doğu anadolu yöresel kıyafetleri / Doğuda kadınların vazgeçilmezi: 'Kıras fistan'

Doğu Anadolu Yöresel Kıyafetleri

doğu anadolu yöresel kıyafetleri

Doğuda kadınların vazge&#;ilmezi: 'Kıras fistan'

HAKKARİ - SAYİM HARMANCI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde uzun yıllardır kadınlar tarafından kullanılan yöresel kıyafet "kıras fistan", bölgede hala en çok tercih edilen giysilerin başında geliyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kıras fistan (tek parça kadın giysisi) olarak bilinen, farklı renk ve tasarımlarıyla dikkati çeken yöresel kıyafetler, günümüzde de yaygın şekilde kullanılıyor.

Özellikle düğün ve nişan töreni gibi özel günlerde her yaştan kadının tercih ettiği pullu, boncuklu ya da taşlı farklı özellikteki bu kıyafet, bazı yerlerde yaşlı kadınlar tarafından günlük olarak da kullanılıyor.

Resmi bayram ve çeşitli etkinliklerde folklor gösterisi sunan kızların giydiği bu kıyafet, bölgede düzenlenen birçok sergide görücüye çıkıyor.

Üretim yapan iş yerleri düğün sezonunun başlamasıyla kıyafetlere olan talebi karşılamak için yoğun çaba sarf ediyor.

"Gençler düğün ve nişanlarda giyiyor"

Terzi Saniye Şenlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yıldır diktiği kıras fistanın bölge insanı için önemli olduğunu söyledi.

İş yerinde fistandan birçok model ürettiklerini anlatan Şenlik, şunları kaydetti:

"Bazen kendimiz çizdiğimiz modelleri üretiyoruz. Burada 4 kişi çalışıyoruz. Kesim hazır olduğu zaman her birimiz beş takım çıkartıyor. Taşlı olunca da 3 takım çıkartabiliyoruz. Taşlılar hem fiyat olarak daha pahalı hem de daha zahmetli. Dikim esnasında iğne kırıp makineyi bozabiliyor. Fistanları liraya dikiyoruz. En düşük fistan , en pahalısı da bin bin lira arasında değişiyor. Gençler sadece düğün ve nişanlarda giyer ama yaşlı bayanlar ev içinde de taziyeye ya da başka yere gidince de giyiyor. Bazıları da sürekli giyiyor. İlgi yoğun. Sürekli tercih edilen bir kıyafet. Atalarımızdan kalma bir giyim."

Hakkari Halk Eğitim Merkezinde görevli Berivan Kaplan da yöreyi ve yöresel kıyafetleri çok sevdiğini belirterek, "Yöresel kıyafetlerimizi sürekli düğünlerimizde, nişanlarımızda, söz kesimlerimizde giydiğimiz için ilgi görüyor. Çünkü yöremizin kıyafetleri bunlar. Asırlar öncesinden gelme bir gelenek ve şu ana kadar da devam ettirmekteyiz. İnşallah böyle de devam edecek." dedi.

İran'dan kumaş getiren Pervane Çophan da kumaşları dikime hazır hale getirdikten sonra pazarladıklarını ifade etti.

Kumaşı sade alıp taş, boncuk ve pul geçirdiklerini anlatan Çophan, "Her fistanın tasarımı farklıdır. Modeller her sene değişiyor. Küçük yaştan tutun yaşlılara kadar bu kıyafeti giyiyor. Kıras sade olan, fistan da taşlı, boncuklu gösterişli olan kumaştır." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
monash.pw)
  • Türkü Adı A Benim Biriciğim. Lütfi Toprak. İstanbul. Ada Sahillerinde Bekliyorum. Bilinmiyor. İstanbul. Adakale (Sözlerim Çoktur) Muhtar Yahya Dağlı İstanbul. Ahval-ı İnsan. Muhtar Yahya Dağlı İstanbul. Akçe Saymak. Muhtar Yahya Dağlı İstanbul.
  • Adana Köprü Başı türküsünün hikayesi nedir?

    "Adana Köprü Başı" diğer adıyla "Aman Adanalı" türküsünün dillere destan öyküsü: Erenköylü Ruhiye Hanım yüzyılda bir adama aşık olur. Aşkını kendi içinde yaşarken bir yandan da "Aman Adanalı" türküsünü söylemeye başlar. Türküyü etraftakiler de duyar, böylece türkü dilden dile dolaşmaya başlar.

    Adana Köprü Başı kime ait?

    Adana Köprü Başı
    Diğer adlarıVur Çapayı Çapayı
    YöreAdana
    Tür{{{Tür}}}
    Kaynak kişiSelahattin Sarıkaya

    Adana Köprü Başı kimin eseri?

    Adana Köprü Başı 1 Aralık 'de Halil Atılgan tarafından derlenmiştir. Rept. No: ; Çukurova Türküleri 1 - Halil Atılgan (Adana Valiliğinin Cumhuriyet'in

    Adıyaman türküleri nelerdir?

    Adıyaman Türküleri

    Adıyamanlı sanatçılar kimler?

    Adıyamanlı Müzisyenler

    Adana kaç yıllık şehir?

    Boğazköy metinleri olarak bilinen M.Ö. yıllara tarihlenen bir Hitit tabletinde, Adana havalisinden URU ADANIA yani ADANA BÖLGESI olarak bahsedilmektedir. Bu konuda sadece bu tablet dikkate alınacak olsa bile ADANA ismi en az yıllık bir geçmişe sahiptir.

    Doğu Anadolu Bölgesinin yöresel kıyafetleri nelerdir?

    İçindekiler:

    1. Doğu Anadolu Bölgesinin yöresel kıyafetleri nelerdir?
    2. Türklerin giydikleri geleneksel kıyafetler nelerdir?
    3. Konya&#;nın tarihi mekanları nelerdir?
    4. Konya ilinin özellikleri nelerdir?
    5. Türküler nelerdir?
    6. Istanbul&#;un türküleri nelerdir?
    7. Adana Köprü Başı türküsünün hikayesi nedir?
    8. Adana Köprü Başı kime ait?
    9. Adana Köprü Başı kimin eseri?
    10. Adıyaman türküleri nelerdir?
    11. Adıyamanlı sanatçılar kimler?
    12. Adana kaç yıllık şehir?

    Doğu Anadolu Bölgesinin yöresel kıyafetleri nelerdir?

    Yine de temelde kadın giysilerini; içlik, fistan, kaftan, yelek, kolluk. şalvar, yün çorap, yemeni, eşarp ve fes (kofi) oluşturur. Erkek giysilerinin parçalarını ise; keçe külah, puşu, çizgili mintan, şalvar.

    Türklerin giydikleri geleneksel kıyafetler nelerdir?

    Geleneksel Giysi

    Konya'nın tarihi mekanları nelerdir?

    İşte Konya'da gezilecek yerler ve Konya Gezi Rehberimiz!

    1. Mevlana Türbesi. Konya'da gezilecek yerlerin en başında Mevlana Celaleddin Rumi'nin kabrinin de bulunduğu türbe gelir.
    2. İnce Minareli Medrese.
    3. 3. Karatay Medresesi.
    4. Sille Köyü
    5. 5. Konya Selimiye Camii.
    6. Yerköprü Şelalesi.
    7. 7. Kilistra Antik Kenti.
    8. 8. Atatürk Evi Müzesi.

    Konya ilinin özellikleri nelerdir?

    Türkiye'nin yüzölçümü olarak en büyük ili olma özelliği taşıyan Konya, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Toplam yüzölçümü

    Türküler nelerdir?

    Türkü Nedir? Genellikle bağlama ile söylenen ve hece vezniyle yazılan şiirlere türkü denir. Türkülerde ayrılık, özlem, aşk gibi kişisel duyguların yanı sıra kahramanlık, yiğitlik, göç ve ölüm gibi toplumsal konular da işlenir. Halk şairlerinin yazdığı koşma ve koşuklar, türkü türünün doğmasında etkili olmuştur.

    Istanbul'un türküleri nelerdir?

    İstanbul Türküleri ( Kayıt

    Güneydoğulu kadınların tercihi, yöresel kıyafetler

    Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yıllar önce kadınların günlük hayatta kullandığı yöresel kıyafetler, şimdilerde boncuklu ve rengarenk tasarımlarıyla kadınların düğünlerdeki ilk tercihleri oluyor.  

    Özellikle düğün, kına gecesi ve nişan töreni gibi özel günlerde kadınların vazgeçilmezi olan yöresel kıyafetler, renkleri ve tasarımıyla dikkat çekiyor. Pullu, boncuklu yapılarıyla öne çıkan kıyafetler, hünerli ellerin yoğun mesaisiyle hazırlanıyor. 

    Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yüzyıllardır geleneksel olarak giyilen kıyafetlere yöre halkı tarafından "kıras heftan" da deniyor. Özellikle bölgedeki aşiret ve köy düğünlerinde kadınların tercih ettiği kıyafetlerde şıklık yarışı yaşanıyor. Her yaş grubu tarafından tercih edilen yöresel kıyafetlere yurt dışından da talep geliyor.

    Yöresel kıyafetler satan İsmet Sidal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düğün sezonunun açılmasıyla "kıras heftan" taleplerine yetişmekte zorlandıklarını söyledi. 

    Yaklaşık 23 yıldır yöresel kıyafet satışını yaptıklarını anlatan Sidal, kumaşları Hindistan, Pakistan ve Dubai gibi ülkelerden getirdiklerine dikkati çekti.

    guneydogulu-kadinlarin-tercihi,monash.pw

    Sidal, yöresel kıyafetlerin Şanlıurfa'da artık günlük olarak pek giyilmese de düğünlerde, kına gecelerinde ağırlıklı olarak kullanıldığını belirterek, "Sosyal medya üzerinden Türkiye'nin farklı bölgelerinden de bizleri takip eden müşterilerimiz var. Genelde resimlerde beğeniyorlar. Bizden talepte bulunuyorlar. Bursa'da satışını yapan bir ablamız var. Oraya kumaş gönderdik." dedi.

    - "Almanya'dan bile sipariş alıyorum"

    İsmet Sidal, yöresel kıyafetlerin her bütçeye göre ayarlanabildiğini belirterek, ila lira olduğunu söyledi.

    Birbirinden canlı ve renkli kumaşların kadınlar tarafından tercih edildiğini dile getiren Sidal, kumaş seçiminin ardından istenilen modele göre dikiminin yapıldığını anlattı. 

    Sidal, yöre halkının dışında bölgeye misafir olarak gelen kişilerin de yöresel kıyafetlere ilgi gösterdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

    "Otantik bir havaya sahip olduğu için müşteri talep ediyor, biz burada dikip kendileriyle memleketlerine götürüyor. Almanya'dan bile sipariş alıyorum. Her yaz memlekete tatile geldiklerinde bizden mutlaka talepte bulunuyorlar. Hatta buralı olmayıp yurt dışında oturan komşularına, eş dostlarına buradan siparişleri alıp götürüyorlar. Suruç'ta, Şanlıurfa'da yaşayan insanlar giyim kumaşlarına meraklı. Modellere göre fiyat değişiklikleri oluyor. Son zamanlarda 'şemmame' tarzına döndü. Biraz daha farklı mesela doğuda kullanılan giyim tarzlarına döndü." 

    guneydogulu-kadinlarin-tercihi,-yoresel-kiyafetlerjpg

    -  "Yöresel kıyafetleri çok seviyoruz"

    Kendisine yöresel kıyafet diktirmek için kumaş beğenen Gülcan Yavuztürk de yöresel kıyafetlerin kadınlar için özel günlerin vazgeçilmezlerinden biri haline geldiğini söyledi. 

    Kadınların kendilerine göre özel olarak diktirdikleri kıyafetlerle şıklık yarışına girdiklerini belirten Yavuztürk, "Önceleri büyüklerimiz köylerde giyerdi. Şehir merkezlerinde günümüzde çok kullanılmaya başlandı. Genelde düğün, nişan ve kına gecelerinde bu kıyafetleri giyiyoruz. Yöresel kıyafetleri çok seviyoruz." ifadelerini kullandı. 

    guneydogulu-kadinlarin-tercihi,-yoresel-kiyafetlerjpg

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır