kasırlar istanbul / İstanbul’da ziyaret edebileceğiniz 5 kasır

Kasırlar Istanbul

kasırlar istanbul

İstanbul'un Tarihi Mirasları: Kasırlar ve Köşkler


Ulu önder Atatürk'ün sevdiği İstanbul semtlerinden olan Florya'da yer almaktadır. Atatürk için İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında bir proje yarışması düzenlenir ve bu yarışmayı mimar Seyfi Arkan kazanır. Ataya özel yapılan köşk, deniz tabanına çakılan sütunlar üzerine oturtulmuştur ve karaya köprü yardımıyla bağlantısı sağlanmıştır. 14 Ağustos 1935'te kullanılmaya başlanan köşkte Mustafa Kemal Atatürk, 1936'nın Haziran ve Temmuz aylarını burada geçirmiş. Bilimsel ve siyasi toplantılar için köşkü kullanmıştır. Hatta aralarında İngiliz Kralı VIII. Edward ve Madam Simpson’un da bulunduğu önemli konukları bu köşkte ağırlamıştır. Köşk, Mustafa Kemal Atatürk tarafından son olarak 28 Mayıs 1938 günü kullanılmıştır. Ölümünden sonra Atatürk Müzesi olarak yeniden düzenlenmiştir.
2 - Ihlamur KasırlarıIhlamur Kasırları
İsmini bahçesindeki asırlık ıhlamur ağaçlarından alan bu 19. yüzyıl kasırları Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadidedir. Sultan Abdülmecid zamanında yapımına başlanan iki yapı vardır. Bunlardan biri ana yapı olan Merasim Köşkü'dür. Diğeri ise padişahın maiyeti, kimi zaman da haremi tarafından kullanılan Maiyet Köşkü'dür. Merasim Köşkü'nün ön cephesi Barok çizgiler taşıyan merdiveni, ilginç ve hareketli kabartmalara sahiptir. Giriş salonu ve her iki yanında yer alan birer odadan oluşmaktadır. Kasrın iç süslemeler batılı dekorasyon anlayışına uygun süslemelerle bezenmiştir. Avrupa tarzı mobilyaları ve döşeme öğeleriyle bir bütünlük sağlanmıştır. Maiyet Köşkü daha sadedir ve bir orta sofaya açılan köşe odalardan oluşmaktadır. Buranın odalarındaki duvarlar farklı renklerde ve mermer görünümü veren şutuk işçiliğine sahiptir. Ihlamur Kasırları’nın Merasim Köşkü bir müze-saray olarak ziyarete açık tutulmakta, Maiyet Köşkü ise kışlık kafeteryadır.
3 - Küçüksu KasrıKüçüksu KasrıKüçüksu ile Göksu deresi arasındaki alanda kalmaktadır. I. Mahmud döneminde Divitdar Emin Mehmed Paşa, padişah için deniz kıyısına iki katlı ahşap bir saray inşa ettirmiştir. Saray III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde kullanılmıştır. Sultan Abdülmecid, eski ve ahşap yapıyı yıktırarak, yerine bugünkü Küçüksu Kasrı'nı inşa ettirmiştir. 1857 'de inşası biten yapı bodrumuyla birlikte üç katlıdır. Bodrum katta; kiler, mutfak ve hizmetkârlara ayrılmış alanlar vardır. Diğer katlarsa bir orta mekana açılan dört oda biçiminde düzenlenmiştir. Abdülaziz zamanında cephe süslemeleri zenginleştirilmiştir. Kabartmalarla süslü deniz cephesine yaslanmış şadırvanlı küçük havuzunda ve merdivenlerinde Batılı süsleme motifleri kullanılmıştır. Oda ve salonlar değerli sanat eserleriyle dizayn edilmiş ve mobilyaların hepsi Avrupa'dan gelmiştir. Alçı kabartma ve kalemişi süslemeli tavanları, birbirinden farklı renk ve biçimde İtalyan mermerleriyle yapılmış şömineleri, her bir odada ayrı süslemeli ve ince işçilikli parkeleri, halı ve tablolarıyla zengin bir sanat müzesi gibidir adeta.
4 - Aynalıkavak KasrıAyvalıkavak Kasrı
Haliç kıyılarını süsleyen Aynalıkavak Kasrı 17. Yüzyılda inşa edilmiştir. Saray bütünü içinde yer alan ve III. Ahmed döneminde yapıldığı düşünülen kasrın şimdiki halini, III. Selim dönemindeki onarımla kazanmıştır. Aynalıkavak Kasrı geleneksel mimarisi ve dekorasyon özellikleriyle son derece ayrıcalıklıdır. Deniz cephesinde iki, kara cephesinde tek katlıdır. Osmanlı klasik mimarlığının son dönem binalarından biridir. Aynalıkavak Kasrı'nın dizaynı ve süslemeleri dönemin modasını yansıtmaktadır. Tepe pencereleri revzenli, çatıları geniş saçaklıdır. İçinin dizaynında bulunan yerleşik sedir düzenlemeleri, geleneksel ısıtma biçimini oluşturan mangalları artık yok olmuş bir geçmişin yaşam biçimini gözler önüne sermektedir.
5 - Beykoz KasrıBeykoz Kasrı
Padişah Abdülmecid'e Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından armağan olarak yaptırılmaya başlanmış, ölümü üzerine oğlu Said Paşa tarafından tamamlanmıştır. Beykoz Kasrı Boğaziçi'nde yeni mimari üslupta inşa edilmiş ilk kargir ve Neo-Klasik üsluptaki kasırdır. Cephe kaplamasında kullanılan taşlar İtalya’dan getirilmiş, bunların yanı sıra yer yer beyaz mermerlere de yer verilmiştir. Beykoz Kasrı’nın bahçeleri, set set yapının bulunduğu alana kadar yükselmektedir.
6 - Hidiv KasrıHidiv Kasrı
1907 yılında Mısır'ın son valisi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye inşa ettirilmiştir. İnşa edildiği zamanın mimari tarzını yansıtan kasır, Art Nouveau tarzındadır. Ayrıca yapıya bir de İstanbul Boğazı'nı gören bir kule inşa ettirmiştir. Her biri künyeli ve soy kütüğüne sahip ağaçlarla kaplı geniş bir koruluğa sahip olan kasırın binası şato biçimindedir. Kapısının üzerinde Ay yıldızlı hidiv tacı bayrağı arma haline getirilip yerleştirilmiştir. Binanın dışkapı girişi tamamen altın yaldızlı çiçek figürlü işlemelerle bezenmiştir. Yuvarlak mermer sütunları, teraslar, yatak odası, kulesi, mermer, ahşap ve kristal salonları önemli özellikler taşır. Avrupa mimarisindeki gelişmelerle paralel olarak binada çiçek, meyve ve av hayvanlarının resimleri duvarlara, tavanlara, sütun başlıklarına işlenerek yapılmıştır.
7 - Maslak KasırlarıMaslak Kasrı
170 dönümlük orman arazisinin ortasında yeşilin tüm tonlarını barındıran bir koruluğun içinde, Boğaziçi'nin Karadeniz'e açıldığı noktayı çok iyi görebilen bir konumda yer alan Maslak Kasırları günümüz İstanbul'unun Levent ve Ayazağa semtlerini birbirine bağlayan ana yolun sağında kalmaktadır. Burası padişahlara ait bir av ve dinlenme yeri olarak kullanılmıştır. Maslak Kasırları'nın ne zaman ve kim tarafından yaptırıldıkları tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapının büyük bir bölümü Abdülaziz dönemini işaret etmektedir. II. Abdülhamid'in şehzadelik döneminde ona tahsis edilmiş olan Maslak Kasırları, şehzadenin Osmanlı tahtına çağrılmasına tanık olmuştur ve bu yönüyle Osmanlı tarihi açısından özel bir önem taşımaktadır. Maslak Kasırları'ndan günümüze; Kasr-ı Hümayun, Mabeyn-i Hümayun ve Limonluk, Çadır Köşk'le Paşa Dairesi gelebilmiştir. Bu yapılar, 19. yüzyıl sonları ahşap Osmanlı mimarisi ve süslemeciliğinin örneklerini taşımaktadır. Günümüzde Kasr-ı Hümayun, eldeki belge, anı ve eski fotoğrafların ışığında onarılarak bir müze-saray olarak geziye açılmış durumdadır.
8 - Yıldız Şale KasrıYıldız Şale
Boğaziçi'ne hakim bir konumda yer alan Yıldız Şale Kasrı; Beşiktaş, Ortaköy ve Balmumcu arasında kalmaktadır. Yıldız korusunda yerleşim, Bizans İmparatorluğu zamanına kadar dayanmaktadır. İstanbul’un fethinden sonra III. Selim'in, annesi Mihrişah Valide Sultan için bu koruya 'Yıldız' adını verdiği bir köşk yaptırmıştır. II. Mahmud, Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde eklenen köşk ve kasırlarla koruda yapılar artmıştır. II. Abdülhamid döneminde yapılan binalarla da Yıldız Sarayı adını alarak, Osmanlı'nın Eski Saray, Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı'ndan sonra dördüncü yönetim merkezi olmuştur. İsmini Fransızca 'Dağ evi' manasına gelen 'Chalet' sözcüğünden alan ve Yıldız Sarayı’nın bir parçası haline gelen Şale Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en dikkat çekici yapılarındandır. Şale Köşkü, yüksek duvarlarla çevrili bir bahçe içerisinde olup farklı tarihlerde birbirine bitişik olarak yapılan üç köşkten meydana gelmektedir. Köşkün birinci bölümü 1880’de yapılmıştır. Ek bina ise 1889 yılında yapılmış ve yapılma amacı köşk genişleyerek oda ve salonlara sahip olması sağlanmıştır. 1898 yıllarında ise Merasim Köşkü adıyla tanınan ve İtalyan Mimar D’Aranco’nun yaptığı üçüncü bölümdür. Köşkün son iki kısmı, Alman İmparatoru II. Wilhelm'in İstanbul'a gelişinde konaklaması için yapılmıştır ve bu özelliğiyle Şale, Yıldız Sarayı yapılar grubu içinde bir 'Devlet konukevi' niteliği kazanmıştır. Yıldız Şale Hereke HalısıKöşkün en ilgi çekici yanı, zemini duvardan duvara yaklaşık 406 m2lik tek parça Hereke halısıyla kaplı, tavanı altın yaldızlı panolarla süslenmiş, görkemli Tören Salonu’dur. Tören Salonu'nda, II. Abdülhamid zamanında muayede törenleri düzenlenmiştir.Bu köşkte Harem ve Selamlık yoktur. Çırağan Sarayı’ndan getirilmiş sedef kakmalı kapılarından ötürü 'Sedefli Salon' olarak da bilinen yemek salonunun mobilyaları, II. Abdülhamid'in emriyle Yıldız Sarayı'na bağlı Tamirhâne-i Hümâyûn’da imal edilmiştir. Yapılardan birinde Klasik Türk Sanatları Merkezi yer almaktadır.

İstanbul’daki Tarihi Kasırlar ve Kahvaltı Yerleri

İstanbul’da Osmanlı Dönemi’nden kalma birçok kasır bulunmaktadır. Gerek mimari özellikleri gerekse sahip oldukları muhteşem manzaralar ile ziyaretçilerini her daim etkilemeyi başaran İstanbul’daki kasırları sizler için tek başlık altında toplamak istedik.

Buraları okumadan önce Videomuza da göz atabilirsiniz.

Daha çok video atmamız için lütfen bizi motive edin. Youtube Kanalımıza Abone olun.

İstanbul’daki Tarihi Kasırlar Listesi

İstanbul’daki tarihi kasırlar yazımız ile şehirdeki kasırları tek, tek inceleyebilir, nerede, nasıl gidilir, giriş ücretleri gibi bilgileri kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

1. BEYKOZ KASRI

Beykoz Kasrı, Osmanlı mimarisi ile batı mimarisinin uyum içinde sergilendiği önemli kasırlardan bir tanesidir.  Daha çok elçilerin kabul edilmesinde kullanılan Beykoz Kasrı, Cumhuriyet ilan edildikten sonra sağlık ocağı olarak hizmet vermiştir.

Ziyaret Saatleri Ve Giriş Ücretleri: Milli Saraylar’a bağlı olan Beykoz Kasrı’nı Pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş için tam 40 TL, indirimli için 20 TL ödemeniz gerekecek.

Not: Giriş ücretinde değişiklik olma ihtimaline karşılık ziyaret etmeden önce resmi sitesinden giriş ücreti hakkında bilgi alabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?: Beykoz Kasrı’na gelecek olanlar; Mecidiyeköy 121A, 121B otobüslerine binip Kavacık merkeze ulaştıktan sonra 15A numaralı otobüsle Servi Burnu Durağı’nda indikten sonra Beykoz Kasrı’na ulaşabilirler.

2. IHLAMUR KASRI

Beşiktaş ve Nişantaşı arasında kalan Ihlamur Kasrı, Abdülmecit Dönemi’nde yaptırılmış olup bir diğer adı Merasim Köşkü’dür. Ihlamur Kasrı 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar Havuzlu Ihlamur Mahalli, Muhabbet Bahçesi ve Hacı Hüseyin Bağı’dır.

Ziyaret Saatleri Ve Giriş Ücretleri: Milli Saraylar’a bağlı olan Ihlamur Kasrı’nı pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatlerini arasında ziyaret edebilirsiniz. Ihlamur Kasrı’na giriş ücreti tam 50 TL, indirimli 20 TL’dir.

Nasıl Gidilir?: Ihlamur Kasrı’na ulaşmak için İETT Otobüslerini kullanabilirsiniz.  26, 26A, 26B numaralı otobüslere binip Şair Nedim Durağı’nda inerek Ihlamur Kasrı’na ulaşabilirsiniz. (Diğer ulaşım seçenekleri için başlığa tıklayıp detaylı bilgi alabilirsiniz)

3. AYNALIKAVAK KASRI

Tersane Bahçesi adıyla da anılan Aynalıkavak Kasrı, ilk olarak 1613 yılında yapılmıştır. Sonraki dönemlerde kasra ilave binalar da eklenmiştir. Osmanlı mimarisinin son yapılarından biri olan Aynalıkavak Kasrı, I. Dünya Savaşı zamanında deniz kuvvetleri tarafından kullanıldıktan sonra günümüzde Milli Saraylar’a bağlanmıştır.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri: Aynalıkavak Kasrı’nı pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Aynalıkavak Kasrı’na giriş; tam 50 TL, indirimli 20 TL olarak belirlenmiştir.

Nasıl Gidilir?: Aynalıkavak Kasrı’na ulaşım oldukça kolaydır. Şişhane Metro Durağı’nda indikten sonra kısa bir yürüyüşün ardından kasra ulaşabilirsiniz.

4. KÜÇÜKSU KASRI

Küçüksu Kasrı’nın yapımı 17. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Denize sıfır olması sebebiyle ve sabahları verilen kahvaltı hizmeti sayesinde özellikle hafta sonları yoğun ilgi görmektedir.  Cumhuriyet Dönemi’nde devlet konukevi olarak hizmet veren Küçüksu Kasrı, 1994 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: Küçüksu Kasrı’nı pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kasra giriş ücreti; tam 50 TL, indirimli 20 TL yabancı uyruklu vatandaşlar için 100 TL olarak belirlenmiştir.

Nasıl Gidilir?: Şahsi aracıyla gidecek olanlar Anadolu Yakası sahil yolundan Göksu Mahallesi’ne gelerek Küçüksu Kasrı’na ulaşabilirler. Avrupa Yakası’ndan gelecek olanlar ise FSM Köprüsü’nü  geçtikten sonra Anadolu Hisarı sapağından saparak sahil yolundan Küçüksu Kasrı’na ulaşabilirler.

5. HİDİV KASRI

İstanbul’un Beykoz ilçesi sınırları içinde bulunda Hidiv Kasrı, İstanbul’daki önemli tarihi mekanlardan birisi konumundadır. Uzun yıllar bakımdan uzak kalan kasır, 1984 yılında restore edildikten sonra ziyaretçilerine kapılarını açtı. Hidiv Kasrı’nda özellikle hafta sonları kahvaltı yapmanızı tavsiye ediyoruz. Sonrasında tarih kokan yapıyı dolaşabilirsiniz.

Giriş Ücreti: Hidiv Kasrı’na giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Otopark için belli bir miktar ödeme yapılması gerekilebilir.

Nasıl Gidilir?: Hidiv Kasrı’na gitmek için Üsküdar – Beykoz sahil yolunu kullanarak önce Kanlıca’ya ardından tabelalar yardımıyla kasra ulaşabilirsiniz.

6. MASLAK KASRI

İstanbul’da İstinye ve Tarabya kavşakları arasında kalan Maslak Kasrı, II. Mahmud Dönemi’nde inşa edilmeye başlanmış, Abdülaziz zamanında gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra günümüzdeki halini almıştır. Kasırda Kasr-ı Hümayun, Mabeyn-i Hümayun, Paşalar Dairesi, Çadır Köşkü ve Limonluk bölümleri bulunmaktadır.

Ziyaret Saatleri Ve Giriş Ücreti: Milli Saraylar’a bağlı olan Maslak Kasrı’nı pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günler saat 09.00 – 17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti ise; tam 50 TL, indirimli 20 TL.

Nasıl Gidilir?: Maslak Kasrı’na gitmek için İETT otobüslerini kullanabilirsiniz.  Şişli Atatürk Sanayi Kavşak Otobüs Durağı’nda indikten sonra kasra rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

7. YILDIZ ŞALE KASRI

500 bin metrekare gibi büyük bir alan içinde inşa edilen Yıldız Şale Köşkü; III. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan adına yaptırmıştır. Toplam 60 oda ve 4 salondan oluşan köşk, ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Günümüzde Milli Saraylar’a bağlanan kasır, müze – saray olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri: Yıldız Şale Köşkü’ne pazartesi ve Perşembe günleri hariç diğer günlerde 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti ise; tam 50 TL, indirimli 20 TL olarak belirlenmiş.

Nasıl Gidilir?: Yıldız Parkı’na çok yakın olan Yıldız Şale Köşkü’ne ulaşmak için Eminönü – Beşiktaş, Sarıyer – Beşiktaş sahil yolunu kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

8. SEPETÇİLER KASRI

İstanbul Sarayburnu mevkiinde bulunan Sepetçiler Kasrı, Topkapı Sarayı’nın kıyı köşklerinden birisi konumundadır.  III. Murad döneminde inşasına başlanan Sepetçiler Kasrı, günümüzde Yeşilay Genel Merkezi olarak hizmet vermektedir.

Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti: Günümüzde Yeşilay Genel Merkezi olarak kullanıldığı için detaylı bilgiyi Yeşilay’ın resmi sitesinden alabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?: Sepetçiler Kasrı’na ulaşım son derece rahattır. Metro ile gitmek isteyenler, Marmaray Sirkeci İstasyonu’nda indikten sonra ulaşabilirsiniz. Diğer alternatif ulaşım seçenekleri için konu başlığına tıklamanız yeterli olacak.

Ve son olarak Tarihi kasırlar haricinde İstanbul’da gezilecek yerler‘in tam listesine göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım. :)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası