kaz dağları milli parkı nerede / Kazdağı Milli Parkı - CEVREONLINE

Kaz Dağları Milli Parkı Nerede

kaz dağları milli parkı nerede

Kazdağları nerede? Kaz Dağlarında ne yapılır? Kaz Dağlarına nasıl gidilir?

Kazdağları nerede? Kaz Dağlarında ne yapılır? Kaz Dağlarına nasıl gidilir?

Kaz Dağları, yemyeşil ağaçların arasında huzurlu yürüyüşler yapmak, nostaljik bir şömine başında sıcacık sohbetlere dalmak ve doğanın tüm zenginliği içinde dinlenmek isteyenlere eşsiz bir tatili altın tepside sunuyor. Siz de bu güzel kış günlerinde ufak bir kaçamak yapmak isterseniz Kaz Dağlarını keşfetmeye hazır olun! Peki Kaz Dağları nerede? Kaz Dağlarında ne yapılır? Kaz Dağlarına nasıl gidilir? İşte detaylar

Kış mevsiminin en güzel ayı olan ocakta kendimizi eve kapatmak yerine doğanın tertemiz atmosferinde zaman geçirmek istiyoruz. Adeta oksijen deposu olan ormanlık alanlar ise kısa bir kış tatilinde dinlenmeyi ve huzur bulmayı vadediyor. Yoğun iş temposu, araç gürültüsü ve stresi beraberinde getiren sorumluluklar derken siz de doğayla baş başa kalacağınız bir plan yapmak isterseniz Kaz Dağları tam da aradığınız yer olabilir. Hem çocuklu aileler hem de kalabalık arkadaş gruplarına birçok aktivite imkanı sunan Kaz Dağlarına doğru gelin birlikte ufak bir yolculuğa çıkalım. 

Abant nerede? AbantİLİŞKİLİ HABERAbant nerede? Abant'a nasıl gidilir? Abant'ta ne yenir? Abant'ta gezilecek yerler

KAZ DAĞLARI NEREDE?

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste kapılarını aralayan Kaz Dağları, Türkiye'nin en göz alıcı yerlerinden biri olarak görülüyor. Marmara ve Ege Bölgeleri sınırları içerisinde bulunan Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir il sınırlarında oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. 

Kaz Dağlarının haritadan görünümü

Kaz Dağlarının haritadan görünümü

KAZ DAĞLARINA NEDEN KAZDAĞI DENİR?

İda Dağı olarak da isimlendirilen Kaz Dağları, antik dönemden beri pek çok efsaneye de konu olmuştur. Homeros'a göre İda, "Bin pınarlı, çok pınarlı, hayvanı ve bitkisi bol olan yer" anlamını taşımaktadır.

Kaz Dağları anlamı

Kaz Dağları anlamı

M.Ö. 'lere kadar uzanan köklü tarihiyle önemli bir cazibe merkezi olan Kaz Dağlarını özel kılan unsurlardan biri de Alplerden sonra oksijen miktarının en fazla olduğu yerdir. Bundan dolayı bölge zengin bir bitki örtüsünü gözler önüne sermektedir.

Kaz Dağlarından kareler

Kaz Dağlarından kareler

KAZ DAĞLARININ NEYİ MEŞHUR?KAZ DAĞLARI ÖZELLİKLERİ 

Kaz Dağlarının doğusunda Eybek Dağı, batı bölümünde Dede Dağı, orta alanda Kaz Dağı ve Kuzeydoğuda ise Kocakatran ve Gürgen Dağı yer almaktadır. Kaz Dağlarının en yüksek tepesi metre olmakla beraber; güneyde kalan alanı Edremit Körfezi ile çevrilidir. Bölge aynı zamanda Edremit ve Ayvalık ilçelerinin yanı sıra; Akçay, Altınoluk, Küçükkuyu ve Zeytinli beldelerine olan yakınlığıyla da bilinmektedir.

Kaz Dağlarının özellikleri

Kaz Dağlarının özellikleri

Oksijen açısından zengin bir alan olan Kaz Dağları, yılında Milli Park unvanını almıştır. Koruma altına alınan Kaz Dağları ortalama 'den fazla bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Meşe, gürgen, kayın, kestane ağaçlarının bolluğuyla göz kamaştıran bir doğaya sahip olan bölgenin Kaz Dağı çayı oldukça meşhurdur.

Kaz Dağlarından kareler

Kaz Dağlarından kareler

KAZ DAĞLARINDA NE YAPILIR? KAZ DAĞLARINDA NERELERE GİDİLİR?

Yeşilin tam merkezi olan Kaz Dağlarına doğru bir gezi rotası oluşturduysanız mutlaka görmeniz gereken yerler şöyle:

  • Sarıkız Türbesi
  • Kaz Dağları Köyleri
  • Kaz Dağları Milli Parkı
  • Zeytinyağı Müzesi
  • Sütüven Şelalesi

SARIKIZ TÜRBESİ

Kaz Dağlarının en yüksek noktası olarak bilinen Sarıkız Tepesi'nde yer alan Sarıkız Türbesi, Kaz Dağlarına gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. metre yükseklikte konumlandırılan türbe, etkileyici hikayesiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 

Sarıkız Türbesi

Sarıkız Türbesi

KAZ DAĞLARI KÖYLERİ

Kaz Dağlarında yer alan köyler, adeta bir masalın içinden fırlamış dokusuyla göz alıcı bir güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Organik ve doğal el emeği ürünlerin satıldığı köylerde alışveriş yapabilir ve tarihi evlerin arasında huzur dolu yürüyüşler yapabilirsiniz.

Kaz Dağları köyleri

Kaz Dağları köyleri

Kaz Dağlarında yer alan Yeşilyurt, Nusratlı, Zeytinli, Adatepe, Tahtakuşlar, Mehmetalan, Küçükçetmi, Beyoba, Eski Güre, Kıraçoba, Çamlıbel ve Arıklı isimli 12 köy arasında en meşhur olan ise Adatepe Köyü'dür. 

Adatepe Köyü

Adatepe Köyü

Çanakkale'nin Küçükkuyu beldesinde bulunan Adatepe Köyü, 'li yıllarda evlere yapılan restorasyon çalışmalarıyla turistik bir merkeze dönüşmüştür.

Çanakkale Adatepe Köyü

Çanakkale Adatepe Köyü

KAZ DAĞLARI MİLLİ PARKI

Yeşil orman denizini anımsatan Kaz Dağları Milli Parkı, doğayla iç içe olmak isteyenler için muazzam bir fırsat oluşturuyor. Burada sakin yürüyüşler yapabilir, bisiklet sürebilir ya da kamp macerası yaşayabilirsiniz.

Kaz Dağları Milli Parkı

Kaz Dağları Milli Parkı

Bölge milli park statüsüne sahip olduğundan dolayı dilediğiniz yerde kamp yapmanız mümkün değil. Bundan dolayı Hızır Kamp Alanı, Akaleos Kamp Alanı, Endes Kamp Alanı ve Çamlaraltı Kamp Alanı gibi popüler kamp yerlerinden birini tercih edebilirsiniz. 

Kaz Dağları Milli Parkından kamp görüntüleri

Kaz Dağları Milli Parkından kamp görüntüleri

ZEYTİNYAĞI MÜZESİ

Adatepe Köyü'nde yer alan Zeytinyağı Müzesi, geçmiş yıllarda sabun fabrikası olarak hizmet veriyordu. Yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında yılında Zeytinyağı Müzesine dönüştürülen yer, haftanın her günü ziyaretçilerine kapılarını aralıyor.

Zeytinyağı Müzesi

Zeytinyağı Müzesi

Tarihi antik zamanlara giden ve hala daha değerini hala koruyan zeytinyağının hikayesini anlatan müzede çok şaşıracağınız bilgilerle karşılaşacaksınız!

Zeytinyağı Müzesinden kareler

Zeytinyağı Müzesinden kareler

SÜTÜVEN ŞELALESİ

Sarıkız Yaylası'nda yer alan Sütüven Şelalesi, yemyeşil doğanın içerisinde akan şırıl şırıl sularıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Balıkesir'in gözdesi haline gelen şelale ismini "tüvmek" fiilinden almıştır.

Sütüven Şelalesi

Sütüven Şelalesi

Sıçramak anlamına gelen "tüvmek" ve "su" kelimelerinin birleşimi olan Sütüven Şelalesi, sıçrayan su demektir. 17 metre olan şelalenin deniz seviyesinden yüksekliği ise metredir. 

Sütüven Şelalesi özellikleri

Sütüven Şelalesi özellikleri

KAZ DAĞLARINA NASIL GİDİLİR?

  • İstanbul ve Kaz Dağları arasında yaklaşık olarak kilometre mesafe bulunmakla beraber özel araçla gitmek isterseniz ortalama saat süren bir yolculuk yapmanız gerekiyor. 
  • Eğer otobüs seferlerinden faydalanarak Kaz Dağlarına ulaşmak istiyorsanız; İstanbul'dan Balıkesir Akçay'a giden otobüslere ortalama TL'ye satın alabileceğiniz otobüs biletleri ile 7 saat 20 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Ardından Akçay otogardan minibüs kullanarak Zeytinli'ye geçmelisiniz. Sonrasında Kaz Dağları'na taksi kullanarak kısa sürede gidebilirsiniz. 

Kaz Dağlarına nasıl gidilir?

Kaz Dağlarına nasıl gidilir?

Mekke&#;de dağlar ve ovalar yeşillendi! Kıyamet yaklaşıyor mu? İşte kıyamet alametleri

İLİŞKİLİ HABER

Mekke'de dağlar ve ovalar yeşillendi! Kıyamet yaklaşıyor mu? İşte kıyamet alametleri

Kazdağı Millî Parkı

GENEL BİLGİLER

Marmara ve Ege Bölgeleri geçiş zonunda, Balıkesir ili sınırları içinde yer alır. yılında milli park ilan edilmiştir.Yüz ölçümü hektardır.

Antik çağlarda İda dağı olarak bilinen Kaz Dağı, Biga Yarımadasının en yüksek dağıdır. Başta Kazdağı Göknarı olarak tanınan endemik ağaç türü olmak üzere, zengin bir bitki örtüsüne sahip olan milli park, memeliler, kuşlar ve sürüngenler açısından da çeşitlilik göstermektedir.

Dağda, kuzey güney doğrultusunda derin vadiler ve kanyonlar deniz etkisinin içerilere taşınmasını sağlarlar. Milli park özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır.

FLORA BİLGİLERİ

Bugüne kadar Kazdağı’ndabitki taksonu tespit edilmiştir. Ancak bu sayının civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ama bundan daha önemlisi başta Kazdağı göknarı olmak üzere 32 adet bitki taksonu endemiktir.

Bunun yanında Türkiye’nin endemik türü olan 40 adet ve endemik olmayan ancak ülkemizde yalnızca Kazdağı’nda yetişen 15 adet bitki taksonu bilinmektedir.

FAUNA BİLGİLERİ

Bilinen en önemli hayvan türleri; ayı, domuz, kurt, karaca, tilki, porsuk, sansar funduszeue.info Bölgede yapılan araştırmada yıl öncesine kadar sırtlan ve vaşak gibi hayvanlar görülmesine rağmen, bugün bu türlerin tükendiği anlaşılmıştır. Ayı, kurt ve karaca gibi türler de risk altındadırlar.

KAYNAK DEĞERLER

Mitolojide “bin pınarlı ida” diye nitelendirilen Kazdağı, kaynakları ve bunların vadilerde oluşturduğu şelaleler ile doğa severler için bir cazibe merkezi, doğa cennetidir! Kazdağı kütlesinin güney yüzünde hakim olan bitki topluluğu, alt seviyelerde ( metrelere kadar) kızılçamlarla, üst seviyelerde ise ( metrelere kadar) karaçamlarla temsil edilen kurak iklim tipine ait ormanlardır. Güney yüzde özellikle etekler, kızılçam ve bu türün tahrip alanlarını kaplayan maki topluluğu ile tipik Akdeniz manzarası taşır. Buna karşılık zirve bölgesi ve civarlarında nemli iklim tipine ait ormanlar yayılış gösterir. Bu ormanların hakim ağaç türleri yükseklerde ​göknar, daha alt seviyelerde ise Karadeniz ikliminin karakteristik ağacı olan kayın, sapsız meşe ve macar meşesidir.

Alanın Milli Park olarak ilanı ve avlanmanın yasaklanmasıyla birlikte, yaban hayvanı popülasyonlarında da gözle görülür artışlar olmuştur. Milli Park’ta  sayılı yasa gereği hiçbir üretim faaliyetine izin verilmemekte, ekosistem kendi doğal işleyişine bırakılmaktadır.

KÜLTÜREL DEĞERLER

Kazdağı Milli Parkı, ülkemizin önde gelen turizm bölgelerinden biri olan güzel Edremit körfezinin kıyısında yer almaktadır. Milli Park’ın güneyinde yer alan Güre kaplıcaları ülkemizin önemli termal merkezlerindendir. Milli Park’ın çevresinde Thebe, Killa, Khrysa, Anderia, Antandros, Pedosos ve Astrya yerleşim bölgeleri bilinmektedir. Yakın çevrede 3 önemli antik kent bulunmaktadır. Bunlar Troya savaşlarından önce kurulmuş Edremit’e 6 km. uzaklıkta Adramyttion, dağın güneyinde Kaletaşı tepesinin üstünde kurulu Antandros ve Çanakkale il sınırları içinde yer alan Assos kentleridir. Kazdağı’nın yabancılar tarafından en ilginç bulunan yanı ise mitolojideki “ida dağı” efsanesidir.

REKREASYON İMKANLARI

Milli Park içinde, rekreasyon amaçlı iki adet günübirlik kullanım alanı mevcuttur. Güre belde sınırları içinde kalan Pınarbaşı’nın en önemli özelliği Kazdağı kar sularının bir kısmının kaynak halinde buradan çıkıp dere oluşturmasıdır. Akarsuyun ısısı derecedir.Yılın aylık yaz sezonunda yaklaşık bin ziyaretçi tarafından günübirlik kullanılmaktadır.

Zeytinli beldesine km. mesafedeki Sutüven (Hasanboğuldu) Kazdağı’nın eteğinde, içinden Kızılkeçili çayının geçtiği Hasanboğuldu göleti ve suyun 17 metreden düştüğü Sutüven şelalesi nedeniyle son yıllarda giderek daha fazla rağbet görmekte, bugünkü ziyaretçi sayısı yaz sezonunda bine yaklaşmaktadır. Manzara güzelliği ve Hasanboğuldu öyküsünün yaygınlaşmasıyla her geçen gün daha fazla ilgi görmektedir.

Kazdağı Milli Parkı Balıkesir İlinde Nerededir, Nasıl Gidilir? Giriş &#;creti Ve &#;zellikleri

Kazdağı Milli Parkı, Marmara ve Ege Bölgeleri sınırları içerisinde yer alan, yüzölçümü bakımından hektar alanı kapsayan, milli park statüsünde yer almaktadır. Kazdağı Milli Parkı, yılında açılmış olup, güncel olarak hala faaliyet aralığını sürdürmektedir.

Kazdağı Milli Parkı Balıkesir İlinde Nerededir?

Kazdağı Milli Parkı, adını Marmara ve Ege Bölgeleri sınırları içerisinde yer alan Kazdağı'ndan almaktadır. Milli park, Balıkesir'in Edremit ilçesi dolaylarında bulunmaktadır. Türkiye'de tema bakımından doğa güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. İklimsel geçişlerin pek yoğun yaşanmadığı bölge sayesinde, bitki örtüsü yeşil ve bodur ağaçlarla kaplıdır. Milli park içerisinde bulunan Kazdağı'nın en yüksek tepesi metre olarak ölçülmüştür. Kazdağı Milli Parkı çevresinde yerleşim yeri pek seyrektir. Bunun dışında Kazdağı ve çevresi, dünyada okjisen miktarı bakımından en temiz hava oluşumuna sahip olan ikinci yer olarakta bilinmektedir.

Kazdağı Milli Parkına Nasıl Gidilir?

Kazdağı Milli Parkı'na ulaşım, hem özel araçla hemde bulunduğu ilçe sınırlarına kadar gidebilen feribot, uçak veya otobüs ulaşım araçları ile yapılmaktadır. Milli park çevresinde piknik alanları oluşturulmuş ve konaklama veya yiyecek üzerine tesisler inşa edilmiştir. Kazdağı Milli Parkı, endemik türler bakımından da oldukça zengin bir yapıdadır. Milli park içerisinde yer alan ve sadece bölgeye özgü Kazdağı Göknarı burada yetişmektedir.

Kazdağı Milli Parkı Giriş Ücreti ve Özellikleri

Kazdağı Milli Parkı giriş ücreti özel araç başına 15 TL, kişi başına ise 5 TL tahsis etmektedir. Minibüsün boyutu ve doluluk oranına göre ise bu oran 45 ile 75 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Bunun haricinde milli park sınırları içerisinde kamp yapmak serbest olmakla birlikte, belli bir miktar ücrete tabidir. Bu ücret, kamp yapacak kişi sayısına göre ortalama 32 TL gibi bir fiyat üzerinden şekillenmektedir.

Kazdağı Milli Parkı'nın içerisinde ise Hasanboğuldu, Panırbaşı ve Sutüven gibi şelaleler de bulunmaktadır. Milli parkın, doğal bitki örtüsü zengin olmakla birlikte, yaklaşık sekiz yüze yakın bitki türü bulundurmaktadır. Milli Park içerisinde yer alan su kaynakları sebebiyle de ortalama farklı kuş türüne ve boz ayı, porsuk tilki, domuz gibi birbirinden farklı yabani canlı sınıfına da ev sahipliği yapmaktadır.

Kaz Dağları Nerede? En Güzel Gezilecek Yerleri

Kaz Dağları, ülkemizin oksijen depolarının başında funduszeue.info çok medeniyete ev sahipliği yapmış kesinlikle görülmesi gereken bir doğal güfunduszeue.infoımızda sizler için Kaz dağı hakkında tarihi, gezilecek yerleri, konaklama, kamp, giriş ücreti ile nerede ve ulaşım bilgileri gibi pek çok detaya yer verdik.

Kaz Dağların da yer alan en güzel köyler ve bu köylerde gezilecek yerler ile yeme içme hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı Kazdağları Köyleri yazımıza mutlaka göz atın.

Yakınında yer alan görülecek yerler arasında Ayvalık gezilecek yerler ile Balıkesir gezilecek yerler listemize veya Cunda Adası, Şeytan Sofrası, Sarımsaklı Plajı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Kaz Dağları Hakkında Genel Bilgi

Kaz Dağları antik dönemde geçen pek çok efsaneye ev sahipliği yapmış.Antik Yunan döneminde dağın adı İda Dağı olarak geçfunduszeue.info Yunanlılara göre Zeus‘un burada doğduğuna inanılıfunduszeue.infoçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu yer, günümüzde şehir hayatından sıkılanlar için harika bir lokasyon olarak karşımıza çıkıyor.

Kaz Dağları’nın oksijen açısından avantajlı bir bölge olması burayı; yürüyüş, koşu, voleybol, safariyoga ve benzer aktivitelerin merkezi haline getiriyor. Bunların haricinde Kaz Dağları’nın buz gibi sularında yüzebilir, belli bölgelerinde balık tutabilir, sevdiklerinizle birlikte piknik yapabilir veya özel kamp alanlarında kalabilirsiniz. Gerek flora gerekse de fauna bakımından özel bir bölge olan Kaz Dağları’na termal kaplıcalar için gelenlerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Kısaca Kaz Dağları tüm eğilimlere bir şekilde hitap edebilecek yoğunlukta bir potansiyele sahip.

Kazdağı Milli Parkı

Kazdağı Milli Parkı

Biga Yarımadası’nın en yüksek noktası olan Kaz Dağları, ülkemizin turizm anlamında adeta gözbebeği. Bu bakir güzelliği korumak ve geleceğe taşımak amacıyla oluşturulan Kaz Dağları Milli Parkı, bölgenin en sembolik alanı durumunda. Bilindiği üzere Kaz Dağları içinde sadece buraya özgü olan ve ekosistemin önemli bir ayağını oluşturan bitkiler mevcut. Kaz Dağları’ndaki bitki çeşitliliğinin ’ü aşkın bir düzeyde olduğu söyleniyor. Bu gerçekten de bir Milli Park için inanılmaz bir rakam. Aynı durum aslında hayvan türleri için de geçerli diyebiliriz. Bu durumun oluşmasında elbette Kaz Dağları’nın Jeolojik yapısının etkisi yadsınamaz. 

Yoğun oksijen oranıyla öne çıkan Kaz Dağları, senesinden bu yana Milli Park statüsünde yer alıyor.  Milli Park, Kaz Dağları’nın yaklaşık olarak %9’luk bölümünü kaplıyor. Geçmişte Milli Park sadece rehber eşliğinde gezilebiliyordu; ancak şu an sadece belli bölümler için bu tip bir uygulama söz konusu. 21 bin hektarlık bir alanı kapsayan Milli Park’ın belli bölümleri kamp ve mesire alanları için özel olarak ayrılmış.

Kaz Dağları Köprü

Kaz Dağı Milli Parkı Giriş Ücreti

Şahıs9 TL
İndirimli Şahıs4,5 TL
Otomobil27 TL
Minibüs54 TL
Midibüs81 TL
Otobüs TL
Çadır Konaklama ( Kişi)25 TL

Kaz Dağları Gezilecek Yerler

Kuşku yok ki Kaz Dağları gibi oldukça özel bir atmosfere ev sahipliği yapabildiğimiz için son derece şanslıyız. Kaz Dağları,  kendi bünyesinde oldukça renkli müzeleri, sempatik köyleri, türbeleri, kanyonları, tabiat parklarını ve sayısız kamp alanını barındıran, devasa bir cennet diyarı… Kaz Dağları’na eğer ilk kez gidecekseniz haydi bir an önce kağıda kaleme sarılın ve gezilecek yerler listenizi oluşturmaya başlayın. Gezi rotanız için bizim önerdiğimiz yerler ise şu şekilde:

1- Yeşilyurt Köyü

Kaz Dağları Yeşilyurt Köyü

Ayvacık sınırları içinde yer alan Yeşilyurt köyü, Kaz Dağları gezisinin en renkli durakları arasında yer alıyor. Denize de son derece yakın bir konumda olan Yeşilyurt köyü, büyük ölçüde dağ turizmi ile ön planda. Tarihsel kökenleri bundan sene öncesine dayanan köyün eski adı “Büyük Cetmi” olarak biliniyor. Buranın en özel hikâyesi, uzun seneler boyunca Rumların ve Türklerin büyük bir uyum içinde yaşayabilmeleridir. 

Köye dair ilk turistik hamle senesinde burada açılan bir butik otel ile başladı. O tarihten sonra köye olan ilgi arttıkça turistik yatırımlar da zenginleşmeye başladı. Köylüler buraya gelen tüm şehirli misafirlere ilginç bir şekilde “İstanbullu” demeyi tercih ediyor. Köylüler ve yerli turistler arasında müthiş bir samimiyet söz konusu. Büyük meydanı, tarihi camisi, eski taş evleri ve zeytin ağaçları ile Yeşilyurt sizi mest etmeye yetecektir. Köyde konaklama adına çok fazla alternatif bulabilirsiniz. Öte yandan buranın harika bir Teknoloji Müzesi’ne de ev sahipliği yaptığını hatırlatalım.

2- Sarıkız Türbesi

Kaz Dağları Sarıkız Türbesi Tepesi

Bu özel türbe, Kaz Dağları’nın en yüksek noktası olan Sarıkız Tepesi’nin içinde yer alıyor. Dolayısıyla türbeye ulaşmak adına biraz emek vermek gerekiyor; ancak tepeye çıktığınızda bütün bu emeğe değecek bir manzara sizi bekliyor olacak. Yerden yaklaşık metre yükseklikte yer alan Sarıkız Türbesi’nin hikayesi yıllardır anlatılagelen bir efsaneye dayanıyor. Sarıkız’ın ve babasının meşhur hikayesini burada, bizzat bölge halkından dinlemenizi tavsiye ediyoruz.

3- Zeytinyağı Müzesi

Kaz Dağları Adatepe Zeytinyağı Müzesi

Yukarıda Kaz Dağları’nın oldukça renkli müzelere ev sahipliği yaptığına değinmiştik. Zeytinyağı Müzesi, bu konuda akla gelen ilk mekanlardan birisi diyebiliriz. Adatepe Zeytinyağı Müzesi Ayvacık’a bağlı Küçükkuyu kasabasında yer alıyor. Yaklaşık 17 seneden bu yana yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık olan müze, toplamda 2 ayrı kattan oluşuyor. Müzenin ilk katı ağırlıklı olarak zeytinyağı üretiminde tercih edilen materyallere ayrılmış durumda. İkinci kat ise zeytinyağlı sabun temasına odaklanmış durumda. Girişin ücretsiz olduğu müzeyi ’a dek rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Müze bünyesinde orijinal zeytinyağı ürünlerine rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir de satış noktası bulunuyor.

4- Şahinderesi Kanyonu

Kaz Dağları Şahinderesi Kanyonu

26 km’lik genişliği olan Şahinderesi Kanyonu, aynı zamanda metre civarında da bir yüksekliğe sahip. Biyo çeşitlilik açısından son derece zengin bir alan olan Şahinderesi Kanyonu, trekking turlarından ziyade, fotoğraf tutkunları için de ideal bir parkur. Kanyon boyunca iyot kokusunu içinize çekerek buz gibi sular üzerinde yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz. Koruma altında olduğu için sadece belli bir bölümünün kullanıma açık olduğunu hatırlatalım. Milli Park sınırları içinde yer alan dev kanyona genelde yaz aylarında ilgi çok daha fazla oluyor.

5- Darıdere Tabiat Parkı

Kaz Dağları Darıdere Tabiat Parkı

Kaz Dağları içinde gezebileceğiniz hemen hemen her yer adeta bir oksijen deposu; ancak Darıdere Tabiat Parkı, bu anlamda özel bir parantezi hak ediyor. Darıdere Tabiat Parkı, yeşil ve mavinin nefis bir uyum içinde dans ettiği özel bir coğrafya. Bölge geçmişte geniş bir piknik alanıyken yaklaşık 7 sene önce büyük emekler neticesinde bugünkü haline dönüştürüldü.

Narlı köyü yakınlarında konuşlanan Tabiat Parkı, aklınıza gelebilecek pek çok bitkinin can bulduğu bir yer. Bunun dışında gündelik yaşamımızda kolay kolay göremeyeceğimiz ayı, çakal, domuz ve sincap gibi hayvanlara bu bölgede sıklıkla rastlamak mümkün. Bölgenin aynı zamanda kamp meraklılarının da favori mekânlarından biri olduğunu hatırlatalım. Bu konuya, kamp alanlarına ilişkin başlığımız altında, detaylı şekilde değineceğiz.

6- Adatepe Köyü

Kaz Dağları Adatepe Köyü

Kaz Dağları’nın hemen eteklerinde yer alan meşhur Adatepe Köyü, Antik Çağlardan günümüze miras kalmış çok özel bir köy. Ünü ülke sınırları dışına taşan bu şirin köy, senenin her mevsimi yoğun bir şekilde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Homeros Destanı’na dahi konu olan köyde Perslerden, Osmanlılara dek pek çok medeniyetin izlerine rastlamak olası. Özellikle mübadele öncesi burada Rum nüfusunun yoğun şekilde yaşadığı biliniyor. Zaten tarihi evlerin önemli bir çoğunluğunda Rum mimarisinin yansımalarına tanıklık edeceksiniz. Köy bakanlık tarafından koruma altında olduğu için imara kapalıdır. Bu durum doğal olarak kendi dokusunu yıllar içinde koruyabilmesini sağlamıştır.   

Kaz Dağları Kamp Olanakları

Kaz Dağları ülkemizdeki macera severlerin uğrak yerlerinden birisi konumunda. Kaz Dağları’na geldiğinizde otel, dağ evi, pansiyon ve benzeri yerlerde konaklamak istemiyorsanız, bölgede yer alan onlarca kamp alanından birini tercih edebilirsiniz. Buraya bir rehber eşliğinde, grup olarak da gelebilirsiniz, tamamen kendi çadırınızla bağımsız olarak da gelebilirsiniz.  Sene boyunca kamp yapmak adına buraya gelen insanlara rastlayabilirsiniz. Hızır Kamp, Akelos Kamp, Kuzgun Kamp ve Endes Kamp, Kaz Dağları içindeki en popüler kamp alanları arasında sayılabilir.  

Bölge temel olarak iki ayrı gruba ayrılıyor. Bunlardan birincisi Milli Park Alanı, diğeri ise Özel Kamp Noktaları. Milli Park’ta kamp yapacaksanız burada avcılık dışında ateş yakmanın da yasak olduğunu hatırlatalım. Özel Kamp alanlarında özel ağaç evler, barakalar ve çadırlar yer alıyor. Genelde tuvalet, duş, elektrik gibi temel ihtiyaçlar konusunda bir sorunla karşılaşmazsınız. Bazı kamp alanlarında ne yazık ki internetin çekmediğini unutmayın. Baba Tepesi ya da Sarıkız gibi bölgelerde kamp yapmayı planlıyorsanız, mutlaka bir rehber eşliğinde gitmenizde fayda var. 

Kaz Dağları Sütüven Şelalesi

Kaz Dağları Konaklama Seçenekleri

Kaz Dağları pek çok kamp alanına ev sahipliği yapsa da nihayetinde herkesin tercihi bu yönde olamayabiliyor. Turistik bir bölge olmasından ötürü konaklama açısından özellikle son yıllarda opsiyonların arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kaz Dağları’nda kendi bütçenize uygun butik otel,pansiyon, dağ evi, termal tesis ve bungalov bulmakta hiçbir zorluk çekmezsiniz. İşletme sayısının fazlalaşmasından ötürü en yoğun sezonlar da dahil olmak üzere bölgede mutlaka kalacak yer bulmak mümkün oluyor. Otel ve pansiyonların çoğunlukla sahile yakın alanlarda toplandığını belirtelim. 

Kaz Dağları Manzarası

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken konaklama seçeneklerinden bir tanesi olan Bungalov Evleri, oldukça ilginç bir deneyim vadediyor. Bu özgün evlerin oluşumunda, Kaz Dağı’na özgü olan köknar çamından yararlanılıyor. Bölgede bu mimariye sahip çok sayıda konaklama seçeneğiyle karşılaşabilirsiniz. Bungalov Evleri’nde 2 kişilik bir odanın gecelik fiyatı TL civarında. 

Yeşilyurt yakınlarında İda Taş Konak Otel,Karya Otel, Adatepe yakınlarındaysanız Adatepe Butik Otel, Altınoluk yakınlarındaysanız Zeytin Otel, Papazlıkhan Otel, ideal seçimler olabilir. Termal tesisler açısından da Ramada Resort Hotel en referanslı oteller arasında yer alıyor. Otellerin önemli bir çoğunluğunun, atmosfere ve bölgenin ruhuna uygun olarak, otantik bir biçimde tasarlandığını görebilirsiniz.

Kaz Dağları Nerede?

Kaz Dağları, Ege Bölgesi ve Marmara arasında adeta bir köprü niteliğindedir. Değerini arttıran öğelerden birisi de hiç şüphesiz bu özel konumudur. Edremit Körfezi’nin güney yakasında konuşlanan Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir illerine dahildir. Kaz Dağları; Altınoluk, Edremit, Ayvalık, Akçay gibi turistik merkezlere yakın olmasından ötürü, gezi rotalarına her daim dahil edilmiştir. Kaz Dağları içinde özel arabanızla, safari turlarıyla, bisikletle ya da günün belli saatlerinde kiralanabilen ATV araçlarla dolaşabilirsiniz. İstanbul’dan gelenlerin  km, Ankara’dan gelenlerin  km ve son olarak İzmir’den gelenlerin yaklaşık olarak km yolculuk yapmaları gerekecek. Herkese şimdiden harika yolculuklar ve iyi gezmeler dileriz…

Haritası ve Konumu

Bölge için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Bölgede Gezilecek Yerler

Yakınında yer alan görülecek yerler arasında Ayvalık gezilecek yerler listemiz veya Cunda Adası, Şeytan Sofrası, Sarımsaklı Plajı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası