mantar enfeksiyonu için krem / Mantar Enfeksiyonları ve tedavisi - Dermatoog Yrd. Doç. Dr. Esra Azman

Mantar Enfeksiyonu Için Krem

mantar enfeksiyonu için krem

Mantar Enfeksiyonları

Hastalık etkeninin dermatofitler,  Candida türleri ve Pityrosporum organizmalarının (Malassezia enfeksiyonları olarak da bilinir) neden olduğu yüzeysel mantar enfeksiyonları üç ana tiptedir. (Gawkrodger ). Dermatofit mantarları; derinin en dıştaki keratinize yüzeyini istila eder (stratum korneum) ve de bileşiminde keratin olan saç ve tırnakları etkileyebilir. Bu enfeksiyonların çoğu, insandan insana yayılır ve en yaygın olarak da etkeni Trichophyton rubrum’dur. Bununla birlikte, hayvandan insana yayılma da bazen görülebilir. Örneğin, Microsporum Canis kedi ve köpekler tarafından yayılabilir. Genellikle Dermatofit enfeksiyonları için sıklıkla kullanılan ‘Tinea’ terimi Latincede solucan anlamına gelse de bu enfeksiyonların nedeni solucanlar değildir.

Derinin kandidal (maya) enfeksiyonlarına en sık fırsatçı deri patojeni Candida albicans neden olur. Diğer bir ortakçı mantar enfeksiyonu Malassezia furfur’un neden olduğu pityriazis versicolordur. Hastanın enfeksiyona yatkınlığını göstere nedenlerin bilinmesi enfeksiyonun yönetimi ve tekrarlama riskini azaltmada önemlidir.

Değerlendirme ve Sorgulama

Cilt problemleri birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuranlar arasında sık görülür ve Birinci Basamak sağlık hizmetlerini yürüten hekimlere başvuran hastaların yaklaşık % 15’inin dermatolojik sorunlarla geldiği (All Party Parliamentary Group on Skin ) tahmin edilmektedir. Herhangi bir deri durumunun etkin tanı ve yönetimi; şikâyet tarihi, bunun yanı sıra arka plandaki durumlar gibi ek bilgileri gerektirir. Bu;  hastanın kullanmış olduğu (OTC ürünleri dahil) tedaviler, bunların etkileri, hastanın genel durumu ve eşzamanlı tedavi bilgilerini içerir. Bazı deri hastalıkları kalıtsal geçişli diğerleri enfeksiyon nedenlidir bu yüzden ailede olma durumu, ev veya mesleki ortamda temas edilenler gibi bilgiler faydalı olabilir.

(Weller ve ark, ). Çoğu deri hastalığının dağılımı yanı sıra görünümü karakteristiktir. Bu nedenle etkilenen diğer alanlar hakkında soru sorulması ve hastanın tam olarak muayene edilmesi önemlidir. Bazı tanılar doğrudan koyulabilmesine rağmen bazılarında ise farklı tanılar düşünülebilir. (Ashton ve Leppard ) Bazı durumlarda numune veya iltihaplı lezyondan sürüntü alınmas, etkilenen tırnak kesilerek örnek alınması gerekebilir.

Bazı mantar enfeksiyonları karanlık bir odada uzun dalga boyu morötesi ışın yayan Wood ışığı ile floresan görüntü ile tanınır. M. canis yeşil ve M. furfur sarı-yeşil fluoresan yayar. Bununla birlikte, bazı Trichophyton türleri özellikle, Trichophyton tonsurans fluoresan değildir (Fuller ve ark ).

Dermatofitozlar:

Tinea korporis: Bu gövde ve uzuvlarda yavaş büyüyen kabaca halka şeklinde lezyonu olarak görünür. İltihaplı, kızarık, kaşıntılı, yüzeyden kabarıktır. Hastaların kaşıntı şiddetini tarifi değişkendir. Lezyon başlangıçta yalnız olabilir, ama zamanla benzer lezyonlar gelişir ve eski plaklar merkezden iyileşme göstermeye başlar. Lezyonlar kaynasabilir. Bu hastalarda diğer enfeksiyon bölgeleri için özellikle kasık ve ayaklar (Noble et al ) kontrol edilmelidir.

Tinea pedis: Atlet ayağı adıyla da bilinen, en yaygın dermatofit enfeksiyonudur. Genellikle kaşıntılı, pullu, iltihaplı döküntüler olarak üçüncü ve dördüncü ayak parmağının perdelerinde başlar. Ciltte giderek artan ağrı, ağrılı çatlaklar, bazen hoş olmayan koku, kırmızı ve / veya beyaz şiş alanlarla karakterizedir. Eğer tedavi edilmezse yaygın olarak ikincil bakteriyel enfeksiyonlar görülür. Kızarık, kaşıntılı döküntü ayak dorsumuna yayılmış olabilir. Tinea pedis, banyo ve yüzme havuzu gibi ortak yıkama alanı paylaşımı ile ya da kapalı ayakkabı giyen özellikle de genç erişkinlerde sık görülür. Sıcak, nemli ortamlarda daha sık görülür. Tinea pedis, avuç içi ve ayak tabanlarında görülen küçük, kaşıntılı veziküller ile karakterize bir egzama türü olan pomfoliksi tetikleyebilir Diğer bir şekli ise; 'mokasen ayak' olarak bilinen, topuk ve taban üzerinde görülen kuru, hiperkeratotik plaklardır. (Noble ve ark )

Tinea cruris : Daha çok erkeklerde görülen kasık mantarıdır. Genellikle, kasık veya perine alanını etkiler, tek veya çift taraflı hafif kızarık döküntülerdir. Uyluk iç tarafına doğru yayılma gösterir ve belirgindir. Hastaların çoğunda tinea pedis ilişkisi de vardır. Sıcak hava, obezlik, sıkı kıyafetler yatkınlığı artıran faktörlerdir.

Tinea capitis: Bu sıklıkla, kafaderisinde mantar enfeksiyonudur.

Bunun görünürlüğü ve saç büyümesindeki olası etkileri hastalar açısından stres nedenidir ve kariyer esnasında çocuklar arasında daha sık görülür. Enfeksiyon hem saçı hem de kafa derisini funduszeue.infoan insana bulaşmada T. Tonsurans etkisi en yaygın nedendir.

Okullarda da salgın görülebilir. Bununla birlikte,  hayvandan insana geçen enfeksiyonlarda daha ciddi semptomlara neden olabilir. Hastaların hemen tümünde kaşıntı deneyimlenir ve çoğunda kırılmış saç alanlarında ve bazen yayılmış saç kaybı alnlarında halka şeklinde kızarık kaşıntılı, kalıntılı plaklar görülebilir. Bazen saçın içinde enfeksiyon olur ve bu durumda dışardan enflamasyon görülmeyebilir ya da minimum görülebilir. Bazen de hem saçın dışı hem de deri etkilenir. Görülebilen enflamatuar semptomlar oluşabilir. 

Tinea unguium (onikomikoz): Ayak parmaklarında görülen mantar enfeksiyonlarıdır. Çoğu kez tırnağın serbest ucundan başlar, genellikle önce büyük tırnağı tutar ve sıklıkla asimetriktir. Tırnak beyaz veya sarımsı renklere soluklaşır ve aşama aşama daha kırılgan ve ufalanan hale gelir. Zamanla daha çok tırnak etkilenir. Çoğu kez enfeksiyon ağrısızdır ve görülebilir enflamasyon yoktur veya minimumdur. Tırnak hasarı ilerledikçe özellikle de eğer tırnak ağrılı ve kalınlaşmışsa harekette ve ayakkabı giyilmesinde problemler olabilir. Nadiren el parmak tırnakları da etkilenir ve bu da eğer el trikofit enfeksiyonu var ise görülür. 

Tedavi:

Dermatofit enfeksiyonları: Çoğu hafif dereceli deri enfeksiyonları (tinea corporis, cruris and pedis) bölgesel topikal imidazol içeren preparatlar (ketokonazol vb) veya alilamin, terbinafin ile tedavi edilir. Çoğu hastada iki hafta tedavi gerekir. Eğer daha çok bölge etkilenmişse sistemik (oral) antifungal ilaçlar öfunduszeue.infoiyazis veya pitriyazis versikolor tedavisinde griseofulvin veya terbinafin etkili değildir

Kandida Enfeksiyonları:

Kandidiyazis fırsatçı bir patojendir. Tercihen yatkınlığı olanlarda riskli hasta grubunda görülür. İdrar örneği alınması tanımlanmamış diyabeti belirlemek için faydalıdır. Hamilelik, obezite, sistemik immün (bağışıklık)baskılanması ve zayıf bireysel hijyen risk faktörleri olarak kabul edilir.  (Weller et al ). Oral antibiyotikler, kombine kontraseptif haplarda predispozandır. Ellerin devamlı suda kalması, sıcak, nemli ortamlar da kandida enfeksiyonları artışına yolaçarlar.

Tedavi:

Bölgenin kuru tutulması, kızarık bölgelerin yıkanmasında sabun kullanılmaması bunun yerine yumuşatıcı (emolient)  krem losyon vb kullanılması semptomların azalması ve iyileşme için yardımcıdır. Toikal imidazoller ve nistatin kandidiyal intertrigo (birbiine yakın deri yüzeyleri arasında görülen mantar enfeksiyonudur). Çoğu kez 2 haftalık tedavi gerekir.

Malassezia Enfeksiyonları:

Pityriasis versikolor yaygın olan, kandidiyal olmayan mantar enfeksiyonudur. Sıklıkla tekrarlayan, tipik olarak gövde üst bölümünde kızarıklıkla kendini gösterir, belirti vermez (en çok hafif kaşıntı). Yuvarlak veya oval lezyonlar (büyüklüğü değişken 0, cm), soluk deri üzerinde bakırımsı-kahverengi veya kahve renklidir. Lezyonlar bronzlaşmış ciltte soluk görünür ve genellikle bu etki hastaları üzer.

Mantar Enfeksiyonlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Etkilenen derinin temiz ve kuru tutulması

Etkilenen bölgenin, özellikle ayak parmak aralarının ve cilt kıvrımlarının iyi kurulanması.

Bireysel havlu kullanınımına dikkat edilmesi

Çorap, havlu, banyo paspasların vb en az 60 ° C sıcaklıkta yıkanması.

Çıplak ayakla yürünen zeminlerin düzenli yıkanması.

Kaynaklar;

funduszeue.info A, Morgan R () Oral candidiasis. Postgraduate Medical Journal. 78, , All Party Parliamentary Group on Skin () Report on Dermatological Training for Health Professionals. 

KadeFungin®3 Vajinal Krem

kadefungin3-vaginalcreme-drkade

kadefungin3-vaginalcreme-drkade

20 g vajinal krem ve 3 aplikatör içerir.

  • Genital bölgede kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık
  • Etkili 3 Günlük Tedavi
  • Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı uygundur

Dükkan

Vajinal mantar
artık benim
için sorun
teşkil etmiyor!

  • Birbirini izleyen 3 gün boyunca her akşam 1 aplikatör dolumu vajinal krem
  • Regl sırasında uygulanmaz, regl başlamadan önce tedavi bitirilmiş olmalıdır
  • Kremi tüp açıldıktan sonra 6 aydan fazla kullanmayın
  • Arka arkaya 3 gün akşamları bir aplikatör vajinal krem ​​doldurma
  • Menstrüasyon sırasında tedavi yok. Menstrüasyon başlamadan önce tedavi tamamlanmalıdır.
  • Açıldıktan sonra kremi 6 aydan fazla kullanmayınız.

Hazırlık

  • Tüpü açın
  • Aplikatörü çevirerek halkayla işaretlenmiş ucundan tüpün üzerine takın

Aplikatörün doldurulması

  • “STOPP” ibaresi ile işaretlenmiş bir ok görününceye kadar tüpün arkasını sıkın
  • Aplikatörü tüpten sökün

Vajinal kremin uygulanması

  • Aplikatörü derinlemesine vajinanın içine sürün
  • Pistona bastırarak aplikatörü boşaltın
  • Aplikatörü pistonu basılı olarak vajinadan çıkarın
  • Aplikatörü atın

5 ipucu

Vajinal mantardankorunmaya yönelik 5 ipucu:

1

Doğal ortamın bozulmaması için genital bölgeyi özel bir genital bölge yıkama losyonu ile veya yalnızca su ile nazikçe temizleyiniz.

2

Havlularınızı ve iç çamaşırlarınızı günlük değiştiriniz ve en az 60°C&#;de yıkayınız.

3

Yüksek sıcaklıklarda yıkanamayan, sentetik malzemelerden üretilmiş, nefes almayan pantolon ve çamaşırlar giymekten kaçınınız.

4

Partnerinizde bir enfeksiyon şüphesi varsa, bir doktora danışmalı ve gerekirse beraber tedavi edilmelidir.

5

Genital bölge deodorantları ve vajinal duş kullanımından kaçınınız &#; bunlar da vajinanın doğal dengesini bozarlar.

KadeFungin 3 Vajinal Krem Hakkında SSS

Uyarılar

Aşağıdaki durumlarda kullanmayın:

  • Deodorantlar, intim bakım ürünleri veya diğer vajinal ilaçlar ile birlikte; bunlar etkisini azaltabilir
  • Lateks kondomlarla birlikte; kondomun yırtılma direncini azaltabilir
  • İçerdiği maddelerden birine karşı bilinen aşırı hassasiyet olması durumunda

Hamilelik sırasında doktora danışarak ve aplikatör dışında bir yöntem kullanarak uygulayın.

Bileşimi

%2 klotrimazol (1 g kremde 20 mg), benzil alkol, setil palmitat (Ph. Eur.), setil stearil alkol (Ph. Eur.), oktil dodekanol (Ph. Eur.), polisorbat 60, sorbitan stearat, saf su

KadeFungin® 3 Vajinal Krem ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen doktorunuza veya eczacınıza başvurun.

Vajinal Mantar Nedir? Belirtileri & Tanısı & Tedavisi

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal mantar, mantar hücrelerinin sebep olduğu enfeksiyonla ortaya çıkan ve kaşıntıya sebep olan bir hastalıktır. Vajinal mantar, kadınlarda en sık görülen mantar hastalıklarından biridir. İstatistiklere göre, kadınların yüzde 75’inin hayatları boyunca en az bir defa vajinal mantar geçirdiği söylenebilir. Her yaştan kadında görülebilecek olan bu hastalık genellikle, vajinanın mantar enfeksiyonlarına açık hale geldiği durumlarda ortaya çıkar.

Hastalığın sebebi çoğunlukla Candida albicans adı verilen bir maya mantarıdır. Bu nedenle, hastalık kandidiyazis ya da vajinal kandidiyazis olarak da adlandırılır. Bu mantar türü, dışarıdan bulaşabileceği gibi vajinada bulunan ve hastalık oluşturmayan mantarların vajina florasının değişmesiyle aktif hale gelip çoğalarak enfeksiyona neden olmasıyla da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, vajina florasının dengesinin bozulması hastalığın ortaya çıkış nedenlerinden biridir.

Bunun yanında, bölgenin hava almasını engelleyecek dar ve sentetik kumaştan yapılmış iç çamaşırları giyilmesi, gebelik, vücut direncinin düşmesi, kullanılan bazı ilaçlar (örneğin antibiyotik kullanımı), şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar ve hijyen kurallarına uyulmaması da vajinal mantarın ortaya çıkmasına etki eden faktörler arasında yer alır.

Rahatsızlık verici ve kaşıntılı bir şekilde seyreden vajinal mantar, bölgede yanma, koku, akıntı gibi başka belirtilerin görülmesine de neden olabilir.

Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.

Vajinal florada bulunan ve pH’ın asidik olmasını sağlayan laktobasil adı verilen maddenin dengesi bozulduğunda, pH dengesi de bozulacağından, mantar ve bakterilerin oluşturabileceği enfeksiyonlara uygun bir ortam hazırlanmış olur.

Vajinal Mantar Nedenleri Nelerdir?

Vajina, kendini mantar ve bakterilere karşı koruyacak bir yapıya sahiptir. Sağlıklı bireylerde vajina florasında bulunan laktobasiller, vajinal floranın pH’ını en uygun seviyede tutarak asidik bir ortam oluşmasını sağlar. Böyle bir ortam, mantar ve bakterilerin üremesini engeller. Ancak, bazı durumlar, bu dengeyi bozarak, vajinayı enfeksiyonlara açık hale getirir. Vajinal mantarın da genellikle böyle durumlarda ortaya çıktığı söylenebilir.

Öncelikle vajinanın içerisinde de bazı mantar türlerinin olduğu, ancak bunların hastalık yapıcı mantarlar olmadığı bilinmelidir. Bir şekilde löktobasiller baskılandığında, bu mantarlar aktif hale gelerek enfeksiyona sebep olabilir. Hastalığın oluşmasındaki bir diğer etken ise dışarıdan aktif hastalık yapıcı mantar türlerinin bu bölgeye bulaşmış olmasıdır. Her iki durumda da mantar sayısı hızla artarak vajinal mantara sebep olur.

Vajinal floranın dengesinin bozulmasında ise pek çok etken rol oynayabilir. Örneğin, antibiyotik kullanımı, vajinadaki yararlı bakterileri de yok ederek bu dengeyi bozabilir ve hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bölgenin pH’ını bozacak ürünler kullanılarak yıkanması da vajinal flora dengesinin bozulmasına ve mantarın oluşmasına sebebiyet verebilir.

Bunun yanında, gebelik gibi hormonal değişimlerin görüldüğü ve bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar, bağışıklık sistemini baskılayacak tedaviler ya da başka sebeplerle bağışıklık sisteminin zayıflaması da vajinal floranın dengesinin bozulmasına etki ettiğinden hastalık sebepleri arasında sayılabilir.

Bazı çalışmalar, doğum kontrol haplarının vajinal akıntıyı artırdığını göstermiştir. Bu durumun da vajinal mantar oluşumunda etkili olabileceği söylenebilir.

Bölgenin hava almasına izin vermeyen kıyafetler de hastalığın sebeplerinden biridir. Bu nedenle, bu tür dar ve sıkı kıyafetler yerine daha çok pamuklu ve hava alabilen iç çamaşırları tercih edilmelidir.

Yapılan araştırmalarda, uyku düzeninin ve stresin de hastalık üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür. Vajinal mantar, yoğun stres altında olan kadınlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır, çünkü stres bağışıklık sistemini zayıflatan bir faktördür. Ayrıca, mantar oluşumunu kolaylaştıran yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve sağlıksız bir beslenme de vajinal mantar oluşumuna uygun bir ortam hazırlar.

Vajinal mantarın pek çok farklı sebebi olabileceğinden, kesin tedavi yapılabilmesi ve hastalığın yeniden oluşmasının önüne geçilebilmesi için hastalığa neden olan etmenin tam olarak tespit edilerek bunu ortadan kaldırmayı hedefleyen bir tedavi planı izlenmelidir.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantarın en sık rastlanan belirtisi vajinal bölgede kaşıntıdır. Mantar enfeksiyonu, tahriş ve kızarıklıkla beraber ciddi bir kaşıntıya yol açabilir. Kaşıntı hissedilse bile bölgenin kaşınması daha çok tahrişe yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Böyle durumlarda çatlak ve yaralar oluşabilir.

Vajinal bölgedeki akıntı, hastalığın bir başka belirtisidir. Bu akıntının beyaz renkli, kötü kokulu ve süt kesiği kıvamlı bir akıntı olduğu söylenebilir. Bu belirti, maya mantarlarında görüldüğünden, ayırt edici bir belirtidir.

Aynı zamanda, idrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında vajinal mantar sebebiyle tahriş olmuş bölgelerde yanma ve acı hissedilebilir.

Vajinal mantar belirtileri görüldüğünde, hastalığın sebep olduğu rahatsızlıklar artmadan doktora başvurulması gerekir. Hastalık ilerledikten sonra tedavi sürecinin daha uzun sürebileceği unutulmamalıdır.

Vajinal Mantardan Korunma Yolları Nelerdir?

Vajinal mantardan korunmak için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

    • Hava almayı sağlayacak pamuklu ve sıkı olmayan iç çamaşırları tercih etmek
    • Gerekli hijyen kurallarına uymak
    • İç çamaşırlarını yüksek ısıda yıkayıp kuruduktan sonra ütülemek
    • Mayo veya ıslak kıyafetlerin hemen çıkartılarak vajinal bölgenin nemli kalmasını önlemek
    • Hijyenik olmayan havuz, tuvalet gibi ortak kullanım alanlarından uzak durmak
    • Vajinal florayı bozacağından vajinanın iç kısmını yıkamamak, sabun veya jeller kullanmamak ve sadece dış bölgeyi uygun bir jelle yıkamak
    • Parfümlü jel, parfümlü prezervatif gibi alerjen etkisi olabilecek ürünlerden kaçınmak
    • Aynı ped veya tamponu uzun süreli kullanmamak ve bunları sık sık değiştirmek
    • Şüpheli cinsel ilişkilerden kaçınmak
    • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için bağışıklık sistemini güçlendirmek
    • İyi ve düzenli beslenmek
    • Uzun süreli ve geniş spektrumlu antibiyotik kullanmamak
    • Kronik hastalıkların (diyabet gibi) tedavisini ihmal etmemek
    • Kan şekerini kontrol altında tutmak, çok fazla şeker tüketmemek
    • Sıcak su dolu küvette banyo yapmamak

Vajinal Mantar Tanısı

Vajinal mantar tanısı hastalığın gösterdiği belirtilere bakılarak ve fiziki muayene sonucunda konulabilir. Belirtiler arasında vajinal bölgede süt kesiği kıvamında akıntı, kaşıntı ve kızarıklık varsa, akla ilk olarak vajinal mantar gelir. Gerekli durumda vajinal bölge incelenerek fiziki muayeneyle ve mantarın tespit edilmesini sağlayan laboratuvar testleriyle hastalık kesin olarak teşhis edilebilir.

Vajinal Mantar için Hangi Doktora Gidilir?

Vajinal mantar için kadın hastalıkları ve doğum (jinekoloji) uzmanına gidilmelidir. Eğer doktor muayene sırasında altta yatan diyabet gibi başka bir hastalık tespit ederse, hastayı ilgili bölümlere yönlendirecektir.

Vajinal Mantar Tedavisi

Vajinal mantar farklı tiplerde görülebilen bir hastalıktır. Bu yüzden, doktor, hastalığın şiddeti ve hastanın durumuna göre hastaya uygun bir tedavi planı oluşturmalıdır. Vajinal mantar, tedavisi zor olmayan bir hastalıktır.

Tedavi sürecinde doktorun verdiği ilaçlar ihmal edilmeden kullanılmadır. Tedavi sürecinin kolay atlatılması için hastalık ilerlemeden doktora başvurulmalı ve hastalık süresince de hijyen kurallarına uymaya dikkat edilmelidir. Mantar bulaşıcı olduğundan bu süre içinde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Hastalık tekrarlıyorsa, partnerden bulaşmış olabileceği ihtimali de göz önünde bulundurularak partnerin durumunun incelenmesinde fayda vardır.

Kronik vajinal mantar durumunda altta yatan başka bir hastalık ya da tekrar eden davranışlar olabileceğinden bu sebeplerin tespit edilmesi, tedavinin başarıya ulaşması açısından kritik önem taşır.

Gebelik durumunda vajinal mantar sıklıkla karşılaşılan bir durum olsa da bu dönemde bazı ilaçların kullanımının uygun olmaması sebebiyle doktorun verdiği tedavinin dışına çıkılmamalıdır. Her tedavi sürecinin bireyde görülen başka hastalıklar, metabolizmanın durumu ve daha pek çok faktörle ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, tedavi kişiye özel olmalı ve doktora danışmadan vajinal mantar kremleri kullanılmamalıdır.

Vajinal mantar tedavisinde genellikle şu yöntemler kullanılır:

Vajinal Kremler: Vajinal mantar kremleri en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Genellikle belirtilerin hafifletilmesi veya ortadan kaldırılması için kullanılır. Özellikle kaşıntının bastırılmasında etkilidir. Her ne kadar kızarıklık, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler hafiflese ya da tamamen yok olsa da başka anti-fungal ilaçlarla mantarın kendisini iyileştirmeye yönelik ek tedaviler de uygulanmalıdır.

Vajinal krem tedavisi özellikle emziren anneler için ideal tedavi yöntemidir. Ayrıca, bebeklerde de zararı olmayan kremlerle tedavi sağlanabilir.

Vajinal Mantar Hapı: Vajinal mantar hapları fitil tedavisi kullanmak istemeyen ya da krem ve fitil tedavisinin yanıt vermediği hastalar için başvurulan bir tedavi yöntemidir. Çocuklarda kullanıldığı gibi zaman zaman emziren annelerde de tercih edilir.  Kronikleşen ve tekrarlayan vajinal mantar tedavisinde de iyi bir seçenektir.

Fitil Tedavisi: Fitil, vajinal mantar hastalığında etkili bir çözümdür. Fitil tedavisinde, fitil vajinaya yerleştirilir ve bir süre sonra kendiliğinden çözünür. Çözünen fitilin dışarı atılması sırasında ilacın çözünmüş hali de olacağından daha yoğun bir akıntı görülebilir. Yan etkileri oldukça sınırlı olan fitil, etkin bir çözüm olmasının yanı sıra, anne adayları ve emziren annelerde de tercih edilen bir yöntemdir.  

Tedavisi kolay olan ve ortalama bir hafta gibi kısa sürede iyileşmenin görüldüğü vajinal mantar hastalığının tekrarlaması durumunda hastanın daha önce de aynı hastalığı geçirdiğini ve nasıl bir tedavi planının izlendiğini doktoruna ileterek yeniden muayene olması ve verilen tedaviye harfi harfine uyması gerekir.

Vajinal Mantarın Bitkisel Tedavisi

Vajinal mantar bitkisel tedavisi, etkinliği araştırılan bir konudur. Bu yöntemin etkinliği kanıtlansa bile evde tedavi çok uzun sürebilir ve bu da hastalığın ilerlemesine yol açabilir. Bu nedenle, doktorun verdiği tedavi planına uyulması en iyisi olacaktır. Ancak, bazı bitkisel ürünlerin hastalığın önlenmesinde faydası olduğu ya da rahatlama sağladığı ortaya konulmuştur. Her ne kadar bu ürünlerin faydası olsa da olumsuz ya da istenmeyen bir etki oluşması durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır. Bu bitkisel ürünlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Elma Sirkesi: Elma sirkesinin vajinal mantar üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Bir miktar elma sirkesi, suyla karıştırılarak mantarlı bölge yıkandığında ya da karışım bu bölgeye pamuk yardımıyla sürüldüğünde hastaların şikâyetlerinde azalma görülebilir. Asitli bir madde olan sirkenin suyla karıştırılmadan uygulanması ise cildi tahriş edebileceğinden tavsiye edilmez.  

Probiyotikler: Probiyotik takviyeler, laktobasil içeren takviyelerdir. Laktobasiller ise vajina florasındaki pH’ı düzenleyen maddelere verilen isimdir. Bu maddenin vücuda takviye olarak alınması, laktobasilleri artırarak vajinanın pH değerinin dengelenmesine katkı sağlayacaktır.  Probiyotik kullanımının vücuda olumsuz bir etkisi olmasa da takviye kullanmadan önce doktorun onayını almak önemlidir. Doğal gıdalardan alınan probiyotiklerin ise herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Doğal bir probiyotik kaynağı olan yoğurtlar da benzer bir işlev görebilir. Özellikle ev yapımı yoğurt, kefir ve ayran gibi gıdalar tedaviyi destekleyici şekilde tüketilebilir.

Yabani Kekik Yağı: Yabani kekik yağı içerisinde mantarı önleyici bileşenler barındırdığından kullanılan bir başka bitkisel tedavi yöntemidir. Vajinal bölgeye küçük bir miktar uygulanan yabani kekik yağının, hastalığın belirtilerini hafiflettiği gözlenmiştir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı mantarlı bölgelerde enfeksiyonların önlenmesinde etkili bir yağdır, bu nedenle yaygın olarak kullanılan bitkisel bir tedavi yöntemidir. Çay ağacı yağı, bir pamuğa sürülerek mantarlı bölgeye uygulanabilir. Her cildin yapısı aynı olmadığından, yağ kullanılmadan önce vücudun başka bir bölgesine küçük bir miktar uygulanıp hastanın bu yağa karşı bir alerjisi olup olmadığı test edilerek ciltte herhangi bir olumsuz etki oluşturmadığından emin olunmalıdır.

Bunların yanında Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi başka bitkisel seçenekler de tedaviyi desteklemek amacıyla kullanılabilir. Ancak, bu yöntemler uygulanırken dikkatli olunmalı ve olumsuz bir durumda mutlaka doktora danışılmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası