8 aylık bebek anne karnında kaç kilo olmalı / Doğacak Bebeğinizin Ağırlık Hesabı

8 Aylık Bebek Anne Karnında Kaç Kilo Olmalı

8 aylık bebek anne karnında kaç kilo olmalı

8 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Ayakta tutulduğu zaman ayaklarının üzerine bir miktar ağırlık veriyor olmalıdır.
  • Bir küpü yada başka bir nesneyi bir elinden öbür eline geçirebilmesi lazımdır.
  • Bir oyuncağı arayıp bulmalı ve avucunun içine almalıdır.
  • Duyduğu bir sese doğru dönebilmelidir.
  • Artık bebeğiniz bir yere veya bir kişiye tutunarak ayakta durabilir.
  • Oyuncağını vermemek için direnir.
  • Ulaşamayacağı bir oyuncağı almak için çabalar.
  • Ce-e oynayabilir.
  • Karnının üstünde yatarken oturur duruma geçebilir. Baş parmağı ile işaret parmağını kullanarak küçük nesneleri parmaklarının arasında tutabilir.
  • Bebeğiniz biraz erken olmakla beraber oturur durumda iken kendini itip ayakta durur pozisyona gelebilir.
  • Yarı anlaşılır bir şekilde anne-baba diyebilir.
  • Hatta bebeğiniz güle güle oyunu oynayabilir ya da giden birisine baş baş yapabilir.

8 Aylık Bebek Beslenmesi – Parmak Besinlerine Geçiş

Çoğu bebekler yedi aylık olduklarında bazen daha da önce parmak besinlerini yemeğe hem istekli hem de yetenekli duruma gelirler (artık parmakları ile nesneleri kavrama yetenekleri gelişir). Bu geçiş yavaştan daha ziyade birden olur. Bebekler ağızlarının içine birilerinden bağımsız besin götürebileceklerini keşfettikleri zaman, ağızlarının içine ustaca sokabilecekleri besinlerin sayısı süratle artar. İlk önceleri birçok bebek ekmek parçasını yumruğu içine alarak kemirir. Parmaklarını tam kullanamadığı için ekmek onun en rahat tutabileceği besindir.

8 aylık bebek beslenmesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayın.

Blw yöntemi nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Avuç içinde kalan son besin parçasını yemek biraz sorun yaratabilir ve bu durumu ağlayarak protesto edebilir veya bunu avucundan yere bırakıp yenisini isteyebilir. 🙂

Parmak besinlerini idare etmeyi öğrenmek genelde yemek masasında özgür kalmak yolunda ilk atılmış adımdır. İlk parmak besini olmayı hak edecek besinler arasında bebeğin diş etleri arasında dolaştırılıp yutulabilir hale getireceği veya ağız içinde çiğnemeye gerek kalmadan dağılabilen besinler yer alırlar. Bu besinler büyük çoğunlukla çiğnenebilir parçalar halinde kesilmiş olmalıdırlar. İyi seçimler arasında saf buğdaydan yapılmış ekmekler veya tostlar, küçük peynir çubukları, yumuşak muz, armut, şeftali ve kayısı parçaları, yumuşak pişirilmiş havuç, patates, brokoli, yumuşak köfteler, lop pişirilmiş yumurta sarısı ve beyazını yiyebilecek duruma geldiğinde tüm yumurta sayılabilir. Parmak besinlerini vermek için kırılmayan bir tabak üzerinde veya bebeğin beslenme masasının üstüne dört beş parça serpiştirin ve bebek yedikçe yerlerine yenisini koyun.

8 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

8 aylık erkek bebek ortalama 8500 gr, 8 aylık kız bebek ise ortalama 8200 gr ağırlığındadır.

8 Aylık Bebek Boyu Kaç cm Olmalıdır?

  • 8 aylık kız bebek boy alt sınırı: 62
  • 8 aylık kız bebek boy üst sınırı: 75
  • 8 aylık erkek bebek boy alt sınırı: 63
  • 8 aylık erkek bebek boy üst sınırı: 77

8 Aylık Bebek Uykusu

Bu dönemde ek gıdaya geçişi iyice tamamlamış olacağından geceleri daha uzun süre uyuyabilir. Bebeğinizi ek gıdaya geçtikten sonra gece emzirmek için uyandırmanıza gerek yoktur.

Ancak bebeğiniz daha hareketli bir döneme girdiğinden daha erken saatlerde uyanmaya başlayabilir. Bu dönemde dikkat etmeniz gereken şeylerden biri yatakta güvenliğidir. Çünkü 8 aylık bir bebek, artık tutunup kalkma eğilimleri gösterebilir. Bu nedenle yatağı onun için özellikle geceleri tehlikeli olabilir. Yatak bariyerleri alabilir veya fermuar ile çıkma bölmeleri olan park yatakları tercih edebilirsiniz.

8 Aylık Bebek videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

8 Aylık Bebek Emekler Mi?

Öncelikle emeklemenin tamamen bebeğe özgü bir davranış olduğunu unutmayalım. 8 aylık bir bebeğin henüz emeklemeye başlamamış olması onun gelişiminin yavaş olduğu anlamına gelmez.

Kilosundan dolayı bazen emeklemekte bebeğiniz zorlanabilir veya yalnızca canı istemediği için emeklemiyor olabilir. 🙂 Bunu iyi gözlemlemeli ve eğer gerçekten bir sorun olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

8 Aylık Bebekler Neler Yiyebilir?

İşte bebeğinizin keyifle yiyebileceği bazı tarifler:

8 Aylık Bebek Oyunları

Artık bebeğiniz kendi kendine oturduğu için, önüne oyuncakları koyduğunuzda oynamaya başladığını göreceksiniz. Tek başına oyuncakları tutabilir, oynayabilir, elden ele değiştirebilir. Bu nedenle ona yumuşak oyuncaklar alıp gelişimine destek olabilirsiniz.

Bebeğiniz bu aylarda emekleme hazırlıklarına başlar, bu nedenle onu teşvik edecek oyunlar oynayabilirsiniz.

8 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Doktorların çoğu bu ayda rutin sağlam çocuk muayenesiyapmazlar, ancak eğer bir sorununuz ya da bebeğinizin bir problemi varsa hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Alışveriş Önerisi – Satın Alın

8 aylık bebeğiniz artık tutunup kalkmaya başlayabilir, bu  durumlarda ev kazaları yaşanmaması için evde güvenlik ürünlerini incelemenizi tavsiye ederiz.

Şimdi Sıra Sizde – Yorum Yazın

8 Aylık bebeğinizi nasıl büyütüyorsunuz? Bu ay içerisinde yaşadığınız sorunlar nelerdi? Nasıl üstesinden geldiniz? Diğer anneler için, yorumlarınızı bekliyoruz.

Beğenip Paylaşmayı Unutmayın!

Diğer annelerin ve anne adaylarının da okuyup bilgilenmesi için 8 aylık bebek gelişimi konulu makalemizi beğenip paylaşmayı unutmayın!

 

Ay Ay Anne Karnında Bebek Gelişimi

Bazı bebekler dünyaya prematüre (erken doğum) bazıları ise beklenenden biraz daha geç gelir. Doğum zamanları ne olursa olsun, tüm bebekler aynı gelişim aşamalarından geçer ve bu aşamalar 9 aylık bir süreçte tamamlanır. İşte ay ay anne karnındaki bebek gelişimi ile ilgili bilgiler!

Bebekler özellikle ilk aylarda sıklıkla sindirim sistemi sorunu yaşar. Hatta bu sorunu yaşamayan bebek yok denecek kadar azdır. Bunun nedeni yaşama alışmak diye özetlenebilir. Yeni doğan bir bebek hayata alışmaya çalışırken mide-bağırsak sisteminin olgunlaşması da zaman alır.

Bu nedenle anneler en başta gaz sancıları olmak üzere reflü ve kabızlık gibi sorunlarla sık yüzleşir. Bebeklerin en sık yaşadığı sindirim problemlerini 4 ana başlığa ayırmak mümkün…

1.AY

Babanın spermiyle annenin yumurtası birleşir ve döllenme gerçekleşir. Hayat burada başlar. Döllenme, birkaç dakika içinde veya iki üç gün içinde gerçekleşebilir. Döllenme gerçekleştiğinde, yeni ve benzersiz bir insan vücudu gelişmeye başlar. En erken aşamaya ‘’zigot’’ adı verilir. Zigot, bir kum tanesinden daha küçüktür. Hücre bölünmesi döllenmeden hemen sonra başlamaktadır.

Bunu biliyor muydunuz?

Döllenmede çocuğun gelişimi için gerekli olan genetik bilgilerin her biri mevcuttur: saç rengi, göz rengi, cilt rengi ve boyu. Hatta bir piyanist, vokalist veya bilgisayar programcısı gibi yetenekli ya da analitik olma ihtimali bile bu genlerin içinde bulunmaktadır.

Üçüncü ve dördüncü haftalar arasında gelişen bebeğinizin kalbi atlamaya başlar. Kol ve bacak gelişmeye başlar. Yüz – gözler, kulaklar, burun ve ağız – biçimlenmeye başlar.

2.AY

Bebeğiniz bu dönemde gelişiminin sadece 5. haftasında olmasına rağmen döllenmesinden 10.000 kat daha büyüktür! 2.5 cm uzunluğundaki bebeğiniz bir fıstıktan bile daha hafif.

2. ayda bebeğinizin kalbi ve kan dolaşımı gelişmeye devam eder. Kalbi, sizin kalbinizden %20 oranda daha fazla kan pompalama hareketi yapar. Bebeğinizi altıncı haftada ultrason ile gördüğünüzde, ne kadar gelişmiş olduğuna çok şaşıracaksınız.

Bunu biliyor muydunuz?

Bebeğin gelişiminin ikinci aydan sonra yavaşlaması iyi bir şeydir. Eğer yavaşlamazsa bebeğiniz doğduğunda ağırlığı 10 tonu bulabilir!

İkinci ayın sonunda, bebeğiniz fetüs haline gelir. Bu dönemde tüm organları aktif haldedir ve gelişime açıktır. Aynı zamanda gözleri de gelişir ve parmaklarını bir cisim etrafında kıvırabilir. Hıçkırıklar ve dilinde tat alma tomurcukları oluşmaya başlar.

3.AY

Bebeğiniz 3. ayda neredeyse 28 gram ağırlığında ve plasenta dokusundadır. Artık 20 dişin altyapısı oluşmaya başlamıştır. Bu dönemde pankreas, insülin salgılamaya başlar. Ayrıca bu dönem bebeğiniz için hareket zamanıdır. Hareket anne tarafından hissedilemez, ancak bebeğiniz bu dönemde beş dakikadan fazla yerinde durmaz ve anne karnında saatte yaklaşık 20 kez pozisyon değiştirir.

Bunu biliyor muydunuz?

15. haftada yüksek ses bebeği rahatsız edebilir. Anne karnına doğru dinletilecek sessiz ve sakin müzikler bebeğinizi rahatlatır ve sakinleştirir.

4.AY

4. ayda bebeğiniz 20 cm uzunluğundadır ve hareketleri anne tarafından hissedilebilir. Parmak izleri oluşmuştur ve tırnakları uzamaya başlar. Bu dönemde göbek bağı anneye değil, plasentaya bağlıdır ve bebeğin hızlıca gelişmesi için gerekli olan besin ihtiyacı buradan karşılanır.

5.AY

Bunu biliyor muydunuz?

15. haftada yüksek ses bebeği rahatsız edebilir. Anne karnına doğru dinletilecek sessiz ve sakin müzikler bebeğinizi rahatlatır ve sakinleştirir.

Bebeğinizin ağırlığı beşinci ayın sonuna kadar yaklaşık 400 grama çıkacaktır. Bu dönemde işitme duyusu, ince saçları ve kaşları gelişir. Bebeğin vücudu, birkaç ay içinde doğuma hazırlık için baş aşağı pozisyona geçer. Ayrıca, kremsi beyaz bir madde (vernix) bebeğin ince saçlarına ve cildin kırışıklıklarına yapışır. Bu “cilt kremi”nin gebeliğin geri kalan haftaları boyunca bebeği koruduğu düşünülmektedir.

6.AY

Bu ayda bebeğiniz bir kilo daha ağırdır. El koordinasyonu artar ve ve parmaklarını hareket ettirebilir. Bebeğiniz hala karanlıkta olduğu halde gözleri açılır. Rahim, ışığın biraz görülebilmesini sağlar, böylece bebeğiniz aydınlık ile karanlık arasında ayrım yapmaya başlar.

7.AY

Bebeğin cildi anne karnında suyun içinde çok kaldığı için kırışır. Bebeğinizin cildi, doğumundan birkaç hafta sonrasına kadar bu şekilde kalır. Bu sırada kirpikleri gelişir ve cildin altında yağ birikimine devam eder. Artık gelişme yedinci ayına girerken, şu anda doğan bir bebek medikal teknoloji yardımıyla hayatta kalma şansına sahiptir. Ayrıca bebeğiniz vücut sıcaklığını regüle etmeye başlar.

8.AY

Bebeğinizin göz bebeği çevresindeki iris ışığa karşı genişleyebilir veya daralabilir. Bu dönemde bebeğinizin ağırlığı 2-3 kilo arasındadır. Vücudu doğumdan sonra nefes almasına yardımcı olan kimyasal bir madde (yüzey aktif madde) üretir. Sekizinci ayda bebeğin doğumdan sonraki davranışlarını da etkileyecek dört ayrıştırıcı davranışsal durum ortaya çıkmaya başlar: Uyku, uyanıklık, aktif uyanıklık ve ağlama.

Bunu biliyor muydunuz?

Geçen aydan bu yana bebeğinizin yağ ve kas dokusu yaklaşık bir kilo ağırlık kazanır. Boyları ise 40 cm civarındadır.

9.AY

Bebeğinizi kilosu bu dönemde yaklaşık 2.5-3 kg arasındadır ve dokuzuncu ay içinde yaklaşık 500 gram daha alırlar. Bütün organ gelişimleri doğum için tamamlanmıştır. Anne antikorları bebeğe kızamık, su çiçeği, boğmaca ve diğer hastalıklardan korunma sağlamak için plasentadan geçer. Bebeğinizin bağışıklık sistemi halen olgunlaşmamıştır. Bu dönemde bebeğiniz doğumda ortalama (3.4 kilogram) ve 50 cm uzunluğunda olur. Plasentanın boyutu bebeğinizin ebatındadır ve göbek bağı bebeğinizin boyu ile aynıdır.

Bunu biliyor muydunuz?

Bebeğinizin doğumundan önceki gün ve saatlerde, hatta doğum sırasında bile amniyotik sıvı her üç saatte bir sürekli olarak yenilenir.

Kaynak: http://wrtl.org/fetal-development/babys-development-month-by-month

Anne karnında 8 aylık bebeğin gelişimi

8 aylık hamileyseniz, zaten biliyorsunuz, hamilelik kolay bir iş değildir. Vücudunuz amacını değiştirir ve bir bebeği beslemek için çalışmaya başlar. Yürüyüşünüz daha ağır olur ve hızınız yavaşlar.

Anne Karnında 8 Aylık Bebeğin Gelişimi


Doğum tarihine kadar sadece bir ayınız kaldı: Bu süre zarfında bebeğiniz 1 kilo alabilir. Ve eğer doğum şimdi başlarsa, bebeğiniz kesinlikle hayatta kalacaktır. Hamileliğin 8. ayında, fetüs kendini yaşam için hazırlıyor. Bebeklerin çoğu 8. ayda, başlarını aşağıya, annenin pelvik kanalına doğru çevirmiştir. Bu yüzden karnınız aşağı iniyor ve nefes almanız artık kolaylaşıyor.

Bebeğiniz hala aktif, ama daha az hareket ediyor, çünkü büyüdü ve karnınız da fazla hareket etmesi için çok sıkışıktır. Sekizinci ayda bebeğin kalbi son şeklini alıyor. Ancak birçok iç organ hala gelişmeye devam ediyor. Solunum sistemi, hayati bir öneme sahip solunum işlevini sağlamak için hazırdır. Ama ideal olarak, bebeğiniz dışarı çıkmak için acele etmiyor; merkezi sinir, endokrin ve bağışıklık sistemlerinin dinlenmesi, büyümesi ve iyileşmesi için biraz zaman gerekiyor. Bu dönemde, artık tamamen hissedebilen bir birey ve gördüğü ya da duyduğu küçük şeylere tepkisi arttı. Cildi pürüzsüz, kırışıksız, kabartılar kayboldu. Sekizinci ayın sonunda fetüsün uzunluğu yaklaşık 42 cm’dir ve ağırlığı yaklaşık 2.5 kilodur.

Nasıl Hissedersiniz?

Hamileliğin 8. ayının sonunda, bebek giderek aşağıya inmeye başlar. Bu yüzden, anne adayı, bir sandalyede uzun süre otururken uzun nefes alması zorlaşır, kısa nefes almaya başlar ve rahatsızlık duyabilir. Ayrıca, hamileliğin sekizinci ayında, annenin ruh hali sürekli değişmektedir: Aşırı aktivite isteği yerini, genellikle isteksizliğe bırakmaktadır. Anne adayı, genellikle doğumla ilgili düşünceler yüzünden stresli olur, endişeli hale gelir ve uyumakta zorluk çeker. Ancak, bu konuda sakinleşmelisiniz ve kendinizi olumlu bir ruh haline sokmanız gerekiyor. Hamileliğin son döneminde artık, psikoloji yeniden örgütlenmeye başlıyor. Evet, doğumdan önce depresyon ve korku doğaldır, ama artık bu duyguları kafanızdan atmalısınız. Bebeğiniz olacak, neşelenmelisiniz, çünkü doğum yaklaşıyor ve yakında bir anne olacaksınız.

Kendinizi rahatsız hissetmemek için doğum hazırlıklarına katılın: Doğumda hastanede ihtiyaç duyacağınız her şeyi toplayın, bebek için güzel şeyler satın alın, kocanızla birlikte daha fazla vakit geçirin, birlikte dışarı çıkın ve bir film izleyin.

Doktor Muayenesi Sırasında

Hamileliğin 8. ayında (32. haftadan sonra) doktor siz ve bebeğiniz için en iyi bakımı sağlamak amacıyla her iki haftada bir randevu verecektir. Kendinizi iyi hissetseniz ve şikayetleriniz olmasa bile doktora gitmeniz gerekir. Doktor bebeğin hareketlerinin sıklığını, dışardan muayene ile rahmin çalışmasını ve şeklini, kasılma sıklığını kontrol eder, uyluklarınızın hacmini ölçer ve tüm şikayetlerinizi dinler.

8 Aylık Hamilelikte Yaptırmanız Gereken Testler

• Kilo ve tansiyon ölçümleri
• Şeker ve protein için idrar testi;
• Fetüsün nabız ölçümü
• Uterusun fundus yüksekliğinin belirlenmesi
• Fetüsün büyüklüğünün ve pozisyonunun belirlenmesi
• Şişme ve varisli damarlar için uzuvların incelenmesi
• Doppler ekokardiyografi
• Kardiyotokografi (CTG)

Doktorunuzu Aramanız Gereken Durumlar Nelerdir?

• Solunumunuz hızlı hale gelirse ve dudaklarınızla parmak uçlarınız maviye dönüyorsa, göğsünüzde ağrı ve hızlı nabız varsa, hemen bir ambulans çağırın ve doktorunuzu bu konuda bilgilendirin.
• Eğer yanlış kasılmalar daha sık olmaya başlarsa (saatte 4 defadan fazla) ve sırtta ağrı, mide ağrısı veya vajinadan herhangi bir akıntı ile birlikte hissedilirse.
• Eğer doğumun ilk belirtileri ortaya çıkarsa.

Geleceğin Annesi İçin 8. Ay İpuçları

• Solunum güçlükleriyle başa çıkmak için duruşunuzu koruyun ve aşırı fiziksel aktiviteden kaçının.
• Bebeğinizin hareketleri güçlenirse pozisyonunuzu değiştirin. Derin bir nefes alın, bir elinizi bebeğinizin başının üzerine getirin ve sonra aşağıya doğru bastırın. Her el ile birkaç kez tekrarlayın.
• Doğumdan sonra idrar kaçırmayı önlemek için Kegel egzersizleri yapın (kontrendikasyonlarınız yoksa) ve pelvis kaslarını güçlendirmeye çalışın.
• Uzun yolculuklardan, özellikle uçak yolculuğundan kaçının: Bebeğinizin hayatını ve sağlığını riske atamazsınız. Hamileliğin sekizinci ayında doğum her an başlayabilir ve doktor olmadan büyük bir yükseklikte bulunmak büyük bir risktir. Ancak, bir yere uçmaya veya gitmeye karar verdiyseniz, gideceğiniz yerde iyi bir doktor olup olmadığını öğrenmeli ve tüm irtibat numaralarını ve hastanenin adresini yazmalısınız.
• Yanlış kasılmalar sırasında ağrıyı azaltmak için uzanmaya ve dinlenmeye çalışın. Pozisyon değiştirdikten sonra kasılmalar genellikle durur. Eğer spazmlar kesilmediyse veya arttıysa, bir ambulans çağırın veya hemen doktora gidin.
• Banyo yapmak yerine duş almayı deneyin ve banyo yapmaya karar verdiyseniz, kocanızdan yardım etmesini isteyin. Kaymayı önlemek için banyonun tabanına lastik bir paspas koyun. Ve elbette, banyodan çıkarken kocanızı tekrar yardım için çağırın.

Alışkanlıklar Değişiyor

Kilo verdiğiniz süre, içtiğiniz sıvı miktarı ve atılan idrar miktarı arasındaki ilişkiyi gözlemlemek için çaba sarf edin. Eğer tükettiğiniz sıvıdan daha az sıvı atılırsa, o zaman organizmada sıvı alımı durmuş demektir ve derhal doktorunuza bildirmeniz gerekir. Asıl nokta, fazla sıvının böbreklerin çalışmasını bozması, kalbinize ek bir stres yüklemesi ve yüksek arteriyel gerilime neden olmasıdır. Sonuç olarak, bebeğiniz acı çekiyor demektir yani yeterli beslenmiyor ve oksijen almıyor.

Su tüketimindeki düzeni korumak için tuzlu, kurutulmuş, acı ve baharatlı bir şeyler yemeyin. Şunu hesaba katın: Kilo almanız normal çünkü bebeğiniz kilo almaya devam ediyor ve amniyotik sıvılar hala sizinle birlikte, ancak bu sizin kilo aldığınızı göstermez. Yani sırf ödem yapıyor diye su tüketiminizi değiştirmeyin.

Hamileliğin 8. Ayında Yaşayabileceğiniz Rahatsızlıklar

• Fetüsün diyaframınıza bastırıyor, çünkü belki de henüz aşağıya inmedi ve yüksek pozisyonda kalmaya devam ediyor. Bu sebeple, kısa kısa nefes almak zorunda kalabilirsiniz. Ancak, tabii ki, 36. haftadan sonra fetüs pelvise inecektir.
• Kaburgalarda artan hassasiyet sizi zorlayabilir. Bebeğiniz hareketlerinden dolayı sizi normalden daha fazla rahatsız edebilir, bazen bacaklarının kaburgalarınızın altında olduğu izlenimine kapılabilirsiniz.
• Hapşırırken veya güldüğünüzde idrar kaçırabilirsiniz. Bu, bebeğiniz idrar torbasına baskı yaptığı için gerçekleşir.
• Önemli miktarda kilo alabilirsiniz.
• Sakarlıklar ve dikkatsizlikler artar.
• Rahimde ağrılı kasılmalar yaşarsınız; Braxton Hicks kasılmaları da denir.
• Huzursuz uyku uyumaya başlarsınız.

 

Mehmet Olkun

Bebeğin Anne Karnında Boyu ve Kilosu

Hamilelik takipleri esnasında anne adaylarının sıklıkla merak ettikleri konulardan bir tanesi de bebeklerinin gelişimi, içinde bulundukları haftada ağırlıklarının ve boyunun ne kadar olduğudur.

Ultrasonografi yardımıyla belirlenen parametreler değerlendirilerek yapılan fetal kilo ve boy tahminlerinin anlamı tıbbi olarak elbette büyüktür, özellikle de bebeğin kilo alışı, gelişimi ve doğum şekli açısından.

Doğum şekline karar verilmesi açısından fetal ağırlık tahmini oldukça önemlidir. Böylelikle çeşitli formüller ile ultrasonografik olarak hata payları ile fetal ağırlık değerlendirilebilmekte ve bazı ölçüler görülebilmektedir.

Bebekte Boy ve Kilo Tahmini Neden Önemlidir?

Düşük doğum ağırlıklı veya iri bebek doğumu eylemi sırasında ya da doğum sonrasında bazı komplikasyonlarla ve risklerle karsı karşıya kalırlar.

Düşük doğum ağırlıklı fetuslar erken doğum veya gelişme geriliği (IUGR) sebebiyle risklere maruz kalırlar.

Makrozomik fetuslar ise normal doğumda omuz distosisi, brakiyal pleksus siniri hasarı, kemik kırığı riskiyle karsı karşıya kalırlar. İri bebeklerin yani makrozomik fetusların, vaginal doğum sırasında perineal yırtılmalar, makatta sfinkter yırtıkları ve vakum-forseps uygulaması ile ayrıca kanama riskiyle karşı karşıyadır.

Tüm bu riskler göz önüne alındığında önceden hazırlıklı olup önlem alınabilmesi ve doğum şekline karar verilebilmesi açısından doğru fetal ağırlık tahmini önemlidir.

Bebeğin boy tahmini ise kilo tahmini gibi, her defasında doğru veya doğruya yakın olmayıp bazı doğumsal anomaliler ve sendromların önceden anlaşılabilmesi bakımından önemlidir.

Gebelik dönemi ile ilgili makaleleri incelemek isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

1. ay gebelikte beslenme; https://www.bebek.com/1-ay-gebelikte-beslenme/

Gebelik döneminde beslenme önerileri;https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/

Bu Tahminler Nasıl Yapılmaktadır?

Ultrason aracılığıyla yapılan kilo tahminleri, fetal biyometrik ölçüm parametrelerinin çeşitli kombinasyonları ile oluşan formüllerle kullanılır.

Kilo tahmininde en fazla kullanılan parametreler Bipariatal diameter bebeğin iki şakak kemiği arası ölçümü (BPD) ve Abdominal çevre- bebeğin karın çevresi ölçümü (AP)’dür.

Bebeğin boy tahminindeyse ultrasonografiyle 20. haftaya kadar başı ile poposu arasındaki mesafe esas alınır, daha sonra ise Femur kemiği uzunluğu ölçülerek baştan topuğa kadar olan mesafe özel bir formül ile hesaplanır.

Bebeğin Haftalarına Göre Ortalama Ağırlık Ve Boy Ölçülerini Veren Tablo

Aşağıdaki tabloda verilen ölçüler, hamilelikhaftasına göre değişen ölçümleri, kiloda gram ve boyda santimetre olarak vermektedir. Tablodaki değerler her bebek için kesin doğru bilgileri vermez fakat yine de fikir vermeleri açısından önemlidir.

Gebelik Haftası

Uzunluk (cm)

Ağırlık (gr)

Baştan
Popoya             

8 . hafta

1.6
cm

1
gram

9 . hafta

2.3 cm

2 gram

10 . hafta

3.1
cm

4
gram

11 . hafta

4.1 cm

7 gram

12 . hafta

5.4
cm

14
gram

13 . hafta

7.4 cm

23 gram

14 . hafta

8.7
cm

43
gram

15.  hafta

10.1 cm

70 gram

16 . hafta

11.6
cm

100
gram

17 . hafta

13 cm

140 gram

18 . hafta

14.2
cm

190
gram

19 . hafta

15.3 cm

240 gram

20 . hafta

16.4
cm

300
gram

Baştan
Topuğa                       

20 . hafta

25.6
cm

300
gram

21 . hafta

26.7 cm

360 gram

22 . hafta

27.8
cm

430
gram

23 . hafta

28.9 cm

501 gram

24 . hafta

30
cm

600
gram

25 . hafta

34.6 cm

660 gram

26 . hafta

35.6
cm

760
gram

27 . hafta

36.6 cm

875 gram

28 . hafta

37.6
cm

1005
gram

29 . hafta

38.6 cm

1153 gram

30 . hafta

39.9
cm

1319
gram

31 . hafta

41.1 cm

1502 gram

32 . hafta

42.4
cm

1702
gram

33 . hafta

43.7 cm

1918 gram

34 . hafta

45
cm

2146
gram

35 . hafta

46.2 cm

2383 gram

36 . hafta

47.4
cm

2622
gram

37 . hafta

48.6 cm

2859 gram

38 . hafta

49.8
cm

3083
gram

39 . hafta

50.7 cm

3288 gram

40 . hafta

51.2
cm

3462
gram

41 . hafta

51.7 cm

3597 gram

Umarım bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız 🙂

Bebeğinizin gelişim sürecini aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz.

Bebek boy-kilo cetveli; https://www.bebek.com/erkek-kiz-bebeklerde-boy-kilo-cetveli/

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası