boyun fıtığı olanlar nasıl oturmalı / Boyun Koruma Prensipleri Nelerdir? | Amerikan Hastanesi

Boyun Fıtığı Olanlar Nasıl Oturmalı

boyun fıtığı olanlar nasıl oturmalı

Bilhassa ofiste çalışan insanlar olarak günde sekiz saatimizi masa başında oturarak geçiriyoruz. Gün boyunca bilgisayara bakarak geçirdiğimiz saatlerin sonucu eklem ve omurga ağrıları, dolaşım ve göz bozuklukları oluyor.

Çoğu zaman bu ağrıların sebebi yanlış oturma, yanlış ekipman kullanma oluyor.

Bu nedenle, masa başında nasıl oturmamız, hangi malzemeleri kullanmamız, sağlık sorunlarına karşı ne gibi önlemler almamız gerektiğini Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elif Gürkan’a sorduk.

“İnsanın çok uzun süre hareketsiz kalması hem omurga için hem damar sistemi için zararlı. Aralar vermesi gerekiyor. Uzun süre oturduğumuzda ara ara hareket etmesi gereken metabolizmayı sabitlemiş oluruz.

Eğer baktığımız yer, kolumuzu koyduğumuz yer, belimiz gibi açılar ve yükseklikler değilse omurganın o “S” şeklindeki yapısını değiştiririz.

“Boyun düzleşmesi en sık karşılaşılan problem. Sürekli öne bakılarak çalışılma sonucu oluşan boyun düzleşmesi, ağrılara ve boyun fıtığına yol açabiliyor.”

Dr. Gürkan’ın önerileri şu şekilde:

Masa başında nasıl oturmalıyız?

Görsel: WikiHow

* Masaya olabildiğince yakın oturmalıyız.

* Masada otururken bilgisayar yanda değil, tam karşımızda olmalı. Bu nedenle döner/tekerlekli sandalye kullanılmalı.

* Ekran göz hizasından santim uzakta olmalı. Bilgisayar ekranının orta noktası göz hizasında olacak şekilde konumlanmalı. Monitör yükselticileri kullanılmalı. Dizüstü bilgisayar değil, masa üstü bilgisayar kullanılmalı. Eğer dizüstü bilgisayar kullanılıyorsa mutlaka ayrı klavye kullanılmalı.

* Sandalyenin kolları masanın altına girebilecek şekilde olmalı ki zaman zaman geri çekilip kolçaklarda kollar dinlendirilebilsin.

* Yazı yazarken kollarımız masanın üstünde olmalı. Bilek yukarı doğru gergin değil, aşağı doğru rahat durmalı. Bilek yumuşak bir zeminle desteklenmeli.

* Yazarken vücudumuz hiçbir şekilde kasılmamalı.

* Oturduğumuz sandalye beli desteklemeli. Sandalye bel boşluğunu desteklemeli, kalça kısmı boş olmalı. Sırt kısmı ise file gibi esnek bir malzemeden yapılmalı. Oturma koltuğu ve sırt sert malzemeden olmamalı.

* Sandalyenin, zaman zaman boynun dinlendirilebileceği bir baş desteği bulunmalı.

* Sandalyenin oturma yerinin genişliği de en az 50 santim olmalı.

* Bacaklar 90 derece olarak yere basmalı. Ayrıca ayağa rampa da konabilir. Bu sayede ayağımızı öne arkaya hareket ettirdiğimizde kas pompasını kullanarak kan dolaşımını sağlayabiliriz.

* Otururken mutlaka sandalyenin en arkasına doğru oturulmalı. Tabure gibi desteksiz bir yerde oturuluyorsa, en uçta kısa süreyle oturmak gerekli. Otururken “oturma kemiklerimizin” üzerine, bel boşluğu hissedecek şekilde, omuzlar arkada rahat olarak oturulmalı.

* Masanın boyu santim olmalı.

Ne yapmalı?

Görsel:funduszeue.info

Dr. Gürkan, sürekli hareketsiz durmamanın, günlük egzersizin de önemine dikkat çekiyor.

Buna göre;

* Her yarım saatte bir kısa bir yürüyüş yapmak önemli. Ofis içinde bir dakikalık yürüyüş yapılabilir.

* Boyun egzersizleri yapmak önemli. Yukarı bakma alışkanlığı kaybedildiğinden boyun kasları inceliyor. Bu nedenle günde en az bir defa 20’şer saniyeden baş öne, arkaya, sağa ve sola yatırılarak esnetilmeli.

* Günde sekiz saat oturuyorsak bir saat yürünmeli. Günde yaklaşık 5 km’ye denk gelen 1o bin adım egzersizi yapılabilir.

* Çocuklar, bilhassa akıllı telefon ve tabletlerle öne doğru bakarak çok zaman geçirdikleri için, bu sporla dengelenmeli. (EA)

Dr. Elif Gürkan

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Gürkan, uzmanlık eğitimini Ankara Rehabilitasyon Merkezi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı.

Dr. Gürkan’ın uzmanlık alanlarıyla ilgili bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. 

BOYUN AĞRILI HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Boyun muayene
Boyun ağrısı boyun fıtığı nedeniyle, fibromiyalji, myofasyal ağrı sendromu veya basit bir kas spazmı nedeniyle olabilir. Bu hastalıklardan hangisi olursa olsun eğer operasyon gerekli değil ise fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi süresince ağrılar azalır bazen tam geçebilir. Bu aşamadan sonra dikkat edilmesi gereken kurallara dikkat etmek gerekir.

Duruşumuz nasıl olmalıdır?
Ayakta veya otururken başın duruşu ile boyun ağrıları arasında ciddi bir ilişki vardır. Ayakta dururken veya masa başında sandalyede otururken bel, sırt ve başımızın pozisyonuna dikkat edelim. Genellikle sırt ve omuzlar önde boyun açılanması artmış olarak bulunduğumuzu göreceksiniz. Eğer birazda kilolu isek bu kaçınılmaz bir durumdur. Bu duruş bozukluğu gençlik ve öğrencilik döneminden kalan bir alışkanlık olabilir. Bu normal anatomik duruşun dışında omurgamızı ve kaslarımızı zorlayan hastalığımızın tekrarlamasına neden olabilecek bir durumdur. Duruş bozukluğunun düzeltilmesi tedavinin etkinliğini artıracak hastalığımızın tekrarlamasını engelleyecektir. Nasıl durmalıyız sırtımızdaki kamburluk artmış ise bunu azaltacak şekilde sırtımız dik omuzlar arkada olacak şekilde durmalıyız, sırtımızı düzelttiğimizde boynumuzun baskıdan kurtulduğunu ve rahatladığını görürüz . Bu işlemi ayna karşısında görerek yaparsak daha faydalı olur.

Masa başında şunlara dikkat etmeleri gerekir.
Başınızı öne eğik bir şekilde uzun süre tutmaktan kaçınınız. Kitabın göz seviyesine getirecek kitap tutucuları size yardımcı olabilir. Sandalyede dik oturun kollarınızı kolçaklara dayayın. Okuma sırasında molalar verin. Stresli ders çalışma boyun kaslarınızın spazmını artırabilir. Özellikle fizik tedavi sonrası hemen eski alışkanlıklarınıza dönerseniz ağrılarınız tekrarlayabilir.

Seyahat ederken nelere dikkat etmeliyiz?
Boyun ağrılarınız şiddetli iken araç kullanmak tehlike oluşturabilir, bu nedenle araç kullanmayın. Boyunluk verilmiş ise bununla dikkatli bir şekilde aracımızı kullanabiliriz. Araç kullanıyorsak koltuk ayarımızın iyi yapılmış olması gerekir, mümkün olduğu kadar başı sağa sola döndürmekten sakınalım bunu aynaları iyi kullanmak suretiyle yapabiliriz. Araçta başınızı koltuk boyunluğuna yaslayın ve emniyet kemerini bağlayın . Eğer arabada yolcu iseniz boyunluk, şişme boyun simidi veya yastık kullanabilirsiniz. Araçtaki el askılığından tutununuz böylelikle sarsıntılardan etkilenmezsiniz.

Egzersizlerin önemi:
Boyun ağrılarında tedavi sonrasında egzersizlerin tamamlayıcı ve önleyici önem arz etmektedir. Tedavi sonrasında doktorunuzun verdiği egzersizleri düzenli bir şekilde yapınız. Mutlaka size verilen ölçülerde yapmaya gayret gösterin. Egzersiziçin zaman ayırmak verilen adet kadar ve sürede uygulamak gerekir
Fazla kilolar:
Fazla kilo , vücudumuzun dik durmasını sağlayan omurgamızın üzerine baskı yaratarak omurlarımızda ve disklerimizde hasar meydana getirebilir. Kaslarımızın daha çabuk yorulmasına ve bundan dolayı duruşumuzun bozulmasına neden olur. Aşırı kilo ve ani kilo alımları hastalarımızın yakınmalarını arttırır. Eğer fazla kilonuz var ise bir diyetisyen veya bir hekimden yardım alınız.

Boyun rahatsızlıklarında sigara kullanımı:
Sigara genel sağlığımızı tehdit ettiği gibi boyun problemi olan hastalarda, sigaranın öksürüğe neden olabileceğinden kaynaklanarak boyun ağrılarını arttırabileceğini de belirtmek gerekir. Sigara kullanmayınız ve içilen ortamlardan uzak durunuz.

Öksürürken, hapşırırken nelere dikkat etmeliyiz:
Öksürme ve hapşırma esnasında hareketin ani oluşu ve boyun omurları arasındaki basıncın artması sebebiyle sinirlerinizde baskı oluşabilir ve bunedenle ağrılarınızn artmasına sebebiyet verir. Öksürme ve hapşırma esnasında boynunuzu elinizle desteklediğiniz takdirde olabilecek riskleri azaltmış olursunuz.

Günlük işlerimizde:
Kollarımızın omuz hizasından yukarı kalkacak şekilde iş yapılması, omuzdaki kasları veya sinirleri sıkıştırabileceğinden dolayı boyunağrısına sebebiyet verebilir. Yükseğe uzanmak gibi bir iş yapmanız gerektiğinde basamak veya merdiven kullanarak yükseklik mesafesini kısaltarak oluşabilecek riskleri azaltmış olursunuz.

Boyun ağrılı hasta nasıl giyinmeli:
Elbise seçiminde rahat kıyafetlere önem verin. Dar giysileri giyerken ve çıkarırken hareket zorluğundan dolayı omuz ve boynunuzu zorlayabilir. Sıkı elbiseler ve dar sütyenleri tercih etmeyin. Banyo esnasında saçınızı tararken, elinizi arkaya götürürken yavaş hareket edin. Kollarınızın uzun süre yukarıda kalmamasına özen gösterin.

Boynumuzu sıcak mı tutmalıyız ?
Ani ısı değişikliklerinin kaslar üzerinde olumsuz etkisi vardır. Önemli olan sıcak tutmak değildir, sıcaklık farklılıklarını olabildiğince en aza indirgemektir. Sıcak havalarda boynunuzun terlememesine özen gösterin, çünkü terli veya ıslak boyun rüzgara veya esintiye maruz kaldığı takdirde kaslarınızda gerginliğe sebeb olur ve ağrılarınız artabilir.

Hangi tür yastık kullanmalıyım?
Boynunuzu destekleyecek çok yumuşak olmayan sert elyaftan yapılmış veya pamuk yastıklar kullanılmalıdır. Yastık anatomik pozisyonu zorlamamalıdır.

Nasıl yatmalıyım?
Yüz üstü yatılmamalı sırtüstü veya yan yatılmalıdır. Ortopetik yatakta yatılmalı yatağın altı sert madde ile kaplı olmalı yaylı olmamalıdır. Koltukta kestirmek çekyatta yatmaktan kaçınılmalıdır. Özellikle tatillerde alışık olunan yastık götürülmelidir.

Boynum ağrıyor ağırlık taşıyabilirmiyim?
Ağır eşya taşınmamalı az miktada ağırlık 2 parçaya bölünmeli her iki ele alımalıdır. Yerden ağırlık kaldırılırken dizler ve kalça kırılarak başın öne eğilmesi engellenmelidir.

Bilgisayar Başında Çalışanlar için Bel Sağlığı Önerileri

Modern dünya ve çalışma düzeni, insanları hareketli yaşamlarından uzaklaştırarak, sandalye üstünde ve uzun süreler bilgisayar başında zaman geçirmeye mahkum eden bir yaşam biçimi yarattı. Çoğu insan gününün en az saatini bilgisayar başında, öne eğilerek oturarak geçiriyor. Bu süreler sadece çalışma saatleri değil elbette. İnternet erişimi sayesinde bilgi edinmek, haberleşmek, kişisel olarak kendini geliştirmek, çeşitli hobiler edinmek ya da sadece film ve video seyrederek vakit geçirmek arzusu da bilgisayar ve mobil cihaz kullanımını arttırıyor. 

Tarih boyunca insan hiçbir zaman bugünkü kadar oturmamıştı. Oturur pozisyon, özellikle de öne doğru eğilerek oturmak, omurga sistemi için kesinlikle doğal ve anatomik bir pozisyon değildir. Hareketsiz bir şekilde uzun süreler ekran karşısında zaman geçirmek, çeşitli bel, boyun ve sırt ağrısı sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Alınacak bazı önlemler sayesinde bilgisayar başında otururken ağrıları azaltmak da mümkün hale gelebilir.

Bilgisayar Başında Çalışırken Bel Ağrısına Ne Sebep Olur?

Bilgisayar başında çalışırken bel ağrısına neden olan ilk ve en önemli neden, vücudun uzun süre hareketsiz olarak sabit bir pozisyonda kalmasıdır. Özellikle de, oturma pozisyonu yanlış bir duruş ve oturma şekli içeriyorsa, omurga doğal olmayan bir pozisyonda uzun süre zorlanarak kalmış olur. Omurga sisteminde bulunan kaslar kasılır, omurlar arasındaki eklemlere ve bağlara fazla yük biner. Yazımızda bilgisayar başında çalışırken bel ağrısına zemin hazırlanabilecek konuları değerlendireceğiz.

Bu konuda Bel Ağrısı sayfamızdan da detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Oturma Bozuklukları

Her ne kadar güne dik oturarak başlamaya çalışsak da, günün ilerleyen saatlerinde doğru bu doğru oturma pozisyonunu kaybetmek oldukça sıradan bir durumdur. İş yoğunluğu, stres, bazen görme problemleri ve zaman içerisinde vücudun da yorulması sebebiyle bilgisayara doğru eğilerek normal olmayan bir oturma pozisyonuna kolaylıkla ve farketmeden geçebiliriz. Aynı zamanda sandalye üstünde bağdaş kurmak, bacak bacak üstüne atmak veya tek ayağın üstünde oturmak da bel ağrısına yol açan oturma bozuklukları arasında yer alır.

Fazla Kilolar

Bilgisayar başında bel ağrısına neden olan bir diğer faktör ise fazla kilolardır. Fazla kilo bel ve omurga üzerinde ek yük oluşmasına neden olur. Oturma pozisyonundayken fazla kilonun neden olduğu tüm yük bele ve kuyruk sokumu omurgasına baskı uygular. Uygulanan baskı, kendisini bel ağrısı ya da kalça ağrısı olarak gösterebilir. Ayrıca fazla kilolar sadece oturma durumunda değil, ayakta dururken de bele ciddi bir baskı oluşturacağından, fazla kilolara sahip olan kişilerin bu ağrıların önüne geçmek için düzenli bir beslenme ve spor programı ile kilo vermesi önerilir.

Rahatsız Çalışma Masası ve Sandalye Düzeni

Rahatsız çalışma masası ve çalışma sandalyesi de bilgisayar başında zaman geçirenlerde bel ağrısına neden olan faktörler arasında yer alır. Ergonomik çalışma masası ve sandalyesi seçimi, ağrıların önlenmesine yardımcı olur. Öncelikle kişi boyuna ve görüş mesafesine uygun bir masa yüksekliğinde çalışmalıdır. Gereğinden alçak masalar vücudun aşağı doğru eğilmesine neden olacağından bel ve boyun ağrıları ortaya çıkar. Aynı şekilde sandalyenin yatık pozisyonda kullanılması ve uzun süreler bu pozisyonda kalınması rahatsız bir düzen oluşturur. Çalışma masasında kullanılan sandalyelerin bel eğimini destekler nitelikte ve dik oturma pozisyonu sağlar düzende olmalıdır. Uzun süreli klavye kullanımında dirsekler de masadan destek alacak pozisyonda tutulabilir. Sandalyenin olması gerekenden yüksek olması, ayakların altındaki desteği ortadan kaldıracağından yine ayakların yere tam basacağı bir yükseklik belirlemek daha doğru olacaktır. Eğer ofis düzeninde bu mümkün değil ise, çalışırken ayaklarınızın altına alçak bir tabure alarak destek oluşturabilirsiniz.

Stres

Stresli çalışma ortamı sadece bel ağrısının değil, diğer sağlık sorunlarının da ana kaynağıdır. İş yerinde ya da evde çalışırken strese maruz kalmak, bel ve boyun kaslarının kasılmasına neden olur. Kasların gevşemeye fırsat bulmadan sürekli kasılması, ağrıları tetikleyen nedenler arasındadır. Stres kaynaklı olarak bel ve boyun ağrılarınız var ise, gün içerisindeki mola düzeninizi ayarlayabilir ve stresi azaltan aktivitelere aralıklı olarak zaman ayırabilirsiniz.

Bilgisayar Başında Çalışanlar için Bel Sağlığı Önerileri

Bel Fıtığı Tedavisi sayfamızı da inceleyebilirsiniz.

Bilgisayar Başında Otururken Bel Ağrılarını Önlemenin Yolları

Bilgisayar başında çalışırken, iş ya da çalışma düzeniniz ne kadar yoğun olursa olsun, bazı detaylara dikkat ederek ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz. İşte dikkate alabileceğiniz bazı yöntemler:

Başı Ekrana Uygun Açı ile Tutmak

Bilgisayar başında çalışırken bilgisayar ekranınız göz hizanıza göre derece aşağıda olmalıdır. Bu şekilde, omurganın normal açılarını zorlamadan ekrana bakmak mümkündür. Ekran ile gözünüzün aynı hizada olması ise, ekrana bakarken boynunuzu yukarı doğru kaldırmanıza yol açar. Boynun yaptığı bu hareket hem boyun kaslarının hem de bel kaslarının kasılmasına neden olur.

Bilgisayar Görüş Mesafesi

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bilgisayar görüş mesafesidir. Bilgisayarın çok yakında veya çok uzakta olması vücut duruşunu bozar. Oturma bozukluğuna neden olan bu durum, bel kaslarının sürekli kasılı kalmasına ve ağrıya yol açmasına neden olur. Ekranı gözünüzden yaklaşık cm uzaklığa yerleştirmeniz önerilir. Bunlarla birlikte uzağı ya da yakını görme probleminiz varsa, bu da uzun çalışma süreleri içerisinde duruşunuzun rahatsız bir hale gelmesine sebep olacaktır. Görüş açısında zorluk yaşıyorsanız uygun gözlükleri kullanarak daha rahat görme yetisine sahip olabilir ve bilgisayar başında iken sürekli yaklaşmak durumunda kaladan doğru oturma pozisyonunda kalabilirsiniz.

Sandalye Seçimi

Ergonomik sandalye seçimi, bilgisayar başında çalışırken bel ağrılarını önlemeye yardımcı olmaktadır. Elbette bu durumun kişinin boyu ve kilosuyla birlikte değerlendirilmesi gerekmekle birlikte, dik konumda bulunan, sırtı destekleyen ve ayak tabanının zemine tam olarak temas edeceği şekilde bir oturma konumunda omurgaya gereksiz yük binmeyecek ve bu sayede ağrıların önüne geçilmiş olacaktır.

Çalışma Masası Seçimi

Benzer şekilde ergonomik çalışma masası da bel ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Masa yüksekliği sabit olsa da bu yüksekliğe uygun şekilde sandalye yüksekliği ayarlanmalıdır. Aynı zamanda çalışma masanız rahat hareket etmenize olanak tanıyacak kadar düzenli olmalıdır. Böylece kollarınızı ve rahat yerleştirebilmek ve kullanmak için gerekli imkanı yaratmış olursunuz.

Mola Kullanımı

Çalışma aralarında kısa molalar vermek ve ayağa kalkarak birkaç adım atıp vücudu esnetmek bel ve boyun ağrılarını önlemede yardımcı olacaktır. Çalışırken her saat başı en az birkaç dakikalık bir mola verebilir ve vücudunuzun hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Bu çalışma stres seviyenizi de azaltacaktır.

Ayakları Desteklemek

Bilgisayar başında çalışırken ayak desteği kullanmak, bel kaslarının sürekli kasılmasının önüne geçer. Bunun için ayak tabanının zemin ile tam temas halinde olmasına dikkat edebilirsiniz. Bacak bacak üzerine atarak uzun süre oturmak ağırlığın tek bacağınızın üzerine binmesine sebep olacak ve ağrı, uyuşma gibi problemler getirecektir. Doğru bir oturma pozisyonunda ayaklar dizden yere 90 derecelik açı ile tam basıyor olmalıdır.

Oturma Biçimi

Bilgisayar başında çalışırken iki ayak tabanınız da yere tam basacak şekilde oturun. Aynı zamanda beliniz ve sırtınız yerle dik açı oluşturacak pozisyonda olmalıdır. Gün içinde duruşunuzun bozulduğu fark edip düzeltmek, doğru oturmayı alışkanlık haline getirmenize yardımcı olacak ve bu alışkanlık, bilgisayar başında uzun zaman geçirmekten kaynaklanan bel ve boyun ağrılarını önlemeye yardımcı olacaktır.

Evin içinde fıtık neden olur?

Bulaşık, çamaşır, ütü derken evde mutlaka yapmanız gereken işler hep sizleri bekler. Peki bu işleri kendinize zarar vermeden, doğru şekilde yapıyor musunuz? Ev işleri yaparken hatalı duruş ve hareketlerden kaçınmamanız bel veya boyun fıtığına davetiye çıkarabilir. Bel ve boyun fıtığına karşı ev işleri yaparken dikkat etmeniz gerekenler…


1. Süpürge bel fıtığına götürebilir

Yerleri devamlı eğilerek süpürmek belinizde ağrı oluşmasına ve kaslarınızın zedelenmesine neden olur. Hatalı olarak eğildiğiniz sırada aynı zamanda ağır bir nesne de taşırsanız bu durumun belinizde zaman içinde fıtık oluşumuna da yol açabileceği uyarısında bulunur.

Doğrusu: Evi süpürürken öne doğru eğilip eklem kaslarınıza yük bindirmemek için süpürge sapını uzatın ve olabildiğince dik pozisyonda durmaya çalışın. Özellikle koltuk ve dolapların altlarını süpürürken belinizi kırmak yerine bele güç vermeden, diz çökerek süpürmeye dikkat edin. Süpürme işlemi sırasında mobilyaları tek elinizle kaldırmamaya da özen gösterin. Objeyi gövdenize en yakın şekilde kaldırmak da belinize etki eden gücü azaltır.

2. Bulaşık makinesini nasıl boşaltırsınız?

Bulaşık makinesini boşaltmak için devamlı olarak eğilip kalkmak gerekir. Ancak dikkatli olun, dizlerinizi kırmadan dizden aşağıya eğildiğiniz zaman bel kaslarınıza yük biner. Bunun sonucunda da bel fıtığı gibi olumsuz sonuçlar gelişebilir.

Doğrusu: Eğilirken belinize yüklenmek yerine dizlerinizi kırarsanız omuriliğe yük oluşmasını engeller ve belinizin ağırlığını azaltmış olursunuz.

3. İş yaparken yükü dağıtın

Yemek hazırlarken veya bulaşık yıkarken uzun süre ayakta kaldığımız zaman belimiz bize ağrı hissettirerek uyarı verir. Bu uyarıları dikkate almalısınız, aksi halde en basit olarak kasların güçsüzleşmesine neden olabilirsiniz. Kaslarınızın gücünü yitirmesi de bel bölgesinde ağrıya sebep olur. 

Doğrusu: Fazla yüksek olmamak şartıyla bir ayağınızı basamak gibi bir yere koymanız diğer kaslara dinlenme fırsatı tanır. Her dakikada bir ayağınızı yüksek bir basamağa kaldırın. Bu durum omurgadaki kas grubunda farklı eklemlerin kasılmasını sağlayacağı için yükü tek bir bölgede tutmayıp, dağıtır. Bu hareket de belinizde ağrı oluşumunu engeller.

4. Ütü yaparken dikkat

Ütü masanızın alçak olması boynunuzu uzun süre öne doğru eğik tutacağınız anlamına gelir. Bu hareket de boynunuzda bir süre sonra ağrı oluşumunu tetikler. Devamlı hatalı hareket uygulayıp zedelenmesine neden olursanız, kaslarınız zamanla yırtılacak ve fıtık oluşumuna sebep olur.

Doğrusu: Ütü yaparken ütü masasının yüksekliği çok önemli. Bu nedenle mutlaka ayarlanabilir bir ütü masası tercih etmeli ve boyunuza göre ayarlamalısınız. Ütü masası yüksekliği bel hizanızda olmalı. Ütü yaparken ütü masasına yakın durun ve ayağınızın altında fazla yüksek olmayan bir basamak bulundurun. Ayağınızı dakikada bir değiştirirseniz belinizin aynı bölgede kasılmasına ve ağrı oluşumuna engel olursunuz. Birkaç gömlek ütüledikten sonra devam etmek yerine oturarak dinlenin.

5. Yemek hazırlarken yapılan hatalar

Yemek hazırlarken boynunuzu öne veya yana eğik pozisyonunda tutmanız veya sırtınızı yaslamadan tabure oturuşu yapmanız boyun ve beldeki eklemlere yük binmesine, bunun sonucunda kasların zedelenmelerine yol açar. Hareket sırasında boyuna yük bindirilmesi de fıtık oluşumunu tetikler.

Doğrusu: Boynunuzu olabildiğince hareket halinde tutmayı ihmal etmeyin. Otururken sandalyenin sırtına yaslanmaya da dikkat edin, çünkü belinizi yaslamadan oturmanız belinizdeki kasların kasılmasına, bunun sonucunda da ağrı oluşumuna sebep oluyor. Bu yüzden sandalyenizin sırt kısmının bel ile birlikte hareket edebilecek ve bu bölgenize destek verecek şekilde olmasına dikkat edin.

6. Ağırlık kaldırma kuralı

Bir ağırlığı gövdenize ne kadar uzak kaldırır ve taşırsanız belinize o kadar fazla yük bindirmiş olursunuz. 3 kiloluk bir ağırlığı elinizle bir metre uzaktan kaldırdığınız zaman 9 kilo olarak hissedersiniz. Ağırlıkların eklem üzerine tekrar tekrar yüklenmesi de o eklemin kalınlaşmasına, bunun sonucunda da eklem hacminin büyümesine ve komşu sinir dokusuna baskı oluşturmasına neden olur. Devamında omurilikte kanal darlığı gelişir ve sinire ait olması gereken alan küçülür, siniri besleyen kan damarları baskı sonucu kapanır. Ağır bir yükü kaldırmayı kronik olarak tekrarlamanız da kanal darlığı ve fıtık oluşumuna sebep olur.

Doğrusu: Baskıya engel olabilmek için kaldırdığınız eşyaların fazla ağır olmamasına dikkat edin, gövdenize en yakın şekilde tutarak kaldırmaya özen gösterin.

7. Yer silerken dizlerinizin üzerine çökmeyin

Ev işi yaparken en dikkatsiz olunan konulardan biri de yer silmek. Eğilerek veya diz çökerek yer silmek belinize baskı oluşturur, bunun sonucunda da bel ağrısı gelişir.

Doğrusu: Uzun saplı yer silme aletlerini kullanın. Vücudunuzu olabildiğince dik pozisyonda tutmaya da gayret gösterin.

8. Göz hizanızda yapmaya çalışın

Ev işlerinde boyunuzu ve göz hizanızı aşan işlerde yukarıya doğru uzandığınızda boyun kaslarını riske atarsınız. Örneğin boyun fıtığı gelişimine yol açabiliyorsunuz. Yukarıya doğru uzandığınız zaman başınızı arkaya doğru uzattığınızda boynun arkasındaki eklemler üzerinde baskı oluşur. Boynun alışık olmadığı bir hareketi uzun süre yaptığınız ve bunu yaparken de güç harcadığınız zaman eklem ile disk çekirdeği eskimeye başlar, bunun sonucunda da boyun fıtığı gelişebilir.

Doğrusu: Uzandığınız yükseklik göz hizasına ne kadar yaklaşırsa risk o kadar azalır. Dolayısıyla merdiveni yukarıya çok fazla uzanmayacağınız şekilde, göz hizanıza yakın kurmaya dikkat edin.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası