öperdi. Halbuki hanginiz Hz. Peygamber´in nefsine hâkim oluşu kadar nefsine hâkim olabilir?"[3]

Âlimler, Hz. Aişe (ra)´nin sözünün şu anlama geldiğini söylemişlerdir:

"Sizin için hanımlarınızı öpmemek daha iyidir. Vehme kapılarak kendinizi Hz. Peygamber gibi saymaya kalkışmayın. Peygamber için mubah olan şeyin size de mubah olduğunu düşünmeyin. Çünkü Hz. Peygamber nefsine mâlikti; şehvetine kapılmaktan ve cinsî münasebette bulunmaktan emindi. Siz ise bunlardan hiçbir zaman emin olamazsınız."

5. Hayız ve Nifas

Hayız ve nifas, orucun sıhhatine mâni olan özürlerdir. Bu bakımdan günün bir kısmında hayız veya nifas olan kadının orucu bozulur ve daha sonra orucunu kaza etmesi gerekir.

Hz. Peygamber (asm)´e, kadının dininin nasıl noksan olduğu sorulunca, şöyle buyurmuştur:

"Kadın hayız ve nifasîı olduğu zaman namazı terketmez mi, orucunu bırakmaz mı?"[4]

6. Akıl ve şuuru kaybetmek ve dinden çıkmak

Tecennün etmek (delirmek) ve dinden çıkmak (irtidad), orucun sıhhatine manidir, Çünkü bunlar, kişiyi mükellef olmaktan çıkarır. Ayrıca oruçlu kimse, orucu ifsad edecek şeylerden kaçınmalıdır ki orucu sahih olsun. Oruç, fecrin tulûundan başlar, güneşin batışına kadar devam eder. Eğer oruçlu bir kimse, fecrin doğmadığını zannederek orucu bozan şeylerden birini yaparsa, sonra da fecrin doğduğu anlaşılırsa orucu bozulur. Ancak Ramazan ayının hürmetine binaen o gün akşama kadar bir şey yeyip içmemeli ve daha sonra da orucunu kaza etmelidir.

Yine günün sonunda güneşin battığını zannederek iftar eden kişinin -güneşin batmadığı anlaşılırsa- orucu bozulur. Daha sonra orucunu kaza etmesi gerekir.

Orucu bozanlardan cinsel ilişki dışındakiler için sadece bir gün kaza orucu gerekir. Ancak cinsel ilişkiye girenlerin hem kaza hem de iki ay keffaret orrucu tutmaları lazımdır.

Dipnotlar:

[1] Müslim/1155, Buharî/1831, (Ebu Hüreyre´den)
[2] Ebu Dâvud, 2380; Tirmizî, 720 ve başka muhaddisler, (Ebu Hüreyre´den)
[3] Müslim, 1106
[4] Buharî, 298; Müslim, 80, (Ebu Said´den)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Şafii Mezhebine göre orucu bozan şeyler nelerdir?

Şafii Mezhebine göre orucu bozan şeyler nelerdir?

Gülehasret
Değerli Kardeşimiz;

Şafii mezhebine göre Orucu Bozan Şeyler

Orucu bozan şeyler ondur (melinde dokuzu geçiyor):

1- Kasden veya bilerek insanın vücuduna herhangi bir şeyin içeri girmesi,

2- Ön ve arka yollarından bir şeyin girmesi,

3- Bilerek kusmak.

4- Bilerek cinsel ilişkide bulunmak,

5- Şehvetli oynamakla meninin çıkması,

6- Hayız olmak,

7- Nifas olmak,

8- Delirmek,

9- Mürted olmak.

Buna göre unutarak yeyip içenin orucu bozulmaz. Nafile oruçla farz oruç arasında fark yoktur.


Cevap: Şafii Mezhebine göre orucu bozan şeyler nelerdir?

islamdostu
orucu bozmayan şeylerorucu bozan durumlaröpüşmek orucu bozarmıdiş fırçalamak orucu bozarmıbanyo yapmak orucu bozarmıkusmak orucu bozarmıgöz damlası orucu bozarmıdiyanet


Cevap: Şafii Mezhebine göre orucu bozan şeyler nelerdir?

Fetva Meclisi
Orucu bozan şeyler:
1- Burun, ağız, kulak, ön ve arka gibi açık bir menfezden bir şeyin içeriye girmesi.
2- Cinsi münasebette bulunmak.
3- İstimna (mastürbasyon) yapmak suretiyle meninin çıkması.
4- İsteyerek kusmak.
5- Kadının hayız veya lohusa olması.
6- Bir an için bile olsa delirmek.
Sadece cinsi münasebetle bozulan orucun kefareti vardır. Kefaret; ard arda iki ay oruç tutmaktır. Ayrıca bir gün de kazası yapılır.


Cevap: Şafii Mezhebine göre orucu bozan şeyler nelerdir?

enemüslim
Şafii mezhebine göre Orucu Bozan Şeyler

Orucu bozan şeyler ondur (melinde dokuzu geçiyor):

1- Kasden veya bilerek insanın vücuduna herhangi bir şeyin içeri girmesi,

2- Ön ve arka yollarından bir şeyin girmesi,

3- Bilerek kusmak.

4- Bilerek cinsel ilişkide bulunmak,

5- Şehvetli oynamakla meninin çıkması,

6- Hayız olmak,

7- Nifas olmak,

8- Delirmek,

9- Mürted olmak.

Buna göre unutarak yeyip içenin orucu bozulmaz. Nafile oruçla farz oruç arasında fark yoktur.


ilhami sagir
HastYim ve orucluyum kustum oruc bozulur mu


mum
orucu bozan durumlar şafii
< Hastayim ve orucluyum kustum >
Dört mezhepte İstemeyerek kusmak orucu bozmaz.


Kayıtsız Üye
Televizyon izlerken kasıtsız olarak boşalmak orucu bozar mı?


arifselim
Bir müdahale olmadan boşalmak orucu bozmaz. Ama isteyerek gelmesini sağlamak orucu bozar ve kaza gerektirir.


Kayıtsız Üye
Bilmeyerek haram olduğunu bilmeyerek kendisiyle ilişkiye giren bir insanın ramazanda orucu bozulurmu bozulsa ne yapmak gerekir


mum
Bilmemek mazeret değildir.
Eş ile ilişkiye giren kaza ve kefaret gerekir, eli ile meni çıkaran ise sadece kaza gerekir.


Kayıtsız Üye
Uykudayken boşalırsak ve oruçluysak gusül almamız gerekiyor mu?


Hoca
Uykuda boşalmaya ihtilam denir. İhtilam olan uyanınca yıkanmalı ve orucuna devam etmelidir
Hanefi ve şafii mezheplerine göre durum aynıdır.


Kayıtsız Üye
Ben Hastaydım iğne vuruldum ve iğne vurulduktan sonra yemek yedim şimdi ramazan ayından sonra 1 gün mü tutmalıyım yoksa 61 gün mü (ŞAFÎ’YİM)


imam
Şafii mezhebine göre iğne vurmak orucu bozmaz neden bozdunuz?
Bir gün kaza gerekir.


şafii mezhebine göre orucu bozan şeyler, orucu bozan durumlar şafii, şafi mezhebine göre orucu bozan durumlar

Bu kategoride yer alan Adetten bir hafta sonra gelen kahverengi leke orucu bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Kusmak orucu bozar mı? Kusunca oruç bozulur mu?

Haberin Devamı

Kusmak orucu bozar mı sorusu, Diyanet İşleri Başkanlığı kurulu tarafından yanıtlandı. İbadetlerinin sıkıntıya girmesini istemeyen vatandaşlar, kusmak orucu bozar mı sorusuna alacakları cevaba göre hareket edecek. Peki, kusunca oruç bozulur mu? İşte, merak edilen o konu hakkında bazı bilgiler

Kusmak orucu bozar mı? kusunca oruç bozulur mu?

Diyanet'ten alınan bilgilere göre; Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber(s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir.

ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için buvakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir