2 el dslr alırken nelere dikkat edilmeli / İkinci El Kamera / Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Tamindir

2 El Dslr Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

2 el dslr alırken nelere dikkat edilmeli

İkinci El Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Fotoğraf ne yazık ki pahalı bir uğraş. Başlamak için bile ortalama TL &#;ye ihtiyacınız oluyor, ortalama bir makine ve lens ise TL civarında geziyor. Ama bu noktada bir başka seçenek var karşımızda; ikinci el, yani kullanılmış fotoğraf makineleri. Fotoğraf makineleri de elektronik olduğu için çoğu kişi ikinci el ürün almaya çekinse de fotoğraf ekipmanlarının alım satımı üzerine ülkemizde çok ciddi bir pazar var. Bu yazımda ikinci el fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat edilmeli, ne gibi sorunlar çıkabilir, bunlara değineceğim.

Sayfa İçeriği

İkinci el fotoğraf makinesi nereden alınır?

1- İnternet Üzerinden

Altta belli başlı siteleri sıralıyorum, tabii ki sosyal mecraları ve tüm internet sitelerini saymak mümkün değil:

funduszeue.info: Bir çok ürünün hem sıfır hem ikinci elini bulabileceğiniz funduszeue.info, fotoğraf konusunda da oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Yazıyı yazdığım anda fotoğraf kategorisinde ilan bulunuyordu. Tabii internetin klasik güvenilmeyen yüzü burada karşımıza çıkıyor, diyelim ki pahalı bir lens arıyoruz, sıfır fiyatının 4bin TL olduğunu düşünelim, ikinci elini de 3bin TL&#;ye bulduğumuzu farz ediyorum. Ürünün hatasız olduğu satıcı tarafından belirtilmiş olsa da elden alma durumunuz yoksa ödeme büyük bir soru işareti, bilmediğiniz kişiye 3bin TL göndermek tabii ki risk. funduszeue.info bunun önüne geçebilmek için GET diye bir yöntem uyguluyor fakat bu sefer de %7 komisyon durumu oluşuyor. TL&#;de de %7 çok büyük bir rakama denk geliyor, anlaşmazlık olması çok olası. Özellikle satıcı ile aynı şehirde olmanızı ve elden alışveriş yapmanızı tavsiye ederim, böylece hem ürünü inceleyerek alırsınız hem de ödemeyi gönül rahatlığıyla yaparsınız. Aynı şehirde olma şansınız yoksa bir arkadaşınız vasıtasıyla ürünü almaya çalışın derim. Ama tabii ben de zamanında hiç tanımadığım bir fotoğrafçıdan Canon 40D almıştım, hiç unutmuyorum TL &#;yi havale yapmıştım, başıma kötü bir şey gelmedi ama tabii ki risk&#;

funduszeue.info: Kendi sitem diye demiyorum özellikle Canon ürünlerinde hem güvenilirlik bakımından hem de dolandırıcıların hemen deşifre olmasından dolayı tavsiye ediyorum. İnternet üzerinden aldığınız için üstteki tüm şartlar burada da geçerli olsa da sadece fotoğrafçıların ve belli mesaj sayısına ulaşmış kullanıcıların ilan verdiği düşünülürse güven katsayısı çok daha fazla, satış yapanlar genellikle forumda bilinirliği olanlar olunca alım satım da kolaylaşıyor.

funduszeue.info:funduszeue.info benzeri bir platform ama komsiyon oranı %5 olduğu için tercih ediliyor, ürünleri buradan alırken taksit yapabiliyorsunuz, bu da özellikle pahalı ürünler için iyi bir alternatif oluşturuyor. TL &#;yi peşin vermek yerine TL olarak taksitli ödemek avantajlı gelebilir. Bir nevi sanal pos olarak kullanıyorsunuz yani :) Başka bir platformda satıcı ile anlaşıp sizin için sanalpazar ilanı açmasını isteyebilirsiniz, bu satıcının her zaman işine gelmeyebiliyor, çünkü sanalpazar satıcıya parasını bir kaç gün içinde ödüyor.

2- Hayyam Pasajı &#;ndan

Bilmeyenler veya duymayanlar için buradan da yazayım, İstanbul Sirkeci &#;de Hayyam Pasajı diye bir yer var, sadece fotoğraf ekipmanları bulunan çok katlı bir pasaj gibi düşünebilirsiniz. Yıllardır burada ekipmanlar alınır satılır. Ürün satmak istiyorsanız Hayyam Pasajı &#;nda genellikle değerinden daha düşük alırlar, sonuçta onlar da alıp satıyor, dikkat etmeniz gereken biraz internette ürününüzün fiyatını araştırıp gitmek çünkü çok çok düşük fiyatla ürününüzü almak isteyenler çıkacaktır. İnternetten TL&#;ye satabileceğiniz bir lense TL verdikleri çokça görülmüştür. Hayyam Pasajını tercih etme nedeniniz şu olabilir; çok paraya ihtiyaç duyarsınız ürünü hemen satmak istersiniz veya ürünü bir dükkandan satın alıp bir sorun olduğundan gelip göstermek istersiniz. Onun dışında internetten yani son kullanıcıdan almak her zaman daha avantajlı gibi görünüyor. İkinci el ürün aldığınız için yine de risk tabii ki var o yüzden buradan bir dükkan tavsiye edip sorumluluk altına girmek istemem o yüzden lütfen tavsiye istemeyin. Unutmadan şunu da ekleyeyim; Hayyam &#;daki dükkanlar genellikle aldığınız ekipmanlara 6 ay dükkan garantisi verirler, yani bir sorun yaşarsanız 6 ay içinde gelip sorunu halledebilirsiniz.

dslr_lens

Ekipmanı alırken nelere dikkat etmeli?

1- Gövdenin kozmetiği: Fotoğrafçılar buna kozmetik diyor, siz görünüş gibi algılayabilirsiniz. Yani hem içinde hem dışında, çizik, kırık, bir vurma, çarpma yani darbe var mı diye bakıyoruz. Bazı kullanıcılar bu konuda çok titizken bazı kullanıcılar makinesini hor kullanabiliyor, bu da alım satımda önemli bir kriter.

2- Tuşların hassasiyeti: Tuşlara basın ve ne kadar yumuşak veya sert olduklarına bakın, bazı tuşlar yerinden çıkacak gibi olabiliyor.

3- Perde sayısı: Shutter da denir, 10binin altındaki makinelere sıfır gözüyle bakabilirsiniz, başlangıç seviye makineler 50bin, ileri seviye makineler bine kadar genellikle garantilidir. Türkiye &#;de biraz fazla önemseniyor bence ama çok titizseniz 10bin üzeri makine almamaya çalışın.

4- Netlik noktaları: Hepsi ayrı ayrı mümkünse kontrol edilmeli, çalışmayan nokta olmamalı, otomatik netlendiğinde seçili noktanın ışığı yanmalı.

5- Lens kozmetiği: Lens alacaksanız aynı şey bunun için de geçerli, lenste toz, kir, çizik, vuruk var mı, filtre girişinde sorun oluşturabilecek yamukluklar mevcut mu, halkaları gevşemiş mi, bu tür detaylara dikkat etmek gerekiyor.

6- Lens temizliği: Lensin temiz olduğunu anlamak için şu yöntem sıkça uygulanır. f/22 gibi kısık bir değere alırsınız ve beyaz bir duvar çekilir, lenste toz, toprak, kıl, yün ne varsa fotoğrafı bilgisayara attığınızda görürsünüz.

7- Otomatik netleme: Makineye lensi takın ve en uzak yere netleyin, sonra en yakın yere netleyin ve bunu hızlıca tekrarlayın, makinenin ve lensin AF performansını aşağı yukarı biliyorsanız bu size fikir verecektir.

8- Ölü piksel: LCD&#;lerde bazen ölü piksel olabiliyor, markalar da 5 taneye kadar olan sorunlarda bunu sorun olarak görmüyor, elektronik olarak oluşabilecek sorun olduğunu belirtiyorlar, yine de bazen 20 ve fazla ölü piksel olabilir, bu insanın canını çok sıkar, dolayısıyla bunu da kontrol etmekte fayda var.

Yazıdan da anlayabileceğiniz gibi çok kolay bir iş değil, evet riskleri var ama o kadar da korkmanızı gerektirecek bir durum yok, ilk defa alıyorsanız bilen bir arkadaşınızla makineye ve lense bakmanız yeterli&#;

[note note_color=&#;#bf&#; text_color=&#;#e4e3df&#;]İkinci el alışveriş yapanlar veya yapmış olanlar yorumlarını alta yazabilirler :)[/note]

İlk defa fotoğraf makinesi alacaksınız ya da mevcut makinenizi yeni bir modelle degistirmek istiyorsunuz; pazar da eskisi gibi az ve öz modellerden oluşmadığı için, bu kadar model bolluğu içerisinde ne alacağınıza karar vermekte zorlandığınızı tahmin etmekte zorlanmıyoruz. Bu yazımızda şu modeli alın gibi şeyler bulunmayacak  ama ihtiyacınız olmayan şeylere fazladan para vermenizi engellemek ana fikrimiz diyebiliriz. Bu yazıyı okuduktan sonra DSLR ana sınıflandırması hakkında bilgi sahibi olmuş olacaksınız. Site olarak nasıl bir sınıflandırma yaptığımızı merak edenlerin mutlaka okuması gereken ‘Dijital Fotoğraf Makinesi nedir, çeşitleri nelerdir?‘ başlıklı yazımızda DSLR’leri toplam 3 ana sınıfa ayırmıştık: giriş, orta, ileri. Yazının geri kalanının daha kolay anlaşılabilmesi için Canon markasının modellerini kullanacağız.

segment

funduszeue.info DSLR sınıflandırması.

Giriş seviyesi için örneğimiz Canon EOS D, orta seviye için örneğimiz Canon EOS 50D, profesyonel de diyebileceğimiz ileri seviye için örneğimiz 1D ve 1Ds serisi. Bir de orta-ileri seviye arasında geçiş konumunda bulunan orta-ileri sınıflandırmasına tabi tuttuğumuz Canon EOS 5D Mark II mevcut.

canonlar

Büyükten küçüğe Canonlar 🙂

Görüntü kalitesi ve Megapiksel

DSLR almak istemenizin en önemli nedeni sanırım daha yüksek görüntü kalitesi beklentisi içerisinde olmanızdır yoksa küçük boyutları ve düşük fiyatları ile kompakt fotoğraf makineleri de tatmin edici fotoğraflar çekebilmekte. Peki görüntü kalitesi nelere bağlıdır? Sadece megapiksel sayısı, yüksek görüntü kalitesi için yeterli midir? Değildir! Fotoğrafın çekilme sürecinde ışık, belli bileşenlerden geçer, bu bileşenlerin her birinin kalitesi ise son ürün olan fotoğrafın kalitesinde belirleyicidir. Nedir bu bileşenler: algılayıcı, analog/dijital çevirici, işlemci. Detaylara meraklı okuyucularımız bu bileşenlerin nasıl çalıştığını ileride yayınlayacağımız detaylı yazılarla öğrenme imkanına sahip olacaklar. Şu an satın alma kararınızı nasıl etkileyeceğini anlamanız için kısa bir şekilde anlatacağız.

Objektifin görevi, görüntüyü uygun şekilde algılayıcıya iletmektir; algılayıcının görevi ise objektiften gelen görüntüyü yani ışığı, kullanıcının kendi ayarlarına ya da makinenin otomatik ayarlarına uygun olarak piksel bazında elektrik sinyallerine çevirmek ve bu sinyalleri analog/dijital çevirici ile dijital hale getirip işlenmek üzere işlemciye iletmektir.

Megapiksel (MP) kavramı zaten yatay ve dikeydeki piksel sayılarının çarpılıp elde edilen algılayıcıdaki toplam piksel sayısının 1,,′a bölümesi ile elde edilir yani mantık bilgisayarlarda kullandığımız 1,, byte’tan oluşan megabyte ile aynıdır. Canon EOS 5D Mark II, x çözünürlüğe sahip fotoğraf çekebilmektedir, yatay ve dikeydeki bu piksel sayısılarını çarptığımızda toplam 21,, adet piksele sahip bir algılayıcı bulundurduğunu anlarız, bu değeri bir milyona bölüp yuvarlayınca da 21 MP değerine ulaşmış oluruz. MP değerinin yüksek olması bize ne kazandırır?

  • Fotoğraflarda daha fazla detay yakalanabilir
  • Daha büyük boyutta fotoğraf baskısı alınabilir (10MP ile çok yüksek kalitede A4, normal kullanıma uygun olarak da A2 baskılar alabilirsiniz )
  • Fotoğrafın daha küçük bir alanını kullanmak istediğinizde hala yeterli boyuta sahip kesmeler alabilirsiniz.

dg

MP değerinin yanı sıra önemli olan bir diğer etmen de birim alanda ne kadar pikselin olduğudur. Bu değerPiksel Yoğunluğu olarak geçer ve birimi genelde MP/cm²’dir. Piksel yoğunluğu arttıkça algılayıcının piksellerinin boyutları giderek küçülür, bu da piksellerin ışık duyarlılığında azalmaya, komşu pikseller arasında sinyal karışmasına ve sinyal gürültüsünün artmasına neden olur.

Optik algılayıcısı daha büyük olan 5D Mark II bu sayede kendinden daha az piksel içermesine rağmen aynı işlemciyi kullanan 50D’den daha iyi görüntü kalitesine sahiptir. İşlemci görüntü kalitesinde doğrudan etkili olan bir diğer bileşendir çünkü dijital fotoğrafçılıkta fotoğrafın oluşturulması işleminde pek çok matematiksel hesaplamalar yapılır, ileride daha detaylı değineceğimiz bu süreçte işlemci oldukça fazla görev alır ve gürültü giderme performansından, çekim hızına kadar pek çok alanda makinenin başarımında belirleyici konumdadır. Her yeni çıkan işlemci, gelişen teknoloji sayesinde eski nesilden daha çok işlem gücüne sahip olduğundan birim zamanda işleyebileceği veri miktarı artacak, görüntü kalitesini arttırmada daha başarılı olacak. Bu durumda alacağınız DSLR’de işlemci ne kadar yeniyse o kadar iyidir diyebiliriz, bu da yeni bir model almanın avantajlı olduğunu gösterir.

bit mi bit mi?

Bu başlı başına bir yazı konusu o yüzden özet olarak geçeceğfunduszeue.info fazla bit değeri, fotoğraflarınızı işlerken açık ve koyu alanlar arasındaki renk geçişlerinin daha yumuşak olması, daha az görülebilir bozulmalar (gürültü) ve detay ile parlak bölümlerde daha fazla detay anlamına gelir. JPEG dosyaları 8-bit olarak saklanır, asıl fark yaratan makinelerin ham dosyalarını kaç bit olarak saklayabildikleridir. Canon’un D dışındaki modelleri bit ham dosya kullanabilmektedir. Nikon’da kimi modeller bit ham desteği sunar ama bu modellerin bazılarında bit ile sıralı çekim hızı düşmektedir. Pentax, Sony ve Olympus ise bit desteği sunmamaktadır.

Algılayıcı boyutu ya da ‘Crop’ mu ‘Full Frame’ mi?

Bu konu hakkında detaylı yazımız yolda. Eğer tam olarak ne olduğunu bilmiyorsanız ‘Crop Factor’ ve APS-C Nedir? Ne Değildir? isimli pclabs’da yayımlanmış yazımızı mutlaka okuyun çünkü satın alma kararı vermenizde birinci dereceden önemli bir etmen. DSLR almak istediğinizde karşınıza dört seçenek çıkar ama her zamanki gibi işinizi zorlaştırmak için onlar da kendi aralarında alt boyutlara bölünürler.

algilayici_boyutlari

Algılayıcı Boyutları (kaynak:wikipedia)

  1. APS-C:En çok modelin bulunduğu kısım burası çünkü düşük maliyetli DSLR üretebileceğiniz tek algılayıcı boyutu APS-C’dir. Canon (mm²), Nikon(mm²), Pentax(mm²), Sigma(mm²) ve Sony(mm²) APS-C algılayıcıya sahip gövdeler üretmektedir. Taktığınız lensin odak uzaklığını Canon için ile, Nikon, Pentax ve Sony için ile, Sigma içinse ile çarparak bulursunuz. APS-C, kuş çekimi gibi konunuza yaklaşmanızın zor olduğu durumlarda yani tele kısımında büyük avantaj sağlarken geniş açıda biraz zayıf kalır ama dediğimiz gibi ‘biraz’ çünkü APS-C sistemler için 10mm’den başlayan odak uzaklıklarında lensler bulabilirsiniz, 10mm’lik lens Canon üzerinde 16mm olacaktır ve o da gayet geniş bir görüş açısı sağlar.
  2. 4/3 : Olympus, Panasonic ve Leica ise Kodak’ın da katkıları ile sıfırdan bir tasarımla 4/3 sistemini geliştirmişlerdir. Bu algılayıcı diğerlerine göre daha küçük olsa da (mm²) lensleriyle beraber bütün bir sistem olarak tasarlandığından eksiği yoktur diyebiliriz. Taktığınız lenslerin odak uzaklıklarını lensin üstündeki odak uzaklığı değerini iki ile çarparak bulursunuz. 4/3 gövdeler tele konusunda en güçlü konumdayken geniş açıda da en zayıf konumdadırlar ama bu geniş açı lensleri yok olarak algılanmasın çünkü Olympus’un 7mm’lik lensi satılmaktadır. Bu lens de 4/3 gövdelerde 14mm gibi oldukça geniş bir görüş açısı sağlayacak bir odak uzaklığı edecektir. 4/3 sistemi için detaylı yazımız mevcut.
  3. APS-H:  Sadece Canon’un profesyonellere yönelik hız ve sağlamlık odaklı 1D serisinde kendine yer bulan (mm²) APS-H boyutundaki algılayıcıların kesme çarpanı ′tür (tam olarak ama hesaplama kolaylaşsın diye ′e yuvarlanmıştır) yani üzerine taktığınız lensin odak uzaklığı lensin üstünde yazan değer çarpı ′tür. Bu algılayıcıların maliyeti hala APS-C olanlardan daha fazla ama tam çerçeveden daha düşüktür. Son modeli hızlı AF ve 10fps seri çekim hızına sahip bu seri genelde vahşi doğa fotoğrafçıları, kuş fotoğrafçıları ve spor fotoğrafçıları tarafından ilk tercih edilen modellerden biri olmaktadır.
  4. Tam kare (‘Full Frame’): Bu boyuttaki algılayıcılar (mm²), APS-C boyutundakilerin yaklaşık katı alana sahiptirler bu da daha yüksek görüntü kalitesi ve yüksek ISO başarımı olarak geri döner çünkü birim alandaki piksel sayısı düşmektedir. Tam-çerçeve algılayıcılı gövdelerde kesme çarpanı 1′dir yani gövdeye taktığınız lensin odak uzaklığı üzerinde yazan değerdir, bunun en büyük getirisi çarpma işlemleri ile uğraşmanıza gerek kalmamasıdır. ‘Full-Frame’ Fotoğraf Makineleri Neden Pahalı? başlıklı yazımızda belirttiğimiz nedenlerle üretilmeleri daha masraflı olduğu için APS-C algılayıcılı gövdelerden çok daha pahalıdırlar. Tele tarafında kesme çarpanının olmaması yani lens çarpanının olması nedeniyle masrafınız daha da artar çünkü APS-C’de mm’lik tele lensin görüş açısının elde edebilmek için tam-çerçeveli gövdede mm’lik lens kullanmak zorunda kalırsınız.

Az ışıklı ortamda çekim yapabilmek: yüksek ISO başarımı

Satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli özellik de fotoğraf makinesi modelinin yüksek ISO başarımının ne seviyede olduğudur. ISO başarımını belirleyen etmenler görüntü kalitesini belirleyenlerle aynıdır. Ne zaman yüksek ISO’ya gereksinim duyarsınız?

  • lensiniz hızlı değilse yani diyaframın en açık olduğu değerde yeterli ışık veremiyorsa
  • kısık diyafram kullanarak alan derinliğini arttırmak istediğinizde
  • doğal ışık kaynaklarının olmadığı kapalı mekanlarda
  • düşük enstantane kullanarak hareketi dondurmak istediğinizde

Pratikte çok sık yüksek ISO değerlerini kullanmak zorunda kalacaksınız o yüzden flaş kullanmak istemediğiniz sürece alacağınız DSLR’nin, yüksek ISO değerlerinde olabildiğince az gürültü içeren fotoğraflar üretmesi önemlidir. Kimilerine göre yüksek ISO başarımı, yüksek çözünürlükten daha öncelikli bile olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

  • Yüksek ISO seçeneğinin olması o değerde gürültüsüz fotoğraf çekebileceğiniz anlamına gelmez
  • DSLR’de gürültü önleme seçeneği kapalı veya seviyeli olarak açılabilir olabilir
  • Gürültüyü azaltacağım derken detayları azaltmamak gerekir
iso

ISO'de % kesme. Makinenin ISO sunması o ISO değerinde temiz görüntü vereceği anlamına gelmez.

Fotoğraf makinelerinde ön tanımlı olarak gelen ISO değerlerinin yanı sıra menüsünü kullanıp açabileceğiniz ek ISO değerleri de bulunur ve genelde Hi1, Hi2, Lo gibi değerlerle gösterilir. Örneğin Canon EOS 5D modeli arası ISO değerlerine sahiptir, menüde ISO genişletme seçeneğini açarsanız size Hi (ISO) ve Lo (ISO50) olmak üzere iki yeni ISO seçeneği daha sunar. Eğer bir ISO değeri ön tanımlı gelmeyip, menüden açılarak kullanılabilir hale geliyorsa, üreticinin neden bu ISO seçeneklerini sakladığını oturup düşünmek gerekir 🙂 ‘Hi’ seçenekleri zorda kalınca kullanılmak üzere eklenmiş olup, makinenin sınırlarını zorlayacak ve çekilen fotoğraftaki gürültü miktarının daha rahatsız edici olmasına neden olacaktır. Yüksek ISO başarımından bahsederken gürültü giderme (NR, İng:’noise reduction’) özelliğini de göz ardı edemeyiz. Tüm üreticiler NR işlemini ama az, ama çok uygulamaktadırlar. JPEG olarak çekim yaptığınızda NR işleminde nasıl davrandıkları daha önemli hale gelir çünkü ham çektiğinizde yazılımsal olarak fotoğraf üzerinde NR işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. NR işlemi gürültü miktarını azaltarak izlenmesi daha keyifli kareler oluşmasını sağlarken, fazla uygulanırsa fotoğraftaki detay miktarını da azaltarak, görüntü kalitesinin artması yerine azalmasına neden olabilir. Özetlersek: Yüksek ISO başarımı, fotoğraf makinesinin yüksek ISO değerlerinde NR kapalıyken ve açıkken, en yüksek detay seviyesinde olabildiğince gürültüsüz fotoğraflar üretebilmesidir.

Anı yakalamak ya da kaçırmak…

ani_dondurmak

Sürekli AF (AI-Servo) modunda sörfçü takip edilerek yapılmış bir çekim. Ekipman: Canon EOS 5D, Sigma / EX DG Macro HSM

Fotoğraf anlar üzerine kuruludur. Videonun aksine tek bir karede dondurulmuş andır fotoğraf, bu nedenle alacağınız fotoğraf makinesinin anı dondurabilme hızı ve sizin isteklerinize tepki verebilme hızı çok önemlidir. Gazetecilik, spor çekimi gibi zamanlamanın önemli olduğu alanlarda fotoğraf makinenizin yavaş kalması, o anı kaçırmanıza neden olabilir. Bu nedenle profesyonel kullanıcılar için hızlı bir fotoğraf makinesi alarak anı yakalayabilmek, birkaç bin lira daha ucuza daha yavaş bir fotoğraf makinesi almaktan daha önemlidir. Peki nedir fotoğraf makinesini hızlı ya da yavaş yapan?

  • AF nokta sayısı: En basit DSLR modellerinde 3 AF noktası varken, profesyonel modellerde bu sayı 51′e kadar çıkabilmektedir. Sadece merkez AF noktasını kullanarak da çekim yapabilirsiniz ama gerektiğinde fazladan nokta işleri kolaylaştırır.
  • AF sistemi: Az ışıklı ortamlarda da hızlı ve tutarlı odaklama yapabilmelidir. Hareketli nesnelere odaklama yaptığınızda odaklama sistemi hareketli nesneyi takip edebilmelidir. Canon’un ileri seviyedeki 1D serisi gövdeleri f:8 gibi oldukça kısık diyafram değerlerinde de odaklama yapabilirken daha alt seviye modeller genelde f′dan kısık diyafram değerlerinde odaklama yapamazlar. Bunun yanında kullanılan AF algılayıcısını tipi de odaklama yeteneği ve hassasiyetinde önemlidir. Bu konuda teknik bir yazımız gelecek.
  • Azami enstantane: Buradaki fark genelde 1 durak olmaktadır. Başlangıç seviyesi modellerde azami saniyenin 1/′inde çekim yapabiliyorken, orta ve ileri seviye modellerde bu değer saniyenin 1/′ine düşmektedir. 1/ gibi arada bir değer sunan modeller de olabilmekte (Pentax K-x). Çok hızlı hareketleri dondurmak için bazen 1/ yeterli gelemeyebilir.
  • Saniyede çekebildiği azami  kare sayısı (fps, İng:’frame per second’): Spor fotoğrafçılığında özellikle önem kazanır ve bu tarz çekim yapanlar DSLR tercihlerinde MP’den önce fps değerine bakarlar. Başlangıç modellerin genelde 3fps çekebilirken, orta ve ileri seviyede bu değerler çok değişiklik gösterir. Canon EOS 40D modeli ile 6fps çekerek orta sınıfta öncülük etmiştir. İleri sınıfta MP/fps bazında en iyi performans 10MP, 10fps ile Canon EOS 1D Mark III’e aittir (çok yakında 16MP, 10fps ile EOS-1D Mark IV’e geçecektir); Nikon D3 modeli de 12MP’de 9fps ile benzer hıza sahiptir.
  • Sıralı çekim başarımı: fps değerinin yanı sıra fotoğraf makinesinin bu hıza ne kadar süre ile ayak uydurabildiği de önemlidir, yani 10fps ile 1 saniye çekim yaptıktan sonra tampon belleğin dolması ile hızın düşmesi, yüksek hızın çok verimli kullanılamamasına neden olabilir. Tampon belleğin büyüklüğü ve fotoğrafların tampon bellekten hafıza kartına aktarılma hızı toplam başarımda önemlidir.
  • Deklanşör gecikme süresi (İng:’Shutter Lag’): Kompakt modellerle karşılaştırıldığında tüm DSLR modelleri çok iyi deklanşör gecikme sürelerine sahiptirler, başlangıç seviyesinden ileri seviye ilerledikçe bu sürelerde iyileşmeler de görülmeye başlar.

Profesyoneller için olmazsa olmaz: Dayanıklılık

Kimi markalarda sınıflar arasındaki ayrımın en belirgin olduğu alan, gövdenin yapısı, gövdenin yalıtımı ve örtücüsünün ömrünü içeren dayanıklılık alanıdır. Canon’da gövde yapısından sınıf ayrımı rahatlıkla yapılabilir çünkü ciddi yalıtım istiyorsanız 1D serisi profesyonel gövdelere yönelmeniz gerekir, Nikon orta seviye ürünlerinde de daha yüksek fiyat etiketi ile daha iyi yalıtım sunar, Pentax ise kuralları yeniden yazmakta diyebiliriz çünkü giriş modellerinde bile yalıtım ve sağlam gövde kullanmakta (K modelinin üretiminin bitmesi ile bu ünvanı da sonlanmış oldu), orta seviye modeli olan K7′sinde diğer markaların ileri seviye modellerinde kullandığı yalıtım ve gövde malzemesini kullanmaktadır.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus E-3'ün su dayanımı

Dayanıklılık kalemlerini tek tek ele alalım:

  • Gövde yapısı: Gövde iskeletinin ve dış yapısının yapıldığı malzeme, çarpma, düşme gibi istenmeyen durumlarda gövdenin tek parça halinde kalabilmesini sağlayacağı için önemlidir. Giriş seviyesi modellerde genelde gövdede plastik, iç iskelette ise magnezyum kullanılır ama bu yapı gövdenin dayanıklı olması için yeterli değildir. İleri seviye gövdelerde ise gövde tamamen magnezyumdur ve en zor koşullardan bile sağ çıkabilme başarısını gösterir. Gövdeniz ne olursa olsun iyi bakın tabii ama içinizi rahat ettirecek dayanıklı bir gövde her zaman iyidir 🙂
  • Gövde yalıtımı:Yalıtım toza ve suya karşı dayanıklılık için gereklidir. Gövde yalıtımı iyi olan modellerde yağmur altında çekim yapmak istediğimizde içimiz rahat olur çünkü gövdenin kimi bölgelerinden su almayacağını biliriz ve fotoğraf makinesini saklamak yerine fotoğraf çekmeye devam ederiz. Toza karşı dayanıklılık ise kumsal ya da motocross pisti gibi uç mekanlarda önem kazanır. Yalıtım dayanıklılık demektir, pro gövdede yalıtım var diye havuza sokmaya kalkmayın 🙂
  • Örtücü ömrü: Başlangıçtan ileri seviyeye doğru ilerledikçe örtücünün sorunsuz çalışmasının öngörüldüğü çekim sayısı artar. Bunu üretimde kullanılan malzeme kalitesine bağlayabiliriz yani ilk etapta daha fazla ödeyerek daha uzun ömürlü bir fotoğraf makinesi almış olduğumuzu söyleyebiliriz. Giriş seviyesi EOS D için Canon 50, çekimlik örtücü ömrü verirken, orta seviyedeki EOS 50D için EOS D’nin 2 katı olan , değerini vermiştir. İleri seviye olan EOS 1D serileri ise EOS 50D’nin tam 3 katı olan , çekimlik örtücü ömrüne sahiptir. Bu değerler tahmini ve ortalama değerler olup örtücü mekanizması bu değerlerden önce çalışmamaya karar verebilir ya da çok daha uzun süre çalışmaya devam edebilir.

Yalıtım konusunda en büyük sorun belirli bir standardın olmamasıdır. Herkes benim gövdem, lensim yalıtımlı diyebiliyor ama bunun ne seviyede olduğunu, markalar arasında nasıl bir durum olduğunu bilemiyoruz. Kullanılan terminoloji de zaten bunu doğrular nitelikte çünkü kimisi kötü havaya dayanıklı (weather-proof) derken, kimisi de su sıçramalarına karşı dayanıklı (splash-proof) tanımlamasını kullanıyor.

Belki de en önemli karar verme kalemi: Ergonomik Olmak

Ergonomik açıdan küçücük boyutlara sahip Olympus E ile heybetli gövdeye sahip Nikon D3s’i karşılaştırmak pek adil olmaz sanırım 🙂 Nedir ergonomik olmak?

Ergonomik sıfatı, kullanım şekli ile vücut pozisyonu arasında azami uyum sağlayarak, asgari güç kullanımı ile azami verim sağlayıp asgari yorgunluğa neden olan aletler için kullanılır.

Tanımımızdan da anlayabileceğimiz gibi ergonomik gövde boyut ve ağırlığı ile dengeli olmalı, kolay taşınabilmeli, ele rahat oturmalı ve asgari çaba ile ayarları değiştirmeyi izin vermelidir. Maddeleri biraz daha açarak açıklayalım:

  • Boyut: İleri seviyeye doğru gövde boyutları giderek büyür ve ileri seviye gövdede ciddi boyutlara ulaşır çünkü bu seviyedeki modellerde genellikle yatay kullanıma da imkan sağlamak için daha uzun bir tasarım kullanılır. Bu tasarıma ve dolayısıyla da büyük boyutlara, diğer gövdelere aksesuar olarak ekleyebileceğimiz ‘Battery Grip’ (BG) takarak da ulaşabiliriz. Büyük gövde ergonomi bakımından avantajlar sunsa da taşınabilirlik konusunda işimizi zora sokar, her çantaya girmeyen gövde için daha büyük çanta alma ihtiyacı doğar. Büyük boyutu ile kapasitesi çok daha yüksek pil kullanılmasına imkan sağlayan gövde aynı zamanda içerisinde daha fazla elektronik ve mekanik aksam kullanabilmek için de daha büyük bir alan sunar. Doğrudan seçim kriteri olmasa da büyük boyutlu pro gövdelerin karizmatik durduğu pek çok kullanıcı tarafından onaylanacaktır.
1d_markiv_x

Canon EOS-1D Mark IV

  • Ağırlık: Büyük boyut aynı zamanda yüksek ağırlık da demektir. Eğer fotoğraf makinenizi tüm gün boynunuzda gezdirecekseniz gramlık giriş seviyesi gövde yerine kullanacağınız gramlık ileri seviye gövdenin getireceği gramlık ek ağırlık çok büyük fark yaratacaktır! Ağırlık fotoğraf makinesini sabit tutmanızda yararlı olabileceği gibi yeterli güce sahip olmayan kullanıcıların elinde sabit tutulması oldukça güç hale de gelebilir. Son satın alma kararınızı vermeden önce ağır fotoğraf makinesini rahatlıkla taşıyıp taşıyamayacağınızı bizzat denemenizi şiddetle öneririz. Ağırlık uzun vadede de boyun ağrılarına neden olabilir.
  • Ele oturuş: Bu kişiden kişiye değişecek bir tecrübedir çünkü herkesin el yapısı ve rahatlık anlayışı farklıdır. Eğer eliniz küçükse, küçük boyutlu gövdelerle daha rahat edebilirsiniz, eğer eliniz büyükse tam tersi de geçerli olabilir, serçe parmağınız gövdenin dışında kalabilir. Size en uygun modeli bulabilmeniz için çeşitli modelleri denemeniz önemlidir. İleri seviye gövdelerde kullanılan malzemenin kalitesi tutuşun rahatlığını belirler, aynı şekilde gövdenin yapısı da belirleyicidir, elinizin şeklini alabilen fotoğraf makinesi en iyi tercih olacaktır. Canon 5D ve D kullanan yazarınız mesela Nikon D2Xs ve D3′ün eline oturuşunu 1D serisi Canon’lardan daha çok beğenmiştir. Ele oturuş, gövdeyi portre konumunda çekim yapmak için sola 90 derece çevirdiğinizde daha da farklı hale gelir ve ileri seviye gövdelerin büyük boyutları ile sağladıkları portre konumundaki deklanşör düğmesi ve ayar düğmeleri ile hala rahat biçimde çekim yapabilirken, daha küçük gövdelerde elinizin yeni konumu zorlayıcı bir hal alır. Ama bunun da çözümü vardır: gövdenize eğer onun için uygun bir BG üretilmişse onu alıp takmak ki eğer sadece tutuşu nedeni ile ileri seviye gövde almayı düşünüyorsanız daha ekonomik bir çözüm olacağı açıktır.
battery_grip

'Battery Grip' kullanımı ile ergonomik gelişme sağlayabilirsiniz.

  • Ayarları hızlı değiştirebilme: Kimse ISO değerini değiştirebilmeyi tek hamlede yapmak yerine 3 hamlede yapmak istemez, bu hem zaman alıcıdır hem de ergonomik değildir. Bu gibi çok ihtiyaç duyulan ayarlara menünün içerisinden ulaşmak yerinde gövdede yer alan atanmış özel bir düğme ile ulaşmak kullanımı hızlandırır ve kolaylaştırır. Giriş seviyesi modeller olabildiğince az düğme barındırırken ileri seviye modeller olabildiğince fazla düğme ile ya da çeşitli düğme kombinasyonları ile hızlı ve kolay kullanım sağlamaya çalışırlar. Orta seviyeye geçtiğinizde elde edeceğiniz en önemli artı da bu fazladan düğmeler olacak 😉
  • Kişiselleştirebilme: En çok kullandığınız ayarları hızlı ulaşım için kaydedebilmek, kimi düğmelere daha çok kullandığınız fonksiyonları atayabilmek ergonomiyi artıran unsurlardır.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İkinci el DSLR alırken dikkat edilmesi gerekenler?

  • Teğmen
    Mesaj
    Konu Sahibi
    dslr'ye yeni giriş yapacak biri olarak ve d&#;ş&#;k b&#;t&#;eye sahip olduğumdan, ikinci el bir makina almak niyetindeyim. Ancak daha &#;nce kullanmadığım i&#;in alırken nelere dikkat etmeliyim, neleri g&#;z &#;n&#;nde bulundurmalıyım bilmiyorum. Siz ikinci el bir makina alacak olsanız(tecr&#;belerinize dayanarak) neye dikkat ederdiniz makinada(shutter sayısı, kozmetik, marka, makinanın lens se&#;imliliği vs.) Ayrıca satıcıya ne t&#;r sorular sormak faydalı olur makina hakkında bilgi sahibi olmak i&#;in? &#;neride bulunurken makinada &#;nerebilir misiniz? (nikon D80 ilk tercihimdir bu se&#;enek hakkında ne diyorsunuz?)
    spot cihazlar nasıldır ikinci el yerine tercih edilmesi daha mı mantıklıdır? ankarada nerede bulunabilirler?
    &#;ok sordum cevaplar i&#;in teşekk&#;rler.



  • Yarbay
    Mesaj
    Sizin gibi işe yeni başlayan arkadaşlar ikinci el D-slr alırken risk altında oluyor. Kaldı ki, sıfır, garantili bambaşka bir cihaz alırken bile sorunlu olabiliyorken 2. eli d&#;ş&#;nemiyorum. Bu durum, işi bilen bir arkadaşın yardımı ile &#;&#;z&#;lebilir. Bilen birisi ile alırsanız 2. değil bilmem ka&#;ıncı el bile olabilir kanımca.

    Size shutter sayısı az olan bir makina diyecekler. Fakat az olup da arızalı da olabilir.
    Size bir yeri odakla deyip &#;ek. Yakından bak. Bir de uzun pozlama yap sens&#;r&#; test et diyecekler. Bu da acemi kullanıcı i&#;in zor bir durum.

    Kısaca, bir bilen arkadaşınız ile almanız.

    İstanbul sirkeciden alacaksanız ve &#;evrenizde bu işten anlayan arkadaşınız da yok ise, pasajın orada gezinen arkadaşlardan yardım isteyebilirsin.
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
    bi arkadaşım d&#;n benden rica etti ve makina bakmaya gittik
    1-ilk olarak bodynin kozmatik durumuna 3 dakkalık g&#;zle detaylıca baktım.&#;zellikle vidalar ve birleşme yerlerine dikkat funduszeue.infoida değmiş makina kendini kesinlikle belli eder.
    2-başladım fotoğraf &#;ekmeye (back-front focus,piksel kontrol&#;,shutter sayısı,sens&#;r&#;n temizlik durumu ve &#;izik olup olmadığını) kontrol edebilceğim tarzda fotoları &#;ekip laptopta gerekli kontrolleri yaptım
    3-baka&#;ta ki toz durumunu ve focus noktaları ışıkları-enstantane-diyafram ışıklarının sağlıklı &#;alışıp &#;alışmadığının kontrol&#;n&#; yaptım.
    4-lensi &#;ıkararak bayonetteki yıpranma durumuna baktım ayrıca sens&#;r ve ayna &#;evresinide detaylıca g&#;zle kontrol ettim.
    5-body nin &#;zerindeki t&#;m tuşları ve tekerleri denedim.
    6-flaşı denedim

    bence ilk dslr sini alacak biri bunları m&#;mk&#;n değil kontrol edemez.o arkadaşlarımız i&#;in yapılcak en akıllıca hareket canon-nikon ve pentax t&#;rkiye forumlarına girerek oradaki eski ve g&#;venilir &#;yelerden 2. el dslr almaktıfunduszeue.infoğiniz forumlardan eski mesajları takip yoluyla makinanın seceresini &#;ğrenebilirsiniz funduszeue.infoıca bahsettiğim forumlarda sıcak bi ortam olur ve sorunlu &#;r&#;nler satıfunduszeue.infou &#;r&#;n satanların &#;r&#;nleride bi şekilde deşifre funduszeue.infoen 2. el makina alacak olursa seve seve ben onun adına gerekli kontrol&#; yaparıfunduszeue.info dışında ihtiya&#; olursa pentax t&#;rkiyede duyururum elbet size yardımcı olacak bi arkadaşımız &#;ıkar




  • Teğmen
    Mesaj
  • Çavuş
    40 Mesaj
    &#;ncelikle şunu s&#;ylemek istiyorumki funduszeue.info bir makine almak ger&#;ekten cesaret ister Ama bu cesaretin sonunda elinizde m&#;kemmel bir cihaz olabilir. Ben yaklaşık 3 yıldır kullandığım canond meleğimi acil paraya sıkıştığım i&#;in satmak zorundayım, Konyada &#;ğrenciyim cihazı gelip g&#;rebilirsiniz, Makinemle birlikte yanında t&#;m aksesuarlarını vereceğim bana tl maliyetinde olmuştu AŞAĞIDA SAYDIĞIM T&#;M AKSESUARLARIYLA BİRLİKTE TL'YE VERECEĞİM
    CANON D
    LENS
    POLARİZE FİLİTRE HAMA 30 DOLARA ALMIŞTIM
    UV FİLİTRE 20 DOLARA ALMIŞTIM
    LENS VE BODY KAPAKLARI
    TRİPOT 20 DOLARA ALMIŞTIM
    4GB CF KART VE KART OKUYUCU ARA BAĞLANTI KABLOSU40 DOLARA ALMIŞTIM
    LENS TEMİZLİK KİTİ 25 TL'YE ALDIM
    SONY ORJİNAL &#;ANTA 90 TL'YE ALMIŞTIM
    ARA&#; ŞARJ KİTİ
    YEDEK BATARYA

    MAKİNEM GER&#;EKTEN KULLANILMIŞTIR. HAKKI VERİLMİŞTİR. BEN ALIP DOLAPTA ESKİTMEDİM GEZDİM DOLAŞTIM &#;EKTİM AMA HER ZAMAN BENİM BEBEĞİM OLDU O NEREYE GİTTİYSEM ONU G&#;T&#;RD&#;M. AMA ŞİMDİ SATMAK ZORUNDAYIM. % GARANTİ VERİRİM AYNASI ŞHUTTERİ &#;OK TEMİZDİR. MAKİNEDEN ANLAYAN SHUTTERİN SESİNDENDE ANLARKİ MAKİNENİN TEMİZ OLDUĞUNU
    DİLEYEN BENİ ARAYABİLİR: 88 14




  • Yarbay
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: azimkar

    &#;ncelikle şunu s&#;ylemek istiyorumki funduszeue.info bir makine almak ger&#;ekten cesaret ister Ama bu cesaretin sonunda elinizde m&#;kemmel bir cihaz olabilir. Ben yaklaşık 3 yıldır kullandığım canond meleğimi acil paraya sıkıştığım i&#;in satmak zorundayım, Konyada &#;ğrenciyim cihazı gelip g&#;rebilirsiniz, Makinemle birlikte yanında t&#;m aksesuarlarını vereceğim bana tl maliyetinde olmuştu AŞAĞIDA SAYDIĞIM T&#;M AKSESUARLARIYLA BİRLİKTE TL'YE VERECEĞİM
    CANON D
    LENS
    POLARİZE FİLİTRE HAMA 30 DOLARA ALMIŞTIM
    UV FİLİTRE 20 DOLARA ALMIŞTIM
    LENS VE BODY KAPAKLARI
    TRİPOT 20 DOLARA ALMIŞTIM
    4GB CF KART VE KART OKUYUCU ARA BAĞLANTI KABLOSU40 DOLARA ALMIŞTIM
    LENS TEMİZLİK KİTİ 25 TL'YE ALDIM
    SONY ORJİNAL &#;ANTA 90 TL'YE ALMIŞTIM
    ARA&#; ŞARJ KİTİ
    YEDEK BATARYA

    MAKİNEM GER&#;EKTEN KULLANILMIŞTIR. HAKKI VERİLMİŞTİR. BEN ALIP DOLAPTA ESKİTMEDİM GEZDİM DOLAŞTIM &#;EKTİM AMA HER ZAMAN BENİM BEBEĞİM OLDU O NEREYE GİTTİYSEM ONU G&#;T&#;RD&#;M. AMA ŞİMDİ SATMAK ZORUNDAYIM. % GARANTİ VERİRİM AYNASI ŞHUTTERİ &#;OK TEMİZDİR. MAKİNEDEN ANLAYAN SHUTTERİN SESİNDENDE ANLARKİ MAKİNENİN TEMİZ OLDUĞUNU
    DİLEYEN BENİ ARAYABİLİR: 88 14


    Hem mesaj yanlış b&#;l&#;mde hem de fiyatınız y&#;ksek.




  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Ben alacağım zaman bir arkadaşım bana bir ka&#; &#;neride bulunmuştu. bende onları yazayım..

    -d&#;ş&#;k &#;ekim sayısı her zaman i&#;in iyi olmayabiliyor. mesela 2bin 3 bin &#;ekimli bir makine yerine 9 10 binlik temiz bir makine daha mantıklı &#;&#;nk&#; makine zaten 5bine kadar kolay kolay arıza vermez.
    -kişinin portfolyosuna bakmak ne mantıklısı. b&#;ylece makine ev i&#;indemi kullanılmış, doğayamı &#;ıkmış, dağ tepe mi aşmış belli olur. buda makinenin yıpranması hakkında bir bilgi verir.

    ayrıca g&#;ney abinin dediği gibi, en mantıklısı forumlardan satın almak zira insanlar artık orada aile gibi oluyorlar. herkesin bildiği ve g&#;vendiği bir &#;yeden alınması gayet g&#;zel oluyor. hemde makineyi aldığınız kişi size tahmin etmeyeceğiniz kadar &#;ok yardım ediyor.
    bu y&#;zden hemen bi makine alayım demek yerine. g&#;venilir birisinden bir makine d&#;ş&#;rd&#;ğ&#;n&#;zde almanız daha mantıklı olacaktır.




  • Çavuş
    40 Mesaj
    Yanlış syfa olduğunu biliyorum ama arkadaşımız funduszeue.info bir makine almak istiyor bende ona kendi makinemi &#;nerdim gelip g&#;rme imkanı varsa gelip g&#;rs&#;n arkadaşını getirsin hi&#; farketmez fiyat y&#;ksek gelebilir ama ben sadece makine değil t&#;m aksesuarları ile veriyorum tabikide bunu alan adam i&#;in bunlar &#;nemli değildir ama ilerde o da bu &#;r&#;nleri alma ihtiyacı duyacaktır.
  • Çavuş
    57 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: photo-pentax

    bi arkadaşım d&#;n benden rica etti ve makina bakmaya gittik
    1-ilk olarak bodynin kozmatik durumuna 3 dakkalık g&#;zle detaylıca baktım.&#;zellikle vidalar ve birleşme yerlerine dikkat funduszeue.infoida değmiş makina kendini kesinlikle belli eder.
    2-başladım fotoğraf &#;ekmeye (back-front focus,piksel kontrol&#;,shutter sayısı,sens&#;r&#;n temizlik durumu ve &#;izik olup olmadığını) kontrol edebilceğim tarzda fotoları &#;ekip laptopta gerekli kontrolleri yaptım
    3-baka&#;ta ki toz durumunu ve focus noktaları ışıkları-enstantane-diyafram ışıklarının sağlıklı &#;alışıp &#;alışmadığının kontrol&#;n&#; yaptım.
    4-lensi &#;ıkararak bayonetteki yıpranma durumuna baktım ayrıca sens&#;r ve ayna &#;evresinide detaylıca g&#;zle kontrol ettim.
    5-body nin &#;zerindeki t&#;m tuşları ve tekerleri denedim.
    6-flaşı denedim

    bence ilk dslr sini alacak biri bunları m&#;mk&#;n değil kontrol edemez.o arkadaşlarımız i&#;in yapılcak en akıllıca hareket canon-nikon ve pentax t&#;rkiye forumlarına girerek oradaki eski ve g&#;venilir &#;yelerden 2. el dslr almaktıfunduszeue.infoğiniz forumlardan eski mesajları takip yoluyla makinanın seceresini &#;ğrenebilirsiniz funduszeue.infoıca bahsettiğim forumlarda sıcak bi ortam olur ve sorunlu &#;r&#;nler satıfunduszeue.infou &#;r&#;n satanların &#;r&#;nleride bi şekilde deşifre funduszeue.infoen 2. el makina alacak olursa seve seve ben onun adına gerekli kontrol&#; yaparıfunduszeue.info dışında ihtiya&#; olursa pentax t&#;rkiyede duyururum elbet size yardımcı olacak bi arkadaşımız &#;ıkar



    hocam ben izmirden nikon d90 buldum 2. el. dslr hakkında internetten araştırma haricinde hi&#; bir bilgim yok tamamen amat&#;r kulanıcıyım ,bundan dolayı tek başıma almaya gitmek istemiyorum garantisi yok shutter ve lira istiyor sadece body i&#;in. Eğer yardımcı olursan &#;ok iyi olur hocam .




  • Er
    1 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: photo-pentax

    bi arkadaşım d&#;n benden rica etti ve makina bakmaya gittik
    1-ilk olarak bodynin kozmatik durumuna 3 dakkalık g&#;zle detaylıca baktım.&#;zellikle vidalar ve birleşme yerlerine dikkat funduszeue.infoida değmiş makina kendini kesinlikle belli eder.
    2-başladım fotoğraf &#;ekmeye (back-front focus,piksel kontrol&#;,shutter sayısı,sens&#;r&#;n temizlik durumu ve &#;izik olup olmadığını) kontrol edebilceğim tarzda fotoları &#;ekip laptopta gerekli kontrolleri yaptım
    3-baka&#;ta ki toz durumunu ve focus noktaları ışıkları-enstantane-diyafram ışıklarının sağlıklı &#;alışıp &#;alışmadığının kontrol&#;n&#; yaptım.
    4-lensi &#;ıkararak bayonetteki yıpranma durumuna baktım ayrıca sens&#;r ve ayna &#;evresinide detaylıca g&#;zle kontrol ettim.
    5-body nin &#;zerindeki t&#;m tuşları ve tekerleri denedim.
    6-flaşı denedim

    bence ilk dslr sini alacak biri bunları m&#;mk&#;n değil kontrol edemez.o arkadaşlarımız i&#;in yapılcak en akıllıca hareket canon-nikon ve pentax t&#;rkiye forumlarına girerek oradaki eski ve g&#;venilir &#;yelerden 2. el dslr almaktıfunduszeue.infoğiniz forumlardan eski mesajları takip yoluyla makinanın seceresini &#;ğrenebilirsiniz funduszeue.infoıca bahsettiğim forumlarda sıcak bi ortam olur ve sorunlu &#;r&#;nler satıfunduszeue.infou &#;r&#;n satanların &#;r&#;nleride bi şekilde deşifre funduszeue.infoen 2. el makina alacak olursa seve seve ben onun adına gerekli kontrol&#; yaparıfunduszeue.info dışında ihtiya&#; olursa pentax t&#;rkiyede duyururum elbet size yardımcı olacak bi arkadaşımız &#;ıkar


    Abi ilk defa DSLR makina alacağım ve İstanbuldayım. Bana yardımcı olacak bi arkadaş bulabilrmisin ? Canon D ve Tamron mm lens alacağım ikinci el shutter, de yada bana nerelerine bakacağımı anlatırsak sevinirim iyi foruımlar :)




  • istediğiniz kadar kontrol edin. eğer satıcı s&#;ylemiyorsa kazık&#;ıysa yine kazığı yersiniz.

    &#;rneğin. arada bir olan hatalar olur. yani bazen yapar o hatayı bazen yapmaz. bazen netler bazen netlemez. yada aniden şarj boşaltır,
    yada par&#;a değişmiştir.

    bunları bilmek imkansız.

    o y&#;zden en iyisi her zaman g&#;venilir kişilerden mal almak.
  • Er
    10 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: photo-pentax

    bi arkadaşım d&#;n benden rica etti ve makina bakmaya gittik
    1-ilk olarak bodynin kozmatik durumuna 3 dakkalık g&#;zle detaylıca baktım.&#;zellikle vidalar ve birleşme yerlerine dikkat funduszeue.infoida değmiş makina kendini kesinlikle belli eder.
    2-başladım fotoğraf &#;ekmeye (back-front focus,piksel kontrol&#;,shutter sayısı,sens&#;r&#;n temizlik durumu ve &#;izik olup olmadığını) kontrol edebilceğim tarzda fotoları &#;ekip laptopta gerekli kontrolleri yaptım
    3-baka&#;ta ki toz durumunu ve focus noktaları ışıkları-enstantane-diyafram ışıklarının sağlıklı &#;alışıp &#;alışmadığının kontrol&#;n&#; yaptım.
    4-lensi &#;ıkararak bayonetteki yıpranma durumuna baktım ayrıca sens&#;r ve ayna &#;evresinide detaylıca g&#;zle kontrol ettim.
    5-body nin &#;zerindeki t&#;m tuşları ve tekerleri denedim.
    6-flaşı denedim

    bence ilk dslr sini alacak biri bunları m&#;mk&#;n değil kontrol edemez.o arkadaşlarımız i&#;in yapılcak en akıllıca hareket canon-nikon ve pentax t&#;rkiye forumlarına girerek oradaki eski ve g&#;venilir &#;yelerden 2. el dslr almaktıfunduszeue.infoğiniz forumlardan eski mesajları takip yoluyla makinanın seceresini &#;ğrenebilirsiniz funduszeue.infoıca bahsettiğim forumlarda sıcak bi ortam olur ve sorunlu &#;r&#;nler satıfunduszeue.infou &#;r&#;n satanların &#;r&#;nleride bi şekilde deşifre funduszeue.infoen 2. el makina alacak olursa seve seve ben onun adına gerekli kontrol&#; yaparıfunduszeue.info dışında ihtiya&#; olursa pentax t&#;rkiyede duyururum elbet size yardımcı olacak bi arkadaşımız &#;ıkar


    İkinci el bir makine alacağım bu forumdaşın dediği gibi ince detay yapabilecek birisi var mı forumda hi&#; bir bilgim yok dslr makineler hakkında mağdurda olmak istemiyorum istanbuldayım istanbuldan bilgili birisi varsa ikinci el makine almamda yardım etmesini funduszeue.info ve yemek masrafını karşılarım.




  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Ülkemizde 2. el ürün alım-satımı oldukça aktif olarak yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda fotoğrafçılık dünyasında 2. el ürün pazarı büyük bir hızla büyümektedir. Sıfır ürün fiyatlarının kullanılmış olan ürünlere göre çok daha yüksek olması doğal olarak bu pazarı canlandırmakta ve tercih sebebi yapmaktadır. Bu ürünlerin 2. el olarak tercih edilmesinde ki en büyük sebep dayanıklı olmalarıdır.

Peki kullanıcılar 2. el DSLR veya objektif alırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini biliyorlar mı? 2. el makine yada objektif alırken mağdur olmamak için hangi noktalara dikkat edilmelidir? İşte bu yazımızda Türk Nikon olarak size, 2. el alışverişte kötü sürprizler ile karşılaşmamak için dikkat etmeniz gereken noktaları göstermeye çalışacağız.

2. El DSLR Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle burada bahsedilen hususlar da dikkat edilmesi  gerekenler, marka ve modellere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel hatlarıyla aynıdır.

1-) Makinenin Kozmetik Durumu

Öncelikle almayı düşündüğünüz makinenin dış görünümüne dikkatlice bakmalısınız. Gövde üzerinde olabilecek çizik, çatlak, kırık vb. hususlar mutlaka  kontrol edilmelidir.

2-) Perde (Shutter) Sayısı

Perde (shutter) sayısı 2. el makine alırken bakılması gereken en önemli unsurlardandır. DSLR fotoğraf makinelerinde bir perde mekanizması  vardır ve her fotoğraf çekildiğinde bu mekanizma açılıp kapanır. Doğal olarak belirli bir süre sonra bu perde ve buna bağlı diğer mekanik parçalar eskimeye başlar. Örneğin Nikon, D modeli için perde ömrü biçmiştir. Ancak bu demek değildir ki  Nikon D perdeye gelince bozulacaktır. perde sayısında da bozulabilir, perde sayısında da. Teknoloji biraz şans işidir ve ayrıca perde ömrü, sizin makineye nasıl baktığınıza bağlı olarak değişebilir. Kısaca perde ömrü 2. el DSLR alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurdur  ancak bir numaralı kıstasınız olmamalıdır.

3-) Vizörden Bakıldığı Zaman Tüm Yazılar Okunabilir Olmalıdır

Vizör içerisindeki çeşitli bilgilendirici yazıların çalışıyor olmasına dikkat edilmelidir.

4-) Makinenin Ayna Sistemini Kontrol Edin
DSLR makinenin içerisindeki  ayna mekanizmasının kırık yada hasarlı olmamasına dikkat edilmelidir.
5-) Makine Üstündeki Bütün Tuşları ve Tekerlekleri Kontrol Edin
Makine üzerinde en çok kullanılan bölüm, tuşlar ve sayısı modellere göre değişebilen tekerleklerdir. Makinenin, tuşları ve tekerlekleri tek tek kontrol edilmelidir. İçine kaçan, dönmeyen veya sıkışan tuş veya tekerlek olup olmadığına dikkat edilmelidir.

6-) Back Focus ve Hot Pixel Sorunlarını Kontrol Edin
Makinede olabilecek  back focus ve hot pixel gibi sorunlar kontrol edilmelidir.
7-) Fotoğraf Makinesinin Sensörünü Toz Durumuna Karşı Kontrol Edin
Yapacağınız ufak bir test ile makinenin sensöründe toz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ancak toz durumunun  temizlenebilir olduğu unutulmamalıdır.
8- ) Makine ile Objektifin Bağlantı Noktasını Kontrol Edin
Objektifi makineye taktığınız bayonet kısmı kontrol edilmelidir. Mümkünse yanınızda bir objektif götürüp sorun olup olmadığı deneyerek kontrol edilmelidir.

9-) LCD Ekranda Ölü Piksel Sorunu Olup Olmadığını Kontrol Edin
Makine üzerindeki Lcd ekranda ölü piksel olup olmadığı kontrol etmelidir ( Nasıl kontrol edileceğine ilişkin ayrı bir yazımız çok yakında )
) Gövde Üstündeki Vidaları Kontrol Edin
Makinenin daha önce herhangi bir neden ile, içinin açılıp açılmadığını öğrenmek için gövde üzerindeki vidaların üstünde aşınma olup olmadığı kontrol edilmelidir.
) Makine Üzerinde Dahili Flaş Varsa Kontrol Edin
Makine üzerinde dahili flaş varsa, mutlaka patlatılarak kontrol edilmelidir.
) Makinenin Askılarını Kontrol Edin ;
Makinenin, güvenerek boynumuza astığımız askılıkları, mutlaka kontrol edilmelidir. Yıpranmamış olması önemlidir.

 

“2. el DSLR alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini yukarıdaki 12 madde ile öğrenmiş olduk. Peki 2. el objektif (lens) alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?”

 

funduszeue.info Objektif (Lens) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

1-) Objektifin Kozmetiğini Kontrol Edin

Objektifin gövdesi üzerinde ezik, çizik, kırık  vb. bozulmaların olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca en önemli noktalardan bir tanesi olan, ön ve arka cam elementlerde çizik olup olmadığı özellikle dikkat edilmelidir.

2-) Objektifin İçinde Mantar Oluşumu Olup Olmadığını Kontrol Edin

Almayı düşündüğünüz objektifin içinde mantar oluşumu olup olmadığı kontrol edilmelidir.

3-) Objektifin İçinde Toz Olmamasına Dikkat Edin

Çok aşırı olmadığı sürece problem olmasa da,  mutlaka lensin içinde toz olup olmadığı kontrol edilmelidir.

4-) Obejktifin İçindeki Diyafram Yapraklarını Kontrol Edin

Diyafram yapraklarında yağlanma, takılma, yıpranma vb. hususlar mutlaka ve mutlaka kontrol edilmelidir.

5-) Objektifin Üzerinde Varsa Tuşları Kontrol Edin

Her objektifte olmamakla birlikte, alacağınız objektifte mevcutsa mutlaka tuşlar kontrol edilmelidir.

6-) Objektifin  Zoom Ve Netleme Halkasını Kontrol Edin

Zoom ve netleme halkasında zorlanma, takılma vb. sorunların olup olmadığı kontrol edilmelidir.

7-) Otomatik Netleme ve Odak Sorunlarını Kontrol Edin

Objektifi  mutlaka makinenize takarak otomatik netleme ve ön-arka odak sorunlarına karşı kontrol edilmelidir.

8 -) Objektif Üzerindeki Vidaları Kontrol Edin

Objektif üstündeki vidalar, objektifin daha önce tamir görüp görmediğine karşı kontrol edilmelidir.

Son olarak hepsinden önemli madde olarak funduszeue.info alışverişte güvenilir kişilerden alışveriş yapmaya çalışın. Ülkemizde veya yurt dışında kullanılan 2. el alışveriş sitelerinde, mutlaka satıcıların referanslarını inceleyin. İmkanınız olursa ürünleri elden almaya çalışın. İçinize sinmeyen hiçbir ürünü kesinlikle satın almayın. Ayrıca teknolojik ekipmanların şans işi olduğunu unutmayın. Başkasında olmayan bir sorun sizde olabilir.

Siz de deneyimlerinizi bizle paylaşabilir veya paylaşılan deneyimlerden yararlanabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası