ikili teste cinsiyet belli olurmu / ikili testte cinsiyet anlaşılırmı,nasıl? | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Ikili Teste Cinsiyet Belli Olurmu

ikili teste cinsiyet belli olurmu

Bu sayfadaysanız demek ki senelerdir hayallerinizi süsleyen kendi bebeğinize sahip olma düşüncesi gerçek oluyor. Dünyanızın ekseni karnınıza doğru kaymaya başlıyor. Ama aklınızda bir soru işareti var? Bunlardan en heyecan verici olanı muhtemelen bebek cinsiyeti ile ilgili.

Bebek cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek birçok cevap var. Bunların bir kısmı bilimsel bir kısmı ise geleneksel bilgiler. Tabi ki bilimsel veriler ışığında bu soruların cevaplarını arayacağız ama son olarak geleneksel bilgilerin eğlencesinden de mahrum kalmayalım.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Hamile olunduğu fark edildikten sonra ilk ultrason kontrolüne giden aileler genellikle bebeğin cinsiyetini hemen öğrenebileceğinin heyecanına yakalanırlar. Bebeğin cinsiyetinin kesin olarak öğrenilebilmesi için genital bölgelerin şekillerinin oluşmaya başlamış olması gerekir. Genital bölge oluşmadan da ultrason görüntülerinde doktorunuz kız veya erkek olduğuna dair yorumlar yapabilir ama dediğimiz gibi bunlar kesin sonuç olmayabilir.

Bebeğinizin cinsiyeti rahminize düştüğü andan itibaren bellidir ama sizin bunu öğrenmeniz biraz zaman alacaktır. Bebeğin cinsiyetini belirlemek için en yaygın kullanılan yöntem ultrason olduğu için kesin sonuç bebeğin belli bir büyüklüğe ulaşması ile ortaya çıkar. Bu veriler ışığında bebeğin cinsiyeti en erken 13. haftalarda belli olsa da kesin cinsiyet öğrenimi için 20. hafta beklenmeli. 12. ve 13. haftalardan sonra vajinal ultrasonla, 15. haftalardan sonra ise karından bakılan ultrasonla bebeğin cinsiyeti tespit edilebilir.

Bebek gelişimini tamamlamış olmasına rağmen bazı etkenler cinsiyet tespiti sırasında yanlış algılara yol açabilir: Bebeğin ultrason çekilirken uygun pozisyonda olmaması, ultrason makinesinin görüntü kalitesinin düşük olması, göbek bağının genital bölgeyi gizlemesi, doktorun tecrübesi, anne karnındaki yoğun gaz; bazı ailelerin cinsiyet öğrenme aşamasından haftalar sonra sürprizle karşılaşmasına sebep olabilir.

Bebek Cinsiyeti Belirleme Yöntemleri

  • Ultrason:

    En yaygın kullanılan cinsiyet belirleme yöntemi diyebiliriz. Bir tıbbi görüntüleme tekniği olup ses dalgaları yardımıyla vücudun iç kısmında yer alan doku ve organların genel hatlarıyla görülebilmesini sağlar. Bu görüntülemede radyasyon olarak bilinen X ışınları kullanılmadığından sağlıklı bir yöntemdir.

  • İkili Tarama Testi:

    Down Sendromu testi olarak kullanılan bu teknik iskelet sistemini de kontrol ettiği için cinsiyet konusunda da fikir veri Genital bölgedeki iskelet yapısının açısı 45 dereceden yüksek ise erkek, 45 derecenin altında ise kız olarak yorumlanır.

  • Kordosentez Tekniği:

    Bebeğin cinsiyetinin kesin olarak belirlendiği bu test, kromozomları inceleyerek bebeğin özellikleri ile ilgili sonuca varıyor.

  • Koryon Villus Biyopsi Tekniği:

    Karın bölgesinden ya da rahim girişinden biyopsi yöntemi ile doku parçası alınır. Bu doku incelemeleri sonucunda bebeğin kız ya da erkek olduğu da anlaşılabilir.

  • Amniyosentez Tekniği:

    Karından, bebeğin zarar görmeyeceği noktadan özel iğneler kullanılarak sıvı alınır. Bu sıvı sayesinde bebeğin cinsiyetini öğrenebileceğiniz gibi aynı zamanda sağlık durumu hakkında da önemli bilgiler öğrenilir.

Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Oluşur?

Bebeğin cinsiyetini hem anneden gelen hem de babadan gelen kromozomlar belirler. Vücudumuzda toplam 46 kromozom vardır bunların yarısı anneden yarısı babadan gelip, yumurta ve spermin döllenmesi sırasında birleşerek oluşur.

Cinsiyeti oluşturan kromozomlar: Erkeklerde X-Y, Kadınlarda ise X-X olarak gösterilir. Erkeklerin spermlerinden bazıları X kromozomunu taşırken bazıları Y kromozomunu taşıyor. Kadınların yumurtalıkları ise sadece X kromozomu taşıyor. Eğer X kromozomu taşıyan sperm hücresi yumurtalık içinde tutunup döllenirse X-X olacağı için kız oluyor.

Eğer Y kromozomu taşıyan sperm hücresi yumurtalıkta tutunup döllenirse X-Y olacağı için erkek oluyor. Yani bebeğin erkek ya da kız olmasının şansı buradan da anlaşıldığı gibi yarı yarıya ve cinsiyeti kesinlikle erkekten yani spermden gelen kromozom belirliyor.

bebegin-cinsiyeti-nasil-olusur

Bebeğin Cinsiyetini Belli Ettiği Düşünülen Geleneksel Yöntemler

Her ne kadar bilimsel doğruluğu olmasa da gerçek olmadıklarını bilsek de renkli ve eğlenceli gelenekler olduğu için bazen bunları test ederiz. Her ne olursa olsun daha önce de belirttiğimiz gibi bebeğin erkek ya da kız olması yüzde elli olup tamamen tesadüftür. Halk arasında yaygın bilinen yöntemlerden bazıları;

  • Anne karnında koyu hatlar ve tüylenme varsa erkek bebek, kalça bölgesinden kilo alıyorsa kız bebek doğacağı inanılır.
  • Anne karnı sivri ise erkek bebek, daha dairesel ise kız bebek doğacağı yönünde tahminde bulunulur.
  • Eğer annenin yüzünde sivilceler ve gözlerde şişlik oluşursa kız çocuğu olduğu düşünülür. Çünkü kız bebekler annelerinden güzelliklerini çalıyordur.
  • Aşerdiği yiyecekler tuzlu ise erkek çocuk, tatlı ise kız çocuk olacağı söylenir.
  • Çok sık mide bulantısı hissetmek ve özellikle sabah bulantılarının yoğunluğunun kız çocuğuna işaret ettiği söylenir.
  • Bebeğin kalp atışı dakikada 140’ın üstüne çıkıyorsa bebeğin kız olduğu düşünülür.
  • Garip adetlerden bir tanesi de cinsiyet öğrenmek için kara lahana kullanmak. Karalahana kaynatılıp suyu ayrılıyor. Ayrılan suya idrar damlatılıyor. Eğer su mor olursa erkek, pembe olursa kız bebek olacağı tahmin ediliyor.
  • Bu test için iki kişi gerekiyor. Bir yüzüğü ipe bağlayın ve gebe olan kişi sırt üstü uzansın. İkinci kişi yüzüğü ipten tutarak göbeğe doğru sarkıtsın. Eğer yüzük ileri ve geri hareket ederse erkek, yuvarlak şekilde dönerse kız olacağı söylenir.
  • Sarımsak yedikten sonra koku çok ağır hissedilirse erkek, eğer koku hissedilmezse kız çocuğu olacağı söylenir.
  • Eğer anne adayı gebelik süresince huysuz ise kız çocuğu, iyi bir ruh hali varsa erkek çocuğu olacağı söylenir. (Bu büyük ihtimalle erkeklerin uydurduğu yöntemlerden biri.)
  • Gebe annenin ayakları genel olarak soğuk ise erkek, sıcak ise kız çocuğu olacağı düşünülür.
  • Hamilelik sürecinde göğüsleriniz simetrik görüntüsünü kaybetmiş olabilir. Eğer sağ göğüs sol göğüsten daha büyükse kız bebek, sol göğüs sağ göğüsten daha büyükse erkek bebek bekliyorsunuz.

Tabi ki bunların hepsi bilimsel dayanağı olmayan batıl inançlardan bazıları. Bunları bebeğiniz hakkında oynadığınız, onu düşünmenizi ve hayal kurmanızı sağlayan keyifli oyunlar gibi düşünebilirsiniz. Bu rivayetler ile eğlenmeye bakın gerçek bir bilgi olarak kabul edip eylemlerinizi buna göre şekillendirmeyin.

Evde Cinsiyet Testi Nedir?

Ultrason testleri hamileliğin 13 ve 15 haftaları sonuç vermesine rağmen cinsiyet testleri hamileliğin 10. haftası itibari ile kullanılabiliyor. Meraklı anne ve babalar çocuklarının cinsiyetini daha erken öğrenmek için bu testleri kullanıyor.

Ancak cinsiyet belirleme testi kullanımı, birçok ülkede yasaklanmıştır. Erken zamanda cinsiyet öğrenildiği için istenmeyen durumda kürtaja sebebiyet vermesi ve kürtaj oranlarının artması da bu yasağın sebeplerinden biridir. Türkiye’de bu test yasak değildir. Evde cinsiyet belirleme testini bütün eczanelerde bulabilirsiniz.

Evde cinsiyet belirleme testinin güvenilirliği uzmanlarca %80 olarak kabul edilmiştir. Bu oran hamileliğin erken dönemlerine göre gayet yüksek bir oran. Bunun yanında diğer testlere göre kullanım kolaylığı olması da avantaj. Bizim tavsiyemiz u teste ancak ultrason sonuçlarının yanında kesin gözle bakmanız.

Gebe anne uyandıktan sonra yaptığı ilk idrarı cinsiyet belirleme testiniz haznesine koyar. Yaklaşık olarak 10 dakika bekledikten sonra bebek cinsiyeti öğrenilebilir. Bu 10 dakika sonunda haznede meydana gelen renk yeşil olması halinde erkek bebek, turuncu ya da kırmızı olması halinde ise kız bebek olduğu anlaşılır.

Bebeğinizin Cinsiyetini Belirleyebilir misiniz? Merak ediyorsanız, bağlantıya tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.

Bebeğinizin Cinsiyetini Belirleyebilir misiniz?: https://www.bebek.com/bebeginizin-cinsiyetini-belirleyebilir-misiniz/

İkili Test Nedir? Nasıl Yapılır?

ikili tarama testi

Hamilelikle ilgili yapılan araştırmalar yaklaşık her 20 gebelikten birinde anatomik anormalliklerden zeka geriliğine kadar farklı doğum kusurları olabileceğini ortaya koyuyor. Hamilelik hem annenin hem de bebeğin sağlığının oldukça önemli bir süreç. Bu nedenle gebelik boyunca yapılacak test ve tahliller bebeğin büyüme ve gelişimini yakından takip edilerek genetik ve doğuştan gelen sağlık problemlerine erken tanı konabilmesi için gerekli uygulamalardır. İşte bu amaçla uygulanan testlerden biri de hamileliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılabilen ikili tarama testidir. Peki, gebelikte ikili tarama testi nedir, nasıl yapılır?

İkili Tarama Testi Nedir?

İkili tarama testi, gebeliğin ilk 3 ayında (birinci trimester) anne karnında bebekte Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 18 (Edward Sendromu) ve Trizomi 13 (Patau Sendromu) gibi kromozomal anomalileri tespit etmek uygulanan bir testtir.  İkili test sayesinde bebeğin sağlığını ciddi oranda etkileyecek anomalilerin erken dönemde tespit edilir, bebeğin bu anomalilere sahip olma riskinin yüksek veya düşük olduğu anlaşılır. İkili test, kesin tanı niteliğinde değildir söylemez yalnızca riskin olup olmadığını gösterir. Özellikle anne veya baba adayı taşıyıcıysa ya da bebeğin rahatsızlık geçirme olasılığı yüksekse amniyosentez alımı gibi daha ileri tanı testleri yapılır. Hamilelikte yapılan testler ile ilgili daha detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.

İkili Tarama Testi Nerede Yapılır? Hangi Bölümde Yapılır?

İkili tarama testi yaptırmak için devlet hastaneleri veya özel hastanelerde bulunan perinatoloji bölümünden randevu almak gerekir. Yaşadığın bölgedeki hastanelerde perinatoloji bölümü yoksa uzman bir jinekologla görüşerek onun yönlendirmesine göre test yaptırabilirsin.

Özel hastanede ikili tarama testi yaptıracaksan özel hastanenin her şubesinde yer almadığını hatırlatmak isteriz. İlgili hastaneyi arayarak perinatoloji birimi olup olmadığını öğrenebilirsin.

İkili Tarama Testi Fiyatı

İkili tarama testi fiyatı, test yaptırılacak sağlık kurumunun kalitesine, fiyat politikasına ve işlemi yapacak olan uzmanın deneyimine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özel hastanede yapılan ikili tarama testi fiyatlarının 2023 yılı ile bir önceki yıla göre az da olsa artış gösterdiğini söyleyebiliriz. İkili tarama testi fiyatlarında ise kişinin SGK’lı olup olmaması, tamamlayıcı sağlık sigortası veya özel sağlık sigortasına sahip olup olmadığı etkili olur.

Eğer SGK’lı kişi SGK anlaşmalı hastaneye ikili testi yaptırmak için giderse test ücretinin bir kısmı SGK tarafından karşılanır fakat fark ücretini senin ödemen gerekir. Hastaneye göre bu fark ücreti yüksek meblağlara varabilir. Ödeme noktasında problem yaşamamak için özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsin. Sigortanın ikili tarama testini karşılaması için bu testin doğum teminatı ile poliçe kapsamına alınmış olması gerekir. Özel hastane ücretleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıkla!

2023 İkili tarama testi fiyatları ile ilgili en doğru bilgiyi ilgili sağlık kurumu ile iletişime geçerek öğrenebilirsin.

İkili Tarama Testi Devlette Yaptırılabiliyor mu?

Gebelik rutin kontrollerinden biri olan ikili tarama testi, bir jinekoloğun yönlendirmesi ile yeterli teçhizatında olan devlet hastanelerinde yapılabilir. Ancak her hastanede perinatoloji bölümü olmadığı için genel şehir hastanesi gibi büyük hastanelerde ikili tarama testi yapılabilmektedir. Devlet hastanesinde yapılan ikili tarama testinde test için ödenmesi gereken ücret SGK kapsamında değerlendirilir.
Hastanede ikili tarama testi yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi almalısın. Kadın Hastalık ve Doğum uzmanı seni bu konuda yönlendirecektir.

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?

İkili testte kandaki PAPP-A ve serbest beta hcG değerleri, ultrason görüntülemesi (ense kalınlığı ölçümü) ve annenin klinik bilgileri göz önünde bulundurularak risk değerlendirmesi yapılır. Eğer hamilelik süresince bir ilaç kullanılıyorsa bu durum doktora bildirilmelidir. Detaylı ultrason konusunda daha fazla bilgi almak için yazımıza göz atabilirsin.

Serbest Beta HcG ve PAPP-A değerleri ölçülür.

İkili tarama testinde anne adayından kan örneği alınır ve serbest beta hCG ve PAPP-A biyokimyasal düzeylerine bakılır. Serbest beta hCG seviyesinin yüksek, protein seviyesinin düşük olması bebeğin risk taşıdığını gösterir. İkili test ile nukal saydamlık değeri (NT) yani ense kalınlığı birleştirildiğinde doğruluk oranı %80’e kadar yükselir ve 3,5 mm’den düşük NT değeri normal kabul edilir. İkili tarama testinin sonucunu netleştirmek için koryon villüs örneklemesi ve amniyosentez yapılır.

  • Serbest Beta hCG: Beta hCG hamilelik sırasında gelişen plasentadaki hücreler tarafından üretilen bir hormondur. Beta hCG seviyeleri gebeliğin ilk 3 ayında katlanarak artar. Normalden yüksek seviyeye ulaşan hCG değerleri Down sendromu vb. hastalıklarla ilişkilendirilir. Özellikle İkiz gebeliklerde, moral gebeliklerde doğurganlık ilaçları kullanan kadınlarda beta hCG seviyeleri yüksek çıkar
  • PAPP-A: PAPP-A, plasenta tarafından salgılanır ve hamilelik süresince seviyesi artar. Çeşitli dokular, PAPP-A değerini çok daha düşük seviyelerde kaldığında bu durum ikili tarama testinin pozitif çıkmasına neden olur. Ancak genetik durumun teşhisinin doğrulanması için daha fazla teste ihtiyaç vardır.

Detaylı ultrason çekilir.

Kan numunesi alındıktan sonra ultrason taramasına geçilir. İkili tarama testi yapılırken ultrason ile yapılan incelemelerde;

  • Bebeğin baş-popo mesafesi (CRL) ölçülerek büyüme takibi yapılır.
  • Aynı gün NT olarak da adlandırılan ense kalınlığı yani ense derisi içinde bulunan sıvının ölçümü yapılır. Sıvı birikmesinin 3.5 mm üzerinde olması hem yapısal hem de kromozomal bozukluk riskini artırır.
  • Ultrasonda burun kemiği ölçülerek değerlendirilmesi yapılır. Kromozomal bozukluk olan bebeklerde burun kemi ya az gelişmiştir ya da hiç gelişmez.
  • Doppler kullanımı ile bebeğin hareketleri ve kalp aktivitesine bakılır.
  • Kafa ve gövde bütünlüğü incelenir.
  • Kafa kemiklerinin oluşumu ve kafa içi yapılara bakılır.
  • İki kol ve bacaklar gözlenir.
  • Plasentanın konumu, bebeğin içinde bulunduğu su miktarı incelenir.
  • Mide ve idrar torbasına bakılır.
  • Ön-arka vücut hatları gözlenir.

Annenin klinik bilgileri incelenir.

İkili tarama testi yapılırken annenin yaşı, son adet tarihi, kilosu ve sigorta kullanımı gibi bilgileri de göz önünde bulundurulur.

Ancak hatırlatmakta fayda var; ikili test, yalnızca bir tarama testidir ve kromozomal bozukluklar sadece risk tayini yapar, kesin tanı niteliği taşımaz. Bu nedenle 16-20. Haftalar arasında mutlaka üçlü tarama testi yaptırılmalı veya AFP değeri ölçülmelidir. 35 yaş ve üzeri gebelerde ise ikili ve üçlü testler yerine amniyosentez uygulaması daha güvenli olacaktır.

İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

İkili tarama testinde beta hCG değerinin yüksek, PAPP-A düzeyinin ise düşük çıkması, bebeğin kromozomal hastalıklar açısından yüksek risk grubunda yer aldığını gösterir. Ense kalınlığının normalden (3,5 mm’den) fazla olması, baş-popo mesafesinin normal değerlerin dışında olması da bebeğin yüksek risk grubunda olduğuna işaret edebilir.

İkili test, genetik rahatsızlıkların tespit edilmesine ilişkin %85 oranında doğru sonuç verir, %5 oranında da test sonucunun yalancı pozitif çıkma ihtimali vardır. Testin yalancı pozitif çıkma ihtimali tespit edildiğinde mutlaka ileri tetkikleri yapılarak sonucun netleştirilmesi gerekir ayrıca bebeğin düşük riskli olması da bahsedilen bebekte kesin olarak hastalık riskinin bulunmadığı anlamına gelmeyecektir bu sebeple gebelik süresince gerekli rutin kontrollerin aksatılmaması gerekir.

İkili Tarama Testi Yüksek Çıkarsa

İkili tarama testi sonucu 1:10 ile 1:250 oranından yüksek çıkarsa bu durum bebeğin Down sendromu gibi kromozomal hastalıklar konusunda yüksek riskli yani pozitif olduğu anlamına gelir ancak sonuç negatif çıksa da çocuğun genetik bir hastalığa sahip olma imkânı vardır. Kesin tanının konabilmesi için CVS, amniyosentez gibi uygulamalar yapılır.

Amniyosentez

16-18. haftalar arasında yani ikinci trimesterde yapılan amniyosentez, Down sendromu gibi kalıtsal hastalıklara ve spina bifida gibi nöral tüp kusurlarına erken dönemde tanı konulmasını sağlar. Anne karnından ince bir iğne ile yapılan amniyotik sıvı alımı işlemi sayesinde bebeğin kromozomları incelenir ve çeşitli hastalıklara yönelik olarak tanı konur. Amniyosentez az oranda düşük riski taşır.

Kordosentez

Kordosentez, yüksek riskli gebelik sürecinde olan anne adaylarında bebek kordonundan kan alınması DNA yapısının incelenmesi şeklinde yapılan bir uygulamadır. Amniyosentez ile teşhisi konan bütün hastalıklar için gebeliğin 12. haftasından itibaren kordosentez yapılabilir. Kordosentez işleminin tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda yapılması gerekir.

Koryon Villus Örneklemesi (CVS)

CVS, gebeliğin ilk üç ayında Down sendromu vb. kromozomal durumların teşhis etmek amacıyla plasentadan doku numunesi alınarak yapılan testtir. CVS uygulaması, amniyosentez gibi az oranda düşük yapma riski taşır.

İkili Tarama Testi Sınırdaysa

İkili tarama testi sonucu 1:300 ile 1:000 arasında ise test sonucu sınırda kabul edilir. Bu durumda hemen bir perinatologdan randevu alınarak görüşülmesi gerekir. Burada yapılan detaylı ultrason görüntülemesi ile kalp ve karaciğerdeki kan akımı, kan akımı kaçakları ve burun kemiği gibi değişkenlere bakılır. Perinatolog değerlendirmesi sonrası “düşük risk” ya da “yüksek risk” yorumu yapılabilir.

İkili Tarama Testi Sonucu Düşük Riskliyse

İkili tarama testi, 1:1000 ve daha yüksek çıkarsa bu durum test sonucunun negatif olduğu anlamına gelir yani kromozomal hastalık riski düşüktür. Nukal saydamlık değeri (ense kalınlığı) de bu oranla birleştiğinde testin doğruluk oranı %80’lere çıkar. 3,5 mm’den düşük NT değeri de normal kabul edilir. Kromozomal bozukluğa sahip bebeğin anne karnında serbest beta hCG değeri normalin iki katı yüksekken PAPP-A değeri ise normalin %40’ı kadardır.

Testin negatif çıkması genetik hastalık riskini azaltsa da bebeğin kesin olarak sağlıklı olduğunu göstermediği için mutlaka rutin gebelik kontrollerine devam etmelidir. Yine de anne-baba adayları daha kesin sonuç almak için detaylı ultrason taraması ve fetal DNA testi yaptırabilirler.

İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılır? Kime Yapılır?

“İkili tarama testi kaçıncı hafta yapılır?” sorusu, ikili test yaptırmış anne adayları tarafından merak edilen bir sorgudur. Ense kalınlığı testi olarak da bilinen ikili tarama testi, gebeliğin 11-14. haftaları arasında yani ilk trimesterde kan örneği ve ultrasonografik inceleme ile yapılan bir testtir. Ense kalınlığı (NT) ölçülürken boynun arkasındaki yarım saydam alana bakılır ve bu bölgenin kalınlığı incelenir. Bu alan, 14. haftadan sonra azalmaya başladığı için 14. hafta tamamlanmadan ikili tarama testinin yapılması gerekir. İkili tarama testinin en ideal zamanının ise gebeliğin 12. haftası olduğunu söyleyebiliriz.

İkili tarama testini ilk üç aylık dönemdeki bütün hamile kadınların yaptırması tavsiye edilir fakat bazı kriterler tarama testinin önemini daha da artırır.

  • 35 yaş ve üstü kadınlar
  • Ailede doğum kusurları öyküsü
  • İnsüline bağlı diyabet öyküsü
  • Önceki gebeliklerde genetik kusurların bulunması

İkili Tarama Testi Aç Karna Mı Yapılır?

İkili tarama testinin aç veya tok karna yapılıyor olması test sonucunu etkilemez. Bu nedenle ikili tarama testi öncesinde herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.

İkili Tarama Testi Ne Zaman Çıkar?

“İkili tarama testi kaç günde çıkar?” sorusuna “İkili test sonucunu genellikle 1-2 gün içerisinde öğrenebilirsin.” şeklinde yanıt verebiliriz. Testin uygulandığı sağlık merkezi ve kan sonuçlarının incelendiği laboratuvarın yoğunluk durumuna göre bu süre uzayabilir.

İkili Tarama Testi Cinsiyet Belli Olur mu?

İkili tarama testi, bebekte Down sendromu, Trizomi 13 veya Trizomi 18 riski olup olmadığı saptamak amacıyla yapılan bir kan testi olduğu için ikili tarama testi ile bebeğin cinsiyeti öğrenilemez. Aynı haftalarda detaylı ultrason yaptırarak bebeğinin cinsiyetini öğrenebilirsin.

Sağlık Sigortası Yaptır, Tüm Hamilelik Test ve Tahlilleri Sigorta Kapsamında Karşılansın!

Sağlık sigortası yaptırdığında ikili tarama testi dahil NST, amniyosentez, TORCH gibi gebelik süresince özel hastanelerde yaptırdığın tahlil ve testlerin bazıları sigorta kapsamına alınır. Sigortam.net ayrıcalıklarından yararlanarak özel hastanelerde sıra beklemeden ve ekstra masraflarla karşılaşmadan muayene olabilirsin. Doğum sigortası yaptırmak için Sigortam.net web sitesi üzerinden veya bilgi formumuzu kullanarak teklif alabilir, özel sağlık sigortası ve tamamlayıcı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsin.

İçeriğimiz tanı ve tedavi amacı taşımaz. Tanı ve tedavi ile ilgili bütün işleriniz için doktorunuza danışınız.

İkili Test Sonucu Örneği Kaç Olmalı? İkili Test Cinsiyet Belli Olurmu?

Gebelik süresi boyunca, bebeğin sağlık durumunu öğrenmek için hamile kadınlara çeşitli testler yapılır. İkili tarama testi de bu testlerden biridir. İkili test doğmamış çocuğun anormalliklerinin saptanmasına yardımcı olur. 11-14 hafta testi ve ense kalınlığı testi olarak da bilinen ikili test, PAPP-A ve serbest B -hCG adı verilen iki hormonun kanda ölçülmesi, kandaki miktarının tespit edilmesi, bunlara ek olarak da fetus ense kalınlığının ölçülmesi ile yapılan bir tarama testidir. İkili test sayesinde anne karnındaki bebeğin Down sendromu olup olmadığı belirlenebilir.İkili tarama testi %85-90 doğru sonuç verir, yanılma payı % 10-15’tir. İkili test sonucuna göre cinsiyet tahmini yapılamaz. Bu test ile cinsiyet tespit edilemez.

İkili Test Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

İkili test en erken yapılan prenatal tarama testidir. İkili test gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılır. İkili tarama testi için ilk olarak ultrason cihazı ile anne karnındaki bebeğin ensesindeki sıvı bulunan kısmın kalınlığı ölçülür. Daha sonra anne adayından alınan kan örneğindeki gebelik hormonu olan β-hCG’nin serbest kısmının ve PAPP-A adındaki diğer protein değerlerinin ölçümü yapılır. Burun kemiğinin oluşup oluşmadığı gözlemlenir. Bu değerlerle birlikte annenin yaşı ve kilosu, bebeğin baş-popo mesafesi de eklenerek bilgisayar ortamına aktarılarak down sendromu risk belirlemesi yapılır.

İkili testin duyarlılığı, hamilelikte yapılan bir diğer test olan 3'lü teste göre daha yüksektir, ayrıca 3'lü testten daha erken yapılması sebebiyle de, üçlü teste göre daha avantajlıdır. İkiz, üçüz, dördüz vb. çoğul gebeliklerde ikili test taraması yapılmamaktadır.

İkili Test Neden Yapılır?

Anne karnındaki bebekte Down sendromu riski ve diğer kromozomal anormalliklerin olup olmadığını tespit etmek

Fetusta bulunabilecek yapısal anormallikleri belirlemek

İkiz, üçüz gebelik gibi çoğul gebeliklerin varlığını teşhis etmek

Belirti vermeyen gebelik kayıplarının teşhisini koyabilmek

İkili Test Kesin Sonuç Verir mi?

İkili test tanı değil tarama testidir. Bu nedenle ikili test için kesin sonuç verir diyemeyiz, ancak olasılık ortaya koyar. İkili test sonucunda down sendromu riski yüksek çıkarsa anne adayına amniyosentez uygulanır. Özellikle 37 yaşından büyük anne adaylarına, çoğu zaman ikili testi yaptırdıktan sonra direkt olarak amniyosentez yaptırması önerilir.

İkili Tarama Testinde Cinsiyet Belli Olur mu?

Sual:2'li tarama testinde Cinsiyet Öğrenilebilir mi?

CEVAP

Kadın Doğum Uzmanı Ayla Üçkuyu'nun cevabı:(2 li test ile cinsiyet öğrenilemez. Fetal dna testi ile anlaşılabilir.)

İkili Test Fiyatı Ne Kadar?

İkili testi devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Özel hastanelerde 2’li test 100 TL’dir.

İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı? İkili Test Örnek Sonuç

PAPP-A hormonunun düşük olması, hCG hormonunun ise yüksek olması Down Sendromu – Trizomi 21 gibi bebekteki anormallik durumları için riski yükseltir. Ultrasonda “Ense kalınlığı” değerinin 3 mm üzerinde ölçülmesi, başta Down sendromu – Trizomi 21 olmak üzere kromozom anomalileri için riski ciddi oranda yükseltir. Sağlıklı bir bebeğin ense kalınlığı 2.5 mm veya daha azdır, ense kalınlığı söz konusu olması için ensenin 2.5 mm ve üzeri bir değerde olması gerekir.

Aşağıdaki test sonucuna bakıp ikili test sonucunuzun yeşil, sarı veya kırmızı alanlardan hangisine girdiğini görerek bir fikir edinebilirsiniz. Ancak her halükarda Kadın Doğum uzmanı ile görüşerek testinizin detayları hakkında bilgi almanız önerilir. Düşük riskli çıkan sonuçlarda ultrason ile gebeliğin takip edilmesi yeterli olacaktır. Orta veya yüksek riskli çıkan sonuçlarda ise ileri analizlere geçilmesi önerilir. İkili testin riskli çıkması durumunda Amniyosentez (göbekten iğne batırılarak su alınması) veya serbest fetal DNA testleri ile bu durum netleştirilebilir, endişe giderilebilir.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Normal sınırlarda bir İKİLİ TEST sonucu; Risk değerini gösteren çizgi YEŞİL alanda bulunuyor.

Orta riskli bir İKİLİ TEST sonucu; Risk değerini gösteren çizgi SARI alanda bulunuyor.
 

Yüksek riskli bir İKİLİ TEST sonucu; Risk değerini gösteren çizgi KIRMIZI alanda bulunuyor.
 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası