koninin formülleri / Koninin Hacmi Nasıl Bulunur ve Formülü Nedir? Koninin Hacmi Nasıl Hesaplanır?

Koninin Formülleri

koninin formülleri

Koni

Bir düzlemde bulunan bir dairenin her noktasını, bu düzlem dışındaki bir noktayla birleştiren doğru parçalarının oluşturduğu üç boyutlu şekle koni denir.

Koni

Dik ve Eğik Koni

Bir koninin tepe noktasının taban üzerindeki izdüşümü tabanın dairenin merkez noktası ise bu koniye dik koni denir. Bu izdüşüm farklı bir noktaya karşılık geliyorsa, bu koniye eğik koni denir.

Dik ve eğik koni

Hem dik hem de eğik koninin yüksekliği, alt ve üst paralel tabanlar arasındaki dik ve en kısa mesafedir.

Bir koni ve açık hali aşağıdaki gibidir.

Koni

Dik koninin yan yüzü bir daire dilimidir. Taban yarıçapı ile yan yüz yüksekliği arasında aşağıdaki ilişkiyi kurabiliriz.

\( x \) koninin yan yüzünün oluşturduğu daire diliminin merkez açısı olmak üzere,

\( \dfrac{r}{l} = \dfrac{x}{°} \)

Koninin Yüzey Alanı

Koninin toplam yüzey alanı, taban ve yan yüz (yanal) alanlarının toplamına eşittir.

\( \text{Yüzey Alanı} = \text{Taban Alanı} + \text{Yanal Alan} \)

\( \text{Yüzey Alanı} = \pi r^2 + \pi r \cdot l \)


İSPATI GÖSTER

Koninin Yanal Alan Formülü

Koninin yanal alanı (ispat)

Yan yüzünün açılımı bir daire dilimi olan koninin yanal alanını, yarıçapı \( l \) olan tam dairenin alanı ile açılımın merkez açısının 'a oranını çarparak bulabiliriz.

\( A = \pi \cdot l^2 \cdot \dfrac{x}{} \)

Bu daire diliminin yay uzunluğu aynı zamanda koninin tabanının çevre uzunluğuna eşittir.

\( 2\pi \cdot l \cdot \dfrac{x}{} = 2\pi \cdot r \)

\( x = \dfrac{r}{l} \)

Bu \( x \) değerini yukarıdaki alan formülünde yerine koyalım.

\( A = \pi \cdot l^2 \cdot \dfrac{\frac{r}{l}}{} \)

\( = \pi r \cdot l \)

İspatta hata bildirin

Koninin Hacmi

Dik ve eğik konilerin hacmi, taban alanı ve yüksekliğin çarpımına eşittir. Eğik konide bahsettiğimiz gibi, hem dik hem de eğik koninin yüksekliği alt ve üst tabanlar arasındaki dik ve en kısa mesafedir.

\( \text{Hacim} = \dfrac{1}{3} \cdot \text{Taban Alanı} \cdot \text{Yükseklik} \)

\( \text{Hacim} = \dfrac{1}{3} \pi r^2 \cdot h \)

Koninin hacmi nasıl bulunur, formülü nedir? Koninin hacmi nasıl hesaplanır?

Koni ismini matematik ve geometri derslerinde sıklıkla duymuşsunuz. Özellikle KPSS, YKS gibi sınavlarda koni ile ilgili hacim sorularına rastlanmaktadır. Öğrenciler için önemli konu olan "Koninin hacmi nasıl hesaplanır?" sorusunu yanıtlayacağız.

KONİNİN HACMİ NASIL BULUNUR?

Bir düzlem içindeki dairenin her noktasını, düzlem dışındaki bir noktaya birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği geometrik şekle koni denilmektedir. Koni hacim hesaplama işlemleri için koninin formülünü bilmeniz gerekir.

KONİNİN HACİM FORMÜLÜ

a ve b Koninin taban uzunluk değerleri ve h Koninin yüksekliği olmak üzere

Dik Koni hacim hesaplaması yapılırken silindir hacim formülünden yararlanılır. Aralarındaki fark ise konide formülün 3'e bölünmesidir. Formül ise π, yarıçap karesi ve yüksekliğin çarpılması ve üçe bölünmesidir. Formülü silindir hacmi bölü 3 şeklinde aklınızda tutabilirsiniz.

KONİNİN HACMİ NASIL HESAPLANIR?

Burada r koninin dairesel tabanının yarıçapı, h koninin yüksekliği ve π ise pi sabitidir ve 3,14'e yuvarlanabilir. Formülün πr2 kısmı, koninin dairesel tabanının alanını ifade eder. Dolayısıyla koninin hacmi için formül 1/3bh'dir.

Koninin dairesel tabanının alanını hesaplaya geçelim. Tabanın yarıçapı bilinmesi gerekir. Bunun yerine dairesel tabanın çapı verilmişse bu sayıyı 2'ye bölün çünkü çap, yarıçapın 2 katıdır (d = 2r)

Alanı hesaplamak için yarıçapı A = πr*r formülünde yerine koyabiliriz. Yarıçapı 3 olduğuna göre A = π9 elde edilir. A = 28,27 inç elde edilir.

Koninin yüksekliğini bulalım. Bu, koninin tabanı ile tepe noktası arasındaki dikey mesafe olarak tanımlanır. Bunu da 5 olarak alırsak, taban alanı 28,27 ve yükseklik 5 yani bh = 28,27 * 5 = ,35'tir.

Şimdi koninin hacmini bulmak için sonucu 1/3 ile çarp veya 3'e bölelim. ,35 * 1/3 = 47,12 yani 1/3π = 47,12 olur.

Koni

Koni

Koni, matematikte, bir düzlem içindeki dairenin her noktasını, düzlem dışındaki bir noktaya birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği geometrik şekil.

Dik üçgenin bir dik kenarı etrafında döndürülmesiyle elde edilen koniye, dik koni veya dönel koni denir. Koniler, tabanlarına göre; dairesel koni, eliptik koni gibi isimler alırlar. Dairesel bir dik koninin taban merkezini tepe noktasına birleştiren doğru parçasına, bu koninin ekseni veya yüksekliği denir. Taban çevresinin herhangi bir noktasını tepeye birleştiren doğru parçasına koninin ana doğrusu veya apotemi adı verilir. Taban çevresinin her noktasını tepeye birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği yüzey, koninin yanal yüzeyi adını alır. Yanal yüzeyin alanı, taban çevresi ile apoteminin çarpımının yarısına eşittir. Taban yarıçapının uzunluğu r, apotemi uzunluğu a ise yanal yüzey alanı= π·r·a olur. Bir dairesel dik koninin hacmi de, taban alanı ile yüksekliğin çarpımının üçte biri alınarak elde edilir:

{\displaystyle V\,=\,{\frac {1}{3}}\cdot \pi \cdot r^{2}\cdot h}

Bir dönel koninin düzlemlerle arakesitine, konikler (elips, parabol, hiperbol) adı verilir. Herhangi bir koni, tabana paralel bir düzlemle kesilirse, düzlemle taban arasında kalan kısma kesik koni denir.

Ayrıca bakınız[değiştir

Koni a&#;ılımı form&#;l&#; nedir? Koninin a&#;ılımı konu anlatımı

Haberin Devamı

 Yukarıda anlatılan işlem formüle döküldüğünde karşımıza simgeler çıkmaktadır. Taban yarı çapının uzunluğu r ile, ana doğrunun uzunluğu ise a ile ifade edilmektedir. Dolayısıyla yanal yüzeyin alanı "π·r·a" formülüne eşit olmaktadır. Dairesel dik koninin hacmini hesaplamak için şu formül kullanılmaktadır: Taban alanıyla yükseklik çarpılmakta ve bu çarpımın üçte biri alınmaktadır. Hacim böylece ortaya çıkmaktadır. 

 Koninin anlamını, nasıl bir geometrik şekil olduğunu anlamak adına geometri hakkında bilgi vermek önem taşır. Ayrıca koninin açılımı geometri ilmine dayanmaktadır. 

Geometri Nedir?

 Eski dönemlerde geometrinin Hendese adı ile anıldığı bilinmektedir. Bu ilim dalı matematiğin uzamsal denilen ilişkilerini ele almakta ve incelemektedir. Yunanca bir kelime olan geometri, "yer" ve "ölçüm" kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Geçmişe bakıldığında arazi ölçümleri yapmak adına bu ilmin kullanıldığı görülmektedir. 

 Sözü edilen ilmin, kökeni Mısırlılara dayandırılmaktadır. Sözcüğün kullanıldığı dönemler ise Platon, Thales gibi İlk Çağ filozoflarına kadar uzanmaktadır. Burada anlatılan koninin geometrik bir şekil olduğu yukarıda ifade edilmektedir. Bir dönel dik koninin düzlemlerle olan ara kesitine konikler denilmektedir. Bu yüzden koniklerin taşıdığı anlama bakmak mühim olmaktadır. 

Haberin Devamı

Konikler Ne Demektir?

 Konik kesitin düzlem ile kesitinden ortaya çıkan eğrilere konikler denilmektedir. Aynı zamanda dairesel bir çift taraflı koni yahut eliptik koni ile de meydana gelebilmektedir. Söz konusu eğriler elips, hiperbol, çember ve paraboldur. 

 Koniyle ilgilenen ilk kişi M.Ö. yaşamış Menaechmus olarak bilinmektedir. Konikler ise M.Ö. tarihinde Apollonius tarafından ele alınmıştır. Sözü edilen bilgin, konikler adlı eser ortaya koymuş ve günümüze kadar gelmiştir. 

Koninin Açılımı Formülü ve Konu Anlatımı

 Geometrik cisimler 3 boyuttan meydana gelmektedirler. Bu boyutlar en, boy ve yükseklik olmaktadırlar. Bir diğer isimleri katı cisimler sayılmaktadır. Sözü edilen cisimlerin başlıca olanları şöyle sıralanmaktadır: Piramitler, silindir, koni ve prizmalardır. Prizma kategorisinde küp, üçgen prizma ve kare prizma yer almaktadır. 

Haberin Devamı

 Koninin üç boyutlu olmasıyla beraber sivri bir cisim olduğunu belirtmek gerekmektedir. Küçülen daireleri üst üste getirdiğimiz zaman koni elde edilmektedir. Bu cismin en alt bölümü daire, en üst bölümü bir noktadan oluşmaktadır. 

 Koninin açılımı yapıldığında bir taban dairesi ve daire dilimi ortaya çıkmaktadır. İlgili daire dilimini dairesel kabul ettiğimizde koni meydana gelmektedir. Koninin açılımında ana doğru ve daire diliminin yarı çapı devreye girmektedir. Bu açılım öğrenildiği taktirde koninin taban alanı ve çevresi, hacmi, açı ölçümü kolaylıkla hesaplanmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası