nefes tekniği ile zayıflama / Doğru bir Nefes çalışması ile kilo vermek mümkün mu? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı

Nefes Tekniği Ile Zayıflama

nefes tekniği ile zayıflama

Sadece nefes alarak zayıflamak mümkün mü?

@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz

Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Ebru Şinik kadim nefes teknikleriyle nasıl zayıflanacağını funduszeue.info için yazdı.

İZLE: ZAYIFLAMAK İÇİN NEFES EGZERSİZİ👇 Nefes alınarak zayıflanır mı? Kulağa imkansız gibi gelse de bu sorunun cevabı kesinlikle evet! Nasıl mı? Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Ebru Şinik şöyle açıklıyor: ''Elbette her öğünde ölçüyü kaçırıp kaçırıp nefes tekniklerine yüklenerek zayıflayamazsınız ama eğer metabolizma hızınız düşükse veya sindirim sisteminizde düzensizlik varsa gündelik rutininize ekleyeceğiniz nefes teknikleri ile zayıflama sürecinize ve ideal kilonuzu korumaya kesinlikle ciddi bir destek sağlayabilirsiniz. Üstelik bu yöntem özellikle bel ve karın çevresi yağlarının tahliyesinde oldukça etkili.'' Yani aslında hayatımızın temel gereksinimlerinden biri olan nefes, doğru kullanıldığında kilo vermeye yardımcı oluyor. Bu çok özel teknik hakkında merak edilenleri Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Ebru Şinik, funduszeue.info için yazdı ve ayrıca haberimizde konuyla ilgili video da bulacaksınız. İşte detaylar:

Nefes teknikleri ile zayıflayın!
 

Nefes ile Bütünsel Sağlık ilişkisi

Nefes alma ritmimiz sağlığımızın en önemli belirleyecilerindendir. Dikkat ettiyseniz hasta insanların sık sık ve kısa nefesler alıp verdiğini; hem fiziksel, hem de zihinsel olarak sağlıklı insanların ise daha uzun aralıklarla, sakin nefes alıp verdiklerini farkedersiniz. Nefes alma ve verme işlemi gün boyunca farkındalığımızı vererek, kontrol altında tutabileceğimiz bir mekanizma değil aksine nefes alma ve verme işlemi merkezi sinir sistemimiz tarafından, fiziksel bedenimizin kondisyonu ve zihinsel olarak bulunduğumuz duruma göre değişen, otomatik olarak gerçekleşen bir mekanizmadır. Ayurveda nefesin zihnin aynası olduğunu söyleyerek, nefesin bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz arasındaki en kuvvetli ve hızlı köprü olduğunun üstünü çiziyor. Nefes bedenimizde serbestçe dolaşabildiğinde, kendimizi sağlıklı ve hayat dolu hissederiz. Nefes engellendiğinde ise yorgunluk ve hastalıklar ortaya çıkıyor. Peki, eski zamanlarda sakinleştirici haplar ya da psikologlar olmadığı zamanlarda insanlar psikosomatik rahatsızlıklar baş gösterdiğinde ne yapıyorlardı?

İşte insanoğlu binlerce yıldır fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerinde dengeyi sağlamak ve korumak için nefes tekniklerini kullanıyor. Bu nefes teknikleri, çağımızda yeni uygulanmaya başlanmış olan bazı nefes terapi teknikleri değil, bunlar Yoga ilmine dayalı “Kadim Nefes Teknikleri” olarak adlandırılıyor. 

Kadim nefes teknikleri ne işe yarıyor?

Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda insan sağlığına sayısız etkisi bulunan bu nefes tekniklerinin faydaları şunlar:
  • Sadece 4 günde bile kandaki bağışıklık sistemi hücrelerinde genetik düzeyde etkili oluyor.
  • Fiziksel ve zihinsel detoks yapıyor. 
  • Stres yönetimine yardımcı oluyor. (Stresle nasıl baş edilir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
  • Metabolizmayı hızlandırarak zayıflamayı destekliyor.
  • Depresyon ve anksiyeteye karşı panzehir oluşturuyor.
  • Vücudu sıcak basmasına karşı serinletiyor.
  • Odaklanma yeteneğini güçlendiriyor.
  • Sindirim sistemini dengeliyor ve düzenli çalıştırıyor.
  • Tiroid bezlerinin ve prostat bezlerinin düzenli çalışmasını destekliyor.
  • Cesaret ve özgüveni arttırıyor.
  • Ciltte doğal botoks etkisi yaratıyor.
  • Astımı ve muhtelif tümör oluşumlarını şifalandırıyor.
  • Ses tonunu mükemmel bir tona getiriyor.


sadece nefes alarak zayıflamak mümkün mü? 2





Bhatsrika (Körük Nefesi) nasıl yapılıyor?
Metabolizmayı hızlandırarak, bedenden yağ hücresi tahliyesini destekleyen Bhatsrika alt ve üst diyafram ve karın kaslarını ciddi olarak çalıştıran bir nefes tekniği. Bu nefes tekniğini uygulamadan önce aşağıdaki genel prensiplere kesinlikle dikkat etmek gerekiyor:
  • Bu teknik ana yemekten hemen sonra tok ve dolu bir karın ile yapılamaz.
  • Bu teknikte ağız her daim kapalı ve nefes alıp vermek için sadece burun kullanılır.
  • Dil ucu Firepoint noktasında; yani en ön üst iki dişinizin arkasında, damağa da değecek şekilde durmalı.
  • Asla uzanarak uygulanmaz, bağdaş kurup yerde dik bir şekilde oturulmalıdır. Kuyruk sokumuzun altına bir yastık, battaniye ya da yoga bloğu alırsanız çok rahat bir şekilde dik oturabilirsiniz. Omurilik 90 derecelik açıda olmalıdır.
  • Gözleriniz nazikçe kapatın.
  • Asla kendinizi zorlamayın, konfor alanınız dışına çıkmayın. Eğer başınız döner gibi olursa, fazla oksijen almışsınız demektir;  böyle bir durumda hemen durarak normal nefes alma-verme ritminize dönün, gözleriniz kapalı olarak dinlenin.


Nefes tekniklerini kimler uygulayabilir?

Nasıl herkes her ilacı kullanmamalı ise, işte aynen herkes her nefes tekniğini de uygulamamalı çünkü nefes tekniklerinin yan etkiden çok daha öte olan kontrendikasyonları bulunuyor. Önceden geçirdiğiniz bazı hastalıklar varsa ve bazı rahatsızlıklarınız devam ediyorsa, nefes tekniklerini uygulamamanız gerekiyor. Şunlardan biri sizin için geçerliyse nefes tekniklerini uygulamayın:
  • Hamilelik
  • Regl Dönemindeyken
  • Göğüs ağrısı
  • Çok düşük ya da yüksek tansiyon (Dengeleyici bir ilaç kullanılmıyorsa)
  • Kalp rahatsızlıkları (6 ay içinde geçirilen kalp krizi ve kardiyovasküler rahatsızlıklar)
  • Burun Kanaması
  • Fıtık
  • Karında Su Toplanması
  • Testis torbasında sıvı birikmesi
  • Yakın zamanlarda geçirilmiş epilepsi
  • Yakın zamanlarda geçirilmiş karınla ilgili ameliyatlar, karında su toplanması, karın iltihabı.




Peki bu nefes tekniği nasıl uygulanıyor?
Yukarıda da videosunu paylaştığımız bu nefes tekniğini şu adımları takip ederek uygulayabilirsiniz: 
  • Ağızınızı tamamen kapatın.
  • Dil ucunuz Firepoint noktasında; yani en ön üst iki dişinizin arkasında, damağa da değecek şekilde durmalı.
  • Göğüse alınan bir nefes tekniği olduğundan dikkat karın boşluğunda değil göğüste olmalı.
  • Burun deliklerinden kuvvetle göğüse nefes alıp akciğerlerinizin komple nefes ile dolduğuna ikna olduğunuz zaman, nefesi gene burun deliklerinizden tıslama sesi çıkarılarak kuvvetle verin. Hem nefes alırken, hem de nefes verirken güç kullanın.
  • En son nefes verdiğinizde karın ve göğüsteki tüm nefesi boşaltılarak, göbek deliğinizi içeri çekerek karın ve anüsü kitleyin ve çenenizi aşağı düşürerek 1 dk. boyunca kitleyin ( Maha Bandhas).

Ebru Şinik'in nefes teknikleri seminerlerine katılmak ve eğitimler hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz funduszeue.info web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Neden doğru nefes almalıyız?
Doğru nefes nasıl alınır? Doğru nefes almanın vücuda faydası nedir? Nefes terapisi ne işe yarar? Soruları, nefes terapisti Figen Dolanay funduszeue.info için yanıtlıyor…

Nefes darlığı kalp hastalığı habercisi olabilir
Az efor sarf etmesine rağmen eskiye oranla daha çabuk yorulan ve nefes nefese kalan kişilerin kalp rahatsızlığı olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Ertan Ökmen, nefes darlığının nedenlerini açıklıyor.

Beden aklıyla zayıflamak mümkün!
Dr. Fevzi Özgünül'ün yeni kitabı "Beden Aklıyla Zayıfla" bugüne kadar denediğimiz tüm diyetlerden farklı bir noktaya odaklanarak, bizlere beden aklının ne olduğunu ve düzgün işlemesi için yapmamız gerekenleri anlatıyor.

Meditasyon ile gençleşmek mümkün mü?
Primordiyal sesler meditasyonunu duydunuz mu? Bu meditasyonun erken yaşlanmanın önüne geçmeyi sağladığını söyleyen Meditasyon Eğitmeni Ebru Şinik, bu meditasyonun nasıl yapıldığını funduszeue.info’a anlatıyor.

Etiket: nefes, ayurvedik yaşam eğitmeni ebru şinik, nefes teknikleri, kadim nefes teknikleri, nefes ile zayıflama, zayıflamak, kilo vermek, devamısağlık, sağlıklı yaşam, bütünsel sağlık, yoga

Nefes egzersizleri kilo vermeyi kolaylaştırıyor

Spor salonlarının açılmasıyla beraber spor yapmak için salonlara dönecek olanlardan ve fiziksel aktivitelere evde devam etmek isteyenlerden çok sayıda soru geldiğini ifade eden Merva Onur, nefes terapisiyle bedene doğru şekilde oksijen alınmasının zihin ve vücut performansına önemli katkıda bulunduğunu söyledi.

Nefes alışverişi ne kadar nitelikli olursa hayat kalitesini o derece artırdığını belirten Merva Onur sözlerine şöyle devam etti: “Nefes teknikleri ile zayıflama sürecine ve ideal kiloyu korumaya ciddi bir destek sağlayabilirsiniz. Üstelik bu yöntem özellikle bel ve karın çevresi yağlarının tahliyesinde oldukça etkili. Aslında hayatımızın temel gereksinimlerinden biri olan nefes, doğru tüketildiğinde metabolizmanın kendini dengelemesine yardımcı oluyor.” dedi.

Merva Onur, sağlıklı kilo kaybı için diyet programları ve spor egzersizlerini tamamlayıcı olarak nefesin gücünden faydalanmanın önemine değindi. Nefes tedavisi ile bedeni ve zihni kontrol etmenin mümkün olduğunu söyleyen Onur, doğru nefesin hedef kiloya ulaşma süresini kısalttığını öne sürdü.

Süper beden için zihin berrak ve net olmalı

Zihinsel performans ile beden sağlığı ilişkisine dikkat çeken İyi Yaşam Uzmanı ve Nefes Terapisti Merva Onur sözlerine şöyle devam etti;“Atalarımız ne güzel dile getirmişler; sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Nefesimizi ne kadar doğru kullanabilirsek bedenimize o kadar fayda sağlayabiliriz. İyi titreşim, yüksek enerji ve süper beden için zihnin faaliyetlerinin berrak ve net olması çok önemlidir.”

Etkili nefes egzersizleri ile metabolizmayı hızlandırıcı etkisine dikkat çeken Merva Onur, stres yönetimi ve depresyon gibi çağın sorunlarına karşı adeta fiziksel ve zihinsel detoks yapıldığının altını çizdi. Bağışıklık sisteminin kuvvetli çalışması için de zihin dinginliği gerektiğini yineleyen Merva Onur, basit ama doğru nefes egzersizleri ile beden ve zihin sağlığının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

DETAY

Sizi 10 Dakikada Rahatlatacak 6 Nefes Egzersizi

Çok çalıştınız, az uyudunuz ve üzerinizde bir baskı mı hissediyorsunuz? Herhangi bir masaja gitmeden de rahatlayabilmenin birçok yol var. İhtiyacınız olan şey akciğerleriniz, nefesiniz ve 10 dakika gibi bir süre.

Çok çalıştınız, az uyudunuz ve üzerinizde bir baskı mı hissediyorsunuz? Herhangi bir masaja gitmeden de rahatlayabilmenin birçok yol var. İhtiyacınız olan şey akciğerleriniz, nefesiniz ve 10 dakika gibi bir süre.

Kontrollü nefes alıp vermek vücudunuzun bakımını sağlayıp en iyi halinde çalışmasını etkilediği gibi aynı zamanda tansiyonunuzu düzene sokar ve rahatlamanızı sağlar. Böylelikle stresinizin de azalmasına yardımcı olur.

Huzursuzluk sırasında nefes tekniklerinin etkileri tam anlamıyla araştırılmamış olsa da (en azından kontrollü bir klinik düzeyinde) bir çok uzman kontrollü nefes alıp vermeyi, farkındalığı ve bilinçliliği içimizdeki yogi’yi, ulaşılması zor Zen evresini, bulabilmemiz amacıyla tavsiye ediyor.

Olumsuzluk bizi her gün uyuduğumuz yatağımızda, oturduğumuz masa veya herhangi bir yerde bulabilir. Nefes uzmanı Dr. Alison McConnell, yoga hocası Rebecca Pacheco ve psikolog Dr. Ellen Langer ile kontrollü nefes konusunun derinine indik. Sıradaki altı nefes tekniği size rahatlamanız ve devam etmeniz için yardımcı olacak. Bu teknikleri dikkatli bir şekilde uygulamanızı tavsiye ediyoruz çünkü, basitçe nefes alıp vermek duyulduğu kadar kolay değil.

Sama Vritti veya “Eşit Nefes Alıp Vermek”

Nasıl yapılır: Nefes ile başlayarak denge, vücudunuz için oldukça yararlı şeyler yapabilir. Başlangıç olarak nefes alırken dörde kadar sayın, sonrasında nefesinizi verirken dörde kadar sayın – sadece burnunuzdan soluyun, bu şekilde nefesinize doğal bir direnç eklenir. Daha ileri seviyedeki yogacılar bu egzersizi yaparken aynı amaç ile nefeslerini altı ya da sekiz saniyeye kadar tutabilirler. Pacheco’ya göre, bu şekilde sinir sisteminiz rahatlar, odaklanmanız artar ve stresiniz azalır.

En iyi ne zaman işe yarar: Her yerde, her zaman… Ancak bu teknik, özellikle yatağınıza girmeden hemen önce oldukça etkili. Pacheco bu teknik için “Koyun saymak ile benzer, eğer uyumakta sorun yaşıyorsanız bu egzersiz sizi aklınızdaki düşüncelerden veya sizi uykunuzdan alıkoyan düşüncelerden kurtarmaya yardımcı olabilir” ifadesini kullanıyor.

Zorluk seviyesi: Başlangıç seviyesi


Karından Nefes Teknikleri


Nasıl yapılır: Bir eliniz göğsünüzdeyken diğer elinizi karnınızın üzerine koyun. Burnunuzdan, diyaframınızı şişirecek (göğsünüzü değil) ve ciğerlerinizi gerecek kadar derin bir nefes alın. Hedef: McConnell, kalp atış hızınızı ve tansiyonunuzu azaltmak için her gün toplam 10 dakika, dakikada altı ile on arası derin, yavaş nefes alıp verin diyor. Altı-sekiz hafta bu egzersizi yapmaya devam edin. Yararını gören insanlar sonrasında da yapmaya devam edebilirler.

En iyi ne zaman işe yarar: Sınav veya herhangi stresli bir etkinlik öncesi. Fakat unutmayın ki, Pacheco bu durum için; “Stresli bir yaşam tarzına sahip olan insanlar nefes kontrolünün ne kadar zor olabileceğini gördüklerinde şaşırabilirler” ifadelerini kullanıyor. Nefes kontrolünüze yardımcı olabilmek için, kendi kendinize görebilmek amacıyla McConnell’ın Güçlü Nefes uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu şekilde nerede olursanız olun, nefes ritminizi görerek kendinize yardımcı olabilirsiniz.

Zorluk Seviyesi: Başlangıç seviyesi


Nadi Shodhana veya “Dönüşümlü Nefes Alma”


Nasıl yapılır: Bu egzersiz bir yogacının en yakın arkadaşıdır. Bu şekilde nefes almanın kişiye huzur ve denge getirdiği, ayrıca da beynin sağ ve sol taraflarını da birleştirdiği söylenir. Rahat, medite halde başlanır, sağ başparmağınız ile sağ burun deliğinizi kapayıp sol burun deliğinizden derin bir nefes alın. Nefesinizin en son noktasında sol başparmağınız ile sol burun deliğinizi kapayıp sağ burun deliğinizden nefesinizi verin. Sağ burundan nefes alıp, sağ başparmağınız ile kapadıktan sonra sol burnunuzdan nefes vererek bu sıradan devam edin.

En iyi ne zaman işe yarar: Karar anları gibi odaklanmanız ve dinamik olmanız gereken zamanlarda. Yalnız bunu uyumadan önce denemeyin. Nadi Shodhana, bu nefes alımının “kanalları temizlediğini” ve insanları çok daha uyanık hissettirdiğini söyledi. Pacheco ise: “Neredeyse bir bardak kahve gibi” dedi.

Zorluk seviyesi: Orta seviye

Kapalabhati veya “Kafatası Parlatan Nefes”


Nasıl yapılır: İçten dışa gününüzü aydınlatmaya hazır mısınız? Bu teknik uzun, yavaş bir nefes ile başlıyor, sonrasında ise alt karnınızı kullanarak güçlü bir nefes verme ile bitiyor. Kasılma ile rahat olduğunuz zaman nefes alıp verme hızınızı (hepsi burundan) bir iki saniye, toplamda 10 nefese çıkarabilirsiniz.

En iyi ne zaman işe yarar: Uyanacağınız, ısınacağınız veya bardağın dolu tarafından bakmaya başlayacağınız zamanlarda. Pacheco’ya göre “Karın bölgesi için oldukça yoğun bir çalışma. Ancak vücudunuzu ısındırır, yorgun enerjilerden arındırır ve beynin uyanmasına yardımcı olur. Eğer dönüşümlü nefes almak bir kahve gibiyse, bu egzersiz espresso atışı olarak düşünebilirsiniz.”

Zorluk seviyesi: İleri seviye

İlerleyici Kas Gevşemesi


Nasıl Yapılır: Tüm vücuttaki gerginliğe engel olabilmek için gözlerinizi kapayın ve tüm kas gruplarını germek ve rahatlatmak için her birine iki üç saniye odaklanın. Önce ayak ve parmaklarınızdan başlayın daha sonra ise diz, kalça, arka, göğüs, kollar, eller, boyun, çene ve gözlerinize çıkın – her birine derin, yavaş nefes alımını koruyarak çıkın. Takip etmekte problem mi yaşıyorsunuz? Kaygı ve panik uzmanı Dr. Patricia Farrell burnumuzdan nefes alıp kaslarımız gerilirken beşe kadar saymamızı, daha sonra ise nefesi ağzımızdan vermemizi tavsiye ediyor.

En iyi ne zaman işe yarar: Evde, bir masada otururken veya yolda bile. Dikkat amaçlı bir uyarı: Baş dönmesi asla hedefimiz değil. Eğer nefesinizi tutmak rahatsızlık veriyor ise kendinize göre ayarlayın.

Zorluk Seviyesi: Başlangıç Seviyesi

Rehberli Görselleştirme


Nasıl yapılır: Hiç bir şey düşünmeden doğruca “mutlu yerinize” yönelin. Terapist veya yardımcı bir ses kaydı gibi bir eğitmen ile derin nefes alarak herhangi bir olumsuz düşünce yerine güzel ve olumlu görüntüler koyun. Psikolog Dr. Ellen Langer, bir kişinin farkındalığa ulaşabilmesini şu şekilde açıklıyor; “Rehberli görselleştirme, sizin kendi kafanız içerisinde tartışmanız ve strese girmeniz yerine sizi gerçekten olmak istediğiniz yere götürür.”

En iyi ne zaman işe yarar: Güvenle gözünüzü kapayıp kendinizi bırakabileceğiniz hemen hemen her yer (örneğin: Direksiyon başında değilken).

Zorluk seviyesi: Orta seviye

Stres, sıkkınlık ve diğer günlük sorunlar her zaman hayatımızda olacak. Ancak güzel haber, nefesimizin de her zaman hayatımızda olacak olması.

Nefesle Çalışmak, kilo vermek için en düşük maliyetli, en basit ve en etkili yoldur. Yaşamınızın fit ve güzel bir bedende, mutluluk, huzur, sağlık ve bolluk içinde geçmesi için nefesinizle çalışmanız yeterlidir.

Bu kitapta paylaşılan uygulamalar size; TV izlerken, araba kullanırken, masanızda çalışırken kilo vermeyi ve bir daha almamayı öğretecektir. Basit ama güçlü nefes egzersizleri ile metabolizmanızı çalıştırdığınızda, zayıflamak için diyet uygulamaya, ilaç kullanmaya ve spor yapmaya gerek duymayacaksınız. Kilolarınızı, yemekleri, kalorileri ya da yağ miktarlarını düşünmeye başladığınızda derin nefesler alarak açlık duygunuzla baş edebildiğinizi görecek ve nefesle çalışmaya gittikçe daha istekli olacaksınız.

 

 

Yazar: Mustafa Kartal

Yayınevi: Ray Yayıncılık

 

Türkçe

 syf.

funduszeue.info- Ebat,5 x 21,5 cm,

ISBN

İstanbul

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası