kösedağ savaşı haritası / Yeni Yurt Anadolu | Sutori

Kösedağ Savaşı Haritası

kösedağ savaşı haritası

kaynağı değiştir]

Anadolu Selçuklu’nun kendisine “il” olması bir süre Ögeday Han’a yeterli görünmüştü. Fakat bir takım gelişmeler büyük bir imparatorluk kurma peşindeki Han’da, Anadolu Selçuklu’yu bütünüyle tahakkümü altına alma ihtirası uyandırmıştır. Bunun üzerine Azerbaycan’daki Moğol kuvvetleri komutanını görevlendirmiştir. Komutan Çormagon Noyan’ın 1241 yılında felç olması üzerine yerine Baycu Noyan atanmıştır. Baycu Noyan’ın komutası altında dört tümenlik yani 40 bin kişilik bir kuvvet vardır.[49] Türkiye Selçukluları üzerine saldırmak üzere fırsat kollamaya başlayan Baycu Noyan’ın hedefi, Anadolu Selçuklu Devleti’nin doğu sınırı yaklaşımını koruyan Erzurum’dur. Kentin zaten yüksek ve kalın olan surları I. Alaeddin Keykubat zamanında onarılmış, kentin savunmadan sorumlu garnizon pekiştirilmiş, kente çokça silah ve erzak depolanmıştı. Bu savunma düzenlemeleriyle Keykubat, doğu sınırında hiçbir istilacı kuvvetin başkent Konya üzerine ilerlerken imha etmeden geride bırakmayı göze alamayacağı güçlü bir direnek noktası oluşturmuştur. Lakin basiretsiz bir sultan olan Gıyaseddin Keyhüsrev, babası gibi bir Moğol saldırısının kaçınılmaz olduğunu görebilecek, bunun için gerekli tedbirleri alabilecek bir sultan değildir. Kent garnizonu Babai Ayaklanması’na katıldıktan sonra Eyyubi seferinde yıpranmış, kadrosu zayıflamıştı. Garnizon komutanı Sinaneddin Yakut, her ne kadar deneyimli ve yetenekli bir komutan olsa da bu kadrosu eksilmiş kuvvetle kenti savunmak gibi zor bir sorumluluğun altındadır. Moğol ordusunun yaklaşmakta olduğunu öğrenince gerekli savunma düzenlemelerini yapmış ve payitahta bir haberci göndererek takviye kuvvet istemiştir. Bu arada kent, Moğolların önünden kaçan sivil halkın akın akın gelmesiyle daha da kalabalıklaşmıştır. Kısa süre sonra Moğol ordusu gelip kenti kuşattı. Kuşatmada Moğol ordusu küçük ve büyük sekiz mancınıkla[50] gece gündüz surları dövmüştür. Yıkılan kesimler derhal onarılarak savunmaya devam edilmiştir. Kenti Sinaneddin Yakut ve Hristiyan kuvvetler komutanı İstakus birlikte savunmaktadırlar. Her iki taraftan da ağır kayıplar olduğu belirtilmektedir.[51][52]

Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından gönderilen yardım birlikleri henüz Erzincan’dayken, kentin şahnesi (vali) Şerefeddin Duvini, Baycu Noyan’la, ailesinin ve akrabalarının canları bağışlanması koşuluyla anlaşmış ve 200 kişilik bir Moğol birliğini savunması kendi sorumluluğunda olan burçtan kente almıştır. Şerefeddin Duvini’nin uygunsuz işlerine Sinaneddin Yakut’un devamlı engel olması nedeniyle aralarında bir husumet doğmuş olduğu ileri sürülmektedir. Bu ihanetle kente kısa sürede Moğol askerleri akmış, savunma bu sayıyla başa çıkamayarak çökmüştür. Moğolların kentteki Müslümanlardan işlerine yarayabilecek zanaatkarı esir almış, diğerler insanları kentin dışına çıkarıp öldürmüş, Hristiyan ve Yahudi tapınakları dahil kentin tamamını yağmalamışlardır. Moğol ordusundaki Gürcü ve Ermeni prenslerinin kiliselerdeki kutsal yazmaları kurtardıkları, Hristiyan ve Yahudilerin kendi ordularındaki dindaşları tarafından fidyeleri ödendiği için serbest bıraktıkları ileri sürülmüştür. Öldürülenler arasında kente Moğol birliğini alan Şerefeddin Duvini, ailesi ve adamları da bulunmaktadır. Moğollar esirleri yanlarına alarak bölgeden ayrılırken kenti ateşe vermişlerdir. Geride kalan talan edilmiş, yanmakta olan bir kent ve hemen dışındaki yığınla cesettir.[53][54]

Erzurum’un düşmesi Anadolu Selçuklu sarayında gerçek bir felaket olarak görülmüştür. Devletin ve ülkesinin doğu sınırını koruyan en güçlü direnek notası olan Erzurum’un yıkımı, doğu sınır savunmasının kırılmış olduğu anlamına geliyordu, artık Moğol istilası önünde hiçbir direnek noktası kalmamıştır.[55] Buna rağmen Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev rahattır, “En az sayıda kölelerimi göndersem Moğolları sürerler” demektedir.[56]

Hazırlıklar ve ordunun toplanması[değiştir kaynağı değiştir]

Moğol ordusu’nun Mugan Ovası’ndaki esas kışlağına dönmesinden kısa bir süre sonra Anadolu Selçuklu Veziri Mühezzibüddin Ali ile Baycu Noyan arasında yapılan barış antlaşması, Anadolu Selçuklu Devleti’ni Moğol tabiiyeti altına sokmuştur.[84] Bu antlaşmanın Anadolu Selçuklu’ya yüklediği maddi yük yılda 3,6 milyon dirhem, 10 bin koyun, bin sığır, bin deve ve başkaca değerli hediyelerdir.[78]

Kaynakça[değiştir

2. Beylikler dönemi nedir ve hangi savaştan sonra başlamıştır? 2. Beylikler dönemi beyliklerin isimleri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2021 03:30

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Alparslan'ın 1071 tarihinde Malzagirt zaferi ile Anadolu'da Bizans hakimiyeti kırılmıştır. Bu kırılma ile Anadolu Türkler'in eline geçmeye başlamıştır. Bu sayede Anadolu'da yeni bir dönem başlamıştır. Sizler için 2. Beylikler dönemi nedir ve hangi savaştan sonra başlamıştır? 2. Beylikler dönemi beyliklerin isimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Çağrı ve Tuğrul Beyler ile Anadolu'da beylikler kurulmaya başlamıştır. Bu kurulan beylikler 1. Beylikler dönemini oluşturmuştur. Ancak daha sonra bu beylikler son bularak 2. Beylikler dönemi başlamıştır.

2. Beylikler Dönemi Nedir ve Hangi Savaştan Sonra Başlamıştır?

2. Beylikler dönemi, Anadolu'da yeniden kurulan beylikleri ifade etmektedir. Bu beylikler arasında oldukça güçlü beylikler bulunmaktaydı.

Anadolu'da ilk kurulan beylikler ile Bizans hakimiyeti kırılmıştı. Ancak daha sonra Moğol tehlikesi baş göstermiştir. 1243 yılında yapılan Kösedağ Savaşı'nda Anadolu Selçuklu Devleti yenilmiştir. Bu yenilgiden sonra 2. Beylikler dönemi başlamıştır. Anadolu'da birçok beylik kurulmaya başlamıştır.

Beyliklerin ortaya çıkmasının nedeni ise Anadolu Selçuklu Devleti'nin otoritesinin zayıflaması olmuştur. Ayrıca Moğol baskısı da artınca Anadolu'da yeni beylikler ortaya çıkmaya başlamıştır.

2. Beylikler Dönemi Beyliklerin İsimleri

2. Beylikler döneminde çok sayıda beylik kurulmuştur. Bu beylikler arasında Osmanlı Devleti'ni oluşturan Osmanoğulları Beyliği'de yer almıştır.

1- Sahib Ataoğulları / Afyonkarahisar (1275-1341)

Anadolu Selçuklu veziri olan Sahip Ata Fahreddin'in oğulları tarafından kurulmuştur. 1341 yılında son bulmuştur.

2- Candaroğulları / Kastamonu, Sinop (1292-1461)

Şemseddin Yaman Candar tarafından kurulan beylik Fatih Sultan Mehmet sayesinde Osmanlı'ya geçmiştir.

3- Aydınoğulları / Birgi (1308-1426)

Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından 1308 tarihinde kurulmuştur. Beyliğe 1426 yılında II. Murad son vermiştir.

4- Eretna Beyliği / Kayseri (1335-1381)

1335 ve 1381 yılları arasında Anadolu'da hüküm sürmüştür.

5- Eşrefoğulları / Beyşehir (1280-1326)

Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey'in kurmuş olduğu bir beyliktir. Beyşehir'de kurulmuştur.

6- Osmanoğulları / Bilecik, Bursa (1299-1922)

Ertuğrul Gazi liderliğinde Bizans sınırına yakın Söğüt ve Domaniçe civarında kurulmuştur.

7- Hamidoğulları / Bolu, Eğridir, Antalya (1300-1392)

Ankara Savaşı'ndan sonra tekrar kurulan bu beylik II. Murad zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

8- Çobanoğulları-Kastamonu (1211-1309)

1211-1309 tarihlerinde Kastamonu ve çevresinde hüküm sürmüş bir beyliktir.

9- İnançoğulları / Ladik, Denizli (1277-1368)

1368 tarihine kadar hüküm süren bu beylik daha sonra yıkılmıştır.

10- Karamanoğulları / Karaman (1256-1483)

Konya ve Karaman'da kurulan bu devlet Osmanlıları çok fazla uğraştırmıştır. Bu beyliğe Yıldırım Beyazıd son vermiştir.

11- Karesioğlulları / Balıkesir (1300-1336)

Donanması çok güçlü olan bu beylik Balıkesir civarında kurulmuştur. Bu beylik denizcilik alanında oldukça çok ileri gitmiştir.

12- Menteşe oğulları / Balat, Beçin (1300-1425)

Sınırları bugün ki Muğla'ya ulaşan beylik 1300 tarihinde ortaya çıkmıştır.

13- Germiyanoğulları / Kütahya (1300-1429)

Kütahya civarında kurulan bu beylik II. Murad zamanında vasiyet yoluyla Osmanlı'ya geçmiştir.

14- Ramazanoğulları / Adana (1352-1608)

Misis ve Adana çevresinde kurulmuş bu beylik 1608 yılında son bulmuştur.

15- Dulkadiroğulları / Elbistan, Maraş (1339-1521)

Elbistan merkezli kurulan bu beylik bir Türkmen Devleti'dir. 1521 tarihinde son bulmuştur.

16- Saruhanoğulları / Manisa (1302-1410)

Beyliğin merkezi Manisa olmuştur ve 1410 yılına kadar hüküm sürmüştür.

17- Taceddinoğulları / Niksar (1348-1428)

Niksar merkezli kurulan beylik 1428 tarihinde son bulmuştur.

18- Pervaneoğulları / Sinop (1277-1322)

Kurucusu Muînüddin Mehmed olan beylik 1322 tarihinde son bulmuştur.

19- Alaiye Beyliği / Alanya (1293-1398)

Bir Türkmen beyliği olan bu beylik bugün ki Alanya taraflarında kurulmuştur.

Anadolu'da kurulan bazı beylikler hakkında kaynaklara göre değişiklikler olmaktadır. Bazı beyliklerin kurulduğu tarih net olarak bilinmemektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası