gebelikte pembe kanama / Hamilelikte Pembe Akıntı Neden Olur? - Pembe Akıntı Sebebi

Gebelikte Pembe Kanama

gebelikte pembe kanama

Gebelikte Kanama Normal midir?

Gebeliğin farklı dönemlerinde kanama yaşayan kadınlar; “5 aylık hamilelikte kanama olur mu?”, “1 aylık hamilelikte kanama olur mu?” ya da “5 haftalık gebelikte kanama normal mi?” gibi sorulara öncelik veriyor. Bu tip soruların cevaplarıyla beraber hamilelikte kanamanın belirtilerine ve nedenlerine yakından bakalım.

Medicabil Randevu Al

Hamilelik esnasında gerçekleşen vajinal kanamalar, kadınlar için genellikle ürkütücü olabilmektedir. Fakat söz konusu kanamalar, her zaman ciddi bir probleme işaret etmez. Özellikle gebeliğin ilk 12 haftasında bu tip kanamalar rutin şekilde gerçekleşir. Hatta hamilelik sürecinde kanama yaşayan kişilerin önemli bir kısmı sağlıklı bebekler doğurabilir. Buna rağmen hamileliğin farklı dönemlerinde ve sıklıkla kanama problemiyle karşı karşıya kalan kadınların bu durumu ciddiye alması gerekebilir.

Hamilelikte Kanama Olur mu?

Hamilelikte kan gelmesi özellikle ilk haftalarda yoğun şekilde karşılaşılan bir durumdur. Gebelikte kanama çoğunlukla kahverengi leke biçimindedir. Hamileliğin başında oldukça normal bir durum olarak kabul görmesine rağmen kadınlar, söz konusu durum karşısında endişelenir ve “Hamilelikte kanama olur mu?” sorusuna yanıt aramaya başlar.

Hamilelikte gerçekleşen kanamaların sebebi, hamileliğin evresine göre farklılık arz eder. Örneğin 5 haftada kanama oluşmasının nedenleri ile 4 aylık gebelikte kanama nedenleri birbirinden farklıdır. Hamileliğin ilk 6 haftasında kanama çok doğaldır. Bu nedenle söz konusu dönemler, özel bir duruma işaret etmez. Gebelerin ortalama %25’inde kanama durumu ortaya çıkabilir. Vajinal kanamaları korkutucu bir durum olarak lanse etmek doğru olmayacaktır. Buna rağmen çok sık tekrar eden ve ilerleyen dönemlerde de kendini gösteren kanamaları ciddiye almak doğru bir yaklaşımdır.  

Kan gelmesi durumunda ped kullanmalı ve kanamanın devinimi, yoğunluğunu, rengini takip etmelisiniz. Kanama sonrasında eğer şişlik ve yoğun bir ağrı oluşuyorsa vakit kaybetmeden hekiminize başvurmalısınız. Hafif olan gebelik kanamaları çoğunlukla kendi kendine durmaktadır. Yoğun kanamalar ise erken doğumun sinyalcisi olabilir.

Gebelikte Kanama Neden Olur?

Gebelikte kan gelmesi pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere ilk 4 haftalık gebelikte kanama oldukça normal karşılanmalıdır. Hamileliğin ilk haftalarında kanama, ciddi rahatsızlıkların ya da bebeğin gelişimine ilişkin önemli problemlerin habercisi olarak algılanmamalıdır. Gebelikte gerçekleşen kanamaların öncelikli nedenlerinden biri ektopik gebelik ya da dış gebelik (döllenmiş yumurtanın, rahim dışında farklı bir yere tutunması durumu) adı verilen durumdur.

Döllenen yumurta, rahmin dışında yerleşir ve büyürse, söz konusu kanama gerçekleşebilir. Öte yandan implantasyon kanamaları (yerleşme kanamaları) döllenen yumurtanın rahim zarına yerleşmesini takiben 2 hafta içinde oluşur. Yerleşme kanaması ve düşük temelli kanamalar ile beraber rahim ağzı enfeksiyonlarını kanama nedenleri arasında göstermek mümkündür. Bu arada erken doğuma bağlı kasılmalar ve sırt ağrılarıyla beraber ortaya çıkan hafif kanamaları da unutmamak gerekir.

Gebelikte Kanama Belirtileri

Kimi kadınlar gebe olduklarının farkında olmadan adet gördüklerini düşünüp gebeliğin başında kanamalar yaşayabilir. Bu tip durumlar özellikle 5 haftalık gebelikte kanama yaşayanlar için geçerlidir. Yaşanan kanamanın adet kanaması olmadığı, gerçekleştirilen ilk basit testle beraber ortaya çıkmaktadır.

İlk haftalık gebelikte kanama, halk arasında çoğu zaman “yerleşme kanaması” olarak da ifade edilir. Buna rağmen kanamanın nedenini tam anlamıyla teşhis etmek adına doktorunuza başvurabilirsiniz. Kanamanın düzeyi haricinde ağrı, baskı benzeri belirtiler doktorunuz tarafından değerlendirilir.

Gerekli görülmesi durumunda vajinal muayeneye başvurulabilir. Kanda beta HCG ölçümü ile beraber sağlıklı bir durum değerlendirmesi yapılır. Gebelikte ortaya çıkan kanamaların genel anlamda belirtileri şu şekildedir:

  • İç çamaşırında leke formunda kahverengi ve hafif bir sıvı görebilirsiniz.
  • Aktif kanamaların taze kırmızı renkli olduğu görülebilir.
  • Kimi hastalarda kanama öncesinde kramp oluşumları söz konusu olabilir.
  • Duygu durumlarında değişiklikler yaşanabilir.
  • Bulantı ve kusma problemleri baş gösterebilir.
  • Baş ağrısı, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemler meydana gelebilir.
  • Meme dokularında hassasiyet oluşabilir.

Hamileliğin ilk &#;&#; ayında kanamalar neden olur?

Hamilelikte Sağlık

Fotoğraf: iStock

Haber Giriş: -    Son Güncelleme:

Hamileliğin ilk &#;&#; ayında kanamalar neden olur?

Hamilelikte kanama neden olur? Hamileliğin ilk üç aylık döneminde kanama olması normal mi? Fazla miktarda olan ve uzun süren kanamaların ciddi problemlerin habercisi olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman, Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Tüp bebek, aşılama veya spontan (tıbbi yardım olmadan, kendiliğinden) gerçekleşen tüm gebeliklere bakıldığında, gebelerin yaklaşık %30’unda ilk üç ayda az veya çok vajinal kanamalar görülebiliyor. Lekelenme tarzında ve günü geçmeyen kanamalar, klinik olarak genellikle çok önemli olmayan ve gebeliğin devamını, bebeğin sağlığını etkilemezken, çok miktarda ve uzun süren kanamalar ciddi problemlerin habercisi olabilir.

Hamilelikte kanamaların nedenleri nelerdir?

İmplantasyonembriyonun rahime yerleşmesi, yuvalanması demektir. Tüplerde döllenen yumurta yaklaşık gün içinde rahime ulaşır. Rahim içine ulaşan embriyo gerekli besinleri anneden alabilmek için rahim iç duvarına gömülmeye başlar. Bu dönemlerde lekelenme tarzında birkaç gün süren kanamalar olabilmektedir. Regl döneminde karşılaşılan kramp tarzı ağrılar, bulantı, hafif bel ağrısı, göğüslerde gerginlik şikayetleri de eşlik edebilir. Bu dönem genellikle beklenen adet zamanına denk geldiği için gebe kaldığını bilmeyen birçok kadın adet göreceğini düşünebilir. Bu kanamalar, daha açık pembe-kahverengidir ve lekelenme tarzında olur. Gebeliğin gidişatını ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemez.

Gebelikte düşüklerin %15’i  İlk 3 ayda kendiliğinden olur. Bunlar engellenemeyen düşüklerdir. Genellikle bebekteki bir probleme bağlıdır. Hayatla bağdaşmayan bir problem yaşayan embriyoyu rahim atacaktır (doğal seleksiyon). Bu durum lekelenme tarzında başlayıp artan bir kanama veya aniden fazla miktarda kanama, şiddetli kramplar ve  parça düşürme şeklinde görülebilir.

İkiz veya çoğul gebelikler gebeliğin ilk 3 ayında kanama olasılığını artırır. Bu kanamaların çoğu implantasyon kanamasıdır ve genellikle gebeliğin gidişatını olumsuz etkilemez. Özellikle tüp bebek tedavileri çoğul gebelik şansını artırdığı için infertilite tedavisi görenlerde daha sık görülür.

Embriyonun rahim dışında bir yerde, sıklıkla tüplerde yerleşmesi ile oluşan gebeliklerdir. Hafif ya da şiddetli kanamayla birlikte, bıçak batar tarzda keskin karın ağrısı, şiddetli kramplar, bulantı, kusma, baygınlık hissi görülebilir. Erken dönemlerde teşhis edilebilirse tıbbi tedavi, anne sağlığını tehdit eder düzeydeyse cerrahi yöntemlerle tedavi edilmelidir.

Genetik bir takım hatalara bağlı, plasental dokuların anormal gelişmesi sonucu oluşur. Fetüs hiç oluşmayabilir. Her gebelikte bir görülebilir. Ciddi kanamalara yol açabilir. Rahim içinin vakum küretaj ile dikkatlice boşaltılması gerekir  ve sonrasında tıbbi tedavi önerilebilir.

Plasentanın hafifçe ayrılmasına bağlı, gebelik kesesi ve rahim duvarı arasına kanayıp oluşmuş hematomlardır. Genellikle hafif kanamalar şeklinde olup bir problem oluşturmazlar. Fakat çok büyük hematomlar gebeliğin ilkayında düşük riski oluşturabilir.

Özellikle vajinal mantar enfeksiyonları, gebelikten tamamen bağımsız olarak vajinal irritasyona ve hafif lekelenme tarzı kanamalara neden olabilir. gebelik hormonları rahim ağzı (serviks) ve vajinayı hassas hale getirdiği için enfeksiyon olmaksızın servikal polipler, servikal erozyonlar da kanamaya eğilim artar. Bu nedenle cinsel ilişki ve ağır fiziksel egzersizlerden sonra da hafif lekelenme tarzında, çok kısa süreli kanamalar görülebilir.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası