erkeklerde kanal tıkanıklığı belirtileri / Sperm Kanallarında Tıkanıklık – Ürolog Op. Dr. M.Müfit Günel

Erkeklerde Kanal Tıkanıklığı Belirtileri

erkeklerde kanal tıkanıklığı belirtileri

 Son Güncelleme:

Erkeklerde kısırlık belirtileri, nedenleri, tedavisi

Erkeklerde infertilite (kısırlık) problemi oranı her geçen gün artmakta. Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, erkek infertilitesi muyanesi ve sonuçlarının çok daha hızlı sonuçlandığına dikkat çekti. Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde son yıllarda uygulanan yeni teknolojiler ile erkeklerde kısırlık tedavilerinin de ileri düzeyde sonuç verdiğini belirtti.

Erkek infertilitesinin nedenlerinin çok çeşitli olabileceğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, bu nedenlerin çocukluk döneminde geçirlen ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalık olabileceğini söyledi. Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, infertilitenin kesin nedeninin bulunabilmesi için araştırılan ilk nedenleri şu şekilde sıraladı:

-Çocukluk ve gelişme dönemlerine ait kriptorşidizm (testislerin karın veya kasık kanalı içinde kalması, zamanında torbaya inmemesi) ve düzeltilmesi için yapılan orşiopeksi ameliyatı; fıtık, mesane, penis, idrar kanalı veya testislere ait geçirilmiş ameliyatlar,

-Testis tümörü nedeni ile testisin alınması,

-Sperm taşıyıcı kanalların görüntülenmesine ait işlemler,

-Testislere yönelik bir çarpma, kaza, travma varlığı

-Geçirilmiş enfeksiyon hastalıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ergenlik dönemi sonrası geçirilen kabakulak, suçiçeği, kızamık, kızıl gibi yüksek ateşli hastalık varlığı,

-Diyabet, sinir sistemine ait hastalıklar, tüberküloz, karaciğer/böbrek yetmezlikleri, akciğer hastalıkları, hipertansiyon, tiroid hastalıkları ve bunlara ait geçmişte yapılmış ve halen yapılan tedaviler,

-İşyerinde veya çevrede bulunan kimyasal maddeler, zehirli gazlar, ilaçlar

-Kullanılan hormonal ürünler (body building/fitness amaçlı dışarıdan testosteron ve steroid hormon kullanımı)

-Alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı,

-Ailevi kısırlık,

-Varikosel

Erkek infertilitesinde tanı nasıl konulur?

Erkeklerde infertilte ilgili sorunların çoğunlukla fiziki muayene ve sperm tahlilinden anlaşılabildiğine dikkat çeken Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Erkeklerde ilk olarak mikroskobik araştırma ile sperm testi yapılır. Bunun için meni vermesi gereken erkeğin testten önceki 3 gün boyunca cinsel ilişkiye girmemiş olması gerekir. Embriyologlar verilen meni örneği içinde sperm sayısı, hareketliliği, şekli ve akışkanlığının araştırmasını yaparlar. İleri tetkik gerektiren durumlarda da semen analizi, hormon analizi, ultrasonografi ve daha ileri özel genetik tetkikler gerekebilir” şeklinde konuştu.

Varikosel nedir ve tedavisi nasıldır?

Erkek kısırlığının en sık görülen ve tedaviye en çok yanıt veren nedenlerinden birinin, yumurtalık damarlarında varisleşme yani varikosel hastalığı olduğunu ifade eden Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Varisleşen ve kapakçık yapısı bozulan damarlar nedeniyle toksik maddeler ve yüksek ısı testislere doğru döner. Bu da sperm hücrelerine zarar verir. Klinik olarak belirgin, hastada aktif şikayet oluşturan varikoseller mikrocerrahi yöntemlerle düzletilebilir. Hastada şikayet yok, uygun sayıda ve hareketli sperm varsa ameliyat ikinci tercih olarak düşünülebilir” dedi.

En sık rastlanan infertilite problemlerinden biri: Azospermi

Erkeklerde menide canlı hücre bulunmamasına durumuna ‘azospermi’ denildiğini belirten Op. Dr. Zeteroğlu, “Azospermi durumunda mikroenjeksiyon ya da mikroTESE yapılır. İlk denemede hastaların yaklaşık %60’ında canlı sperm bulmak mümkün olabiliyor” dedi.

Erkeklerde kısırlık nedenlerinden biri olan kanal tıkanıklığı nasıl oluşur?

Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüplerde tıkanıklığın 4 farklı sebebe bağlı olduğunu ifade etti.

1-Zaman içerisinde gelişen kistlere bağlı olarak tıkanıklık ortaya çıkabilir.
2- Doktor eliyle yani “vazektomi” denilen bir doğum kontrol yöntemi sonucu tüplerin bağlanmasıyla gelişebilir,
3- Doğumsal olabilir. Genetik nedenlerle spermin dışarı çıkış yollarının kısmen veya tamamen gelişmemesi sonucu ortaya çıkar.
4- Cinsel yolla bulaşan Gonore (bel soğukluğu) gibi bazı hastalıklar sonucu da bu kanallarda tıkanmalar oluşabilir.

Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tıkanıklık nedeniyle olan kısırlıklarda, özel mikrocerrahi ve endoskopik yöntemlerin kullanıldığını ve erkekte sperm bulunması halinde çoğu vakanın başarı ile tedavi edilip normal yolla hamile kalınması sağlanabildiğini ifade etti.

Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tıkanıklığın herhangi bir şekilde giderilemediği ya da müdahale sonrasında menide sperm hücresine rastlanmadığı durumlarda ise MicroTESE gibi mikrocerrahi işlemleri ile testislerin içerisinde sperm hücresi araması gerçekleştirilebildiğini ve bu şekilde elde edilen sperm hücreleri tüp bebek tedavisinde kullanılabildiğini de sözlerine ekledi.

False

Erkek Üreme Kanallarında Tıkanıklığın Nedenleri

Erkeklerde görülen kısırlığın en büyük nedenlerinden birisi de üreme kanallarında meydana gelmiş olan tıkanıklardır. Bu tıkanıklar çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Tıkanıklığın nedenlerine göre tedavi yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Erkek üreme sisteminde spermler testislerde üretilmektedir ve epididimde hareket yeteneğini kazanır.

Olgunlaşmış olan spermler tohum kanalı aracılığı ile dışarı çıkmaktadır. Sperm hücreleri dışarı çıkarken seminal vezikül ve prostat sıvıları ile birleşerek meni içeriğini oluşturur. Kanalların tıkanık olduğu durumlarda ise menide hiç sperm hücresi bulunmamaktadır. Bazı durumlarda ise bu kanallar doğuştan oluşmamıştır. Menide hiç sperm hücresi bulunmaması durumuna obstrüktif azoospermi adı verilmektedir. Obstrüktif azoospermi durumlarında doğal yolla gebelik pek mümkün olmamaktadır.

Tıkanıklık Neden Meydana Gelir?

Erkek üreme sisteminde epididimde, vas deferens ve ejekulatuar kanallarında tıkanıklıklar meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise bu kanallar doğuştan oluşmamaktadır. Daha önce geçirilmiş olan tüberküloz, bel soğukluğu ya da gonore gibi enfeksiyonlar sonucunda bu tarz tıkanıklar meydana gelebilmektedir. Ayrıca bir travma sonrası oluşan kanama da bu kanallarda iletimin sağlanmamasına neden olmaktadır.

Prostat bölgesinde yer alan ejakulatuar kanallarında ise enfeksiyonların yanı sıra idrar yolu enfeksiyonları, prostit, prostatta meydana gelen kistler ve prostat taşları tıkanıklığa neden olabilmektedir. Bu kanalların ince çaplı olması tıkanıklık riskini de arttırmaktadır. Fıtık ameliyatı gibi cerrahi müdahaleler sonrasında da tıkanıklıklar meydana gelebilmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Tıkanıklığın çift taraflı olması azoospermiye ve sonuç olarak kısırlığa neden olmaktadır. Tek taraflı yaşanan tıkanıklarda ise diğer tarafın sağlam olması nedeniyle herhangi bir bulgu ortaya çıkmayabilir.

Tıkanıkların giderilmesi için vazovazostomi, epididimovaztomi ve TUR-ED gibi cerrahi müdahaleler söz konusu olmaktadır. Bu müdahaleler sonucunda tıkanıklar giderildiğinde hastaların menilerinde sperm hücrelerine rastlanabilmektedir. Bu gibi durumlarda doğal yollardan gebelik şansı bulunmaktadır.

Ancak tıkanıklığın herhangi bir şekilde giderilemediği ya da müdahale sonrasında menide sperm hücresine rastlanmadığı durumlarda MicroTESE gibi mikrocerrahi işlemleri ile testislerin içerisinde sperm hücresi araması gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde elde edilen sperm hücreleri tüp bebek tedavisinde kullanılabilir. Obstrüktif azoospermi rahatsızlığında kullanılan bu cerrahi işlemler ile sperm hücresi elde etme şansı oldukça yüksektir.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp Bebek Uzmanı

funduszeue.info

funduszeue.info

SPERM ÇIKMAYAN ERKEKLERDE MENİ KANALLARININ TIKANIKLIKLARININ TEDAVİSİ

funduszeue.info Kaan AYDOS

VE5Çocuk olmaması yakınması ile gelen erkeklerin bir kısmında sorun menide sperm çıkmamasıdır. Bunların da bir bölümünde, meni kanallarının tıkanıklığı söz konusudur.

Meni kanallarındaki tıkanıklıklar, kanalların hemen testislerden çıktıkları bölümde olabileceği gibi, daha ileri seviyelerde de bulunabilir. Eğer testislere yakın bir konumda tıkanıklık varsa, bunların kesin tanısı ancak ameliyat ile konulabilir.

Tüp bebek uygulamalarının çok yaygın olarak yapıldığı günümüzde, tüp bebeğin pahalı ve zahmetli olması, sonuçta ancak olguların yarısında başarılı olunup, geri kalanlarında gebeliğin sağlanamaması, meni kanallarının açılmasına yönelik ameliyatları önemli bir duruma getirmiştir. Ameliyat sonrası olguların tamamına yakınında tıkanıklık giderilebilmekte, neticede doğal yolla çocuk sahibi olabilme şansı ele geçirilmektedir. Bu nedenle, menide sperm hücreleri çıkmayan erkeklerin, tıkanıklık yönünde araştırılmaları mutlaka gerekir.

Bu tür bir kanal tıkanıklığı saptanmışsa, tedavisi mikroskop altında tıkanıklığın giderilmesidir. Tıkanıklığın yerine göre, genelde 2 çeşit ameliyat yapılır: vazovazostomi ve vazoepididmostomi. Ameliyatlarda daima mikroskop kullanılır (mikrocerrahi tekniği).

Vazovazostomi; daha çok önceden geçirilmiş doğum kontrolü nedeniyle yapılmış kanalların bağlandığı erkeklerde, kanalların yeniden açılması istemiyle yapılır. Bunun dışında fıtık ameliyatı gibi ameliyatlar sırasında yanlışlıkla kanalların bağlandığı durumların tedavisinde de uygulanır. Nadiren, düşme, çarpma gibi nedenler de bu kanallarda tıkanıklık yapmış olabilir ve tedavide vazovazostomi gerekir.

VE1Ameliyat, lokal anestezi altında yapılabilirse de, bazen operasyonun saatlerce sürmesi gerektiğinde güçlük çıkarabileceği için genel/epidural/spinal anestezi tercih edilmelidir.

Kanal kesildiği zaman anastomoz yapılacak ucunun kanlanması olan taze doku içermesi gerekir. Aksi durumda canlı dokuya rastlayıncaya kadar kanalın anucundan parça çıkarılır. Kanama kontrolünde gerekirse bipolar koter kullanılabilir. Uygun lokalizasyonda bulunulduğundan emin olmak için kanalın testis tarafında kalan kesik ucundan gelen sıvı lama alınarak mikroskopta incelenir. Distal kanal tarafının açıklığı ise ml salin enjeksiyonu yapılarak kontrol edilir. Eğer infüzyon rahat oluyorsa kanalın açık olduğuna karar verilir.

Vazovazostomi tek veya iki tabaka sütür konularak yapılabilir. Tek tabakalı vazovazostomide her iki kanal ucu karşılıklı getirilerek, saat ve 12 hizalarından naylon sütürler tek tabaka halinde konularak yapılır. Aralara sadece kas tabakasından geçecek şekilde ayrıca destek sütürleri de yerleştirilir. Toplam 8 sütür yeterlidir. Ancak, mukozadaki anastomozun yetersizliği nedeniyle arada açıklık kalması ve granülom oluşumunun sık görülmesi nedeniyle, tüm tabakaları içine alacak şekilde 60o aralıklarla 6 adet sütürün yerleştirilmesi önerilmiştir. Diğer 6 sütür ise musküler tabakayı içine alacak şekilde aralara yerleştirilir. Anastomozun tamamlanmasını takiben, her iki vazın kılıfı poliglikolik asit adet sütür ile birbirine dikilir.

İki tabakalı vazovazostomi yapılırken başlangıçta saat 5 ve 7 pozisyonlarında musküler tabakayı içine alacak şekilde 2 adet naylon sütür konularak, lümen anastomozu yapılırken kolaylık olması sağlanılır. Arkasından, sadece mukozadan geçen adet naylon sütürler yerleştirilir (Şekil A). En son olarak da 12 adet naylon sütür sadece muskuler tabakayı içine alacak biçimde konulur (Şekil B). Başka yazarlar tarafından bazı değişiklikler önerilmişse de, teknik temel olarak burada tarif edildiği şekildedir.

Anastomozun başarısı tam karşılıklı gelmiş mukoza-mukoza anastomozu yapılmasına, anastomozun arada açıklık bırakmayacak şekilde sağlam yapılmasına, gerginlik olmamasına, arteriyal beslenmesinin korunmasına, sağlam mukoza ve muskularisin kullanılmasına ve iyi bir atravmatik anastomoz tekniğinin kullanılmasına bağlıdır. Bütün düğümlerin kanalın lümeninin dışında kalmasına dikkat etmek gerekir. Muskülar tabakaya konan sütürlerin ise kuyrukları kısa kesilerek, lümene girmeleri önlenmelidir. En önemlisi ise mukozanın bir duvarından sütürleri yerleştirirken karşı duvardan geçilmemesine dikkat etmektir.

Goldstein &#;micro-dot&#; tekniği ile kanal üzerine sütür yerleştirilmesinin daha sağlıklı olacağını göstermiştir. Buna göre, kanal kesildikten sonra cerrahi işaretleme kalemi ile kanalın kesik duvarı üzerine, sütürlerin geçeceği noktalar işaretlenir. Böylece daha muntazam aralıklarla ve düzenli biçimde sütürler yerleştirilmiş olunur. % anastomoz sağlamlığı ve %64 gebelik bildirilmektedir.

Vazovazostomide geniş seriler değerlendirildiğinde anastomoz sağlamlığı %, bir yıllık gebelik oranları ise % olarak bildirilmektedir. Ancak, operasyonu takiben kanal açıklığı sağlanılmış olsa bile 14 ay sonra olguların %12&#;sinde geç obstrüksiyon da gelişebilmektedir.

Vazoepididimostomi

Epididimlerde tıkanıklık; kanalların bağlanmış olmasına bağlı olabileceği gibi, meni kanallarının doğuştan yokluğu ya da az gelişmesi, geçirilmiş iltihaplanmalar, cerrahi travma ya da bilinmeyen nedenlerle olabilir. İnfertilite nedeniyle incelenen erkeklerin yaklaşık %&#;sında epididim seviyesinde bir tıkanıklık bulunmaktadır. Tanı sıklıkla anamnezde enfeksiyon hikayesinden ya da fizik muayene sırasında epididim üzerinde nodüler sertliklerin palpe edilmesiyle konulur. Kesin tanı, ameliyat sırasında konulur.

Testislerinde normal sperm üretiminin devam ettiği azoospermik erkeklerde, vazal aspirasyonda ya da skrotal eksplorasyon yapılırken vazotomi sırasında vaz deferensler içerisinde sperm görülemiyorsa epididimlerde bir tıkanıklıktan şüphelenilerek vazoepididimostomiye karar verilir.

Vazoepididmostomi yapılırken testislerde sperm yapımının devam ettiğinden, ileride kanalların açık olduğundan ve epididimlerde bir tıkanıklık bulunduğundan emin olunmalıdır.

Operasyon genel anestezi veya epidural/spinal anestezi altında yapılmalıdır. Uzun süren olgularda lokal infiltrasyon anestezisinin etki süresi her zaman yeterli olmayabilir.

Ameliyata başlarken meni kanallarının, tıkanıklığın ilerisinde açık olduğunu anlamak için, 30g iğne ile kanal içerisine girilerek kontrol edilir. Bu sırada ml salin enjekte edilir. Zorlanmadan infüzyon gerçekleşiyorsa vazın açık olduğu anlaşılır.

VE2Kanalın açık olduğu anlaşıldıktan sonra, artık anastomoz hazırlıklarına başlanılabilir. Kanal, epididimden itibaren ileri doğru mümkün olduğunca serbestleştirilerek anastomoz sırasında gerilme olması önlenmelidir. Epididimin de kuyruk ve mümkünse orta bölümleri yeteri kadar serbestleştirilmeye çalışılmalıdır. Kanal çekilerek epididimin dış yüzüne doğru yaklaştırılır. Daha sonra epididim kuyruğuna yakın lokalizasyondan ama tıkanıklığın distalinden kanal transvers planda kesilir. Testis tarafında kalan ucu naylon sütür ile bağlanır. Diğer ucu ise açık bırakılır ama damarları bağlanılır. Kanalın kesik ucundan bir naylon sütür geçirilerek, epididme yaklaştırılmasında kolay manipülasyon olanağı sağlanılır. Anastomozun sağlam olması, kanal ve epididim arasında aşırı gerginlik olmamasına bağlıdır. Bu nedenle dokular mümkün olduğunca serbestleştirilmeye çalışılmalıdır.

Vazoepididimostomide iki teknik uygulanır:&#;uç-uç&#; ve &#;uç-yan&#;. Ancak sıklıkla tercih edilen teknik &#;uç-yan&#; anastomozdur. Uç-uca anastomoz özellikle tıkanıklığın distal epididimde olduğu olgularda tercih edilir. Eğer proksimalde epididim başı hizasında belirgin dilate epididim tubülü görülür ise &#;uç-yan&#; anastomoz yapılmalıdır. Uç-yan anastomoz sırasında epididimin kanlanmasının bozulma riski çok daha azdır.

&#;Uç-yan&#; anastomoz tekniğinde başlangıçta kanal izole edilir ve küçük bir kesi yapılır. Testis tarafından sperm içeren sıvı gelip gelmediği kontrol edilir. Vazoepididimostomi yapılmasına karar verilirse epididim ameliyat mikroskopu altında incelenir. Obstrüksiyon nedeniyle şişmiş tubüller, içi boş tubüllerden kolayca ayırt edilebilirler. Kuyruk bölümünden başlayarak epididimin başına doğru spermatozoa aramaya devam edilir. Bu sırada epididim iki parmak arasında sıkıca tutularak tunikası gergin hale getirilir. Yuvarlak uçlu bir mikrocerrahi bistüri ile tunika açılır. Bu açıklıktan dilate bir tubül dışarı doğurtulur (Şekil A ve B).

VE3Dışarı doğurtulan tubül, civar dokulardan mikroskop altında serbestleştirilir. Dilate tubül üzerinden bir mikrocerrahi bistürisi ya da makası kullanılarak mm&#;lik açıklık oluşturulur. Dışarı çıkan sıvı 24g anjiokatater yardımıyla aspire edildikten sonra steril bir lam üzerine alınır, bir damla salin ile karıştırılarak mikroskopta sperm varlığı araştırılır. Sperm görülmezse ya da sadece sperm başı veya parsiyel kuyruklu sperm görülürse epididimdeki kesi cm daha proksimale kaydırılarak kuyruklu, motil sperm bulunana kadar işleme devam edilir. Eğer sperm görülürse tubül üzerinde oluşturulmuş olan açıklığın kenarlarından karşılıklı olarak adet naylon sütürler geçilerek (dıştan içe doğru) açıklık kontrol altına alınır (Şekil C ve D).

Kanalın ucu epididime doğru yaklaştırılarak, kas ve adventisiya tabakalarından geçen naylon bir ya da 2 adet sütür ile epididim üzerindeki açıklıkta tunikanın kenarına sabitleştirilir. Böylece anastomoz yapılırken anastomozda bir gerginlik oluşması önlenilmiş olunur. Ancak burada önemli olan nokta, bu son sütürlerin dilate tubül daha açılmadan önce yerleştirilmiş olmasıdır. Daha sonra epididimin açılmış tubülünün kenarlarına konulmuş olan naylon sütürler içten dışa olacak tarzda vaz lümeninin mukozasından, birazda muskularisinden geçecek şekilde yerleştirilir. Toplam 6 sütür koymak yeterlidir. Mukoza anastomozu tamamlandıktan sonra, kanalın duvarı ve epididim tunikası naylon destek sütürleriyle birbirlerine dikilir. Böylece kanal sıkıca epididime tutturulmuş olunur. Ayrıca kanalın avasküler kısımlarından geçirilen adet naylon sütürlerle kanal epididimin parietal tunikasına dikilir. Bu sütürlerin faydası, testisin skrotum içine yerleştirilmesi sırasında anastomozun bozulmasını önlemeye yöneliktir. Anastomoz tamamlandıktan sonra testis tunika vajinalis içerisine yerleştirilerek krome kat-gut ile tunika kapatılır.

Bunun dışında &#;uç-uca&#; anastomoz tekniği de tanımlanmış olmakla birlikte, burada epididimin transseksiyonunun gerekmesi ortamın daha fazla kanlı olmasına yol açarak, anastomozu güçleştirebilir. Oysa uç-yan anastomoz epididimin kan dolaşımına bir zarar vermemektedir. Diğer yandan uç-uca anastomozda içinden sıvının boşaldığı tek bir epididim tubülünün ağzının ayırt edilerek izolasyonu oldukça güçtür. Ayrıca uç-yan anastomoz tekniğinde vazın epididim tunikasına sabitleştirilmesi de daha rahat olmaktadır. Bu nedenle sıklıkla uç-yan anastomoz önerilir.

VE4Bir diğer tercih edilen teknik de epididme ait tubülün kanalın içerisine çekildiği &#;triangulasyon&#; uygulamasıdır (Şekil A,B ve C). Sütür sayısını azaltmakta ve operasyon süresini kısaltmaktadır. Ayrıca teknik olarak da diğer yöntemlerden daha kolaydır. Burada yukarıda tanımlandığı şekilde epididim üzerinde dilate bir tubül bulunarak dışarı doğurtulduktan sonra, yine kanalın kas tabakası ve adventisiyasından geçirilen naylon sütürler ile kanal epididim üzerinde açılmış olan tunikanın kenarlarına sabitleştirilir. Epididim tubülünü açmadan, naylon 3 adet sütür tubül duvarından dikkatlice geçirilir. Daha sonra bu üç sütürün arasından tubül açılır. Çift iğneli sütürlerin her iki iğnesi de vazın lümeninden sokularak muskuler tabakasından çıkacak şekilde geçirilir. Sütürler dikkatlice bağlanırlar. Bu şekilde epididim tubülü kanalın içerisine invajinasyon tarzında çekilmiş edilmiş olunur. Takiben, kanalın duvarı epididim tunikasının kenarlarına sütürlerle sabitleştirilir.

Vazoepididmostomiyi takiben olguların %&#;inde ejakulatlarında sperm çıkmaya başlamaktadır. Gebelik oranları ise % arasındadır. Ancak, 14 ay sonra olguların %25&#;inde tekrar tıkanıklık gelişebilmektedir.

Mikrocerrahi anastomoz uygulamalarında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar; hematom, skrotal şişlik ve enfeksiyondur. Genelde yara yerine dren yerleştirilmesi gerekmez. Sıklıkla antibiyotik kullanımı gerekmemektedir. İnternal spermatik arter travmatize olmuşsa testiste atrofi gelişebilir. Nadiren görülür ve özellikle sekonder olgularda rastlanılır. Operasyon sırasında bipolar koter kullanılmasıyla dikkatli bir kanama kontrolü yapılarak hematom, kanama ve testiküler arterin travması önelenilebilir. Geç dönemde olguların %5&#;inde anastomoz yerinde granülom, darlık ve obstrüksiyon gelişebilir. Başlangıçta kanal açıklığı temin edilmiş olsa bile 14 ay sonra vazovazostomilerde %12, vazoepididimostomiler de ise %25 olguda geç dönem darlıkları ortaya çıkmaktadır. Vazovazostomi yapıldıktan sonra ejakulatta ilk sperm çıkışı 6 aya kadar gecikebilir. Bu süre beklenmeden başka bir tedavi uygulamasına başlanılmamalıdır.

Epididimovazostomi ve vazovazostominin ilk tercih olmasının nedeni başarısının yüksekliğine dayanmaktadır. Ama başarı oranını etkileyen önemli bir faktörün mikrocerrahinin yapıldığı merkeze ya da cerrahın tecrübesine bağlı olduğu da unutulmamalıdır. Tedavi edilen olgu sayısı arttıkça, elde edilecek başarının da arttığı bir çok çalışmada ortaya konmuştur.

Eğer meni kanallarında yeterli açılma sağlanamamış veya anatomik durum nedeniyle mikrocerrahi uygulanamıyor ise epididimlerden mikrocerrahi yolla sperm aspirasyonu (MESA) ya da testislerden sperm ekstraksiyonu (TESE) yapılarak elde edilen spermler ICSI&#;de kullanılabilirler. Anatomik yapıdaki olası değişiklikler, artmış travma ve düşük etkinlikleri nedeniyle testislerden ince iğne aspirasyonu (TFNA), perkütan biyopsisi veya perkütan yolla epididmlerden sperm aspirasyonu (PESA) uygulamaları önerilmekteyse de fazla tercih edilmemektedir.

Hangi yöntem ile olursa olsun, obstrüktif azoospermi olgularında elde edilen spermin ICSI&#;de kullanılmasıyla % arasında gebelik başarılabilmektedir.

Paylaşın

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Nedenleri ve Belirtileri

Erkeklerde kısırlığın en büyük belirtilerinden biri sperm kanalındaki tıkanıklıktır. Spermler testislerde üretilir ve epididimde hareket yeteneğine kavuşur. Sperm hücresi dışarı çıkarken, prostat sıvıları ile birleşerek meni hücresini oluşturur. Ancak kanallarda tıkanıklık oluşması durumunda menide hiç sperm hücresi bulunmaz. Menide hiç sperm hücresinin bulunmaması  obstrüktif azoospermi olarak adlandırılır. Sperm tıkanıklığı çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilmektedir.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Nedenleri

Erkek üreme sistemindeki, vas deferens ve ejekulatuar adlı kanallarda tıkanıklıklar meydana gelir. Bazı durumlarda kanallar doğuştan oluşmamış olabilir. Sperm kanalı tıkanıklık nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri

Sperm kanalında meydana gelen tıkanıklığın belirlenmesi için sperm analizi yapılmalı ve sonuçların bir ürolog tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri

Tedavi yönteminin belirlenmesi için sperm tıkanıklığının nedeni tam olarak belirlenmelidir. Fiziksel ve hormonal incelemeler, genetik test, idrar tahlili, transrektal ultrason gibi tetkikler tıkanıklığın belirlenmesi için uygulanabilecek yöntemlerdendir. Doğuştan gelişmemiş olan kanalların varlığından söz edilmesi mümkündür. Bu durumda kişinin kistik fibrozis adı verilen hastalığın taşıyıcısı olma ihtimali çok yüksektir. Tüp bebek yöntemi ile gerçekleşecek doğumda bebeğin kistik fibrozis taşıyıcısı olma riskine karşı, kişinin uzman bir ürolog ile görüşmesi hayati önem taşır. Sperm tıkanıklığının nedeni teşhis edildikten sonra genellikle cerrahi yöntemlerle kanalık açılması amaçlanır. Sperm tıkanıklığına bağlı olarak meydana gelen kısırlık vazovazostomi, epididimovaztomi ve TUR-ED gibi cerrahi müdahaleler gerçekleştirilebilir. Bu müdahaleler sonucunda menide sperm hücreleri görülebilir. Ancak müdahaleler sonucunda yine de menide sperme rastlanılmıyorsa, MicroTESE tarzında mikro cerrahi işlemler ile testislerin içerisinde sperm hücresi araması yapılabilir. Bu işlemler ile elde edilmiş olan sperm hücreleri tüp bebek tedavisinde kullanılabilir. Sperm kanalı tedavisi ile üroloji doktorları ilgilenmektedir. Bu sebeple sizlere üroloji doktorları listesini hazırladık. İstanbul üroloji doktorları, Ankara üroloji doktorları, İzmir üroloji doktorları, Bursa üroloji doktorları, Antalya üroloji doktorlarıprofilleni inceleyin. Yorumları okuyup , kolay randevu alın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası