boğaz enfeksiyonuna iyi gelen çay / Buse Terim | Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Boğaz Enfeksiyonuna Iyi Gelen Çay

boğaz enfeksiyonuna iyi gelen çay

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Geçmeyen Şiddetli Boğaz Ağrısı, Bademcik Şişmesi ve Öksürük Nedenleri

Yutkunamama, boğazda şişlik hissi, kızarıklık, ağrı, acı ve yanma gibi semptomlara yol açan şiddetli boğaz ağrıları, pek çok farklı etkenden ya da hastalıktan dolayı oluşabilir. Her yaştan bireyde görülebilen bu yakınmanın en sık rastlanan nedeni viral ya da bakteriyel enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı, grip ve infeksiyöz mononükleoz (öpücük hastalığı) gibi virüs kaynaklı enfeksiyonların yanı sıra streptokok ya da hemofilus gibi bakteri türlerine bağlı olarak oluşan enfeksiyonlar şiddetli boğaz ağrısı, bademcik şişmesi ve öksürük gibi belirtilere yol açar. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında bu bulgulara ek olarak sinüs bölgesinde ağrı, burun tıkanıklığı, boğazda kuruluk, hırıltı ve sesin derinden gelmesi gibi semptomlar da görülebilir.

Bakteriyel boğaz enfeksiyonlarda ise boğazda iltihap, baş ağrısı, öksürük, ateş, hâlsizlik, bulantı, kusma ve lenf bezlerinde şişlik gibi belirtiler eşlikçidir. Kronik farenjit, larenjit (gırtlak iltihaplanması), akut sinüzit, alerjik rinit, reflü, akciğer enfeksiyonları gibi yaygın görülen hastalıkların yanı sıra ağız, dil, boğaz, orofarenks (boğazın arka boşluğu), larenks (gırtlak), hipofarenks (yutağın alt kısmı) ve soluk borusu tümörleri de uzun süren ve şiddeti zamanla artan boğaz ağrısı, lenf bezi şişliği, yutma ve ses sorunları ile ortaya çıkabilir. Sigara kullanımı, ses tellerinin aşırı kullanımı, sıcak, soğuk veya baharatlı yiyeceklerin tüketimi de boğaz ağrısına neden olabilir. Sıklıkla sorulan "Boğaz ağrısı nedenleri nelerdir? sorusu bu şekilde cevaplanabilir. 3 haftayı geçen boğaz ağrısı, eşlik eden, öksürük, yanma, bademcik şişmesi, yutkunma ve soluk alıp vermekte güçlük, ses kısıklığı, tükürük ya da balgamda kan, şiddetli yorgunluk veya şişmiş lenf düğümü gibi belirtilerin varlığında hekime görünmek gerekse de basit boğaz ağrıları, evde uygulanabilen bazı doğal çözümlerle de iyileştirilebilir.

Corona Boğaz Ağrısı Nasıl Olur?

Covid 19 pandemisinde karşımıza en sık çıkan ilk belirtiler ateş, halsizlik, yorgunluk, kas ve eklem ağrılarıdır. Boğaz ağrısı genel olarak daha hafif olgularda karşılaştığımız bir belirtidir.  Bazı hasta serilerindede %46’ya çıkmakla beraber bazı serilerde %20’nin altında oranlar verilmektedir. Boğaz ağrısı tek başına birçok hastalığın belirtisi olabileceği için Covid 19’dan şüphelenmek için boğaz ağrısına eşlik eden semptomlar dikkatle incelenmelidir. Şiddetli öksürük, nefes darlığı, baş ağrısı ve koku alma bozukluğu gibi ek belirtilerde olasılık artmaktadır.

Her ne kadar en çok virüs içeren alan geniz ve burun olsa da burun akıntısı ve tıkanıklığı nadiren eşlik eder ve bu durum daha çok akut üst solunum yolu infeksiyonları lehinedir,  fakat koku  kaybı COVID-19 serilerinde yüksek oranlarda bildirilen bir semptomdur. Bazı çalışmalarda en sık karşılaşılan KBB semptomu olarak raporlanmıştır. Bu nedenle koku kaybı var ise dikkatli yaklaşmak gereklidir.

Öksürük Nasıl Geçer?" gibi sorulara yanıt olarak verilebilir. Boğaz ağrısı, bademcik şişmesi ve öksürük için evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemlerinin bir kısmı şöyledir:

 

Bal

Bal ya da çaya karıştırılan bal, boğaz ağrısının giderilmesinde etkilidir. Yapılan bazı sınırlı araştırmalarda balın özellikle gece öksürüklerini dindirmek konusunda etkili olduğu görülmüştür. Benzer araştırmalarda balın, boğaz ağrısının ve ağız içindeki yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı da görülmüştür.

Tuzlu Su

Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı tuz eklenerek elde edilebilen tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısının ve ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. Boğazdaki mikropları öldürme konusunda da etkili olduğu bilinen tuzlu su ile gargara yöntemi, her 3 saatte bir yeniden hazırlanarak uygulanabilir.

Papatya Çayı

En etkili doğal iltihap çözücülerden biri olan sarı papatya çayı, boğaz mukozasında bulunan hücrelerin yenilenmesini sağlayarak vücutta bulunan yabancı organizmaların dışarı atılmasına yardımcı olur. Tüm bunlara ek olarak papatya çayı, boğazı nemlendirerek rahatlatır. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği sayesinde boğaz ağrısı, öksürük ve bademcik şişmesi gibi soğuk algınlığı semptomlarının iyileştirilmesinde etkili olduğu bilinir.

Nane Çayı

Nane çayı, soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıkların oluşturduğu semptomların giderilmesi için kullanılabilir. Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde boğaz ağrısı ve öksürüğün iyileşmesinde etkili olabilir.

Ada Çayı

Ada çayı boğaz mukozasını koruyu bir tabakayla kaplayarak, var olan zararlı organizmaların yok edilmesine yardımcı olur. Çay olarak tüketilebileceği gibi gargara olarak da uygulanabilen ada çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi yakınmaların iyileştirilmesinde etkilidir.

Kabartma Tozu

Bir bardak ılık suya, 1/4 çay kaşığı kabartma tozu eklenmesiyle elde edilen karışımla gargara yapmak, boğaz ağrısının hafiflemesinde etkilidir. Bu karışıma çok az miktarda tuz eklenmesi, ev yapımı ilacın etkisini artırır. Gargara sonrasında ağız temiz suyla çalkalanmalıdır.

Çemen Otu

Çemen otu, çay olarak ya da tohumu çiğnenerek tüketilebilir. Ağrı, tahriş ve iltihap oluşumu ile mücadelede etkili bir yöntem olduğu düşünülen çemen otu, aynı zamanda etkili bir antifungaldir.

Hatmi Kökü

Hatmi çiçeğinin kökü, çay gibi demlenerek içildiğinde boğazı rahatlatabilir. Günde 2 veya 3 kez tüketildiğinde boğaz ağrısının giderilmesinde etkili olduğu düşünülür.

Rezene

İltihap giderici ve balgam sökücü etkisi olan rezene çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.

Elma Sirkesi

Antibakteriyel özelliği olduğu düşünülen elma sirkesi, asidik yapısı sayesinde boğazdaki mukusun parçalanmasını sağlar ve böylece bakterilerin yayılmasını önler. Bir su bardağı suya 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi eklenmesiyle elde edilen karışımla iki saatte bir yapılan gargara, boğaz ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir. Reflüye bağlı olan durumlarda kullanılmamalıdır. 

Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olduğu düşünülen sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede etkilidir. Taze sarımsak yemeklere eklenerek tüketilebileceği gibi sarımsağı direkt emmek de boğaz ağrısını yatıştırabilir. Reflü varlığında kullanılmamalıdır. 

Acı Biber

Ağrı kesici özelliği olan acı biberin tek başına ya da ılık su ve bal ile karıştırılarak içilmesi, boğaz ağrısını ve öksürüğün şiddetini hafifletebilir. Ancak ağızda açık yara ve reflü varsa acı biber tüketilmesi önerilmez.

Bitki çayları ve diğer bitkisel ilaçlar, medikal ilaçlarla birlikte alınmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Öksürük

Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminde oluşan bazı değişimler anne adayının daha kolay hastalanmasına yol açabilir. Bu dönemde başlayan boğaz ağrısı ve öksürük gibi yakınmaların doğru şekilde tanısının koyulması ve tedavi edilebilmesi için mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bitkisel içerikli ilaçlar kullanılacaksa bu durum mutlaka hekime danışılmalıdır. Gebelik döneminde bu tip yakınmalardan korunmak adına bol sıvı tüketimi, istirahat ve gerektiğinde vitamin desteği alınması önerilebilir.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı ve Öksürük

Çocuklarda oluşan boğaz ağrısı ve öksürük çoğunlukla virüs kaynaklı olsa da zaman zaman bakteriyel de olabilir. Virütik rahatsızlıklarda tedaviye dönük ilaç kullanılması gerekmeyebilir. Beta gibi dönemsel olarak yaygınlaşan bakteriyel enfeksiyonların uygun antibiyotikle tedavi edilmesi çok önemlidir. Boğaz ağrısına eşlik eden ve 3 gündür düşmeyen ateş, boyunda ve boğaz bölgesinde şişlik, hırıltı, nefes darlığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırık gibi eşlik eden belirtiler varsa mutlaka doktora giderek muayene olunması gerekir.

 

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Tedavi İle Boğaz Ağrısı En Hızlı Nasıl Geçer?

İlaç kullanımına başlamadan önce genel olarak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler, bitkisel çaylar, çorbalar tüketilir. İltihaplı boğaz ağrısı; bu gibi yöntemlerle enfeksiyonu boğazdan atmak suretiyle sona erdirilmeye çalışılır. Özellikle boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum diyenler ve yutkunma zorluğu problemine öksürük, boğazda yanma, şişkinlik gibi sorunların eşlik ettiği durumlar için mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır. İşte boğazdaki iltihabı bitiren, bademcik ağrısına son veren, şişkinlik, yanma, acı, kızarıklık gibi durumlardan kurtulmayı sağlayan doğal ve bitkisel çözümler…

BOĞAZ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Sıcak ve içeriği sayesinde boğazdaki enfeksiyonu sonlandırması mümkün bitki çaylar, boğaz ağrısını büyük ölçüde geçirir. Bu sayede sıcak tutulan boğazda nemlenme sağlanacak ve bitkilerin içeriğinde yer alan bileşenler sayesinde iyileşme süreci hız kazanacaktır. Aynı zamanda söz konusu çayların balla karıştırılarak tüketilmesi de mümkündür. Balın faydaları arasında boğaz ağrısının giderilmesi yardımcı olması da yer alır. Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler, doğal ve bitkisel çözümler ile bitki çaylarından bazıları şu şekildedir:

Boğaz ağrısına iyi gelen çaylar ve bitkisel yöntemler:

  • Papatya çayı
  • Adaçayı
  • Rezene
  • Nane
  • Tuzlu su
  • Hindistan cevizi yağı

Papatya çayı

Boğaz ağrısı doğal yollardan geçer mi sorusunun ilk cevaplarından bir tanesidir. En iyi iltihap sökücü bitkilerden bir tanesidir. Boğazda bulunan mukoza hücrelerinin yenilenmesini sağlar, bölgedeki mikropların vücuttan dışarıya atılmasına yardımcı olur. Boğazı nemlendirir ve rahatlatır.

Adaçayı

Boğaz ağrısına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri arasında adaçayı içmek de vardır. Mukozayı koruyucu bir tabaka şeklinde kaplayan adaçayı, gargara yapıldığı takdirde daha etkili olur. Mikropları öldürücü etkisi ile bilinir. Bununla birlikte taze adaçayını çiğneyip tükürerek de boğaz ağrısına bitkisel çözüm üretmek mümkündür. Bu yöntemde adaçayının içeriğinde yer alan doğal tedavi bileşenleri, direkt olarak boğazla temas edecek ve enfeksiyonun kurutulmasına yardımcı olacaktır.

Rezene

Boğaz ağrısına iyi gelen çaylardan bir tanesi de rezene çayıdır. Boğazdaki iltihabı gidermesinin yanı sıra güçlü bir balgam söktürücü bitki olarak bilinir. Boğaz ağrısının yanı sıra bu soruna eşlik eden öksürük probleminin sonlandırılması için de rezene çayı tüketilmesi önerilir.

Nane

Esansiyel yağları dezenfekte eden bir etkiye sahip olan nane, boğaz bölgesinde varlık gösteren mikropların yok edilmesini sağlar. Doktorlar tarafından nane çayı, özellikle soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar dolayısıyla ortaya çıkan boğaz ağrısının tedavisinde önerilir.

Tuzlu su

Boğaz ağrısını gidermek için evde uygulanabilecek yöntemlerin başında tuzlu su ile gargara yapmak gelir. Tuzlu su, ağız boşluğunda yer alan toksinlerin uzaklaştırılmasını ve ağız içinin dezenfekte edilmesini sağlar. Bu yöntem ayrıca bademciklerdeki şişmeyi de giderecek ve bademcik ağrısına son verecektir. Boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm arayanlar bu yöntemi uygulayabilir.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlar. Bununla birlikte boğaz ağrısına iyi geldiği de bilinmektedir. Şifalı özelliklere sahip bir bitkisel kaynak olarak tanımlanan Hindistan cevizi yağı, boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı gibi problemlerin tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılır. Öte yandan anti inflamatuar özellikleri de boğazdaki enfeksiyonun kurutulmasını ve iltihabın giderilerek ağrı problemine son verilmesini mümkün kılar.

BOĞAZ AĞRISI NASIL GEÇER?

Yutkuna zorluğu ve çeşitli semptomlar ile birlikte kendini gösteren boğaz ağrısı kimi durumlarda oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Peki bu durumda boğaz ağrısı için ne yapılır? Doktor bilgisi ve önerisi dahilinde boğaz ağrısını anında kesen yöntemler şu şekildedir:

  • Günlük sıvı alım miktarı:

Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilen cevapların ilk başında sıvı tüketimi gelir. Günlük sıvı tüketiminin yüksek olması halinde boğazda hissedilen mukoza yumuşar ve bölgede enfeksiyon oluşum riski azaltır. Bu da boğazdaki ağrının ve acının azalmasını mümkün kılar.

Fazla soğuk ya da fazla sıcak yiyecek ve içecekler boğaz ağrısına zarar verir. Dolayısıyla besinlerin mümkün olabildiğince ılık bir şekilde tüketilmesi gerekir. Bu dengeyi ayarlayamadığınız takdirde boğazınızda ortaya çıkmasına sebep olduğunuz tahriş, ağrıyı beraberinde getirecektir.

Sağlık bir şekilde nefes alıp vermek ve bu sayede boğazınızın kurumasını önlemek için kış aylarında içinde bulunduğunuz odadaki kaloriferlerin üzerine bir bardak su koyabilirsiniz.

Yüksek ses boğazınızı yoracak ve ağrı vb. problemlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Daha sakin bir ses tonuyla konuşmak sizi bu problemden korur.

BOĞAZ ENFEKSİYONU NASIL GEÇER?

Özellikle kış mevsiminde enfeksiyon kapanda boğaz bölgesinde gelişen iltihap, boğaz ağrısı başta olmak üzere çeşitli sorunları beraberinde getirir. İltihap dolayısıyla ortaya çıkan bu sorunları ortadan kaldırmak için izlenmesi gereken tedavi sürecinde, boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir konusunda önerileri uygulamak gerekir. Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen evde doğal ve bitkisel çözüm, iltihabı kurutmasının yanı sıra iltihap dolayısıyla meydana gelen sorunları da ortadan kaldıracaktır.

Yukarıda da bahsettiğimiz papatça, rezene çayı gibi bitkisel kaynaklar boğaz ağrısını gidermelerinin yanı sıra boğazdaki enfeksiyondan kurtulmayı sağlayan doğal tedavi yöntemleri arasında gösterilir.

Dondurmanın boğaz ağrısı ve enfeksiyona sebep olduğu düşünülür. Yaygın bir şekilde hakim olan bu düşünce esasında doğru değildir. Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar ile dondurma tüketiminin enfeksiyon riskini azalttığı kanıtlanmıştır.

Boğazda meydana gelen enfeksiyon ile birlikte bademciklerin ağrıması ve şişmesi, bağışıklık sistemindeki güçsüzlük ile doğrudan ilişkilidir. Bu durumun önüne geçmek için bağışıklık sistemini güçlendirecek alışkanlıklar edinilmesi önerilir.

Boğazında enfeksiyon dolayısıyla ağrı hisseden kişiler, sıcak bir havlu ile boğaz bölgesine uygulama yapabilir.

BOĞAZ AĞRISI NEDEN OLUR?

Boğaz ağrısı, genel olarak üst solunum yollarında meydana gelen bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Boğazda meydana gelen ağrılar bademciklerin de içerisinde yer aldığı birtakım organlar dolayısıyla ortaya çıkmış olabilir. Sebebi ise genellikle bu organlardan bir yada birkaçının bazı hastalıklardan ya da çevresel faktörlerden etkilenmiş olmasıdır. İşte boğaz ağrısı nedenleri:

  • Virüs ve bakterilere bağlı olarak özellikle kış aylarında söz konusu olan hastalıklar
  • Sıklıkla çok sıcak ve soğuk ortamlarda bulunmak, ani hava değişimleri
  • Midedeki besinlerin ağza gelme hissi olarak tanımlanan reflü
  • Hayvan tüzü, küf, toz gibi etken maddelere karşı alerji
  • Tütün, alkol ve bazı baharatlar gibi tahriş edici maddeler
  • Nemsiz ortamlarda bulunmak
  • Bağırmak ve benzeri eylemler ile boğazdaki kasları zorlayarak tahriş olmalarını sağlamak
  • HIV enfeksiyonuna kapılmış olmak
  • Tümör ve benzeri durumlar

BOĞAZ AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Boğaz ağrısı genel olarak enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkar. Bilindiği üzere enfeksiyonel hastalıkların kaynağı virüs olarak tanımlanır. Bademcik iltihabının en büyük sebebi, virüslerin soğuk hava ve benzeri değişenlerden güç alarak vücutta etkin olmasıdır. Virüsün etkisini artırmasıyla birlikte boğazda şiddetli bir ağrı ve kızarıklık ortaya çıkar. Bu duruma kimi zaman baş ağrısı, yüksek ateş, yorgunluk hissi veya genel olarak vücut ağrısı gibi durumlar eşlik edebilir.

ÇOCUKLARDA BOĞAZ AĞRISI

Çocuklarda boğaz ağrısının sebebi yetişkinlerin aksine belirli bir hastalık ile ilişkilendirilmez. Çocuklarda bakteri kültürleri henüz tam olarak gelişmediği için vücut zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakterilere karşı da savaş açar. Bu aşamada mukozaya yapışan bakteriler öksürük ile dışarı atılmaya çalışılır. Bu da boğazın tahriş olmasına ve ağrı probleminin ortaya çıkmasına yol açar.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Tıbbi nane (Mentha piperita)

Terletici (diyaforetik), ateş düşürücüdür, bazı bakterilerin gelişimini önler. Kaynatılıp buharı koklandığında ferahlatıcı ve rahatlatıcı özelliği ile burun tıkanıklıklarını açar, solunum yollarını temizler. Dispepsi ve safra kesesi hastalarında midede asit miktarı az olduğundan bal ilavesi ile tüketimi, asit salgısının uyarılması bakımından yararlı olabilir. Taze hazırlanması gerekir çünkü bekletildiğinde tanen gibi bileşenlerin suya geçmesi ile kabızlığa yol açabilmektedir. Nane, mide asidi ve safra salgılarını artıcı özelliğinden dolayı hazmı kolaylaştırabilir ve sindirim sistemine iyi gelir.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Tıbbi adaçayı (Salvia officinalis)

Adaçayının içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyonlarda (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kaynamış ve dinlenmiş suya eklenip 10 dakika demlenmiş adaçayı ile hazırlanan gargaranın kullanılması önerilmektedir. Tıbbi adaçayı, keton bileşenleri (tuyon) içeriği nedeniyle çok miktarda ve uzun süre kullanıma bağlı olarak karaciğer hasarına neden olabilir. Yüksek miktarlarda kullanılması yine içeriğindeki tuyon nedeniyle epilepsi krizlerini tetikleyebilmektedir. Anadolu adaçayı (Salvia triloba) türünde ise tuyon bulunmadığından bu risk söz konusu değildir. Hamileler adaçayını dikkatli kullanmalıdır ve ayrıca bu bitkinin emziren annelerde sütü azaltıcı etkisi bulunmaktadır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Zencefil (Zingiber officinale)

Hoş kokusu ve ferahlatıcı özelliğiyle mutfakların vazgeçilmezi olan zencefil, limon ile kullanıldığında soğuk algınlığından sindirim sorunlarına kadar birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Limon ve balla birlikte hazırlanan zencefil çayı soğuk algınlığında, boğaz ağrısında ve öksürüklerde etkilidir. Hamilelerde rahim hareketlerini uyardığı için günlük 1 gramdan fazla kullanılmamalıdır. Safra üretimini uyarır, safra taşı olanlarda taşın kanala düşüp tıkamasına neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Midede yanma hissi, şişkinlik, bulantı yapabilmesinin yanı sıra kalp ve damar rahatsızlığı olan bireylerde fazla kullanımı çarpıntı yapabilir.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Ihlamur (Tilia plathyphyllos, T. rubra)

İltihap ve ağrı giderici etkisi vardır. İçeriğindeki flavonoidler ile iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, müsilaj içeriği ile de boğazı yumuşatır ve tahrişi önler. Ayrıca üzerine taze kaynatılmış ve dinlendirilmiş sıcak su ilave edilerek çay şeklinde demlendiğinde bazı uçucu bileşenlerinin (linalool) yatıştırıcı etkisi olduğu birçok çalışmada belirtilmiştir. Bu özelliği ile özellikle inatçı öksürüklerde kişilerin rahatlaması bakımından yararlıdır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Mürver (Sambucus nigra)

İçeriğindeki flavonoidler ve antosiyaninler ile antioksidan etkisinin yanı sıra bağışıklık sistemini uyarıcı etki gösterir ve vücudun direncini artırır. Mürver bitkisinin yaprakları, halk arasında soğuk algınlığında terletici olarak kullanılmaktadır. Bazı çalışmalarda, mürverin siyah meyvelerinin, grip üzerinde etkili olduğu görülmüştür.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Ebegümeci (Malva sylvestris)

İçeriğindeki müsilaj sayesinde sindirim ile solunum sistemi yangı ve tahrişlerinde yumuşatıcı etkiye sahiptir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici özellikleri vardır. Ses kısıklığı ve öksürüğe karşı etkilidir. Ağız gargarası şeklinde farenjit ve bademcik iltihaplarına karşı kullanılabilir.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Okaliptus (Eucalyptus globulus)

Okaliptus yaprağı solunum yolları hastalıkları tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Ateş düşürücü, ağrı kesici, balgam söktürücü ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır. Sinir sistemini uyararak dikkati artırmaktadır. Yüksek tansiyon hastaları, hamileler ve emziren kadınların kullanması sakıncalıdır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Kekik (Thymus vulgaris)

Zengin bir antioksidan, vitamin ve mineral kaynağıdır. Antibakteriyel ve iltihap giderici özelliği ile solunum yolu enfeksiyonları dahil birçok enfeksiyon hastalığına iyi gelmektedir. Doğal bir öksürük yatıştırıcı ve ağrı kesicidir. Hamile ve emziren kadınların tüketmeden önce doktorlarına danışmalarında fayda vardır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Seylan tarçını (Cinnamomum zeylanicum)

Antioksidan içeriği yüksek bir bitkidir. Kekik, nane ve zencefil gibi baharat olarak da sık kullanılmaktadır. Enfeksiyona karşı koruma sağlar, antiseptik, antibakteriyel, antifungal özelliği bulunmaktadır. Bronşit, soğuk algınlığı şikayetleri ve öksürüğe iyi gelmektedir.

Tarçın içerdiği uçucu yağ nedeniyle tansiyonu yükseltebilir. Özellikle hipertansiyon hastaları kontrollü kullanmalıdır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Mayıs papatyası (Matricaria recutita)

İltihap giderici olduğu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için soğuk algınlığı şikayetlerinde kullanılabilir. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Ağrı kesici, rahatlatıcı ve uyku verici özelliği bulunmaktadır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı için çay:

Malzemeler

1 tatlı kaşığı papatya

1 tatlı kaşığı adaçayı

1 çay kaşığı kekik

3-4 adet karanfil

Yapılışı: Bütün bitkiler 1 fincan (150 ml) kaynamış dinlendirilmiş, 80 derece su içerisine konulur ve 10-15 dakika demledikten sonra tüketilir.


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

Farenjit ve hafif öksürük için çay

Malzemeler

1 tatlı kaşığı ebegümeci

1 tatlı kaşığı papatya

1 tatlı kaşığı okaliptus yaprağı

2 gram taze zencefil


Yapılışı: Bütün bitkiler 1 fincan (150 ml) kaynamış dinlendirilmiş, 80 derece su içerisine konulur ve 10-15 dakika demledikten sonra tüketilir.

Mutlaka okuyun: Koronavirüs'e karşı 5 bitkisel önlem


Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen bitkiler ve çaylar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir