hamilelikte sağ elin uyuşması / Hamilelikte parmaklarda karıncalanma ve uyuşma | Hamilelik

Hamilelikte Sağ Elin Uyuşması

hamilelikte sağ elin uyuşması

Gebelikte Ellerin Uyuşması Hamilelikte Eller Neden Uyuşur

Gebellikte ellerde, kollarda uyuşma B12 eksikliğinden, şeker hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Hamilelikte el uyuşması için Nöroloji bölümüne gidilir. Bu yazımızda hamilelikte el uyuşmasının nedenleri ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Hamilelikte El, Kol Uyuşması Neden Olur?

Vücutta Su Toplanması

Hamilelikte yaşanan kol ve el uyuşmasının en yaygın sebebi vücuttaki ödem yani su birikmesidir. Gebelikte vücuttaki kan hacminin yükselmesi ve progesteron hormonundaki artış sebebiyle yaşanan ödem birikmesi atardamar ve sinir uçlarına baskı yaptığından kan dolaşımı zayıflar ve ayak ve bileklerde şişliğe ve elde uyuşma görülür. Bu şişlikler sebebiyle anne adayları yürümede zorluk çeker ve ayakkabılar sıkmaya başlar. Bu durum genellikle gebeliğin 6 ila 9. aylarında yaşanır.

Gebelik süresince vücut kilosu ve yağ birikimi ile bağlı olarak vücutta yaklaşık 6 litre su tutulur. Bu su tutulması yani ödemler vücutta şişliğe, el ve kollarda uyuşmaya neden olur. En çok geceleri yaşanan ödeme bağlı uyuşmalarda anne adayı ellerini yataktan sarkıtarak sallamalıdır. Bu uyuşmayı azaltmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Buna rağmen eğer uyuşma geçmiyorsa ve uyuşmanın yanında ağrı ve sızılar yaşanıyorsa zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu hamilelikte görülen ellerde uyuşmanın bir başka sebebidir.  Halk arasında sinir sıkışması olarak bilinen karpal tünel sendromu ellerde başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın tamamında, yüzük parmağının yarısında uyuşmaya neden olur. Özellikle günümüz dünyasına bilgisayar kullanımı gibi el bileğinin sürekli hareket ettirilmesinden kaynaklanan ellerde karıncalanma, ağrı ve sızıya yol açan bu durum gebelikte daha ağrılı olabilmektedir. Karpal tünel sendromu çoğunlukla işaret parmağı ile yüzük parmağı arasında belirti gösterir.

Hamilelik dönemindeki kadınların yaklaşık olarak %20’sinde görülen karpal tünel sendromu doğumdan sonra geçmektedir. Bu hastalık ortopedi uzmanı tarafından teşhis edilir. Hastalığın şiddetine bağlı olarak bandaj ve atel gibi eşyalar kullanılarak bileğin düz durması sağlanabilir veyahut el bileiğine ilaç enjekte edilmesi gerekebilir. Uygulanan bu tür tedavilere rağmen eldeki uyuşma geçmezse cerrahi müdahale ile sinirlerdeki sıkışma düzeltilebilir.

B12 Eksikliği

Vücutta sinir gelişimi ve fonksiyonlarını düzenleyen B12 gibi vitamin ve minerallerin eksik olması hamilelikte el uyuşmasına yol açabilir. Hamilelikte el uyuşmasına yol açan en yaygın vitamin eksikliği B12 vitamin eksikliğidir.

Hamilelik döneminde el uyuşmasına sebep olan bileşen eksiklikleri şunlardır:

  1. A grubu vitaminleri
  2. Diğer B grubu vitaminleri
  3. Kalsiyum
  4. Potasyum
  5. Magnezyum
  6. Demir

Şeker Hastalığı

Çevresel sinirlerde işlev eksikliğine neden olabilen şeker hastalığı; hamilelikte daha belirgin hale gelip el uyuşmasına neden olabilir. Sinirleri etkileyen şeker hastalığı diyabetik nöropati olarak da anılmaktadır.

Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Geçer?

  1. Hamilelikte el uyuşmasını geçirmek için şu yöntemler uygulanabilir:
  2. Anne adayı dengeli beslenmeye özen göstermeli ve vücutta ödeme sebep olan besinleri tüketmemelidir.
  3. Anne adayları uyurken elleri üzerine yatmamalıdır.
  4. Anne adayları bileklerini sürekli hareket edeceği bir iş yapıyorsa ellerini sık sık dilendirmelidir.
  5. Anne adayları tuz tüketimini azaltmalıdır. Ayrıca su tüketimini yüksek tutmalıdır. Bu şekilde vücutta su tutulması azalır.
  6. Anne adayları bileklerini az hareket ettirmelidir. Örneğin sürekli olarak bilgisayar faresi  kullanımı uyuşmayı tetikleyecektir.
  7. Bileğe hafif masaj uygulanması uyuşmayı azaltacaktır.
  8. Anne adayları kalsiyum, potasyum, A ve B vitamini, magnezyum ve demir bileşenlerini içeren besinler tüketmeye özen göstermelidir.
  9. Eğer anne adayında karbap tünel sendromu varsa özel eldiven kullanımı sinirlere olan baskıyı ve ağrıyı azaltacaktır. Ancak bu eldivenlerin kullanım süresi az olmalıdır aksi taktirde eldeki sinirlerde güçsüzlük meydana gelebilir.

Cerrahi Müdahale:

Gebelikte yaşanan el uyuşması eğer üstteki tedavi yöntemlerinin uygulanmasına rağmen geçmeyen karpal tünel sendromuna bağlı ise basit bir cerrahi müdahale uygulanması gerekli olmaktadır. Bu cerrahi müdahalede bilekten küçük bir kesi açılarak yapıldığından hastanede kalma gerekli olmadan hızlı iyileşme sağlanmaktadır.

Karpal Tünel Sendromu

Gebelik sürecinde, ellerde uyuşma ve yanma hissi görülebilir. İleri durumlarda güçsüzlük hissi de yaşanabilmektedir. Bu hisler, gebeliğin son 4 aylık döneminde eskisinden daha fazla görülür. Bu hissin sebebi, karpal tünel sendromudur. Her ne kadar çok uzun saatler boyunca bilgisayar başında çalışan kişilerde, bu hisler görülse de gebelik döneminde daha fazla yaygınlaşır.

Bu Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Karpal tünel sendromunda parmak, el ve bileklerde uyuşukluk, yanma ve ağrı hissedilir. Bu hisler çoğunlukla geceleri ve kötü şekilde hissedilir. Bu hisler bazen, kolun ön ve üst bölümünde de görülebilmektedir. Kronik durumlarda, elde güçsüzlük meydana gelir. Bu hisler her 2 elde de yaşanabilir. Hamileliğin ardından ise, belli bir zaman içinde kendiliğinden kaybolur.

Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Anlaşılır?

En net teşhis, iyi bir nörolojik muayeneyle başlar. Muayeneden sonra, boyun fıtığından ayrılabilmesi için anne adayından MRI istenir. Daha sonra da EMG yani sinir iletim testi tahlilleri yaptırılır. Aynı zamanda kan tahlilleri de yapılır. Tanı kesinleştikten sonra uygulanacak olan tedavinin planı yapılır.

Hamilelikte Parmak Uyuşması

Hamilelerin zaman zaman yaşadığı ve tedirgin olduğu bir diğer konu da parmaklarının uyuşması. Hamilelikte el bileği ekleminde sıvı birikimine bağlı buradan geçen sinirlerde sıkışma olmaktadır. Bunun sonucunda ise el parmaklarında karıncalanma, uyuşma ve ağrı gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir.

  • Bazı parmak germe hareket ve egzersizleri
  • El bileği için atel kullanımı
  • Ağrı kesici gibi ilaçların kullanılması
  • Bulgu ve şikayetlerin arttığı durumlarda cerrahi olarak sinirlerin geçtiği kanalın genişletilmesi ile bu sorun geçebilir. Her ihtimale karşı doktoronuz ile görüşmeyi unutmamalısınız.

Bu Sendrom Neden Oluşur?

Gebelik sürecinde vücutta sıvı tutulması ve şişkinlik artar. Bu şişkinlik bileklerde, el ve parmak bölgesinde yer alan sinirlere baskı uygulamasına sebep olur. Bu sebepten yanma, uyuşma, ağrı gibi hisler ortaya çıkar.

Ağrıyı Hafifletmek için Ne Yapılabilir?

Ağrı olan bölgeleri mümkün olduğunca dinlendirmek gerekir. Elleri ve kolları güçlendiren, rahatlatıcı ve esnetici egzersizler yapılması çok fayda sağlayacaktır. Elleri ve kolları uzun süreli kullanmayarak onları dinlendirebilmek amacıyla, sıkça ara verilmesi gerekmektedir.

Elin ve kolun üzerine yatmaktan durmak gerekir. Uykudan uyandığınızda ağrı ya da uyuşukluk hissederseniz, bu durum geçene kadar ellerinizi sallamanızda yarar olacaktır.

Aynı zamanda, yoganın da ellerinizi güçlendirmek ve semptomları minimuma indirebilmek için yardımı olacaktır.

Hamilelikte El ve Kol Uyuşması

 

Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Bilekleri sıkça hareket ettirmek
  • Bileklere aşırı baskı uygulamak
  • Tiroid bezinin az çalışması, şeker hastalığı ve romatoid artrit benzeri hastalıklar
  •  Bilgisayar başında bileklerin uygun pozisyonda durmaması
  •  Elleri ve kolları çok sık kullanmak zorunda olunan işler.

Sendromu Tetikleyen Nedenler Nelerdir?

  • El bileğinde tekrarlayan hareketler,
  • Bilek üzerine baskı,
  • Titreşim yapan el aletlerinin uzun süre kullanılması,
  • Bilgisayar kullanımında yanlış pozisyon,
  • Gebeliğin ileriki devreleri,
  • Şeker, romatoit artrit, tiroit bezinin az çalışması gibi sistemik hastalıklar

Tedavisi Nasıldır?

Yaşadığınız ağrı ve uyuşukluk, şiddetli olduğu için günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladıysa, geceleri uykunuzu bölüyorsa, vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmekte yarar olacaktır.

Doktorunuza danışmadan, herhangi bir şekilde ilaç kullanmayın.

Eğer ağrı ve uyuşukluklar doğumdan sonra azalmadıysa yine aynı doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir. İhtiyaç halinde doktorunuz sizi bir ortopediste yönlendirebilir.

Karpal tünel sendromunu bir takım hastalıklar tarafından tetikleniyorsa, öncelikle bu hastalıkların tedavisi

planlanır. Eğer iltihap oluşumu varsa iltihap giderici ilaç, ağrılar için de ağrı kesici verilir. Bileklere ise doktor

yönlendirmesi ile steroid enjeksiyon uygulanabilir.

Semptomları tetikleyecek hareketlerden uzak durulması önerilir. Uygulanan tedavi sonuç vermediği takdirde, cerrahi yöntem uygulanır.

 

Hafta hafta gebelik makalelerimizi okumak için: https://www.bebek.com/hamilelik/hafta-hafta-hamilelik/

Hamileyim Parmaklarım Uyuşuyor, Ne Yapayım?

Hamilelikte parmak uyuşması, gebe kadınların sıklıkla karşılaştığı sorunlardandır. Gebelikte parmak uyuşması hamilelikte artan hormon salgısından, Karpal Tünel Sendromuna kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. İşte bu duruma yol açan nedenler ve tedavi yöntemleri:

Hormonlar

Hamilelikte parmak uyuşması ve karıncalanmasının en önemli nedenlerinden biri de, gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler, progesteron ve östrojen hormonlarının salgılanmasındaki artıştır. Dr. Raymond Poliakin, "What You Didn't Think To Ask Your Obstetrician" adlı kitabında, pelviks bölgeyi büyütmek ve yumuşatmak için hamilelik döneminde salgılanmaya başlanan relaxin isimli hormonun, pelviks bölgesi hariç gebe kadının diğer organlarını da rahatlattığını, bu durumun sonucu olarak parmaklarda, kolda ve omuzda uyuşma gibi semptomlar yaşandığını bildiriyor. Ayrıca, gebeliğin ilk aylarında salgılanan hormonlar kadın vücudunda ödem oluşmasına neden olur, bu da karpal tünel sendromu rahatsızlığını ve bilek sinirlerindeki uyuşmayı tetikler.

Fiziksel nedenler

Gebelikte kadın vücudundaki değişikliklerden sorumlu olan etken yalnız hormonlar değildir. Anne karnındaki bebek büyüdükçe, organlara baskı uygular, bu durumdan el ve parmak kasları da etkilenip uyuşma gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu da gebelikte sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Karpal tünel sendromu da parmak uyuşmasının sorumlularındandır. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nevra Topal İsmailoğlu, gebelikte Karpal tünel sendromu ile ilgili bize şu bilgileri veriyor:

Gebelik döneminde vücutta fazla sıvı tutulumunun (ödemin) yol açtığı problemler yalnızca ellerde ve ayaklarda görülen şişlikler ile sınırlı değildir. Bu fazla sıvı, ellerde ve bileklerde ağrı ve güç kaybı ile karakterize karpal tünel sendromu adı verilen bir rahatsızlığın da nedenidir. Karpal Tünel Sendromu, hamile kadınların %25­-30'unda görülür ve doğum ile birlikte bu durum yavaş yavaş kendiliğinden kaybolur.

Gebelik Zehirlenmeleri (Preeklampsi, Eklampsi)

Gebelikte parmaklarda uyuşma, gebelik zehirlenmesinde de ortaya çıkan bir semptomdur. İdrar içinde protein varlığı ve kan basıncındaki artış da,gebelik zehirlenmesinin diğer belirtilerindendir. Gebelik zehirlenmesi acil tıbbi yardım gerektiren bir durumdur. Pre-eklampsi, bebeğiniz önemli ölçüde büyüdüğü üçüncü trimesterde yani 7., 8., ve 9. aylarda kolaylıkla teşhis edilebilir. Parmaklarda ve bileklerdeki uyuşma hissinin yanı sıra, gebelik zehirlenmesi yaşadığınızda üzerinizde normalin çok üstünde yük hissedersiniz. Diyabet ve böbrek rahatsızlığı olanlar, ikiz bebeğe hamile olanlar, gebelik zehirlenmesi için risk altında olan grupturlar. Karın ağrısı, hipertansiyon, yorgunluk ve baş ağrısı, preeklampsinin diğer semptomlarındandır.

Hamilelikte parmak uyuşması nasıl geçer?

  1. Hamilelikte sık sık parmak uyuşması yaşıyorsanız, bu durumu kadın doğum uzmanı doktorunuza bildirmelisiniz. Doktor durumun nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır. 
  2. Günde 8-10 bardak su içmek, ödemin atılmasına yardımcı olup, parmak uyuşmasının geçmesine yardımcı olabilir.
  3. Gebelikte yaşadığınız parmak uyuşması Karpal Tünel Sendromundan kaynaklıysa, doktorunuzun vereceği dirsekliği kullanmalısınız.
  4. B vitamini gibi bazı vitaminlerin eksikliği de parmak uyuşması yapabildiğinden, doktorunuza mutlaka vitamin testi yaptırma talebinizi bildirin. Eksik vitaminleri doğal gıdalarla veya doktorunuzun vereceği vitamin ilaçlarıyla karşılayın.
  5. Parmak uyuşmasının bir diğer nedeni de, boyun fıtığı ve sinir sıkışmasıdır. Bu rahatsızlıklarınız varsa doktorunuzu durumdan haberdar edin.

Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir