operatör doktor ile uzman doktor farkı / Uzman Doktor vs Operatör Doktor Arasındaki Farklar Nelerdir? - Mor Karanfil

Operatör Doktor Ile Uzman Doktor Farkı

operatör doktor ile uzman doktor farkı

Doktor rütbeleri hangileridir? Doktorların ünvanlarında sıralama nasıldır? Hangi doktor daha üst ünvandadır? Doçent doktor, uzman doktor, operatör doktor ne demek? funduszeue.info ile Op Dr arasında fark var mı? 

Hemen hemen bütün insanlar hayatının bir kesitinde muhakkak hastaneye gider. Hastane ziyaretlerimizde bizleri muayene eden hekimlerin çeşitli ünvanları vardır. Bu ünvanlar kimi zaman kaşelerinde yazar, kimi zamanda muayene odasında. Ancak maalesef hiçbirimiz bu ünvanların tam olarak ne anlama geldiğini ve hangi ünvanın daha büyük olduğunu tam olarak bilmiyoruz. 

Doktorların ünvanlarını bu işin gerçekten uzmanı olan İnsan Kaynaklarından sorumlu bir yönetici ile konuştuk. 

DEVLET HASTANELERİNDE DOKTOR ÜNVAN SIRALAMASI NASILDIR?

Doktor ünvanları konusunda ilk bilmeniz gereken husus Üniversite Hastanelerindeki ünvanlar ile Devlet Hastanelerindeki ünvanlar birbirinden farklıdır. Bu yazımızda her iki kuruma ait ünvanlardan ayrı ayrı bahsedeceğiz. 

Devlet Hastaneleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Doktor Ünvanları En Aşağıdan Yukarıya Şu Şekildedir: 

  • 1- Pratisyen Hekim
  • 2- Asistan Hekim
  • 3 - Uzman Hekim (Operatör Doktor)
  • 4- Başasistan
  • 5- Eğitim Görevlisi
  • 6 - Eğitim Sorumlusu

ayrıca 

  • 1- Diş Hekimi
  • 2- Uzman Diş Hekimi

Temel olarak Kamuya ait Hastanelerde ünvan olarak yukarıda saydığım kadro ünvanları vardır. 

DEVLET HASTANELERİNDE HANGİ DOKTOR ÜNVANLARI VARDIR?

Devlet Hastanelerinde Eğitim ve Araştırma'ya dönük faaliyetler yoktur. Sadece 2. basamak sağlık hizmetleri yürütülür. Örneğin Beykoz Devlet Hastanesi, Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi bu grupta yer alan hastanelerdir. 

Devlet Hastanelerinde asistan eğitimi verilmez. Yani herhangi bir uzmanlık dalında Uzman Hekim yetiştirilmez. Devlet Hastanelerinde aşağıda yer alan hekimler görev alır. 

  • Pratisyen Hekim
  • Uzman Hekim
  • Diş Hekimi
  • Uzman Diş Hekimi

Devlet hastanelerinde Asistan, Başasistan ve Eğitim Görevlisi ünvanlarında hekim yoktur. 

Pratisyen Hekim Nedir?

Pratisyen hekim Üniversitelerin Tıp Fakültesini bitirdikten sonra herhangi bir dalda uzmanlık eğitimi almadan Tabip olarak atanarak görev yapan hekimlere denir.

Örneğin İç Hastalıkları Uzmanı (Dahiliye yani) olan bir hekim 6 yıllık Tıp Fakültesi eğitiminden sonra İç Hastalıkları branşında 4 yıllık bir uzmanlık eğitimi daha almıştır.  Pratisyen hekimler ise bu uzmanlık eğitimini almadan normal tabip olarak görevine devam etmeyi tercih eden hekimlerimizdir. 

Uzman Hekim ve Operatör Doktor Ne Demektir?

Uzman Hekim bir hekimin sahip olduğu ünvanın adıdır. Örneğin Genel Cerrahi dalında eğitim alan bir hekim Genel Cerrahi Uzmanıdır. Yada Ortopedi dalında eğitim alan bir kişi Ortopedi Uzmanıdır. 

  • Operatör Doktor ise ameliyat yapan hekimlere verilen bir ünvandır.
  • Operatör doktor Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bir kadro ünvanı değildir.
  • Hekimlerin kendi aralarında ameliyat yapan doktor olduğunu ifade etmek için kullandıkları ikinci bir ünvandır yani. 

Diş Hekimi ve Uzman Diş Hekimi Nedir?

Diş Hekimi Üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültesini bitirdikten sonra diş hekimi ünvanı elde eden hekimlerimize verilen bir ünvandır. Bu şekilde görev yapan diş hekimlerini Pratisyen Hekimler gibi düşünebilirsiniz. 

  • Uzman Diş hekimi ise Diş Hastalıkları ile ilgili bir alanda Uzmanlık Eğitimi alan Diş Hekimlere verilen bir ünvandır.
  • Uzman Diş Hekimleri Diş hekimlerinin üstünde yer alır.
  • Uzman Diş Hekimleri normal Diş Hekimliği Fakültesinden sonra 3 yada 4 yıllık sürelerde Doktora Eğitimi alırlar. 

EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ VE ŞEHİR HASTANELERİNDE HANGİ ÜNVANLAR VARDIR?

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi gibi hastaneler aynı zamanda asistan hekim yetiştiren sağlık kuruluşlarıdır. 

Eğitim ve Araştırma Hastaneleri Türkiye'nin dört bir yanında olan hastanelerdir. Bu tip Hastaneler Devlet Hastanelerinden farklıdır. Bu tip Hastanelerde araştırma ve eğitim faaliyetleri yürütülür ve ek olarak Uzman Hekim yetiştirilir. 

Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Şehir Hastanelerinde Hangi Hekim Ünvanları Görev Yapar?

  • Pratisyen Hekim
  • Asistan Hekim
  • Uzman Hekim
  • Başasistan
  • Eğitim Görevlisi
  • Eğitim Sorumlusu
  • Diş Hekimi
  • Uzman Diş Hekimi

Ayrıca Üniversite kadrosunda olup da bu hastanelerde görev alan Hocalar da vardır. Üniversite kadrosunda olup da bu hastanelerde görevlendirilen hekimler genellikle Eğitim Görevlisi olarak görev alırlar. Görev aldıkları kurumlarda Hoca olarak anılırlar. Bu hekimlerin kadro ünvanları Doçent kadrosudur yada Profesör kadrosudur. Ancak bu akademik ünvanlar hekimlerin Doç.Dr. yada funduszeue.info olarak yazılan ünvanlarından farklıdır. 

PRATİSYEN HEKİM, TABİP VE UZMAN HEKİM ARASINDAKİ FARK NEDİR?

  • Pratisyen hekim ile Tabip aynı şeydir. Yani bir kişi Tabip olarak görev yapıyorsa bu kişi Pratisyen Hekim demektir zaten. 
  • Uzman Hekim ise herhangi bir alanda Uzmanlık Eğitimi almış hekim demektir. Cildiye Uzmanı, Genel Cerrahi Uzmanı gibi. 

ASİSTAN HEKİM VE BAŞASİSTAN NE DEMEKTİR?

  • Başasistan Hekim Uzman Hekimden yukarıda yer alan bir ünvandır. Bir hekimin Başasistan olması için Uzman Hekim olması şarttır. Başasistan olan kişi eğitim alan hekim değil, Asistanlara verilen eğitimlerden sorumlu olan kişi demektir.
  • Asistan ise herhangi bir Uzmanlık dalında eğitim alan hekim demektir. Asistan olmak için TUS sınavına girilmesi gereklidir. 

DOÇENT DOKTOR VE PROFESÖR DOKTOR ÜNVANLARI NEDİR?

Üniversitelerde hocalara verilen ünvanlar Doçent yada Profesör kadrosu şeklindedir. 

  • Örneğin Genel Cerrahi Profesörü yada Genel Cerrahi Doçenti şeklinde. 
  • Bu kadro ünvanları sadece Üniversitelerde geçerlidir. 
  • Ancak bu kadro ünvanının dışında hekimlerin sahip oldukları akademik ünvanlar vardır. Bu ünvanlar Doç.Dr. Yard. Doç.Dr. yada funduszeue.info şeklinde. 

Devlette olsun, Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde olsun yada Üniversite Hastanelerinde olsun hatta özel hastanelerde dahi akademik ünvanlı hekimler olabilir. Bu hekimlerin isimlerinin önünde Doç.Dr. yada funduszeue.info şeklinde akademik ünvanları vardır. 

Doktor R&#;tbeleri Nelerdir? Doktor Kademeleri Sıralaması

Haberin Devamı

Doktor Rütbeleri Nelerdir? 

Doktor rütbelerinde en düşük kademe pratisyen hekim, en yüksek rütbe ise ordinaryüstür. 

Doktor Kademeleri Sıralaması 

 1- Pratisyen Doktor

 2- Uzman Doktor

 3- Operatör Doktor

 4- Yardımcı doçent

 5- Doçent

 6- Profesör

 7- Ordinaryüs 

Doktor Rütbeleri ve Görevleri

1- Pratisyen Doktor: 

Pratisyen doktorun görevleri arasında hastaları muayene etmek, reçete ve rapor yazmak yer alıyor. Çalışma alanları ise sağlık ocakları, özel hastaneler ve kurum hekimlikleridir. 

2- Uzman Doktor

Uzman doktor hasta hikayesini dinler, muayene sonucunda gerekli gördüğü durumlarda test ister. Testin sonucunda hasta için en uygun tedaviyi uygulamaya başlar. 

3- Operatör Doktor

Ameliyatlara girer. 

4- Yardımcı doçent: 

Haberin Devamı

Yardımcı doçentler akademik çalışmalar yürütür ve tıp alanında araştırmalar yapar. 

5- Doçent:

Türkiye ve dünya genelinde yayımlanan bilimsel makaleleri takip eder ve üniversitenin idari işleriyle ilgilenir. 

6- Profesör:

Uzmanlık alanına göre saha çalışmaları düzenler ve öğrenciler ile birlikte kolektif çalışmalar yürütür. 

Ordinaryüs Olma Şartları Nelerdir? 

Ordinaryüslük için minimum 5 yıl profesörlük yapmak ve bilimsel alanda yeni çalışmalara imza atmak gerekiyor. Örneğin: Yeni bir aşı ya da tedavi yöntemi bulmak. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası