askerlik tecil ettirmek için nereye gidilir / Yurt Dışı Erteleme İşlemleri MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Askerlik Tecil Ettirmek Için Nereye Gidilir

askerlik tecil ettirmek için nereye gidilir

Askerlik İşlemleri Sayılı Askerlik Kanunu esasına seafoodplus.info göre yürütülür.

Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerden yoklama çağında olanlar ile daha önce kayıt yaptırmış ancak yoklama çağına yeni gelmiş olan öğrenciler için Önlisans-Lisans Askerlik İşlemleri Askerlik Şubesi Başkanlıkları tarafından YÖKSİS üzerinden yapılacaktır. Askerlik Şubesi Başkanlıklarına EK-C2 belgesi gönderilmeyip, gerekli durumlarda öğrenci talep ederse Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından EK-C2 belgesi düzenlenerek verilecektir.

29 yaşını doldurmuş olan erkek öğrenciler için askerlik erteleme işlemi yapılamaz.

Lisans öğrenimini tamamlayan yükümlülerin askere sevkleri Askerlik şubeleri tarafından mezuniyet tarihinden itibaren (İKİ) yıl süreyle ertelenmektedir. Bu haktan faydalanmak isteyen mezunlar, mezuniyet belgeleriyle birlikte askerlik şubelerine müracaat etmelidirler.

Özel öğrencilerin tecil işlemi yapılamaz.

Bitirdiği eğitim-öğretim kurumunun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okulda okuyanların öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertelenmemektedir.

Öğrencilerin askerlikleri sayılı askerlik kanunun 35/C maddesi ile belirlenen esaslar çerçevesinde ertelenmektedir. ( seafoodplus.info )


MADDE 35 C- Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir.

Askerlik tecil işlemlerinde öğrencinin önlisans / lisans programına kayıt yaptırmasından itibaren okulun azami süresi dikkate alınır.

Öğrenim Süreleri

Normal eğitim öğretim süresi iki yıl/dört dönem (Önlisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi dört yıl/sekiz dönemdir.

Normal eğitim öğretim süresi dört yıl/ sekiz dönem (Lisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi yedi yıl/ondört dönemdir.

Normal eğitim öğretim süresi beş yıl/on dönem (Lisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi sekiz yıl/onaltı dönemdir.

Normal eğitim öğretim süresi altı yıl/ oniki dönem (Lisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi dokuz yıl/onsekiz dönemdir.

Azami öğrenim süreleri sonunda öğrencilerin askerlikleri ertesi yıla tehir edilmez ve öğrenci bizzat Askerlik Şubesine giderek Askerlik kararı aldırmak zorundadır.

Azami öğrenim süresine katılmayan durumlar:

İngilizce Hazırlık sınıfında geçen dönemler, Hazırlık sınıfında bir yılda, başarılı olamayanlar daha sonraki yıllarda da hazırlık sınıfında eğitime devam edebilirler. Ancak, hazırlık sınıfında bir yıldan sonra geçirilen süreler azami öğretim süresinden kullanılmış sayılır.

İzin (kayıt dondurma) dönemleri




Tecil Nasıl Bozulur? Askerlik Tecili Bozdurma İşlemleri Nasıl Yapılır?


Tecil bozdurma işlemleri her asker adayının yapabileceği bir işlemdir. Tecili bulunan asker adayları, e-devlet sistemi üzerinden ASAL yoklama bölümüne girerek, tecilini kolayca bozdurabilir.

Tecil Nasıl Bozulur?

Askere gidecek olan kişiler belirli nedenlerden dolayı askerliğini erteletebiliyor. Özellikle öğrencilik hayatında devam eden erkek adaylar, askerliklerinin süresini uzatabiliyor. Bazı kişilerde tecilli olan askerliğini bozdurmak istiyor. Tecil durumunun nasıl bozulacağı adayların araştırdığı önemli konular arasında yer alıyor.

Tecil bozdurmak için askerlik şubesine gitmeye gerek bulunmuyor. Bireyler e-devlet şifreleriyle askerlik sistemine giriş yapabilir ve kolayca tecil bozdurma işlemlerini gerçekleştirebilir. ASAL yoklama araması yaptırılarak, tecil bozdurma işlemlerini tek tıkla kolayca yapabilir.

Askerlik Tecili Bozdurma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Askerlik tecilinin nasıl bozdurulacağı kişilerce merak edilebiliyor. Askerlik tecili bozdurma, tecilli olan kişilerin bir an önce askere gitmek istediğini belirten bir durumdur. Askere gitmek isteyen mevcut olan tecilini bozdurmak isteyebilir. E-devlet sistemine şifreyle giriş yaparak, askerlik tecil işlemleri yapılabiliyor. Bireyler tecilini bozdurarak, gerekli muayene işlemleri sonrası askere gidebiliyor.

ASKERALMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


1. Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkelerde;                             

a. Çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden biri ile bulunanlar,                            

b. Yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olanlar, 

c. Tabiiyetinde bulunduğu yabancı ülkelerde ikamet eden çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar,

     durumlarını ispata yarayan belgeler ile bağlı bulundukları Türk Konsolosluklarına başvurmaları halinde askerlikleri, Askeralma Yönetmeliğinin 63’üncü maddesinde belirtilen esaslara uygun olarak 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilir.   

2. Erteleme şartlarını taşıyanların;                          

a. Doğum yılına göre 35 yaşında veya öncesinde bulunması,     

b. Yabancı ülkelerde resmi görevli olarak bulunmaması,                   

c. Dövizli askerlik hizmeti dışında diğer askerlik hizmetlerinden biri ile fiili askerlik hizmetine başlamamış olması,

                 gerekir.

YURT DIŞI ERTELEME BAŞVURU ESASLARI

1. Yurt dışı ertelemeden yararlanmak isteyen;

a. İşçiler;

(1) Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkenin resmî makamlarından iltica başvurusu dışında elde ettikleri ve kendilerine yabancı ülkede işçi statüsü sağlayan çalışma iznini ihtiva eden oturma izni veya çalışma izin belgesi,

(2) Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportu,

b. İşverenler;

(1) Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkenin resmî makamlarından iltica başvurusu dışında elde ettikleri ve kendilerine yabancı ülkede işveren statüsü sağlayan çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya çalışma izin belgesi,

(2) Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportu,

c. Bir meslek veya sanatı icra edenler;

(1) Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkenin resmî makamlarından iltica başvurusu dışında elde ettikleri ve kendilerine yabancı ülkede meslek ya da sanatlarını icra etmelerine imkân veren çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya çalışma izin belgesi,

(2) Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportu,

ç. Gemi adamları;

(1) Gemiyi işleten şirket veya yetkilendirdikleri kişi ya da makamlarca düzenlenmiş fiilen gemi adamı olarak çalıştıklarını gösterir iş sözleşmesi,

(2) Türk veya yabancı ülke resmi makamlarınca düzenlenmiş gemi adamı cüzdanı,

(3) Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportu,

d. Yabancı ülkelerde ikamet eden çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar;

(1) Yabancı ülke vatandaşlık kimlik belgesi veya pasaportu,

           ile bağlı bulundukları Türk Konsolosluklarına, gemi adamları ise geminin bayrağını taşıdığı ülkedeki veya Dışişleri Bakanlığının gemi adamlarının işlemlerinin yürütülmesi için yetkilendirdiği Türk Konsolosluklarına bizzat başvurmak zorundadır.

2. Yabancı ülkelerde; ilticacı, kaçak işçi ve sığınmacı olarak bulunanların, bu durumlarını sona erdirmedikçe erteleme başvuruları kabul edilmez.

3. Kendisi resmi Devlet görevlisi sıfatı taşımamasına rağmen; eşinin veya birinci derece kan ve kayın hısımlarının görevinden dolayı diplomatik, hizmet veya hususi pasaport sahibi olan yükümlülerden Kanunda öngörülen kendilerine işçi, işveren veya meslek sanat mensubu statüsünü sağlayan iltica başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma izin belgesini ibraz edenlerden umuma mahsus pasaport sahibi olmaları istenmez.

4. Türk Konsoloslukları; yükümlülerin ibraz etmiş olduğu belgelerin yeterli olmadığını değerlendirmesi halinde durumunu aydınlatmaya yarayacak her türlü bilgi ve belgeyi başvuru sırasında talep edebilirler.

5. Yükümlülerin yurda giriş ve çıkış tarihleri kontrol edilirken, “girişi olmayan çıkışlar” ve “çıkışı olmayan girişler” ile aynı güne ait giriş ve çıkışlar dikkate alınmaz. Kayıtlarda, yurt dışına çıkışın ya da girişin olmadığı belirlense bile, yurda giriş veya çıkış yaptığını gösteren kullanılmış seyahat bileti, pasaport giriş-çıkış kaşesi, yurt içinde ya da yurt dışında muayene veya tedavi gördüğünü gösteren rapor veya benzeri belgeler ile kanıtlayabilenlerin işlemleri, yapılan tespit doğrultusunda yürütülür.

6. Aile Birleşimi Anlaşmaları çerçevesinde yabancı bir ülkede kendilerine ikamet etme ve çalışma hakkı verilmesi taahhüt edilenlerin askerlikleri, iltica başvurusu dışında elde ettikleri ve kendisine yabancı ülkede işçi statüsü sağlayan çalışma iznini ihtiva eden oturma veya doğrudan çalışma izni alıncaya kadar başvuru yılını takip eden yılın sonuna kadar 35 yaşını geçmemek üzere birer yıllık sürelerle en çok üç kez bağlı bulundukları Türk Konsoloslukları aracılığı ile askerlik şubelerine başvurmalarını müteakip ertelenebilir. Müracaatı, yükümlünün ikamet veya çalışma hakkı verileceği taahhüt edilen ülkede yaşayan eşi veya birinci dereceden kan ve kayın hısımları yapabilir. Bu şekilde yapılan müracaatlarda; yükümlü adına müracaat edenin çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya çalışma izni bulunduğunu gösteren belgelerin ve yükümlü ile yakınlık derecesini ispata yarayan evlilik belgesi veya vukuatlı nüfus kayıt örneğinin de yükümlüye ikamet ve çalışma hakkı verileceğini taahhüt eden yabancı ülke makamları tarafından düzenlenmiş belge ile birlikte ibraz edilmesi zorunludur.

7. Yoklama kaçağı veya bakaya olarak yurt içinde aranırken askerlik şubelerine teslim edilen veya kendiliğinden müracaat eden yükümlülerin herhangi bir yaş sınırı aranmadan, dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanların ise yeniden dövizle askerlikten yararlanma hakkı bulunmadığından 35 yaş sınırı dikkate alınarak, yabancı bir ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olduklarının pasaport, oturma veya çalışma izin belgesi, yabancı ülke pasaportu veya kimlik kartı ya da Türk Konsoloslukları aracılığı ile kanıtlanmasını müteakip askerlik işlemleri bir defaya mahsus üç ay süreyle geçici olarak ertelenir.

8. Yurt dışında öğrenciliğine bağlı olarak ikametine izin verilmiş olanların bu madde kapsamında erteleme işlemleri yapılmaz. Ancak, mevcut oturma veya çalışma izinlerinin kendilerine Kanunda belirtilen işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu statülerini sağlaması ve diğer yararlanma şartlarını da taşımaları halinde erteleme işlemi yapılabilir.

YURT DIŞI ERTELEME SÜRESİNİN TESPİTİ

1. Türk Konsolosluklarınca erteleme başvuruları kabul edilen yükümlülerin her türlü askerlik işlemleri, 35 yaşını geçmeyecek şekilde, iltica başvurusu dışında elde ettikleri;

a. Süresiz çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olanlar ile ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olan yükümlülerin ertelemeleri, başvurularının kabulünü müteakip doğum yılına göre 35 yaşını tamamlayacakları yılın 31 Aralık tarihine kadar,

b. Süreli çalışma iznini de ihtiva eden oturma veya çalışma izinlerinden uzun olanının bitim tarihini takip eden yılın 31 Aralık tarihine kadar,

                ertelenebilir.

YURT DIŞI ERTELEMENİN İPTALİ

1. Erteleme başvurusu kabul edilenlerden;

a. Yararlanma şartlarını oluşturmadıkları halde başvuruları yanlışlıkla kabul edilenlerin,

b. Kendi istekleri ile yararlanma hakkından vazgeçenlerin,

c. Türk vatandaşlığından izinle çıkan veya Türk vatandaşlığı kaybettirilenlerin,      

ç. Türk bandıralı gemilerde çalışanların,

d. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi görevlisi sıfatıyla yurt dışında bulunanların,

e. Oturma veya çalışma izni iptal edilenlerin veya oturma veya çalışma iznini yeniletmeyenlerin,

f. Müracaatına ait belgelerde sahtecilik veya resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunarak idareyi yanıltmak suretiyle erteleme başvurusunda bulunduğu anlaşılanların,

g. Dövizle askerlik dışında diğer askerlik hizmet şekillerinden biri ile askerlik hizmetine başlayanların,

ğ. Askerliğe elverişsiz hale gelenlerin,

h. Vefat edenlerin,

ı. Yurda kesin dönüş yapan veya sınır dışı edilenlerin,

i. Başvuru tarihi ile ertelemenin sona erdiği tarih arasında bir takvim yılında toplam olarak gün ve daha fazla süreyle yurt içinde kalanların,

                ertelemeleri iptal edilir.

YURT DIŞI YENİDEN ERTELEME ESASLARI

1. Askeralma Yönetmeliğinin 65’inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen nedenlerden dolayı askerlik ertelemeleri iptal edilenler, yararlanma şartlarına yeniden haiz oldukları takdirde erteleme hakkından yararlanabilirler.

2. Bulunduğu ülkede meydana gelen savaş, genel hayatı olumsuz etkileyen toplumsal olaylar, doğal afet, salgın hastalık ve benzeri zorunlu nedenlerden dolayı yurda dönen ve erteleme dönemi içinde yer alan bir takvim yılında toplam olarak gün ve daha fazla süreyle yurt içinde kalanların ertelemeleri, tabi oldukları yaş sınırını geçmemek üzere yükümlünün yurda döndüğü yılı takip eden yılın sonuna kadar iptal edilmez.

YURT DIŞI ERTELEME İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLERCE YAPILACAK İŞLEMLER

1. Yurt dışı ertelemesinden ilk kez yararlanmak isteyen yükümlüler bu Yönetmelikte belirtilen belgelerle birlikte bizzat, müteakip ertelemelerde ise bizzat veya posta yoluyla Türk Konsolosluklarına başvururlar.

2. Gemi adamları ilk ve müteakip ertelemelerde Türk Konsolosluklarına bizzat başvururlar.

3. Yükümlülerin yararlanma şartlarını kaybetmeleri veya erteleme süresi içinde Kanunun başka bir maddesi gereğince askerlik erteleme talebinde bulunmaları halinde, erteleme işleminin sonlandırılması için doğrudan veya Türk Konsoloslukları vasıtasıyla askerlik şubelerine müracaat etmeleri gerekir.


T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Açık Öğretim Lisesi

Askerlik Tecil İşlemleri-Ösym Başvuru

  1. Askerlik kanununda ( - 35 /c) yapılan değişiklikle Açık öğretim Lisesi öğrencilerine askerlik tecil (erteleme) hakkı verilmiştir. Açık Öğretim Lisesi öğrencisi olup, askerlik çağına gelmiş olan öğrencilerimiz, Halk Eğitim Merkezleri, Liseler ve Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yapan Anadolu Liselerinden (irtibat bürolarından) onaylı Ek.C2 belgelerini almak suretiyle, bağlı bulundukları askerlik şubelerine askerlik erteleme başvurusu yapabilirler.
  2. Öğrencilik durumu Aktif, Donuk ve Silik konumdaki öğrencilere Ek.C2 belgesi düzenlenebilir.
    Ancak belgenin kabulü Askerlik Şubelerinin sorumluluğundadır.

Dilekçe Örneği


Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun


Yılları Arasındaki Kayıt Tarihleri

ÖĞRETİM YILIDÖNEMİTARİH
(92)
(93)
(94)
(95)
(96)
(97)
(98)
(99)
(00)

1

2

(01)

1

2

(02)

1

2

(03)

1

2

(04)

1

2

(05)

1

2

(06)

1

2

(07)

1

2

(08)

1

2

  Açık Öğretim Kurumları

   Birlikte Daha Güçlüyüz

Bİze Buradan Ulaşabilirsiniz

  • Emniyet Mahallesi Milas Sokak No
    Teknikokullar, Yenimahalle/ANKARA
  • Telefon: +90 21 46
  • Telefon: +90 21 47
  • Fax: +90 01 75
  • e-Posta:[email protected]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir