ki ayrı / Ki nasıl yazılır? TDK kuralı

Ki Ayrı

ki ayrı

“ki” Bitişik mi ayrı mı?

Önceki yazılarımızda yazım kurallarımızın sorunsuz ve basit olduğunu, kural dışı konuların hemen hemen hiç olmadığını söylemiştik. Buna rağmen bazı konular nedense hep sorun yaratmıştır. Bunların başında da “mı” soru ekinin ve  “de” bağlacı ile karıştırılan ve bir türlü ayrı mı bitişik mi yazacağımıza karar veremediğimiz “-de” bulunma eki gelmektedir.

Belki yazımları aynı olduğu için “de, -de” birbirleriyle karıştırılabilir. Fakat her zaman ayrı yazılması gereken “mı” soru ekinin (ya da edatının) neden ısrarla bitişik yazıldığını anlamak gerçekten çok zor. Gerekirse ileriki günlerde bu konulara tekrar değinebiliriz.

Bugün üstünde durmak istediğim konu; yazımları aynı ama görevleri farklı olan, biri tek başına bir sözcük, diğeri ise ek olan,“ki” bağlacı ile “-ki” ilgi (aidiyet) ekinin yazımı olacak.

Maalesef yazım kuralları arasında en çok ihlal edilen konu budur. “Bu iki harfi önündeki sözcüğe bitişik mi yazacağız yoksa ayrı mı yazacağız?” diye genelde hep ikilem içinde kalırız. Ya da aklımıza estiğince keyfiyet dahilinde canımız nasıl isterse öyle yazarız. Genelde kimse de buna ses çıkarmaz ve “Aldık, kabul ettik.” dercesine susar. Susar, çünkü kendisi de bu ayrımın farkında değildir. Dolayısıyla yanlış yazımlar sanki doğruymuş gibi onaylanmış olur. Böylece o yanlış günden güne yerleşmeye başlar. İşte en büyük tehlike de buradadır. Kuralsızlık kural olma yolunda ilerlemeye başlar. Bu da bir dile yapılacak en büyük ihanettir. 

ki”yi birleşik mi yazacağız yoksa ayrı mı diye ikilem içinde kaldığımızda ilk olarak şu basit ipucunu düşünmenizi rica ediyorum:

Sonunda “-ki” olan sözcüğe “-ler” eki getirelim. Eğer sözcük hâlâ mantıklıysa ve biz o haliyle başka bir cümle kurabiliyorsak birleşik yazılan “-ki”dir.

Örnekler:

Seninki nerede?  Bu cümledeki “seninki” sözcüğüne “-ler” eki ekleyelim:

Seninkiler…

Şimdi bununla bir cümle kurmayı deneyelim: 

Seninkiler çok güzel.

Görüldüğü gibi mantıklı bir cümle kuruldu. O halde bu “-ki” birleşik yazılan ektir.

Akşamki yemeği unutamadım.

Akşamkiler…

Akşamkiler bayatlamış.

Görüldüğü gibi mantıklı bir cümle kuruldu. O halde bu “-ki” birleşik yazılan ektir.

Duydumki unutmuşsun. Bu cümledeki “Duydumki” sözcüğüne “-ler” eki ekleyelim:

Duydumkiler…

Şimdi bu sözcükle bir cümle kurmaya çalışalım:

Bu çok mantıksız ve mümkün değil. O halde buradaki “ki” ayrı yazılması gereken bağlaçtır. Dolayısıyla cümlemizi doğru olarak yazmak gerekirse:

“Duydum ki unutmuşsun.” olmalıdır.

Şimdi konuyu örneklerle biraz daha geniş anlatmaya çalışalım. Sözcük olan “ki” bağlacı ile bir ek olan “-ki” ekinin yazımı ile ilgili örnekler verelim. Arkasından da belirleyeceğimiz ipuçları ile olayı basitleştirmeye çalışalım.

“ki” Bağlacı ve Yazımı:

Öncelikle “ki” bağlacı dediğimiz bu sözcüğün görevi üzerinde durmamız gerekecek. Adından da anlaşılacağı gibi iki cümleyi anlam açısından birbirine bağlayarak tek cümle yapmamıza yardımcı olur. Bu görevi yerine getirirken de her zaman ayrı yazılır. 

Dikkat ederseniz tanımlama yaparken de “sözcük” dedik. Biliriz ki sözcükler her zaman tek başlarına yazılır. Dolayısıyla bağlaçlar da birer sözcük olmaları nedeniyle her ne kadar anlamları olmasa da tek başlarına yani ayrı yazılırlar. Tıpkı “ve, ama, fakat, eğer, şayet, madem, hatta, yine…” sözcüklerinin ayrı yazıldığı gibi. Bu örneklerdeki sözcükleri önündeki sözcükle bitişik yazan var mı dersiniz? Sanmıyorum, hiç görmedim. O halde aynı grupta yer alan “ki” bağlacını neden bitişik yazalım ki?

Örnekler:

- Duydumki unutmuşsun gözlerimin rengini.

- Senki dünyalara değersin.

- Şimdi anlıyorumki o yaptıklarım bir hataydı.

İpucu: 

1-  Şimdi bu sözcüklerdeki “ki”leri yok sayalım.

- Duydum  unutmuşsun gözlerimin rengini.

- Sen….  dünyalara değersin.

- Şimdi anlıyorum….  o yaptıklarım bir hataydı.

Görüldüğü gibi “ki”ler cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamında bir daralma olsa da yapısında ciddi bir bozukluk olmuyor, öyleyse bu “ki”ler bağlaçtır ve daima ayrı yazılır. (Dikkat bu kural her zaman geçerli olmayabilir.) Dolayısıyla cümlelerin doğru yazımı şöyle olmalıydı:

- Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini.

- Sen ki dünyalara değersin.

- Şimdi anlıyorum ki o yaptıklarım bir hataydı.

2- Bir eylemden sonra geliyorsa bağlaçtır, dolayısıyla ayrı yazılır.

Örnek: Susmuyor ki anlatayım.

Çalışmadı ki başarılı olsun.

Ayrıca bağlaç olan bu “ki”lerin söylenişine dikkat edersen daha vurgulu olduğunu görürüz.

Cümledeki görevi şüphe ve pekiştirme amacındaysa “ki” sözcüğü yine ayrı yazılır.

Örneğin, “Araba çalıştı mı ki? Misafirler gelecek mi ki?” gibi.

“-ki” İlgi Eki ve Yazımı:

Konu başlığından da anlaşıldığı gibi bu bir ektir. Her ne kadar yazım itibariyle “ki” ilgi ekine benzese de görevi çok farklıdır.  Adından da anlaşıldığı gibi sözcükler arasında ilgi kurmaya, aidiyeti yani kime ait olduğunu belirtmeye, nitelemeye yarar. Zaman zaman da bir ismin yerini tutar. Dil bilgisi terimleriyle söylemek gerekirse sıfat ya da zamir (adıl) olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçede eklerin her zaman bitişik yazıldığını biliriz. O halde bir ek olduğu için “-ki” ilgi eki de her zaman önündeki sözcüğe bitişik yazılır.

Örnekler:

-Arabam bozuldu, seninkini kullanabilir miyim?

Bu cümleyi şöyle de yazabiliriz:

-Arabam bozuldu, senin arabanı kullanabilir miyim?

Görüldüğü gibi birinci cümlede yer alan “-ki” aslında araba sözcüğünün yerine geçmiştir.

- Onunki seninkinden daha güzel.

Buradaki “-ki”lerin yerine bir başka sözcük kullanarak tekrar yazalım:

-Onun çantası senin çantandan daha güzel.

Görüldüğü gibi her iki “-ki” eki de “çanta” sözcüğünün yerine geçmiştir.

-Sokaktaki hayvanlara eziyet etmemeliyiz.

-Uçaktaki yolcular çok korkmuş.

Bu örneklerde de görüldüğü gibi “-ki” eki hiçbirinde iki cümleyi bağlama görevi üstlenmemiştir.  Dolayısıyla bağlaç değil ektir ve bitişik yazılması gerekir.

İpucu: 

1- Şimdi bu sözcüklerdeki “-ki”leri yok sayalım.

-Arabam bozuldu, senin…ni   kullanabilir miyim?

-Onunseninnden daha güzel.

Görüldüğü gibi cümlede kopukluklar oluşmuş ve anlam bozulmuştur. Dolayısıyla bu “-ki” bağlaç değil bitişik yazılan ektir. Eğer anlam bozulmasaydı yukarıda da anlattığımız gibi “bağlaç” görevinde olacak ve ayrı yazılması gerekecekti. (Dikkat bu kural her zaman geçerli olmayabilir.)

2-Kendisinden önce “-ta (-te, -da, -de) eki varsa genellikle her zaman bitişik yazılır.

(Sınıftaki, evdeki, bahçedeki, okuldaki, sepetteki… gibi.)

3-Eğer cümle içerisinde “-ki”den sonra “-ler” çoğul ekini getirebiliyorsanız o “-ki” ektir, dolayısıyla bitişik yazılır. 

-Arabam benzinli, seninki(ler) de benzinli mi?

-Onunki(ler) daha güzel.

4-Bazı cümlelerde önündeki isme “hangi” sorusunu yönelterek de anlayabiliriz.

-Sokaktaki hayvanlara eziyet etmemeliyiz. (Hangi hayvanlara? “sokaktaki”)

-Uçaktaki yolcular çok korkmuş. (Hangi yolcular? “uçaktaki”)

Görüldüğü gibi “-ki” ekinden sonra gelen isme “hangi” sorusunu yöneltebiliyor ve cevabını bulabiliyoruz. Öyleyse bu “-ki” bir ektir ve bitişik yazılır.

5- Çok basit bir yöntem olarak da şöyle diyebiliriz:

Eğer cümle içinde -daki (-deki, -taki, -teki) veya -inki (-ınki, -unki, -ünki)” şeklinde yazılması mümkünse bu kesinlikle birleşik yazılan ilgi ekidir.

-Bendekiler Gürer’inki, Enver’dekiler Muzaffer’inki.

Dikkat edilmesi gereken özellikler:

1- Son ipucu (5. ipucu) olarak verdiğimiz eklerin kalıplarına dikkat edersek “-ki” ilgi ekinin ünlü uyumuna uymadığını görüyoruz. Bazı kalıplaşmış sözcüklerde “-kü” halini görsek de (örneğin, bugünkü, dünkü …) genel olarak her zaman “-ki” halindedir.

2- Bağlaç olduğu halde kalıplaşmış olarak bazı sözcüklerde “ki”ler bitişik yazılır:

Mademki, halbuki, oysaki, belki, sanki, meğerki, illaki, çünkü

Tahsin MELAN

 

Tabii ki TDK doğru yazılışı Tabii ki mi, tabiki mi nasıl yazılır?

 Türkçedeki bazı kelimelerde mutlaka ki ekinin doğru şekilde yazılması gerekir. Bu durum özellikle cümlenin daha doğru şekilde anlaşılması konusunda büyük bir öneme sahiptir. O yüzden pek çok kişinin merak ettiğim kelimeler içerisinde tabii sözcüğü geliyor.

 Tabii ki mi, Tabiki mi nasıl yazılır?

 Olur ya da elbette gibi anlamları üzerinden kullanılan tabii ki kelimesi özellikle ki eki üzerinden merak edilir. Ayrı mı yoksa birleşik mi yazılır yazılıp yazılmadığı en önemli hususlar içerisinde yer alır. Bu doğrultuda doğru yazılışını, ‘Tabii ki’ biçiminde ayrı olduğunu söylemek mümkündür. Böylece cümle çok daha etkin bir şekilde anlaşılabilir ve doğru yazın gerçekleştirilebilir.

 ‘’Sormana gerek bile yok bu eşyayı tabii ki alabilirsin.’’

 Yukarıdaki cümle içerisinde tabii ki kelimesi elbette anlamı üzerinden ele alınmıştır. Kişinin o eşyayı elbette alabileceği yönünde bir anlam ifade eder. Bu şekilde cümle kurarken mutlaka ki ekinin ayrı yazılmış olduğuna çok dikkat edilmelidir.

 ‘’Bugün tabii ki seninle geleceğim.’’

 Yine aynı şekilde bu cümlede tabii ki kelimesi elbette anlamı üzerinden ele alınmakta ve kullanılmaktadır. Seninle elbette bugün geleceğim şeklinde bir anlam ifade eder.

Ki eki nedir, nasıl yazılır ve kullanılır? Ki eki g&#;revleri ve &#;rnekleri ile konu anlatımı

Haberin Devamı

-ki den sonra kelimeye getirilen -ler -lar ekine bağlı olarak cümlenin anlamında bir bozulma meydana gelmezse kullanılan -ki ek olan -ki olarak anlaşılabilir. Ancak -ki den sonra eklenen -ler -lar eki cümlenin anlamında bozulmaya sebep olursa -ki bağlaç demektir. Cümlelerde -ki ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır diye çelişkiye düşülen noktalarda bu yöntemi uygulamak büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

Ki Eki Görevleri ve Örnekleri İle Konu Anlatımı

Ki eklerinin cümlede farklı anlamlara gelecek şekillerde kullanıldığını söylemek mümkündür. Ki ekleri sıfat yapan, bağlaç olan ve zamir olan ki eki olarak üç ayrı görevde kullanılabilir. Sıfat yapan ki eki cümleye bitişik olarak yazılmaktadır. Sıfat yapan ki cümleden çıkarıldığı zaman cümlenin anlamında bir bozulma meydana gelir. Zamir olarak kullanılan ki eki ise isim yerine kullanılmaktadır. Zamir olan ki eki cümleden çıkarıldığı zaman ise cümlenin anlamında bir bozulma olur. Bağlaç olan ki ise kelimeden ayrı bir şekilde yazılmaktadır. Cümleden çıkarıldığı zaman ise cümlenin anlamında hiç bir şekilde değişiklik veya bozulma oluşmaz.

Haberin Devamı

Ki ekinin bağlaç olmasına rağmen istisnai bir şekilde bazı bağlaç olan -ki eklerinin birleşik yazıldığını söylemek mümkündür. Bu bağlaçların ezberlenmesi karışıklığı önlemek için tavsiye edilmektedir. Sanki, Oysaki, Mademki, Belki, Halbuki, Çünkü, Eğerki, Meğerki kelimeleri bağlaç olmalarına rağmen ki eki birleşik olarak yazılmaktadır.

Ki Eki Hakkında Bilgiler

Ki eki her zaman kelimeye birleşik olarak yazılmaktadır. Ki ekinin kelimeye kattığı anlam ise cümleye göre farklılık gösterebilmektedir. Yazımı en fazla karıştırılan -ki eki ve -ki bağlacının ayırt edilebilmesi için bir takım tekniklerin mevcut olduğunu söylemek mümkündür. Ki yazarken ayrı mı yoksa birleşik mi yazılması gerektiğini anlamanın en kolay yolu ise -ki ekinden sonra cümleye getirilecek olan -ler -lar ekinin anlamı bozup bozmadığını kontrol etmek olmalıdır. Oluşan yeni kelimenin anlamının bozulmaması durumunda -ki ektir. Birleşik olarak yazılması gerekir. Ancak -ki ye getirilen -ler ekinin anlamını bozması durumunda ise kelimeden ayrı olarak yazılması gerekmektedir. Ek olan -ki her zaman kelimeye birleşik olarak yazılmalıdır. Ayrı yazılması durumunda ise yazım yanlışına yol açacaktır.

Ne Yazık Ki Nasıl Yazılır? TDK Ne Yazıkki Doğru Yazılışı Birleşik Mi, Ayrı Mı?

Günlük yaşamda özellikle yazılı iletişimlerde birçok sözcük hatalı bir şekilde kullanılmaktadır. Ne yazık ki sözcüğü de en sık yazım hatası yapılan kelimeler arasındadır. Bu yazımızda sizler için ne yazık ki nasıl yazılır, TDK ne yazıkki doğru yazılışı birleşik mi, ayrı mı gibi soruların cevaplarına yer verdik. Konuyla ilgili kafanızda soru işareti olan tüm bu soruların cevaplarına yazımızın içerisinden ulaşabilirsiniz.

Ne Yazık Ki Nasıl Yazılır?

Sözcüklerin yazılış ve okunuş biçimleriyle ilgili en doğru bilgiyi veren kaynak TDK sözlüğüdür. Günümüzde birçok kişi TDK sözlüğünden yazılış ve okunuş stilini merak ettikleri kelimeleri sorgulatmaktadır. Özellikle birleşik yazılan kelimelerde çok sık hataya düşmekteyiz. Ayrı mı yoksa bitişik mi yazılması konusunda en sık merak edilen sözcüklerden biri ne yazık ki kelimesidir. Türk Dil Kurumuna göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı şu şekildedir:

TDK Ne Yazıkki Doğru Yazılışı Birleşik Mi, Ayrı Mı?

Türk Dil Kurumuna göre ne yazık ki sözcüğü "üzülerek belirtelim ki" manasına gelmektedir. Bu kelimenin sonundaki ki eki bağlaç görevini üstlenmektedir. Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır. Bu sözcüğün ne yazıkki biçimindeki yazılışı yanlıştır. Ne yazık ki kelimesinin doğru yazımı ile ilgili birkaç örnek cümle kurmamız gerekirse:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası