kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti askeri gücü / Gьvenlik Kuvvetleri Komutanlэрэ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Askeri Gücü

kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti askeri gücü

Kıbrıs'ta Askerlik Yapanlara Müjde Haberleri Nereden Takip Edilir?

59/ sayılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Askerlik Yasası kapsamında (değiştirilmiş şekliyle) 19 - 49 yaşları arasındaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının her biri askerlik görevini yapmakla yükümlüdür. Yasaların belirttiği esaslara göre herhangi bir muafiyeti yoksa ya da mükellefiyet hizmetini yapmadıkça yükümlü olan kişilerin hiçbiri askerlik çağından çıkarılamaz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tarafından verilen onayla askerlik çağında bulunan kadınlar da Kuzey Kıbrıs Askerlik görevine atanabilir. Bu aşamada yasalara göre kimlerin yurttaş satıldığı veya yurttaşlığın nasıl kazanıldığı gibi sorular karşımıza çıkar.
KKTC yurttaşlık yasasına göre KKTC ya da başka herhangi bir ülkede doğmuş olan ve aşağıdaki şartları sağlayan herkes Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olarak kabul edilir:

  1. Annesi ve babası Kıbrıslı Türk olanlar
  2. Annesi Kıbrıslı Türk olan ancak babası yabancı uyruklu olanlar
  3. Babası Kıbrıslı Türk olan ancak annesi yabancı uyruklu olanlar

Yurttaşlığın kazanılması ise doğum yoluyla doğrudan kazanılır. Bu nedenle bu şartları sağlayan kişilerin yurttaşlığa başvurması ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kimlik kartı alması gerekmez.

KKTC vatandaşı olan ve askerlik çağına gelen kişilerin nerede askerlik yapacağı ise merak edilen konular arasında kendine yer bulur. Bu nedenle Kıbrıs askerlik yerleri sıklıkla araştırılır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki askeri güç olarak kabul edilen ve Türk Kara Kuvvetlerinin 9 kolordusundan biri olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK), çok sayıda birime sahiptir ve askerler bu birimlere dağıtılır.

Kıbrıs'ta Askerlik Hangi Bölgelerde Yapılır?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra, Kıbrıs’ta askerlik için Türkiye’den de her sene celpler gelir. Hem Türkiye vatandaşı olan askerlerin hem de Kıbrıslı askerlerin bağlı olduğu birliklerin yönetimini KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı yapar. Bu komutanlık ise Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’nin emir komuta zincirine bağlıdır.

Türkiye’den gelen askerler önce acemi birliğine gider, ardından KKTC içindeki birliklere dağıtılır. Bu dağıtım sistemi için Türkiye’den Ercan Havalimanı’na ya da Kuzey Kıbrıs’taki gemi limanlarına gidilmesi gerekir. Bu aşamada Kıbrıs askeriye için ilk gelenleri yerleştirmek adına ailelerin gelmesi mümkün değildir. Çünkü daha limanlarda kendileri askerler eşliğinde birliklere gidiyorlar.

Kıbrıs’ta askerlik görevinin yapıldığı bölgeler ise belirli sayıdadır. Komutanlık karargâhı Girne’de yer alır. Bu karargâh komutası altında 1 tane Zırhlı Tugay ve 2 tane Mekanize Piyade Tümeni vardır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin silahlı unsuru olarak bilinen KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, dolaylı olarak da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’ne bağlıdır. Kıbrıs askeri birlikler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Paşaköy - Gazimağusa’da - Mekanize Piyade Tümeni
  2. Çamlıbel – Güzelyurt’da - Mekanize Piyade Tümeni
  3. Değirmenlik – Lefkoşa’da- Zırhlı Tugayı
  4. Özel Kuvvet Alayı
  5. Komando Alayı
  6. Topçu Alayı
  7. Deniz Piyade Taburu
  8. Muhabere Taburu
  9. Merkez Komutanlığı Askeri İnzibat Taburu
  10. Girne’de -Lojistik Destek Grubu
  11. Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı

Kıbrıs'ta Askerlik Yapmak İçin Neler Gerekir?

KKTC askeri birliklerde görev alabilmek için öncelikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve askerlik çağında bulunmak gerekir. Askerlik çağı ise 19 ile 49 yaş arası olarak kabul edilir.

Kuzey Kıbrıs vatandaşı olmak için ise ister KKTC’de ister yabancı ülke doğumlu olsun; annesinin ve babasının Kıbrıslı Türk olması, annesinin yabancı uyruklu ve babasının Kıbrıslı Türk olması, babasının yabancı uyruklu olması ve annesinin Kıbrıslı Türk olması yeterlidir. Bu şartlar sağlandığı takdirde kişi doğrudan KKTC yurttaşı sayılır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olağanüstü durumlarda meclisin onayıyla kadınlar da askerlik çağında askerliğe alınabilir. Kıbrıs Lefkoşa askerlik yerlerinin yanı sıra; Güzelyurt, Girne, Gazimağusa gibi şehirlerde de askeri birimler bulunur. Bu nedenle görev yerlerinden herhangi birinde askerlik yapılması mümkün olur.

Kimler Kıbrıs'ta Askerlik Yapamaz?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde askerlik yapması zorunlu olan kişiler olduğu gibi bu yükümlülükten muaf olan kişiler de oldukça fazladır. Bu noktada kimler Kıbrıs’ta askerlik yapamaz sorusunun cevabı iyi bilinmelidir. Kıbrıs'ta askerlik ’e göre askerlikten muaf olan kişiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Özel statü kapsamında yer alan ve bulundukları statüyü koruyarak 49 yaşını dolduranlar, yani askerlik çağı dışına çıkanlar askerlikten muaf tutulur. İlgili muaf belgesi ise ASAL ve Seferberlik Şube Müdürlüğü’ne başvurularak alınır.
  2. 49 yaşını doldurmuş ancak rağmen askerlik görevini yerine getirmemiş Kuzey Kıbrıs yurttaşları, beş brüt asgari ücret tutarı kadar ödeyerek askerlik hizmetlerinden muaf tutulabilirler.
  3. KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Sağlık Yeteneği Tüzüğü kapsamında bedenen ya da aklen askerliğe elverişli olmayanlar askerlikten muaf tutulur.
  4. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlığı devam ederken 12 Aralık tarihinden önce başka bir ülkede askerlik hizmetini yerine getirmiş olanlar askerlik yükümlülüğünden muaf tutulur. Kuzey Kıbrıs yurttaşlığı devam ederken, 28 Kasım tarihi sonrasında askerlik hizmetini farklı bir ülkede yapanların askerlik görevi KKTC Askerlik Yasasına göre sayılmaz.
  5. KKTC yurttaşlığı devam ederken 12 Aralık ve 28 Kasım tarihleri arasında farklı bir ülkede askerlik hizmetini yerine getirenler, eğer Seferberlik Şube Müdürlüğü ve ASAL’a kayıtlılarda 3 bin İngiliz sterlini ödeyerek askerlik mükellefinden muaf tutulur. Kaydı olmayanlar ise bedel ödemeden bu yükümlülükten muaf olur.

Kıbrıs'ta Askerlik Yapan Maaş Alıyor mu?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan Türk Askeri Birlikleri personelinin aylık ücreti Kıbrıs'ta ödenir. Girne Orduevi’nde askerlik yapan personellerden diğer birimlerde çalışan askerlere kadar her askere ödenecek miktar Cumhurbaşkanı tarafından tespit edilir. Bu miktarın (ek gösterge dâhil olarak), taban ve kıdem aylığı yanı sıra ödenekler, her türlü zam ve tazminat toplamlarının net tutarının % ’ünü geçmemesi gerekmektedir.

KKTC’ye gönderilen erbaş ve erler arasında da erler için , onbaşılar için ve çavuşlar için gösterge rakamları esas alınır. Bu gösterge rakamları Devlet memurlarının aylıklarına uygulanan aylık katsayı ile çarpılır. Elde edilen miktar ise her ay askerlere ödenir.

Kıbrısta Askerlik Maaşları Ne Kadar?

Kıbrıs'ta Askerlik Maaşları Ne Kadar?

yılında Kıbrıs’ta askerlik yapan kişilerin maaşları yukarıda belirtilen unsurlara bağlı olarak düzenlenir ve her ay askerlere düzenli olarak verilir. Maaşların miktarları ise çalışılan birimden ziyade bu birimde hangi konumda çalışıldığına göre değişiklik gösterir. Kıbrıs Güzelyurt askerlik biriminde er olarak çalışan biriyle Kıbrıs Paşaköy askerlik biriminde er olarak çalışan diğer bir kişinin maaşı aynı olurken çavuş ya da onbaşı olarak görev alan askerlerin aldığı ücretler farklı olur. Bu nedenle maaş hesaplamalarına göz atarken bu detaya dikkat edilmesi gerekir.

Kıbrıs'ta Askerlik Yapmak Kolay mıdır?

Kuzey Kıbrıs’ta askerlik yapmak kolay mıdır, en rahat askerlik nerede yapılır gibi sorular sıklıkla karşımıza çıkar. Bu noktada yapılan askerliğin hangi birimde olduğu, hangi pozisyonda askerlik yapıldığı gibi detaylar etkili olsa da genel olarak benzer koşullar mevcuttur. Eğitim detaylarından sosyal koşullara kadar sağlanan olanaklardan yararlanan askerler, Türkiye’dekiyle benzer şartlara sahiptir.

Kıbrıs'ta Askeriyeye Telefon Sokmak Yasak mı?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti askerlik sürecinde iletişim Kıbrıs askeri birlikler telefon numaraları üzerinden sağlanırken aynı zamanda telefon kullanımı da mümkündür ancak askeriyeye akıllı telefon sokmak yasaktır. Kamerası olmayan normal tuşlu telefon modellerine sahip olmak gerekir. Aksi takdirde akıllı telefonlar askerlerin elinden alınır.

Askerlerin kullanabilmesi için özel olarak tasarlanan ve sadece arama ve mesaj atma amacıyla kullanılan telefon modelleri mevcuttur. Bunlardan yararlanarak askeriyeye telefon sokulması mümkündür.

Kıbrıs’ta Askerler Hangi Hattı Kullanıyor?

Kıbrıs’ta askerlerin hangi hattı kullandığı da öne çıkan sorular arasında yer alır. Bu aşamada kamerasız bir cep telefonunun kullanılabileceği ve hat olarak da sadece Turkcell firması tarafından üretilmiş olan Askercell’in kullanılabileceği bilinmelidir. Diğer sivil hatların kullanımı askerde kesinlikle yasaktır.

Askercell olarak bilinen bu hatlar T.C. Genelkurmay Başkanlığı onaylıdır. Bu telefon sayesinde rahatlıkla arama yapmak ve mesaj göndermek mümkün olur. Böylece Kıbrıs askerlik şubesindeki askerlerin sayılı günleri çok daha keyifli ve çabuk geçer.

Kıbrıs’ta Türk Hattı Kullanılır mı?

Kıbrıs'ta Türk hattının kullanılabilmesi için hattın yurt dışında kullanıma açılması gerekir. Bu da hattın işlem ayarlarından kolaylıkla yapılabilecek bir işlemdir. Bununla birlikte Kıbrıs Girne askeri birliklerde veya Kıbrıs’taki diğer birliklerde sivil hat kullanımı yasaktır. Bu nedenle askerlerin kullanabilmesi için özel olarak hazırlanmış olan Askercell kullanımına yönelmek gerekir.

Kıbrıs’ta Askerlik Kaç Ay?

Kıbrısta Askerlik Kaç Ay?

Kıbrıs’ta zorunlu askerlik vardır ve KKTC yurttaşı olup da askerlik çağında olanların belirli bir süre askerlik yapması gerekir. Bu süre ise askerliğin hangi konumda yapıldığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin; er denginde yapılan askerliğin süresi 15 ay iken çavuş ya da yedek subay denginde yapılan askerlik süresi 12 aydır. Ayrıca kısa dönem er denginde yapanlar 8 ay boyunca askerlik yaparken özel statüde yer alanlar 1 ay askeri hizmet verir.

Kıbrıs Askeriyeye Nasıl Kargo Yollanır?

Kıbrıs’ta çok çeşitli kargo firmaları bulunur ve bu kargolar istenen adrese gönderileri kısa sürede iletir. Bununla birlikte askeriyeye yapılan kargo gönderimleri için sadece PTT kargodan destek alınabilir. PTT kargo dışındaki diğer firmaların hiçbiri askeriyeye teslimat yapamaz. Bu nedenle Kıbrıs’a kargo gönderim yapılacağı zaman PTT kargoyla görüşmek gerekir.

Kıbrıs’taki PTT kargonun iletişim bilgileri ise şu şekildedir:

PTT Kargo AsPOS-Askeri Posta & Lefkoşa
Telefon: +90
Adres: Kıbrıs Türk Alayı”

İhtiyaç halinde bu kargo firmasıyla görüşülmesi ve gerekli bilgilerin edinilmesiyle kargo gönderiminin yapılması doğru olur. Çünkü bu tarz olan kargolarda içerikle ilgili olarak dikkat edilmesi gereken farklı birçok önemli husus bulunur.

Kıbrıs Askeri Birlikler Telefon Numaraları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde askerlik için Türkiye’den her sene celpler gelir. Bu nedenle Kıbrıs’ta askerlik yapan kişilerle iletişim kurulabilmesi için Kıbrıs askeriye telefon numaralarının bilinmesi gerekir. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Mekanize Piyade Tümeni - Telefon: 0
  2. Mekanize Piyade Tümeni - Telefon: 0
  3. Zırhlı Tugay - Telefon: 0
  4. Topçu Alayı - Telefon: 0
  5. Deniz Piyade Taburu - Telefon: 0
  6. Muhabere Taburu - Telefon: 0 – 0
  7. Lojistik Destek Grubu - Telefon: 0
  8. Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı - Telefon: 0
  9. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı - Telefon: 0

Kıbrıs Askerlik Kaç Gün?

KKTC Anayasası’na göre, her erkek KKTC vatandaşının askerlik yaşı dönemi içerisinde askerlik yükümlülüğü bulunur. Askerlik yaşı ise 18'dir. Kıbrıs’ta askerlik kaç gündür sorusunun cevabı ise merak edilen ve araştırılan konular arasında kendine yer bulur. Askerlik süreleri ise kısaca şu şekildedir:

  1. Er - 15 ay
  2. Yedek subay - 12 ay
  3. Yedek subay veya çavuş - 12 ay
  4. Kısa dönem er - 8 ay
  5. Özel statüde yani bedelli ya da kısa süreli hizmet yükümlülüğünü yerine getirilmesi şartı ile 1 ay

Kıbrıs’ta askerlik yükümlülüğü ise birime bağlı olarak farklı yerlerde yapılır. Girne Merkez Komutanlığı’nda görev alınabileceği gibi ülkenin diğer birimlerinde de askerlik yapılması mümkündür.

Kıbrıs'ta Bedelli Askerlik Kaç Gün?

Bedelli ya da kısa süreli hizmet yükümlülüğünü yerine getiren (özel statü) kişiler 30 gün yani bir ay boyunca askerlik yaparlar. Bedelli askerlik yapacak olan kişilerin ilgili yerlere müracaat etmesi gerekir. Bu aşamada KKTC dış temsilciliklerine başvuru yapılması gerekir. Buraya başvuru yapmamış olan kişilerse Kuzey Kıbrıs’a ilk giriş yaptıkları tarihten itibaren gün içerisinde hem ASAL hem de Seferberlik Şube Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri zorunlu bir gerekliliktir.

İçişleri Bakanlığına kayıt yaptırmış olanlar ASAL ve Seferberlik Şube Müdürlüğü’nde de kayıtlı oldukları için askerlik çağına girdikleri yılın ocak ayının sonuna kadar müracaat etmesi gerekir. Aksi takdirde yoklama kaçağı olarak kabul edilen kişilerin asgari ücretin ¼’ü kadar para cezası ödemesi gerekir.

Kıbrısta Bedelli Askerlik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kıbrıs’ta Bedelli Askerlik İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

1 ay boyunca yapılacak bedelli askerlik için başvuru yapabilecek kişilerin belirli evrakları hazırlaması ve ilgili yere sunması gerekir. Müracaat evrakları ise şu şekildedir:

  1. Pasaport fotokopisi
  2. KKTC Polis Muhaceret Müdürlüğü’nden alınan giriş-çıkış dökümleri (eğer başvuruyu yapan kişi KKTC doğumlu ise anne ve babasının da giriş-çıkış dökümleri istenir.)
  3. Varsa KKTC kimlik kartı fotokopisinin yanı sıra KKTC doğum kayıt belgesinin aslı

TC vatandaşı olanlardan istenen evraklar ise aşağıdaki gibidir:

  1. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının fotokopisi,
  2. KKTC vatandaşlığı sonrasında alınmış olan vukuatlı nüfus kayıt örneği
  3. TC Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınmış Türkiye Cumhuriyetine giriş ve çıkış dökümleri

KKTC Askerlik Erteleme İçin Gerekli Belgeler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde askerliği erteleme için uygun koşulların sağlanması ve gerekli belgelerin ilgili yerlere teslim edilmesi gerekir. Lefkoşa askeri birliklerin yanı sıra diğer tüm birliklerde askerlik görevini icra etmesi gereken kişilerden aşağıdaki hususları taşıyanlar erteleme işlemleri için gerekli adımları atabilir

  1. Vücut yapısı askerlik yapmaya uygun olmayanlar ve yeterince vücudu gelişmemiş olanlar
  2. Yoklama heyeti doktorları tarafından muayene edilerek zamanla veya tedaviyle geçebilecek hastalıklara sahip olanlar
  3. Lise ya da dengi okulların müdürlükleri tarafından öğrenimine devam ettiği belgelenen öğrenciler
  4. Yükseköğrenimine devam ettiği KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nca kanıtlanan öğrenciler
  5. Özel talep üzerine kardeşinin askerde olduğu yoklamayla saptanan kişiler

Lise ve üniversite öğrencilerinin askerliği ertelemeyle ilgili zaman kısıtlaması olup olmadığı da öne çıkan konulardan biridir. Bu aşamada öğrenimle ilgili olarak yapılan ertelemelerde zaman kısıtlaması olduğu bilinmelidir. Bunlarsa;

  1. Devam zorunluluğu bulunmayan bir yükseköğrenim kurumunda okuyanlar arasında arka arkaya 2 yıl sınıfta kalanlar erteleme yapamazlar. 
  2. Yükseköğrenim öncesinde hazırlık okuyanlar 2 yıldan fazla erteleme yapamazlar. 
  3. Ön lisansta okuyanlar 4 yıldan fazla erteleme yapamazlar.
  4. 3 yıllık bölümde okuyanlar 6 yıldan fazla erteleme yapamazlar.
  5. 4 yıllık bölümde okuyanlar 7 yıldan fazla erteleme yapamazlar.
  6. 5 yıllık bölümde okuyanlar 8 yıldan fazla erteleme yapamazlar.
  7. 6 yıllık bölümde okuyanlar 9 yıldan fazla erteleme yapamazlar.
  8. Lisansüstü/ihtisas öğrenimi görenlerse akademik eğitim süresinin en az iki katı kadar erteleme yapma olanağına sahiptirler.

Kıbrıs'ta askerlik yapanlara müjde haberleri ve diğer gelişmeler için Kıbrıs'ın yerel haber kaynaklarını takip edebilirsiniz.

kaynağı değiştir]

Yayınlar[değiştir kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası