arılar hakkında kısa bilgi 3 sınıf / Bal Arısı Hakkında Kısa Bilgi - Sıfırdan Arıcılık

Arılar Hakkında Kısa Bilgi 3 Sınıf

arılar hakkında kısa bilgi 3 sınıf

ARILAR VE ARICILIK HAKKINDA 20 İLGİNÇ BİLGİ

ARILAR VE ARICILIK HAKKINDA 20 İLGİNÇ BİLGİ

Farklı kaynak ve mecralarda, arıların ne kadar eşsiz ve faydalı canlılar olduklarından sıkça söz edildiğini biliyorsunuzdur. Peki, sizce arılar neden önemlidir? Ve esasında arıcılık nedir? Tüm bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını bu kez sizler için liste olarak hazırladık. Fazlasıyla şaşıracağınız bu 20 değerli bilgiye hemen şimdi göz atmaya ne dersiniz?

İnsanoğlu her ne kadar doğa bilimlerinde büyük bir yol katetmiş olsa da, arılar hakkında bilinmeyenler toplum nezdinde hala oldukça fazla. İnsanlığın -gerçek anlamda- yeryüzündeki kaderini tayin eden bu canlıların yaşam döngüsü, aslında günümüzde epey aydınlığa kavuşmuş durumda. Peki, tüm bunlar hakkında bilgi edinerek kendiniz ve haliyle de doğa için büyük bir farkındalık kazanmaya var mısınız? O halde hazırladığımız bu rehberi mutlaka incelemelisiniz! Arılar ve arıcılık hakkında bilinmeyenler, pek çok şaşırtıcı detayıyla sizin de hafızanıza kazınacak!

1. ARILAR İNSANOĞLU İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

 ARILAR İNSANOĞLU İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Arılar, yeryüzünün en eski sakinlerinden biri olarak binlerce yıldır dünyadaki yaşamın sürdürülmesini sağlıyor. Bu şekilde söyleyince de çok iddialı oldu değil mi? Fakat tam olarak öyle! Doğanın en sadık dostu olarak bilinen bu minik canlılar, bitkilerdeki tozlaşma faaliyetlerinde rol alarak ekosistemin korunmasına ilk elden yardımcı oluyor. Bu nedenle de arıların korunması ve ıslah edilmesi, dünyadaki kaynakların korunması için en önemli şartlar arasında yer alıyor.

2. ARICILIK NEDEN ÖNEMLİ?

ARICILIK NEDEN ÖNEMLİ?

Az önce yukarıda, arıların ıslah edilmesinin önemine değindiğimizi gayet tabii hatırlarsınız. Bunun nedeni de aslında, işte bu konu başlığına yerinde bir girizgâh yapmaktı. Arıların ıslah edilmesi ve buna dayalı olarak uygun şartlar altında yaşatılması, doğal alanların korunmasına ek olarak tarım faaliyetlerinde de insanlığa benzersiz yararlar sağlıyor. Arıcılık da bu nedenle dünyadaki gıda ihtiyacının karşılanması konusunda en az tarım kadar büyük bir önem taşıyor.

3. ARILAR VE ARICILIK HAKKINDA 20 İLGİNÇ BİLGİ

ARILAR VE ARICILIK HAKKINDA 20 İLGİNÇ BİLGİ

ARILARIN DÜNYADAKİ VAR OLUŞLARI

Arıların yeryüzünde yaklaşık milyon, insanoğlunun ise bin yıldır var olduğu tahmin edilmektedir.

ARI BAŞINA BAL ÜRETİM MİKTARI

Bir bal arısı, yaşamı boyunca ancak bir çay kaşığının 12’de 1’i kadar bal üretebilir. Bu miktar balın ne kadar kıymetli bir madde olduğunun ve zerresinin dahi ziyan edilmemesi gerektiğinin göstergesidir. Bununla birlikte bal arılarının 1 kilogram bal yapabilmesi için yaklaşık milyon çiçeği ziyaret etmeleri gerekir.

ARILARIN İNSAN BESLENMESİNDEKİ YERİ

Dünyada, ürettiği besinler insanoğlu tarafından gıda olarak tüketilen tek böcek bal arısıdır.

ARILARIN BİTKİ YAŞAMINDAKİ ROLLERİ

Bal arıları, sağladıkları tozlaşma sayesinde dünyada gıda olarak tüketilen ürünlerin en az 3’te 1’inden sorumludur. Bu, “Şayet arılar yeryüzünden yok olsaydı, insanoğlu sadece 4 yıl yaşardı.” sözünün doğruluğunu ispatlar niteliktedir.

ARILARIN ÇİÇEKLERLE OLAN İŞ BİRLİKLERİ

ARILARIN ÇİÇEKLERLE OLAN İŞ BİRLİKLERİ

Çiçekle arı arasında, milyonlarca yıldır süregelen karşılıklı yarara dayalı bir ilişki vardır. Çiçeklerin çoğu arılar sayesinde tozlaşır, döllenir, tohum oluşturur ve neslini sürdürür. Arılar ise çiçekler tarafından üretilen nektar ve polenle beslenerek yaşamlarını devam ettirir. Arıların var oluş nedenleri, çiçeklerin tozlaşma ihtiyaçlarının giderilmesidir. Çiçekler rengârenk görünümleri, güzel kokuları ve nektar salgılamaları ile arıları cezbeder. Bu ilişki pek çok bitki için varlığını sürdürebilme stratejisidir.

ARILARI TOZLAŞMADA BAŞARILI KILAN FAKTÖRLER

Bal arısını mükemmel bir tozlayıcı (polinatör) yapan faktörler tüylü vücut yapısı, polen ve balla beslenme biçimi, ayrıca bir kolonisinin 10 binlerce üyeden meydana gelmesidir.

ARI KOLONİLERİNİN TARIM SEKTÖRÜNDEKİ DEĞERİ

ABD’de arıcıların en büyük gelir kaynağı, kolonilerini tarım amaçlı kiraya vermektir. Ülkede 1,5 milyon koloni (kovan), başta badem olmak üzere değişik bitkilerin tozlaşmasında kullanılmaktadır. Koloni başına dolar ödenerek haftalık kiralamalar yapılmaktadır.

ARI KOLONİSİ ÜYELERİNİN ORTALAMA NÜFUSU

Mevsime bağlı olarak değişmekle birlikte, bir bal arısı kolonisi; 1 adet ana arı (kraliçe), 0 ila bin adet erkek arı ve 10 bin ila 60 bin arasında değişen işçi arıdan oluşmaktadır.

İŞÇİ ARININ YAŞAMI

 İŞÇİ ARININ YAŞAMI

İşçi arı kışın ay kadar yaşayabilirken, ilkbahar ile sonbahar arasındaki aktif dönemde toplam 6 hafta yaşar. Bu dönemde ise koloni için 3 hafta kovan içi, 3 hafta da kovan dışı olmak üzere çeşitli hizmetler sağlar. Kovan içi hizmet olarak temizlik, arı sütü salgılama yoluyla yavru ve ana arı için besleme ile bakım, mum salgılayarak petek örme ve bekçilik yapar. Kovan dışı hizmet olarak ise nektar (bal özü), polen, propolis ve su toplama görevlerini üstlenir.

ARILARIN NEKTAR VE POLEN TOPLAMA SÜRECİ

Çiçeklerin verimine bağlı olarak, bal arısı nektar ve polen toplamak için tek seferde 50 ila arasında çiçeği ziyaret eder.

ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ

Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir. Böylece çok geniş bir alanda tozlaşma sağlayabilir.

ARI ANATOMİSİ

İşçi arıda 2 çift kanat, 3 çift bacak; ayrıca binlerce gözcükden oluşan 2 adet birleşik ve 3 adet de nokta olmak üzere toplam 5 adet göz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra işçi arının; kovana nektar ve su taşımak için 1 adet önde, 1 adet de sindirim için olmak üzere toplam 2 adet midesi vardır.

ARI BEYNİNİN YAPISI

Bal arısının beyni oval yapıda olup sadece bir susam tohumu büyüklüğündedir.

ARILARIN DUYUSAL KABİLİYETLERİ

Bal arısı, antenlerinde bulunan adet koku alıcısı sayesinde balın kokusunu 2 kilometre uzaklıktan hissedebilir. Ayrıca arılar; hava sıcaklığını, rüzgârın hızını ve gürültü düzeyini de yine antenlerinde bulunan alıcılar sayesinde algılar.

ARI SOKMASININ NEDENLERİ VE SONUÇLARI

ARI SOKMASININ NEDENLERİ VE SONUÇLARI

Ölüm pahasına da olsa kendini ve yuvasını korumak amacıyla herhangi bir canlıyı sokan işçi arı, iğnesini ve zehir kesesini kaybettiği için ölür. İğne, tırnakla kazınarak deriden hemen çıkarılmazsa vücuda zehir pompalamaya devam eder. İğne hızlıca çıkarıldıktan sonra sokulan yere soğuk su veya buz uygulanması ve antihistaminik alınması gerekir. Bu; acıyı, şişmeyi ve kaşıntıyı azaltır. Toplumda binde 1 veya 2 kişide görülebilen şiddetli alerjik reaksiyon (anafilaksi) durumunda ise adrenalin iğnesi uygulanması hayat kurtarıcıdır. Arı zehrine karşı şiddetli alerjisi olan herkesin, yanlarında her zaman adrenalin iğnesi taşımaları önerilmektedir.

ERKEK ARININ KOLONİDEKİ ROLÜ

Dölsüz yumurtadan partenogenez (döllenmesiz üreme) yoluyla gelişen erkek arının tek görevi, ana arı ile çiftleşmektir. Bu nedenle erkek arıya yalnızca ana arı üretim ve oğul dönemlerinde ihtiyaç duyulur. Bunun dışındaki dönemlerde erkek arılar, sadece tüketici olduklarından kovan için lüzumsuzdur. Bu nedenle erkek arılar, ihtiyaç dışı dönemlerde işçi arılar tarafından öldürülür veya zorla kovan dışına atılarak ölüme terkedilir.

ANA ARININ ÖZELLİKLERİ

Ana arı, yaklaşık miligram ağırlığında olup günde 2 bin adede kadar yumurtlayabilir. Ayrıca 5 yıla kadar yaşayabilen tek arıdır. Ana arı cinsel olgunluğa ulaştığında, ömründe 1 defa olmak üzere 10 ila 20 arasında erkek arı ile “Erkek Arı Toplanma Alanı”nda, havada ve uçarken çiftleşir. Bu çiftleşme sistemi, akrabalı yetiştiriciliği önleyerek özürlü yavruların (diploit erkek arı) oluşumunu önler ve doğal seleksiyona fırsat verir. Bu sistem hayvanlar aleminde görülen en mükemmel sistemdir.

ANA ARININ YOK OLMASININ SONUÇLARI

ANA ARININ YOK OLMASININ SONUÇLARI

İşçi arı, kraliçe arı gibi dişi olup döllü yumurtadan üretilir. Ancak kolonide ana arı bulunduğu sürece yumurtalıkları aktif değildir ve yumurtlamaz. Kolonide ana arının bulunmadığı durumlarda işçi arı, arı sütü ile beslenerek yumurtalıklarını geliştirir ve yumurtlamaya başlar. Bu rolü üstlenen dişi arılar, “yalancı ana arı” olarak adlandırılır. Yalancı ana arı dölsüz yumurtlayacağından ve dölsüz yumurtalardan da erkek arılar gelişeceğinden, böyle bir koloni kısa sürede erkekleşir. Sonrasında ise zamanla söner.

ARILARIN İLETİŞİM YOLLARI

Bal arısı kolonisinde iletişim, tüm üyelerin (ana arı, işçi arı, erkek arı ve yavru) salgıladığı “feromon” adlı kimyasal maddelerle sağlanmaktadır.

İŞÇİ ARILARIN MUCİZEVİ DANSI

İşçi arılar arasındaki diğer bir iletişim şekli de “Arı Dansı”dır. Kovana nektar ya da polen getiren işçi arı, petek üzerinde 8 rakamına benzer hareketlerle karın kısmını (abdomen-kuyruk) sallar. Böylece kovan, güneş ve besin kaynağı arasında açı oluşturur. Getirdiği polen ya da nektarın yerini ve kovandan uzaklığını, bu sayede onu izleyen diğer işçi arılara tarif eder. Avusturya asıllı Karl Von Frisch, arı dansını keşfi sayesinde ’de “Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü” kazanmıştır. 

Peki ya sizce de bu canlılar, var oluştaki mucizelerin somut birer kanıtı değil mi?

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali İhsan Öztürk

Balparmak Arıcılık Akademisi Eğitim Uzmanı

kaynağı değiştir]
  1. ^Armbruster, W. Scott (). "3". Patiny, Sébastien (Ed.). Evolution of Plant-Pollinator Relationships. Cambridge University Press. ss.&#;&#;
  2. ^Michener, Charles Duncan (). The Social Behavior of the Bees: A Comparative Study. Harvard University Press. ss.&#;22– ISBN&#;&#;
  3. ^Michener, Charles D. (). The Bees of the World. Johns Hopkins University Press. ss.&#; ISBN&#;&#;
  4. ^Buchmann, Stephen L.; Nabhan, Gary Paul (). The Forgotten Pollinators. Island Press. ss.&#; ISBN&#; 27 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;
  5. ^Biani, Natalia B.; Mueller, Ulrich G.; Wcislo, William T. (June ). "Cleaner Mites: Sanitary Mutualism in the Miniature Ecosystem of Neotropical Bee Nests"(PDF). The American Naturalist. (6): doi/ hdl/ PMID&#; 28 Mart tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF).&#;
  6. ^Klimov, Pavel B.; OConnor, Barry M.; Knowles, L. Lacey (June ). "Museum Specimens And Phylogenies Elucidate Ecology's Role in Coevolutionary Associations Between Mites And Their Bee Hosts"(PDF). Evolution. 61 (6): doi/jx&#;Özgürce erişilebilir. hdl/ PMID&#; 4 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF).&#;
  7. ^"Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart &#;
  8. ^ab"Arşivlenmiş kopya"(PDF). 2 Nisan tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF). Erişim tarihi: 5 Mart &#;

Arılar Hakkında Bilgi; Arı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

“Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hiçbir hayvan, hiçbir insan olmaz.” (Albert Einstein, ) sözü çalışkanlıklarıyla nam salmış bu mucizevi uçan yaratıkların yaşamımız için önemini vurgular nitelikte. Doğaya ve insanlara saymakla bitmeyen faydaları dokunan bu canlıların en popüler getirilerinden olan bal, bunlardan sadece bir tanesi.

Canlılığın önemli parçalarından olan bu hayvanlar bize sadece bal vermekle kalmaz, minicik bedenlerinin aksine doğada çok önemli ve faydalı işler yaparlar. Dünyanın çiçekli her bölgesi onlar için yaşam alanı olmakla birlikte çiçek denildiğinde aklımıza ilk gelenlerdendir. Bu çiçeklerden elde edilen arı poleni ile de bağışıklığımızı güçlendirir. Bal yapanından yapmayanına, fiziksel özelliklerinden yeteneklerine kadar her bir özelliğiyle birbirlerinden ayrılarak çok fazla türü vardır.

[renkbox baslik="Armadillolar Hakkında Bilgi; Armadillo Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="funduszeue.info" resim="funduszeue.info" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Olağanüstü yetenekleriyle kendilerine hayran bırakan arılar  birçoğumuz için korku uyandırsa da, bilinenin aksine sadece kendilerini tehlikede hissettiklerinde insanı sokar. Olumsuz tek özelliğinin yanında büyüleyici bir şekilde çalışkanlar, çok faydalılar, kısacası yaşamımızın her alanındalar! Bu yazımızda arılar hakkındaki birçok bilgiyi sizlerle paylaştık.

Arı Nedir?

Arı Nedir?İçinde bulunduğumuz ekosistem için önemli, Anthophila bilimsel adına sahip olan arı, üç çift bacaklı, mm boyutundaki uçan, kanatlı bir böcektir. Zar kanatlılar (Hymenoptera) takımının üyeleridir, Arıgiller (apidea) familyasına aittirler. İçinde enine ve boyuna yer alan damarcıklarla, iki çift saydam zar şeklinde kanatlarının bulunması onlara "zar kanatlı" özelliğini vermektedir.

Diğer tüm böceklerinki gibi baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölümden oluşan vücutları yumuşak bir kıl örtüsüyle kaplıdır. Yaşamak için bitkilerin nektarına (bal özüne) ihtiyaç duyan arılar çiçeklerden nektar ve çiçek tozu toplarlar. Böylelikle hem kendileri beslenerek bal ürettikleri gibi hem de bitkilerin üremesini sağlarlar. Tarımsal bitkilerin tozlaşmasına yardımcı olan doğanın bu değerli üyelerinden sadece bal arıları gruplar halinde yaşarlar.

Arıların Özellikleri Nelerdir?

Arıların Özellikleri Nelerdir?Yaşamak için gerekli olan besin döngüsünün en önemli halkasından olan arıların muhteşem özelliklerine göz atalım:

Arı Türleri Nelerdir?

Arı Türleri Nelerdir?Doğadaki şaşmayan dengenin en önemli halkası olan bu küçük canlıların dünya üzerinde bazı kaynaklara göre türü varken, bu sayı bazı kaynaklara göre değişiklik gösterip ’e kadar çıkabilir. Bu türlerin sadece birkaçı Türkiye’de görülür.

Özellikle bal arısı gibi ekosistemin değerli bir parçası olan arılar yaşamın devamlılığını sağlar, doğadaki payı küçümsenemez. Arılar, yaşadıkları ülkeye, bölgeye, renk ve vücut biçimlerine göre türlere ayrılırlar. Tüm türleri sıralamak pek mümkün olmasa da bazı arı türlerini kabaca ele aldık.

Dünya üzerindeki belli başlı arı ırklarını şöyle listeleyebiliriz:

İtalyan Arısı (Apis Mellifera Ligustica)

Arı ırkları arasında en güzel petek İtalyan arıları tarafından örülmektedir. Tatlı sarı renkleriyle güzel görünürler. Geçmişten günümüze özelliklerini koruyan, üstün nitelikli bu türlerin ana vatanı Kuzey İtalya’dır. Çok çalışkan ve uysallardır. Anneler bol yumurta verdiği için üreme yetenekleri de fazladır. Erken ilkbaharda kuvvetli bir koloni oluştururlar. Topladıkları fazla nektar, çok miktarda bal üretmelerini sağlar. Olumsuz olan tek özellikleri ise aşırı yağmacı olmalarıdır.

Kafkas Arısı (Apis Mellifera Caucasica)

Üstün ırk özellikleri taşıyan bu türler, çok uysal ve çalışkan olmalarıyla tanınırken aşırı soğuklara dirençlidir. Sıkça oğul verme eğilimleri yoktur. Diğer arı türlerine göre daha uzun hortumlara sahiptirler. Sağlam aileler kurarken yavru verimleri de yüksektir. En kuvvetli dönemleri yaz aylarıdır.

Kitin renkleri koyu ve genellikle gri kurşunidir. Çok uslu olmalarına rağmen kovanlarını her türlü zarara karşı çok iyi korurlar. Tek olumsuz yanları kovana fazla miktarda propolis getirip etrafa bulaştırmalarıdır.

Karniyol Arıları (Apis Mellifera Carnica)

En sakin ve uysal arı ırkıdır. Sık, kısa bir kıl örtüsüne sahip bu türler ince yapılı ve uzun dillidir. Gri arılar da denen karniyol arısının koyu renkli kitinleri vardır. Genellikle 2. ve 3. halkalar üzerinde kahverengi noktalar veya çizgiler mevcuttur. Üreme yetenekleri gelişmiştir. Yiyecek tüketimleri azdır çünkü küçük aileler halinde yaşarlar. Oğul verme eğilimleri de fazla olan bu ırkların yön tayip ederek kovanlarını bulma özellikleri vardır. Çok az propolis kullanıp değişen çevre şartlarına kolayca uyum sağlayabilirler.

Anadolu Arısı (Apis Mellifera Anatoliaca)

Genelde esmer ve küçük yapılıdırlar. En belirgin özellikleri Anadolu coğrafyası ve iklimine çok iyi uyum sağlamış olmalarıdır. Kış şartlarına ve hastalıklara dayanıklı olup çalışkan ırklardır. En üstün özelliklerinden birisi de zorlu şartlarda bile bal toplayıp hayatını devam ettirebilmeleridir.

Siyah (Esmer) Arı

Avrupa ülkelerinde yaygın olmakla birlikte dünyanın her tarafında görülür. İri yapılıdırlar. Vücutlarında uzun ve seyrek kıllar bulunan bu arıların karın altı halkalarında sarı noktaları vardır. Dilleri kısa olan bu ırklar nektar toplayamadıklarından fazla tercih edilmezler. Çok tutumlu olan bu türler yavru yerlerinde büyük miktarda bal tutarlar.

Kışı sert geçen yerlerde tercih edilirler çünkü soğuğa karşı dayanıklıdır. Oldukça agresif olan bu türler saldırgan olabilir ve toplu olarak düşmanlarına saldırabilir. Siyah arı türleri yavru hastalıklarına ve balmumu güvelerine karşı hassaslardır.

Kıbrıs Bal Arısı

Küçük yapılı-koyu sarı bu türler çok hırçın ve saldırganlardır. Bu sebeple kontrol ve idareleri oldukça zordur. Melezleme sonuçları olumsuz olduğundan fazla tercih edilmezler. Türkiye’de nadir de olsa Akdeniz bölgesinde bulunurlar.

Suriye Bal Arısı

Kıbrıs bal arısıyla aynı özelliklere sahiptir. Fazla tercih edilmezler.

Türkiye'de Bulunan Arı Türleri

Türkiye'de Bulunan Arı TürleriBunların yanı sıra Türkiye’de görülen bazı arı türlerini ise şöyle sıralayabiliriz:

Yaban Arısı

Vespidae familyasından gelen bu türler Türkiye’de en sık rastlanan iki yaban arısı türünden biridir ve acı veren sokmalara neden olabilirler. Sarı-siyah gövdelerindeki işaretler türe göre değişebilir. cm arasındadırlar.

Korunaklı yuvaları tercih ettiklerinden kapalı alanlardaki çatılar, duvar boşlukları gibi alanlarda bulunurlar. Doğada ise yuvalarında, ağaç oyuklarında ve çalılıklarda yuva yaparlar. Böcekleri ve tatlı yiyecekleri besin olarak tüketirler.

Avrupa Eşek Arısı

40 mm’ye kadar ulaşan boyutlarıyla zararlı bir türdür. Ağaç gövdelerinde, çalılarda, bina kenarlarında, ahırlarda ve içi boş duvarlarda bulunabilirler. Kahverengi çizgileriyle portakal rengi karnı olan Avrupa eşek arıları, insanlar için son derece tehlikelidir. Bunun yanı sıra yuvadaki tüm arıları sokmak üzere harekete geçebilirler. İnsanların yiyeceklerine ilgi duymayan bu türler bitki özleri ve böceklerle beslenir.

Bal Arıları

İçi boş ağaçlarda, bacalarda, duvar oyukları ve çatı alanlarında yaşayan bu türler arı yetiştiricileri tarafından korunmaktadır. Eşek arılarıyla boyut olarak benzemekle birlikte onlardan daha kürklü ve siyah renklidirler. Çiçeklerden topladıkları nektarı bala dönüştüren bu türler besin olarak tükettiğimiz balın üretimini sağlarlar.

Yalnız Arılar

Adını uygun yerleşim bölgelerindeki köylerde kurdukları birbirine yakın yuvalardan alan bu türler, bal arılarına benzerler. Sürü oluşturmayan ve saldırgan olmayan yalnız arılar bal ve polenle beslenirler. Kumlu topraklarda tünel açabilirler. Eski evlerin yumuşak harçlarına veya delikli tuğlalarına yuva yaparlar.

Duvarcı Arısı

Zararsız olan bu türlerin saldırganlık huyu da yoktur. Duvar çatlakları ve çukurlarda yuva yapmayı tercih ettiklerinden duvar veya harç arıları olarak da bilinirler. Güneş alan duvarlara yakın olmayı severler. Güney İngiltere en yaygın olduğu bölge olmakla birlikte; yün arısı, maden arısı, tüylü ayaklı çiçek arısı, yaprak kesici arı ve kırmızı arı türleri duvarcı arıyı kapsar.

Bombus Arısı

Bal arılarıyla sıkça karıştırılan bu türler onlara göre daha iri ve bol kürklüdür. Kuyruk uçlarında koyu renkler vardır. Bu türler küçük duvar boşluklarında, zemindeki deliklerde, hangar altlarında yuva yaparlar.

Arıların Faydaları ve Yaşamımız için Önemi

Arıların Faydaları ve Yaşamımız için ÖnemiArıların faydaları çoğunlukla onlardan elde edilen ürünlere dayalı olarak değerlendirilir. Bunlar arasında bal en gözde olanıyken bunu başka ürünler izler.

Balmumu bunlardan bir tanesidir. Bal arısının bezlerinden çıkarılan bir ürün olmakla birlikte onlar bu mumu bal peteklerini inşa etmekte kullanırlar. Öte yandan arı mumu, mum üretimi için değerli bir hammaddedir. Bir mum için bir arı kovanı dolusu mum gereklidir. Arı mumundan elde edilen mumlar loş bir ışıkla ortamı aydınlatır.

Bu mucizevi canlıların bir başka ürünü de arı polenidir. Tüm bitkilerin ürettiği polen arıların çiçekleri ziyareti sırasında toplanır, nektar ile zenginleştirilip arı kovanına taşınır. Bir arı kolonisi yılda kilogram arasında polen toplar. Bağışıklık sistemini ve zihinsel kapasiteyi geliştiren bu ürün vitamin, mineral ve protein açısından zengindir. Beslenme takviyesi olarak kullanılırlar.

Propolis ise yine arılardan elde edilen bir diğer üründür. Farklı bitkilerden topladıkları reçineleri kapatıcı olarak kullanan arılar, bakteri ve mantarlardan korunmak amacıyla bunları arı kovanına taşır. Doğal bir antibiyotik yerine geçer ve bağışıklık sistemini güçlendirirler. Birçok tıbbi üründe kullanılmaktadırlar.

Önceki bölümlerde kısaca belirttiğimiz faydaları düşünüldüğünde bu canlılar doğadaki çeşitliliği sağlama ve kendisinden elde edilen ürünlerden ziyade, arılar yok oldukları takdirde insan neslinin 4 yıl ömrü kalır. Eğer var olmasalardı şuan sahip olduğumuz gıdaların üçte birine dahi sahip olamaz, bunları tüketemezdik.

Birçok bitkinin ve besin olarak tükettiğimiz sebzenin tozlaşma faaliyetine bağlı üremesi olmazdı. Böylelikle meyve ve sebzeden yoksun olacaktık. Şöyle ki, 30 bin farklı bitki türünün üremesini sağlayan arılar sadece 1 günde kilometrelik yol kat ederek 1 milyon çiçeğin döllenmesini sağlamaktadırlar.

Yenilenen bu işlemlerle bitki, meyve ve sebzeler çoğalır. Aksi takdirde bitkiyle beslenen hayvanlar, daha sonra da insanlar ölür. Bunun yanında bitkilerde arılar tarafından gerçekleştirilen tozlaşmayla meyve kalitesi de artar. Örneğin; tozlaşmayla elde edilen bir meyve diğerlerine göre daha dayanıklıdır, şekli daha düzgündür.

Kakao, vanilya  ve çarkıfelek gibi kültür bitkilerinin yetişmesi de arılar tarafından sağlanacak tozlaşmaya bağlıdır. Kısacası çoğu zaman korkup öldürdüğümüz her arı, tabiata zarar vermek demektir. Bu canlıların azalması ve yok olması insanlığın sonu anlamına gelir. Bu nedenle insanların daha çok bilinçlenmesi, arıları sadece bir böcek olarak görmemesi gerekir. Çünkü doğadaki görevleri kutsaldır.

Arılar Nasıl Bal Yapar?

Arılar Nasıl Bal Yapar?Lezzeti, besleyici özellikleri ve azımsanamayacak faydalarıyla bal; kuşkusuz arıların bize sunduğu mucizevi ve özel bir besin maddesidir. Büyük oranda şekeri içinde barındıran bu besin eski zamanlardan beri şeker kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca içinde enzimler, aminoasitler, vitaminler, mineraller ve başka organik maddeler vardır.

Bal üretebilmek arılar için bir hayli zahmetli bir iştir. Çok sayıda arı, takım halinde çalışır ve çiçeklerden bal özü toplamak için çok uzak mesafelere kanat çırparlar. Çiçeklerin taç yapraklarının diplerinde bulunan, nektar da denilen bal özlerini boruyu andıran emici dilleriyle emen arılar, “bal midesi” adı verilen, sahip oldukları ikinci mideye aktarırlar. Bal özündeki şekerler, midenin özsularıyla daha basit şekerlere çevrilir, bu esnada başka maddeler de katılır.

Biriktirilen bal özlerinin geriye gitmesine engel olmak amacıyla bal midesinin sonunda bir vana kısmı vardır ve bu yapıdan sonra “asıl mide” gelir. Sindirim enzimleri içeren bu midenin arka ucu arının boşaltım organlarına bağlıdır. Sadece hayvanın hayatını devam ettirebilecek ölçüde yani az miktarda bal özü, bal midesinden sindirim sistemine ulaştırılır.

Kovanlarına dönen bal arısı, bal midesindeki tatlı sıvıyı genç işçi arıların ağzına kusar. İşçi arılar da kendi ağız sıvılarıyla karıştırırlar. Dilden dile ileterek balın içinde bulunan suyun bir kısmını buharlaştırmış olurlar. İşçi arılar tarafından boş peteklere doldurulan bal, severek tükettiğimiz halini almıştır bile.

Yuvada görevli olan diğer işçiler, petek hücreleri üzerinde devamlı kanat çırparak hava akımını sağlarlar. Böylece balı daha fazla buharlaştırmış olurlar. Bal iyice yoğunlaşınca peteklerin ağzı, balmumu kapağı ile sıkıca kapatılır.

Ortalama bin kadar arı iyi bir mevsimde günde 1 kg bal üretir. Sağlık açısından oldukça faydalı, bal arılarının bin bir emeğiyle üretilen mucizevi besinin renk ve tadındaki farklılıkları toplanan nektarlar belirler. Arıların konduğu çiçeklerin çeşitleri de balın özelliklerinin oluşmasında etkilidir. Baldaki hoş koku, çiçeklerde bulunan aromalı volatin yağından gelmektedir.

Arılarda Üreme Nasıl Olur?

Arılarda ÜremeDöllenmemiş yumurtalarda üreme sonucunda yeni bireylerin oluşmasına partenogenez denir. Bu olayda dişi gamet erkek tarafından döllenmeden, kendi kendine üreyerek çoğalır. Eklem bacaklılar, arılar, su pireleri, karıncalar, yaprak bitkileri ve bazı kelebeklerde partenogenez görülür.

Bal arıları kolonilerde yaşar ve bu kolonilerde kraliçe arı (anaarı), erkek arı ve işçi arı bulunur. Arılarda üreme olayı kraliçe arı ve erkek arı arasında olmaktadır. Bu olay yerden en az 10 metre yüksekte gerçekleşmelidir. Çiftleşme sırasında yaklaşık milyon spermden ancak 6 milyon kadarı kraliçe arının sperm kesesine ulaşır. Kraliçe arı, bu spermleri muhafaza etmek için özel bir yapıya sahiptir. Arılar diğer böcek türlerinden çok farklı olarak çiftleşir. Erkekler çiftleşmeden kısa bir süre sonra ölür.

Yumurtalar 3 günden sonra çatlar ve içinden görme yetileri olmayan, bacaksız larvalar çıkar. İlk günlerde hizmetçi arıların yutak altı bezlerinden salgılanan arı sütüyle beslenir ve hızla büyürler. Daha sonra bal-polen karışımından oluşan ve “arı maması” denen maddeyle beslenirler. Bu besin, dadı arıların midelerinde bir müddet sindirildikten sonra larvaların yanına bırakılır.

Arı mamasıyla beslenen larvalar haricinde birkaç arı ise arı sütüyle beslenir ki bu beslenme farkı larvanın gelişiminde büyük farklılık sağlar. Bal ve çiçek tozuyla beslenen larvalar daima işçi ya da erkek arı olarak yetişirler. Bu kurtçuklar 24 saatte ilk ağırlığının ortalama 5 katı kadar büyürler ve 6 günde kat daha büyük seviyeye ulaşırlar.

5 günün sonunda ise koza (pupa) devresine girerler ve bakıcı arılar tarafından kozaya giren hücreler kapatılır. Bir süre sonra koza devrine giren yavru arıların ipek salgı bezleri aktif olur, kendi etrafına ipekten bir koza örer ve vücudu yavaş yavaş kanatlı bir arıya dönüşür. 12 gün sonunda kozasını yırtarak genç bir arı haline gelir.

Arılar Kendi İçlerinde Nasıl Sınıflandırılırlar?

Arılar Kendi İçlerinde Nasıl Sınıflandırılırlar?Kozadan genç olarak çıkan erginler; işçi, erkek ve kraliçe arı olarak hayatını sürdürebilir.

İşçi Arılar

Küçük gözleri insanların göremediği morötesi ışığa karşı hassastır. Boru şeklindeki dilleriyle su, nektar ve bal emebilirler. mm boyutundaki bu arıların koklama ve dokunma için antenleri, batırmak için iğneleri, uçmaya yarayan iki çift kanatları, tutunmak ve yürüyebilmek içinse üç çift bacakları bulunur. Küçük bedenlerinde yer çekimi, rüzgar hızı, kovan sıcaklığı, uçuş sıcaklığını ölçebilen hassas duyu organları vardır. 40 gün kadar yaşarlar, esasen kısır dişilerdir.

[renkbox baslik="Yusufçuk (Helikopter) Böcekleri Hakkında Bilgi; Yusufçuk Böceği Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="funduszeue.info" resim="funduszeue.info" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Cinsiyetleri dişi olmasına rağmen yavru meydana getiremezler. Arı kovanının neredeyse bütün işinden sorumludurlar. Nektar toplarlar, larvaların bakıcılığını üstlenirler, petek yaparlar ve kovanın temizliğinden-havalandırılmasından sorumludurlar. Kovana saldırmak isteyen düşmanlara iğneleriyle müdahale ederler. Her bir arı kolonisinin kendine has bir kokusu vardır. Bu kokuya sahip olmayanlar işçi arılar tarafından kovana alınmazlar.

Erkek Arılar

İşçilere göre daha iri kafa yapıları vardır ve bununla onlardan ayırt edilebilirler.
ay arası hayatta kalırlar. Tek görevleri ise kraliçe arıyla çiftleşmektir. İşçi arıların çok duyarlı olduğu sarı renk, erkek arılar tarafından görülmezler. Morötesi ışığa olan hassasiyetleri onlara yön bulmalarında yardımcı olur. Sonbahar sonlarında kraliçe arıyla gerçekleştirdikleri “zifaf uçuşundan” sonra, işçi arılar tarafından kovandan atılır ya da öldürülürler.

Kraliçe Arı (Arı beyi-Ana arı)

Her kovanda bir tane bulunurlar. Diğer arılardan biraz iri olmakla birlikte boyları mm’dir. yıl kadar hayatta kalabilirler. Yumurtlama özelliği olan tek dişidir. Tek görevi yumurtlamaktır. Ömrü boyunca 2 milyon yumurta üretebilir.

Kovandaki en önemli üye olmasına rağmen, kovanın idaresiyle ilgilenmez. Salgıladığı bir çeşit hormonla kovan arılarının davranışlarını kontrol eder. Ortamın asıl idarecileri ise işçi arılardır. Balözü toplama yerinden zamanına kadar birçok şeye işçi arılar karar verir. Kraliçe arının kovanda nereye yerleştirileceği de yine işçilerin ilgilendiği bir durumdur.

Arıların Bilimsel Sınıflandırılması

Arıların Bilimsel SınıflandırılmasıAlem: Hayvanlar (Animalia)
Şube: Eklembacaklılar (Arthropoda)
Alt Şube: Antenliler (Antennata)
Sınıf: Böcekler (Insecta)
Takım: Zar Kanatlılar (Hymenoptera)
Familya: Arılar (Apidae)
Cins: Apis (Arı)

kaynağı değiştir]

Bal arıları insanlar üzerinde de ekonomik veya sağlık etkileri olabilecek birtakım hastalık ve zararlılara maruz kalabilirler. Arı hastalıkları bakteriyel, mantar, parazit ve virüs etkenli veya beslenme yetersizlikleri veya yanlış besleme nedeniyle ortaya çıkabilir ve yalnızca yavruları veya yalnızca yetişkinleri ilgilendiren veya her ikisini de etkileyen hastalıklar olabilir. Ayrıca karınca ve diğer yağmacıların arı kovanlarına hücum etmesi söz konusu olabilir. Bal arısı hastalıkları ve tedavi şekillerinin bir listesi; (funduszeue.info 17 Nisan tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)

Çevre; Arı hastalıklarında arının yaşam kalitesini etkileyen ve bozan her şey hastalık ve zarar nedeni olabilir. Bunlar çevresel faktörler, beslenme ve nem, kovanın havalanma durumu, sıcak-soğuk, kirleticiler, kimyasallar, tarım ilaçları (pestisitler) şeklinde sayılabilir. Arıların temiz çevre ve su kaynaklarından mahrum olması, kirli, kanalizasyon vb. yerlerden su içmek zorunda kalmaları ile kovanlarına ayaklarında pis, kirli çamur ve bakteri taşımaları arı kovanlarında septisemi, yavru çürüklüğü (Avrupa, adi yavru çürüklüğü) hastalıklarının gelişmesi ile sonuçlanır. Kovan tabanı ve iç bölgelerinde nem bulunması mantar hastalıkları ve kireç hastalıklarına yol açabilir.

Arı beslenmesi; Arıların kendileri için uygun yeterli ve kaliteli (vitamin, mineral, protein açısından dengeli) beslenmeden mahrum kalmaları, bozuk şurupların verilmesi arı ishallerine yol açar. Arı ishalinin diğer bir nedeni arıların uzun süre kapalı kalmalarıdır.

Varroa; Arıcılık faaliyetlerini en fazla etkileyen zararlılardan birisi de Varroa parazitidir. Parazit arıları zayıflatır ve sakat arı doğumlarına yol açar. Ayrıca arı kolonisinde diğer hastalıklar için uygun zemin oluşturur.[8] Bununla ilgili olarak değişik mücadele metodları geliştirilmiştir. En son geliştirilen metotlardan birisi de parazitin enfekte ettiği larvaları uzaklaştırarak, mite popülasyonunu kritik bir seviyenin altında tutan arı ırklarının kullanımına yönelinmesidir.(funduszeue.info 1 Kasım tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) Arıcı varroa ilaçlamasını yaparak, her kovanda düşen varoa miktarını sayar. Sonra en düşük varoa miktarına sahip kovandan ana arı üreterek seleksiyonunu kendisi gerçekleştirebilir.

Varroa mücadelesinde kolay bulunan, zararsız ve elde edilen bal miktarını da etkilemeyen organik malzemelerin kullanım ve etki dereceleri arasında yapılan karşılaştırmalı çalışmalarda kurutulmuş portakal kabuğu ve ökaliptus yaprak ve kabuklarının dumanı ile üç gün arayla uygulanan tütsüleme (Arılar kovana döndükten gr porkakal kabuğu yakılarak kovan içerisine 5 kez dumanı sıkılarak sonrasında kovan 15 dk kapalı tutulur) şeklinde 9 uygulamanın diğer tedaviler kadar etkili olduğu görülmektedir. Oksalik asit, laktik asit yanında, bulunması ve uygulanması kolay olan okaliptüs kabuğu ve yaprağı ile portakal kabuğunun kullanılabilirliği koloni popülasyon gelişimi yanında bal verimi ve kalitesine olumsuz etki yapmaması nedeniyle de tercih edilebilir bulunmaktadırlar.[8]

Nosema; Son zamanlarda mantar olarak sınıflandırılan tek hücreli bir mikrosporiumdur (Protozoon). Arılara hastalıklı kovanlarda üretilmiş bal, polen, petek gibi ürünler ve arıcılık malzemeleri ile bulaşabilir. Hastalık nemli kovan ve mevsimlerde daha etkili olur. Korunmada kovanların yapısı, yerleşimi (yerden yüksek, nem almayan), bulaşık olmayan besinlerle beslenmesi önemlidir. Antibiyotik kullanımı etkisizdir.

Arılar ve insanlar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası