mimar sinan deprem terazisi / Anadolu'nun İlk Sismografı: Deprem Terazisi | funduszeue.info

Mimar Sinan Deprem Terazisi

mimar sinan deprem terazisi

Teknoloji çağından çok önce Anadolu'da deprem terazileri kullanılıyordu

Değerli funduszeue.info okurları.

funduszeue.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak funduszeue.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca funduszeue.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve funduszeue.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Yüzyıllara meydan okuyor: İşte Mimar Sinan’ın da eserlerinde kullanılan deprem sistemi!

Türkiye, günlerdir Kahramanmaraş’ta yaşanan depremle seferber ediyor. Binlerce vatandaşımız ve ’lik depremler sonrası hayatını kaybederken, ne yazık ki halen enkaz altında kurtarılmayı bekleyen yüzlerce vatandaşımız daha var.

Deprem, günümüzün doğal afetlerinden biridir. Ancak buna karşı alınan önlemler sayesinde binalar daha sağlam olabilir, yüksek şiddetli depremde bile yıkılması önlenebilir. Mimar Sinan’ın da ülkemizde depreme dayanıklı bazı eserleri var. İşte o eserler ve kullanılan deprem sistemleri…

MİMAR SİNAN YILLAR ÖNCE DÜŞÜNMÜŞ

Maraş depremi sonrası vatandaşlar, tüm dünyada depreme dayanıklı raylı bina sistemleriyle bilinen Japonları konuşuyor.

 Bazı kişiler ise Japonlardan çok önce benzer bazı teknolojilerin Mimar Sinan tarafından geliştirildiğini ve yaptığı camilerde kullandığını söylüyor.Bu noktada sismik deprem izolatörü denilen sistem karşımıza çıkıyor. Peki, Şiddetli sarsıntılarda binalarda kullanılan ve yıkımların önüne geçmeyi sağlayan sismik deprem izolatörleri nedir, fiyatı ne kadar?

SİSMİK DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR

Amerikalı mimar Frank Lyond Wright, ’de Tokyo'daki Imperial Hotel'in temelinde taban izolasyon sistemini uyguladı. yılına gelindiğinde dünyada ilk kauçuk sismik izolasyonlu yapı İsviçreli mühendisler tarafından Makedonya'nın Skobje şehrindeki bir ilkokul binasında uygulandı.

Yüzyıllara meydan okuyor: İşte Mimar Sinan’ın da eserlerinde kullanılan deprem sistemi!

Deprem izolatörü, deprem, rüzgar gibi yapıya zarar verebilecek olayların şiddetini azalmaya yarayan bir sistemdir.

Binalarda kullanılan bu sistem, zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji sönümleyici elemanlar yerleştirerek zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasına; sismik enerji ve hareketlerini emmesine yarar.

Sismik izolasyona sahip olmayan yapılar kendi ağırlığının 1/10'u kadar yatay yük taşıyabilirken daha fazla yük yapıda büyük hasara neden olur kolon – kiriş birleşim noktalarında kırılmalar başlar. Öte yandan, sismik izolasyona sahip yapılar yükü hafiflettiği için daha fazla yükü taşıyabilir.

İZOLATÖR NASIL KULLANILIR?

Deprem izolatörleri genellikle binaların temelinde kullanılır. Ayrıca kolon altında, orta kısımda ve üst kısımlarda da kullanılabilmekte. Türkiye’deki bazı şehir hastanelerinde kolon üstüne yerleştirilmiş deprem izolatörleri bulunur.

Yüzyıllara meydan okuyor: İşte Mimar Sinan’ın da eserlerinde kullanılan deprem sistemi!

FİYATLARI NE KADAR?

Sismik deprem izolatörleri dünyada sadece 7 firma tarafından geliştiriliyor ve biri de Türk şirketi. Yurt dışından sipariş edilen deprem izolatörlerinin fiyatı 6 bin dolar civarında ancak fiyatı binanın deprem riski taşıyan bir bölgede olup olmamasından binada kaç adet kullanılacağına kadar çeşitli nedenlerle değişiklik gösteriyor.

Örneğin, 5 katlı ve 4 daireye sahip bir binada 40 adet sismik deprem izolatörü kullanılması uygun görülüyor. Bu sisteme benzer bir yöntemin, Mimar Sinan tarafından bazı eserlerinin temelinde kullanıldığı tahmin ediliyor.

MİMAR SİNAN’IN ESERLERİ NASIL BU KADAR DAYANIKLI?

Bu sorunun net bir cevabı olmasa da, uzmanların yaptığı incelemeler sonucu bazı tahminler var. SelimiyeCami'nin zeminin gevşek toprak olduğunu öğrenen bilim insanları, caminin minarelerine zarar gelmemesi ve yıkılmaması için metal kelepçelerle minarelerin temellerini sabitlemenin en iyi çözüm olduğuna karar verdi ve harekete geçti.

Yüzyıllara meydan okuyor: İşte Mimar Sinan’ın da eserlerinde kullanılan deprem sistemi!

Ardından minarelerin temellerini açtırdılar. Tam da bu esnada ekip, koymayı düşündükleri kelepçelerin aynısıyla karşılaştılar. İşte Mimar Sinan yüzyıllar önce aynı şeyi teknoloji günümüzdeki kadar ilerlemeden yapmıştı. Ayrıca zemini son derece esnek olan Selimiye Cami için Mimar Sinan'ın temeli attıktan sonra sekiz sene beklediği de iddia ediliyor.

YÜZYILDA RAYLI SİSTEM KULLANILMIŞ

depreminin ardından Selimiye Cami'nde kuvvetlendirme çalışması başlatılmıştır. Fakat iddialara göre, çalışmalar başladığında mühendisler bir sürprizle karşılaşmıştır.

Yüzyıllara meydan okuyor: İşte Mimar Sinan’ın da eserlerinde kullanılan deprem sistemi!

16’ncı yüzyılda inşa edilen camiinin birçok yerinde raylı sistemler olduğu ortaya çıktı ve bu görenleri hayrete düşürdü. Raylı sistemler sayesinde binanın deprem anında her tarafa beş derece yatabildiği anlaşılıyor. İşte Mimar Sinan’ın bazı eserlerinde kullandığı raylı sistemin Japon mimarlar tarafından 'li yıllarda özel izinle yapılan çalışmada keşfedildiği ve ardından ülkelerine döndüklerinde bu tekniği binalarda kullanmaya başladıkları ileri sürülüyor.

ÇOK KONUŞULAN DEPREM TERAZİSİ NEDİR?

16’ncı yüzyılda Osmanlı padişahları Kanuni Sultan Süleyman, İkinci Selim ve Üçüncü Murad dönemlerinde yaşamış olan Mimar Sinan (Koca Sinan), Osmanlı’nın baş mimarı ve inşaat mühendisiydi.

Yaptığı pek çok eser yüzyıllara meydan okuyarak günümüze kadar sapasağlam ulaşmıştır. Manisa'daki ve Ege’deki tek eseri olan Muradiye Camii ise terazi taşlarıyla bilinir. yıldır çalışan bu döner taşlar, caminin sağlamlığını ve depremde zarar görüp görmediğini açıkça gösteriyor.

Yüzyıllara meydan okuyor: İşte Mimar Sinan’ın da eserlerinde kullanılan deprem sistemi!

Muradiye Camii ve Külliyesi’nin yapımı 'te tamamlanmıştır. Camiinin en dikkat çeken özelliği ise mihrabın iki yanında bulunan terazi taşları sayesinde zeminde kayma olup olmadığının herkes tarafından görülebilmesi. Bununla birlikte, silindir mermer taştan oluşan deprem terazileri eğer dönmüyorsa binanın zarar gördüğü anlamına geliyor.

SELİMİYE CAMİİ’NİN MUHTEŞEM DAYANIKLILIĞI

Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği ve Edirne'de yılında yaptığı, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne giren Selimiye Camii de depreme karşı dayanıklılığı açısından dikkat çekiyor. Bilim insanları, Selimiye Camii’nde yaptıkları çalışmalarda tarihi camiinin geçmiş dönemlerdeki depremlerden hiçbir zarar görmediğini söylemişti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda yapılan incelemede deprem uzmanları, Selimiye Camii’nin önümüzdeki yıl içinde meydana gelmesi muhtemel büyük depremlerden de etkilenmeyeceği ve statik olarak hiçbir sıkıntısının bulunmadığını tespit etti.

Diğer yandan ’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen Hatay Mahremiye Camisi'nde ve yılında yapılan Bursa Yeşil Cami'de de deprem terazileri yer alıyor.

 

Mimar Sinan&#;ın eserleri depreme neden dayanıklıydı? İŞTE SEBEPLERİ

İstanbul, tarihi boyunca birçok büyük depremle sarsılmıştır. Ancak, Mimar Sinan’ın estetik ve mühendislik becerilerini bir araya getiren eserleri, bu depremleri neredeyse hiç hasar almadan atlatmıştır. Selimiye Camii, Süleymaniye Camii ve Şehzade Camii gibi camiler, ayrıca köprüler, hamamlar, türbeler ve daha pek çok eser, Mimar Sinan’ın ’den fazla mirasının sadece birkaçıdır. Bu eserler, neredeyse beş yüzyıl boyunca dimdik ayakta kalmayı başarmıştır. Bu durum, Mimar Sinan’ın mühendislik dehasının bir sonucudur.

Kahramanmaraş depremi sonrası, Japonların depreme dayanıklı raylı bina sistemleri konuşulurken, Mimar Sinan’ın yüzyıllar önce benzer teknolojileri geliştirdiği ve camilerinde kullandığı bilinmektedir. Kullanılan teknolojilerden biri de sismik deprem izolatörü olarak adlandırılan sistemdir. Sismik deprem izolatörleri binalarda kullanılarak, şiddetli sarsıntılarda yapıya zarar verebilecek olayların şiddetini azaltır. Bu sistem, esnek enerji sönümleyici elemanların zemin ile yapının tabanı arasına yerleştirilmesiyle çalışır ve zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasına yardımcı olur. Sismik izolasyona sahip olmayan yapılar, kendi ağırlığının 1/10’u kadar yatay yük taşıyabilirken, daha fazla yük yapıda büyük hasara neden olur ve kolon-kiriş birleşim noktalarında kırılmalar başlar. Sismik izolasyona sahip yapılar ise yükü hafiflettiği için daha fazla yükü taşıyabilir.

Mimar Sinan’ın Depreme Dayanıklı Eserleri ve Teknikleri

Mimar Sinan’ın eserlerinin nasıl bu kadar dayanıklı olduğu net bir cevaba sahip olmasa da, uzmanların yaptığı incelemeler sonucunda bazı tahminler bulunuyor. Örneğin, Selimiye Camii’nin zemininin gevşek toprak olduğunu öğrenen bilim insanları, caminin minarelerine zarar gelmemesi ve yıkılmaması için metal kelepçelerle minarelerin temellerini sabitlemenin en iyi çözüm olduğuna karar verdi ve harekete geçti.

Ancak çalışmalar sırasında, Mimar Sinan’ın yüzyıllar önce aynı teknolojiyi kullanarak aynı çözümü uyguladığı keşfedildi. Ayrıca son derece esnek bir zemine sahip olan Selimiye Camii için Mimar Sinan, temeli attıktan sonra sekiz yıl beklemiştir. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak tanımladığı Selimiye Camii, yılında Edirne’de inşa edilmiştir. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. Cami, depreme karşı son derece dayanıklıdır ve geçmiş dönemlerde meydana gelen depremlerden herhangi bir zarar görmemiştir.

Süleymaniye Camii, doğru temel ve zeminin sağlanmasıyla yapılmıştı ve 5 asırdan fazla bir süredir, 15’i 5,5 şiddetinin üzerinde olan 89 depreme rağmen hiçbir hasar görmeden ayakta kalmayı başardı. Modern mimaride ise binaların ömrü genellikle yıl arasında değişmektedir ve bu süreden sonra sağlamlık garantisi verilemez. Mimar Sinan ise, Kıyamete kadar ayakta kalacak bir cami vadetmiş ve üstelik bu camii, depremleriyle ünlü bir şehirde inşa etmiştir.

Yüzyılda Raylı Sistem Kullanılmış

Mimar Sinan’ın eserleri dayanıklılıkları ile tanınır. yüzyılda inşa edilen Selimiye Caminin birçok yerinde raylı sistemler olduğu ortaya çıkmıştır. Bu raylı sistemler sayesinde binanın deprem anında her tarafa beş derece yatabildiği anlaşılmıştır. Mimar Sinan’ın bu sistemi kullanarak eserlerinin dayanıklılığını artırdığı düşünülmektedir. Japon mimarlar, ’li yıllarda özel izinle yaptıkları çalışmada, benzer bir sistem keşfetmişler ve ülkelerine döndüklerinde binalarda kullanmaya başlamışlardır. Bu teknolojinin günümüzde de kullanıldığı bilinmektedir ve deprem gibi doğal afetlerin etkilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Deprem Terazisi Nedir?

Osmanlı’nın ünlü mimarlarından Mimar Sinan’ın yaptığı birçok eser yüzyıllardır ayakta kalmıştır. Manisa’daki Muradiye Camii, terazi taşlarıyla tanınır. Bu döner taşlar, caminin sağlamlığını ve depremde ne kadar zarar gördüğünü gösterir. Terazi taşları yıldır çalışır durumdadır ve hala işlevlerini yerine getirmektedir.
yılında tamamlanan Muradiye Camii ve Külliyesi, caminin mihrabının iki yanında bulunan terazi taşlarıyla dikkat çekmektedir. Bu terazi taşları, binanın sağlamlığını ve zeminde kayma olup olmadığını gösterir. Caminin en ilginç özelliklerinden biri deprem terazileridir, çünkü bu silindir mermer taşlar, deprem sırasında dönmezse binanın zarar gördüğü anlamına gelir. Bu teraziler, yıldan fazla süredir çalışmaktadır ve caminin sağlamlığı hala test edilebilmektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıllarda Selimiye Camii’ni inceledi ve deprem uzmanları, caminin önümüzdeki yıl içinde beklenen büyük depremlerden etkilenmeyeceğini ve statik olarak sorunlu olmadığını belirledi. Ayrıca, Hatay Mahremiye Camisi ve Bursa Yeşil Cami gibi diğer tarihi camiler de deprem terazileri içermektedir ve yapılarının dayanıklılığı açısından önem taşımaktadır.

#Kahramanmaraş, Hatay, deprem, nasıl, Dünya, bina

Mimar Sinan&#;ın eserlerinin sağlam olmasının en büyük sırrı! Depremlere karşı meydan okuyor

Depremlerin geride b&#;rakt&#;klar&#; hasarlar tüm yurdu derinden sarsm&#;&#; durumda. Depremlerin etkilerini azaltmak için enkaz alt&#;nda yap&#;lan çal&#;&#;malar devam ediyor. Yeni yap&#;lan binalar&#;n bile deprem s&#;ras&#;nda y&#;k&#;lmas&#; büyük sorunu gözler önüne seriyor. Sosyal medyada binalar&#;n sa&#;laml&#;&#;&#; için Japon mühendislerin kulland&#;klar&#; tekniklere bak&#;lmas&#; öneriliyor. Ancak y&#;llar önce ya&#;ayan Mimar Sinan'&#;n eserlerinin sa&#;laml&#;&#;&#; da ilgi çekiyor.

Mimar Sinan'&#;n ustal&#;k eseri olarak görülen Selimiye Camii'nin y&#;llara meydan okumas&#;n&#;n s&#;rr&#; merak ediliyor. Mimar Sinan'&#;n bu eserini yaparken oldukça ufak ama önemli detaylara dikkat etti&#;i görülüyor. WebTekno'da yay&#;nlanan bir içerikte Mimar Sinan'&#;n eserlerinde kulland&#;&#;&#; önemli teknikler payla&#;&#;ld&#;.

M&#;MAR S&#;NAN'IN ESERLER&#;N&#;N SIRRI NED&#;R?

Do&#;ru zemin ve do&#;ru temel en önemli &#;art

Ekran görüntüsü

Sa&#;laml&#;&#;&#;n ilk &#;art&#; do&#;ru zemin, do&#;ru temeldi. Süleymaniye devasa boyutlar&#;na ra&#;men yap&#;l&#;&#;&#;n&#;n üzerinden geçen 5 as&#;rda 15'i &#;iddetinin üzerinde olan 89 depremden hiç hasar almadan ç&#;kt&#; ve sadece 4 kez restore edildi. Bugün modern mimaride her binan&#;n bir kullan&#;m ömrü vard&#;r ve genellikle y&#;l aras&#; de&#;i&#;ir. Bunun anlam&#;, y&#;ldan sonra bir binan&#;n sa&#;laml&#;&#;&#; garanti edilemez. Fakat Mimar Sinan, Kanunî Sultan Süleyman'a k&#;yamete kadar ayakta kalacak bir cami vadetti, üstelik depremleriyle ünlü bir &#;ehirde.

Zeminin daha iyi s&#;k&#;&#;mas&#;n&#; bekledi

Ekran görüntüsü

Mimar Sinan ilk i&#; olarak metreye 70 metre ebad&#;nda, 6 metre derinli&#;inde bir temel çukuru kazd&#;rd&#;. tondan fazla topra&#;&#;n hafriyat&#; ve geçici iskan duvarlar&#;n&#;n kurulmas&#; 1,5 y&#;l sürdü. Süleymaniye zemininin en yukar&#;s&#;nda metre kal&#;nl&#;&#;&#;nda kumlu toprak tabakas&#;, alt&#;nda yüzeye yakla&#;an grovak kayal&#;klar mevcuttur. Sinan önce yüzeydeki toprak tabakas&#;n&#; kald&#;rd&#; ve kayalara yakla&#;t&#;. Daha sonra 'e yak&#;n kaz&#;k çakt&#;rarak bu kaz&#;klar&#;n üzerine tonlarca a&#;&#;rl&#;kta bloklar koydurdu ve iki y&#;l&#; a&#;k&#;n bir süre bekledi. Böylece zeminin daha iyi s&#;k&#;&#;mas&#;n&#; ve yük ta&#;&#;r hale gelmesini sa&#;lad&#;.

Dubai'de Mimar Sinan'&#;n tekni&#;ini kulland&#;lar

Ekran görüntüsü

Bu kaz&#;k temel tekni&#;i, dünyan&#;n ilk 7 y&#;ld&#;zl&#; oteli Burc el-Arab'&#;n in&#;aat&#;nda da kullan&#;ld&#;. metre yüksekli&#;indeki dev bina, Dubai'nin yumu&#;ak kumlu zeminine temelindeki tane devasa beton kaz&#;k sayesinde dikildi. Mimar Sinan ayn&#; tekni&#;i y&#;l önce kulland&#;. Dev kaz&#;klar çakt&#;r&#;p kayalar kullanarak iki y&#;l boyunca topra&#;a metrekare ba&#;&#;na 10 ila 15 tonluk bir bas&#;nca maruz b&#;rakt&#;. Bu, in&#;a edece&#;i caminin zeminine uygulayaca&#;&#; bas&#;nc&#;n tam iki kat&#;d&#;r.

Depremlere kar&#;&#; direnç sa&#;layacak yap&#;y&#; temelden düzenledi

Ekran görüntüsü

&#;lk olarak zemini 20 cm'lik bir harç tabakas&#;yla kaplad&#; ve üzerine ah&#;ap &#;zgaralar yerle&#;tirdi. Bunun üzerine kesme ta&#; ve kayalardan olu&#;an zemin duvar&#;n&#; ördü. Temel katlar&#;n&#; kademeli olarak daraltt&#; ve piramit &#;eklinde in&#;a etmeye ba&#;lad&#;. Bu basamakl&#; temel, sallant&#; an&#;nda binaya hac&#;yatmaz gibi davranma kabiliyeti veriyordu. Böylece yap&#;, depremlere kar&#;&#; ilk direncini temelden gösteriyordu.

Binan&#;n zemininin kuru kalmas&#;n&#; sa&#;lad&#;

Ekran görüntüsü

Binan&#;n temelinin kendi ba&#;&#;na güçlü olmas&#; yeterli de&#;ildir, kuru da kalmas&#; gerekir. Mimar Sinan'&#;n buna da bir çözümü vard&#;. Binan&#;n, zemin suyundan yal&#;t&#;m&#;n&#; sa&#;lamak için, sular&#;n havaland&#;rma kanallar&#;na toplanarak buradan Haliç'e tahliyesini sa&#;lad&#;.

metre uzakl&#;ktaki Haliç'e uzanan bu drenaj hatt&#;, yüzy&#;llar sonra bile binan&#;n temelinin kuru kalmas&#;n&#; sa&#;l&#;yor. Süleymaniye'nin çevresinde tam yerleri bilinmeyen çok say&#;da hava kanal&#;yla bu kanallar besleniyor ve iklimlendirmeyi de sa&#;l&#;yor. Peki yap&#;n&#;n alt&#;ndaki bu çok say&#;daki bo&#;luk, temeli zay&#;flatm&#;&#; olmuyor mu? Aksine, temele ula&#;acak sular&#; kesti&#;i için ta&#;&#;y&#;c&#; sistemi daha güçlü k&#;lacak bir yap&#;ya dönü&#;türüyor.

Binan&#;n sa&#;laml&#;&#;&#; için horaçan kulland&#;

Ekran görüntüsü

Klasik Selçuklu ve Osmanl&#; mimarisinde yap&#;lar&#;n temel dolgu malzemesi Horasan harc&#;d&#;r. Bu, M&#;s&#;r piramitlerinden beri kullan&#;lmakta olan bir kar&#;&#;&#;md&#;r. Bask&#; alt&#;nda sertle&#;ir, sallant&#;da esner. Mimar Sinan da Horasan harc&#;n&#; kulland&#; fakat içeri&#;ini de&#;i&#;tirerek.

JAPONYA'DA KULLANILAN YÖNTEM&#; YILLAR ÖNCE KULLANDI

Ekran görüntüsü

Minarelerdeki klasik ta&#; örgüsünü bir ad&#;m öteye götüren Mimar Sinan, ta&#;lar&#;n birle&#;en yüzeylerine delikler aç&#;p buralara tel monte etti. Bu telleri kur&#;unla doldurarak sabitledi. Bu, binaya elastiklik kabiliyeti kazand&#;rd&#;. Yani bugün Japonya'da kullan&#;lan elastik eklem teknolojisi y&#;l önce Süleymaniye'de kullan&#;ld&#;.

Süleymaniye'nin minareleri hiçbir yap&#;da görülmeyecek bir esnekli&#;e sahip. Sars&#;nt&#; &#;okunu emen hareketli eklemleri sayesinde bina 8 &#;iddetinde depreme bile dayanabilir. Yani 17 A&#;ustos Depremi'nin 7 kat&#; büyüklü&#;ünde bir sallant&#;da dahi Süleymaniye y&#;k&#;lmaz. Süleymaniye'nin yumurta ak&#;yla dikilmi&#; minareleri günümüz gökdelenleriyle yar&#;&#;&#;r düzeyde.

YILLAR SONRA B&#;LE SA&#;LAMLI&#;INI KONTROL EDEB&#;LMEK &#;Ç&#;N TERAZ&#; TA&#;LARINI KULLANDI

Ekran görüntüsü

Osmanl&#; mimarisinde cami kö&#;elerine yerle&#;tirilen bu terazi ta&#;lar&#;n&#;n dönmemesi demek, binan&#;n onar&#;ma ihtiyac&#; oldu&#;u anlam&#;na gelir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası