kediler emmeyi ne zaman bırakır / Anne Kediler Yavrularını Ne Zaman Bırakır? - Kediler - VetRehberi

Kediler Emmeyi Ne Zaman Bırakır

kediler emmeyi ne zaman bırakır

Anne kedilerin yavrularını bırakması zamanı ortalama ay arasında değişkenlik gösterir. Kediler 2 aylık olmaya başladıklarında bağımsız davranışlarında artış görülmeye başlar. Anne kedilerin yavrularını bırakması kedilere göre değişebilen bir durumdur. Yavrunun anneden bağımsız olma sürecinin 4 aya kadar çıktığı da görülebilen durumlar arasındadır. Yavrular, ilk aylarında anne sütü ile beslenerek pek çok davranışı annelerinden öğrenir. Süt kesilme döneminin başlamasını takiben yavru kediler, kendi başlarına hareket etmeye ve daha özgür olmaya başlar.

Anne Kediler Yavrularını Ne Zaman Sütten Keser?

Anne kedilerin yavrularını sütten kesme zamanı yavruların fiziksel gelişim sürecinin hızlanmasıyladır. Sütten kesilme zamanı, yavru kedilerin gelişiminde son derece önemli ve kritik bir dönemdir. Bu dönemde yavrular, annesinden ve varsa kardeşlerinden pek çok şey öğrenerek gelişim sürecini hızlandırır. Genellikle hafta arasındaki süreç, sütten kesilme evresi olarak adlandırılır. Bu dönemde yavruların bağışıklığı önceki döneme göre daha az olacağından yeterli düzeyde uyku almaları önemlidir.

Yavrular Anne Kedilerden Ne Zaman Ayrılır?

Yavruların anne kedilerden ayrılma zamanı için tavsiye edilen süre 3 aydır. Yavrular, 2 aylık iken sürekli anneleri ile beraber olmak ve onlarla vakit geçirmek ister. Erken dönemlerde annesinden ayrılan yavru kedilerde, güven duygusunun az geliştiği görülmüştür. Yavrular, 2 aylık olduğunda yavaş yavaş katı gıdalara başlasa da anne ile ilişkisi devam eder. Bu döneme yaklaşıldığında, yavru kediler kendi sorumluluklarının bilincine varmaya ve olgunlaşmaya başlamıştır. Yavrular, sevgiye doyduğunu hissettikleri zaman daha olgun davranışlar kazanmaya başlar.

Oyun oynaması, kendi başına uyuması gibi hareketlerden bu durum anlaşılabilir. Yaklaşık 3 aylık dönem geçtikten sonra yavrular, bağımsızlığını kazanmaya ve artık anne kediden ayrılmaya hazır hale gelmeye başlar. Annelerinden vaktinden önce ayrılan ve yeterince süt emmeyen kediler, ileride sevgi eksikliği çekebilmektedir. Bunun yanı sıra anne ile bağını erken koparan yavru kedilerde stresli davranış geliştirme de söz konusudur.

Anne Kediler Yavrularını Neden Bırakır?

Anne kedilerin yavrularını bırakma sebebi doğal süreçlerin aksine farklı durumlardan kaynaklı olarak da gelişebilecek bir durumdur. Kediler, anne oldukları zaman biyolojik değişimlerin getirdiği birtakım davranışlar sergiler. Çoğunlukla yavruya karşı olumlu olan bu davranışlar, birtakım farklı sebeplerden ötürü olumsuz da olabilir. Anne kedilerin doğum gerçekleştikten sonra yavrusunu reddetmesi ve bırakması, karşılaşılan durumlar arasındadır. Anne kedilerin yavrularını bırakma ve reddetme davranışının altında yatan sebepler şunlar olabilir:

  • Yavrunun Hasta Olması: Anne kediler, içgüdüsel olarak kuvvetli hislere sahiptir. Bu nedenle doğan yavrularda herhangi bir hastalık olup olmadığını hissetmesi mümkündür. Birden fazla yavrusu varsa, hasta olan yavruyu diğerlerinden uzaklaştırmak istediğinden anne kedilerin yavrularını bırakması görülebilir. Anne kediler, böyle bir durum sezdiklerinde hastalık kapan yavruyu reddederek diğer yavrularını korumaya çalışır.
  • Büyük Yavru Doğurması: Kediler, olması gerekenden daha büyük bir yavru dünyaya getirdiğinde de reddetme davranışı gözlemlenebilir. Bu davranışın altında yatan sebep net olarak bilinmemekle beraber büyük olanın diğer yavruların gelişimini olumsuz etkileyeceği düşüncesi olabilir.
  • Erken Anne Olması: Çok erken anne olan kedilerde annelik içgüdüleri yeterince gelişkin değildir. Bu sebepten ötürdü doğurduğu yavruları, kendisininmiş gibi görmeyebilir ve annelik davranışları sergilemeyebilir. Henüz genç iken anne olan kedilerde yavruların reddedilmesi görülebilen bir durumdur.
  • Anne Kedinin Mastitis Olması: Anne kedinin süt kanallarının tıkanması ve enfeksiyon kapması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Yavru kediler, süt emmek istediğinde bu durum annenin canını acıtabilir. Özellikle enfeksiyonun yayıldığı kedilerde anne kedinin ağrısı şiddetlenebilir. Hissettiği bu acıdan dolayı, yavrularını kendisinden uzaklaştırma davranışı gözlemlenmesi mümkündür.

Yavru Kedi Ne Zaman Yetişkin Olur?

Yavru kedinin yetişkin olma zamanı yaklaşık olarak 1 yıl geçtikten sonradır. Bu süre geçene kadar yavrular, belirli aşamalardan geçerek gelişimlerini tamamlar. Doğumu takiben ilk aylar içerisinde, yavrularda çok hızlı büyüme görülür. Bu dönemde uyku ve beslenme onlar için büyük öneme sahiptir. Anne sütünün besleyiciliği ile bağışıklık sistemleri güçlenir. aylık zaman dilimi geçtiğinde yavruların uyku saatlerinde azalmaların yanı sıra oyun oynama sürelerinde artış gözlemlenir. Kendi kendine oyun oynamaya ve vakit geçirmeye başlaması da yetişkinliğe giden adımların başlangıçlarındadır. Bu dönemler, genellikle sütten kesilme zamanlarına denk gelir.

Yavrular, beslenmek için anne kedilerden bağımsız hale geldiklerinde birtakım becerileri daha fazla geliştirmeye başlar. ay arasındaki dönemde kaslarının daha fazla güçlendiği ve sosyal becerilerinin daha fazla geliştiği görülür. Sindirebilecekleri ve çiğneyebilecekleri mamalar tüketmeleri, yetişkin dişleri oluşana kadar önem taşır. Bir yıllık zaman dilimi geçtikten sonra refleksleri güçlenir ve iskelet kas yapısı gelişir. Artık yetişkin bir kedi gibi davranmaya başlar ve gün içerisinde saat arası uyur.

Anne Kediden Ayrılan Yavru Kedi Bakımı Nasıldır?

Anne kediden ayrılan yavru kedi bakımının nasıl olduğu ile ilgili birtakım pratik bilgiler önem taşır. Yavruların anneden ayrılabilmesi için en ideal dönem, 8 haftalık olduğu zamandır. Bu dönemde anne sütü, yavruyu hayatta tutarak ihtiyacı olan bütün besin öğelerini almasını sağlar. Fakat anne kedilerin yavrularını bırakması veya annenin hayatını kaybetmesi halinde yavru kedinin bakımı, başkaları tarafından üstlenilir. Yavruların bakımı 4 haftalık olduktan sonra daha kolay olmakla beraber daha küçükler için anne sütü kritik önem taşır. Bu gibi durumlarda farklı anne kedilerin yavruyu emzirmesi söz konusu olabilir. haftadan küçük yavru kedilerin vücut ısısının korunması kritik öneme sahiptir.

Tags:Anne kedi yavrularını ne zaman bırakırAnne kedi yavrularını neden terk eder

Yavru Kediler Ne Zamana Kadar Anne Sütü İçmeli

Yavru kedi anne sütünden ayrılması için belirli bir zamanı vardır. Eğer bir yavru kedi sahiplenmek istiyorsanız öncelikle bu yazımızı okumanızı öneriyoruz. Yavru kedileri hemen annesinden ayırmak onlara yapabileceğiniz en büyük yanlışların başında gelmektedir.

Yavru kediler 60 günlüğe kadar anne sütü içmektedir. Genellikle 35 günlük olduklarında kuru mama yemeye başlarlar. Kuru mamayı ilk etapta biraz ıslatarak veya yaş mama karıştırarak verebilirsiniz. Yavru kediler bu zamanda iyice kuru mamaya alışırlar ve zamanla anne sütü emmeyi bırakırlar. Bu süreç 60 günlüğe kadar devam etmektedir.

Yavru kedilerin dişleri büyüdüğünde anne kediyi emdiklerinde memesini acıtabilirler. Bu yüzden yavru kediler büyüdüklerinde zamanla anneleri onlardan uzaklaşır ve emzirmeyi bırakırlar.

Yavrular anne sütü içtikleri zamanda bağışıklık sisteminin çok güçlü olduğunu unutmayınız. Anneden ayrıldıktan sonra onlara vitamin ve iyi bir kuru kedi maması vermenizi şiddetle öneriyoruz. Bağışıklık sistemi çökerse ölümcül hastalıklara yakalanabilirler. Bu yüzden 2 aylıkken bile ayrılsa bağışıklık sistemini iyi bir seviyede tutmak için kedi vitamini vermenizi ve iyi bir mama seçimi yapmanızı şiddetle öneriyoruz.

Yavru Kedinin Annesi Ölürse veya Terkederse Nasıl Bakabilirim

Bu durum çok fazlaca yaşanmaktadır, anne kedilerin bağışıklık sistemi genellikle doğum sonrası düşmektedir. Buda onların ölümcül hastalıklara yakalanmasına neden olabiliyor. Bu yüzden eğer kediniz hamile ise ona iyi bir gıda takviyesi yapmanız gerekmektedir. Özellikle yaş mama(konserve), vitamin ve özel annelik için olan kuru mamaları vermenizi öneriyoruz. İyi markaların anne kedilere özel ürettikleri mamalardan almanızı öneriyoruz. Royal Canin, Orijen, Pro Plan markaları size önerebileceğimiz iyi mamaların başında gelmektedir.

Eğer anne kedi yok ise veteriner hekiminizden veya pet shop&#;dan kedi sütü almanızı öneriyoruz. Kedi sütünü özel olarak hazırlamanız gerekmektedir. Üzerinden yazan tarifteki ölçü miktarını ılık su ile karıştırmanız gerekmektedir. Ilık su ile karıştırmanızın önemi şu şekildedir. Anne kedilerin sütleri ılık olur bu yüzden o kıvama getirmek için sizde yapacağınız kedi sütünü ılık su ile vermeniz gerekmektedir. 40 günlüğe kadar kedi sütü ile besledikten sonra kuru mama yemeye başlayacakları zamanda konserve ve vitamin takviyesi ile bağışıklıklarının üst düzeyde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Yavru Kedi Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gerekenler

Evinizin yeni üyesi olan yavru kediniz geldiğinde bundan sonra güvenlik önlemleri almanız gerekir. Yavru kediler her yere atlayan, yerinde duramayan meraklı kedilerdir. Bu yüzden pencere kenarlarına bayılan bu kediler pencereden düşmemesi ve kaçıp gitmemesi için siz yanında değilken camların kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer evinizde açık baca ya da şömine bulunuyorsa tehlikeli yerlerin kedinin ulaşmayacağı şekilde kapatılması gerekir. Ortada elektrik kablosu bulundurmayın. Yoksa kediniz bu kabloları dişlemeye çalışacaktır. Balkon veya bahçede bitkileriniz, saksılarınız varsa eğer kedinizin erişemeyeceği bir yere konumlandırın. Çünkü kediler için bazı bitkiler zehirler olduğundan dolayı sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atar.

Aklınıza takılan soruları kedi soru-cevap kısmından bize iletmenizi rica ederiz.

Kedim niçin tişörtümü emiyor?

Sorulara Dön
aylık kedim geldiği günden beri(40 günlük idi) kucağıma tırmanıp annesini emer gibi tişörtümü emiyor. Bu davranışı başka bir havlu veya kumaşta sergilemiyor. Yalnızca üzerimde olan kıyafetlere yapıyor. Sebebi ne olabilir?

44, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Soruya aslında kendin cevap vermişsin. Seni Annesi sanıyor. Senin kokun tişörtüne bulaştığı için başka materyale bunu yapmıyor. Ve seni seviyor. Ayrıca bazı kediler çok yumuşak bir kazak kumaş vs. gibi bir şeye 2 ön ayağıyla aynı annesinin memesini emerken yaptığı masaj hareketini yapar. Benim kedim yapıyor mesela. Yaparken mırrrahh diye bir ses çıkarıyor. :-)

9, görüntülenme

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Kedinin beyninin içine giremediğimiz için bunun bilebilmemiz oldukça funduszeue.info İngiliz biyolog John Bradshaw kedilerin sahiplerini "daha büyük bir kedi" olarak algıladığını iddia funduszeue.info bilir belkide kedinin sana böyle davranmasının sebebi budur :)

8, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Benim kedim de yavru ve 47 günlükken onu sahiplendim. Aynı emme hareketini dediginiz gibi sadece benim tisortlerime ya da kıyafetlerime yapıyor. İki patisiyle de küçük küçük boynumu ve cenemi ittiriyor. Sanki Süt sagar gibi :) Bende beni annesinin yerine koyduğunu düşünüyorum :(( çok tatlışlar yaaa :)) şimdi 2,5 aylık. :)

5, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Benim kedim de anneme ve bana bunu yapıyor, formlarda vs. Okuduğum kadarıyla anne sütünü yeterli seviyede almayan kediler yapıyormuş. Gerçekten de 1 aydan biraz fazla bir süre anne sütü emmiş kedim, sonra annesinden ayrı düşmüş.

1, görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Doğa, nazik veya gaddar değildir. Zulmü sevme ya da sevmeme gibi bir tercihi de yoktur. Bir konu DNA'nın korunumunu ilgilendirmediği sürece doğa tamamen nötrdür.”
Richard Dawkins

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları
yavru_kedi_bakimi

Yeni bir yavru kedi sahiplenmeye karar verdiniz, ya da kedim doğum yaptı yavru kedilere nasıl bakacağım diye dertleniyorsunuz. Belki de sokakta minicik bir bebek kedi buldunuz ve artık ona yarenlik/annelik yapmak istiyorsunuz. Yavru kedi bakımı zahmetli olsa da korkmayın! Bu yazımda sizlere yeni doğmuş kedi bakımı konusunda tüm detayları özetleyeceğim. Bu sayede yeni doğmuş yavru kedi bakımı konusunda bir profesyonel olacaksınız!

Peki yeni doğan kediye nasıl bakılır? Gelin en başından tüm detayları inceleyim.

Bu arada kedilerde çiftleşme ve kedilerde hamilelik süreci ve kedilerde doğum ile ilgili merak ettiğiniz diğer detaylar da ilginizi çekebilir. Aşağıdaki başlıklara tıklayarak ilgili yazılarıma ulaşabilirsiniz;

Kedilerde çiftleşme

Kedilerde hamilelik

Kedilerde doğum

Yavru Kedi Bakımı Hakkında Herşey

Yeni doğan kediye nasıl bakılır? Yeni doğan yavru kedi bakımı nasıl yapılır?

Annesinden henüz doğmuş bir bebek ile karşılaştıysanız siz de bunu kolayca gözlemleyebilirsiniz. Yeni doğmuş yavru kediler o kadar minik ve o kadar çaresizler ki ne yapsam da bu bebeklere yardım etsem diye dertlenir durursunuz. Bu çaresizlik o kadar büyüktür ki bırakın beslenmeyi, vücut ısılarını dahi kendi başlarına kontrol edemezler. Bu yüzden bebek kedi bakımı oldukça kritik bir iştir.

Yeni doğmuş kedi yavrusu henüz ayakları üzerinde bile duramaz. Ancak emekleyebilirler. O da en fazla yarım metre kadar. Bu mesafeden daha uzun mesafeye emeklemeleri oldukça zordur. Bu özelliklerini de sadece doğum sonrası annelerine ulaşmak ve beslenebilmek amacı ile kullanırlar.

Henüz vücut ısılarını dengeleyemediklerinden ve uzun süreli yürüyemediklerinden bu dönemde yavrulara dikkat etmeli, yuvadan ayrıldıklarında çok zaman geçmeden onu annenin yanına koymalı, vücut ısılarını koruyacak bir sıcaklıkta tutmalısınız.

Yavru kedilerin gelişimi &#; Yavru kedi gelişimi

Yavru kediler ancak 10 gün içinde ayaklanabilirler. İlk 10 günün sonunda beyinleri ön ayaklarını koordine edebilecek kadar gelişir. Tam anlamıyla ayakta durabilmeleri ise ancak 3 haftayı tamamladıklarında gerçekleşir. Ancak bu seviyede hala tam dengeli bir ayakta duruş sergileyemezler.

Bu seviyede koku alma, duyma ve görme duyuları da gelişmiş olur. Yani 3 haftalık yavru kedi artık size tepkiler vermeye başlar. funduszeue.infoını doldurduğunda artık tam anlamıyla denge sahibi olur bu zibidiler 🙂

Yavru kedi gelişim tablosu aşağıdaki gibidir;

 

yavru_kedi_gelisimi

 

Yavru kedilerin meme emmesi

Yavru kediler doğar doğmaz annelerini emmeye başlar. Hatta anne kedi yavrularını emme konusunda teşvik eder. Ancak ortamda memeleri süt dolu olan ve annesi dışında başka bir kedi varsa onları da rahatlıkla emebilir. Yani yeni doğum yapmış kediniz diğer yavru kedilere süt anneliği yapabilir.

Gözleri açılmamış, ayakta dahi duramayan bir bebek kedi birçok memenin içinden en verimli memeyi rahatlıkla bulabilir. Çoklu doğumlarda boş memeler dururken aynı memeye saldıran yavrular görmeniz tamamen bu yüzdendir 🙂 Böyle bir durumda hepsinin beslenebilmesi için dikkatli olmalı ve tüm yavruların meme emdiğinden emin olmalısınız. Grup içinde baskın bir yavru daha zayıf olanın emmesini engelliyor ise zayıf yavruya emmesi konusunda destek olmalısınız.

Yavru kedilerin yuvayı tanıması

Kedi yavruları 1 haftayı tamamladıklarında yuvasının kokusunu ayırt edebilir, yuvadan uzaklaştırsanız dahi yuva olarak benimsediği alana geri dönebilir ve &#; 3 haftalıkken kedi kumu kullanmaya başlayabilir. Özetle yavru kedi tuvaleti için bu dönemde hazır olmanız hayati öneme sahiptir.

Bu arada kedileri kuma alıştırma konusunda ilgili yazıma göz atmak isterseniz buraya tıklayın.

Yavru kedi beslenmesi

Doğum anından itibaren birkaç hafta boyunca anne kedi, yavruların beslenmesi konusunda dikkatlidir ve yönlendiricidir. Ancak bir süre sonra anne emzirmekten kaçsa dahi yavrular annenin peşinden ayrılmazlar.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi bebek kediler için de en değerli ve tek besin annelerinin sütüdür. Bu süt, keçi ya da inek sütüne göre yavrular için iki kat daha besleyicidir.

Annenin bir süre sonra emzirmekten kaçması çok olası durumdur. Kediniz yavrulardan kaçıp kafasını dinlemek istiyorsa endişe etmeyin ve ona bu konuda dinlenme fırsatı verin. Doğum sonrası sendromunu tek yaşayan insanlar değil unutmayın 🙂

Yavru kedilerin katı mamaya geçmesi

Yavru kediniz 3 haftasını doldurduğu anda artık onu kuru mama ile beslemeye başlayabilirsiniz. Tabi annesine verdiğiniz koca taneli mamalar ile beslenmesi zordur. Zaten içerik olarak da bu kedi mamaları bebeklere uygun değildir. Bu yüzden bebekleri mutlaka yavru kedilere özel olarak üretilen ve minik taneli mamalarla beslemelisiniz. Yeni doğan kedi maması içerik olarak yavruların gelişiminin ihtiyacı olan tüm besin değerlerini içermektedir.

Yavru kedilere evde ne verilir diye merak ediyor olabilirsiniz ama bunun için en uygunu özenle üretilmiş mamalardır. Bu konuya da aşağıda linkini paylaştığım yazımda değinmiştim.

Bu arada yavru kedilerin beslenmesi ile ilgili daha önce yayınladığım detaylı yazıya da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Doğada yavru kedi beslenmesi

Yavrular katı gıdaya geçme dönemlerinde anne ava çıkar, avını bebeklere getirir ve onlar için avı parçalar. Bebekler de parçalanmış avı afiyetle yerler. Dişleri geliştikçe anne artık parçalamayı bırakır. Hatta daha da ilerleyen dönemde anne canlı avı bebeklere getirir. Bebekler de eğlenceli bir oyun içinde canlı avı nasıl yemeleri gerektiğini öğrenir.

Yavru kedi annesinden ne zaman ayrılır

Yavru kediler ne zaman anneden ayrılır sorusu kedi annelerinin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Bir yavru kedi 5 haftayı doldurduğunda artık kendi bakımını kendi yapabilir hale gelebilir. Henüz yavru kedinin annesinden ayrılması için erken olsa da bu dönemde ayrılığa yavaş yavaş alışmaya başlarlar.

Yavru kedi ne zaman anneden ayrılır sorusunun cevabı aynı zamanda yavru bir kediyi sahiplenmek isteyen kedi anneleri için de kritik bir sorudur. 10 ila 16 haftalık arasında bir yavru kediyi sahiplenebilirsiniz. Bebeğinizi ne kadar küçük sahiplenirseniz onun için size alışma deneyimi o kadar kolay olacaktır. Ancak yavruyu annesinden çok erken ayırmanız da beslenmesi ve gelişimi açısından negatif etki edecektir. Bu yüzden annesi ile emme ve sevgi ilişkisi sonlanmamış yavruları annelerinden ayırmak için acele etmeyin.

Annenin sütü ve prolaktin seviyesi azaldıkça artık anne de bebekleri ile ilgilenmeyi azaltır ve bir süre sonra tamamen bırakır. Tabi bebeklerin dişlerinin çıkmasının da buna etkisi vardır. Dişler çıktıkça bebekler annenin canını yakmaya başlar. Bu yüzden anne günden güne emzirmekten iyice kaçınır.

Yavru kedi eğitimi

Annesi ile birlikte yaşayan yavrulara beslenme, tuvalet, temizlenme, insan ilişkileri, avlanma, yol/yön bulma konusunda tüm eğitimleri anneleri verir. Bu yüzden annesi yanında eğitimini tamamlamış bir yavru kedi sahiplenirseniz işiniz daha kolay olur. Tabi bu yavru bir sokak kedisinin yavrusu ise insan ilişkileri konusundan zayıf bir eğitim almış olacağından yavrulara yaklaşmanız zor olabilir. Bu yüzden bu tarz yavrularla korkutmadan dikkatli ve kontrolü bir şekilde iletişim kurmalısınız. Zaten dikkatli olmazsanız anne kedi size dikkat etmeyi öğretecektir 🙂 Aynı zamanda yavru kedilerin insanı bir tehlike olarak görmesine sebep olursunuz. Bu tarz yavrularla en kolay iletişim yaş mamadır. Zamanla ona su ve ıslak mama sağlayan insanı tehlike olarak görme fikrinden uzaklaşacaktır.

Yavru kedi tuvalet eğitimi

Yeni doğan bir kedi sahiplendiniz ve tuvalet eğitimi vermek istiyorsunuz. Bu konuda daha önce detaylı bir yazı yazmıştım. Bu yüzden tekrar detaya girmeden ilgili yazım için link paylaşıyorum. Yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.

Yavru kedi yıkanır mı?

Yavru kedi yıkama en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Bunun için cevap net. Kesinlikle yıkanmaz. Yavru kediyi anneler yalayarak temizler ve zamanla yavrular da temizlenmek için kendini yalamayı öğrenir. Ancak ortada bebek kediye bakacak bir anne kedi yok ise durum biraz değişir.

Bu durumda yavru kediler yıkanır mı sorusunun cevabı değişmez ama yıkanmasa da nemli bir bez ile silebileceğinizi söyleyebilirim. Deterjan, sabun vs olmadan sadece hafif nemli bezlerle silebilirsiniz yavruyu. Bezin çok ıslak olmaması gerekir. Çünkü bu durumda kediniz de gereğinden fazla ıslanacaktır. Yıkarsanız da yavrunun vücut ısısını tehlikeye atabilir ve onu kaybedebilirsiniz. Bu durum özellikle yeni doğmuş yavrular için geçerlidir.

Eğer mutlaka yıkamak istiyorsanız en azından kedinizin 3 aylık olmasını beklemelisiniz. 3 ayın sonunda da yıkayacaksanız ya sadece su ile ya da kedilere özel olarak üretilmiş kedi şampuanı ile yıkamalısınız. Ardından da kuruması ve ortam ısısı konusunda oldukça dikkatli olmalısınız.

Annesiz yavru kedi bakımı

Annesi olmayan yavru kedi bakımı için hem fiziksel hem duygusal temas oldukça önemlidir. Beslenme konusuna yukarıdaki başlıklarda ve yavru kediler ne yer adlı yazımda değinmiştim. Tuvalet eğitimine de buradaki yazımda değinmiştim. Bu yüzden evde yavru kedi bakımı kategorisinde annesiz yavru kediler için beslenme ve kedi kumu eğitimi dışındaki konulara değineceğim. Çünkü kedi yavrusu bakımında mama ve kedi kumu dışında da çok kritik detaylar mevcut.

Annesi olmayan yavru kedinizin kokunuzla uyumasına izin verin

Annesi olmayan yavru kedi sahiplendiyseniz artık onun annesi sizsiniz demektir. Annesinden ayrı olduğu için sürekli olarak boynunuza tırmanıp gıdınızın sıcaklığında veya kalbinize yakın yerde uyumak isteyecektir. Çünkü tıpkı annesinin koynunuda uyurkenki gibi sizin kalp ve nabız atışınızı duyabilecek ve bu durum onun güvende olduğunu hissettirecektir. Bu yüzden koynunuzda uyumasına izin verin ki bağınız gelişsin. Bebiş de mutlu ve huzurlu olsun. Annesinden ayrılan yavru kedi bakımı normal bir kedi bakımına göre daha çok vicdan, daha çok dikkat ve daha çok temas ister unutmayın.

Yavru ile sık temas kurun

Yavru kedinizle sürekli olarak konuşun ve ona dokunun. Kediler büyüme evresinde ona verdiğiniz her bilgiyi alırlar. Kurduğunuz her temas sizinle ilişkisini arttırır. Hatta evin diğer sakinleri ve diğer türdeki hayvanlarla iletişim kurmaları için en uygun zaman bebeklik dönemidir. Bu sayede insanın, bebeklerin veya diğer türdeki bir havyanların dost olduğunu beyinlerine kazımış olurlar.

Unutmayın yavru kediler sosyal terbiyelerini 3 ila 7 hafta arasında edinirler. Bu süreden sonra tanışacağı yeni türlere, hatta kendi türünden olan bir canlıya dahi düşman gözü ile bakma potansiyeli taşırlar. Bu yüzden de belirli bir yaşa ulaşmış 2 kediyi aynı ortama getirmek tehlikeli ve sancılıdır. Ayrıca 2 kediyi tanıştırmak ciddi bir süreç gerektirir. Bu konuda detaylı bir yazı yazmıştım daha önce. Buraya tıklayarak 2 kediyi tanıştırma konusundaki yazıma ulaşabilirsiniz.

Tüm ihtiyaçlarını temin edin

Tüm bunların dışında yavru kedi sahiplenmek istediğinizde onun bakımı, gelişimi ve hayatını devam ettirebilmesi için biraz alışveriş yapmanız gerekecek. Bu konuda gerekli ürünleri ve almasanız da eksikliğini hissetmeyeceğiniz ürünleri daha önce derlemiştim. İhtiyaçlar listesini acil ve acil olmayan diye de kategorize ettim. Linklerini aşağıda paylaşıyorum.

Kediler için acil ihtiyaçlar listesi

Kediler için acil olmayan ama mutlaka ilerleyen dönemde satın alınması gereken ihtiyaçlar listesi

Kediler için almasanız da eksikliğini hissetmeyeceğiniz ürünlerin listesi

Bunun dışında kedi sahiplenme konusunda en kritik konulardan biri de aşı. Bu konu da yavru kediniz için hayati öneme sahip. Bu yüzden mutlaka ve mutlaka aşı ile ilgili aşağıdaki yazılarıma da göz gezdirin.

Kediler için zorunlu aşılar

Kedi hastalıkları ve aşılama gerektiren durumlar

Kedi aşı takibi iPhone uygulaması

Yeni bebeklerinizle musmutlu günler diliyorum. Gelinlik, damatlık oldukları günleri de görün inşallah ve onları benim için de öpüp mıncıklayın 🙂

Content Protection by funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası