sol tarafa yatmak kalbe zararlımı / En sağlıklısı sağa yatmak! - Sağlık Haberleri

Sol Tarafa Yatmak Kalbe Zararlımı

sol tarafa yatmak kalbe zararlımı

Böyle uyuyanlar dikkat! Sağa mı yoksa sola mı yatmak daha sağlıklı?

Yatarken seçtiğiniz tarafın bazı avantajları ve dezavantajları olabileceğini biliyor muydunuz? İşte sağ ya da sol tarafa doğru yatmanın faydaları ve zararları

Yayınlanma:

Böyle uyuyanlar dikkat! Sağa mı yoksa sola mı yatmak daha sağlıklı?

Bugüne kadar ne tarafta uyuduğunuza dikkat etmemiş olabilirsiniz. Ancak yataktaki uyku pozisyonuz aslında sağlığınızı etkiliyor.

1

İşte sağ, sol, yüzüstü, sırtüstü gibi yatış pozisyonlarınıza göre bakın sağlığınıza nasıl bir katkıda bulunuyorsunuz?

YÜZ ÜSTÜ YATMAK

Yüzüstü yatmak en tehlikeli uyku pozisyonudur. Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.

2

SIRT ÜSTÜ YATMAK

Bu yatış pozisyonu vücut ağırlığımızı dengelememize yardımcı olur, iç organlarımızı aynı hizada tutar aynı zamanda boyun ve sırt ağrılarını önler. Sırt üstü yatarken sırtınızın daha rahat etmesini isterseniz, bacaklarınızın altına yastık koyun. Bu şekilde sırtınız çok daha rahat edecek. Ancak uyku apnesi ve horlama gibi sorun yaşayan kişiler genellikle bu pozisyonu tercih etmiyor. Ayrıca boyun ağrısı çeken kişilerin rahat uyumalarını sağlayacak bir yastık kullanması gerekebiliyor.

3

SOL TARAFA YATMAK

Lenf sisteminizi destekler: Ayurveda öğretisine göre sol tarafa yatmak, vücudumuzun lenfatik kısmı sol kısım olduğu için, lenf bezlerinin lenf sıvısını ve atıkları daha iyi filtrelemesine yardımcı oluyor. Batı tıbbının yaptığı araştırmalar da bu görüşü kanıtlar nitelikte. Elde edilen veriler, sol tarafa yatmanın beyni atık maddelerden arındırma konusunda hızlandırıcı bir etki yarattığını gösteriyor. Buna karşılık sağ tarafa yatmak ise tam tersi etki göstererek lenf sisteminin işleyişini yavaşlatıyor…

4

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

Sol tarafımıza yatmak, yer çekiminin yarattığı etkiden ötürü sindirim sistemimiz üzerinde de olumlu etkiler yaratır. Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.

5

KALBİN DAHA SAĞLIKLI ÇALIŞMASINI SAĞLAR

Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.

6

HAMİLELER İÇİN DE OLDUKÇA FAYDALIDIR

Sol tarafa yatmak hamile kadınlar için yalnızca kan dolaşımını düzenlemekle kalmaz; aynı zamanda bel üzerindeki baskıyı ve rahmin karaciğeri sıkıştırmasını önler ve rahme, böbreklere ve fetüse giden kan akışını artırır.

7

SIRT VE BEL AĞRILARINI HAFİFLETİR

Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırt ağrısından muzdarip olan kişilere de tavsiye edilen bir yöntemdir. Bu şekilde yatmak omurga üzerindeki yükü hafifletir ve daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

8

REFLÜYÜ HAFİFLETİR

Klinik Sindirimbilim dergisinde yayımlanan bir yazıya göre sol tarafa yatmak reflü semptomlarını azaltır. Bunun sebebi ise midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması ve yer çekiminin de etkisiyle rahat bir pozisyonda durmasıdır. Sol tarafa yatmanın reflü üzerinde yarattığı etki çok çabuk gerçekleşir. Reflü belirtilerini hissetmeye başladığınız zaman 10 dakika kadar sol tarafınıza yatmak bile faydalı olacaktır. Bunun tam tersi olarak sağ tarafa yatmak, reflü belirtilerinin artmasına sebep olabilir.

9

SAĞ TARAFINIZA YATMAK

Bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisinin tıkanırken, diğerinin açıldığı ve solunumun açık olan burun deliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir.

10

Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu da çalışmalarla ispatlanmıştır.

11

Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerimizin yavaşlamasına vesile olur.

13

Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır, bu da istirahatimizin daha iyi olmasına imkan sağlar.

beyinboyun ağrısıhamile

Sorulara Dön

Aksine kalbinizin yani sol tarafınızın üstüne yatmanın birçok faydası vardır. Bunlar;

  1. Lenfatik sistemi güçlendirir: Vücudun alt ve sol kısmından gelen en büyük lenf kanalımızın sol kısımda olmasından dolayı sola baskın yatmak lenf sıvısının daha iyi filtrelenmesini ve lenf yoluyla daha fazla atık taşınıp ödem oluşmasını engeller.
  2. Sindirimi iyileştirir: Sol tarafın üstüne yatmak sindirim sistemimizide etkiler. Kalın bağırsağımızdaki inen kolonun hareketlerini kolaylaştırır. Midemizin büyük kısmı sol tarafımızda olduğundan mide öz suyunun salgılanmasını düzenler. Clinical Gastroenterology dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre sol tarafınızın üstüne yatmanın asit reflü semptonlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini keşfedilmiş.
  3. Dolaşımı hızlandırır: Doktorlar hamile kadınlara sol tarafına dönük yatmalarını söyler. Bunun sebebi dolaşımı hızlandırmaktır. AORT damarı kalpten vücuda dağılırken sola doğru kıvrılır. Biraz dikkat ederseniz sola doğru yattığınızda kalbiniz daha kolay kan pompaladığını farkedebilirsiniz. 
  4. Sabaha daha iyi kalmanızı sağlar: Sabahları öğleye kadar uyukluyorsanız sola doğru yatmak bunu birazda olsun azaltabilir. (Sindirim ve dolaşımı etkilediği için)

NOT: Bu saydığımız maddeler sağlıklı insanlar için geçerli olup kalp hastalığı, uyku apnesi, glokom, karpal tünel sendromu gibi hastalıkları olanlar kendilerine uygun yatma pozisyonunu öğrenmek için doktorlarına danışabilirler.

Kaynaklar

  • funduszeue.info
  • funduszeue.info

14, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

eğer amaç uyumak ise ; sol tarafa doğru uyumak daha zordur bunun sebebi ise sempatik sistemin aktivitesini arttırdığından ötürü  temel savaş ya da kaç ilkesine göre vücudu uyanık tutar. sağ tarafa yatıldığı zaman ise parasempatik sistem aktivitesi artar buda vücudu dinlen ve sindir durumuna soktuğu için daha kolay uyumana ve gevşemene sebep olur. Tabi bünyenizi nasıl alıştırdığınızda önemli uyku ve gevşeme eylemi iç içedir. vücudunuzu gevşemek için hangi pozisyona alıştırdıysanız o pozisyonda daha çabuk uyursunuz.

7, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Orhan Karaman'ın 2. argümanına bahsettiği asit reflü semptonlarını azaltabileceği argümanının sebebi mide-özefagus kapağı ve mide-ince barsak kapağının sağ tarafta olmasıdır. Sağ yana yatıldığı takdirde bu açıklıklar aşağıda kalacak ve mide öz suyu özefagusa akacaktır. Bu da asit reflüye sebep olabilir.  Sol yana yatıldığında ise midenin geniş kısımları sol tarafta olduğundan bir havuz gibi işlev görecek, bu açıklıklar yukarıda kalacak ve bahsettiğimiz durumun geçekleşmesi daha zor olacaktır. Bu da daha kaliteli bir uykuyu sağlayacaktır (hele de bir gece atıştırmasının ardından :) ).

6, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

'te Türkiye'de bilimi yeşertmemize yardım edin!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Öğrenen ancak düşünmeyen bir kimse kaybolmuştur. Düşünen ancak öğrenmeyen bir kimse tehlikededir.”
Konfüçyus

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası